UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Elegük lett! Nem akarnak többé hitelezni a nyugdíjasok az Orbán-kormánynak! 
Mintegy 750 milliárd forintba kerülne az, hogy öt év alatt az átlagbérek 70 százalékáig felzárkóztassák az átlagnyugdíjakat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség többek között ezt szeretné elérni a kormánynál, és azt állítja, hogy az intézkedéseknek meg is van a fedezete.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hatpontos, a nyugdíjak megreformálását célzó javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet a kormány elé akarnak terjeszteni. Alapnyugdíjat és nyugdíj-felzárkóztatást szeretnének, meg akarják akadályozni a nyugdíjak további leszakadását a bérektõl, és felszámolni a nyugdíjas nyomort.

Sokatmondó, hogy a követeléssel nem a nyugdíjasok, hanem a dolgozók legnagyobb érdekképviselete állt elõ. A most még aktív dolgozóknak is érdekük, hogy meg tudjanak majd élni a nyugdíjukból, és hogy a járadékuk tartsa az értékét. De ha azt nézzük, hogy a szakszervezetekkel idõrõl idõre leül tárgyalni a kormány, a nyugdíjas érdekegyeztetés viszont tíz éve nem mûködik, szintén logikusnak tûnik a lépés.

A hat pont tartalmaz azonnali, közép- és hosszabb távú feladatokat, célokat – tudtuk meg a MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnökétõl, Juhász Lászlótól. Javaslataik:

A nyugdíjemelés ne alultervezett infláción alapuljon, mint például tavaly és idén is – ne kelljen emiatt a nyugdíjasoknak hitelezniük novemberig a kormánynak.
A nyugdíjemelésnél ne csak az inflációt vegyék figyelembe, hanem a bérek növekedését is (vegyes indexálás), hogy ne folytatódjon a nyugdíjak leszakadása a bérektõl.
A helyettesítési aránynál (nyugdíj/legutolsó munkabér) legyen kiigazítás, ehhez pedig egy kiigazítási alap, és öt év alatt, azaz 2024-re zárkóztassák fel az átlagnyugdíjat az átlagbér 70 százalékára.
A kormány márciusig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetérõl, a nyugdíjak értékvesztésérõl, és tegyen javaslatot a korrekcióra.
A kormány vezessen be alapnyugdíjat.
A kormány tekintse partnernek a nyugdíjasokat, döntéshozatal elõtt egyeztessen érdekképviseleteikkel.

Még szükségesek ugyan további egyeztetések, de a szakszervezetek – a nyugdíjas szervezetekkel egyetértésben – január vége felé szeretnék eljuttatni a hat pontot a kormányhoz. A közös fellépéssel nyomatékosítanák: a nyugdíjasoknak és a még aktív korú dolgozóknak közös érdeke a nyugdíjak rendbetétele.

Alapnyugdíj, értékmegõrzés, felzárkóztatás

Az alapnyugdíjjal egész Európában foglalkoznak már, illetve az európai minimálnyugdíjról is két éve folynak az egyeztetések. A németek el is kezdték a bevezetését, már csak a mértékén vitatkoznak, hogy 1200 vagy 1300 euró legyen-e.

Juhász László megfogalmazása szerint a szakszervezet az alapnyugdíjjal még nem a méltó megélhetést célozza meg, csupán az éppen éhen nem halást. Az alapnyugdíj a nyugdíjas létminimumhoz igazodna. A legfrissebb adat 2018-ból való, akkor 85 338 forint volt a nyugdíjas létminimum – ez alapján tehát legalább ennyi lenne az alapnyugdíj, amit az alacsony nyugdíjúak kapnának meg. A javaslat szerint a nyugdíj két részbõl állna: az „alapnyugdíjból”, valamint a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó „munkanyugdíjból”. Alapnyugdíjra azok lennének jogosultak, akik legalább húsz évnyi, Magyarországon ledolgozott jogszerzõ idõvel rendelkeznek.

Az már inkább a méltányos nyugdíjak elérését célozza, hogy öt éven belül az átlagbér 70 százalékára szeretnék felzárkóztatni az átlagnyugdíjat. A legutóbbi KSH-adatok szerint a tavalyi év elsõ tíz hónapjában 242 800 forint volt a nettó átlagkereset, aminek a 70 százaléka kis híján 170 ezer forint. Az átlagnyugdíj jelenleg 135 ezer forint körül lehet – tehát 2024-re bõ 25 százalékos hátrányt kellene behozni.

