Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
„Orbánnak és Babišnak rácsok mögött a helye”
Kifütyülte több tucat tüntető vasárnap este a felújított prágai Állami Operaház ünnepélyes átadására
érkező Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Az Átlátszó kiderítette, hogy kik szervezték a gerillaakciót és beszéltünk a csoport szóvivőjével is.

Orbán Viktor Csehországba utazik a prágai Állami Operaház ünnepélyes átadó eseményére – írtam meg múlt hét pénteken a magyarországi sajtóban először a Dotoho Facebook oldalán. A hír nem keltett különösebb feltűnést Magyarországon.

A kedélyes protokoláris esemény aztán váratlan fordulatot vett vasárnap este nyolc óra körül, amikor a magyar kormányfő kiszállt az egykori prágai Új Német Színház, később a cseh Állami Operaház felújított épülete előtt.

Az Euronews tudósítása szerint az akcióra a szervezők nem számítottak és a magasrangú magyarországi vendéget több tucat Európa-párti tüntető hangos füttykoncerttel fogadta.

Az Átlátszó megtudta, hogy a jól megszervezett gerillaakció mögött a „Pulse of Europe” páneurópai identitásért kiálló, 2016-ban Frankfurtban elindított németországi polgári kezdeményezés csehországi csoportja állt.

A csoport zárt körben megosztott meghívója szerint az akció kifejezetten Orbán Viktor magyar miniszterelnök csehországi látogatása ellen irányult.

„Kedves európai aktivisták, mutassuk meg akcióképességünket és szolidaritásunkat a magyarok mellett, egyben kezdjük meg 2020-as aktivitásunkat Európában. Vasárnap ünnepélyesen is átadják a prágai Állami Operaházat, a meghívott vendégek között pedig mint VIP (különlegesen fontos személy) vendégként ott lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is! Tartozunk annyival Európának és magunknak is, hogy megmutatjuk, Prága nem látja szívesen Orbánt. Találkozunk vasárnap 18 órakor a ló alatt!!!” – állt az Orbána v Praze nechceme – Nem akarjuk Orbánt Prágában elnevezésű zárt körű Facebook esemény leírásában.

(Megjegyzem, a politikai hangulatú felhívás végén felbukkanó, és kissé a szövegből kilógó kifejezés, miszerint a “ló alatt” kellene a becses társaságnak találkozni a prágai Vencel-tér északi részén található Szent Vencel lovas szobrát jelöli.)

A cseh sajtó beszámolója alapján nagyjából 30 ember demonstrált a prágai Állami Operaház bejáratánál. Több transzparenst is a magasba tartottak a cseh és később a magyar miniszterelnök érkezésekor.

„Orbánnak és Babišnak a rácsok mögött a helye”, „Orbán és Babiš, Magyarország és Csehország nem a zsebetek”, „Viktators out! Make the EU safe for democracy!”, „Orbán megöli a demokráciát”

Az esemény után az európai aktivista csoport rövid cseh és angol nyelvű szöveggel és fényképekkel számolt be a Facebookon az eseményről.

„2020 január 5-én a Pulse of Europe, a Kaputin és a Lázadók elnevezésű aktivista csoportok közös akciót hajtottak végre a prágai Állami Operaház ünnepélyes átadására meghívott Orbán Viktor látogatása alkalmából. A tüntetésnek több oka van: maga a tény, hogy ezen a rendezvényen a magyar fasiszta diktátor részt vesz, a cseh miniszterelnök és Orbán között megvalósuló politikai szövetség, illetve e két politikus közös politikája. Nem szeretjük a nacionalizmust, az autoriter rezsimeket, a liberalizmus elutasítását, illetve Putyin és Kína szervilis kiszolgálását.”

Megkerestem a gerilla akció szervezőjét, akitől azt kérdeztem meg, miért gondolták ilyen fontosnak a tiltakozás megszervezését a magyar kormányfő látogatása idején.

„Orbán urat nagyon veszélyes és ijesztő populistának, autoriter politikusnak tartjuk. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon teljesen leépítette a demokráciát, folyamatosan nacionalista és populista ideológiai kampányt folytat a liberalizmus ellen, amivel természetesen nem értünk egyet. Orbán migrációs politikája is undorító, ezért az Európai Unió egyik kártevőjének tartjuk. Ezen kívül Orbán kínaiakkal és az oroszokkal folytatott együttműködése is zavar minket,” – nyilatkozta Tomasz Peszyński a csoport cseh és lengyel kulturális hátterű európai aktivistája és csehországi szóvivője az Átlátszónak.

A szóvivő hozzátette, hogy demonstrációval szolidaritásukat is szerették volna kifejezni az olyan liberális és demokratikus érzelmű magyarokkal, akik szembeszállnak Orbánnal. Mint cseh állampolgár fontosnak tartotta kiemelni, hogy a spontán tiltakozó akció egyúttal elhatárolódás is a cseh és a magyar kormányfő barátságától és szövetségétől. “Szeretnénk a magyarok tudtára adni, hogy a csehek határozottan nem osztják Babiš csodálatát Orbán felé, hiszen egész Európa tudja már, hogy mindketten visszaéltek az Európai Uniós támogatásokkal.

A csehek számára Babiš és Orbán is közönséges hazudozó és bűnöző.”

Az Átlátszó megjegyzésére, miszerint mit üzen az Orbánék által csaknem teljesen megsemmisített magyar civil társadalomnak Prágából, Peszyński így válaszolt:

„Nem gondolom, hogy a magyar civil társadalom megsemmisült volna, önök rendelkeznek olyan progresszív politikai pártokkal, amelyek nemrég képesek voltak elhódítani Orbánék elől Budapestet és több magyarországi nagyvárost. Mindez a fejlemény nagyon reményteljes. Magyarországon az embereknek jobban kellene támogatni a demokratikus pártokat. Csehországi élményeim alapján mondom, ezt pedig kifejezetten a civil aktivizmusra értem, hogy olyan utakat kell keresni, amely során minél több állampolgárt be tudunk kötni aktivitásainkba” – nyilatkozta Peszyński, aki olyan hosszútávú projektek felépítését ajánlotta, mint a csehországi Millió Pillanat a Demokráciáért civil szervezet.

Peszyński végül hangsúlyozta, hogy a magyaroknak folyamatosan és nyilvánosan támogatásukról kellene biztosítani az EU mélyebb integrációját és szorosabb együttműködését, akár olyan szervezetek formájában, mint az övék. „Jó ötletnek tartanám a közös pénznem, az euró bevezetésének követelését is, mivel a pozitív projektek mindig felhívják az állampolgárok figyelmét” – tette hozzá. A Pulse of Europe páneurópai akcionista csoport cseh szóvivője végül megkért, hogy mindenképp írjam meg, szervezetük szívesen együttműködik magyar civil szervezetekkel is, de jelenleg nincs Magyarországról partnerük, ezért várják azok jelentkezését, akik szeretnének együttműködni velük.

Mint az ismert, múlt vasárnap, január 5-án adták át három év rekonstrukciós munkálatok után, a cseh Állami Opera épületét Prágában. Csehország leghíresebb operaházának felújítási ünnepét napra pontosan az épület 132 évvel ezelőtti hivatalos átadása napján tartották. Az egyik legszebb európai operaháznak tartott épület eredetileg 1888-ban épült, mint Új Német Színház. Az utolsó nagyobb felújításokat az épületben az 1960-as, 1970-es években végezték.

A rendezvényen a meghívás ellenére nem vett részt Angela Merkel német kancellár, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyanakkor ott volt kisebbik lányával Prágában a megnyitó ünnepségen.

A prágai Állami Operaház épületét még 2017 márciusában kezdték felújítani. Az eredetileg 900 millió cseh koronáért tervezett felújítási munkálatok költsége végül 1,3 milliárd koronára (cca. 16 milliárd forint) emelkedett a légkondicionáló berendezés miatt.

Az esemény vendégei a vasárnapi hivatalos átadó ünnepségen a cseh filmrendező Alice Nellis által összeállított „Állami Opera a változó időben (1888-2018)” című műsort tekinthet meg a németországi Karl-Heinz Steffens karmester vezetésével. A program bontása ezen a linken megtekinthető.

Érdekesség, hogy a magyar Állami Operaház felújítás miatt jelenleg is zárva, és a Dotoho információi szerint egyelőre nincs konkrét időpont a munkálatok befejezésére. Meg nem erősített információink szerint még minimum másfél évig zárva lesz az épület. A budapesti munkálatokat eredetileg 6-7 milliárd forintra tervezték, a jelenlegi kiadások 36 milliárd forint felett járnak és ez még nyilvánvalóan nem a felújítás végső összege. A felújítási munkálatokat Ókovács Szilveszter vezeti.

Írta: Bőtös Botond

Forrás: Átlátszó
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Orbánisztán: Nem volt elég orvos a Jahn Ferenc Kórházban, inkább üresen hagyták a kórtermeket!
Nem mert elmenni a vitára a győri fideszes polgármesterjelölt! Menekül a nyilvánosság elől!
A nyugdíjasokat sulytotta leginkább az infláció!
Kiverte a biztosítékot Deutsch Tamás facebookra posztolt képe! (fotó)
Orbánisztán: Nem volt elég orvos a Jahn Ferenc Kórházban, inkább üresen hagyták a kórtermeket!
Nem mert elmenni a vitára a győri fideszes polgármesterjelölt! Menekül a nyilvánosság elől!
A nyugdíjasokat sulytotta leginkább az infláció!
Most már tudjuk! Így foszt ki egyetlen család egy egész országot!
Megbukott a nagy budapesti metrócsalás!
A kisgömböc étvágya csillapíthatatlan: Mészáros Lőrinc köréhez került a Rádió 1 és a Best FM!
A felerősödött migrációs nyomás miatt rendkívüli értekezletet tartott a belügyminiszter!
Magyar Helsinki Bizottság: Fordult a célkereszt a miniszterelnöknél!
Futballtámogatás másként: Több mint 150 millióba került három budapesti futballmeccs biztosítása!
Szintet lépett az Orbán-kormány a magyarországi jogállam lebontásában!
Új cégalapítással és felvásárlással kezdi a 2020-as évet a felcsúti milliárdos!
A nagyvállalatok adótitkait védi az Orbán-kormány!
Orbán maga adott kártérítést a raboknak, most meg eljátssza, hogy ez nem helyes!
Februártól összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát a megállapodáshoz!
Elegük lett! Nem akarnak többé hitelezni a nyugdíjasok az Orbán-kormánynak!
Újabb verziót közölt a kormányhivatal arról, hogy mi épül Orbánék hatvanpusztai birtokán!
Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt!
Nem azért adózunk hogy a fociba menjen a közpénz!
Az átlagkereset 10-szeresét viheti haza egy átlagos magyar focista!
Beismerte a fideszes tanár, hogy elsikkasztotta a diákok pénzét!
Magyar Helsinki Bizottság: Ahol a jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik...
Horváth Aladár : Ez nem maradhat következmények nélkül, feljelentem Orbán Viktort!
Nézzen be velünk a volt fideszes parlamenti képviselő, Mengyi Roland börtönébe! (fotók)
Semjén: a Vatikán is azt kéri, hogy a KDNP maradjon a Néppártban!
Titokzatos vevőnek adta el az állam a hollóházi porcelángyárat!
Védelmi beszerzési ügynökséget alakít a kormány, Orbán egykori tanácsadója felügyeli!
Orbán megvéd minket a migránsoktól - Még mindig ezzel tarol a falvakban a Fidesz!
Íme a dokumentum: Így véreztetheti ki az Orbán-kormány Budapestet!
Szorul a hurok: több vádlott is Simonkáék ellen vallott!
Három éve kilőtt egy őzbakot, de nem fizette ki a szexbotrányba belebukott Borkai Zsolt!
Novák Katalin: Weber ne leckéztessen bennünket demokráciából azért, mert van véleményünk!
Megszavazta Magyarország elmarasztalását az EP!
Luxusbörtönbe vonult a korrupcióért elítélt fideszes képviselő: Napozással és pingpongozással üthet el néhány évet Mengyi Roland!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Orbán jogvégzett emberként azért tudhatná, hogy mit beszél!
Soltész Miklós: A kormánynak hála nő a termékenység!
Népszavazást kezdeményeznek a nyugdíjasok nyugdíj ügyben!
Pompásan sikerült Dr Máriás festménye Schmidt Szűz Máriáról és a kisded Ungár Péterről!
ínyencségek a vádiratból: 20 millióval akarták megvesztegetni a NAV-ot Simonkáék!
Varga Judit: A migránsok miatt nem ratifikálják a nők védelmét szolgáló Isztambuli Egyezményt!
Iványi Gábor: Tévedés, hogy Orbán Viktor bármit megtehet ellenem!
Szél Bernadett: Itt a bizonyíték, hogy a kormány sunyi módon üríti ki a fóti gyermekotthont!
Izzadva tagadja a főváros kivéreztetésének tervét a kormány!
Új főigazgatója lesz az OSZK-nak, Demeter újra miniszteri biztos, épül a Magyar Nyelv Háza!
Tiborcz Istvántól Mészáros Lőrinc üzlettársához került a visegrádi Üveghegy!
Szijjártó: Magyarország utolsóból első lett a gazdasági növekedésben!
Nekiment Orbánnak Budpest miatt Dobrev Klára!
Nagy a baj: Teljesen elnéptelenedik a magyar egészségügy!
Kivéreztetné Budapestet az Orbán-kormány, a főváros bukhatja az uniós forrásokat!
Kiderült, mi épül ezer négyzetméteren Orbánék hatvanpusztai majorjában!
Közlemény: A határon túli magyarok idén is számíthat a kormány kiemelt támogatására
Orbán kormány sikerei: 3 év alatt 10 ezer családot lakoltattak ki Magyarországon!
Mészáros öccse milliárdos kisvasútbizniszen gazdagodik!
Így megy ez: A rászorulók rovására élvezi a luxust Mészáros és Tiborcz!
Győzött az ellenzék Orosházán!
Magyarország 2020: Január 5-ig 74-en fagytak halálra az országban!
Jobbik: Orbán vagy felébred, vagy a nép fogja felébreszteni!
Több mint egymilliárd forint plusz pénz az olimpiára!
Nincs határ: Nagyváradon 2,7 milliárdból építeneke fociakadémiát Orbánék!
Náci beszéd Orbán szájából!
200 milliárddal ugrott meg az állami költségvetés hiánya!
Szívhatják fogukat a magyar nyugdíjasok: valahol kaphatnának 13-14. havi nyugdíjat!
Pécsre érkezett a kiállítás, amelyből kiderül, hogy '89-ben Orbán zavarta ki az országból az oroszokat!
Honvédelmi Minisztérium: Egyre több menekült jön a vízen!
Mészáros rekordot dönt: Soha nem épült egy kilométer magyar vasút ennyire drágán!
Palkovics szerint javult a magyar egyetemek nemzetközi presztízse, a rangsorolás szerint minden egyetemünk rontott!
Botrány: Gátlástalan kampányt folytat a Fidesz Győrben!
Orbán: A következő években sem lesz tényező az egészségügy!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu