HOME - 2020-06-05  Budapest,  Magyarország  
Déri Tibor: A cél az orbáni torzítások felszámolása!
Igazán sikeres „bevándorló”, mondhatnánk a tizenegy éve Újpesten élõ momentumos polgármesterrõl, Déri Tiborról. A harmincnégy éves tanárember az egyesült ellenzék közös polgármesterjelöltjeként indult, s dinamikus kampányával meglepetésre legyõzte a megdönthetetlennek látszó Wintermantel Zsoltot, a Fidesz nyolc éve regnáló polgármesterét. Wintermantel a polgármesteri címet a húsz évig egyeduralkodó Dercze Tamástól örökölte. Újpest a kerület baloldali szavazóbázisa ellenére „nem jobboldali” polgármestert még nem választott. A szövetségesek a hályogkovács biztonságával vágtak a nagy kalandba. Mérés, mozgósítási lista nem volt, a plakátok is szerényebbek voltak. De Wintermantel érezhette a vészt, választás elõtt soha ennyi nyugdíjaskrumplit nem osztott. De az ellenzék fõvárosi menetelése az újpesti Fideszt is elsodorta. Az egyesült ellenzék az összes egyéni mandátumot elhódította.

– Ha hat párt, egyesület áll össze egyetlen grandiózus választási tömbbe, hogy zajlik egy közösségi kampány? Ki ad bele pénzt, munkát, ki adja pusztán a nevét?

– Ez önmagában is meglepetés volt. A magáét mindenki beletette, nekifeszült, aki a csapatban volt.

– A tavalyi országgyûlési választások után zajlott az ellenzék „Mi vagyunk a többség” jelszóval kísért tüntetéssorozata. Mintha akkor ébredtek volna fel. Kiderül, hogy a „többség”, ha nem tudja magát megszervezni, szánalmas kisebbség lesz. Ezt persze elõre is látni lehetett.

– Ez sajnos így van. De Újpesten akkor is az ellenzék gyõzött. Még aznap telefonáltam a többieknek: gyerekek, jöjjünk össze, nézzük meg, tudunk-e valami tenni. A helyi politika nem ideológiák harca. Hat helyi szervezetrõl volt szó, az MSZP-rõl, a DK-ról, a Momentumról, az LMP-rõl, a Párbeszédrõl és a Jobbikról. Májusban zajlott az uniós választás. Bár a Momentum nem szerepelt rosszul, összességében katasztrofális eredményt hozott. Az ellenzék mélyponton volt.

– A renitens KDNP-st, Szalma Botondot ön javasolta. Szalma családi okból visszakozott.

– Gyõzni kellett. Más választásunk nem volt. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy megtaláljuk az ellenzék arcát, nyerõ emberét. Két-három névben gondolkodtunk. És végül engem választottak.

– Amikor láttam, milyen fiatal, külsõre szinte még kamasz, azt hittem, szükségmegoldás született. Egy fiatal tanár sokat nem veszíthet. Tapasztalatot talán nyerhet.

– Hogy miért én kerültem képbe, tegnap, a közgyûlés alakuló ülése után pár korty bor mellett beszéltük meg. Két név maradt a táblán, én és a szocialisták elsõ embere, Trippon Norbert. Õ maga engem javasolt, és így az a döntés született, hogy induljak el én. Az szólt mellettem, hogy lepjük meg az ellenfelet, hogy bár viszonylag ismeretlen vagyok, nem tudnak betámadni. Nincs vagyonom, nincsenek cégeim, van gyönyörû feleségem, három kisgyerekem és egy kutyám. Tizenegy éve élünk a kerületben, kilenc éve vettünk itt lakást, azóta szól ide a lakcímkártyám, jog szerint is újpesti vagyok.

– Nem hátrány-e a történelmi (pontosabban irodalomtörténeti) név?

– Nem. Én pontos i-vel írom a nevemet. Valamelyik távoli felmenõm a felvidéken magyarosított Dérire. Az emberek tréfásan kérdezik: csak nem az író?

– A városházán kihaltak a folyosók. Negyven ember függesztette fel a munkát, s egy részük már fel is mondott. Ez a Fidesz búcsúajándéka.

– Indokaikat nem ismerjük pontosan. A gyõztes választás után hallottuk, a jegyzõ saját hatáskörben felajánlotta a lehetõséget a dolgozóknak, közös megegyezéssel, elõnyös feltételek mellett távozhatnak. Vissza nem térõ alkalom volt.

– Félnek? Nem hiszem, hogy önnek túlságosan veszett híre lett volna. Lényegében nincs politikai múltja.

– De a távozók elõnyös feltételekkel távozhatnak. Õszinte leszek: szerintem ez egy lehetõség, amit megadott nekünk a sors. Ugyanakkor azt sem feltételezzük, hogy a távozók nem voltak kiváló emberek. Hétfõn pedig új korszak kezdõdik.

– Ne szaladjunk annyira elõre. Újpest olyan hely, ahol fontos a lokalitás, a helyi beágyazottság. Dercze Tamásról lehetett tudni, hogy helyiborozó-tulajdonos. Mindig a kerület közismert alakja volt. Önrõl az ellenkampányban azt tudták összehozni, hogy újonc. Nem ismerik az újpestiek.

– A választókat, úgy látszik, nem zavarta. Korábban nem voltam a politika része. Tavaly Heves megyében momentumos színekben indultam, de bevallom, ott ejtõernyõs voltam.

– Valaha pedig fideszes szavazó volt. Ahogy mondta, „kiábrándult fideszes szavazó”. Milyen egy kiábrándult szavazó?

– 2014 körül, amikor már tapinthatók voltak a Fidesz uralmi törekvései, éreztem, ha most nem teszünk valamit, elõbb-utóbb arra ébredünk, hogy Magyarország kiürül, kivándorolnak a legtehetségesebb honfitársaink, köztük a barátaim. Az egyetemi csoporttársaim zöme már külföldön dolgozik. Az emberekben van kalandvágy, ha fiatal vagy, világot akarsz látni. De benne van az is, hogy a saját világában, mondjuk Újpesten akar élni. Ezen változtatni kell.

– Vidékrõl költözött a fõvárosba. Honnan?

– Füzesabonyban jártam iskolába, Egerben, a Szilágyi gimnáziumban érettségiztem, a Debreceni Egyetemen végeztem földrajz–környezettan szakon, majd megújuló energetikus oklevelet is szereztem.

– Mi volt a rossz a leváltott Wintermantel-féle vezetésben? Most kezdtek igazán ingatlanügyekkel, nagy dobásokkal foglalkozni?

– A polgármesteri jelölést azzal vállaltam el, hogy mindent felderítünk, mindent megnézünk és nyilvánosságra is hozunk. Ezt minden szövetséges párt elfogadta. Ha 2010 elõtti ügyeket találunk, azokkal is kijövünk. Közel két éve intenzíven foglalkozom Újpest ügyeivel, nyilvános testületi ülésekre jártam. Ebben az idõben jöttek ki az Ady Endre Mûvelõdési Ház elidegenítésének ügyével. Nem az a fõ probléma, hogy eladták (gond persze az is), hanem hogy ezt a telket is átminõsítették. Ez, úgy látszik, már tipikus fideszes betegség. (Lásd Gyõr városa és az Audi ügyét, vagy Ferencvárost.) Újpest elesne egy telektõl, ahol remek új dolgot lehetne létrehozni. Tegnap kaptam felhatalmazást az új testülettõl, hogy ebben az ügyben gyorsan lépjek. A kerület centrumában ne épüljenek hatalmas, zsíros vállalkozói hasznot hozó társasházak. Maradjon közösségi tér.

– Mikor érezte elõször, hogy nyerhet is? Hogy valami megmozdult a levegõben?

– A záró kampányhéten, tényleg csak akkor. Az már igazi diadalmenet volt. A kampány sajátos dinamikája ez. Igaz, a fõváros is jól állt. De ezt hetek kemény munkája alapozta meg. Órára, napra lebontva tizenháromszor szórtuk be a kerületet.

– Mást nem nagyon tehettek. Sajtójuk nem volt. Ön is akar majd krumplit osztani?

– Nézze, a hagyományokat tiszt
eletben kell tartani… De kétségtelen, nem túl erkölcsös ilyesmit a választások elõtti hétre tenni.

– Mélyrõl indultak, magasra jutottak.

– Amikor úgy döntöttünk, hogy Szalma Botond legyen a jelölt, csináltunk egy közvélemény-kutatást. Borzalmas eredmény jött ki.

– Mi a Fidesz legyõzésének titka?

Újpesten a Fidesznek van egy körülhatárolható, stabil bázisa. Elég magas, de nem tudják meghaladni. Tizennyolcezer szavazatot kapott Wintermantel, és ezt mindig megkapta. Zsinórban kétszer így volt. A mi célunk a húszezer szavazat volt. Igyekeztünk. Ennyi a titok.

– Ön is fog lila-fehér sálban, szurkolói kolomppal pózolni?

– Túlzás lenne. Szeretem a focit, járok néha meccsre is, de nem túl gyakran. Végül is családapa vagyok.

– Három gyerek a mai világban nagycsaládnak számít. Az pedig költséges mulatság.

– Én a versenyszférából jöttem, környezetvédelmi diplomával el tudtam boldogulni.

– Tegnapig. Mert néhány órája ön a polgármester.

– Nem tagnapig. (Interjúnk a múlt héten készült – a szerk.) A cégemmel (egy osztrák–magyar vállalkozással) már korábban szerzõdést bontottam. Egy választási kampányt csak teljes koncentrációval lehet végigcsinálni.

– Azt mondják az elemzõk, hogy ebben a kampányban született meg az új politikai entitás, az úgynevezett „ellenzéki szavazó”, aki lehet bal-, lehet jobboldali, egyetlen célja van, a monolit kormányhatalom megbontása. A gyõzelem nem pártok érdeme, az új ellenzéki szavazó döntése. Õk döntöttek, szinte kapacitálás nélkül. A kampány nem is érdekelte õket. Mást nem vártak önöktõl, csak hogy legalább erre a kis idõre hallgassanak, ne zavarják õket, engedjék magukat megválasztani.

– Azért a pártoknak is meg kellett érteniük, hogy a Fidesz által kreált választási törvény szerint csak egy jelölt állhat szembe egy jelölttel. Ez sajnos hosszú, kínos folyamat volt. Ráment egy évtized.

– A döntõ mozzanat most következik. Fenn kell az egységet tartani. Orbán nyilván mindent megtesz, hogy megbontsa.

– Az idõ sürget. Közeledik 2022. Az a kérdés, hogy amit Újpesten megcsináltunk, képesek vagyunk-e Debrecenben, Püspökladányban, Békéscsabán vagy Nagykanizsán megismételni. Százhat egyedi megállapodást kell kötni. Ha valóban azt szeretnénk, hogy új rendszerváltás legyen, ezt az egységet fenn kell tartani.

– De jönnek a szürke hétköznapok. Az emberek vetélkednek, a szövetségesek összevesznek. A sajtó is mûködik, az ellenfelek sem tétlenkednek. Most ünnep volt, de a szövetségesek gondolatban már távolodnak.

– Ez már politika.

– És ön politikus.

– Kétségtelen. Nem mondhatom, hogy jó szándékú résztvevõ, civil megfigyelõ vagyok. A végsõ cél egy új választási rendszer megalkotása, az orbáni torzítások felszámolása. Ehhez kell majd a minimumterv, egy átmeneti, leszûkített program, amelynek elsõ célja a demokrácia helyreállítása. És ehhez kétharmad kell. Csak akkor lesz kétharmadunk, ha a Fidesz által kreált választási rendszerhez alkalmazkodunk.

– Kétharmaddal a kétharmad ellen.

– Nincs más út. Legkésõbb jövõ év végéig egyezségre kell jutni, különben megint jön a kapkodás. Legalább másfél év kell ahhoz, hogy a kiválasztott képviselõjelölt a választókörzetét rendesen letalpalja. Ezt nem lehet megspórolni.

– Mennyiben segítette önöket az országos mocsok, a kampány, amelynek drámai végkifejlete az a bizonyos videó volt?

– A Borkai-videó – legyen bármilyen szaftos a botrány – semmi újat nem mondott. Mindig tudtuk, hogy lényegét tekintve a rendszer így mûködik. Ha a Fidesz erre keni a vereségét, rosszul jár.

– Volt közös, pártok feletti ünneplés a kerületben?

– Varju Lászlónak van egy Europa Corner nevû bérleménye a Templom utcában, ott gyûltünk össze. Több százan is lehettünk. Volt, aki el sem hitte, volt, aki sírt. Magyarországon jellemzõen a nyugdíjas nemzedék politizál, Újpesten lassan megjelennek a fiatalok is. A Momentumnak is hatvan tagja van. Irodánk még nincs, de aktívak vagyunk, összejárunk, beszélgetünk, szervezzük a közös munkát. A Momentumban az a jó, hogy eltérõ módon gondolkodó emberek találkoznak. Együtt tudunk dolgozni a jobbikosokkal, de megértetjük magunkat Varju Lászlóval, Hajdu Lászlóval is.

– Maga a polgármester sejtette, hogy közeleg a vész?

– Végig biztos volt a gyõzelemben, valóban nem készültek erre. Nekik persze voltak méréseik, nekünk semmink. Mentünk elõre, mint a nyomtató ló. Az utolsó héten megérzéseim voltak: ha most nem nyerünk, sohasem nyerünk. Pesszimista becslésem az volt, hogy tizenegy körzetet elhozunk, az optimista tizenkettõ volt, s úgy gondoltam, ha összejön a tizenkettõ, bukhat a polgármester is.

– Nyilván tudja, az elégtétel, a bosszú nem késhet.

– Orbán mirajtunk nem tud bosszút állni. Akkor százezer újpestin kellene bosszút állnia. Ez dölyfösség, ostobaság, nagyzolás. Ha beváltja a pénzügyi fenyegetéseit, az végleg hazavágja õket. Egyúttal azt is jelenti, hogy a fõváros számukra 2022-re kivetítve is elveszett.

– Ön optimista. A NAV máris rászállt a Momentumra. Nehéz idõk jönnek.

– Szánalmas. Sajnos tudjuk, hogy erre minden ellenzéki párt számíthat. A Momentum kétszeresen is.

– Nem lehet, hogy a Fidesz öreges párt lett? A Momentum ma az egykori Fidesz? És mi lett a ’89-es Fideszbõl?

– A fiataloknak ma a Momentum a trendi. De az idõsebbek is bizalommal fordulna felénk. Fontosnak tartom, hogy az elsõ szavazók nagy része már ma is momentum szavazó.

– A politikában nemcsak a tiszta szándék számít, de mint tudja, „ügyesnek” is kell lenni. Dörzsöltnek, körmönfontnak. Felkészült arra, hogy a politika nem csak a tisztesség terepe? Hogy nem árt óvatosnak lenni?

– Tegnap tartottam a székfoglaló beszédemet. Abban azt mondtam, elsõrendû feladat, hogy megváltoztassuk a politikáról alkotott képet. A politika számomra nem a hatalomról, hanem az emberrõl, az ember szabadságáról szól. Nem mi vagyunk a középpontban, hanem az újpestiek.

– Mi lesz a helyi sajtóval? Karácsony Gergely elsõ megjegyzése a Lokál sorsát érintette.

– Újpesten mûködik egy Újpesti Sajtó Kft. Ebben a pillanatban a Fidesz szócsöve. A választás elõtti utolsó megjelent lapszám tömény kampány volt. Mi kiegyensúlyozott, mindenkit megszólaltató közéleti lapot akarunk az újpestiek kezébe adni. Ebben mindenki megjelenhet a Fidesztõl a legkisebb pártig.

– Meglátjuk. Azért az is kellene végre, hogy a kerületnek gondos, szerethetõ polgármestere legyen.

– Bízom ebben. Ki más bízzon, ha én nem?

Forrás: 168 Óra
Déri Tibor: A cél az orbáni torzítások felszámolása!
Igazán sikeres „bevándorló”, mondhatnánk a tizenegy éve Újpesten élõ momentumos polgármesterrõl, Déri Tiborról. A harmincnégy éves tanárember az egyesült ellenzék közös polgármesterjelöltjeként indult, s dinamikus kampányával meglepetésre legyõzte a megdönthetetlennek látszó Wintermantel Zsoltot, a Fidesz nyolc éve regnáló polgármesterét. Wintermantel a polgármesteri címet a húsz évig egyeduralkodó Dercze Tamástól örökölte. Újpest a kerület baloldali szavazóbázisa ellenére „nem jobboldali” polgármestert még nem választott. A szövetségesek a hályogkovács biztonságával vágtak a nagy kalandba. Mérés, mozgósítási lista nem volt, a plakátok is szerényebbek voltak. De Wintermantel érezhette a vészt, választás elõtt soha ennyi nyugdíjaskrumplit nem osztott. De az ellenzék fõvárosi menetelése az újpesti Fideszt is elsodorta. Az egyesült ellenzék az összes egyéni mandátumot elhódította.

– Ha hat párt, egyesület áll össze egyetlen grandiózus választási tömbbe, hogy zajlik egy közösségi kampány? Ki ad bele pénzt, munkát, ki adja pusztán a nevét?

– Ez önmagában is meglepetés volt. A magáét mindenki beletette, nekifeszült, aki a csapatban volt.

– A tavalyi országgyûlési választások után zajlott az ellenzék „Mi vagyunk a többség” jelszóval kísért tüntetéssorozata. Mintha akkor ébredtek volna fel. Kiderül, hogy a „többség”, ha nem tudja magát megszervezni, szánalmas kisebbség lesz. Ezt persze elõre is látni lehetett.

– Ez sajnos így van. De Újpesten akkor is az ellenzék gyõzött. Még aznap telefonáltam a többieknek: gyerekek, jöjjünk össze, nézzük meg, tudunk-e valami tenni. A helyi politika nem ideológiák harca. Hat helyi szervezetrõl volt szó, az MSZP-rõl, a DK-ról, a Momentumról, az LMP-rõl, a Párbeszédrõl és a Jobbikról. Májusban zajlott az uniós választás. Bár a Momentum nem szerepelt rosszul, összességében katasztrofális eredményt hozott. Az ellenzék mélyponton volt.

– A renitens KDNP-st, Szalma Botondot ön javasolta. Szalma családi okból visszakozott.

– Gyõzni kellett. Más választásunk nem volt. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy megtaláljuk az ellenzék arcát, nyerõ emberét. Két-három névben gondolkodtunk. És végül engem választottak.

– Amikor láttam, milyen fiatal, külsõre szinte még kamasz, azt hittem, szükségmegoldás született. Egy fiatal tanár sokat nem veszíthet. Tapasztalatot talán nyerhet.

– Hogy miért én kerültem képbe, tegnap, a közgyûlés alakuló ülése után pár korty bor mellett beszéltük meg. Két név maradt a táblán, én és a szocialisták elsõ embere, Trippon Norbert. Õ maga engem javasolt, és így az a döntés született, hogy induljak el én. Az szólt mellettem, hogy lepjük meg az ellenfelet, hogy bár viszonylag ismeretlen vagyok, nem tudnak betámadni. Nincs vagyonom, nincsenek cégeim, van gyönyörû feleségem, három kisgyerekem és egy kutyám. Tizenegy éve élünk a kerületben, kilenc éve vettünk itt lakást, azóta szól ide a lakcímkártyám, jog szerint is újpesti vagyok.

– Nem hátrány-e a történelmi (pontosabban irodalomtörténeti) név?

– Nem. Én pontos i-vel írom a nevemet. Valamelyik távoli felmenõm a felvidéken magyarosított Dérire. Az emberek tréfásan kérdezik: csak nem az író?

– A városházán kihaltak a folyosók. Negyven ember függesztette fel a munkát, s egy részük már fel is mondott. Ez a Fidesz búcsúajándéka.

– Indokaikat nem ismerjük pontosan. A gyõztes választás után hallottuk, a jegyzõ saját hatáskörben felajánlotta a lehetõséget a dolgozóknak, közös megegyezéssel, elõnyös feltételek mellett távozhatnak. Vissza nem térõ alkalom volt.

– Félnek? Nem hiszem, hogy önnek túlságosan veszett híre lett volna. Lényegében nincs politikai múltja.

– De a távozók elõnyös feltételekkel távozhatnak. Õszinte leszek: szerintem ez egy lehetõség, amit megadott nekünk a sors. Ugyanakkor azt sem feltételezzük, hogy a távozók nem voltak kiváló emberek. Hétfõn pedig új korszak kezdõdik.

– Ne szaladjunk annyira elõre. Újpest olyan hely, ahol fontos a lokalitás, a helyi beágyazottság. Dercze Tamásról lehetett tudni, hogy helyiborozó-tulajdonos. Mindig a kerület közismert alakja volt. Önrõl az ellenkampányban azt tudták összehozni, hogy újonc. Nem ismerik az újpestiek.

– A választókat, úgy látszik, nem zavarta. Korábban nem voltam a politika része. Tavaly Heves megyében momentumos színekben indultam, de bevallom, ott ejtõernyõs voltam.

– Valaha pedig fideszes szavazó volt. Ahogy mondta, „kiábrándult fideszes szavazó”. Milyen egy kiábrándult szavazó?

– 2014 körül, amikor már tapinthatók voltak a Fidesz uralmi törekvései, éreztem, ha most nem teszünk valamit, elõbb-utóbb arra ébredünk, hogy Magyarország kiürül, kivándorolnak a legtehetségesebb honfitársaink, köztük a barátaim. Az egyetemi csoporttársaim zöme már külföldön dolgozik. Az emberekben van kalandvágy, ha fiatal vagy, világot akarsz látni. De benne van az is, hogy a saját világában, mondjuk Újpesten akar élni. Ezen változtatni kell.

– Vidékrõl költözött a fõvárosba. Honnan?

– Füzesabonyban jártam iskolába, Egerben, a Szilágyi gimnáziumban érettségiztem, a Debreceni Egyetemen végeztem földrajz–környezettan szakon, majd megújuló energetikus oklevelet is szereztem.

– Mi volt a rossz a leváltott Wintermantel-féle vezetésben? Most kezdtek igazán ingatlanügyekkel, nagy dobásokkal foglalkozni?

– A polgármesteri jelölést azzal vállaltam el, hogy mindent felderítünk, mindent megnézünk és nyilvánosságra is hozunk. Ezt minden szövetséges párt elfogadta. Ha 2010 elõtti ügyeket találunk, azokkal is kijövünk. Közel két éve intenzíven foglalkozom Újpest ügyeivel, nyilvános testületi ülésekre jártam. Ebben az idõben jöttek ki az Ady Endre Mûvelõdési Ház elidegenítésének ügyével. Nem az a fõ probléma, hogy eladták (gond persze az is), hanem hogy ezt a telket is átminõsítették. Ez, úgy látszik, már tipikus fideszes betegség. (Lásd Gyõr városa és az Audi ügyét, vagy Ferencvárost.) Újpest elesne egy telektõl, ahol remek új dolgot lehetne létrehozni. Tegnap kaptam felhatalmazást az új testülettõl, hogy ebben az ügyben gyorsan lépjek. A kerület centrumában ne épüljenek hatalmas, zsíros vállalkozói hasznot hozó társasházak. Maradjon közösségi tér.

– Mikor érezte elõször, hogy nyerhet is? Hogy valami megmozdult a levegõben?

– A záró kampányhéten, tényleg csak akkor. Az már igazi diadalmenet volt. A kampány sajátos dinamikája ez. Igaz, a fõváros is jól állt. De ezt hetek kemény munkája alapozta meg. Órára, napra lebontva tizenháromszor szórtuk be a kerületet.

– Mást nem nagyon tehettek. Sajtójuk nem volt. Ön is akar majd krumplit osztani?

– Nézze, a hagyományokat tiszt
eletben kell tartani… De kétségtelen, nem túl erkölcsös ilyesmit a választások elõtti hétre tenni.

– Mélyrõl indultak, magasra jutottak.

– Amikor úgy döntöttünk, hogy Szalma Botond legyen a jelölt, csináltunk egy közvélemény-kutatást. Borzalmas eredmény jött ki.

– Mi a Fidesz legyõzésének titka?

Újpesten a Fidesznek van egy körülhatárolható, stabil bázisa. Elég magas, de nem tudják meghaladni. Tizennyolcezer szavazatot kapott Wintermantel, és ezt mindig megkapta. Zsinórban kétszer így volt. A mi célunk a húszezer szavazat volt. Igyekeztünk. Ennyi a titok.

– Ön is fog lila-fehér sálban, szurkolói kolomppal pózolni?

– Túlzás lenne. Szeretem a focit, járok néha meccsre is, de nem túl gyakran. Végül is családapa vagyok.

– Három gyerek a mai világban nagycsaládnak számít. Az pedig költséges mulatság.

– Én a versenyszférából jöttem, környezetvédelmi diplomával el tudtam boldogulni.

– Tegnapig. Mert néhány órája ön a polgármester.

– Nem tagnapig. (Interjúnk a múlt héten készült – a szerk.) A cégemmel (egy osztrák–magyar vállalkozással) már korábban szerzõdést bontottam. Egy választási kampányt csak teljes koncentrációval lehet végigcsinálni.

– Azt mondják az elemzõk, hogy ebben a kampányban született meg az új politikai entitás, az úgynevezett „ellenzéki szavazó”, aki lehet bal-, lehet jobboldali, egyetlen célja van, a monolit kormányhatalom megbontása. A gyõzelem nem pártok érdeme, az új ellenzéki szavazó döntése. Õk döntöttek, szinte kapacitálás nélkül. A kampány nem is érdekelte õket. Mást nem vártak önöktõl, csak hogy legalább erre a kis idõre hallgassanak, ne zavarják õket, engedjék magukat megválasztani.

– Azért a pártoknak is meg kellett érteniük, hogy a Fidesz által kreált választási törvény szerint csak egy jelölt állhat szembe egy jelölttel. Ez sajnos hosszú, kínos folyamat volt. Ráment egy évtized.

– A döntõ mozzanat most következik. Fenn kell az egységet tartani. Orbán nyilván mindent megtesz, hogy megbontsa.

– Az idõ sürget. Közeledik 2022. Az a kérdés, hogy amit Újpesten megcsináltunk, képesek vagyunk-e Debrecenben, Püspökladányban, Békéscsabán vagy Nagykanizsán megismételni. Százhat egyedi megállapodást kell kötni. Ha valóban azt szeretnénk, hogy új rendszerváltás legyen, ezt az egységet fenn kell tartani.

– De jönnek a szürke hétköznapok. Az emberek vetélkednek, a szövetségesek összevesznek. A sajtó is mûködik, az ellenfelek sem tétlenkednek. Most ünnep volt, de a szövetségesek gondolatban már távolodnak.

– Ez már politika.

– És ön politikus.

– Kétségtelen. Nem mondhatom, hogy jó szándékú résztvevõ, civil megfigyelõ vagyok. A végsõ cél egy új választási rendszer megalkotása, az orbáni torzítások felszámolása. Ehhez kell majd a minimumterv, egy átmeneti, leszûkített program, amelynek elsõ célja a demokrácia helyreállítása. És ehhez kétharmad kell. Csak akkor lesz kétharmadunk, ha a Fidesz által kreált választási rendszerhez alkalmazkodunk.

– Kétharmaddal a kétharmad ellen.

– Nincs más út. Legkésõbb jövõ év végéig egyezségre kell jutni, különben megint jön a kapkodás. Legalább másfél év kell ahhoz, hogy a kiválasztott képviselõjelölt a választókörzetét rendesen letalpalja. Ezt nem lehet megspórolni.

– Mennyiben segítette önöket az országos mocsok, a kampány, amelynek drámai végkifejlete az a bizonyos videó volt?

– A Borkai-videó – legyen bármilyen szaftos a botrány – semmi újat nem mondott. Mindig tudtuk, hogy lényegét tekintve a rendszer így mûködik. Ha a Fidesz erre keni a vereségét, rosszul jár.

– Volt közös, pártok feletti ünneplés a kerületben?

– Varju Lászlónak van egy Europa Corner nevû bérleménye a Templom utcában, ott gyûltünk össze. Több százan is lehettünk. Volt, aki el sem hitte, volt, aki sírt. Magyarországon jellemzõen a nyugdíjas nemzedék politizál, Újpesten lassan megjelennek a fiatalok is. A Momentumnak is hatvan tagja van. Irodánk még nincs, de aktívak vagyunk, összejárunk, beszélgetünk, szervezzük a közös munkát. A Momentumban az a jó, hogy eltérõ módon gondolkodó emberek találkoznak. Együtt tudunk dolgozni a jobbikosokkal, de megértetjük magunkat Varju Lászlóval, Hajdu Lászlóval is.

– Maga a polgármester sejtette, hogy közeleg a vész?

– Végig biztos volt a gyõzelemben, valóban nem készültek erre. Nekik persze voltak méréseik, nekünk semmink. Mentünk elõre, mint a nyomtató ló. Az utolsó héten megérzéseim voltak: ha most nem nyerünk, sohasem nyerünk. Pesszimista becslésem az volt, hogy tizenegy körzetet elhozunk, az optimista tizenkettõ volt, s úgy gondoltam, ha összejön a tizenkettõ, bukhat a polgármester is.

– Nyilván tudja, az elégtétel, a bosszú nem késhet.

– Orbán mirajtunk nem tud bosszút állni. Akkor százezer újpestin kellene bosszút állnia. Ez dölyfösség, ostobaság, nagyzolás. Ha beváltja a pénzügyi fenyegetéseit, az végleg hazavágja õket. Egyúttal azt is jelenti, hogy a fõváros számukra 2022-re kivetítve is elveszett.

– Ön optimista. A NAV máris rászállt a Momentumra. Nehéz idõk jönnek.

– Szánalmas. Sajnos tudjuk, hogy erre minden ellenzéki párt számíthat. A Momentum kétszeresen is.

– Nem lehet, hogy a Fidesz öreges párt lett? A Momentum ma az egykori Fidesz? És mi lett a ’89-es Fideszbõl?

– A fiataloknak ma a Momentum a trendi. De az idõsebbek is bizalommal fordulna felénk. Fontosnak tartom, hogy az elsõ szavazók nagy része már ma is momentum szavazó.

– A politikában nemcsak a tiszta szándék számít, de mint tudja, „ügyesnek” is kell lenni. Dörzsöltnek, körmönfontnak. Felkészült arra, hogy a politika nem csak a tisztesség terepe? Hogy nem árt óvatosnak lenni?

– Tegnap tartottam a székfoglaló beszédemet. Abban azt mondtam, elsõrendû feladat, hogy megváltoztassuk a politikáról alkotott képet. A politika számomra nem a hatalomról, hanem az emberrõl, az ember szabadságáról szól. Nem mi vagyunk a középpontban, hanem az újpestiek.

– Mi lesz a helyi sajtóval? Karácsony Gergely elsõ megjegyzése a Lokál sorsát érintette.

– Újpesten mûködik egy Újpesti Sajtó Kft. Ebben a pillanatban a Fidesz szócsöve. A választás elõtti utolsó megjelent lapszám tömény kampány volt. Mi kiegyensúlyozott, mindenkit megszólaltató közéleti lapot akarunk az újpestiek kezébe adni. Ebben mindenki megjelenhet a Fidesztõl a legkisebb pártig.

– Meglátjuk. Azért az is kellene végre, hogy a kerületnek gondos, szerethetõ polgármestere legyen.

– Bízom ebben. Ki más bízzon, ha én nem?

Forrás: 168 Óra
Brüsszeltől kér támogatást Orbán a járvány kezeléséhez
Karácsony: A kormány minden budapestitől mintegy 20 ezer Ft-ot vonna el
Gigantikus hosszú alagutat találtak az éjjel a magyar határ alatt
A NER új üstököse: Toronydarura kapott 933 milliós állami támogatást Tiborcz üzlettársa
Balázs Attila Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatba került. Személye az Appeninn Nyrt. körüli földindulásszerű ...
Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője havi 1,2 millió forintért ad tanácsot Kásler Miklósnak
Balajti László megbízására az Emmi frissen feltöltött szerződéslistájából derült fény. Bár a felkérésről az AH volt vezetője készs...
Közel 300 millió forinttal támogatja a kormány Kóka János cégét
Bár a kormányoldalon még ma is szívesen emlegetik az SZDSZ-t úgy, mint minden baj okozóját, de ennek ellenére a megboldogult párt korábbi el...
A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter se tudja, hogy kerültek páncélozott harci járművek Mészáros birtokára
Nem adtak el olyan gépeket, amik Mészárosnál álltak az udvaron. Két harci jármű is parkolt a bicskei tónál május elején – írtuk koráb...
A jó kapcsolatok érdekében 165 millió Ft-ot küld a külügy egy belarusz székesegyház felújítására
Pénteken utazik Orbán Viktor Minszkbe, hogy ott tárgyalásokat folytasson Alekszandr Lukasenko belarusz elnök meghívására. Ennek apropóján ...
A Fidesz azt kéri, küldjék vissza a nemzeti konzultációt
Fontos, hogy minél többen vegyenek részt a soron következő nemzeti konzultációban, mert az több kérdést tartalmaz a koronavírus-járvány e...
Orbán Balázs: 1 millió emberen segítettek eddig a kormány gazdaságvédelmi intézkedései
1 millió emberen segítettek eddig gazdaságvédelmi intézkedések. Vagy azért mert meg tudták tartani a munkahelyüket, vagy azért mert van esé...
Varga Judit: A magyar kormány számos intézkedést vezetett be a korrupció visszaszorítására
Magyarország nem fogja korlátozni a bírói mentelmi jogot - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek. Varga Judit elmon...
30 évvel ezelőtt vonult ki a Fidesz-frakció a trianoni megemlékezésről
Trianon évfordulója körül rendszeresen felbukkan a sajtóban, az ellenzéki politikusok szónoklataiban és az ellenzéki tematikájú Facebook-po...
Hamvakat találtak a töki önkormányzat páncélszekrényében, "nem keresték a miérteket", csak eltemették (fotó)
Az újságírók és az újságok létének az az értelme, hogy rákérdezzenek a miértekre, a mikorokra és a hogyanokra. Ettől nagyon-nagyon ritk...
Kásler 12 milliót adott az Ismerős Arcoknak, a Kárpátia 4 milliót kapott a miniszteri keretből
A Kárpátia zenekar Magyarnak születtem című filmjének vetítésére is jut négymillió forint. A Nemzeti Kulturális Alap április-májusi min...
Gulyás: Marad a vásárlási idősáv
Ez történt a június 4-i kormányinfón. Az elmúlt 100 évben a magyar nemzet egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet ellenére életbe...
Több mint 21 milliárd Ft-ért újítják fel Mészáros Lőrincék az Erzsébet-táborokat
A zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot korábban maga az állam ajándékozta el. Összesen 21,58 milliárd forintért újítja fel a zánka...
Fegyvert is használhatna a katonaság az egészségügyi válsághelyzetben
A kormánynak szélesebb jogköre lesz a jövőben egy egészségügyi válsághelyzetben, mint háború idején – hangzott el a veszélyhelyzet fel...
9,3 milliárdért ad tanácsokat Palkovicséknak a Századvég
A 24.hu ír arról, hogy a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. közösen nyerte el az Innovációs és ...
Újabb törvénnyel tekernek még egyet az önkormányzatok nyakán
Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, amellyel több tucat törvényt írnak át, többek között az ö...
10 év után csökkentették Orbán Viktor bérét, 50 Ft-tal
Tíz év után visz haza először kevesebbet a miniszterelnök. A Blikk vette észre, hogy Orbán Viktor márciustól 50 forinttal kevesebb fizetés...
Szabadstrandnak ígérték, de fizetősek lesznek az állami pénzből felújított strandok
Fizetőssé teszik a felújított strandokat Fonyódon és Bélatelepen. A település tavaly és idén összesen 450 millió forintot nyert strand-fe...
Varga Mihály: Erősebb nemzet vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor
A sok millió értékőrző magyarnak köszönhetően most erősebb nemzet vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor - mondta Varga Mihály pén...
Donáth: Kövér László csak gyűlölni tud
Donáth Anna közösségi oldalán reagált arra, hogy Kövér László egy interjúban „megveszekedett nemzetgyűlölőknek”, és „az 1919-es b...
Mesterházy: Felháborító, hogy Mészáros családjának még így se kelljen adót fizetni
A Parlamentben vitáztak arról a törvényjavaslatról, amit két Fidesz-alelnök, Kósa Lajos és Novák Katalin nyújtott be, és ami szerint a jö...
Központi Statisztikai Hivatal: Szabolcsban átlagosan 176 ezret, a fővárosban 317 ezret keresnek
Az ország keleti felében most keresnek annyit, mint Budapesten tíz éve. A KSH közölte az átlagos nettó béreket. Hagyományosan Szabolcs-Szat...
Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye
A néhai köztársasági elnök felesége 97 évet élt. Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében ...
161 milliárdot vett el a kormány a gazdaságvédelmi alapból
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány tegnap este. A pénz legnagyobb részét, 154 milli...
Kövér szerint a magyar baloldal tehet Trianonról, ők árulták el a nemzetet
A Magyar Nemzetben mutat utat a magyar nemzetnek a fideszes házelnök. Békülékenyebb az utódállamokkal, mint az EU-val és az ellenzékkel. A g...
Bakondi: Visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" a tömeges jogellenes határátlépés
A koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző tömeges jogellenes határátlépés visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" - közölte a ...
Szíjjártó: A kormány a munkaközpontú gazdaságpolitikában hisz és megvédi a munkahelyeket
Ha 2010-ben a legyengült magyar gazdaság le tudta győzni a nehézségeket, akkor most is jogosan bízhat ebben - erről beszélt a külgazdasági ...
161 milliárd Ft-ot vett el a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból stadion- és vasútépítésre, turizmusra
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány. A pénz legnagyobb részét, 154 milliárd forinto...
5,3 milliárdos osztalékot vesznek ki Orbán kötélbarátjának cégéből
A magát egy ízben Orbán Viktor kötélbarátjaként bemutató Garancsi István cége, a Market Zrt. 36 százalékkal növelte tovább az árbevéte...
Nagyon úgy tűnik, hogy a felcsúti Puskás Akadémia Magyarország legutáltabb csapata
Online szavazással keresi a választ a sokakat izgató kérdésre a Hatharom.com: melyik klubot övezi a legnagyobb ellenszenv hazánkban? Az ...
Politikai elemző: A tájékozatlan választók döntenek, mert ők vannak többségben
Orbán Viktor ugyan most visszaadja a rendkívüli felhatalmazást, de csak azért, mert nincs rá szüksége. Nélküle is megcsinál mindent, amit a...
Gigantikus szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank
Monumentális, harcoló medve-bika szobrorra írt ki pályázatot a Magyar Nemzeti Bank MNB-Ingatlan Kft-je. A küzdők egy majdnem 10 méteres talapz...
Kendernay: A kormány egy mesterséges lavórrá akarja alakítani a Balatont
A kormány téved abban, hogy a Balaton az éghajlatváltozásra és hatásaira fittyet hányva úgy fog viselkedni, ahogy azt ők szeretnék, mert a ...
Mészáros lehet az ország legnagyobb munkaadója az állam után
A Mészáros-csoport vállalatai összesen mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A Mészáros-csoport vállalatai közül egyedül a Wamsl...
Orbán Viktor azt szeretné, hogy az Unió gazságosan ossza el a pénzt
Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel,...
Belügyi államtitkár: A Deák téren erőszakmentes kegyeleti megemlékezés zajlott
“A BRFK szerint a Deák téren a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó esemény nem történt” múlt csütörtökön. Ott kegyeleti megem...
Matolcsy György: Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de Magyarországon nincs válság
Matolcsy György jegybankelnök megint megosztotta véleményét a Növekedés.hu-n, ahol rendszeresen publikál az MNB által támogatott rovatban. E...
Ujhelyi István: Van egy konzultáció, amit a kormány elhallgat
Ujhelyi István az MSZP Facebook-oldalán írt egy hosszabb posztot, amiben az Európai Bizottság konzultációjáról beszél. Ujhelyi István azt ...
Közel 18 milliárd Ft-tal támogatják a magyar adófizetők Mészáros szállodaláncát
Mészáros Lőrinc cégcsoportjára, Az Opus Global Nyrt. működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással vannak...
Szabó Tímea szerint Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a kormány a járványhelyzet alatt benyújtott egy ...
Megrovást kapott a Fradi labdarúgója, aki a pólóján üzente: Igazságot George Floydnak
A mezőkövesdi Berecz Zsombort három, míg az újpesti Andreias-Cristian Calcant két mérkőzésre tiltotta el a Magyar Labdarúgó Szövetség (ML...
A NER erős emberei elfoglalták a Balatont, íme a 42 óriásprojekt
A balatoni vitorláskikötők közelgő privatizációja előtt megnéztük, milyen érdekcsoportok mozdulhatnak rá az új tóparti lehetőségekre. ...
A becsült 2,5 milliárd helyett 9 milliárdba kerül a Nyugati pályaudvar új tetőzete
2,5 milliárdra becsülték, a valóságban 9 milliárdba fog kerülni. A nyílt tender uniós közbeszerzési közlönyben megjelent eredménye ért...
Ilyen szép köszöntéseket kapott Orbán a születésnapjára a fideszes képviselőktől
Miután megünnepelte saját kormányzásának 10 éves évfordulóját, máris jött a születésnapja: 57 éves lett Orbán Viktor, a köszöntések...
Három járőrautónyi rendőr ment a kutyapárt tagjaiért, mert kifestettek egy szellőzőaknát
Három járőrautóval érkeztek az egyenruhások, eljárás is indult a festegetés miatt. Egy készenlétis különítmény, több rendőr és lega...
Fokozott rendőrségi ellenőrzés nyár végéig: Bárkit megállíthatnak a rendőrök
Nem kell különösebb indok az igazoltatásra, mert bárhol, bárkit és jóformán bármiért ellenőrizhetnek a rendőrök a nyáron - derül...
Kétszer tüntetett dudálva, így összesen 1,2 millió Ft-os bírságot kapott egy 71 éves nyugdíjas
A véleménynyilvánítás szabadsága „mindkét fél” érdeke; nemcsak a tüntetőké, hanem végül is a kormányé is. Levezeti a társadalomba...
Nem találta a Posta az Origo hivatalos címét, visszaküldték Hadházy levelét
Kézbesíthetetlenek a helyreigazítási kérelmek és az idézések. Lényegében eltűnt az az eddig is jelképes határvonal, ami elválasztotta a...
Jön az újabb nemzeti konzultáció, Sorost sem sikerült kihagyni belőle
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, a következő napokban pedig témakörönként bemutatja a kérdéseket. A kérdő...
Még több katonaiskolát akar a kormány
A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Né...
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonb...
Jogvédő szervezetek: Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
Miután a kormány kedd éjjel benyújtotta a parlamentnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot és a veszélyhelyzet megszűnés...
800 alkalmazottat rúgott ki Mészáros szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott
Nem mindenkire érvényes a létszámstop. Mészárosék Lőrincék a krízisre hivatkozva előbb kirúgtak 850 embert, majd a járvány miatt megnöv...
A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A ...
Fertőtlenítővel mostak ki egy beteget a szigetvári kórházban műtét előtt, most válságos állapotban kezelik
Válságos állapotban kezelnek egy asszonyt Pécsett, mert a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecseréltek két üveget, ezért sóoldat ...
Milliárdokat kap Áder János alapítványa a kormánytól
A Demokratikus Koalíció annak kapcsán reagált honlapján, hogy kiderült, 5 milliárd forintot ad a kormány hálából Áder János alapítvány...
Központi Statisztikai Hivatal: 400 ezret keres egy átlagos magyar
Márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a...
Ujhelyi István: A kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat"
A magyar kormány a cserbenhagyás költségvetését nyújtotta be, mert mindennel foglalkoznak, csak a magyar emberekkel nem - állítja Ujhelyi Ist...
Rogán exfelesége előre tör a teniszszövetségben
Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszte...
"Rekord": kilenc hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
A „végre” és az „ideje volt” a két legjellemzőbb reakció a bicskei és mányi lakosok részéről arra, hogy visszakapták használatra a...
Orbán új felhatalmazása lényegében „teret ad az önkénynek”
A kormány szerint a járvány második hullámakor nem lesz szükség újra a rendkívüli jogrend kihirdetésére, de ha a parlament elfogadja a ves...
Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót
Bizottságot kap a nyakába Kövér László, az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat ...
Varga: Magyarországon biztosított a jogállam
Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptal...
Videón, ahogy Szikora Róberték pezsgővel köszöntik fel Orbánt
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóm...
2021-es költségvetés terve: Dráguló állam, csökkenő egészségügyi- és növekvő nyugdíjkiadások
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugr...
Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon
Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április v...
Szél Bernadett: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban
A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt – írja Szél Bernadett kö...
Kásler egy senki - mondta az egészségügy egyik meghatározó szereplője
Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítás...
Semjén benyújtotta a javaslatot: Meglepően széles jogkört kapna a kormány
Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja. De a kormány meglepően széles felhatalmazást kap, re...
Kovács Zoltán szerint a koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg
Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magya...
Szijjártó és Dzsudzsák együtt szurkolt a Puskásban a zártkapus Magyar Kupa elődöntőn
„Aranylábú diplomatáink, hát belógtatok a lurkókkal egy zárt kapus focimeccsre?” Csak a Kispest! Ezzel tette egyértelművé maga S...
Teljesen ki akarja véreztetni az önkormányzatokat a kormány
A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevét...
Ember Jogok Európai Bírósága: Kövér megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
Ítéletet hozott a strasbourgi székhelyű Ember Jogok Európai Bírósága (EJEB): az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró s...
Közpénzből finanszírozták, de egyelőre kudarc a kormány luxushajó-programja
Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett ...
Elég volt: Az Orvosi Kamara keményen visszaszólt Káslernek
Az Orvosi Kamara felszólította a döntéshozókat és minisztereket – „akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást” –: váll...
Szijjártó Péter: A magyar Európa egyik legjobb gazdasága
A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után - jelentette ki Szijjártó Péter...
Nézőpont felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel...
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több sz...
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államo...
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, Tállai András adott tájékoztatást Magyarország gazdasági helyzetét illetően, az operatív törz...
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Brüsszeltől kér támogatást Orbán a járvány kezeléséhez
 
Karácsony: A kormány minden budapestitől mintegy 20 ezer Ft-ot vonna el
 
Gigantikus hosszú alagutat találtak az éjjel a magyar határ alatt
 
A NER új üstököse: Toronydarura kapott 933 milliós állami támogatást Tiborcz üzlettársa
 
Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője havi 1,2 millió forintért ad tanácsot Kásler Miklósnak
 
Közel 300 millió forinttal támogatja a kormány Kóka János cégét
 
A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter se tudja, hogy kerültek páncélozott harci járművek Mészáros birtokára
 
A jó kapcsolatok érdekében 165 millió Ft-ot küld a külügy egy belarusz székesegyház felújítására
 
A Fidesz azt kéri, küldjék vissza a nemzeti konzultációt
 
Orbán Balázs: 1 millió emberen segítettek eddig a kormány gazdaságvédelmi intézkedései
 
Varga Judit: A magyar kormány számos intézkedést vezetett be a korrupció visszaszorítására
 
30 évvel ezelőtt vonult ki a Fidesz-frakció a trianoni megemlékezésről
 
Hamvakat találtak a töki önkormányzat páncélszekrényében, "nem keresték a miérteket", csak eltemették (fotó)
 
Kásler 12 milliót adott az Ismerős Arcoknak, a Kárpátia 4 milliót kapott a miniszteri keretből
 
Gulyás: Marad a vásárlási idősáv
 
Több mint 21 milliárd Ft-ért újítják fel Mészáros Lőrincék az Erzsébet-táborokat
 
Fegyvert is használhatna a katonaság az egészségügyi válsághelyzetben
 
9,3 milliárdért ad tanácsokat Palkovicséknak a Századvég
 
Újabb törvénnyel tekernek még egyet az önkormányzatok nyakán
 
10 év után csökkentették Orbán Viktor bérét, 50 Ft-tal
 
Szabadstrandnak ígérték, de fizetősek lesznek az állami pénzből felújított strandok
 
Varga Mihály: Erősebb nemzet vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor
 
Donáth: Kövér László csak gyűlölni tud
 
Mesterházy: Felháborító, hogy Mészáros családjának még így se kelljen adót fizetni
 
Központi Statisztikai Hivatal: Szabolcsban átlagosan 176 ezret, a fővárosban 317 ezret keresnek
 
Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye
 
161 milliárdot vett el a kormány a gazdaságvédelmi alapból
 
Kövér szerint a magyar baloldal tehet Trianonról, ők árulták el a nemzetet
 
Bakondi: Visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" a tömeges jogellenes határátlépés
 
Szíjjártó: A kormány a munkaközpontú gazdaságpolitikában hisz és megvédi a munkahelyeket
 
161 milliárd Ft-ot vett el a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból stadion- és vasútépítésre, turizmusra
 
5,3 milliárdos osztalékot vesznek ki Orbán kötélbarátjának cégéből
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a felcsúti Puskás Akadémia Magyarország legutáltabb csapata
 
Politikai elemző: A tájékozatlan választók döntenek, mert ők vannak többségben
 
Gigantikus szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank
 
Kendernay: A kormány egy mesterséges lavórrá akarja alakítani a Balatont
 
Mészáros lehet az ország legnagyobb munkaadója az állam után
 
Orbán Viktor azt szeretné, hogy az Unió gazságosan ossza el a pénzt
 
Belügyi államtitkár: A Deák téren erőszakmentes kegyeleti megemlékezés zajlott
 
Matolcsy György: Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de Magyarországon nincs válság
 
Ujhelyi István: Van egy konzultáció, amit a kormány elhallgat
 
Közel 18 milliárd Ft-tal támogatják a magyar adófizetők Mészáros szállodaláncát
 
Szabó Tímea szerint Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie
 
Megrovást kapott a Fradi labdarúgója, aki a pólóján üzente: Igazságot George Floydnak
 
A NER erős emberei elfoglalták a Balatont, íme a 42 óriásprojekt
 
A becsült 2,5 milliárd helyett 9 milliárdba kerül a Nyugati pályaudvar új tetőzete
 
Ilyen szép köszöntéseket kapott Orbán a születésnapjára a fideszes képviselőktől
 
Három járőrautónyi rendőr ment a kutyapárt tagjaiért, mert kifestettek egy szellőzőaknát
 
Fokozott rendőrségi ellenőrzés nyár végéig: Bárkit megállíthatnak a rendőrök
 
Kétszer tüntetett dudálva, így összesen 1,2 millió Ft-os bírságot kapott egy 71 éves nyugdíjas
 
Nem találta a Posta az Origo hivatalos címét, visszaküldték Hadházy levelét
 
Jön az újabb nemzeti konzultáció, Sorost sem sikerült kihagyni belőle
 
Még több katonaiskolát akar a kormány
 
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
 
Jogvédő szervezetek: Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
 
800 alkalmazottat rúgott ki Mészáros szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott
 
A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére
 
Fertőtlenítővel mostak ki egy beteget a szigetvári kórházban műtét előtt, most válságos állapotban kezelik
 
Milliárdokat kap Áder János alapítványa a kormánytól
 
Központi Statisztikai Hivatal: 400 ezret keres egy átlagos magyar
 
Ujhelyi István: A kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat"
 
Rogán exfelesége előre tör a teniszszövetségben
 
"Rekord": kilenc hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
 
Orbán új felhatalmazása lényegében „teret ad az önkénynek”
 
Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót
 
Varga: Magyarországon biztosított a jogállam
 
Videón, ahogy Szikora Róberték pezsgővel köszöntik fel Orbánt
 
2021-es költségvetés terve: Dráguló állam, csökkenő egészségügyi- és növekvő nyugdíjkiadások
 
Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon
 
Szél Bernadett: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban
 
Kásler egy senki - mondta az egészségügy egyik meghatározó szereplője
 
Semjén benyújtotta a javaslatot: Meglepően széles jogkört kapna a kormány
 
Kovács Zoltán szerint a koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg
 
Szijjártó és Dzsudzsák együtt szurkolt a Puskásban a zártkapus Magyar Kupa elődöntőn
 
Teljesen ki akarja véreztetni az önkormányzatokat a kormány
 
Ember Jogok Európai Bírósága: Kövér megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
 
Közpénzből finanszírozták, de egyelőre kudarc a kormány luxushajó-programja
 
Elég volt: Az Orvosi Kamara keményen visszaszólt Káslernek
 
Szijjártó Péter: A magyar Európa egyik legjobb gazdasága
 
Nézőpont felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
 
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
 
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
 
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
 
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
 
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
 
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
 
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
 
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
 
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
 
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
 
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
 
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
 
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
 
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
 
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
 
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
 
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
 
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
 
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
 
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
 
2019-2020 - minden jog fenntartva - Impresszum / adatkezelés