UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Falus Ferenc: a hivatalos adatok semmiképpen sem tükrözik a fertőzöttek számát
Számos becslés van arról, hogy valójában mennyi lehet a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Miközben a miniszterelnök szinte naponta jelentett be egyre szigorúbb intézkedéseket, azt is mondta, eddig az egyedi megbetegedések voltak jellemzők, de ez át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. A Magyar Orvosi Kamara már ezer fertőzöttel számol, ebből pedig a statisztikai modellek szerint egy hét múlva hét-nyolcezer, két hét múlva pedig ötven-hatvanezer is lehet, ha az ország nem teszi meg a szükséges lépéseket. Hétfői lazártáinkig itthon 1436 tesztet végeztek el, ami jóval kevesebb, mint az uniós országok többségében, Ausztriában például 8167 tesztet végeztek el. Dél-Korea példája különösen figyelemre méltó, hiszen az 51 milliós lakosságú országban több mint kétszázezer teszt készült és naponta tízezer ember fertőzöttségét vizsgálják saját kérésre.

„Elhibázottnak és felelőtlennek tartom azt az esetdefiníciót, amelyet a még mindig érvényes tisztifőorvosi utasítás tartalmaz a koronavírusteszt elvégzésének feltételeként.” Így nyilatkozott a 168 Órának hétfőn délben Falus Ferenc, aki 2007 és 2010 között vezette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Szerinte az esetdefiníciónak már nem szabadna tartalmaznia azt a feltételt, hogy az adott beteg járt-e külföldön vagy találkozott-e olyan beteggel, akinek igazolták a betegségét. Ha valakinek a tünetei azt jelzik, hogy valószínűleg fertőzött, vagy a környezetében van sok beteg, akkor ez önmagában is elég indok kellene hogy legyen a tesztek elvégzésére. A volt tisztifőorvos szerint már az is műhiba, ha valaki kórházba kerül tüdőgyulladással, de elmulasztják nála a koronavírustesztet. Részben ez áll annak hátterében, hogy már hat egészségügyi intézmény dolgozóit kellett karanténba zárni, mert védőfelszerelés nélkül vizsgáltak tüdőgyulladásos betegeket.

Falus szerint a hivatalos adatok semmiképpen sem tükrözik a fertőzöttek számát, hiszen a vírushordozók többsége egyelőre alighanem tünetmentes, így nem kerül az egészségügyi hatóság látókörébe. A volt tisztifőorvos és kórházigazgató tízszeres szorzóval számol, de szerinte azoknak is vannak méltányolható érveik, akik inkább százszoros arányra gyanakszanak. Falus Ferenc úgy gondolja: jó lenne, ha sokkal nagyobb számban tesztelnék az embereket, hiszen így pontosabb adatokhoz lehetne jutni, és a dél-koreai példa azt bizonyíthatja, hogy a lakosság sokkal tudatosabban viselkedik, saját higiénés magatartását is képes felülvizsgálni, ha mód van a tesztek elvégzésére.

Hasonlóan vélekedik Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, egyetemi oktató, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Végrehajtó Bizottságának elnöke, ma a WHO szakértője. Ő természetesnek tartja, hogy az egyes országok eljárásrendje különbözik egymástól, de ez nem magyarázhatja a Magyarországon elvégzett tesztek alacsony számát. Nem tartja indokoltnak azt sem, hogy a tesztelést a Népegészségügyi Központ monopolizálta, és csak egy specializált laboratóriumot jogosított fel erre. A vizsgálat elvégzésére ugyanis magánszolgáltatók is felkészültek, annak ára – Kökény Mihály információi szerint – tisztes haszonnal sem haladja meg a hat-nyolcezer forintot. Úgy véli, hogy a tesztek többsége várhatóan egyelőre negatív lenne, de azok eredménye hozzájárulhatna ahhoz, hogy az emberek biztonságérzete növekedjen, higgadtabban viseljék a nehéz időszakot.

A WHO szakértője szerint az egyes ember magatartásának kulcsszerepe van abban, mennyire gyorsan terjed a járvány. Ezt bizonyítja, hogy Svájcban, ahol hétfőn 2200 fertőzéses esetet tartottak számon, mindössze 14-en haltak meg, ami arányaiban mélyen a mortalitás 3,8 százalékos nemzetközi átlaga alatt maradt. A határok közben nem voltak lezárva, nem vezettek be utazási korlátozásokat, mint Olaszországban, ahol kimagaslóan magas a halottak száma.

A volt miniszter azt is helytelennek tartja, hogy Magyarországon március első felében nemcsak a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásban, hanem az intézkedések között is a rendészeti szempontok álltak előtérben. Ezt bizonyítja, hogy a belügyminiszter vezeti a válságstábot, a sajtótájékoztatókon olyan egyenruhás rendőrök viszik a prímet, akik nyilvánvalóan tájékozatlanok orvosszakmai kérdésekben. A teljes egészségügyi szakma irányítója, az ágazatért felelős államtitkár asszony pedig meg sem jelent a nyilvánosság előtt.

Kökény Mihály szerint az egészségügyi válsághelyzet meghirdetése rendjén való, de a rendkívüli jogrend bevezetése – amiről az emberek nem is tudják, hogy mi fán terem – már abba a kategóriába tartozik, mint amikor a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő Jenő-könyvben a pánik éppen attól tör ki, hogy egy hivatalos személy közli: fenntartják a rendet. Nem véletlen, hogy az emberek megrohamozták a boltokat. Különösen káros hatású minden következetlenség. Meghirdetik például, hogy a repülőtereken mérik az érkezők hőmérsékletét, de még március 15-én is minden vizsgálat nélkül jöhettek át az emberek az érkezési oldalon, és a karanténszabályokra sem figyelmeztette őket senki. A volt miniszter az állami következetlenség kategóriába sorolta azt is, hogy pénteken reggel a miniszterelnök még azt mondta, a közoktatás tovább működik, estére viszont ennek ellenkezőjéről határoztak. De azt senki sem közölte, mi lesz a kényszerűségből otthon maradó szülők munkájával és megélhetésével, miközben maga Orbán Viktor kérte, hogy a gyerekeket ne bízzák a nagyszülőkre.

A volt miniszter különösen azt nehezményezte, hogy az egyik sajtótájékoztatón felmerült, hogy a közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény, majd az Emmi nyilatkozatában éppen ezzel vádolta meg a Magyar Orvosi Kamarát a járvánnyal kapcsolatos nyilatkozata miatt. A szervezet egyébként valójában önmérsékletet tanúsított, amikor kinyilvánította: a járványhelyzet miatt egyelőre visszatartja az önkéntes túlmunka felmondását. A MOK jogosan kifogásolta azt is, hogy nincs elegendő és megfelelő védőfelszerelés, valamint az anyagi forrásokkal is gondok vannak. Kökény Mihály a 168 Órának úgy nyilatkozott: a kormányt még a jelenlegi, rendkívüli helyzet sem jogosítja fel arra, hogy korlátozni próbálja a szabad véleménnyilvánítás jogát, ez már régen letűnt időkre emlékeztet.

Falus Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy nem vált be az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi szolgálat megszüntetése és feladatainak betagolása a kormányhivatalokba. Amikor őt 2007-ben kinevezték, első nyilatkozatában azt mondta, hogy Magyarországot egy járvány jobban fenyegeti, mint egy háború, és erre kell felkészülni. Ma pedig egy miniszteri sajtótájékoztatón azt hallottuk, hogy az országban azért nincs megfelelő mennyiségű, az egészségügyi személyzet védelmére alkalmas félálarc és védőruha, mert Németországban leállították a szállításokat. Ezeket a felszereléseket azonban legkésőbb januárban be kellett volna már szerezni. Jól látszik, hogy megfelelő szakemberek és eszközök hiányában a kontaktkutatás is akadozik. A pandémiás terv mindig előír olyan feladatokat, amelyeket akkor kell teljesíteni, amikor még nincs járvány, ez azonban az elmúlt években nyilvánvalóan nem történt meg.

Az államnak tehát sürgősen pótolnia kell az elmaradt lépéseit. Most a védőfelszerelések beszerzése a legsürgősebb feladat, és Falus Ferenc szerint abban bízhatunk, hogy a kínai gyárak hamarosan tömegével exportálják majd a megfelelő szűrővel ellátott maszkokat és védőruhákat. Addig azonban szó szerint életfontosságú, hogy míg nagyon kevés van ezekből az eszközökből, sikerüljön visszaszorítani a tömeges megbetegedéseket. A másik alapvető feladat az intenzív ellátóhelyek átszervezése, és ezt – mint a volt tisztifőorvos is megerősíti – már megkezdték az állami szervek.

Falus Ferenc jelentős átalakításokat tartana szükségesnek, hiszen az intenzív kórtermek gyakran 6–12 beteg fogadására alkalmasak, de egy balesetes vagy újraélesztett infarktusos beteg mellé természetesen nem lehet betenni fertőzőket. Elkülönített kórtermekre lesz tehát szükség. Lélegeztetőgépből pedig előreláthatólag nagyon sok kell majd, mert a koronavírusos betegeknek hosszú ideig szükségük van oxigénre. Betegenként egy hét és negyven nap közötti lélegeztetőgép-használatra kell számítani. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló mennyiségnél sokkal több kell majd.

Most, amikor Magyarországon a gócpontok kialakulását kellene megakadályozni, különösen fontos volna az olaszországi tapasztalatok értékelése. Sajnos egyelőre csak feltételezéseink vannak arról, hogy ott miért vált hamar tömegessé a járvány és miért alakult ki szomorú rekord: hét százalék feletti halálozás. Az egyik lehetőség, hogy Olaszországba sokkal hamarabb érkeztek meg fertőzött emberek, mint más európai államokba, de ezt nem vették észre, így mire észbe kaptak, nagyon sok rossz állapotú idős ember fertőződhetett meg. Németországban a behurcolt eseteket hamarabb és hatékonyabban különítethették el. Nem kizárható az sem, hogy Olaszországban egy virulensebb és pusztítóbb törzs terjedt el, mint Európának azokban az országaiban, ahol kevesebb az áldozat. Előfordulhat statisztikai tévedés is, az, hogy Olaszországnak azokon a területein, ahol a csúcson van a járvány, minden halálesetet kapcsolatba hoznak a vírussal.

Hogyan tovább ebben a mostani helyzetben, amihez hasonló emberemlékezet óta nem volt Magyarországon? Ezt kérdeztük a volt egészségügyi minisztertől. Kökény Mihály, az Egészségügyi Világszervezet szakértője szerint teljesen nem érdemes bezárkózni. Bár alighanem több a fertőzött, mint amiről a hivatalos adatok tanúskodnak, a teljes kijárási tilalom aligha lehet indokolt. Ha meg tudjuk tartani másoktól a kellő távolságot, a szabad levegőn tett séták hasznosak lehetnek, különösen ha valaki a tömegközlekedés igénybevétele nélkül tud eljutni a kirándulóhelyekre. Ismerősökkel, barátokkal akár szóba is lehet elegyedni, ha meg tudjuk tartani az egyméteres távolságot, és elkerüljük a puszilkodást, a kézfogást.

Az viszont fontos, hogy az idősek ne menjenek élelmiszerüzletekbe, általában is kerüljék a zsúfoltságot, különösen a cukorbetegek, szívbetegek vagy más krónikus betegségben szenvedők, akiknek az átlagosnál gyengébb lehet az immunrendszerük.

Forrás: 168 Óra
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Több ezren csatlakoztak a korábbi petíciójukhoz, most Varga Mihálytól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kéri az Összefogás a Balatonért Egyesület, hogy ne szorítsák ki a Ba...
  
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
Halottnak nyilvánították a francia buszsofőrt, akit július 5-én annyira megvert egy fiatalokból álló társaság, hogy a kórházban agyhalottnak nyilvánították Az 58 éves Philippe Monguil...
  
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Bár 2003 óta létezik az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) rendszere, igazán a 2010-es évek közepén pörgött fel a cégeknek munkahelyekért cserébe juttatott ingyen p...
  
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
A miniszter 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeum átadóünnepségén beszélt erről Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzeti i...
  
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a máltai offshore cégek valódi tulajdonosait, így derült ki, hogy a kormányközeli üzletemberek és fideszes politikus...
  
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez ...
  
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Magyarország negyedik leggazdagabb embere az L&L Charter Ltd valódi tulaja 2018 nyarán egy magánrepülőgép és egy luxusjacht híre járta be a magyar sajtót, a két exkluzív járművel a magy...
  
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyugal...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI A közös fellépés oka, hogy építés...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget Ahol Magyarországon fertőzési ...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket A Sze...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020 július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24hu A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövid i...
  
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Péntek délelőtt közlekedési balesetben életét veszítette Koncz Ferenc országgyűlési képviselő - írja a Borsod 24 A lap szerint Koncz motorozás közben nekiütközött Legyesbénye polg...
  
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Demeter Márta LMP-s politikus arra kéri a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a gyermekpornográfia miatt elítélt volt limai nag...
  
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Életveszélyesen megsérült egy négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából – írta a Vaolhu A portál értesülése szerint a baleset a...
  
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Pénteken reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője – közölte a hírt a párt, kiemelve: képviselőtársukat a Fidesz-frakció saját...
  
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot kapott a Tények
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte a testület kommunikációs ...
  
Zöldek politikusa az EP ülésén: az Orbán Viktor-féle maffiaállamban az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon
Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén áttekintették, hogy áll az a kezdeményezés, hogy az uniós pénzek felhasználását a jogállamisági feltételek teljesítéséhez köss...
  
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Egy édesanyát és két éves kislányát gázolta el egy autó Budakeszin pénteken délelőtt Áll a forgalom Temető u Fő utca sarkán gyalogos gázolás történt, áll a forgalom mindkét irán...
  
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
Cseh Katalin az Európai Parlament elé benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, melyet az nagy többséggel meg is szavazott – tájékoztatott pénteken a Momentum Az európai parlamenti kép...
  
32 milliárdnál tart a Néprajzi Múzeum építése a Városligetben
6,1 milliárd forinttal, az eddigi 26 milliárd helyett több mint 32 milliárd forintra drágultak a Liget Projekt keretében a Városliget szélére épülő új Néprajzi Múzeum építési költs...
  
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Tény, egészen elképesztő adatokat tudnak produkálni a Fordnál a Focus átépítésével, de az alábbi szám így is túlzásnak tűnik Az olasz rendőrök szerint ugyanis állítólag 703 km/h-...
  
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
A CIG Pannónia Nyrt irányításának megszerzése lehet az eszköz a hazai biztosítói piacon való nyomuláshoz, ha ez megvan, akkor elindulhat a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank ügyfelei...
  
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Kell majd újabb korlátozó intézkedéseket hozni a koronavírus miatt, csak még nem tudjuk pontosan, hogy milyeneket – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban A kormányfő szer...
  
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
A vírussal szembeni első csatát sikerült megnyerni, addig, amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk fog élni – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszte...
  
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
A kérdés az, hogy történt-e bűncselekmény Néhány hete írta meg a hvghu, hogy busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat Mint írtuk, akár egy-két nap alatt me...
  
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Csütörtök este békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak Ez jelentős változás a megelőző ké...
  
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, de ha egy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó közös lista lenne,...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Falus Ferenc: a hivatalos adatok semmiképpen sem tükrözik a fertőzöttek számát
Számos becslés van arról, hogy valójában mennyi lehet a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Miközben a miniszterelnök szinte naponta jelentett be egyre szigorúbb intézkedéseket, azt is mondta, eddig az egyedi megbetegedések voltak jellemzők, de ez át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. A Magyar Orvosi Kamara már ezer fertőzöttel számol, ebből pedig a statisztikai modellek szerint egy hét múlva hét-nyolcezer, két hét múlva pedig ötven-hatvanezer is lehet, ha az ország nem teszi meg a szükséges lépéseket. Hétfői lazártáinkig itthon 1436 tesztet végeztek el, ami jóval kevesebb, mint az uniós országok többségében, Ausztriában például 8167 tesztet végeztek el. Dél-Korea példája különösen figyelemre méltó, hiszen az 51 milliós lakosságú országban több mint kétszázezer teszt készült és naponta tízezer ember fertőzöttségét vizsgálják saját kérésre.

„Elhibázottnak és felelőtlennek tartom azt az esetdefiníciót, amelyet a még mindig érvényes tisztifőorvosi utasítás tartalmaz a koronavírusteszt elvégzésének feltételeként.” Így nyilatkozott a 168 Órának hétfőn délben Falus Ferenc, aki 2007 és 2010 között vezette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Szerinte az esetdefiníciónak már nem szabadna tartalmaznia azt a feltételt, hogy az adott beteg járt-e külföldön vagy találkozott-e olyan beteggel, akinek igazolták a betegségét. Ha valakinek a tünetei azt jelzik, hogy valószínűleg fertőzött, vagy a környezetében van sok beteg, akkor ez önmagában is elég indok kellene hogy legyen a tesztek elvégzésére. A volt tisztifőorvos szerint már az is műhiba, ha valaki kórházba kerül tüdőgyulladással, de elmulasztják nála a koronavírustesztet. Részben ez áll annak hátterében, hogy már hat egészségügyi intézmény dolgozóit kellett karanténba zárni, mert védőfelszerelés nélkül vizsgáltak tüdőgyulladásos betegeket.

Falus szerint a hivatalos adatok semmiképpen sem tükrözik a fertőzöttek számát, hiszen a vírushordozók többsége egyelőre alighanem tünetmentes, így nem kerül az egészségügyi hatóság látókörébe. A volt tisztifőorvos és kórházigazgató tízszeres szorzóval számol, de szerinte azoknak is vannak méltányolható érveik, akik inkább százszoros arányra gyanakszanak. Falus Ferenc úgy gondolja: jó lenne, ha sokkal nagyobb számban tesztelnék az embereket, hiszen így pontosabb adatokhoz lehetne jutni, és a dél-koreai példa azt bizonyíthatja, hogy a lakosság sokkal tudatosabban viselkedik, saját higiénés magatartását is képes felülvizsgálni, ha mód van a tesztek elvégzésére.

Hasonlóan vélekedik Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, egyetemi oktató, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Végrehajtó Bizottságának elnöke, ma a WHO szakértője. Ő természetesnek tartja, hogy az egyes országok eljárásrendje különbözik egymástól, de ez nem magyarázhatja a Magyarországon elvégzett tesztek alacsony számát. Nem tartja indokoltnak azt sem, hogy a tesztelést a Népegészségügyi Központ monopolizálta, és csak egy specializált laboratóriumot jogosított fel erre. A vizsgálat elvégzésére ugyanis magánszolgáltatók is felkészültek, annak ára – Kökény Mihály információi szerint – tisztes haszonnal sem haladja meg a hat-nyolcezer forintot. Úgy véli, hogy a tesztek többsége várhatóan egyelőre negatív lenne, de azok eredménye hozzájárulhatna ahhoz, hogy az emberek biztonságérzete növekedjen, higgadtabban viseljék a nehéz időszakot.

A WHO szakértője szerint az egyes ember magatartásának kulcsszerepe van abban, mennyire gyorsan terjed a járvány. Ezt bizonyítja, hogy Svájcban, ahol hétfőn 2200 fertőzéses esetet tartottak számon, mindössze 14-en haltak meg, ami arányaiban mélyen a mortalitás 3,8 százalékos nemzetközi átlaga alatt maradt. A határok közben nem voltak lezárva, nem vezettek be utazási korlátozásokat, mint Olaszországban, ahol kimagaslóan magas a halottak száma.

A volt miniszter azt is helytelennek tartja, hogy Magyarországon március első felében nemcsak a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásban, hanem az intézkedések között is a rendészeti szempontok álltak előtérben. Ezt bizonyítja, hogy a belügyminiszter vezeti a válságstábot, a sajtótájékoztatókon olyan egyenruhás rendőrök viszik a prímet, akik nyilvánvalóan tájékozatlanok orvosszakmai kérdésekben. A teljes egészségügyi szakma irányítója, az ágazatért felelős államtitkár asszony pedig meg sem jelent a nyilvánosság előtt.

Kökény Mihály szerint az egészségügyi válsághelyzet meghirdetése rendjén való, de a rendkívüli jogrend bevezetése – amiről az emberek nem is tudják, hogy mi fán terem – már abba a kategóriába tartozik, mint amikor a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő Jenő-könyvben a pánik éppen attól tör ki, hogy egy hivatalos személy közli: fenntartják a rendet. Nem véletlen, hogy az emberek megrohamozták a boltokat. Különösen káros hatású minden következetlenség. Meghirdetik például, hogy a repülőtereken mérik az érkezők hőmérsékletét, de még március 15-én is minden vizsgálat nélkül jöhettek át az emberek az érkezési oldalon, és a karanténszabályokra sem figyelmeztette őket senki. A volt miniszter az állami következetlenség kategóriába sorolta azt is, hogy pénteken reggel a miniszterelnök még azt mondta, a közoktatás tovább működik, estére viszont ennek ellenkezőjéről határoztak. De azt senki sem közölte, mi lesz a kényszerűségből otthon maradó szülők munkájával és megélhetésével, miközben maga Orbán Viktor kérte, hogy a gyerekeket ne bízzák a nagyszülőkre.

A volt miniszter különösen azt nehezményezte, hogy az egyik sajtótájékoztatón felmerült, hogy a közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény, majd az Emmi nyilatkozatában éppen ezzel vádolta meg a Magyar Orvosi Kamarát a járvánnyal kapcsolatos nyilatkozata miatt. A szervezet egyébként valójában önmérsékletet tanúsított, amikor kinyilvánította: a járványhelyzet miatt egyelőre visszatartja az önkéntes túlmunka felmondását. A MOK jogosan kifogásolta azt is, hogy nincs elegendő és megfelelő védőfelszerelés, valamint az anyagi forrásokkal is gondok vannak. Kökény Mihály a 168 Órának úgy nyilatkozott: a kormányt még a jelenlegi, rendkívüli helyzet sem jogosítja fel arra, hogy korlátozni próbálja a szabad véleménnyilvánítás jogát, ez már régen letűnt időkre emlékeztet.

Falus Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy nem vált be az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi szolgálat megszüntetése és feladatainak betagolása a kormányhivatalokba. Amikor őt 2007-ben kinevezték, első nyilatkozatában azt mondta, hogy Magyarországot egy járvány jobban fenyegeti, mint egy háború, és erre kell felkészülni. Ma pedig egy miniszteri sajtótájékoztatón azt hallottuk, hogy az országban azért nincs megfelelő mennyiségű, az egészségügyi személyzet védelmére alkalmas félálarc és védőruha, mert Németországban leállították a szállításokat. Ezeket a felszereléseket azonban legkésőbb januárban be kellett volna már szerezni. Jól látszik, hogy megfelelő szakemberek és eszközök hiányában a kontaktkutatás is akadozik. A pandémiás terv mindig előír olyan feladatokat, amelyeket akkor kell teljesíteni, amikor még nincs járvány, ez azonban az elmúlt években nyilvánvalóan nem történt meg.

Az államnak tehát sürgősen pótolnia kell az elmaradt lépéseit. Most a védőfelszerelések beszerzése a legsürgősebb feladat, és Falus Ferenc szerint abban bízhatunk, hogy a kínai gyárak hamarosan tömegével exportálják majd a megfelelő szűrővel ellátott maszkokat és védőruhákat. Addig azonban szó szerint életfontosságú, hogy míg nagyon kevés van ezekből az eszközökből, sikerüljön visszaszorítani a tömeges megbetegedéseket. A másik alapvető feladat az intenzív ellátóhelyek átszervezése, és ezt – mint a volt tisztifőorvos is megerősíti – már megkezdték az állami szervek.

Falus Ferenc jelentős átalakításokat tartana szükségesnek, hiszen az intenzív kórtermek gyakran 6–12 beteg fogadására alkalmasak, de egy balesetes vagy újraélesztett infarktusos beteg mellé természetesen nem lehet betenni fertőzőket. Elkülönített kórtermekre lesz tehát szükség. Lélegeztetőgépből pedig előreláthatólag nagyon sok kell majd, mert a koronavírusos betegeknek hosszú ideig szükségük van oxigénre. Betegenként egy hét és negyven nap közötti lélegeztetőgép-használatra kell számítani. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló mennyiségnél sokkal több kell majd.

Most, amikor Magyarországon a gócpontok kialakulását kellene megakadályozni, különösen fontos volna az olaszországi tapasztalatok értékelése. Sajnos egyelőre csak feltételezéseink vannak arról, hogy ott miért vált hamar tömegessé a járvány és miért alakult ki szomorú rekord: hét százalék feletti halálozás. Az egyik lehetőség, hogy Olaszországba sokkal hamarabb érkeztek meg fertőzött emberek, mint más európai államokba, de ezt nem vették észre, így mire észbe kaptak, nagyon sok rossz állapotú idős ember fertőződhetett meg. Németországban a behurcolt eseteket hamarabb és hatékonyabban különítethették el. Nem kizárható az sem, hogy Olaszországban egy virulensebb és pusztítóbb törzs terjedt el, mint Európának azokban az országaiban, ahol kevesebb az áldozat. Előfordulhat statisztikai tévedés is, az, hogy Olaszországnak azokon a területein, ahol a csúcson van a járvány, minden halálesetet kapcsolatba hoznak a vírussal.

Hogyan tovább ebben a mostani helyzetben, amihez hasonló emberemlékezet óta nem volt Magyarországon? Ezt kérdeztük a volt egészségügyi minisztertől. Kökény Mihály, az Egészségügyi Világszervezet szakértője szerint teljesen nem érdemes bezárkózni. Bár alighanem több a fertőzött, mint amiről a hivatalos adatok tanúskodnak, a teljes kijárási tilalom aligha lehet indokolt. Ha meg tudjuk tartani másoktól a kellő távolságot, a szabad levegőn tett séták hasznosak lehetnek, különösen ha valaki a tömegközlekedés igénybevétele nélkül tud eljutni a kirándulóhelyekre. Ismerősökkel, barátokkal akár szóba is lehet elegyedni, ha meg tudjuk tartani az egyméteres távolságot, és elkerüljük a puszilkodást, a kézfogást.

Az viszont fontos, hogy az idősek ne menjenek élelmiszerüzletekbe, általában is kerüljék a zsúfoltságot, különösen a cukorbetegek, szívbetegek vagy más krónikus betegségben szenvedők, akiknek az átlagosnál gyengébb lehet az immunrendszerük.

Forrás: 168 Óra
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot kapott a Tények
Zöldek politikusa az EP ülésén: az Orbán Viktor-féle maffiaállamban az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
32 milliárdnál tart a Néprajzi Múzeum építése a Városligetben
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
900 milliós bírságot kapott az Alza.hu, mert akciósnak mutatott termékeket, amiket valójában le sem áraztak
Orbán: Több mint egymillió ember munkahelyét mentették meg kormányzati beavatkozások
Főügyész a Kaleta-ügyről: Nem tudok arra válaszolni, hogy 3 év kevés vagy sok
Kovács: Magyarország nem olyan hely, ahol demokratikusan megválasztott vezetők félretájékoztatást terjesztenek
Orbána a Kaleta-ügyről: Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt
Olyan horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök amire nincsenek szavak
Dzsudzsák már tárgyalt is a Lokival - a hazai másodosztályban fojtathatja sikertörténetét
Szigorításokra kell számítani, bármikor bejelenthetik őket
Kitört a botrány egy magyar pedagógus képei miatt
Több mint 200 ezer forintért toborozzák az iskolaőröket
Orbánról vitáznak az EP-ben - Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik
Már egy fideszes polgármester is sokallta a tervezett fairtást
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum