Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook Budapest, Magyarország  
2024-05-03. péntek
Balog Zoltán református egyházkerülete ingyen szerzett meg az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant Budapest belvárosában

Január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant – értesült az rtl.hu. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az épületben kialakítanak egy konferenciaközpontot is. Az állam az elmúlt tizennégy évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi felekezeteknek.

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek – értesült az rtl.hu.

A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.

Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület, a hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért figyelemreméltó, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt.

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek.

Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként, erre utal legalábbis a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált.

Balog Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Döntését rengeteg bírálat érte egyházon belül és kívül is, de volt, aki megvédte őt. A Népszava cikke szerint például Steinbach József dunántúli püspök az egyik tanácskozáson arról beszélt:

ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.


Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Korábban ahhoz, hogy az állam lemondjon egy épületről, az Országgyűlés döntésére is szükség volt, azaz az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Az Orbán-kormány viszont később úgy módosította a törvényt, hogy ehhez már elég egy határozat is. (Egy másik törvény alapján tavaly február 28-ig is jelezhették az egyházak, hogy melyik ingatlanra tartanak még igényt, erről keretes írásunkban olvashat. A református egyház nem válaszolt arra kérdésünkre, hogy pontosan melyik jogszabály alapján kapták meg ingyen az Alkotmány utcai irodaházat.)

Orbán Viktor gyülekezetének is járt az állami segítség

Az állam – a korábbi cikkünk és a Párbeszéd tavalyi adatkérése alapján – igen bőkezűen osztogatja az épületeket és telkeket: az Orbán-kormány irányítása alatt több mint 250 ingatlant adtak át a különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. Információink szerint ez a lista idén az 1,4 milliárd forintot érő Alkotmány utcain kívül további három épülettel bővült: átadtak egy ingatlant a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központnak 68 millió forint értékben, valamint kettőt a Katolikus Karitasznak csaknem 40 millió forint értékben.

A korábbi évekből Orbán Viktor kormányfő gyülekezetéhez kötődik az egyik legismertebb ingatlanátadás: a Svábhegyi Református Egyházközség ugyanis – nagyjából egymilliárd forintnyi pénzügyi támogatás mellett – ingyen jutott ahhoz a két telekhez, amelyen végül bővítették a Református Központot. A telkeket csaknem 650 millió forintért vette meg az állam, majd 2016-ban átengedte a gyülekezetnek. A svábhegyi Felhő utcában már megépült egy új templom, egy parókia, valamint egy teljesen új, 120 gyerek ellátására alkalmas óvoda is. Idén pedig, mint ahogyan azt megírtuk, további 260 millió forintos állami támogatást is kapott a gyülekezet.

Az egyházak korábbi válaszukban részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal, részben az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolták a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. A rendszerváltás előtti államosítás során ugyanis rengeteg ingatlantól fosztották meg az egyházakat, ezek visszaszolgáltatása pedig 1990 után sem történt meg, mert ez az országnak óriási terhet jelentett volna. Az állam inkább úgynevezett ingatlanjáradékot fizet minden évben 1998 óta, ennek mértéke az utóbbi években már átlépte a 20 milliárd forintot is.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, azaz kizárólag a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. Ha pedig eladnák az ingatlant (ezt több esetben lehetővé teszi az átruházási szerződés, általában 15 év elteltével), akkor az értékesítésből befolyó összeget is csak az alapcélokra lehet fordítani.


Az ingatlanokat általában oktatási, szociális (például idősek otthona) vagy hitéleti feladatokra kapják meg a felekezetek, ami egyben azt is jelenti, hogy az állam ezeket a területeket egyre nagyobb mértékben szervezi ki az egyházaknak.
Ezt olvassa mindenki:
Tiborcz megállíthatatlan: tízmilliárdokkal felpumpált magántőkealapok, többnyire átláthatatlan ügyletek 
Európa csak néz: 200 milliárdot ajánlott a legnagyobb horvát cégért Mészáros Lőrinc 
Széthullik a rendszer: egy polgármester kitiltotta Orbán Viktort a közpénzen fenntartott önkormányzati lapból 
Elgáncsolják Magyar Péter tervét? - Gyurcsányék petíciót indítanak 
Jön amire mindenki várt - Az RTL vitát kezdeményezett Magyar , Dobrev és Deutsch között 
Itt a hivatalos felmérés: így áll most Magyar Péter pártja 
350 ezer forintért pirosarany - a legdurvább beruházás amit idén látni fogsz! 
Óriási botrány: pert indítottak az RTL producere ellen - száz millió forintos kártérítési ügy 
Itt a kormányzat válasza arra, miért tagadták le az ácsi katódgyár-beruházást 
Pániküzembe kapcsolt az egyház: meghátráltak a nép akarata előtt az egyik legfontosabb ügyben 
Leleplezték Orbánék egyik legújabb húzását: Suttyomban csaptak le Tiborczék gigaprojektjére... 
Felcsút kért 11 milliárdot és megkapta - kiderült mit építettek belőle 
Európa rajtunk nevet: Megbontotta a szél a 300 millió EU-s pénzből épült magyar kilátót 
Minden idős karján ott lesz, Orbán Viktor szólhat belőle 
Óriási botrány: lebontanák a Novák Katalin által felavatott szobrot 
Szijártónak hálálkodik Ruanda: magyarok modernizálják Ruanda víztisztító rendszerét 
Dobtunk egy hátast Schadl György tengerparti lakásától: ahogy Ő fogalmazott: "fasza" 
Hadházy: az egyik legjobban bizonyított és legszemtelenebb lopás... 
Korábban azt mondta: Orbán egy bunkó - most a kormányzatnak fog dolgozni 
Kellemetlen: összesen 641 év börtönbüntetéssel néz szembe Orbán Viktor amerikai harcostársa 
Futótűzként terjed egy egészen hátborzongató videó egy budapesti kórházról 
Ilyen nincs: Stikában Magyarországra jön egy újabb akkumulátorgyár az eddigieken kívül 
Nem akárkivel kapták lencsevégre Szijjártót - erről a barátságról beszél mindenki 
30 napot adtak Orbánnak a helyiek hogy eltakarítsa onnan a vendégmunkásokat, különben Ők fogják.... 
Ez durva: Bencsik András: Patkánylelkületű tömegek követik Magyar Pétert 
Gyakorlatilag lesz.pott az ember – újabb felvétel szivárgott ki a Schadl–Völner-ügyben 
Elképesztő mit vettek észre: Magánutat alakítottak ki a hatvanpusztai Orbán-birtokhoz Mészáros Lőrinc földjén 
Deutsch Tamás megint leszólta Magyar Pétert - nem fogta vissza magát 
Felfüggesztettel megúszta a milliárdos támogatást elmutyizó szövetkezet egyetlen vádlottja 
Az egyik legnívósabb állami kitüntetést kapta meg Kis Grófo 
Színre lép Orbán testvére - lőfegyver kereskedelemmel foglalkozó cég vezetését vette át 
Sokkoló tájékoztató jelent meg Felcsúton - ez már tényleg a legallja 
2024-05-03. péntek
  Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook 2018-2024 Minden jog fenntartva ©  
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2024-05-03. péntek
Balog Zoltán református egyházkerülete ingyen szerzett meg az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant Budapest belvárosában

Január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant – értesült az rtl.hu. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az épületben kialakítanak egy konferenciaközpontot is. Az állam az elmúlt tizennégy évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi felekezeteknek.

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek – értesült az rtl.hu.

A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.

Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület, a hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért figyelemreméltó, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt.

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek.

Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként, erre utal legalábbis a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált.

Balog Zoltán idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta.

Döntését rengeteg bírálat érte egyházon belül és kívül is, de volt, aki megvédte őt. A Népszava cikke szerint például Steinbach József dunántúli püspök az egyik tanácskozáson arról beszélt:

ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.


Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Korábban ahhoz, hogy az állam lemondjon egy épületről, az Országgyűlés döntésére is szükség volt, azaz az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Az Orbán-kormány viszont később úgy módosította a törvényt, hogy ehhez már elég egy határozat is. (Egy másik törvény alapján tavaly február 28-ig is jelezhették az egyházak, hogy melyik ingatlanra tartanak még igényt, erről keretes írásunkban olvashat. A református egyház nem válaszolt arra kérdésünkre, hogy pontosan melyik jogszabály alapján kapták meg ingyen az Alkotmány utcai irodaházat.)

Orbán Viktor gyülekezetének is járt az állami segítség

Az állam – a korábbi cikkünk és a Párbeszéd tavalyi adatkérése alapján – igen bőkezűen osztogatja az épületeket és telkeket: az Orbán-kormány irányítása alatt több mint 250 ingatlant adtak át a különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. Információink szerint ez a lista idén az 1,4 milliárd forintot érő Alkotmány utcain kívül további három épülettel bővült: átadtak egy ingatlant a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központnak 68 millió forint értékben, valamint kettőt a Katolikus Karitasznak csaknem 40 millió forint értékben.

A korábbi évekből Orbán Viktor kormányfő gyülekezetéhez kötődik az egyik legismertebb ingatlanátadás: a Svábhegyi Református Egyházközség ugyanis – nagyjából egymilliárd forintnyi pénzügyi támogatás mellett – ingyen jutott ahhoz a két telekhez, amelyen végül bővítették a Református Központot. A telkeket csaknem 650 millió forintért vette meg az állam, majd 2016-ban átengedte a gyülekezetnek. A svábhegyi Felhő utcában már megépült egy új templom, egy parókia, valamint egy teljesen új, 120 gyerek ellátására alkalmas óvoda is. Idén pedig, mint ahogyan azt megírtuk, további 260 millió forintos állami támogatást is kapott a gyülekezet.

Az egyházak korábbi válaszukban részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal, részben az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolták a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. A rendszerváltás előtti államosítás során ugyanis rengeteg ingatlantól fosztották meg az egyházakat, ezek visszaszolgáltatása pedig 1990 után sem történt meg, mert ez az országnak óriási terhet jelentett volna. Az állam inkább úgynevezett ingatlanjáradékot fizet minden évben 1998 óta, ennek mértéke az utóbbi években már átlépte a 20 milliárd forintot is.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, azaz kizárólag a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. Ha pedig eladnák az ingatlant (ezt több esetben lehetővé teszi az átruházási szerződés, általában 15 év elteltével), akkor az értékesítésből befolyó összeget is csak az alapcélokra lehet fordítani.


Az ingatlanokat általában oktatási, szociális (például idősek otthona) vagy hitéleti feladatokra kapják meg a felekezetek, ami egyben azt is jelenti, hogy az állam ezeket a területeket egyre nagyobb mértékben szervezi ki az egyházaknak.
Tiborcz megállíthatatlan: tízmilliárdokkal felpumpált magántőkealapok, többnyire átláthatatlan ügyletek
Európa csak néz: 200 milliárdot ajánlott a legnagyobb horvát cégért Mészáros Lőrinc
Széthullik a rendszer: egy polgármester kitiltotta Orbán Viktort a közpénzen fenntartott önkormányzati lapból
Elgáncsolják Magyar Péter tervét? - Gyurcsányék petíciót indítanak
Jön amire mindenki várt - Az RTL vitát kezdeményezett Magyar , Dobrev és Deutsch között
Itt a hivatalos felmérés: így áll most Magyar Péter pártja
350 ezer forintért pirosarany - a legdurvább beruházás amit idén látni fogsz!
Óriási botrány: pert indítottak az RTL producere ellen - száz millió forintos kártérítési ügy
Itt a kormányzat válasza arra, miért tagadták le az ácsi katódgyár-beruházást
Pániküzembe kapcsolt az egyház: meghátráltak a nép akarata előtt az egyik legfontosabb ügyben
Leleplezték Orbánék egyik legújabb húzását: Suttyomban csaptak le Tiborczék gigaprojektjére...
Felcsút kért 11 milliárdot és megkapta - kiderült mit építettek belőle
Európa rajtunk nevet: Megbontotta a szél a 300 millió EU-s pénzből épült magyar kilátót
Minden idős karján ott lesz, Orbán Viktor szólhat belőle
Óriási botrány: lebontanák a Novák Katalin által felavatott szobrot
Szijártónak hálálkodik Ruanda: magyarok modernizálják Ruanda víztisztító rendszerét
Dobtunk egy hátast Schadl György tengerparti lakásától: ahogy Ő fogalmazott: "fasza"
Hadházy: az egyik legjobban bizonyított és legszemtelenebb lopás...
Korábban azt mondta: Orbán egy bunkó - most a kormányzatnak fog dolgozni
Kellemetlen: összesen 641 év börtönbüntetéssel néz szembe Orbán Viktor amerikai harcostársa
Futótűzként terjed egy egészen hátborzongató videó egy budapesti kórházról
Ilyen nincs: Stikában Magyarországra jön egy újabb akkumulátorgyár az eddigieken kívül
Nem akárkivel kapták lencsevégre Szijjártót - erről a barátságról beszél mindenki
30 napot adtak Orbánnak a helyiek hogy eltakarítsa onnan a vendégmunkásokat, különben Ők fogják....
Ez durva: Bencsik András: Patkánylelkületű tömegek követik Magyar Pétert
Gyakorlatilag lesz.pott az ember – újabb felvétel szivárgott ki a Schadl–Völner-ügyben
Elképesztő mit vettek észre: Magánutat alakítottak ki a hatvanpusztai Orbán-birtokhoz Mészáros Lőrinc földjén
Deutsch Tamás megint leszólta Magyar Pétert - nem fogta vissza magát
Felfüggesztettel megúszta a milliárdos támogatást elmutyizó szövetkezet egyetlen vádlottja
Az egyik legnívósabb állami kitüntetést kapta meg Kis Grófo
Színre lép Orbán testvére - lőfegyver kereskedelemmel foglalkozó cég vezetését vette át
Sokkoló tájékoztató jelent meg Felcsúton - ez már tényleg a legallja
Kiderült melyik magyar vagyonára bukkantak New York-ban: luxuslakás, Porschék és egy Ferrari
Botrány: Várkonyi Andrea apja iszonyú dühbe jött lánya párja miatt
Megállíthatatlan: 700 milliárd forintot kereshetnek Mészárosék az autópálya-koncesszión
Szégyen: Közel egymillió eurós beruházás része volt, most balesetveszélyes és szétrohadt
2,2 milliárd forint hűtlen kezelés a vád - kitalálod mennyit kaphat érte a volt helyettes államtitkár?
Óriási baki: Moszkva felkerült Magyarország térképére - lement élőben
Újabb magyar korrupciós botrány: Az öltözőben osztották szét a vesztegetési pénzt
Mutatjuk kik jártak jól: Orbán egyetlen mozdulattal osztott szét több mint 100 milliót
Kibújt a szög a zsákból: Kiderült, miért kell nekik tízezer vendégmunkás a Fülöp-szigetekről ORbánnak
Robbant a hír: létfontosságú pert veszített Bayer Zsolt felesége
Nagyon durván kiosztották Farkas Flóriánt - ezt nem teszi zsebre
Soha nem látott kíséretet kapott Szijjártó a halálos fenyegetés miatt - megdöbbentő képek
Élő adásban hozták kellemetlen helyzetbe Szijjártót: „maguk egy vereséget próbálnak győzelemként eladni?”
Áder János kapta az egyik legrangosabb magyar díjat:
Kitört a Győzike botrány: ügyvédi felszólítást küldött az RTL-nek, meg is osztotta
Kiakadt a Fideszes polgármester - „Undorító spicli, dollárban fizetett aljadék”
Mi lesz itt még? - Súlyos dolgok derültek ki Schadl György édesanyjáról
2024-05-03. péntek
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2018-2024 Minden jog fenntartva ©