Állítsák meg a nyugdíjak leszakadását!

A nyugdíjemeléssel kapcsolatban azonnali intézkedést sürgetnek: a kormány vegye figyelembe a mértékadó szervezetek, így az MNB év végi, következõ évre vonatkozó inflációs elõrejelzését is, ne pedig a tavasszal a költségvetésben belõtt, rendre alultervezett inflációval számoljon.

Idén például 2,8 százalék lett a nyugdíjemelés annak ellenére, hogy az MNB 3,5 százalékos inflációt jelzett 2020-ra. Tavaly is csak 2,7 százalékos emelés volt, miközben az infláció 3,4 százalék körül alakult.

Vagyis év közben mínuszban voltak a nyugdíjasok, valójában hiteleztek a kormánynak. A szakszervezet szerint ennek haladéktalanul véget kell vetni.

Azt a gyakorlatot is mihamarabb felszámolnák, hogy a nyugdíjemelésnél csupán az inflációt veszik figyelembe. Emiatt ugyanis már most is jelentõsen leszakadtak a nyugdíjak a bérektõl. A szakszervezet kiszámolta, mi lett volna, ha a dinamikus béremelések kezdete, azaz 2016 óta vegyes indexálás mûködik, vagyis a bérnövekedést is figyelembe vették volna a nyugdíjemelésnél. Jó néhány százalékkal lettek volna magasabbak a nyugdíjemelések. A gazdasági növekedés alapjait az idõsebb generáció tagjai rakták le, az eredménybõl nekik is részesülniük kell – érvelt Juhász.

A szakszervezet nem fér hozzá a nyugdíjadatokhoz, ezért azt kérik a kormánytól, március végéig készítsen felmérést arról, hogy a dinamikus béremelések és a pusztán inflációkövetõ nyugdíjemelés miatt milyen egyenlõtlenségek alakultak ki. Mivel a nyugdíjat a legutóbbi kereset százalékában állapítják meg, így már az eltelt 3–4 év alatt is jelentõs eltérések alakultak ki a nyugdíjaknál azonos biztosítási teljesítmény (ledolgozott évek, kereset) mellett, pusztán attól függõen, ki mikor vonult nyugdíjba.

A szakszervezet szerint azt kellene elérni, hogy a nyugdíjak a biztosítási teljesítmény alapján is értékállóak maradjanak.

Egy százalékpontnyi nyugdíjemelés éves szinten 30 milliárd forintba kerülhet, így az átlagnyugdíj felzárkóztatása az átlagbérhez (amihez 25 százalékos növekedés kellene a mostani tudás alapján) 750 milliárd forintba kerülne 2024-ig. Ez jelentõs összeg, de Juhász László szerint van rá fedezet. A gazdaság évi 5 százalékkal növekszik, ami több mint 2000 milliárd forintot jelent, és az elnök szerint nem irreális elvárás, hogy ebbõl 200 milliárd forintot, a növekmény 10 százalékát a nyugdíjak növelésére fordítsák. Különösen azt figyelembe véve, hogy összességében jelenleg a nyugdíjakra fordított összeg nem éri el a GDP 10 százalékát.

Másrészt ha emelkedik 10 százalékkal a bér, ennyivel emelkednek a munkáltatók által befizetett, részben a munkavállalóktól levont nyugdíjcélú költségvetési bevételek is – említett további fedezetet az elnök. Ráadásul a 2012-ben a munkáltatói nyugdíjjárulék helyébe lépõ szociális hozzájárulási adónak csak egy része, egyre kevesebb kerül a nyugdíjalapba, tavaly például már csak 70,2 százalék, innen nézve is lenne hova nyúlni. Az idei járulékösszevonással is elvesznek pár milliárdot a nyugdíjalapból. Belefér, mert a nyugdíjkassza évek óta pluszban van, vagyis a bevételnél kevesebbet fizetnek ki nyugdíjakra.

Megvan tehát a forrás, csak politikai szándék kérdése, hogy felzárkóztassák a nyugdíjakat – jelentette ki.

Idõs emberek százezrei kerülnek döntés elé havi szinten, hogy a nyugdíjukból elsõsorban rezsit fizessenek-e, vagy inkább élelmiszert vásároljanak, esetleg kiváltsák a gyógyszereiket. Ez a helyzet tarthatatlan – szögezte le Juhász László. Éppen ezért a MASZSZ a több nagy nyugdíjas szervezettel is egyeztetett javaslatcsomagban is felszólítja a kormányt, hogy kezdõdjön el a nyugdíjak felzárkóztatása, a nyomor felszámolása.

Juhász szerint sürgõsen meg kell szüntetni a nyugdíjasokat érintõ társadalmi egyenlõtlenségeket, ám ehhez a kormánynak a döntései elõtt figyelembe kell vennie az idõs generációt képviselõ szervezetek véleményét és tanácsait. Egyeztetés nélkül ugyanis már nem lehet dönteni a legkiszolgáltatottabb emberek életérõl, s nem lehet semmibe venni azokat sem, akik évtizedekig dolgoztak az ország gazdasági sikereiért.

Forrás: 24.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
A tavaszi rekordhoz képest meredeken csökkent az elmúlt két hónapban a regisztrált álláskeresők száma a legfrissebb adatok szerint Így a júniusi csúcshoz képest már 52 ezer álláskeres...
  
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Orosz, kínai és vietnami hackerek próbáltak túlterheléses támadást intézni a hazai pénzügyi intézetek ellen, de Magyar Telekom hálózatát is megpróbálták leterhelni Csütörtökön ko...
  
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
A külügyminiszter a gyártó cég váci üzemében arról beszélt, hogy a legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek Napokon belül a magyar egészségügy r...
  
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
A Stanford kutatói arra figyelmeztettek, hogy a pusztító erdőtüzek következtében sokkal több ember életét okozhatta a tűz, mint ahogy a hivatalos adatok nyilvántartják Rendkívül súlyo...
  
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
A Magyar Nemzetnek adott nagyinterjúban az az új tárca nélküli miniszter elmondta: addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet Miniszterként azon dolgozik majd, hogy a járv...
  
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Magyarország — A gyógyulással nem érnek véget a koronavírust túlélők megpróbáltatásai Ha szervezetük legyőzte a kórt, akkor még szembe kell nézniük ismerősök és ismeretlenek har...
  
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Szerelméhez sietett László, amikor az esti órákban életét vesztette az Ajtósi Dürer sornál található villamosmegállóban, elcsapta egy villamos Sokkoló baleset történt néhány nappal ...
  
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
Orbán Viktor az operatív törzzsel tárgyalt szombat reggel A magyar miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amelyen azt látni, amint ökölpacsival köszön Mint az ...
  
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Orbán Viktor az operatív törzzsel tárgyalt szombat reggel A magyar miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amelyen azt látni, amint ökölpacsival köszön Mint az ...
  
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
Pénteken is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, amin ismét kevés érdemi információ hangzott el az aktuális járványhelyzettel kapcsolatban Müller Cecília országos tisz...
  
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
5-6 évet léptünk vissza adósságcsökkentésben, de a költségvetési stimulusra szükség van, hogy a kormány megpróbálja megmenteni ezt az évet és meg lehessen őrizni munkahelyeket, kapac...
  
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Orbán Viktor tavaly novemberben döntött úgy, hogy állami sportakadémiákat hoz létre Ideje volt hogy miniszteri biztost is kapjon az „elit” utánpótlásképzés Megtörtént, Kásler Mikl...
  
Németh Sándor: A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze szerint a közelmúltban mindkét politikai oldalt érintették súlyos erkölcstelenségek, de „a jobboldal nagyobb árat fizetett emiatt” A ...
  
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
„Abszurditásig emelt klímacélok – Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében ennyivel söpörte le az emberiség legégetőbb problémáját”, írja a Greenpeace A hétfőn megjelent Or...
  
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
A vállalatnál alkalmazott munkavállalók tíz százalékát, mintegy 100 dolgozóját készül elbocsájtani a fővárosi fürdőket fenntartó Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt (BGYH) - je...
  
Orbán Viktornak nincs terve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást
Orbán Viktor a Reutersnek azt mondta, biztos benne, hogy Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást novemberben, legalábbis másfajta végeredményre nem készített tervet „Az egyetlen...
  
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
A Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global Nyrt eladja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt (CIG) alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő részesedését a Mészáros Lőrinc tulajdoná...
  
Óriási feliratot feszítettek ki aktivisták a Szabadság-hídon
Két környezetvédő szervezet, a Fridays For Future Budapest és az Extinction Rebellion Magyarország pénteki közös eseményén az aktivisták az “A klímaválságra nincs vakcina” felirato...
  
Magyar botrány: bekérték a sztrájkban résztvevők név szerinti listáját
Pénteken sem született megegyezés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkoló dolgozói és a kuratórium között Az SZFE közleménye szerint ezúttal a kuratórium ügyvédje ne...
  
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
„Simply blah, blah, blah” - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek azokról a vádakról, melyek szerint Magyarországon gondok vannak a jogállamisággal Orbán Viktor szerint ha valaki az...
  
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
„Simply blah, blah, blah” - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek azokról a vádakról, melyek szerint Magyarországon gondok vannak a jogállamisággal Orbán Viktor szerint ha valaki az...
  
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
A miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen tett villámlátogatást a kórházban Egy kamera is elkísérte őket Van benn ügyeletes főorvos, vagy valami főnök? – indított ...
  
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Állami szervek adtak ki közös nyilatkozatot arról, hogy milyen jól felléptek a korrupció ellen az elmúlt években A Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügy...
  
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Baleset történt Budapest V kerületében, a Nádor utca és Garibaldi utca találkozásánál egy taxi és egy kerékpár ütközött össze – adta hírül a Balesetinfo Facebook-csoport A kerékp...
  
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
A független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán osztotta meg, hogy egy szemtanú szerint Szijjártó Péter mégsem Őcsényben landolt a rendőrségi helikopterrel, hanem a szekszárdi Bo...
  
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
Tavaly áprilisban vette meg a klubot az ország leggazdagabb emberének cége Csányi Sándor fiától Felfutott az alcsútdobozi golfklub, mióta megérkezett a Mészáros család: a Mészáros Lőr...
  
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
A Vasas és a Debrecen kiemelkedően sokat tud fizetni, de nagy pénzeket lehet keresni a középcsapatoknál is Nem Dzsudzsák lesz az NB II legjobban fizetett focistája A Blikknek is feltűnt, hogy...
  
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
Nem csitulnak a hónapok óta tartó zavargások az Egyesült Államokban, sőt, újabb lökést kaptak az eredetileg a rendszerszintű rasszizmus ellen irányuló zavargások A gyakorlatilag a rasszi...
  
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Igen nagy összeget, 2,5 milliárd forintot kapott Tihany a Magyar Turisztikai Ügynökségtől különböző turisztikai tervei megvalósítására, írja a 24hu A támogatás ténye az önkormányza...
  
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek tűnt fel néhány hete, hogy Szijjártó Péter a nyáron rendőrségi helikopterrel utazott egy tolnai programjára, ahol pályázati támogatást...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
FüggetlenNemzet
Elegük lett! Nem akarnak többé hitelezni a nyugdíjasok az Orbán-kormánynak!
Mintegy 750 milliárd forintba kerülne az, hogy öt év alatt az átlagbérek 70 százalékáig felzárkóztassák az átlagnyugdíjakat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség többek között ezt szeretné elérni a kormánynál, és azt állítja, hogy az intézkedéseknek meg is van a fedezete.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hatpontos, a nyugdíjak megreformálását célzó javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet a kormány elé akarnak terjeszteni. Alapnyugdíjat és nyugdíj-felzárkóztatást szeretnének, meg akarják akadályozni a nyugdíjak további leszakadását a bérektõl, és felszámolni a nyugdíjas nyomort.

Sokatmondó, hogy a követeléssel nem a nyugdíjasok, hanem a dolgozók legnagyobb érdekképviselete állt elõ. A most még aktív dolgozóknak is érdekük, hogy meg tudjanak majd élni a nyugdíjukból, és hogy a járadékuk tartsa az értékét. De ha azt nézzük, hogy a szakszervezetekkel idõrõl idõre leül tárgyalni a kormány, a nyugdíjas érdekegyeztetés viszont tíz éve nem mûködik, szintén logikusnak tûnik a lépés.

A hat pont tartalmaz azonnali, közép- és hosszabb távú feladatokat, célokat – tudtuk meg a MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnökétõl, Juhász Lászlótól. Javaslataik:

A nyugdíjemelés ne alultervezett infláción alapuljon, mint például tavaly és idén is – ne kelljen emiatt a nyugdíjasoknak hitelezniük novemberig a kormánynak.
A nyugdíjemelésnél ne csak az inflációt vegyék figyelembe, hanem a bérek növekedését is (vegyes indexálás), hogy ne folytatódjon a nyugdíjak leszakadása a bérektõl.
A helyettesítési aránynál (nyugdíj/legutolsó munkabér) legyen kiigazítás, ehhez pedig egy kiigazítási alap, és öt év alatt, azaz 2024-re zárkóztassák fel az átlagnyugdíjat az átlagbér 70 százalékára.
A kormány márciusig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetérõl, a nyugdíjak értékvesztésérõl, és tegyen javaslatot a korrekcióra.
A kormány vezessen be alapnyugdíjat.
A kormány tekintse partnernek a nyugdíjasokat, döntéshozatal elõtt egyeztessen érdekképviseleteikkel.

Még szükségesek ugyan további egyeztetések, de a szakszervezetek – a nyugdíjas szervezetekkel egyetértésben – január vége felé szeretnék eljuttatni a hat pontot a kormányhoz. A közös fellépéssel nyomatékosítanák: a nyugdíjasoknak és a még aktív korú dolgozóknak közös érdeke a nyugdíjak rendbetétele.

Alapnyugdíj, értékmegõrzés, felzárkóztatás

Az alapnyugdíjjal egész Európában foglalkoznak már, illetve az európai minimálnyugdíjról is két éve folynak az egyeztetések. A németek el is kezdték a bevezetését, már csak a mértékén vitatkoznak, hogy 1200 vagy 1300 euró legyen-e.

Juhász László megfogalmazása szerint a szakszervezet az alapnyugdíjjal még nem a méltó megélhetést célozza meg, csupán az éppen éhen nem halást. Az alapnyugdíj a nyugdíjas létminimumhoz igazodna. A legfrissebb adat 2018-ból való, akkor 85 338 forint volt a nyugdíjas létminimum – ez alapján tehát legalább ennyi lenne az alapnyugdíj, amit az alacsony nyugdíjúak kapnának meg. A javaslat szerint a nyugdíj két részbõl állna: az „alapnyugdíjból”, valamint a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó „munkanyugdíjból”. Alapnyugdíjra azok lennének jogosultak, akik legalább húsz évnyi, Magyarországon ledolgozott jogszerzõ idõvel rendelkeznek.

Az már inkább a méltányos nyugdíjak elérését célozza, hogy öt éven belül az átlagbér 70 százalékára szeretnék felzárkóztatni az átlagnyugdíjat. A legutóbbi KSH-adatok szerint a tavalyi év elsõ tíz hónapjában 242 800 forint volt a nettó átlagkereset, aminek a 70 százaléka kis híján 170 ezer forint. Az átlagnyugdíj jelenleg 135 ezer forint körül lehet – tehát 2024-re bõ 25 százalékos hátrányt kellene behozni.

Állítsák meg a nyugdíjak leszakadását!

A nyugdíjemeléssel kapcsolatban azonnali intézkedést sürgetnek: a kormány vegye figyelembe a mértékadó szervezetek, így az MNB év végi, következõ évre vonatkozó inflációs elõrejelzését is, ne pedig a tavasszal a költségvetésben belõtt, rendre alultervezett inflációval számoljon.

Idén például 2,8 százalék lett a nyugdíjemelés annak ellenére, hogy az MNB 3,5 százalékos inflációt jelzett 2020-ra. Tavaly is csak 2,7 százalékos emelés volt, miközben az infláció 3,4 százalék körül alakult.

Vagyis év közben mínuszban voltak a nyugdíjasok, valójában hiteleztek a kormánynak. A szakszervezet szerint ennek haladéktalanul véget kell vetni.

Azt a gyakorlatot is mihamarabb felszámolnák, hogy a nyugdíjemelésnél csupán az inflációt veszik figyelembe. Emiatt ugyanis már most is jelentõsen leszakadtak a nyugdíjak a bérektõl. A szakszervezet kiszámolta, mi lett volna, ha a dinamikus béremelések kezdete, azaz 2016 óta vegyes indexálás mûködik, vagyis a bérnövekedést is figyelembe vették volna a nyugdíjemelésnél. Jó néhány százalékkal lettek volna magasabbak a nyugdíjemelések. A gazdasági növekedés alapjait az idõsebb generáció tagjai rakták le, az eredménybõl nekik is részesülniük kell – érvelt Juhász.

A szakszervezet nem fér hozzá a nyugdíjadatokhoz, ezért azt kérik a kormánytól, március végéig készítsen felmérést arról, hogy a dinamikus béremelések és a pusztán inflációkövetõ nyugdíjemelés miatt milyen egyenlõtlenségek alakultak ki. Mivel a nyugdíjat a legutóbbi kereset százalékában állapítják meg, így már az eltelt 3–4 év alatt is jelentõs eltérések alakultak ki a nyugdíjaknál azonos biztosítási teljesítmény (ledolgozott évek, kereset) mellett, pusztán attól függõen, ki mikor vonult nyugdíjba.

A szakszervezet szerint azt kellene elérni, hogy a nyugdíjak a biztosítási teljesítmény alapján is értékállóak maradjanak.

Egy százalékpontnyi nyugdíjemelés éves szinten 30 milliárd forintba kerülhet, így az átlagnyugdíj felzárkóztatása az átlagbérhez (amihez 25 százalékos növekedés kellene a mostani tudás alapján) 750 milliárd forintba kerülne 2024-ig. Ez jelentõs összeg, de Juhász László szerint van rá fedezet. A gazdaság évi 5 százalékkal növekszik, ami több mint 2000 milliárd forintot jelent, és az elnök szerint nem irreális elvárás, hogy ebbõl 200 milliárd forintot, a növekmény 10 százalékát a nyugdíjak növelésére fordítsák. Különösen azt figyelembe véve, hogy összességében jelenleg a nyugdíjakra fordított összeg nem éri el a GDP 10 százalékát.

Másrészt ha emelkedik 10 százalékkal a bér, ennyivel emelkednek a munkáltatók által befizetett, részben a munkavállalóktól levont nyugdíjcélú költségvetési bevételek is – említett további fedezetet az elnök. Ráadásul a 2012-ben a munkáltatói nyugdíjjárulék helyébe lépõ szociális hozzájárulási adónak csak egy része, egyre kevesebb kerül a nyugdíjalapba, tavaly például már csak 70,2 százalék, innen nézve is lenne hova nyúlni. Az idei járulékösszevonással is elvesznek pár milliárdot a nyugdíjalapból. Belefér, mert a nyugdíjkassza évek óta pluszban van, vagyis a bevételnél kevesebbet fizetnek ki nyugdíjakra.

Megvan tehát a forrás, csak politikai szándék kérdése, hogy felzárkóztassák a nyugdíjakat – jelentette ki.

Idõs emberek százezrei kerülnek döntés elé havi szinten, hogy a nyugdíjukból elsõsorban rezsit fizessenek-e, vagy inkább élelmiszert vásároljanak, esetleg kiváltsák a gyógyszereiket. Ez a helyzet tarthatatlan – szögezte le Juhász László. Éppen ezért a MASZSZ a több nagy nyugdíjas szervezettel is egyeztetett javaslatcsomagban is felszólítja a kormányt, hogy kezdõdjön el a nyugdíjak felzárkóztatása, a nyomor felszámolása.

Juhász szerint sürgõsen meg kell szüntetni a nyugdíjasokat érintõ társadalmi egyenlõtlenségeket, ám ehhez a kormánynak a döntései elõtt figyelembe kell vennie az idõs generációt képviselõ szervezetek véleményét és tanácsait. Egyeztetés nélkül ugyanis már nem lehet dönteni a legkiszolgáltatottabb emberek életérõl, s nem lehet semmibe venni azokat sem, akik évtizedekig dolgoztak az ország gazdasági sikereiért.

Forrás: 24.hu
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Németh Sándor: A választók elvárják a magukat konzervatívnak beállító politikusoktól, hogy a magánéletükben is erkölcsi normák érvényesüljenek
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
Orbán Viktornak nincs terve arra az esetre, ha Trump elvesztené az elnökválasztást
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Óriási feliratot feszítettek ki aktivisták a Szabadság-hídon
Magyar botrány: bekérték a sztrájkban résztvevők név szerinti listáját
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
Elképesztő: Csúcsgázsikat osztogatnak az NB II-ben - Dzsudzsák Balázs havi 3,65 millió
Európa lépett: egyre többet tagadják meg Lukasenka elnökségét
Rengeteg családnak törlesztenie kell januártól
Nagyító alatt az Orbán által vizionált korlátlan kórházi kapacitások
Kiderült, hogy mennyiért, és hány darab tesztet vásárolt a magyar kormány
Blikk: Milliókat is lehet keresni a másodosztályban
Három év alatt 380 internáló tábort építettek - durvul a helyzet
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum