UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Most már tudjuk! Így foszt ki egyetlen család egy egész országot! 
Angola volt elnökének lánya, Afrika leggazdagabb nõje családi kapcsolatait kihasználva, hazáját kifosztva, nyugati cégek és tanácsadók segítségével szerezte a vagyonát. Ezt bizonyították be az Angola fõvárosáról „Luanda Leaks”-nek elnevezett kiszivárgott dokumentumok, amiket az ICIJ (Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) hozott nyilvánosságra, és amelyek feldolgozásán több tucat nyugati sajtótermék dolgozott, a BBC-tõl a New York Times-on át a Guardianig. Isabel dos Santos 2.8 milliárd dolláros (850 milliárd forintos) vagyonának, eredettörténete azért keltette fel ilyen sokak figyelmét, mert azon keresztül tökéletesen lehet szemléltetni, hogy mûködik egy olyan kleptokrácia, ahol a teljes államgépezet szinte csak azon dolgozik, hogy egy szûk kör minél jobban meggazdagodjon.

Az Afrika délnyugati részén található, Magyarországnál tizenkétszer nagyobb, de csak 25 millió lakosú Angola kifosztását persze nem a dos Santos család kezdte. A Portugáliától csak 1975-ben függetlenné váló ország három évtizeden át váltakozó intenzitással vívott polgárháború foglya volt. Az elnöki széket 1979-tõl José Eduardo dos Santos töltötte be, aki a 2002-es békekötéstõl kezdve elképesztõ sebességgel gazdagodó országot vezethetett. A következõ évtizedben Angola gazdasága évente átlagosan 11,1 százalékkal növekedett, de jobb években 20 százalék felett volt a szám – köszönhetõen elsõsorban az ország olajtartalékainak és egyéb természeti kincseinek, például a híres gyémántbányáknak.

A 2000-es évek elején az ország és fõvárosa olyan ütemben fejlõdött, hogy egy ideig Luandát tartották nyilván a világ legdrágább városaként, ahol kacsalábon forgó felhõkarcolókban szolgálták fel a francia pezsgõt és az orosz kaviárt. Azonban hiába áramlott iszonyatos tempóban borzasztóan sok pénz az országba, abból az angolaiak milliói semmit nem láttak. Az ország minden nemzetközi rangsorban a legrosszabbak között szerepel, akár korrupcióról, akár gyermekhalandóságról van szó.

Így nem meglepõ, hogy amikor José Eduardo dos Santos 2017-ben átadta az elnöki széket saját maga által kiválasztott utódjának, az többek közt a közélet megtisztítását ígérte a népének, valamint annak feltárását, hogy hova tûnt az országból a pénz. Az viszont már sokakat meglepett, hogy João Lourenço a tisztogatást elõdje családjával kezdte, akik közül a legnagyobb vagyont az 1973-as születésû Isabelnek, valamint férjének, a kongói-dán származású Sindika Dokolónak sikerült felhalmoznia, többek közt a bank és telekommunikációs szektoron, gyémánt-, cement-, kisekereskedelmi- és ingatlanberuházásokon keresztül.

2018 júliusában az angolai ügyészség megkereste az elnök lányát azzal, hogy szeretnének neki feltenni néhány kérdést, dos Santos azonban ezek után alig néhány órával elhagyta az országot. Bár tagadja, hogy hozzá érkezett volna ilyen megkeresés, de tény, hogy azóta sem tért vissza hazájába, és ideje nagy részét Londonban tölti, ahol több értékes ingatlanja is van. Isabel egyik féltestvére, Welwitschia dos Santos, aki egyébként angolai parlamenti képviselõ, szintén elmenekült az országból, egy másik, José Filoméno dos Santos pedig jelenleg eljárás alatt áll, mert a vád szerint 500 millió dollárt próbált meg ellopni az ország szuverén vagyonalapjából.

Hogy Isabel pontosat hogy és mennyit lopott, az ICIJ által publikált 715 000 dokumentum nyilvánosságra hozataláig nem volt egészen világos. Érdekes egyébként azt is megemlíteni, hogy az ICIJ attól a PPLAAF nevû szervezettõl (Afrikai Szivárogtatókat Védõ Platform) szerezte ezeket, amelynek komoly szerepe volt Jacob Zuma dél-afrikai elnök 2018-as bukásában. A most publikált emailekbõl, szerzõdésekbõl, mindenféle céges feljegyzésekbõl szépen kirajzolódik, hogy vándorolt át minimum több száz millió dollár az angolai államkasszából ahhoz a nagyjából 400 tagból álló, részben offshore céghálózathoz, amelynek szálai Isabel dos Santos és Sindika Dokolo kezében futottak össze.

Az egyik legegyértelmûbb eset az angolai olajvagyont menedzselõ Sonangollal kapcsolatos, amelynek 2016-tól kezdve éppen Isabel dos Santos volt a vezetõje, és amely dollármilliókat fizetett ki „tanácsadásért” olyan cégeknek, amik semmilyen dokumentálható munkát nem végeztek, viszont egyértelmûen az elnök lányának ismerõseihez voltak köthetõk. A Sonangol volt az a cég egyébként, amely korábban baráti 11 millió dollárért passzolta le dos Santosnak azt az érdekeltségét a Galp portugál állami olajvállalatban, amelyet ma 750 millió dollárra értékelnek.

Az ICIJ dokumentumaiból szemezgetõ lapok számtalan hasonló ügyre találtak. Az angolai adófizetõk 200 millió dollárral támogattak egy részben Dokolo által birtokolt svájci ékszercéget. Két dos Santoshoz köthetõ cég 500 millió dollárt kapott volna egy luandai ingatlanfejlesztési projektbõl, ha azt Lourenço elnök kormánya nem állítja le túlszámlázásra hivatkozva. Ezeknél a példáknál is érdekesebb talán, hogy dos Santost, aki évek óta nyugati társasági események sztárja, a globális elit által látogatott rendezvények megbecsült résztvevõje, hogyan

segítették hazája kifosztásában nagy nemzetközi cégek.

Dos Santos és Dokolo mind a négy, Big Four-nak becézett könyvvizsgáló céggel dolgozott együtt, de a legszorosabb kapcsolatuk a PwC-vel volt. A cég, amely többek közt a milliárdos párhoz köthetõ máltai és svájci cégeket auditálta, most azt mondja, „vizsgálják” a „súlyos vádakat”, és megszakították az együttmûködést az angolaiakkal. Santosékat segítette két nagy tanácsadó cég, a Boston Consulting Group és a McKinsey is, milliós honoráriumokért cserébe. Ráadásul még abba is belementek, hogy a Sonangol átszervezéséért kapott pénzüket ne közvetlenül az angolai államkasszából kapják, hanem Isabel dos Santos egy máltai cégétõl. Most õk is azt mondják, hogy „vizsgálódnak”.

A kezüket mosó nyugati cégek cinkossága különösen azért felháborító, mert ahogy egy, az ICIJ által megszólaltatott szakértõ fogalmaz: „bár szeretik magukat globális cégnek nevezni, a globális jelzõt csak akkor használják, amikor valamilyen megbízást szeretnének elnyerni. Amint a felelõsségre kerül a sor, már csak a világban elszórt cégek laza hálózatáról beszélnek, hiába van ezeknek közös vezetése és weboldala”. A Big Four cégek kvázi franchise-rendszerben mûködnek, így a világ távoli szegleteiben mûködõ részeik csak a helyi szerveknek felelnek, távol a szigorúbb nyugati ellenõrzésektõl.

Dos Santos és Dokolo természetesen mindent tagad. Szerintük a dokumentumok munkatársaik és jogászaik számítógépeinek meghackelésével kerültek nyilvánosságra, de õk egyébként sem követtek el semmi rosszat. José Eduardo dos Santos szerint nem igazak a vádak, amelyek szerint közpénzt csatornázott volna át magához vagy bárki máshoz. Isabel szerint az egész ügy „politikailag motivált boszorkányüldözés Angola új vezetésre részérõl”, amelynek célja megsemmisíteni õt potenciális ellenfélként, amikor éppen a héten beszélt arról, hogy talán elindulna valamilyen választáson.

Az angolai ügyészség 2019 szeptemberében kezdett el nyomozni a Sonangol dos Santos vezetése alatti ügyei után, és brit, svájci, portugál, amerikai és kongói kollégáikkal igyekeznek feltárni, hogy pontosan mi is történt. Az ország fõügyésze néhány hete befagyasztotta dos Santos és Dokolo vagyonát, arra hivatkozva, hogy az angolai nemzeti olaj- és gyémántvállalatok segítségével 1 milliárd dollárral rövidítették meg az államkasszát. Az angolai kormány szerint a házaspár több éves börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik õket.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy elítélik õket, vagy hogy egyáltalán valaha is angolai bíróság elé kell állniuk. Akárcsak vagyonuk külföldre, jelentõs részben adóparadicsomokba kimenekített része, dos Santosék is egyelõre biztonságban érezhetik magukat, távol hazájuk igazságszolgáltatásától, és egyáltalán nem biztos, hogy valaha is komoly következményekkel kell szembenézniük. A korábbi hasonló esetek nem sok bizakodásra adnak okot.

Ott van például Teodorín Obiang, egy másik olajon hízó afrikai ország, Egyenlítõi Guinea alelnöke, egyben az elnök, Teodor Obiang fia. Teodorín elképesztõen költekezõ életvitelérõl lett hírhedt, amibe autók és ingatlanok gyûjtése mellett még Michael Jackson híres kesztyûjének megvásárlása is belefért. Nemzetközi összefogással sikerült néhány eljárást indítani ellene és híres autógyûjteményének több darabját is lefoglalni, de ez nem akadályozza abban, hogy a világ jó részén ma is büntetlenül élvezhesse az életet.

Szemben Obiangékkal dos Santosék már nincsenek hatalmon, és Angolában mintha tényleg lenne szándék a felelõsségre vonásukra. De még ha ez sikerülne is, akkor sem garantálja semmi, hogy a világ egyik legkorruptabb országában tényleg hatékonyan le tudnának folytatni egy pert dollármilliárdosok ellen, akiket a világ legjobb ügyvédei védenének.

Dos Santosék milliárdos vagyonuk egy részét legalább egészen biztosan elveszítik, a nekik segítõ nyugati cégeknek viszont jó eséllyel még ilyen enyhe következményekkel sem kell számolniuk. Ahogy egy elismert korrupcióellenes aktivista fogalmazott „nem jelentene gondot a kleptokrácia, ha annak segítõi, ebben az esetben a PwC, a BCG és a McKinsey, valaha is többet kapnának egy dorgálásnál a nemzetek kifosztásában játszott szerepükért. Ez a rendszer morálisan korrupt”.

Dos Santosék történetében két mozzanat van csak, ami kis optimizmusra adhat okot. Az egyik az, hogy ahogy a nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, a házaspár a 2000-es évektõl kezdve egyre nehezebben tudott nyugati cégekkel együtt dolgozni, és a nagy nyugati bankoknál sem tudtak számlát nyitni. Ez világos jele annak, hogy az ezeket a vállalatokat érintõ szigorú szabályozásnak van eredménye, és talán mûködne a nagy könyvvizsgálók és tanácsadók esetében is. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a piszkos pénzek a nyugati bankok helyett ma már egyre inkább az annak eredetét kevésbé firtató keleti pénzközpontok felé veszik az irányt, és így az Angolához hasonló országokat kifosztó bûnözõknek továbbra is lesz segítsége.

A másik pozitívum maguknak a dokumentumoknak a felbukkanása. Ahogy digitalizálódik a világ és egyre több adat generálódik, úgy van egyre inkább remény arra, hogy ha jól elrejtve is, de valahol minden disznóságnak nyoma legyen.

Forrás: 444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
A tavaszi rekordhoz képest meredeken csökkent az elmúlt két hónapban a regisztrált álláskeresők száma a legfrissebb adatok szerint Így a júniusi csúcshoz képest már 52 ezer álláskeres...
  
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Orosz, kínai és vietnami hackerek próbáltak túlterheléses támadást intézni a hazai pénzügyi intézetek ellen, de Magyar Telekom hálózatát is megpróbálták leterhelni Csütörtökön ko...
  
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
A külügyminiszter a gyártó cég váci üzemében arról beszélt, hogy a legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek Napokon belül a magyar egészségügy r...
  
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
A Stanford kutatói arra figyelmeztettek, hogy a pusztító erdőtüzek következtében sokkal több ember életét okozhatta a tűz, mint ahogy a hivatalos adatok nyilvántartják Rendkívül súlyo...
  
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
A Magyar Nemzetnek adott nagyinterjúban az az új tárca nélküli miniszter elmondta: addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járv...
  
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Magyarország — A gyógyulással nem érnek véget a koronavírust túlélők megpróbáltatásai Ha szervezetük legyőzte a kórt, akkor még szembe kell nézniük ismerősök és ismeretlenek har...
  
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Szerelméhez sietett László, amikor az esti órákban életét vesztette az Ajtósi Dürer sornál található villamosmegállóban, elcsapta egy villamos Sokkoló baleset történt néhány nappal ...
  
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
Orbán Viktor az operatív törzzsel tárgyalt szombat reggel A magyar miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amelyen azt látni, amint ökölpacsival köszön Mint az ...
  
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Orbán Viktor az operatív törzzsel tárgyalt szombat reggel A magyar miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amelyen azt látni, amint ökölpacsival köszön Mint az ...
  
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
Pénteken is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, amin ismét kevés érdemi információ hangzott el az aktuális járványhelyzettel kapcsolatban Müller Cecília országos tisz...
  
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
5-6 évet léptünk vissza adósságcsökkentésben, de a költségvetési stimulusra szükség van, hogy a kormány megpróbálja megmenteni ezt az évet és meg lehessen őrizni munkahelyeket, kapac...
  
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Orbán Viktor tavaly novemberben döntött úgy, hogy állami sportakadémiákat hoz létre Ideje volt hogy miniszteri biztost is kapjon az „elit” utánpótlásképzés Megtörtént, Kásler Mikl...
  
Németh Sándor: A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze szerint a közelmúltban mindkét politikai oldalt érintették súlyos erkölcstelenségek, de „a jobboldal nagyobb árat fizetett emiatt” A ...
  
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
„Abszurditásig emelt klímacélok – Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében ennyivel söpörte le az emberiség legégetőbb problémáját”, írja a Greenpeace A hétfőn megjelent Or...
  
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
A vállalatnál alkalmazott munkavállalók tíz százalékát, mintegy 100 dolgozóját készül elbocsájtani a fővárosi fürdőket fenntartó Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt (BGYH) - je...
  
Orbán Viktornak nincs terve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást
Orbán Viktor a Reutersnek azt mondta, biztos benne, hogy Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást novemberben, legalábbis másfajta végeredményre nem készített tervet „Az egyetlen...
  
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
A Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global Nyrt eladja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt (CIG) alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő részesedését a Mészáros Lőrinc tulajdoná...
  
Óriási feliratot feszítettek ki aktivisták a Szabadság-hídon
Két környezetvédő szervezet, a Fridays For Future Budapest és az Extinction Rebellion Magyarország pénteki közös eseményén az aktivisták az “A klímaválságra nincs vakcina” felirato...
  
Magyar botrány: bekérték a sztrájkban résztvevők név szerinti listáját
Pénteken sem született megegyezés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkoló dolgozói és a kuratórium között Az SZFE közleménye szerint ezúttal a kuratórium ügyvédje ne...
  
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
„Simply blah, blah, blah” - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek azokról a vádakról, melyek szerint Magyarországon gondok vannak a jogállamisággal Orbán Viktor szerint ha valaki az...
  
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
„Simply blah, blah, blah” - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek azokról a vádakról, melyek szerint Magyarországon gondok vannak a jogállamisággal Orbán Viktor szerint ha valaki az...
  
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
A miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen tett villámlátogatást a kórházban Egy kamera is elkísérte őket Van benn ügyeletes főorvos, vagy valami főnök? – indított ...
  
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Állami szervek adtak ki közös nyilatkozatot arról, hogy milyen jól felléptek a korrupció ellen az elmúlt években A Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügy...
  
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Baleset történt Budapest V kerületében, a Nádor utca és Garibaldi utca találkozásánál egy taxi és egy kerékpár ütközött össze – adta hírül a Balesetinfo Facebook-csoport A kerékp...
  
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
A független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán osztotta meg, hogy egy szemtanú szerint Szijjártó Péter mégsem Őcsényben landolt a rendőrségi helikopterrel, hanem a szekszárdi Bo...
  
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
Tavaly áprilisban vette meg a klubot az ország leggazdagabb emberének cége Csányi Sándor fiától Felfutott az alcsútdobozi golfklub, mióta megérkezett a Mészáros család: a Mészáros Lőr...
  
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
A Vasas és a Debrecen kiemelkedően sokat tud fizetni, de nagy pénzeket lehet keresni a középcsapatoknál is Nem Dzsudzsák lesz az NB II legjobban fizetett focistája A Blikknek is feltűnt, hogy...
  
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
Nem csitulnak a hónapok óta tartó zavargások az Egyesült Államokban, sőt, újabb lökést kaptak az eredetileg a rendszerszintű rasszizmus ellen irányuló zavargások A gyakorlatilag a rasszi...
  
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Igen nagy összeget, 2,5 milliárd forintot kapott Tihany a Magyar Turisztikai Ügynökségtől különböző turisztikai tervei megvalósítására, írja a 24hu A támogatás ténye az önkormányza...
  
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek tűnt fel néhány hete, hogy Szijjártó Péter a nyáron rendőrségi helikopterrel utazott egy tolnai programjára, ahol pályázati támogatást...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
FüggetlenNemzet
Most már tudjuk! Így foszt ki egyetlen család egy egész országot!
Angola volt elnökének lánya, Afrika leggazdagabb nõje családi kapcsolatait kihasználva, hazáját kifosztva, nyugati cégek és tanácsadók segítségével szerezte a vagyonát. Ezt bizonyították be az Angola fõvárosáról „Luanda Leaks”-nek elnevezett kiszivárgott dokumentumok, amiket az ICIJ (Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) hozott nyilvánosságra, és amelyek feldolgozásán több tucat nyugati sajtótermék dolgozott, a BBC-tõl a New York Times-on át a Guardianig. Isabel dos Santos 2.8 milliárd dolláros (850 milliárd forintos) vagyonának, eredettörténete azért keltette fel ilyen sokak figyelmét, mert azon keresztül tökéletesen lehet szemléltetni, hogy mûködik egy olyan kleptokrácia, ahol a teljes államgépezet szinte csak azon dolgozik, hogy egy szûk kör minél jobban meggazdagodjon.

Az Afrika délnyugati részén található, Magyarországnál tizenkétszer nagyobb, de csak 25 millió lakosú Angola kifosztását persze nem a dos Santos család kezdte. A Portugáliától csak 1975-ben függetlenné váló ország három évtizeden át váltakozó intenzitással vívott polgárháború foglya volt. Az elnöki széket 1979-tõl José Eduardo dos Santos töltötte be, aki a 2002-es békekötéstõl kezdve elképesztõ sebességgel gazdagodó országot vezethetett. A következõ évtizedben Angola gazdasága évente átlagosan 11,1 százalékkal növekedett, de jobb években 20 százalék felett volt a szám – köszönhetõen elsõsorban az ország olajtartalékainak és egyéb természeti kincseinek, például a híres gyémántbányáknak.

A 2000-es évek elején az ország és fõvárosa olyan ütemben fejlõdött, hogy egy ideig Luandát tartották nyilván a világ legdrágább városaként, ahol kacsalábon forgó felhõkarcolókban szolgálták fel a francia pezsgõt és az orosz kaviárt. Azonban hiába áramlott iszonyatos tempóban borzasztóan sok pénz az országba, abból az angolaiak milliói semmit nem láttak. Az ország minden nemzetközi rangsorban a legrosszabbak között szerepel, akár korrupcióról, akár gyermekhalandóságról van szó.

Így nem meglepõ, hogy amikor José Eduardo dos Santos 2017-ben átadta az elnöki széket saját maga által kiválasztott utódjának, az többek közt a közélet megtisztítását ígérte a népének, valamint annak feltárását, hogy hova tûnt az országból a pénz. Az viszont már sokakat meglepett, hogy João Lourenço a tisztogatást elõdje családjával kezdte, akik közül a legnagyobb vagyont az 1973-as születésû Isabelnek, valamint férjének, a kongói-dán származású Sindika Dokolónak sikerült felhalmoznia, többek közt a bank és telekommunikációs szektoron, gyémánt-, cement-, kisekereskedelmi- és ingatlanberuházásokon keresztül.

2018 júliusában az angolai ügyészség megkereste az elnök lányát azzal, hogy szeretnének neki feltenni néhány kérdést, dos Santos azonban ezek után alig néhány órával elhagyta az országot. Bár tagadja, hogy hozzá érkezett volna ilyen megkeresés, de tény, hogy azóta sem tért vissza hazájába, és ideje nagy részét Londonban tölti, ahol több értékes ingatlanja is van. Isabel egyik féltestvére, Welwitschia dos Santos, aki egyébként angolai parlamenti képviselõ, szintén elmenekült az országból, egy másik, José Filoméno dos Santos pedig jelenleg eljárás alatt áll, mert a vád szerint 500 millió dollárt próbált meg ellopni az ország szuverén vagyonalapjából.

Hogy Isabel pontosat hogy és mennyit lopott, az ICIJ által publikált 715 000 dokumentum nyilvánosságra hozataláig nem volt egészen világos. Érdekes egyébként azt is megemlíteni, hogy az ICIJ attól a PPLAAF nevû szervezettõl (Afrikai Szivárogtatókat Védõ Platform) szerezte ezeket, amelynek komoly szerepe volt Jacob Zuma dél-afrikai elnök 2018-as bukásában. A most publikált emailekbõl, szerzõdésekbõl, mindenféle céges feljegyzésekbõl szépen kirajzolódik, hogy vándorolt át minimum több száz millió dollár az angolai államkasszából ahhoz a nagyjából 400 tagból álló, részben offshore céghálózathoz, amelynek szálai Isabel dos Santos és Sindika Dokolo kezében futottak össze.

Az egyik legegyértelmûbb eset az angolai olajvagyont menedzselõ Sonangollal kapcsolatos, amelynek 2016-tól kezdve éppen Isabel dos Santos volt a vezetõje, és amely dollármilliókat fizetett ki „tanácsadásért” olyan cégeknek, amik semmilyen dokumentálható munkát nem végeztek, viszont egyértelmûen az elnök lányának ismerõseihez voltak köthetõk. A Sonangol volt az a cég egyébként, amely korábban baráti 11 millió dollárért passzolta le dos Santosnak azt az érdekeltségét a Galp portugál állami olajvállalatban, amelyet ma 750 millió dollárra értékelnek.

Az ICIJ dokumentumaiból szemezgetõ lapok számtalan hasonló ügyre találtak. Az angolai adófizetõk 200 millió dollárral támogattak egy részben Dokolo által birtokolt svájci ékszercéget. Két dos Santoshoz köthetõ cég 500 millió dollárt kapott volna egy luandai ingatlanfejlesztési projektbõl, ha azt Lourenço elnök kormánya nem állítja le túlszámlázásra hivatkozva. Ezeknél a példáknál is érdekesebb talán, hogy dos Santost, aki évek óta nyugati társasági események sztárja, a globális elit által látogatott rendezvények megbecsült résztvevõje, hogyan

segítették hazája kifosztásában nagy nemzetközi cégek.

Dos Santos és Dokolo mind a négy, Big Four-nak becézett könyvvizsgáló céggel dolgozott együtt, de a legszorosabb kapcsolatuk a PwC-vel volt. A cég, amely többek közt a milliárdos párhoz köthetõ máltai és svájci cégeket auditálta, most azt mondja, „vizsgálják” a „súlyos vádakat”, és megszakították az együttmûködést az angolaiakkal. Santosékat segítette két nagy tanácsadó cég, a Boston Consulting Group és a McKinsey is, milliós honoráriumokért cserébe. Ráadásul még abba is belementek, hogy a Sonangol átszervezéséért kapott pénzüket ne közvetlenül az angolai államkasszából kapják, hanem Isabel dos Santos egy máltai cégétõl. Most õk is azt mondják, hogy „vizsgálódnak”.

A kezüket mosó nyugati cégek cinkossága különösen azért felháborító, mert ahogy egy, az ICIJ által megszólaltatott szakértõ fogalmaz: „bár szeretik magukat globális cégnek nevezni, a globális jelzõt csak akkor használják, amikor valamilyen megbízást szeretnének elnyerni. Amint a felelõsségre kerül a sor, már csak a világban elszórt cégek laza hálózatáról beszélnek, hiába van ezeknek közös vezetése és weboldala”. A Big Four cégek kvázi franchise-rendszerben mûködnek, így a világ távoli szegleteiben mûködõ részeik csak a helyi szerveknek felelnek, távol a szigorúbb nyugati ellenõrzésektõl.

Dos Santos és Dokolo természetesen mindent tagad. Szerintük a dokumentumok munkatársaik és jogászaik számítógépeinek meghackelésével kerültek nyilvánosságra, de õk egyébként sem követtek el semmi rosszat. José Eduardo dos Santos szerint nem igazak a vádak, amelyek szerint közpénzt csatornázott volna át magához vagy bárki máshoz. Isabel szerint az egész ügy „politikailag motivált boszorkányüldözés Angola új vezetésre részérõl”, amelynek célja megsemmisíteni õt potenciális ellenfélként, amikor éppen a héten beszélt arról, hogy talán elindulna valamilyen választáson.

Az angolai ügyészség 2019 szeptemberében kezdett el nyomozni a Sonangol dos Santos vezetése alatti ügyei után, és brit, svájci, portugál, amerikai és kongói kollégáikkal igyekeznek feltárni, hogy pontosan mi is történt. Az ország fõügyésze néhány hete befagyasztotta dos Santos és Dokolo vagyonát, arra hivatkozva, hogy az angolai nemzeti olaj- és gyémántvállalatok segítségével 1 milliárd dollárral rövidítették meg az államkasszát. Az angolai kormány szerint a házaspár több éves börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik õket.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy elítélik õket, vagy hogy egyáltalán valaha is angolai bíróság elé kell állniuk. Akárcsak vagyonuk külföldre, jelentõs részben adóparadicsomokba kimenekített része, dos Santosék is egyelõre biztonságban érezhetik magukat, távol hazájuk igazságszolgáltatásától, és egyáltalán nem biztos, hogy valaha is komoly következményekkel kell szembenézniük. A korábbi hasonló esetek nem sok bizakodásra adnak okot.

Ott van például Teodorín Obiang, egy másik olajon hízó afrikai ország, Egyenlítõi Guinea alelnöke, egyben az elnök, Teodor Obiang fia. Teodorín elképesztõen költekezõ életvitelérõl lett hírhedt, amibe autók és ingatlanok gyûjtése mellett még Michael Jackson híres kesztyûjének megvásárlása is belefért. Nemzetközi összefogással sikerült néhány eljárást indítani ellene és híres autógyûjteményének több darabját is lefoglalni, de ez nem akadályozza abban, hogy a világ jó részén ma is büntetlenül élvezhesse az életet.

Szemben Obiangékkal dos Santosék már nincsenek hatalmon, és Angolában mintha tényleg lenne szándék a felelõsségre vonásukra. De még ha ez sikerülne is, akkor sem garantálja semmi, hogy a világ egyik legkorruptabb országában tényleg hatékonyan le tudnának folytatni egy pert dollármilliárdosok ellen, akiket a világ legjobb ügyvédei védenének.

Dos Santosék milliárdos vagyonuk egy részét legalább egészen biztosan elveszítik, a nekik segítõ nyugati cégeknek viszont jó eséllyel még ilyen enyhe következményekkel sem kell számolniuk. Ahogy egy elismert korrupcióellenes aktivista fogalmazott „nem jelentene gondot a kleptokrácia, ha annak segítõi, ebben az esetben a PwC, a BCG és a McKinsey, valaha is többet kapnának egy dorgálásnál a nemzetek kifosztásában játszott szerepükért. Ez a rendszer morálisan korrupt”.

Dos Santosék történetében két mozzanat van csak, ami kis optimizmusra adhat okot. Az egyik az, hogy ahogy a nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, a házaspár a 2000-es évektõl kezdve egyre nehezebben tudott nyugati cégekkel együtt dolgozni, és a nagy nyugati bankoknál sem tudtak számlát nyitni. Ez világos jele annak, hogy az ezeket a vállalatokat érintõ szigorú szabályozásnak van eredménye, és talán mûködne a nagy könyvvizsgálók és tanácsadók esetében is. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a piszkos pénzek a nyugati bankok helyett ma már egyre inkább az annak eredetét kevésbé firtató keleti pénzközpontok felé veszik az irányt, és így az Angolához hasonló országokat kifosztó bûnözõknek továbbra is lesz segítsége.

A másik pozitívum maguknak a dokumentumoknak a felbukkanása. Ahogy digitalizálódik a világ és egyre több adat generálódik, úgy van egyre inkább remény arra, hogy ha jól elrejtve is, de valahol minden disznóságnak nyoma legyen.

Forrás: 444
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Németh Sándor: A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
Orbán Viktornak nincs terve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Óriási feliratot feszítettek ki aktivisták a Szabadság-hídon
Magyar botrány: bekérték a sztrájkban résztvevők név szerinti listáját
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
Elképesztő: Csúcsgázsikat osztogatnak az NB II-ben - Dzsudzsák Balázs havi 3,65 millió
Európa lépett: egyre többet tagadják meg Lukasenka elnökségét
Rengeteg családnak törlesztenie kell januártól
Nagyító alatt az Orbán által vizionált korlátlan kórházi kapacitások
Kiderült, hogy mennyiért, és hány darab tesztet vásárolt a magyar kormány
Blikk: Milliókat is lehet keresni a másodosztályban
Három év alatt 380 internáló tábort építettek - durvul a helyzet
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum