Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Iványi Gábor: Tévedés, hogy Orbán Viktor bármit megtehet ellenem!
Hasonlóan az előző oldalon röviden ismertetett Adventi nyilatkozathoz – amelynek egyik aláírój
a Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke –, magának az 1981-ben alapított, egyházi státusszal elismert szervezetnek a kálváriáját sem követi már különösebb sajtófigyelem. Pedig az egyházi jogaitól 2011-ben megfosztott közösség mellett három alkotmánybírósági döntés, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar államot elmarasztaló ítélete és nemkülönben az Egyesült Államok kormányának figyelmeztetése áll. A kormány mindezek ellenére sem hajlandó visszaadni Iványiék jogait és a jogfosztásból eredő, immár több milliárdos elmaradt támogatását sem. Akkor hogyan tudja fenntartani kiterjedt intézményrendszerét a hozzá köthető alapítványokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együtt? Többtételes válasz következik Iványi Gáborral készített interjúnkban.

– Mi ez a csend, miért nem szólnak a dobok ennyi jog- és törvénysértés okán, amit a magyar kormány követ el a vallási életbe való beavatkozással?

– Akiket nem érintett hátrányosan a 2011-es egyházügyi törvény, és élvezik a kormány elismerését, támogatását, lapítanak. Egyébként pedig a szolidaritás nulla. Akik pedig – hozzánk hasonlóan – érintettek, inkább meghúzódnak, abban reménykednek, ha kegyesen tekint le rájuk a hatalom, jobbra fordul a sorsuk. Egyébként a kormány számított arra, hogy a tiltakozások elhalványulnak, a demonstrálók kifáradnak, már az uniós intézmények sem veszik elő újra ezt az ügyet. Mi azonban nem fáradunk el. Az említett Adventi nyilatkozatot is azért adtuk ki, hogy jelezzük, nem nyugszunk bele abba, hogy ez a kormány jogokat ad-vesz, központosít, mindent az ellenőrzése alá akar vonni és súlyosan sérti a felvilágosodás óta sérthetetlennek tartott vallás- és szólásszabadságot. Orbán Viktor azért haragudott meg rám, mert korábban le mertem írni, hogy abban a hatalmi arroganciában, amit ő gyakorol, én a fasizmus jeleit vélem fölfedezni. Tévedés viszont, hogy ha én bármit is gondolok, mondok a miniszterelnökről, akkor ő bármit megtehet ellenem. Nem, a jogainkat akkor sem veheti el, ha nem tetszik neki, amit én mondok, gondolok.

– Akkor reménytelennek látja, hogy visszaszerzi a közössége az egyházi jogokat?

– Amíg a Fidesz, illetve Orbán kormányoz, addig biztosan nem. Bebetonozták a helyzetünket, ugyanis azok a volt egyházak, amelyek önként vállalták azt a megaláztatást, hogy egyesületté alakultak, elvileg visszaszerezhetnék eredeti státuszukat, csak ehhez bejárhatatlan utakat kellene megtenni. Például első lépcsőben fel kellene mutatni többezres támogatói kört. Már itt megbukik a dolog, hiszen tőlünk elvették az szja egyszázalékos felajánlásának jogát, ezzel már nem is tudjuk teljesíteni az előbbi feltételt. Ha mégis, akkor azt kellene vállalnunk, hogy sem más hazai, sem külföldi forrást nem veszünk igénybe. Ez teljesen abszurd, hiszen akkor nem léteznénk, akkor be kellene szüntetnünk a társadalmilag egyébként hasznos és éppen a kormány nem teljesített vállalásait pótló szociális, oktatási tevékenységünket. Vagyis meg kellene szüntetni a működésünket. Végső soron ha ezt az őrültséget is teljesítenénk, a parlament még ezután döntene a Fidesz kétharmadával, hogy hajlandó-e visszaadni az egyházi státuszt.

– Jó, ezt ne is folytassuk, értelmetlen törvényeket nem lehet betartani…

– Mi folytatjuk bizony, mert újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk. A jogászaink most készítik elő az iratokat.

– Tizenhét szociális intézményt működtetnek, a hajléktalanszállótól az ötvenegy aktív és tizenöt sürgősségi ágyas kórházon át a menekültellátásig, huszonegy iskolájuk van a Wesley János Lelkészképző Főiskolától a felsődobszai óvodáig, öt idősotthont tartanak fenn országszerte. A szegények, az elesettek, a védtelen emberek egyháza a MET. Közülük sokan mégis a regnáló hatalmat támogatják, amit – és ezt ön is említette már többször – a szegény ember örök függő helyzete magyaráz. Lehet, az önök kliensei közül is sokan a Fideszre szavaznak?

– Abszolút lehetséges. A Fideszre, a Jobbikra, attól függően, hogy milyen vezetés van az adott településen. Érdekes megfigyelni például, hogy a romák mindig ahhoz az egyházhoz tartoznak, amelyik a lakóhelyükön dominál. Tehát nincs egységes vallásuk. Így van ez a nehéz helyzetben lévő emberek esetén a politikai választás kérdésében is. A szegények mindig alkalmazkodnak, és ezt nem szabad nehezményezni. Az az igazság, ha nem lennének ekkora igazságtalanságok, ilyen diszkrimináció, ami a szegényeket és a Fidesz-kormány által lesajnált, illetve lenyomott oktatási, szellemi – kulturális és tudományos – élet tagjait érinti, talán én sem protestálnék. Talán megmaradnék a hitoktatásnál, a prédikálásnál, és magánemberként olvasgatnám az újságokat. De nem tehetem, amíg ez a rombolás zajlik.

– Bocsánat, Orbán Viktor szerint itt a keresztény szabadság szellemében éppen hogy építkezés zajlik.

– Ez az, ami ellen fel kell szólalnom. E politikai lózung semmilyen kapcsolatban nincs az evangéliummal, a Bibliával. Az evangéliumi Jézus egy zsidó rabbi, aki azt mondja, hogy nem akar a törvényeken változtatni, és amit ő mond például menekültügyben, az az egyik legérzékenyebb, máig hatályban lévő mózesi törvény: szeretni kell az idegent, mint az édestestvérünket.

– Azért azt önnek is be kell látnia, hogy a politikában nem lehet ilyen mózesi tanokkal működni, kormányozni. A menekültek özöne veszélyeket is hoz magával, szelektálni, irányítani, minősíteni kell…

– Ez az ókorban is így volt. Akkor is volt titkosszolgálat, akkor is veszélyt jelentett a kémek beszivárgása, védeni kellett a helyi érdekeket. Nem arról beszélek, hogy kontroll, ellenőrzés nélkül kell beengedni a menekülőket, sőt! De én ott voltam a déli határon, láttam, mit műveltek Orbánék a menekültekkel. Számolatlanul, minden ellenőrzés nélkül terelték őket fel a vonatokra, a buszokra, és szállították őket tömegével a nyugati határra, hogy majd az osztrákok vagy a németek végezzék el az ellenőrzést, az emberek azonosítását és a menekültügyeik elbírálását. Ez nem evangéliumi tett, ez nem védhető.

– A kormány szemében az is nagyméretű szálka lehet, hogy önök fenntartanak egy menekültszállót.

– Igen, és most is van ott huszonvalahány ember, aki a halál torkából jött. Többségüket pedig éppen a bevándorlási hivatal küldi hozzánk, mert nem tudnak mit kezdeni velük.

– A menekültellenes kormány hivatala veszi igénybe az önök segítségét?

– Igen, és egy árva fillért nem kapunk az ellátásukért. Említhetném a kórházunkat is. Ide is küld az állami egészségügyi szolgálat nehezen kezelhető vagy éppen elmebetegeket. Elmeorvosi és klinikai-pszichiátriai ellátást biztosítunk számukra, de ezért sem fizet az állam nekünk semmit. Az is beszédes volt, amikor az ÁNTSZ bezárta a fertőtlenítő állomását, és bár átadta a Máltai Szeretetszolgálatnak, de ők évekig nem tudták ellátni a feladatot, ezért hozzánk küldték az embereket. Naponta ötven-hatvanan jöttek, és mi tettük, amit nekik kellett volna, szintén ingyen.

– Meddig tudják fenntartani ezt az egész hálózatot?

– Nem tudom.

– Most még működik minden?

– Igen, egyelőre, ha nehezen is, de működünk. Persze ehhez sok segítség érkezik. Vannak adományok, a két doboz májkonzervtől kezdve a pénzügyi támogatásig. Bokros Lajos például minden hónapban egy-egymillió forint adományt gyűjt össze nekünk, de havonta körülbelül ötvenmillió forintra van szükségünk ahhoz, hogy az alkalmazottainkat fizetni tudjuk. Csodákból élünk. Mózes sem tudta előre, hogy negyven évig fognak vándorolni, ő is csak arra figyelt, hogy a másnap rendben legyen. Mi is így vagyunk ezzel, nem akarjuk elengedni a hajléktalanjainkat, az öregeinket, a betegeinket, a gyerekeinket, és remélem, másoknak ez hitet ad, hogy legyenek kitartók.

– Negyven év helyett elégedjünk meg kétévnyi prognózissal. 2022-ig kitartanak?

– Holnapig is alig látok előre. Megtanultam egy napban gondolkodni. De a mögöttünk lévő hanuka ünnepe is arra tanít, hogy az egy napra való olaj csodálatos módon nyolc napig kitartott.

Forrás: 168 Óra
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Eladó a magyar föld: Több mint 13 ezer földterületet kínál eladásra a minisztérium!
600.000 nyugdíjas a kilátástalanság határán!
Nem könnyítettek Orbánék a devizahitelesek problémáján!
Gyorsítaná a Néppárt a magyar kormány elleni eljárást!
Eladó a magyar föld: Több mint 13 ezer földterületet kínál eladásra a minisztérium!
600.000 nyugdíjas a kilátástalanság határán!
Nem könnyítettek Orbánék a devizahitelesek problémáján!
Lengyel László: Az Orbán-rendszer korrupt önkényuralom!
Felszólították Orbánékat, hogy kezdjék el az érdemi bértárgyalást!
Hatalmas árrobbanás: Egyre drágább az élet Magyarországon!
Kövér László (1989): Most pedig a Soros-alapítvány ösztöndíjából élek!
Bölcsek Tanácsa: Nincs okunk visszafogadni a Fideszt a Néppártba!
Elfogatóparancsot adtak ki, majd az éjszaka le is sittelték Orbán bűnöző haverját!
Most bajba kerülhet az Orbán-kormány: Ultimátumot kaptak a bérek miatt!
Döntött a Nemzeti Sportközpont: kirakják a Dagály fürdőből a gyógyulni vágyó betegeket!
Németh Péter: Orbán játékszerei vagyunk!
Felmérés: A magyarok fele nem hisz a választások tisztaságában!
Legalja: Fideszes lapban mosdatják a kegyetlen bujáki támadás elkövetőjét!
Így higgyél egy fideszesnek: Hazudott Pokorni, mégis elkezdték kivágni a kőriseket Normafán!
Orbán Ráhel volt tanárai is tiltakoznak az új NAT ellen!
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai tantervbe!
Adatok, merevlemezek tűntek el a pécsi önkormányzati sportcégnél!
Tovább bővült azon NER-kegyeltek köre: Több száz milliót kaptak a szálláshelyfejlesztés címén vagyonuk gyarapításhoz!
Mérhetetlen pusztítás a Tokaji borokból: A kormány szerint sikeres volt a 450 ezer mázsa szőlő megsemmisítése!
A kórházak helyett propagandára költenek Orbánék 150 milliárd Ft-ot!
Bevallották Orbánék: Kamu a nemzeti konzultáció!
Novák Katalin: Annyit szülhessenek a fiatalok, amennyit csak akarnak!
Palkovics László egy győri panellakást adott a Budai Várban lévő ingatlanért cserébe!
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta!
Embertelen vandálok: Szándékosan mérgezik a fákat Zamárdi egyik parkjában! Gázolajat öntöttek a tövükre!
Újabb remek hír Mészárosnak: A kormány 1,5 milliárddal megemeli a BMW építkezéseire szánt keretet!
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Bevallották: A Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében!
Gyurcsány: minden képviselő fordítsa ki a zsebét!
Kormánytámogatással hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Kiskorút ejtett teherbe a pöstyéni nőgyógyász, de a fiatal fiúkat is zaklatta!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Összefog az ellenzék: Közösen támadják meg a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon!
Majd 1,9 milliárd forint közpénzből üzemel idén a Puskás Aréna!
Titkolja a Honvédelmi Minisztérium, hogy ki engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt!
Egy tender, két győztes: Addig trükköztek, míg Széles Gábor cége is nyert!
Törvénytelenül viseltek egyenruhát a Honvédség vezetői Orbán évértékelőjén!
Máris törvényt alkotna a Fidesz a még meg sem tartott nemzeti konzultáció alapján!
MNB korábbi alelnöke: A miniszterelnök hazudik! Orbán szégyellhetné magát!
Lovagkeresztet kaptak Orbán kedvenc jordán szállodásai!
Évi 40 milliót költ az FKF egy teljesen üres épület őrzésére!
Szijjártó nagy bejelentése: Magyarország tagja az elitklubnak!
Hiába ítélték el jogerősen, még nem vonult börtönbe Orbán Viktor egykori kávépartnere!
Nem fizeti ki a raboknak megítélt pénzt az állam!
Szijjártó: Magyarország harmadik éve tagja az évi 100 milliárd euró fölötti exportra képes elitklubnak!
Másfél milliárd után csurran még 250 millió Mészároséknak a sédi csatornából!
Orbán elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét!
Ízekre szedték Orbán értékelőjét!
13 éves kislányát adta el egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért alkalmanként!
Nem akarják a kormánypárti képviselők, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében! (videó)
Orbán megfáradt Bástya elvtársat játszott az évértékelőn!
10 évre titkosították a pedofíliával vádolt nagykövet ügyében elhangzottakat!
Meghétszereződött a parlamenti képviselők vagyona!
47 ezer Ft-ot küldtek Orbánnak!
Döbbenet: Friss jogsival vitte halálba unokáit a nagymama!
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu