Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook Budapest, Magyarország  
2023-03-27. hétfő
Rekord bukta: Nyíregyházának 1,7 milliárdot kell visszafizetnie az uniónak
Az önkormányzat a helyi romatelep felszámolására és a szegregáció megszüntetésére kapott ekkora összeget az Európai Uniótól. Helyi jogvédők szerint azonban a város vezetése nem teljesítette a pályázatban vállalt kötelezettségeit, ezért most az unió visszaköveteli a támogatást.

Glonczi László, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke kezdeményezésére nemcsak a pályázat közérdekű adatait perlik, hanem az 1,7 milliárdos támogatást is blokkolja az unió. Ami ráadásul bő nyolcszázmillióval több, mint ami eddig a sajtóban szerepelt.

A helyi jogvédő aktivista a Hírklikknek elmondta: a pályázatot még 2017-ben írták ki és 2019-ben kezdték meg a hátrányos helyzetűek segítésére meghirdetett tervek megvalósítását. Az első 15 családot decemberben költöztették el. A szegregáció megszűntetését célzó tervekre szánt 1,7 milliárdból – a jelenleg ismeretek szerint – annyi történt, hogy 200 főt kiköltöztettek a romák lakta Kelet lakótelepről, illetve 14-15 család úgymond integrált lakókörnyezetbe került. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy például a józsavárosi lakótelep tízemeletes épületének a legfelső szintjére költöztették őket, ahol kizárólag romák laktak. A helyet úgy nevezi a köznyelv, hogy „Csikágó”.


Bár történtek lakásfelújítások a Huszár telep néven ismert városrészben is, ahova további 50-60 család költözhetett, ám ez szintén szegregált területként működött tovább. A megoldás ellen tiltakozó helyi civil közösség és maga Glonczi László is úgy vélte, nem a pályázati kiírás valós szándéka szerint zajlik a rehabilitáció.

Mint elmondta, elvileg a telepfelszámolásra szánt összegből az emberek integrált elhelyezését is biztosítani kellett volna, ez viszont elmaradt. Sőt: egy másik, 830 milliós pályázati összegből „egy integrációs folyamatot kellett volna megvalósítani. Ezen belül tervben volt bűnmegelőzés, családi napok megtartása, egészségügyi nap rendezése. A bűnmegelőzés például egy 15-20 perc volt, kijött egy rendőr, elmondta melyik paragrafus minősül rablásnak, aztán fotó, aláírás és kész. Ez szintén uniós pályázat volt s így a két pályázati összeg együttesen 2 530 000 forint”.

Glonczi László portálunknak arról is beszámolt, hiába kérte az önkormányzattól a pályázati anyagokat, nem kapott semmit. Végül több közérdekű adatigénylést is benyújtott. „Ezt először arra hivatkozva tagadták meg, hogy ez egy folyamatban lévő, el nem bírált pályázat, ezért tíz évre titkosították. Akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordultam, közérdekű adat megtagadása miatt, miután akkor már az első 15 család beköltözött a kijelölt lakhelyre, folyamatban volt a pénz felhasználása, így tehát nem lehetett elbírálás alatti, folyamatban lévő pályázatról beszélni. Az erre fordított összeg pedig közpénznek minősül”

Végül, az illetékes szakhatóság nyomására, megküldték a beadott pályázati anyagot, de úgy, hogy a kilencven százalékát kitakarták. Magyarán használhatatlan irathalmazt kapott a helyi jogvédő. Mindössze annyit lehetett kiolvasni, hogy milyen épületeket újítottak fel és kiket költöztettek el. „Ezért novemberben bírósági eljárást kezdeményeztünk az önkormányzat ellen közérdekű adat megismerésének igénylése ügyében, hogy kiadják a teljes pályázati anyagot a költségvetéssel együtt. Ebben a Társaság a Szabadságjogokért Szervezet is segítségemre van.” – mondta a Hirklikk-nek Glonczi László.

Az Európai Bizottság azért is döntött a támogatás visszavonása mellett, mert „feltételezhetően jogszabályellenesen, illetve nem az eredeti tervek szerint lett felhasználva a pályázat összege, ezért nem is hajlandóak kifizetni a pénzt. Azt nem állítom, hogy túlárazás történt, mivel nincs rálátásom a részletekre. De mivel hiányos a vállalt tervek megvalósítása, feltételezhető, hogy ezek a pénzek elcsúsztak, csak nem tudjuk hova. Akkor tudunk minderről tényszerűen nyilatkozni, ha megkapjuk a teljes dokumentációt, mint közérdekű adatokat.”

Glonczi László fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy véleménye szerint ez egy nagyon fontos, precedensértékű ügy, mivel „ilyen még nem történt a rendszerváltás óta eltelt 30 évben. Mindez ráadásul nem csak Magyarországra vonatkozna, ha azt tekintjük, hogy az EB hány tagországgal szemben folytat kötelezettségszegési eljárást. Akár akarjuk, akár nem, ki kell mondani, hogy a jelenlegi kormány jobban támogatja a szegregációt, mint az integrációt”.

Külön kiemelte, hogy a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat megbeszélésén annak alelnöke jegyzőkönyvbe foglaltatta, hogy miután az 1,7 milliárd visszafizetésére kötelezi Nyíregyháza megyei jogú önkormányzatát az Európai Bizottság, felszólítja az önkormányzatot a másik, 830 000 forintos pályázati támogatás visszafizetésére is. Ez utóbbit abban az esetben viszi a megfelelő jogi fórum elé, ha nem kezdi meg azonnal az önkormányzat és a kormány két illetékes minisztériuma az integrációs folyamatot az áttelepített családok érdekében.

Igyekeztünk megszólaltatni a nyíregyházi önkormányzat vezetőjét is, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk elérni sem a központon, sem a közvetlen polgármesteri titkárságon dr. Kovács Ferencet. Más lehetőség híján, a polgármester elektronikus postacímére küldtük a témával kapcsolatos alábbi kérdéseinket:

- Mi indokolja a pályázat teljes körű megismerésének megtagadását?
- Mire szánták a pályázati támogatást, mit valósítottak meg ebből?
- Valóban titkosították-e tíz évre a pályázati anyag megismerését?
- Mennyit használtak fel eddig a két uniós pályázat összegéből?
- Miként tervezi az önkormányzat az 1,7 milliárdos összeg visszafizetését a feltehetően már elfogadott idei költségvetés terhére?
- Glonczi László úr nyilatkozata szerint bírósághoz fordul a közérdekű adatok kiadásáért és a pályázati anyag megismerhetősége miatt. Az önkormányzat beleáll-e a perbe és milyen indokkal?
- A pályázatban vállalták, hogy 60 családot új otthonhoz juttatnak. Velük mi lett?Természetesen a kérdéseinkre adott válaszokról beszámolunk majd.
Ezt olvassa mindenki:
Schadl György tagad - Kiszivárgott a vallomásának egy része 
Varga Judit: A magyar kormány visszaszorítja a korrupciót 
Kiderült kik voltak azok akikre lecsapott a TEK - elképesztő amit csináltak 
"Akksigyárat Felcsútra" - rendőrök is megjelentek, balhé Nyíregyházán 
Magyarországig ér az év legnagyobb pénzmosási botránya 
Hatalmas botrány az Orbán-bánya falujában: 80 milliónál is többet sikkaszthattak Gánton 
Ilyet még nem láttak - Olyan tróger munkát végeztek a fideszesek az építésénél, hogy ..... 
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért 
Fidesz közlemény szerint a bal oldal az összeomlás szélére sodorta az egészségügyet 
Óriási a találgatás a fideszes képviselő cégének új neve körül - véletlenül hasonlít valamire 
Címlapon Orbán Svájcban: Magyarország sem úszhatja meg az EU-s ügyészség vizsgálatait 
Nem akárki ment neki a hirtelenfideszes Győzikének: Nem sül le a képedről a bőr? 
Megnézték mi épül már megint Felcsúton: ez már tényleg beteg - amit ott találtak... 
Óriási bajban Mészáros Lőrinc: Kihátráltak a támogatók az alapítványai mögül 
Elképesztő dolgokat mondott Novák Katalinról a német sajtó - mint államfőjelöltet jellemezték 
Gulyás hosszan sértegette az ellenzéki vezetőket és kiállt Orbán mellett - A világon nincs egyetlen ilyen kormány és miniszterelnök sem.. 
Itt tartunk: Orbán mondatát is használta ítéletében a bíróság 
Ciki levelet kapott Orbán: A 91 éves Soros, mint agresszor, aki szétszedi a nagy utcai harcos Kedves Vezetőt 
Ezen a képen egy FÉLMILLIÁRD FORINT EU-S TÁMOGATÁSBÓL létesített természettudományos élményközpontot látnak 
Kiderült hány magyar él Szlovákiában - elképesztő számok 
A német tv viccet csinált Orbán Viktorból - tarol náluk a paródia videó 
Sok az egymillió eurós veszteség? - mert a trieszti kikötő már most ennyi veszteséget hozott a magyar államnak 
Egy cégben találkozik a 300 milliárdos magyar üzlet és a szlovén korrupciós botrány 
A felcsúti politikus elbüszkélkedett, hogy az országban oda érkezett a legtöbb támogatás 
Kapaszkodj: Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, a Fidelitas 
Kiderült Tényleg van-e Orbánnak előkóstolója vagy csak kamu 
Felfüggesztett fogházra ítélték azt a magyar anyát, aki késve vitte orvoshoz a gyerekét 
Robbant a hír: Megkérdezték Nagy Ferót milyen érzés Orbán segg*t nyalni? 
Jakupcsek Gabriella kitálalt: Nem tudtam, hogy vannak manipulálva a szereplők, és amikor rájöttem, akkor nagyon dühös voltam 
Mi az? - milliárdokba került az adófizetőknek és most egy karcagi kisvállalkozás udvarán rohad? 
Gúnyvideót vágtak össze fideszes szavazókról - reggeli kávé előtt nem ajánljuk... 
Schadl György: Ne bas*sza már meg a jó ég, hogy egy Telex-cikkre reagáljon a Kúria elnöke! 
2023-03-27. hétfő
  Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook 2018-2023 Minden jog fenntartva ©  
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2023-03-27. hétfő
Rekord bukta: Nyíregyházának 1,7 milliárdot kell visszafizetnie az uniónak
Az önkormányzat a helyi romatelep felszámolására és a szegregáció megszüntetésére kapott ekkora összeget az Európai Uniótól. Helyi jogvédők szerint azonban a város vezetése nem teljesítette a pályázatban vállalt kötelezettségeit, ezért most az unió visszaköveteli a támogatást.

Glonczi László, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke kezdeményezésére nemcsak a pályázat közérdekű adatait perlik, hanem az 1,7 milliárdos támogatást is blokkolja az unió. Ami ráadásul bő nyolcszázmillióval több, mint ami eddig a sajtóban szerepelt.

A helyi jogvédő aktivista a Hírklikknek elmondta: a pályázatot még 2017-ben írták ki és 2019-ben kezdték meg a hátrányos helyzetűek segítésére meghirdetett tervek megvalósítását. Az első 15 családot decemberben költöztették el. A szegregáció megszűntetését célzó tervekre szánt 1,7 milliárdból – a jelenleg ismeretek szerint – annyi történt, hogy 200 főt kiköltöztettek a romák lakta Kelet lakótelepről, illetve 14-15 család úgymond integrált lakókörnyezetbe került. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy például a józsavárosi lakótelep tízemeletes épületének a legfelső szintjére költöztették őket, ahol kizárólag romák laktak. A helyet úgy nevezi a köznyelv, hogy „Csikágó”.


Bár történtek lakásfelújítások a Huszár telep néven ismert városrészben is, ahova további 50-60 család költözhetett, ám ez szintén szegregált területként működött tovább. A megoldás ellen tiltakozó helyi civil közösség és maga Glonczi László is úgy vélte, nem a pályázati kiírás valós szándéka szerint zajlik a rehabilitáció.

Mint elmondta, elvileg a telepfelszámolásra szánt összegből az emberek integrált elhelyezését is biztosítani kellett volna, ez viszont elmaradt. Sőt: egy másik, 830 milliós pályázati összegből „egy integrációs folyamatot kellett volna megvalósítani. Ezen belül tervben volt bűnmegelőzés, családi napok megtartása, egészségügyi nap rendezése. A bűnmegelőzés például egy 15-20 perc volt, kijött egy rendőr, elmondta melyik paragrafus minősül rablásnak, aztán fotó, aláírás és kész. Ez szintén uniós pályázat volt s így a két pályázati összeg együttesen 2 530 000 forint”.

Glonczi László portálunknak arról is beszámolt, hiába kérte az önkormányzattól a pályázati anyagokat, nem kapott semmit. Végül több közérdekű adatigénylést is benyújtott. „Ezt először arra hivatkozva tagadták meg, hogy ez egy folyamatban lévő, el nem bírált pályázat, ezért tíz évre titkosították. Akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordultam, közérdekű adat megtagadása miatt, miután akkor már az első 15 család beköltözött a kijelölt lakhelyre, folyamatban volt a pénz felhasználása, így tehát nem lehetett elbírálás alatti, folyamatban lévő pályázatról beszélni. Az erre fordított összeg pedig közpénznek minősül”

Végül, az illetékes szakhatóság nyomására, megküldték a beadott pályázati anyagot, de úgy, hogy a kilencven százalékát kitakarták. Magyarán használhatatlan irathalmazt kapott a helyi jogvédő. Mindössze annyit lehetett kiolvasni, hogy milyen épületeket újítottak fel és kiket költöztettek el. „Ezért novemberben bírósági eljárást kezdeményeztünk az önkormányzat ellen közérdekű adat megismerésének igénylése ügyében, hogy kiadják a teljes pályázati anyagot a költségvetéssel együtt. Ebben a Társaság a Szabadságjogokért Szervezet is segítségemre van.” – mondta a Hirklikk-nek Glonczi László.

Az Európai Bizottság azért is döntött a támogatás visszavonása mellett, mert „feltételezhetően jogszabályellenesen, illetve nem az eredeti tervek szerint lett felhasználva a pályázat összege, ezért nem is hajlandóak kifizetni a pénzt. Azt nem állítom, hogy túlárazás történt, mivel nincs rálátásom a részletekre. De mivel hiányos a vállalt tervek megvalósítása, feltételezhető, hogy ezek a pénzek elcsúsztak, csak nem tudjuk hova. Akkor tudunk minderről tényszerűen nyilatkozni, ha megkapjuk a teljes dokumentációt, mint közérdekű adatokat.”

Glonczi László fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy véleménye szerint ez egy nagyon fontos, precedensértékű ügy, mivel „ilyen még nem történt a rendszerváltás óta eltelt 30 évben. Mindez ráadásul nem csak Magyarországra vonatkozna, ha azt tekintjük, hogy az EB hány tagországgal szemben folytat kötelezettségszegési eljárást. Akár akarjuk, akár nem, ki kell mondani, hogy a jelenlegi kormány jobban támogatja a szegregációt, mint az integrációt”.

Külön kiemelte, hogy a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat megbeszélésén annak alelnöke jegyzőkönyvbe foglaltatta, hogy miután az 1,7 milliárd visszafizetésére kötelezi Nyíregyháza megyei jogú önkormányzatát az Európai Bizottság, felszólítja az önkormányzatot a másik, 830 000 forintos pályázati támogatás visszafizetésére is. Ez utóbbit abban az esetben viszi a megfelelő jogi fórum elé, ha nem kezdi meg azonnal az önkormányzat és a kormány két illetékes minisztériuma az integrációs folyamatot az áttelepített családok érdekében.

Igyekeztünk megszólaltatni a nyíregyházi önkormányzat vezetőjét is, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk elérni sem a központon, sem a közvetlen polgármesteri titkárságon dr. Kovács Ferencet. Más lehetőség híján, a polgármester elektronikus postacímére küldtük a témával kapcsolatos alábbi kérdéseinket:

- Mi indokolja a pályázat teljes körű megismerésének megtagadását?
- Mire szánták a pályázati támogatást, mit valósítottak meg ebből?
- Valóban titkosították-e tíz évre a pályázati anyag megismerését?
- Mennyit használtak fel eddig a két uniós pályázat összegéből?
- Miként tervezi az önkormányzat az 1,7 milliárdos összeg visszafizetését a feltehetően már elfogadott idei költségvetés terhére?
- Glonczi László úr nyilatkozata szerint bírósághoz fordul a közérdekű adatok kiadásáért és a pályázati anyag megismerhetősége miatt. Az önkormányzat beleáll-e a perbe és milyen indokkal?
- A pályázatban vállalták, hogy 60 családot új otthonhoz juttatnak. Velük mi lett?Természetesen a kérdéseinkre adott válaszokról beszámolunk majd.
Schadl György tagad - Kiszivárgott a vallomásának egy része
Varga Judit: A magyar kormány visszaszorítja a korrupciót
Kiderült kik voltak azok akikre lecsapott a TEK - elképesztő amit csináltak
"Akksigyárat Felcsútra" - rendőrök is megjelentek, balhé Nyíregyházán
Magyarországig ér az év legnagyobb pénzmosási botránya
Hatalmas botrány az Orbán-bánya falujában: 80 milliónál is többet sikkaszthattak Gánton
Ilyet még nem láttak - Olyan tróger munkát végeztek a fideszesek az építésénél, hogy .....
Ötvenkét fős TEK-es testőrség védi Szijjártót évi félmilliárdért
Fidesz közlemény szerint a bal oldal az összeomlás szélére sodorta az egészségügyet
Óriási a találgatás a fideszes képviselő cégének új neve körül - véletlenül hasonlít valamire
Címlapon Orbán Svájcban: Magyarország sem úszhatja meg az EU-s ügyészség vizsgálatait
Nem akárki ment neki a hirtelenfideszes Győzikének: Nem sül le a képedről a bőr?
Megnézték mi épül már megint Felcsúton: ez már tényleg beteg - amit ott találtak...
Óriási bajban Mészáros Lőrinc: Kihátráltak a támogatók az alapítványai mögül
Elképesztő dolgokat mondott Novák Katalinról a német sajtó - mint államfőjelöltet jellemezték
Gulyás hosszan sértegette az ellenzéki vezetőket és kiállt Orbán mellett - A világon nincs egyetlen ilyen kormány és miniszterelnök sem..
Itt tartunk: Orbán mondatát is használta ítéletében a bíróság
Ciki levelet kapott Orbán: A 91 éves Soros, mint agresszor, aki szétszedi a nagy utcai harcos Kedves Vezetőt
Ezen a képen egy FÉLMILLIÁRD FORINT EU-S TÁMOGATÁSBÓL létesített természettudományos élményközpontot látnak
Kiderült hány magyar él Szlovákiában - elképesztő számok
A német tv viccet csinált Orbán Viktorból - tarol náluk a paródia videó
Sok az egymillió eurós veszteség? - mert a trieszti kikötő már most ennyi veszteséget hozott a magyar államnak
Egy cégben találkozik a 300 milliárdos magyar üzlet és a szlovén korrupciós botrány
A felcsúti politikus elbüszkélkedett, hogy az országban oda érkezett a legtöbb támogatás
Kapaszkodj: Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, a Fidelitas
Kiderült Tényleg van-e Orbánnak előkóstolója vagy csak kamu
Felfüggesztett fogházra ítélték azt a magyar anyát, aki késve vitte orvoshoz a gyerekét
Robbant a hír: Megkérdezték Nagy Ferót milyen érzés Orbán segg*t nyalni?
Jakupcsek Gabriella kitálalt: Nem tudtam, hogy vannak manipulálva a szereplők, és amikor rájöttem, akkor nagyon dühös voltam
Mi az? - milliárdokba került az adófizetőknek és most egy karcagi kisvállalkozás udvarán rohad?
Gúnyvideót vágtak össze fideszes szavazókról - reggeli kávé előtt nem ajánljuk...
Schadl György: Ne bas*sza már meg a jó ég, hogy egy Telex-cikkre reagáljon a Kúria elnöke!
Tihany bajban van: pár száz ezer forintos bírsággal megúszta aki elhordta Tihanyban a fél hegyet
Egy magyar főorvosnő százezreket fogadott el: így buktatják le a korrupt orvosokat
Szijjártó Kis Grofóval mulat, Orbán Fásy Ádámmal levelezik - nem akármilyen cikk jelent meg
Sose pihen ez a lány: bemutatta nekünk tudatlanoknak az eddigi eredményeket Szentkirályi Alexandra
Révész Máriusz: A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ egyik legélhetőbb helye legyen
Két nővel forgatott a pap felnőttfilmet a templomban
Kiderült: Hatalmasat kaszálnak Orbánék a rekordméretű infláción, itt vannak a részletek
Jön a 30 ezer forintos - íme az MNB tervei
Megdöbbentő képsorok egy lényegében kirabolt országról - a rendszerváltás után évtizedekkel...
Deutsch Tamás elégedett: feljelentést tett és már meg is indult a vizsgálódás
Miért beszél egy német tévécsatorna magyar szegénységről? - az egyik legrosszabb, amit láttak az EU-n belül
Rengetegen kifognak akadni ezen: Varga Judit oktatási központot adott át Szabadkán
8 milliárd forint pihen a cég bankszámláján - Teljesen felszívódik a cég, amely közvetlenül részt vett a kínai vakci*nabizniszben
23 millió forint EU-s pénzt látsz a képen - de a részletek ennél még érdekesebbek
Nem akármit szavazott le a Fidesz - nem lesz vizsgálat a Völner botrány kulcsfigurájának, Schadl Györgynek......
Szijjártó kiakadt: szerinte soha soha soha nem blokkoltuk az Oroszország elleni szankciókat
Dobjuk össze: 25 milliárd forintos pert bukott el Magyarország
2023-03-27. hétfő
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2018-2023 Minden jog fenntartva ©