UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
A csõd szélére vitte Pécset a Fidesz! 
Pécs helyzete ma korántsem egyedülálló. Ott is a korábbi ellenzék vehette kezébe a város irányítását, s mindjárt az elsõ napokban szembekerült mindazokkal a bajokkal, gondokkal, amit a rosszul gazdálkodó vezetés az utódaira hagyott. Páva Zsolt és fideszes többségû önkormányzata 18 milliárdos hitelállománnyal, összességében majdnem 23 milliárd forintos konszolidált adóssággal és tartozással, csõdközeli állapotban csukta be maga mögött a kaput. Utóda, Péterffy Attila, a Pannon Hõerõmû Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója polgármesterként úgy kezeli a helyzetet, mintha egy rosszul mûködõ kft.-t kellene talpra állítania.

Pécsett mindez nem látszik a Széchenyi téren. A városháza elõtti parkban virágok nyílnak, az épület alatt, a sarki kávézóban egyetemisták tanulnak, az emeleti irodákban dolgozók gondjaiból ott nem sokat éreznek a betérõk.

– Biztosan hallottál a bölcsõde ügyérõl – kuncog a telefonban pécsi barátom, amikor arról kérdem, milyen az „emberek” közérzete most, hogy új politikusok dolgoznak a városházán. – Megkérdezed a járókelõket, fogalmuk sincs arról, mi igaz a sikkasztásról szóló pletykákból, de amikor nálunk, a cégnél szóbakerült ennek a „téves utalásnak” a híre, tízbõl kilencen azt mondták, nem lehet véletlen az ilyen baki. Biztosan valakinek a csókosa nyúlta le a pénzt.

A pécsiek gyanakodók lettek az utóbbi években, véli egykori kollégám is, és arra utal, biztosan nem zörögne a haraszt, ha nem volnának tények a Fidesz városi belsõ köreibõl kiszivárgó gyanús ügyletek mögött. Amikor a vízmû „kivásárlása” zajlott, már akkor is magánérdekeket sejtettek az ügylet mögött, késõbb, amikor a közvilágítás korszerûsítését Tiborczéktól rendelték meg, már senki sem csodálkozott. Aztán jött a Zsolnay gyár eladásának zavaros ügylete, a meglehetõsen drágán, jókora felárral megvett holland buszok körüli balhé. Egyik-másik mögött a megyében érdekelt fideszes erõs emberek személyes és családi érdekeit gyanítják.

– Mi igaz a szóbeszédekbõl? Tényleg anyagi csõd fenyegeti a várost? – teszem fel a kérdést Ruzsa Csabának, a város gazdálkodásáért felelõs új alpolgármesternek.

– Biztosan nem állunk jól, ez az elsõ pillanatban kiderült. A tényleges helyzetrõl majd akkor kapunk képet, ha befejezõdnek a városi cégeknél elkezdett átvilágítások. Nem csak a hiány megállapítására, a vállalatok szerzõdéseinek jogszerûségére is kíváncsiak vagyunk. Több mint egy tucat ügyvédet bíztunk meg a feladattal. Nagyon nagy munkáról van szó.

– Azt tudják már, hogy az önkormányzat költségvetése milyen állapotban van?

– Van egy közel tízmilliárdos hitelállomány, amely nagyrészt korábbi ügyletekhez kötõdik. Idetartozik például az Elios-szerzõdésbõl fakadó adósságunk vagy a buszügy, amely kapcsán már rendõrségi nyomozás folyik. Csak ez a kettõ együtt közel ötmilliárd forintot tesz ki. Ez nem hiány, de ha egy 3,5 milliárdos busztender túlárazása miatt a rendõrség is vizsgálódik, akkor okkal gondolhatjuk, hogy a jogtalannak vélt 900 millió-egymilliárd forint hiányzik a kasszánkból. Kétmilliárd a futó uniós programokhoz kapcsolódó önerõ, de ezeket is korábban felvett hitelekbõl fedezte a város, most pedig nyomasztják a költségvetésünket. A kincstári tartozásunk visszafizetését, amely jelenleg 8,5 milliárd forint, 2020. december 1-jére kell teljesíteni. Azaz pár héten belül ez rövid lejáratú kötelezettség lesz, és ezt a jövõ évi költségvetésnek kellene döntõen kezelnie. Tehát egy évünk lenne a nyolc és fél milliárd forint törlesztésére. Ez az összeg megközelíti az éves költségvetésünk 15-20 százalékát! Vannak ki nem fizetett szállítói számlák is, nagyjából négy és fél milliárdnyi összegben, amelyhez a fedezet fele van csak számlánkon. Nehéz a helyzet!

Hosszasan sorolja a milliárdokat, amit az ilyen nagy számokban járatlan halandó valójában fel sem fog. Alighanem ugyanolyan fejfájást érezhettek a frissen megválasztott városi vezetõk, mint azok a családok, amelyeknek egyik napról a másikra nyakukba szakadt a kifizethetetlenné vált devizahitel sok százezer forintja. Csakhogy a pécsi vezetõknek milliárdokat kell kigazdálkodniuk. Egy éven belül törleszteniük kell a teljes adósságot a kincstárnak, kopogtatnak a döntésért, akik a futó közbeszerzési eljárások során megrendelést szeretnének kapni. Hetvennyolc közbeszerzést hirdettek meg az elõdök uniós pályázatok keretében, most nekik kell mérlegelniük, mit igen és mit nem. Közben vannak a mindennapi költségek: üzemeltetni kell a várost.

– Honnan lesz minderre forrás, amikor üresek a zsebek? Aki egyszer belelépett a hitelcsapdába, késõbb hallani sem akar ilyesmirõl.

– Az önmagában nem baj, ha egy önkormányzatnak vannak hitelei, de azokat olyan célokra kell felhasználni, amelyekbõl vissza lehet termelni a pénzt. Csak egyetlen példa: a közvilágítási programra nem hitelt, hanem uniós forrást kellett volna igényelni. Minden magyar nagyváros ezt uniós forrásból oldotta meg, ahogy a buszok cseréjét is. Ezek a problémánk fõ forrásai.

Ruzsa Csaba a korábban cégvezetõként sikeres fõnökét idézi: úgy kell talpra állítani a várost is, mint egy döcögõ vállalatot vagy egy anyagilag bajba került kisvállalkozást. Pécset a korábbi botrányok miatt nagy ívben elkerülik a befektetõk, mert ki az a bolond üzletember, aki olyan helyre viszi a pénzét vagy a cégét, ahol ki van téve az olyan atrocitásoknak, mint ami többek között a SUEZ tulajdonosait érte a vízmû elfoglalásakor? A Zsolnay gyár körüli perpatvar sem tett jót a város hírnevének.

– Vissza kell szerezni a befektetõk bizalmát – állítja, és hozzáteszi: ezért nagyon sokat kell még dolgozniuk. Az adottságok nem rosszak, jó híre van az egyetemnek, Pécsnek kellene betöltenie a dél-dunántúli régió központjánaka szerepét, de elvesztette korábbi vonzerejét. Ez rányomja a bélyegét a térség gazdasági teljesítményére is. Nincs olyan ménes, amelynek az elején nincs egy vezérló – próbálja képletes hasonlattal illusztrálni a jelenlegi helyzetet.

– Mi lenne a kiút? – kérdem.

– Röviden?

– Közérthetõen…

– A szakmai alapú pénzügyi tervezéssel és a befektetések intenzív ösztönzésével középtávon kivezethetõ a város ebbõl a csapdahelyzetbõl. Stabilizálni kell a költségeinket, növelni a bevételeinket a gazdaság erõsítése révén. Természetesen nem adóemeléssel, hanem az adóalap növelésével. Létrehozunk egy gazdaságfejlesztési fõosztályt elsõsorban a befektetések ösztönzésére, de a városmarketing és a turizmus fejlesztése is a feladata lesz.

– Nem volt túl rövid az idõ a városi ügyek átvételére?

– Már egy éve dolgoztunk a program kidolgozásán, amely szerintünk felvázolhatná Pécs fejlesztésének perspektíváját. A csapatot Péterffy Attila vezette, és nagyon sok hozzáértõ szakembert sikerült megnyernie a munkához. Annak ellenére is segítettek nekünk, hogy nem kis bátorság kellett felvállalni egy ilyen, az ellenzékhez kötõdõ feladatot. Július közepén ezt az 55 oldalas programot Péterffy Attila nyilvánosságra is hozta. Ennek alapján láttunk munkához október 13. után.

– Mennyi az esély a megvalósítására?

– Nem szeretnék esélyeket latolgatni, de ismerve a polgármesterünket mint cégvezetõ, következetesen dolgozik majd a megvalósításán. Az elsõ négy-öt ígéretünk november közepén máris napirendre került. Változik a hivatali munka stílusa is: a javaslattevõ és döntésképesség minden vezetõvel szemben elvárás lett. Minden forint felhasználását meggondoljuk, hogy mûködõképes és fejlõdõ legyen a „Pécs Kft”.

Pécsi ismerõseim azt is vélelmezik, hogy a város anyagi csõdjéhez nagyban hozzájárult az Európa kulturális fõvárosa program, mert az akkor felépült létesítményeket nem lehetett késõbb gazdaságosan üzemeltetni. Ruzsa Csaba ezzel kapcsolatban abban látja a problémát, hogy az elmúlt tíz évben elmaradtak a gazdasági fejlesztések, nem találtak beruházókat. – A kultúra csak akkor finanszírozható, ha van gazdasági erõ mellette – állítja. Ha valaki, õ igazán tudja: akkoriban õ volt a program városi vezetõje.

Bognár Szilviának, Pécs kulturális kérdéseiért felelõs másik alpolgármesterének is van errõl véleménye. Annak idején a program sajtófõnöke volt.

– Ezek a beruházások valóban nagyon sok pénzbe kerültek, de értéket teremtettek. Egy Pécshez hasonló méretû városnak azonban nagyon nagy falat fenntartani az akkor létrejött intézményeket. 2016-ban Pécs városa a Modern Városok Program keretében az egyetem fejlesztése mellett a kultúrára kért és kapott forrásokat, ami tíz évre rendezi a Zsolnay Örökségkezelõ, illetve a Kodály Központon belül a Pannon Filharmonikusok állami támogatását. Nagyságrendileg 1,4 milliárdot kap a Zsolnay Örökségkezelõ, amit a város kiegészít 150 millió forinttal. A filharmonikusokat szintén segíti a város: százötvenmilliót adnak az állam mintegy négyszázmilliós támogatásához. Jövõre ez még így marad, de 2021-tõl 2025-ig lassan visszafordulnak az arányok: a kormány kötelezettsége egyre csökken, a városé pedig növekszik. 2026-tól pedig ismét a városé lesz a fenntartás teljes terhe.

– Van realitása ennek a jelenlegi anyagi helyzetükben?

– Befektetõket, mecénásokat keresünk, ahogyan már mondtuk, a gazdaságfejlesztési fõosztálynak fontos feladatai lesznek e téren. A Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása építészetileg sikerült, de még nem tudtuk az elvárásoknak megfelelõen megtölteni turisztikailag vonzó programokkal. Ezen máris igyekszünk változtatni. Önjáróvá szeretnénk tenni a város kulturális életében szerepet vállaló intézményeinket, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak is vissza szeretnénk adni az eredeti rangját.

– Nyitott hivatalban gondolkodunk – kezdi sorolni a legfontosabb teendõit, amelyeket új hivatalában feltétlenül fontosnak lát. – A minap nálam járt az egyik intézmény vezetõje, és megkérdezte, milyen lapokat hívhat meg a következõ rendezvényeikre. Nem is értettem. „Az elõzõ vezetés kitiltott a rendezvényekrõl bizonyos szerkesztõségeket” – mondta. Mi semmi ilyesmit nem tûrünk el Pécsett! Hozzám tartozik majd a Pécsi Kommunikációs Központ Kft., azaz az önkormányzati fenntartású helyi médiumok, elvárásom – mert természetesnek tartom –, hogy a politikai paletta minden szereplõje megszólalhasson felületeinken, szemben az eddigi kilenc évvel. Péterffy Attila polgármesteri programja is egyértelmûen fogalmaz a semleges közmédia kialakítását illetõen.

Amikor arról kezdünk beszélgetni, mi okozhatta a város, a megye olyan emblematikus kulturális rendezvényeinek az út- és helyszínkeresését, mint amilyen többek között a POSZT vagy Rockmaraton, egyértelmûen a megosztottságot és a párbeszéd-képtelenséget okolja. Ezen is változtatni fog.

– Nagy számban élnek, dolgoznak itt festõk, képzõmûvészek, akik nem találnak befogadóhelyeket, nincsenek mûtermeik. Ki „fogalmazza meg” ezt a várost, ha nem az itt élõ mûvészek, alkotók? Mint ahogyan az sem tartható, hogy a kultúra fõvárosának ne legyen marketingstratégiája és ne legyenek a várost népszerûsítõ kiadványai.

Nem akar visszafelé mutogatni, de szerinte egészen biztosan máshová kell helyezni a hangsúlyokat, mint ahogy elõdei tették.

– Van felhatalmazásunk, szándékunk és idõnk is, hogy ezen változtassunk.

Forrás: 168 Óra
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Meghalt a teniszező, aki Rogánné esküvője után szenvedett súlyos balesetet
Ajándékot helyeztek el Tiborcz István balatoni nyaralója előtt
Gulyás szerint egyelőre Brüsszel miatt nem kaphatnak béremelést a postások
154 millióért röpködött Szijjártó januártól júliusig a világban
Január és július 1. között 50 alkalommal ült fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamilyen repülőre, vagyis a 3 milliónál is több átlagárat figyelembe véve, 154 ...
  
Német lap: Fegyvereket vesz Orbán a németektől, hogy így vegye meg a hallgatásukat
Csak tavaly rekordösszegért, 1,8 milliárd euró értékben szállított Németország fegyvereket és harci-katonai felszereléseket hazánknak, s ezzel Magyarország a németek az egyik legnagyob...
  
Emmi: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul
A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére....
  
Ujhelyi szerint Orbán Viktor hazudott
Csatlakozzon Magyarország az európai egészségügyi unióhoz, továbbá a kormány hozza nyilvánosságra a magyar egészségügyről készülő átfogó tanulmányt és vitassa azt meg szakmai sze...
  
Öngyilkos lett Bács-Kiskun megye volt főügyésze, aki a Simonka-ügyön és a Boldog-ügyön is dolgozott
Vasárnap hajnalban öngyilkos lett Nánási László, Bács-Kiskun megye volt főügyésze – írta a HírKlikk. A hírt a Pesti Srácoknak és a kecskeméti hiros.hu-nak is megerősítették. Nán...
  
Elképesztő videó: 6 percig emberkedett, majd ki akarta tépni a kamerát és fenyegetőzött a BMW-s Székesfehérváron
Előre jeleznénk, hogy ezúttal egy olyan olvasói történetet, videót mutatunk be nektek, amit megnézve garantáltan felszökik a vérnyomásotok. Az esemény Székesfehérváron történt 30-á...
  
Víruspánik tört ki a szegedi vonatpótló buszon
Három ember szállt fel Hódmezővásárhelyen az egyik, Szegedre tartó vonatpótló buszra, akikről kiderült, hogy hatósági karanténban kellene lenniük A járművet azonnal körülvették a r...
  
Megható nekrológ jelent meg az elhunyt Bogdán Lászlóról
A július 14-én elhunyt Bogdán Lászlóról, Cserdi polgármesteréről írt nekrológot a The Economist, brit hírmagazin. A Mese egy faluról című Bogdánról szóló megemlékezésben a The Ec...
  
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Három ember végleg elveszítette a látását azok közül, akiknek a szürkehályog-műtétjét a Budaörsi Egészségügyi Központban végezték el – tudta meg a Ripost Mint arról korábban be...
  
Gyilkos öngyilkosság Kelenföldön: Egy babakocsit toló anyukára zuhant rá János
Hátborzongató részleteket tudott meg a Blikk a pénteken, Kelenföldön történt felfoghatatlan tragédiáról. Mint ismeretes, a Hadak útján lévő egyik 14 emeletes társasház legfelső emel...
  
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Az erről szóló megállapodás a csütörtök éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg Már megszületett a két ország közti szerződés a kötött segélyhitelről, a nulla százalékos kamattal...
  
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
A pogányi reptérnél állították meg a rendőrök a migránsokat szállító személygépkocsit A rendőrök július 31-én 17 óra 55 perckor egy lengyel honosságú személyautót, illetve anna...
  
Pénzügyminiszter: Európa élvonalában van a magyar gazdasági növekedés
Megjelent 7,3 milliárd forintos keretösszeggel a hazai zöld gazdaság kapacitásainak fejlesztését támogató felhívás. A pályázatok 2020. augusztus 31-től nyújthatók be - tájékoztatta V...
  
Szívszorító részletek a babakocsis tragédiáról
A kelenföldi 15 emeletes panelházat most a csend és a gyász lengi körbe Mint korábban megírtuk, kiugrott egy férfi egy XI kerületi bérházból, s egy babakocsit toló anyára esett Mindkette...
  
Szlávik főorvos szerint sokkal több a napi fertőzött, mint amennyit közzétesznek
A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ell...
  
Egy magyar kisnyugdíjas százmilliós követelése döntheti be az újpesti fociklubot
A lila-fehér klub elleni végrehajtást a bíróság 16,5 millió forint miatt rendelte el Információink szerint azonban a háttérben sokkal nagyobb összegekről van szó, melyek könnyen bedönt...
  
Meglepő bejelentést tett a győri Audi – 6 milliárd euróról van szó
A cégközlönyben megjelent adatok szerint 6 milliárd euróval csökkenti az Audi Hungária Zrt az alaptőkéjét A társaság az okot nem részletezi, de a lépés meglepőnek tűnik Igaz, tavassza...
  
Csak annyira futja a nyugdíjból idén, mint 2010-ben
Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láth...
  
A járvány ellenére is megrendezésre kerül az idei Kurultaj, amit 400 millióval támogatott a kormány
Elmarad a Kárpátia koncertje, nem lesznek esti és éjszakai táncházak sem, de megtartják a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést, ami a hun és türk tudatú népek legnagyobb közös hagyomány...
  
Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel - színjáték vagy botrány?
Mást gondol a magyar egészségügy helyzetéről a magyar miniszterelnök, és mást mutat az MNB jelentése Az egészségügyről folyamatos a vita Magyarországon, az ellenzék rendszeresen támad...
  
Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot
Az adatokat hetente felülvizsgálják Változtatott az ukrán kormányzat az európai gyakorlathoz igazodva a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán is, emiatt augusztus 1-jétől...
  
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot
A PRO-MOT Kft-ben korábban érdekelt volt Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is Most a cég többségi tulajdonosa az Indotek Group, amelyet a 10 leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel vezet 2013-...
  
Kalifornia lángol: ezreket kellett evakuálni
Több mint ezer tűzoltó próbálja megfékezni a kaliforniai bozóttüzeket Nyolcezer embert ki kellett költöztetni otthonából Kaliforniában gyorsan terjedő bozóttüzek miatt - adták hírül...
  
A magyarok közel kétharmada még mindig uniópárti
Az ellenzéki szimpatizánsok elsöprő többsége az uniós tagság mellett van, míg a fideszeseknél ez az arány jóval rosszabb Az elmúlt tíz év Brüsszel-ellenes kormányzati retorikája elle...
  
Magyar polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk
Balassa Balázs szerint egyes folyamatokat településvezetőként sem tudnak megállítani, a közvélemény figyelmét azonban szeretnék ráirányítani a veszélyekre Július 22-én lemondott tisz...
  
Valami történik: Orbán 5 milliárddal bővíti a közmunka keretét
A péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amivel a kormány „rögzíti, hogy mindenki számára, aki ezt igényli, a közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget bi...
  
Reagált az Index-ügyre Gulyás: Miért ne történhetne meg?
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter módot talált rá, hogy hencegjen a foglalkoztatási adatokkal, még ha még saját statisztikáik szerint is 38 ezerrel dolgoztak kevesebbe...
  
Gyakorlatilag beismerte, hogy megvezették Orbán Viktort
"Ezredes úr, mit mondtak, mennyit gyárt ez?" - kérdezte Orbán Viktor a sátoraljaújhelyi büntetésvégrehajtási intézmény parancsnokát a börtönben tett látogatásakor a nemrég beszerzett...
  
Kiskorúakat futtattak - lecsapott rájuk a magyar rendőrség
Gyermekprostitúció, kábítószerkereskedelem, kitartottság és gyerekpornográfia gyanújával vettek őrizetbe öt embert a budapesti rendőrök A BRFK nyomozói egy életveszélyt okozó testi s...
  
Nem bírta tovább: Öngyilkos lett a volt magyar főügyész
Vasárnap hajnalban öngyilkos lett Nánási László, Bács-Kiskun megye volt főügyésze A hírt a Hírklikk jelentette, de időközben a kiterjedt ügyészségi kapcsolatokkal bíró Pesti Srácok...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A csõd szélére vitte Pécset a Fidesz!
Pécs helyzete ma korántsem egyedülálló. Ott is a korábbi ellenzék vehette kezébe a város irányítását, s mindjárt az elsõ napokban szembekerült mindazokkal a bajokkal, gondokkal, amit a rosszul gazdálkodó vezetés az utódaira hagyott. Páva Zsolt és fideszes többségû önkormányzata 18 milliárdos hitelállománnyal, összességében majdnem 23 milliárd forintos konszolidált adóssággal és tartozással, csõdközeli állapotban csukta be maga mögött a kaput. Utóda, Péterffy Attila, a Pannon Hõerõmû Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója polgármesterként úgy kezeli a helyzetet, mintha egy rosszul mûködõ kft.-t kellene talpra állítania.

Pécsett mindez nem látszik a Széchenyi téren. A városháza elõtti parkban virágok nyílnak, az épület alatt, a sarki kávézóban egyetemisták tanulnak, az emeleti irodákban dolgozók gondjaiból ott nem sokat éreznek a betérõk.

– Biztosan hallottál a bölcsõde ügyérõl – kuncog a telefonban pécsi barátom, amikor arról kérdem, milyen az „emberek” közérzete most, hogy új politikusok dolgoznak a városházán. – Megkérdezed a járókelõket, fogalmuk sincs arról, mi igaz a sikkasztásról szóló pletykákból, de amikor nálunk, a cégnél szóbakerült ennek a „téves utalásnak” a híre, tízbõl kilencen azt mondták, nem lehet véletlen az ilyen baki. Biztosan valakinek a csókosa nyúlta le a pénzt.

A pécsiek gyanakodók lettek az utóbbi években, véli egykori kollégám is, és arra utal, biztosan nem zörögne a haraszt, ha nem volnának tények a Fidesz városi belsõ köreibõl kiszivárgó gyanús ügyletek mögött. Amikor a vízmû „kivásárlása” zajlott, már akkor is magánérdekeket sejtettek az ügylet mögött, késõbb, amikor a közvilágítás korszerûsítését Tiborczéktól rendelték meg, már senki sem csodálkozott. Aztán jött a Zsolnay gyár eladásának zavaros ügylete, a meglehetõsen drágán, jókora felárral megvett holland buszok körüli balhé. Egyik-másik mögött a megyében érdekelt fideszes erõs emberek személyes és családi érdekeit gyanítják.

– Mi igaz a szóbeszédekbõl? Tényleg anyagi csõd fenyegeti a várost? – teszem fel a kérdést Ruzsa Csabának, a város gazdálkodásáért felelõs új alpolgármesternek.

– Biztosan nem állunk jól, ez az elsõ pillanatban kiderült. A tényleges helyzetrõl majd akkor kapunk képet, ha befejezõdnek a városi cégeknél elkezdett átvilágítások. Nem csak a hiány megállapítására, a vállalatok szerzõdéseinek jogszerûségére is kíváncsiak vagyunk. Több mint egy tucat ügyvédet bíztunk meg a feladattal. Nagyon nagy munkáról van szó.

– Azt tudják már, hogy az önkormányzat költségvetése milyen állapotban van?

– Van egy közel tízmilliárdos hitelállomány, amely nagyrészt korábbi ügyletekhez kötõdik. Idetartozik például az Elios-szerzõdésbõl fakadó adósságunk vagy a buszügy, amely kapcsán már rendõrségi nyomozás folyik. Csak ez a kettõ együtt közel ötmilliárd forintot tesz ki. Ez nem hiány, de ha egy 3,5 milliárdos busztender túlárazása miatt a rendõrség is vizsgálódik, akkor okkal gondolhatjuk, hogy a jogtalannak vélt 900 millió-egymilliárd forint hiányzik a kasszánkból. Kétmilliárd a futó uniós programokhoz kapcsolódó önerõ, de ezeket is korábban felvett hitelekbõl fedezte a város, most pedig nyomasztják a költségvetésünket. A kincstári tartozásunk visszafizetését, amely jelenleg 8,5 milliárd forint, 2020. december 1-jére kell teljesíteni. Azaz pár héten belül ez rövid lejáratú kötelezettség lesz, és ezt a jövõ évi költségvetésnek kellene döntõen kezelnie. Tehát egy évünk lenne a nyolc és fél milliárd forint törlesztésére. Ez az összeg megközelíti az éves költségvetésünk 15-20 százalékát! Vannak ki nem fizetett szállítói számlák is, nagyjából négy és fél milliárdnyi összegben, amelyhez a fedezet fele van csak számlánkon. Nehéz a helyzet!

Hosszasan sorolja a milliárdokat, amit az ilyen nagy számokban járatlan halandó valójában fel sem fog. Alighanem ugyanolyan fejfájást érezhettek a frissen megválasztott városi vezetõk, mint azok a családok, amelyeknek egyik napról a másikra nyakukba szakadt a kifizethetetlenné vált devizahitel sok százezer forintja. Csakhogy a pécsi vezetõknek milliárdokat kell kigazdálkodniuk. Egy éven belül törleszteniük kell a teljes adósságot a kincstárnak, kopogtatnak a döntésért, akik a futó közbeszerzési eljárások során megrendelést szeretnének kapni. Hetvennyolc közbeszerzést hirdettek meg az elõdök uniós pályázatok keretében, most nekik kell mérlegelniük, mit igen és mit nem. Közben vannak a mindennapi költségek: üzemeltetni kell a várost.

– Honnan lesz minderre forrás, amikor üresek a zsebek? Aki egyszer belelépett a hitelcsapdába, késõbb hallani sem akar ilyesmirõl.

– Az önmagában nem baj, ha egy önkormányzatnak vannak hitelei, de azokat olyan célokra kell felhasználni, amelyekbõl vissza lehet termelni a pénzt. Csak egyetlen példa: a közvilágítási programra nem hitelt, hanem uniós forrást kellett volna igényelni. Minden magyar nagyváros ezt uniós forrásból oldotta meg, ahogy a buszok cseréjét is. Ezek a problémánk fõ forrásai.

Ruzsa Csaba a korábban cégvezetõként sikeres fõnökét idézi: úgy kell talpra állítani a várost is, mint egy döcögõ vállalatot vagy egy anyagilag bajba került kisvállalkozást. Pécset a korábbi botrányok miatt nagy ívben elkerülik a befektetõk, mert ki az a bolond üzletember, aki olyan helyre viszi a pénzét vagy a cégét, ahol ki van téve az olyan atrocitásoknak, mint ami többek között a SUEZ tulajdonosait érte a vízmû elfoglalásakor? A Zsolnay gyár körüli perpatvar sem tett jót a város hírnevének.

– Vissza kell szerezni a befektetõk bizalmát – állítja, és hozzáteszi: ezért nagyon sokat kell még dolgozniuk. Az adottságok nem rosszak, jó híre van az egyetemnek, Pécsnek kellene betöltenie a dél-dunántúli régió központjánaka szerepét, de elvesztette korábbi vonzerejét. Ez rányomja a bélyegét a térség gazdasági teljesítményére is. Nincs olyan ménes, amelynek az elején nincs egy vezérló – próbálja képletes hasonlattal illusztrálni a jelenlegi helyzetet.

– Mi lenne a kiút? – kérdem.

– Röviden?

– Közérthetõen…

– A szakmai alapú pénzügyi tervezéssel és a befektetések intenzív ösztönzésével középtávon kivezethetõ a város ebbõl a csapdahelyzetbõl. Stabilizálni kell a költségeinket, növelni a bevételeinket a gazdaság erõsítése révén. Természetesen nem adóemeléssel, hanem az adóalap növelésével. Létrehozunk egy gazdaságfejlesztési fõosztályt elsõsorban a befektetések ösztönzésére, de a városmarketing és a turizmus fejlesztése is a feladata lesz.

– Nem volt túl rövid az idõ a városi ügyek átvételére?

– Már egy éve dolgoztunk a program kidolgozásán, amely szerintünk felvázolhatná Pécs fejlesztésének perspektíváját. A csapatot Péterffy Attila vezette, és nagyon sok hozzáértõ szakembert sikerült megnyernie a munkához. Annak ellenére is segítettek nekünk, hogy nem kis bátorság kellett felvállalni egy ilyen, az ellenzékhez kötõdõ feladatot. Július közepén ezt az 55 oldalas programot Péterffy Attila nyilvánosságra is hozta. Ennek alapján láttunk munkához október 13. után.

– Mennyi az esély a megvalósítására?

– Nem szeretnék esélyeket latolgatni, de ismerve a polgármesterünket mint cégvezetõ, következetesen dolgozik majd a megvalósításán. Az elsõ négy-öt ígéretünk november közepén máris napirendre került. Változik a hivatali munka stílusa is: a javaslattevõ és döntésképesség minden vezetõvel szemben elvárás lett. Minden forint felhasználását meggondoljuk, hogy mûködõképes és fejlõdõ legyen a „Pécs Kft”.

Pécsi ismerõseim azt is vélelmezik, hogy a város anyagi csõdjéhez nagyban hozzájárult az Európa kulturális fõvárosa program, mert az akkor felépült létesítményeket nem lehetett késõbb gazdaságosan üzemeltetni. Ruzsa Csaba ezzel kapcsolatban abban látja a problémát, hogy az elmúlt tíz évben elmaradtak a gazdasági fejlesztések, nem találtak beruházókat. – A kultúra csak akkor finanszírozható, ha van gazdasági erõ mellette – állítja. Ha valaki, õ igazán tudja: akkoriban õ volt a program városi vezetõje.

Bognár Szilviának, Pécs kulturális kérdéseiért felelõs másik alpolgármesterének is van errõl véleménye. Annak idején a program sajtófõnöke volt.

– Ezek a beruházások valóban nagyon sok pénzbe kerültek, de értéket teremtettek. Egy Pécshez hasonló méretû városnak azonban nagyon nagy falat fenntartani az akkor létrejött intézményeket. 2016-ban Pécs városa a Modern Városok Program keretében az egyetem fejlesztése mellett a kultúrára kért és kapott forrásokat, ami tíz évre rendezi a Zsolnay Örökségkezelõ, illetve a Kodály Központon belül a Pannon Filharmonikusok állami támogatását. Nagyságrendileg 1,4 milliárdot kap a Zsolnay Örökségkezelõ, amit a város kiegészít 150 millió forinttal. A filharmonikusokat szintén segíti a város: százötvenmilliót adnak az állam mintegy négyszázmilliós támogatásához. Jövõre ez még így marad, de 2021-tõl 2025-ig lassan visszafordulnak az arányok: a kormány kötelezettsége egyre csökken, a városé pedig növekszik. 2026-tól pedig ismét a városé lesz a fenntartás teljes terhe.

– Van realitása ennek a jelenlegi anyagi helyzetükben?

– Befektetõket, mecénásokat keresünk, ahogyan már mondtuk, a gazdaságfejlesztési fõosztálynak fontos feladatai lesznek e téren. A Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása építészetileg sikerült, de még nem tudtuk az elvárásoknak megfelelõen megtölteni turisztikailag vonzó programokkal. Ezen máris igyekszünk változtatni. Önjáróvá szeretnénk tenni a város kulturális életében szerepet vállaló intézményeinket, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak is vissza szeretnénk adni az eredeti rangját.

– Nyitott hivatalban gondolkodunk – kezdi sorolni a legfontosabb teendõit, amelyeket új hivatalában feltétlenül fontosnak lát. – A minap nálam járt az egyik intézmény vezetõje, és megkérdezte, milyen lapokat hívhat meg a következõ rendezvényeikre. Nem is értettem. „Az elõzõ vezetés kitiltott a rendezvényekrõl bizonyos szerkesztõségeket” – mondta. Mi semmi ilyesmit nem tûrünk el Pécsett! Hozzám tartozik majd a Pécsi Kommunikációs Központ Kft., azaz az önkormányzati fenntartású helyi médiumok, elvárásom – mert természetesnek tartom –, hogy a politikai paletta minden szereplõje megszólalhasson felületeinken, szemben az eddigi kilenc évvel. Péterffy Attila polgármesteri programja is egyértelmûen fogalmaz a semleges közmédia kialakítását illetõen.

Amikor arról kezdünk beszélgetni, mi okozhatta a város, a megye olyan emblematikus kulturális rendezvényeinek az út- és helyszínkeresését, mint amilyen többek között a POSZT vagy Rockmaraton, egyértelmûen a megosztottságot és a párbeszéd-képtelenséget okolja. Ezen is változtatni fog.

– Nagy számban élnek, dolgoznak itt festõk, képzõmûvészek, akik nem találnak befogadóhelyeket, nincsenek mûtermeik. Ki „fogalmazza meg” ezt a várost, ha nem az itt élõ mûvészek, alkotók? Mint ahogyan az sem tartható, hogy a kultúra fõvárosának ne legyen marketingstratégiája és ne legyenek a várost népszerûsítõ kiadványai.

Nem akar visszafelé mutogatni, de szerinte egészen biztosan máshová kell helyezni a hangsúlyokat, mint ahogy elõdei tették.

– Van felhatalmazásunk, szándékunk és idõnk is, hogy ezen változtassunk.

Forrás: 168 Óra
Meghalt a teniszező, aki Rogánné esküvője után szenvedett súlyos balesetet
Ajándékot helyeztek el Tiborcz István balatoni nyaralója előtt
Gulyás szerint egyelőre Brüsszel miatt nem kaphatnak béremelést a postások
Szigliget lemondott polgármestere: Bizonyos befektetőkkel szemben védtelenek vagyunk
154 millióért röpködött Szijjártó januártól júliusig a világban
Német lap: Fegyvereket vesz Orbán a németektől, hogy így vegye meg a hallgatásukat
Emmi: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul
Ujhelyi szerint Orbán Viktor hazudott
Öngyilkos lett Bács-Kiskun megye volt főügyésze, aki a Simonka-ügyön és a Boldog-ügyön is dolgozott
Elképesztő videó: 6 percig emberkedett, majd ki akarta tépni a kamerát és fenyegetőzött a BMW-s Székesfehérváron
Víruspánik tört ki a szegedi vonatpótló buszon
Megható nekrológ jelent meg az elhunyt Bogdán Lászlóról
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Gyilkos öngyilkosság Kelenföldön: Egy babakocsit toló anyukára zuhant rá János
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
Pénzügyminiszter: Európa élvonalában van a magyar gazdasági növekedés
Szívszorító részletek a babakocsis tragédiáról
Szlávik főorvos szerint sokkal több a napi fertőzött, mint amennyit közzétesznek
Egy magyar kisnyugdíjas százmilliós követelése döntheti be az újpesti fociklubot
Meglepő bejelentést tett a győri Audi – 6 milliárd euróról van szó
Csak annyira futja a nyugdíjból idén, mint 2010-ben
A járvány ellenére is megrendezésre kerül az idei Kurultaj, amit 400 millióval támogatott a kormány
Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel - színjáték vagy botrány?
Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot
Kalifornia lángol: ezreket kellett evakuálni
A magyarok közel kétharmada még mindig uniópárti
Magyar polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk
Valami történik: Orbán 5 milliárddal bővíti a közmunka keretét
Reagált az Index-ügyre Gulyás: Miért ne történhetne meg?
Gyakorlatilag beismerte, hogy megvezették Orbán Viktort
Kiskorúakat futtattak - lecsapott rájuk a magyar rendőrség
Nem bírta tovább: Öngyilkos lett a volt magyar főügyész
Szijjártó botrány: 154 milliót utazgatott el eddig idén
A kormány ősszel újra nekimegy a börtönkártérítéseknek
Harmadosztályban is jár a stadion
Egymásnak estek Kína és az USA budapesti nagykövetei
Müller szerint közel 60 millió forintba került, de sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden
Stadion a Duna-parton - bizony ám, jön jön jön....
Román válogatott csatárt vett a Felcsút - 700 milliós üzlet
A szegedi képviselő családi házát és a cégét is zár alá vette a NAV
Ajándékot helyeztek el Tiborcz István balatoni nyaralója előtt
Közép-európai futballbáró lehet Mészáros Lőrinc
Az orosz hátterű beruházási bank 9,8 milliárdos hitelt ad balatoni szállodára
Meghalt a teniszező, aki Rogánné esküvője után szenvedett súlyos balesetet
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum