UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
A stadionvárosok többségét bukta el a Fidesz az októberi választásokon! 
Az önkormányzati választás jó tesztje volt annak, mennyire hálásak a stadionépítésekért azok, akiknek a kormány szerint felhúzták az új arénákat. Akik elvileg nem a szép díszletek között labdázgató játékosok, hanem a helyiek. Nagyon úgy néz ki, hogy új szavazatokat ezzel nem sikerült szerezni. Több várost is frissen avatott stadionnal bukott a Fidesz.

A stadionokat a települések ajándékba kapják, azt az országos közösbõl fizeti ki a kormány. Ahol nem, ott a taó-rendszeren keresztül ide terelt adóforintokból finanszírozzák az építkezéseket.

Az hamar kiderült, hogy a szurkolók nem hálásak az ajándékért. Orbán Viktort kifütyülték 2014-ben a Fradi új arénájának avatóján, pedig azt a Jóistennek köszönte meg.

Ezután a miniszterelnök már nem erõltette a személyes stadionátadókat. Pedig bõven lett volna mit, 13 olyan stadion van, amit több mint 1 milliárd fölötti költséggel építettek vagy újítottak fel.

Szép szimbólumként a felcsúti volt a NER elsõ stadionja, ami a legérthetetlenebb mind közül. Az eleve lehetetlen lenne, hogy a felcsútiak csurig megtöltsék a Makovecz-futballtemplomot, mert abban kétszer annyi ülõhely van, mint ahány földije van Orbán Viktornak. Felcsúton próbálkoznak mindennel, ingyenbuszokkal igyekeznek szurkolókat csábítani a környékrõl, vagy iskoláknak szerveznek versenyt, hogy csoportokat vigyenek a lelátóra ajándékokért, de így is bántóan kevesen járnak meccsre. Viszont: a választási eredményt nem veszélyeztette. Felcsúton októberben kizárólag fideszes jelöltekre lehetett szavazni.

A debreceni stadionnal Orbán úgy érezhette, hogy adósságot törleszt. 2012-ben még azért fütyülték ki a helyi szurkolók, mert addig csak ígérgették a stadiont, de soha nem lett belõle semmi. Aztán amikor elkészült, kifütyülték az új stadionban is. De ez aligha számított bármit, a hajdúsági városban a jelek szerint a világ végéig fideszes irányítás lesz, nem is volt egységes ellenzéki polgármesterjelölt. Az más kérdés, hogy az új stadion nem hozott szerencsét az addig példátlanul sikeres debreceni focicsapatnak. 2004 és 2014 között hétszer nyertek bajnokságot, azóta egyszer sem.

Ferencváros viszont bebizonyította, hogy nem homályosít el mindent egy új stadion vagy a csapat Európa Liga-szereplése. A IX. kerületet 2010 óta irányító Bácskai János hiába vette át a kampányban a szurkolók szlogenjét, alakította át saját használatra a klub jelmondatát, és jelezte minden egyes alkalommal, hogy mekkora Fradi-szurkoló, rendszeresen a stadionból is posztolva, ez kevés volt ahhoz, hogy újra polgármesternek válasszák.

Szolnokon volt még ott személyesen Orbán Viktor a stadionmegnyitón. Érdekes helyzet volt, mert a város addig a Közgépnek köszönhette, hogy dõlt a pénz a helyi sportba. A 2016-os stadionavatás volt a nagy összeveszés, a G-nap utáni elsõ alkalom, hogy Orbán nyilvános szereplést vállalt Simicska Lajos egyik legközelebbi munkatársával, kvázi-helyettesével, Nyerges Zsolttal, a Közgép elnökével. Orbán még külön meg is köszönte Nyerges Zsoltnak, hogy nagylelkûen támogatja a sportot. Itt mondta el azt is, hogy szerinte az a fokmérõje annak, hogy jól mûködik-e egy település, hogy rendben vannak-e a sportpályák.

A szép sportpályákon kívül valami mást is fontosnak tarthattak a szavazók Szombathelyen, ahol 2017-ben adták át az új stadiont és mellette egy sportcsarnokot. Mégis megbukott a hagyományosan erõs fideszes városban a Fidesz most októberben.

Itt azért megmutatkozott, hogy milyen gondjai lehetnek egy stadionnal egy közepes méretû megyeszékhelynek. Az világos, hogy maga az építkezés az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül, az állami pénz, közösen dobja össze minden magyar. Az építkezések egyre inkább elszálló költségei sem érintik közvetlenül az önkormányzatokat, mert azt is átvállalja a kormány, így abból nem lesz kevesebb felújított út a városokban. De aztán az ajándékba kapott stadionokat üzemeltetni is kellene, viszont ezek szinte kizárólag focimeccsek megrendezésére alkalmasak, kiegészítõ funkciók nem nagyon kaptak helyet bennük. (Meg kevés olyan rendezvény is adódik egy nyolcvanezres városban, amely a lakosság legalább egytizedét megmozgatná.) Így nem lehetnek a helyi sportélet, különösen a tömegsport központjai sem.

Az pedig már kifejezetten rosszul érinti az önkormányzatokat, hogy ha már van stadion, abban játszania is kell egy csapatnak. Miután teljesen torz, a piactól elszakadt a magyar foci finanszírozása, a klubokat erõs helyi vállalkozók helyett az önkormányzatok támogatják anyagilag.

Szombathelyen komoly problémákat okoz a mûködtetés (amire a kormány adott végül évi 300 millió forintot), és összeomlott a csapat finanszírozása is, mert a város közgyûlésében tavaszra többségbe került ellenzék nem adta meg azt a pénzt, amit a klub követelt. A helyi politikai élet állandó témája lett a stadion és a foci, a Haladás közben a vadiúj lelátókon ülõ szurkolói elõtt kiesett az NBII-be. A választók nem a pénzcsapot takarékra állító ellenzéket büntették, ehelyett a – tegyük hozzá: nemcsak a stadion és a foci körül bénázó – helyi Fidesz bukta el csúnyán a várost.

Balmazújvárosban is megszûnt a profi foci, hiába volt a csapat NBI-es még a 2017-18-as idényben. A fideszes országgyûlési képviselõnek, Tiba Istvánnak volt a szívügye a foci, Veres Margit, a város polgármestere is mindent, sõt annál is többet biztosított a klubnak, míg börtönbüntetésre nem ítélték. A 2018-as idõközi választáson aztán a független Hegedûs Péter nyert, aki nem volt hajlandó annyit áldozni a csapatra, mint az elõdje. A profi klub anyagilag teljesen ellehetetlenült, az MLSZ még a másodosztályból is kizárta. A Fidesz a helyi profi foci hóhérának igyekezett bemutatni a polgármestert, de a balmazújvárosiak újra megválasztották Hegedûst.

Az egymilliárdos stadionban profi meccsek most jó ideig biztosan nem lesznek, ha lesznek egyáltalán valaha. (A Fidesz által megtartott városokban Kecskeméten, Gyõrben, és Sopronban omlott össze a helyi foci a ciklusban, ennek nem volt következménye a választásokon. Pécsen is csõdbe ment a klub. Hosszú vegetálás után éppen most õsszel kezdtek régen látott menetelésbe az NBIII-ban, el is kezdtek errõl posztolgatni a Facebookon fideszes politikusok, de a párt számára ez sokat nem hozhatott, az ellenzék átvette a várost.)

Miskolcon tavaly tavasszal adták át az új stadiont, aminek a parkolója miatt le kellett dózerolni a szegénytelep egy részét. A VIP-ben szívesen mutatkoztak a helyi fideszes politikusok, a csapat viszont folyamatosan a kiesés ellen küzd, ezen az új stadion sem segített, ahogy a Fidesz választási esélyeit sem javította. A Fidesz bukott a városban, pedig a kettõ közül ez volt az a város, ahol Orbán Viktor megjelent a kampányban.

Szeged volt az a város, amit a Fidesz mindenáron meg akart szerezni, hatalmas erõket koncentráltak oda. A választások elõtt készült el az új stadion, ami példátlan módon az egyházé. A kormányfõ iránti szimpátiáját nem rejtegetõ Kiss-Rigó László püspök igyekezett többnek mutatni a stadiont egy stadionnál, a neve is Szent Gellért Fórum lett. A megnyitón nem volt ott Szeged polgármestere, Botka László, aki tavaly februárban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy szerinte bûncselekmény a stadionépítés:

„Több száz milliárd forintot szórtak már el a miniszterelnök hobbijára eddig országos szinten. Szegeden sajnos majd három évtizede nincs elsõ osztályú futball. Noha a város polgármestereként nem tehettem és teszem meg, hogy akadályozom az építkezést, azt azért ki merem mondani, hogy amíg az egészségügy és az oktatás ilyen szinten áll Magyarországon, bûncselekmény ilyen mértékû közpénzt önteni a mai magyar fociba.”
Botka most októberben olyan fölénnyel nyert, mint még soha.

Viszontagságos körülmények között, de Vácon is elkészültek az új lelátók. Ez nem mentette meg a fideszes Fördõs Attila polgármesteri székét, a város képviselõtestületében is kisebbségbe szorult a Fidesz.

Vannak aztán olyan helyek, amik fideszesek voltak és maradtak is, stadiontól függetlenül, ilyen Zalaegerszeg, Székesfehérvár vagy Mezõkövesd. Utóbbit Tállai András alakítja át Matyóföld Felcsútjává, soha nem volt olyan jó a kövesdi foci, mint manapság. Tállai városában viszont aligha ez dönt: a választáson egy fideszes és egy mihazánkos polgármester-jelölt közül választhattak a helyiek. 75-25 arányban nyert a fideszes.

Ahogy a XIII. kerület sem állt át a Fideszhez azért, mert a Vasasnak lett egy új stadionja. Annak az avatóján sem vett részt Orbán Viktor.

Békéscsabán különösebb felhajtás nélkül, igaz erõsen megcsúszva adták át nyáron az új, 1,2 milliárd forintba került lelátót. A polgármesternek, Szarvas Péternek nem szívügye a foci, röplabdarajongó, a város az utóbbiban erõs. Szarvas öt éve egy fideszes belháború különös folyományaként fideszest gyõzött le, mostanra fideszes támogatással nyert, egy lelátónál jóval nagyobb fölénnyel, nem volt vele szemben egységes ellenzéki jelölt.

A stadionépítési lázon lassan túl van az ország, Érd mondjuk még kap egy 3 milliárdos épületet a III. osztályú csapatának, de nem a fideszes T. Mészáros András fogja átadni, mert bukta a polgármesterséget. Valamikor elkészül majd a paksi és a budaörsi sportpálya is, ahogy talán a nyíregyházi.

Budapesten Karácsony Gergely fõpolgármesteri kampányának egyik hangsúlyos eleme volt a stadionstop. Ha a klasszikusan a focinak épült létesítményeket nézzük, idõben ez a fõvárosban már eléggé megkésett. A 190 milliárd forintos új Puskás Stadiont a jövõ hónapban adják át, a Fradi, az MTK és a Vasas már új stadionban játszik, a Honvédé most épül. Hogy politikailag mégsem mindegy, hogy lesz-e stadion, vagy sem, arra viszont éppen egy szocialista polgármester mutatott példát. Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere igyekezett gyorsan megnyugtatni a helyieket, hogy Karácsony-stadionstopja az épülõ Honvéd-stadiont természetesen nem érinti. Érdekes helyzet lenne, mert a régit már elbontották, az új viszont még nincs kész.

A külföldi tulajdonban lévõ Újpest maradt ki látványosan a fõvárosi klubok közül a stadionépítésbõl, õk a legelsõ Orbán-kormány kedvezményezettjei voltak. Mostanában ott szóba sem került az új stadion építése. Ez lehet, hogy valamennyit számíthatott, mert a ferencvárosi Bácskai Jánoshoz hasonlóan a szurkolói mivoltával (természetesen az újpestivel, nem a ferencvárosival) gyakran kérkedõ, viszont a csapat belga tulajdonosával háborúzó Wintermantell Zsolt megbukott polgármesterként. Az I. és a II. kerületben érdekes kísérlet lett volna egy-egy fociaréna, de ott nem a stadionstop fogja megakadályozni ezt.

Az pedig már a fõvárosi közgyûlésen múlik, hogy szupersportcsarnok vagy az atlétikai stadion megépül-e. Ahogy az is kérdés, hogy Orbán Viktor kiáll-e beszélni az új Puskás avatóján 65 ezer ember elõtt.

Forrás: 444

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Pénzügyminisztérium: a magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál
Andy Vajna titokzatos szerelem: Volt, hogy naponta, futárral küldte a szerelmes leveleket
42 milliós állami támogatással épít panziót a Balatonnál Száraz István
Mégsem annyira visszapattanó a magyar gazdaság?
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben A kormányzati nyilatkozatok még korábban azzal próbálták csitítgat...
  
Mészáros emberei átvették az egyik hazai biztosító irányítását
A CIG Pannóniáról van szó A hatalomátvétel ténye ugyanakkor nem újdonság, mivel a nemzet gázszerelőjének nyomulását látva az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagja is má...
  
Lovasi András reagált Majka szavaira
Lovasi András nyílt levélben válaszolt Majka kritikáira, amiben leírja többek között azt is, hogy ő nem pályázott a támogatásra, és a Kiscsillag raktárkoncertes támogatását is egy ...
  
Elfogták a budapesti gyilkosság gyanúsítottját
Pilisszentiván mellett egy erdőben találták meg a rendőrök a Marina parti gyilkosság áldozatait A férfit és a nőt lelőtték, majd feldarabolták Rendőrkézen van a négy éve történt XI...
  
Halál a Balaton felé - Több kilométeres a dugó
Több kilométeres a dugó Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé – közölte az Útinform péntek délután a honlapján Azt írták: a 17-es kilométernél több autó karambol...
  
Valami röpköd, és nem tudják mi az
Új ufókutató csoportot állít fel az amerikai hadügy, mert ennek már fele sem tréfa Vizsgálóbizottságot állít fel az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon azoknak az ufómegfigyelések...
  
Nem kapott babaváró hitelt - az ok elképesztő
Egy ügyfelet két bank is elhajtott, mert élt a törlesztési halasztással Bár a kormány azt ígérte, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri azokat, akik élnek a koronavírus-...
  
Friss: Lezárják a debreceni idősotthonokat
Az elmúlt időszakban nőtt a megyében a fertőzöttek száma, a debreceni szennyvízben nőtt a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége Péntektől látogatási és intézményelhagyási t...
  
A TEK lecsapott enyingen
Két férfit ébresztett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége augusztus 14-én hajnalban, mert a gyanú szerint nemcsak jelen, hanem tevékeny részesei volt annak a július végi érdi t...
  
Külföld: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot
A Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy csak Magyarország nem támogatta a Fehéroroszország ellen szankciókat az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívül...
  
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Egyes beszámolók szerint minden eddiginél nagyobb tömeg tüntet a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnök állítólagos választási győzelme ellen A kormány székházához több ...
  
Először lobog szivárványzászló a Városházán
"A rendszerváltás óta idén először kerül ki az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlója Budapest Városháza homlokzatára," jelentette be a főpolgármester Facebook-posztjában Karác...
  
A kikötő amiben tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak, mint amennyi Bejrútban felrobbant
A romániai Konstanca kikötőjében mintegy 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, de Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs veszély, hiszen a román hatóságok szigorúan betartatják a...
  
Majka - Hát, menjen a francba!
Részletesen kifejtette véleményét a zenei jogdíjak körüli balhéról Majka, aki nem bánta meg, hogy éles kritikát fogalmazott meg: a rapper most azt is elárulta, ismer olyanokat, akiknek a ...
  
Elemző a magyar gazdaságról: A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta
A most közölt adatok túlmutatnak minden eddig látott recesszión A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni – így reagált az ING vezető elemzője a magyar gaz...
  
Hodász atya eltűnik a YouTube-ról - korábban részt vett az Index melletti tüntetésen
“Úgy hozta az élet”, írta a népszerű pap a bejelentéshez Hodász András korábban részt vett az Index és a szabadsajtó melletti demonstráción Egy közlemény jelent meg a népszerű an...
  
Index kártyavár: a fejlesztők többsége is felmondott
Az Index újságírói után a programozók is lelépnek Nyolcból hat fejlesztő távozik az Index technikai és kereskedelmi hátterét biztosító Indamediától – tudta meg a hvghu A felmondáso...
  
Áll a bál: Lázár János feljelentést tesz
A feljelentésről az elnökségi ülésen határoztak Lázárék Haladéktalanul büntető feljelentést tesz Lázár János, a Magyar Tenisz Szövetség új elnökeként Richter Attila volt főtitk...
  
Minden borul: váratlanul rossz a GDP-adat
A piac szinte meg se rezdült a hírre, hogy a magyar gazdaság százalékpontokkal mélyebb recesszióban volt a második negyedévben, mint bárki gondolta A központi költségvetés hiányát és ...
  
Megkapta az egyik az egyik legnívósabb kitüntetést Müller Cecília!
Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetéssel jutalmazzák Müller Cecília országos tisztifőorvost Spányi Antal megyés püspök, a civil elismerés kuratóriumának elnöke...
  
Kirúgott jegyző, hibás ajánlóívek: aggódnak a választás tisztasága miatt
Mohácson tavaly egyedüli jelöltként nyerte a polgármesterválasztást az MSZP-s Csorbai Ferenc, mivel a fideszes jelölt hetekkel korábban elhunyt A fideszes testület idén júliusban f...
  
A régió országai közül a magyar gazdaság zuhant be a legjobban
Távolról nézve sem annyira válságálló a magyar gazdaság, mint amennyire abban reménykedett a kormányzat, állapította meg az Mfor, miután összehasonlította a második negyedéves GDP-ada...
  
42 milliós állami támogatással épít panziót a Balatonnál Száraz István
Az Origo korábbi tulajdonosának, Száraz Istvánnak a cége is ott van a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusfejlesztésre kiírt Kisfaludy Program pályázatának nyertesei között - írja a 2...
  
Tüntetések Fehéroroszországban: Orvosok vonultak utcára, kezükben a sérült tüntetők sebeiről készült képekkel
A Twitteren terjed egy, a Nexta Telegram-csatornáról származó felvétel, amin fiatal orvosok sétálnak a kelet-fehéroroszországi Mogilev város egyik utcáján, kezükben egy-egy fényképpel a...
  
Hatalmasat, 13,6 százalékot zuhant vissza a magyar gazdaság
Magyarország bruttó hazai terméke 2020 második negyedévében 13,6 százalékkal csökkent. De a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint is 13,5 száza...
  
114 millió forintért megveszi az állam a Hévíz–Balaton Airportot
Bár még jelenleg Hévíz önkormányzatának tulajdonában van, állami kézbe kerül a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft. 90 százalék – számolt be a Magyar ...
  
Bangóné: A kormány augusztusban fizessen 13. havi családi pótlékot
Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy augusztusban fizessen tizenharmadik havi családi pótlékot a gyermekek iskolakezdésének segítéséért - mondta Bangóné Borbély Ildikó, a párt orsz...
  
Pénzügyminisztérium: a magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál
A koronavírus-járvány eddig példátlan mértékben csökkentette az Európai Unió tagállamainak gazdasági teljesítményét. Az adatok azt mutatják, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaes...
  
Majka: Ismerek olyat, akinek a zenei karrierje azon alapul, hogy mindenféle pályázaton elindul
Majka a Klubrádió Világtalálkozó című műsorában fejtette ki ismét véleményét az zenészek szociális támogatásáról. Majka még májusban akadt ki a Artisjus és az EJI rendkívüli s...
  
Államalapító Szent István díjat kap a civilektől Müller Cecília
„Emberi helytállása, keresztény hitvallása, szakmai tudása és áldozatos tevékenysége tette erre méltóvá” – indokolták. Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitünt...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A stadionvárosok többségét bukta el a Fidesz az októberi választásokon!
Az önkormányzati választás jó tesztje volt annak, mennyire hálásak a stadionépítésekért azok, akiknek a kormány szerint felhúzták az új arénákat. Akik elvileg nem a szép díszletek között labdázgató játékosok, hanem a helyiek. Nagyon úgy néz ki, hogy új szavazatokat ezzel nem sikerült szerezni. Több várost is frissen avatott stadionnal bukott a Fidesz.

A stadionokat a települések ajándékba kapják, azt az országos közösbõl fizeti ki a kormány. Ahol nem, ott a taó-rendszeren keresztül ide terelt adóforintokból finanszírozzák az építkezéseket.

Az hamar kiderült, hogy a szurkolók nem hálásak az ajándékért. Orbán Viktort kifütyülték 2014-ben a Fradi új arénájának avatóján, pedig azt a Jóistennek köszönte meg.

Ezután a miniszterelnök már nem erõltette a személyes stadionátadókat. Pedig bõven lett volna mit, 13 olyan stadion van, amit több mint 1 milliárd fölötti költséggel építettek vagy újítottak fel.

Szép szimbólumként a felcsúti volt a NER elsõ stadionja, ami a legérthetetlenebb mind közül. Az eleve lehetetlen lenne, hogy a felcsútiak csurig megtöltsék a Makovecz-futballtemplomot, mert abban kétszer annyi ülõhely van, mint ahány földije van Orbán Viktornak. Felcsúton próbálkoznak mindennel, ingyenbuszokkal igyekeznek szurkolókat csábítani a környékrõl, vagy iskoláknak szerveznek versenyt, hogy csoportokat vigyenek a lelátóra ajándékokért, de így is bántóan kevesen járnak meccsre. Viszont: a választási eredményt nem veszélyeztette. Felcsúton októberben kizárólag fideszes jelöltekre lehetett szavazni.

A debreceni stadionnal Orbán úgy érezhette, hogy adósságot törleszt. 2012-ben még azért fütyülték ki a helyi szurkolók, mert addig csak ígérgették a stadiont, de soha nem lett belõle semmi. Aztán amikor elkészült, kifütyülték az új stadionban is. De ez aligha számított bármit, a hajdúsági városban a jelek szerint a világ végéig fideszes irányítás lesz, nem is volt egységes ellenzéki polgármesterjelölt. Az más kérdés, hogy az új stadion nem hozott szerencsét az addig példátlanul sikeres debreceni focicsapatnak. 2004 és 2014 között hétszer nyertek bajnokságot, azóta egyszer sem.

Ferencváros viszont bebizonyította, hogy nem homályosít el mindent egy új stadion vagy a csapat Európa Liga-szereplése. A IX. kerületet 2010 óta irányító Bácskai János hiába vette át a kampányban a szurkolók szlogenjét, alakította át saját használatra a klub jelmondatát, és jelezte minden egyes alkalommal, hogy mekkora Fradi-szurkoló, rendszeresen a stadionból is posztolva, ez kevés volt ahhoz, hogy újra polgármesternek válasszák.

Szolnokon volt még ott személyesen Orbán Viktor a stadionmegnyitón. Érdekes helyzet volt, mert a város addig a Közgépnek köszönhette, hogy dõlt a pénz a helyi sportba. A 2016-os stadionavatás volt a nagy összeveszés, a G-nap utáni elsõ alkalom, hogy Orbán nyilvános szereplést vállalt Simicska Lajos egyik legközelebbi munkatársával, kvázi-helyettesével, Nyerges Zsolttal, a Közgép elnökével. Orbán még külön meg is köszönte Nyerges Zsoltnak, hogy nagylelkûen támogatja a sportot. Itt mondta el azt is, hogy szerinte az a fokmérõje annak, hogy jól mûködik-e egy település, hogy rendben vannak-e a sportpályák.

A szép sportpályákon kívül valami mást is fontosnak tarthattak a szavazók Szombathelyen, ahol 2017-ben adták át az új stadiont és mellette egy sportcsarnokot. Mégis megbukott a hagyományosan erõs fideszes városban a Fidesz most októberben.

Itt azért megmutatkozott, hogy milyen gondjai lehetnek egy stadionnal egy közepes méretû megyeszékhelynek. Az világos, hogy maga az építkezés az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül, az állami pénz, közösen dobja össze minden magyar. Az építkezések egyre inkább elszálló költségei sem érintik közvetlenül az önkormányzatokat, mert azt is átvállalja a kormány, így abból nem lesz kevesebb felújított út a városokban. De aztán az ajándékba kapott stadionokat üzemeltetni is kellene, viszont ezek szinte kizárólag focimeccsek megrendezésére alkalmasak, kiegészítõ funkciók nem nagyon kaptak helyet bennük. (Meg kevés olyan rendezvény is adódik egy nyolcvanezres városban, amely a lakosság legalább egytizedét megmozgatná.) Így nem lehetnek a helyi sportélet, különösen a tömegsport központjai sem.

Az pedig már kifejezetten rosszul érinti az önkormányzatokat, hogy ha már van stadion, abban játszania is kell egy csapatnak. Miután teljesen torz, a piactól elszakadt a magyar foci finanszírozása, a klubokat erõs helyi vállalkozók helyett az önkormányzatok támogatják anyagilag.

Szombathelyen komoly problémákat okoz a mûködtetés (amire a kormány adott végül évi 300 millió forintot), és összeomlott a csapat finanszírozása is, mert a város közgyûlésében tavaszra többségbe került ellenzék nem adta meg azt a pénzt, amit a klub követelt. A helyi politikai élet állandó témája lett a stadion és a foci, a Haladás közben a vadiúj lelátókon ülõ szurkolói elõtt kiesett az NBII-be. A választók nem a pénzcsapot takarékra állító ellenzéket büntették, ehelyett a – tegyük hozzá: nemcsak a stadion és a foci körül bénázó – helyi Fidesz bukta el csúnyán a várost.

Balmazújvárosban is megszûnt a profi foci, hiába volt a csapat NBI-es még a 2017-18-as idényben. A fideszes országgyûlési képviselõnek, Tiba Istvánnak volt a szívügye a foci, Veres Margit, a város polgármestere is mindent, sõt annál is többet biztosított a klubnak, míg börtönbüntetésre nem ítélték. A 2018-as idõközi választáson aztán a független Hegedûs Péter nyert, aki nem volt hajlandó annyit áldozni a csapatra, mint az elõdje. A profi klub anyagilag teljesen ellehetetlenült, az MLSZ még a másodosztályból is kizárta. A Fidesz a helyi profi foci hóhérának igyekezett bemutatni a polgármestert, de a balmazújvárosiak újra megválasztották Hegedûst.

Az egymilliárdos stadionban profi meccsek most jó ideig biztosan nem lesznek, ha lesznek egyáltalán valaha. (A Fidesz által megtartott városokban Kecskeméten, Gyõrben, és Sopronban omlott össze a helyi foci a ciklusban, ennek nem volt következménye a választásokon. Pécsen is csõdbe ment a klub. Hosszú vegetálás után éppen most õsszel kezdtek régen látott menetelésbe az NBIII-ban, el is kezdtek errõl posztolgatni a Facebookon fideszes politikusok, de a párt számára ez sokat nem hozhatott, az ellenzék átvette a várost.)

Miskolcon tavaly tavasszal adták át az új stadiont, aminek a parkolója miatt le kellett dózerolni a szegénytelep egy részét. A VIP-ben szívesen mutatkoztak a helyi fideszes politikusok, a csapat viszont folyamatosan a kiesés ellen küzd, ezen az új stadion sem segített, ahogy a Fidesz választási esélyeit sem javította. A Fidesz bukott a városban, pedig a kettõ közül ez volt az a város, ahol Orbán Viktor megjelent a kampányban.

Szeged volt az a város, amit a Fidesz mindenáron meg akart szerezni, hatalmas erõket koncentráltak oda. A választások elõtt készült el az új stadion, ami példátlan módon az egyházé. A kormányfõ iránti szimpátiáját nem rejtegetõ Kiss-Rigó László püspök igyekezett többnek mutatni a stadiont egy stadionnál, a neve is Szent Gellért Fórum lett. A megnyitón nem volt ott Szeged polgármestere, Botka László, aki tavaly februárban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy szerinte bûncselekmény a stadionépítés:

„Több száz milliárd forintot szórtak már el a miniszterelnök hobbijára eddig országos szinten. Szegeden sajnos majd három évtizede nincs elsõ osztályú futball. Noha a város polgármestereként nem tehettem és teszem meg, hogy akadályozom az építkezést, azt azért ki merem mondani, hogy amíg az egészségügy és az oktatás ilyen szinten áll Magyarországon, bûncselekmény ilyen mértékû közpénzt önteni a mai magyar fociba.”
Botka most októberben olyan fölénnyel nyert, mint még soha.

Viszontagságos körülmények között, de Vácon is elkészültek az új lelátók. Ez nem mentette meg a fideszes Fördõs Attila polgármesteri székét, a város képviselõtestületében is kisebbségbe szorult a Fidesz.

Vannak aztán olyan helyek, amik fideszesek voltak és maradtak is, stadiontól függetlenül, ilyen Zalaegerszeg, Székesfehérvár vagy Mezõkövesd. Utóbbit Tállai András alakítja át Matyóföld Felcsútjává, soha nem volt olyan jó a kövesdi foci, mint manapság. Tállai városában viszont aligha ez dönt: a választáson egy fideszes és egy mihazánkos polgármester-jelölt közül választhattak a helyiek. 75-25 arányban nyert a fideszes.

Ahogy a XIII. kerület sem állt át a Fideszhez azért, mert a Vasasnak lett egy új stadionja. Annak az avatóján sem vett részt Orbán Viktor.

Békéscsabán különösebb felhajtás nélkül, igaz erõsen megcsúszva adták át nyáron az új, 1,2 milliárd forintba került lelátót. A polgármesternek, Szarvas Péternek nem szívügye a foci, röplabdarajongó, a város az utóbbiban erõs. Szarvas öt éve egy fideszes belháború különös folyományaként fideszest gyõzött le, mostanra fideszes támogatással nyert, egy lelátónál jóval nagyobb fölénnyel, nem volt vele szemben egységes ellenzéki jelölt.

A stadionépítési lázon lassan túl van az ország, Érd mondjuk még kap egy 3 milliárdos épületet a III. osztályú csapatának, de nem a fideszes T. Mészáros András fogja átadni, mert bukta a polgármesterséget. Valamikor elkészül majd a paksi és a budaörsi sportpálya is, ahogy talán a nyíregyházi.

Budapesten Karácsony Gergely fõpolgármesteri kampányának egyik hangsúlyos eleme volt a stadionstop. Ha a klasszikusan a focinak épült létesítményeket nézzük, idõben ez a fõvárosban már eléggé megkésett. A 190 milliárd forintos új Puskás Stadiont a jövõ hónapban adják át, a Fradi, az MTK és a Vasas már új stadionban játszik, a Honvédé most épül. Hogy politikailag mégsem mindegy, hogy lesz-e stadion, vagy sem, arra viszont éppen egy szocialista polgármester mutatott példát. Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere igyekezett gyorsan megnyugtatni a helyieket, hogy Karácsony-stadionstopja az épülõ Honvéd-stadiont természetesen nem érinti. Érdekes helyzet lenne, mert a régit már elbontották, az új viszont még nincs kész.

A külföldi tulajdonban lévõ Újpest maradt ki látványosan a fõvárosi klubok közül a stadionépítésbõl, õk a legelsõ Orbán-kormány kedvezményezettjei voltak. Mostanában ott szóba sem került az új stadion építése. Ez lehet, hogy valamennyit számíthatott, mert a ferencvárosi Bácskai Jánoshoz hasonlóan a szurkolói mivoltával (természetesen az újpestivel, nem a ferencvárosival) gyakran kérkedõ, viszont a csapat belga tulajdonosával háborúzó Wintermantell Zsolt megbukott polgármesterként. Az I. és a II. kerületben érdekes kísérlet lett volna egy-egy fociaréna, de ott nem a stadionstop fogja megakadályozni ezt.

Az pedig már a fõvárosi közgyûlésen múlik, hogy szupersportcsarnok vagy az atlétikai stadion megépül-e. Ahogy az is kérdés, hogy Orbán Viktor kiáll-e beszélni az új Puskás avatóján 65 ezer ember elõtt.

Forrás: 444

Pénzügyminisztérium: a magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál
Andy Vajna titokzatos szerelem: Volt, hogy naponta, futárral küldte a szerelmes leveleket
42 milliós állami támogatással épít panziót a Balatonnál Száraz István
Mindenki találgatja mi történik a közmunka körül
Mégsem annyira visszapattanó a magyar gazdaság?
Mészáros emberei átvették az egyik hazai biztosító irányítását
Lovasi András reagált Majka szavaira
Elfogták a budapesti gyilkosság gyanúsítottját
Halál a Balaton felé - Több kilométeres a dugó
Valami röpköd, és nem tudják mi az
Nem kapott babaváró hitelt - az ok elképesztő
Friss: Lezárják a debreceni idősotthonokat
A TEK lecsapott enyingen
Külföld: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Először lobog szivárványzászló a Városházán
A kikötő amiben tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak, mint amennyi Bejrútban felrobbant
Majka - Hát, menjen a francba!
Elemző a magyar gazdaságról: A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta
Hodász atya eltűnik a YouTube-ról - korábban részt vett az Index melletti tüntetésen
Index kártyavár: a fejlesztők többsége is felmondott
Áll a bál: Lázár János feljelentést tesz
Minden borul: váratlanul rossz a GDP-adat
Megkapta az egyik az egyik legnívósabb kitüntetést Müller Cecília!
Kirúgott jegyző, hibás ajánlóívek: aggódnak a választás tisztasága miatt
A régió országai közül a magyar gazdaság zuhant be a legjobban
42 milliós állami támogatással épít panziót a Balatonnál Száraz István
Tüntetések Fehéroroszországban: Orvosok vonultak utcára, kezükben a sérült tüntetők sebeiről készült képekkel
Hatalmasat, 13,6 százalékot zuhant vissza a magyar gazdaság
114 millió forintért megveszi az állam a Hévíz–Balaton Airportot
Bangóné: A kormány augusztusban fizessen 13. havi családi pótlékot
Pénzügyminisztérium: a magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál
Majka: Ismerek olyat, akinek a zenei karrierje azon alapul, hogy mindenféle pályázaton elindul
Államalapító Szent István díjat kap a civilektől Müller Cecília
Felrobbant egy mozdony Biatorbágynál
Baleset: egy kisgyereket mentőhelikopter szállított kórházba
Rekord profit az Orbán-család volt cégénél
Fertőzés: Horvátországban új rekord született
Hivatalos: A 2009-es válság idején sem volt ekkora visszaesés
Nem bánja a folyamatos hazudozást? - kérdeték Trumptól nyilvánosan
NNK: növekszik a vírus örökítőanyag mennyisége a szennyvízben
Bakondi szerint nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Andy Vajna titokzatos szerelem: Volt, hogy naponta, futárral küldte a szerelmes leveleket
Kilakoltatástól félnek az ócsai devizahitelesek telepén
Fájdalom nézni, hogy kik jelentkeztek a Való Világ 10-be
Szakértő: Magyarországon indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum