HOME - 2020-06-06  Budapest,  Magyarország  
Nem aggódik az MNB: Matolcsy jegybankja padlógázzal hasít a válság felé!
Soha nem látott mértékben veszít értékébõl a magyar forint, és nem csak az euróhoz képest. Elvileg nincs nagyobb baj, hiszen a régió valutái általában gyengültek az utóbbi hetekben. A „magyar beteg” mégis speciális helyzetben van. Esetében ugyanis nem csupán arról van szó, hogy hatnak rá a nemzetközi folyamatok, de a kormányzat gazdaságpolitikája és fõképp a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is ráerõsít a negatív tendenciára. Amikor zûr van a forinttal, mindig újraindul a vita az euró bevezetésérõl is. Hogy jó lenne-e, szükséges-e, és ha igen, mikor. Ezek a kérdések most éppen annyira izgalmasak, mint 2001-ben, amikor az elsõ Orbán-kormány 2007-re tûzte ki az euróövezethez történõ csatlakozás idõpontját.

Surányi György, a jegybank korábbi elnöke azt írta a HVG-ben, hogy szerinte nem volna szabad olyan könnyedén átsiklani a forint leértékelõdése felett, mint ahogy az MNB teszi. Attól tart, hogy a magyar monetáris politika provokatív lazasága egy elõre pontosan nem látható határon túl olyan támadásnak teheti ki a magyar pénzügyi rendszert, olyan bizalomvesztést okozhat, ami jelentõs tõkekivonáshoz, forintgyengüléshez, végsõ soron az infláció senki által nem kívánt felgyorsulásához vezethet. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint a magyar gazdaság túlfûtött, érthetetlen tehát, hogy a jegybank az alacsony kamattal még mindig a növekedést akarja ösztönözni. Sokkal inkább fékezni kellene a gazdaságot, és arra az idõre tartalékolni a növekedést segítõ eszközöket, amikor beköszönt a mostanra már gyakorlatilag minden szakértõ által elõre jósolt nemzetközi recesszió.

– A globális hangulatváltozás, vagyis a növekedés lassulásától vagy esetleg egy recessziótól való félelem miatt a régióban is gyengülnek a devizák, ez nem specifikusan magyar történet. Amögött viszont, hogy a forint esetében a mérték nagyobb, a laza monetáris politika és az igen negatív hazai reálkamat áll – erõsítette meg Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezetõ elemzõje.

A világban jelen lévõ hangulatváltozásnak nagyon sok összetevõje van. A Donald Trump-féle „America First” gazdaságpolitika, illetve az azzal összefüggõ kereskedelmi háború talán a legnagyobb bizonytalansági tényezõ. Az Egyesült Államok és Kína között zajló nagyhatalmi rivalizálás tartogathat váratlan meglepetéseket. Az, hogy a kínai gazdaság lassul, különösen fontossá teszi az ázsiai országnak, hogy nyerõ pozíciókat szerezzen. A Magyarország számára legfontosabb német gazdaság is nehézségekkel küzd. Az idei második negyedévben már csökkent a GDP, és ha ez a harmadik negyedévben is így marad, akkor Németország hivatalosan is recesszióba lép. Az Egyesült Királyság a Brexittel küzd, Olaszországban a bankszektor áll gyenge lábakon, Törökországban, Argentínában, Venezuelában pénzügyi válság van. Az unió is számos kihívással néz szembe mostanában. A jósolt szélsõjobb áttörés elmaradt ugyan, de maga a szervezet a „béna kacsa” állapotában van. A közösség gazdasága második éve lassul, az Egyesült Államokkal pedig folyamatosan romlik a kapcsolata.

– A befektetõk kockázatvállalási hajlandósága világszerte csökken, ha nem lenne a speciális magyar ok, akkor is gyengülne a forint – mondja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje. – De van. Egyrészt Magyarország külsõ egyensúlyi pozíciója folyamatosan romlik. A korábban meglévõ külkereskedelmi többlete az elmúlt két évben gyakorlatilag elfogyott, az importigényes lakossági fogyasztás növekedése és az államilag generált beruházási boom miatt a folyó fizetési mérlegben hiány van. Márpedig a befektetõknek sokat mond az az egy mutató is, hogy a folyó fizetési mérleg jelenleg deficites.

Török Zoltán szerint ha ezek a körülmények és az alacsonyan tartott reálkamat nem lenne elegendõ, akkor is érvényesülnének a piaci struktúrából eredõ hatások.

Mint mondja, a londoni nagy befektetési bankok mindegyikének van spekulációs tevékenysége is, pénzt akarnak csinálni, ha lehet, minél gyorsabban. Ebbõl a szempontból a forint kitüntetett helyzetben van a régióban. Egyrészt likvid, vagyis van forgalom a piacán, tehát lehet vele játszani, másrészt az alacsonyan tartott alapkamat miatt nem drága ellene spekulálni. Ha pedig arra játszanak, hogy a forint gyengül, akkor az egy idõ után be is következik, ahogy meg is történt az elmúlt hetekben. Amikor majd kiárazódnak ezek a spekulatív befektetések, a jelenlegi 335 forintos euróárfolyam 325-330 forint körül nyugodhat meg. Az év eleji erõs forint is spekuláció eredménye volt, akkor ugyanis sokan azt várták, hogy az MNB alapkamatot emel, és ezzel megerõsíti a forintot.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank vajon jól teszi-e, hogy nem száll be ebbe a játékba, Török Zoltán azt mondja: igen, mert ha felvenné a kesztyût, pontosan lehetne tudni, hogy mire kell spekulálni. Járai Zsigmond MNB-elnöksége alatt például a jegybanknak konkrét árfolyamcélja volt, amit kiválóan meg lehetett támadni, ugyanakkor az MNB-nek minden körülmények között védenie kellett. Most lebegõ árfolyam van, nincs „tól-ig” célja a jegybanknak, cserébe nem is kell ugrania, amikor spekulációs tevékenységet észlel.

– A lebegõ árfolyamrendszerbõl szigorúan véve az következik, hogy a mozgásokat a kereslet-kínálat törvényei alakítják, és ebbe nem kell beavatkoznia senkinek – mondja Nyeste Orsolya. – Ha kötött árfolyamrendszer lenne, vagy egy meghatározott sávban mozoghatna a forint, a gazdaságpolitika operatív beavatkozási kötelezettsége egyértelmûbb lenne. Az MNB vélhetõen akkor fog tenni bármit az árfolyam gyengülése ellen, ha úgy ítéli meg, hogy a gyengébb forint miatt tartósan is elvétheti az inflációs célt. Kommunikációjuk szerint azonban ettõl nem tartanak.

– Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a forint gyengülése nyereséget termel az MNB-nek már csak azzal is, hogy a korábbi devizatartalékát váltja át az aktuálisan magasabb árfolyamon – figyelmeztet Karsai Gábor. – Holott a jegybank tevékenységét nem a nyereségesség minõsíti, és egyébként is, ami itt nyereséget jelent, az az államadósság devizából álló részén veszteségként jelentkezik.

Az MNB mindenesetre nem aggódik. Az elmúlt hetekben kormányzati körökbõ
l többféle nyilatkozat is elhangzott az árfolyammal kapcsolatban, az egyetlen, akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet, az Varga Mihály. A közgazdász vándorgyûlésen a pénzügyminiszter azt mondta: „A jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor kiszámítható, stabil forintárfolyam kell. A befektetõk számára komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelõdik a forint.”

Nem sokkal késõbb Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu oldalon válaszolt. „Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévõ kormány terveinek? – tette föl a kérdést. – Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?” Hangsúlyozta, szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát az MNB-törvény elõírásaihoz. A teljes árstabilitást õrzi, ráadásul másokkal szemben eléri az inflációs célját. Az aggódó Varga Mihálynak Matolcsy azt is megüzente: „Jó hírem van, az aranykornak nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminõséghez.”

Karsai Gábor sem annyira optimista, mint a jegybankelnök. Mint mondja, egy deviza gyengítése általában olcsóbbá teszi az adott országot, ugyanakkor Magyarország számára ennél sokkal inkább a versenyképesség javítása lenne fontos. Olcsónak már most is elég olcsó. A költségvetés számára az inflációnak – többek között a gyengülõ forint miatti – erõsödése ugyan pluszbevételt hoz, de a kiadási oldalon az emelkedõ árak számos feszültséget okoznak. Bár a nyugdíjak inflációkövetését törvény garantálja, de más területeken – például az egészségügyben – ez a kormány jóindulatától, az egyes ágazatok lobbierejétõl függ. Karsai szerint nem jó irány az sem, hogy az alacsony kamatokkal az MNB mindenáron a növekedést akarja ösztönözni. A magyar gazdaság túlfûtött, a növekedési üteme nem tartható, sõt fékezni kellene, hogy amikor majd jön a világgazdasági lassulás, akkor legyenek olyan eszközök, amelyekhez hozzá lehet nyúlni a gazdaság serkentése érdekében. Szerinte elég szétnézni a környezetünkben, és látszik, hogy példa nélküli az MNB rendkívül laza monetáris politikája. A cseh jegybank például azonnal kamatot emelt, amikor gyorsult az infláció az országban. Az MNB pedig nem lépett, holott a drágulás üteme Románia után nálunk a legnagyobb az EU-ban.

Mint mindig, amikor a forinttal problémák adódnak, azonnal elõkerül az euró bevezetésének kérdése.

– Folyamatosan gondolkodni kell rajta, tekintettel arra, hogy tudomásom szerint nincs kívülmaradási jogunk, uniós csatlakozásunkkal az euró bevezetését is vállaltuk – mondja Nyeste Orsolya. Hozzáteszi, a 2008-as válság után érezhetõen gyengült a közös európai deviza vonzereje, különösen a déli országok problémái hathattak riasztóan. Ráadásul a maastrichti konvergenciakritériumok életszerûsége is megkérdõjelezõdött.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már korábban ideális idõpont az eurózónához történõ csatlakozásra, Nyeste Orsolya azt válaszolja: nem tudja, mert a dolog sok tényezõtõl függ. Úgy tûnik, hogy például Szlovákia összességében jól jött ki abból, hogy a válság elõtt csatlakozott, a görögöknek viszont valószínûsíthetõen kint kellett volna maradniuk. De számít a régiós országok stratégiája is: ha mindenki csatlakozott volna, csak mi nem, valószínûsíthetõen jóval nagyobb lenne a növekedési veszteség, mint így. Ha viszont a környezõ országok mind csatlakoznak, nem lesz célszerû kívül maradni. Nagyon úgy néz ki, hogy az integráció mélyebb szintje nélkül problémás marad az euróövezet mûködése, azaz maga a monetáris unió is reformokra szorul, lehet viszont, hogy ennek érdemes megvárni a végét. Egy jól mûködõ unióhoz való csatlakozás szinte biztosan növekedési többletet hozna.

- Kimaradni bûn, de rosszul csatlakozni több mint bûn, hiba – mondja Karsai Gábor. Ha ugyanis bekövetkezik a Brexit, az EU összgazdaságának 85 százaléka az euróövezethez fog tartozni. Vagyis a gazdasági és pénzügyi döntések még inkább az eurót használó országok kezében összpontosulnak. Ha nem csatlakozunk ide, az Magyarország számára nemcsak politikai, de gazdasági zárványt is jelentene. Ugyanakkor az euró nem csodaszer, míg Szlovákia sikeresen, addig Szlovénia kevésbé eredményesen csatlakozott, de ez jelentõs részben az érintett országok eltérõ gazdaságpolitikájának volt a következménye.

A közgazdász szerint csak azért, mert Magyarország képes teljesíteni az maastrichti követelményeket – egyébként jelenleg például az inflációs kritériumtól nagyon messze van –, nem szabad belépni. Amíg ugyanis a gazdaságpolitikának és az érdekegyeztetésnek nincsenek kiépítve az intézményes, piackonform és demokratikus fórumai, nagy a veszélye a felelõtlen vagy éppen populista gazdaságpolitikának, amelynek kezeléséhez jól jöhet az önálló árfolyam-politika. A jelenlegi gazdaságpolitika és NER keretei között valóban veszélyes lenne az euró bevezetése. Az euró elõnyeinek eléréséhez a gazdasági rendszeren kellene változtatni – állítja Karsai Gábor.

Török Zoltán szerint a sikeres bevezetés szempontjából fontos szerepe van a gazdaság szerkezetének is. Horvátországban például amellett, hogy a kuna stabil, az emberek devizában adósodtak el, az eurót aktívan használják, például az ingatlanok euróban cserélnek gazdát, a turizmusban is inkább a közös valutát használják.

Nincsenek tehát egyértelmû álláspontok az igen vagy a nem mellett. Illetve akad, akinek mégis van.

Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke egy beszélgetésen nemrég azt mondta: „Azok a pártok, amelyek az euró minél korábbi bevezetését követelik, nettó hazaárulást követnek el.” Ezt azzal indokolta, hogy azok az országok, amelyek a közös valutát bevezették, lemondtak a saját jegybankról, az alapkamat megállapításáról és az árfolyamok befolyásolásáról, azaz jelentõsen csökkent a szuverenitásuk.

Forrás: 168 Óra
Nem aggódik az MNB: Matolcsy jegybankja padlógázzal hasít a válság felé!
Soha nem látott mértékben veszít értékébõl a magyar forint, és nem csak az euróhoz képest. Elvileg nincs nagyobb baj, hiszen a régió valutái általában gyengültek az utóbbi hetekben. A „magyar beteg” mégis speciális helyzetben van. Esetében ugyanis nem csupán arról van szó, hogy hatnak rá a nemzetközi folyamatok, de a kormányzat gazdaságpolitikája és fõképp a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is ráerõsít a negatív tendenciára. Amikor zûr van a forinttal, mindig újraindul a vita az euró bevezetésérõl is. Hogy jó lenne-e, szükséges-e, és ha igen, mikor. Ezek a kérdések most éppen annyira izgalmasak, mint 2001-ben, amikor az elsõ Orbán-kormány 2007-re tûzte ki az euróövezethez történõ csatlakozás idõpontját.

Surányi György, a jegybank korábbi elnöke azt írta a HVG-ben, hogy szerinte nem volna szabad olyan könnyedén átsiklani a forint leértékelõdése felett, mint ahogy az MNB teszi. Attól tart, hogy a magyar monetáris politika provokatív lazasága egy elõre pontosan nem látható határon túl olyan támadásnak teheti ki a magyar pénzügyi rendszert, olyan bizalomvesztést okozhat, ami jelentõs tõkekivonáshoz, forintgyengüléshez, végsõ soron az infláció senki által nem kívánt felgyorsulásához vezethet. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint a magyar gazdaság túlfûtött, érthetetlen tehát, hogy a jegybank az alacsony kamattal még mindig a növekedést akarja ösztönözni. Sokkal inkább fékezni kellene a gazdaságot, és arra az idõre tartalékolni a növekedést segítõ eszközöket, amikor beköszönt a mostanra már gyakorlatilag minden szakértõ által elõre jósolt nemzetközi recesszió.

– A globális hangulatváltozás, vagyis a növekedés lassulásától vagy esetleg egy recessziótól való félelem miatt a régióban is gyengülnek a devizák, ez nem specifikusan magyar történet. Amögött viszont, hogy a forint esetében a mérték nagyobb, a laza monetáris politika és az igen negatív hazai reálkamat áll – erõsítette meg Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezetõ elemzõje.

A világban jelen lévõ hangulatváltozásnak nagyon sok összetevõje van. A Donald Trump-féle „America First” gazdaságpolitika, illetve az azzal összefüggõ kereskedelmi háború talán a legnagyobb bizonytalansági tényezõ. Az Egyesült Államok és Kína között zajló nagyhatalmi rivalizálás tartogathat váratlan meglepetéseket. Az, hogy a kínai gazdaság lassul, különösen fontossá teszi az ázsiai országnak, hogy nyerõ pozíciókat szerezzen. A Magyarország számára legfontosabb német gazdaság is nehézségekkel küzd. Az idei második negyedévben már csökkent a GDP, és ha ez a harmadik negyedévben is így marad, akkor Németország hivatalosan is recesszióba lép. Az Egyesült Királyság a Brexittel küzd, Olaszországban a bankszektor áll gyenge lábakon, Törökországban, Argentínában, Venezuelában pénzügyi válság van. Az unió is számos kihívással néz szembe mostanában. A jósolt szélsõjobb áttörés elmaradt ugyan, de maga a szervezet a „béna kacsa” állapotában van. A közösség gazdasága második éve lassul, az Egyesült Államokkal pedig folyamatosan romlik a kapcsolata.

– A befektetõk kockázatvállalási hajlandósága világszerte csökken, ha nem lenne a speciális magyar ok, akkor is gyengülne a forint – mondja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje. – De van. Egyrészt Magyarország külsõ egyensúlyi pozíciója folyamatosan romlik. A korábban meglévõ külkereskedelmi többlete az elmúlt két évben gyakorlatilag elfogyott, az importigényes lakossági fogyasztás növekedése és az államilag generált beruházási boom miatt a folyó fizetési mérlegben hiány van. Márpedig a befektetõknek sokat mond az az egy mutató is, hogy a folyó fizetési mérleg jelenleg deficites.

Török Zoltán szerint ha ezek a körülmények és az alacsonyan tartott reálkamat nem lenne elegendõ, akkor is érvényesülnének a piaci struktúrából eredõ hatások.

Mint mondja, a londoni nagy befektetési bankok mindegyikének van spekulációs tevékenysége is, pénzt akarnak csinálni, ha lehet, minél gyorsabban. Ebbõl a szempontból a forint kitüntetett helyzetben van a régióban. Egyrészt likvid, vagyis van forgalom a piacán, tehát lehet vele játszani, másrészt az alacsonyan tartott alapkamat miatt nem drága ellene spekulálni. Ha pedig arra játszanak, hogy a forint gyengül, akkor az egy idõ után be is következik, ahogy meg is történt az elmúlt hetekben. Amikor majd kiárazódnak ezek a spekulatív befektetések, a jelenlegi 335 forintos euróárfolyam 325-330 forint körül nyugodhat meg. Az év eleji erõs forint is spekuláció eredménye volt, akkor ugyanis sokan azt várták, hogy az MNB alapkamatot emel, és ezzel megerõsíti a forintot.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank vajon jól teszi-e, hogy nem száll be ebbe a játékba, Török Zoltán azt mondja: igen, mert ha felvenné a kesztyût, pontosan lehetne tudni, hogy mire kell spekulálni. Járai Zsigmond MNB-elnöksége alatt például a jegybanknak konkrét árfolyamcélja volt, amit kiválóan meg lehetett támadni, ugyanakkor az MNB-nek minden körülmények között védenie kellett. Most lebegõ árfolyam van, nincs „tól-ig” célja a jegybanknak, cserébe nem is kell ugrania, amikor spekulációs tevékenységet észlel.

– A lebegõ árfolyamrendszerbõl szigorúan véve az következik, hogy a mozgásokat a kereslet-kínálat törvényei alakítják, és ebbe nem kell beavatkoznia senkinek – mondja Nyeste Orsolya. – Ha kötött árfolyamrendszer lenne, vagy egy meghatározott sávban mozoghatna a forint, a gazdaságpolitika operatív beavatkozási kötelezettsége egyértelmûbb lenne. Az MNB vélhetõen akkor fog tenni bármit az árfolyam gyengülése ellen, ha úgy ítéli meg, hogy a gyengébb forint miatt tartósan is elvétheti az inflációs célt. Kommunikációjuk szerint azonban ettõl nem tartanak.

– Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a forint gyengülése nyereséget termel az MNB-nek már csak azzal is, hogy a korábbi devizatartalékát váltja át az aktuálisan magasabb árfolyamon – figyelmeztet Karsai Gábor. – Holott a jegybank tevékenységét nem a nyereségesség minõsíti, és egyébként is, ami itt nyereséget jelent, az az államadósság devizából álló részén veszteségként jelentkezik.

Az MNB mindenesetre nem aggódik. Az elmúlt hetekben kormányzati körökbõ
l többféle nyilatkozat is elhangzott az árfolyammal kapcsolatban, az egyetlen, akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet, az Varga Mihály. A közgazdász vándorgyûlésen a pénzügyminiszter azt mondta: „A jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor kiszámítható, stabil forintárfolyam kell. A befektetõk számára komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelõdik a forint.”

Nem sokkal késõbb Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu oldalon válaszolt. „Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévõ kormány terveinek? – tette föl a kérdést. – Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?” Hangsúlyozta, szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát az MNB-törvény elõírásaihoz. A teljes árstabilitást õrzi, ráadásul másokkal szemben eléri az inflációs célját. Az aggódó Varga Mihálynak Matolcsy azt is megüzente: „Jó hírem van, az aranykornak nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminõséghez.”

Karsai Gábor sem annyira optimista, mint a jegybankelnök. Mint mondja, egy deviza gyengítése általában olcsóbbá teszi az adott országot, ugyanakkor Magyarország számára ennél sokkal inkább a versenyképesség javítása lenne fontos. Olcsónak már most is elég olcsó. A költségvetés számára az inflációnak – többek között a gyengülõ forint miatti – erõsödése ugyan pluszbevételt hoz, de a kiadási oldalon az emelkedõ árak számos feszültséget okoznak. Bár a nyugdíjak inflációkövetését törvény garantálja, de más területeken – például az egészségügyben – ez a kormány jóindulatától, az egyes ágazatok lobbierejétõl függ. Karsai szerint nem jó irány az sem, hogy az alacsony kamatokkal az MNB mindenáron a növekedést akarja ösztönözni. A magyar gazdaság túlfûtött, a növekedési üteme nem tartható, sõt fékezni kellene, hogy amikor majd jön a világgazdasági lassulás, akkor legyenek olyan eszközök, amelyekhez hozzá lehet nyúlni a gazdaság serkentése érdekében. Szerinte elég szétnézni a környezetünkben, és látszik, hogy példa nélküli az MNB rendkívül laza monetáris politikája. A cseh jegybank például azonnal kamatot emelt, amikor gyorsult az infláció az országban. Az MNB pedig nem lépett, holott a drágulás üteme Románia után nálunk a legnagyobb az EU-ban.

Mint mindig, amikor a forinttal problémák adódnak, azonnal elõkerül az euró bevezetésének kérdése.

– Folyamatosan gondolkodni kell rajta, tekintettel arra, hogy tudomásom szerint nincs kívülmaradási jogunk, uniós csatlakozásunkkal az euró bevezetését is vállaltuk – mondja Nyeste Orsolya. Hozzáteszi, a 2008-as válság után érezhetõen gyengült a közös európai deviza vonzereje, különösen a déli országok problémái hathattak riasztóan. Ráadásul a maastrichti konvergenciakritériumok életszerûsége is megkérdõjelezõdött.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már korábban ideális idõpont az eurózónához történõ csatlakozásra, Nyeste Orsolya azt válaszolja: nem tudja, mert a dolog sok tényezõtõl függ. Úgy tûnik, hogy például Szlovákia összességében jól jött ki abból, hogy a válság elõtt csatlakozott, a görögöknek viszont valószínûsíthetõen kint kellett volna maradniuk. De számít a régiós országok stratégiája is: ha mindenki csatlakozott volna, csak mi nem, valószínûsíthetõen jóval nagyobb lenne a növekedési veszteség, mint így. Ha viszont a környezõ országok mind csatlakoznak, nem lesz célszerû kívül maradni. Nagyon úgy néz ki, hogy az integráció mélyebb szintje nélkül problémás marad az euróövezet mûködése, azaz maga a monetáris unió is reformokra szorul, lehet viszont, hogy ennek érdemes megvárni a végét. Egy jól mûködõ unióhoz való csatlakozás szinte biztosan növekedési többletet hozna.

- Kimaradni bûn, de rosszul csatlakozni több mint bûn, hiba – mondja Karsai Gábor. Ha ugyanis bekövetkezik a Brexit, az EU összgazdaságának 85 százaléka az euróövezethez fog tartozni. Vagyis a gazdasági és pénzügyi döntések még inkább az eurót használó országok kezében összpontosulnak. Ha nem csatlakozunk ide, az Magyarország számára nemcsak politikai, de gazdasági zárványt is jelentene. Ugyanakkor az euró nem csodaszer, míg Szlovákia sikeresen, addig Szlovénia kevésbé eredményesen csatlakozott, de ez jelentõs részben az érintett országok eltérõ gazdaságpolitikájának volt a következménye.

A közgazdász szerint csak azért, mert Magyarország képes teljesíteni az maastrichti követelményeket – egyébként jelenleg például az inflációs kritériumtól nagyon messze van –, nem szabad belépni. Amíg ugyanis a gazdaságpolitikának és az érdekegyeztetésnek nincsenek kiépítve az intézményes, piackonform és demokratikus fórumai, nagy a veszélye a felelõtlen vagy éppen populista gazdaságpolitikának, amelynek kezeléséhez jól jöhet az önálló árfolyam-politika. A jelenlegi gazdaságpolitika és NER keretei között valóban veszélyes lenne az euró bevezetése. Az euró elõnyeinek eléréséhez a gazdasági rendszeren kellene változtatni – állítja Karsai Gábor.

Török Zoltán szerint a sikeres bevezetés szempontjából fontos szerepe van a gazdaság szerkezetének is. Horvátországban például amellett, hogy a kuna stabil, az emberek devizában adósodtak el, az eurót aktívan használják, például az ingatlanok euróban cserélnek gazdát, a turizmusban is inkább a közös valutát használják.

Nincsenek tehát egyértelmû álláspontok az igen vagy a nem mellett. Illetve akad, akinek mégis van.

Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke egy beszélgetésen nemrég azt mondta: „Azok a pártok, amelyek az euró minél korábbi bevezetését követelik, nettó hazaárulást követnek el.” Ezt azzal indokolta, hogy azok az országok, amelyek a közös valutát bevezették, lemondtak a saját jegybankról, az alapkamat megállapításáról és az árfolyamok befolyásolásáról, azaz jelentõsen csökkent a szuverenitásuk.

Forrás: 168 Óra
Brüsszeltől kér támogatást Orbán a járvány kezeléséhez
Karácsony: A kormány minden budapestitől mintegy 20 ezer Ft-ot vonna el
Gigantikus hosszú alagutat találtak az éjjel a magyar határ alatt
A NER új üstököse: Toronydarura kapott 933 milliós állami támogatást Tiborcz üzlettársa
Balázs Attila Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatba került. Személye az Appeninn Nyrt. körüli földindulásszerű ...
Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője havi 1,2 millió forintért ad tanácsot Kásler Miklósnak
Balajti László megbízására az Emmi frissen feltöltött szerződéslistájából derült fény. Bár a felkérésről az AH volt vezetője készs...
Közel 300 millió forinttal támogatja a kormány Kóka János cégét
Bár a kormányoldalon még ma is szívesen emlegetik az SZDSZ-t úgy, mint minden baj okozóját, de ennek ellenére a megboldogult párt korábbi el...
A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter se tudja, hogy kerültek páncélozott harci járművek Mészáros birtokára
Nem adtak el olyan gépeket, amik Mészárosnál álltak az udvaron. Két harci jármű is parkolt a bicskei tónál május elején – írtuk koráb...
A jó kapcsolatok érdekében 165 millió Ft-ot küld a külügy egy belarusz székesegyház felújítására
Pénteken utazik Orbán Viktor Minszkbe, hogy ott tárgyalásokat folytasson Alekszandr Lukasenko belarusz elnök meghívására. Ennek apropóján ...
A Fidesz azt kéri, küldjék vissza a nemzeti konzultációt
Fontos, hogy minél többen vegyenek részt a soron következő nemzeti konzultációban, mert az több kérdést tartalmaz a koronavírus-járvány e...
Orbán Balázs: 1 millió emberen segítettek eddig a kormány gazdaságvédelmi intézkedései
1 millió emberen segítettek eddig gazdaságvédelmi intézkedések. Vagy azért mert meg tudták tartani a munkahelyüket, vagy azért mert van esé...
Varga Judit: A magyar kormány számos intézkedést vezetett be a korrupció visszaszorítására
Magyarország nem fogja korlátozni a bírói mentelmi jogot - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek. Varga Judit elmon...
30 évvel ezelőtt vonult ki a Fidesz-frakció a trianoni megemlékezésről
Trianon évfordulója körül rendszeresen felbukkan a sajtóban, az ellenzéki politikusok szónoklataiban és az ellenzéki tematikájú Facebook-po...
Hamvakat találtak a töki önkormányzat páncélszekrényében, "nem keresték a miérteket", csak eltemették (fotó)
Az újságírók és az újságok létének az az értelme, hogy rákérdezzenek a miértekre, a mikorokra és a hogyanokra. Ettől nagyon-nagyon ritk...
Kásler 12 milliót adott az Ismerős Arcoknak, a Kárpátia 4 milliót kapott a miniszteri keretből
A Kárpátia zenekar Magyarnak születtem című filmjének vetítésére is jut négymillió forint. A Nemzeti Kulturális Alap április-májusi min...
Gulyás: Marad a vásárlási idősáv
Ez történt a június 4-i kormányinfón. Az elmúlt 100 évben a magyar nemzet egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet ellenére életbe...
Több mint 21 milliárd Ft-ért újítják fel Mészáros Lőrincék az Erzsébet-táborokat
A zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot korábban maga az állam ajándékozta el. Összesen 21,58 milliárd forintért újítja fel a zánka...
Fegyvert is használhatna a katonaság az egészségügyi válsághelyzetben
A kormánynak szélesebb jogköre lesz a jövőben egy egészségügyi válsághelyzetben, mint háború idején – hangzott el a veszélyhelyzet fel...
9,3 milliárdért ad tanácsokat Palkovicséknak a Századvég
A 24.hu ír arról, hogy a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. közösen nyerte el az Innovációs és ...
Újabb törvénnyel tekernek még egyet az önkormányzatok nyakán
Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, amellyel több tucat törvényt írnak át, többek között az ö...
10 év után csökkentették Orbán Viktor bérét, 50 Ft-tal
Tíz év után visz haza először kevesebbet a miniszterelnök. A Blikk vette észre, hogy Orbán Viktor márciustól 50 forinttal kevesebb fizetés...
Szabadstrandnak ígérték, de fizetősek lesznek az állami pénzből felújított strandok
Fizetőssé teszik a felújított strandokat Fonyódon és Bélatelepen. A település tavaly és idén összesen 450 millió forintot nyert strand-fe...
Varga Mihály: Erősebb nemzet vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor
A sok millió értékőrző magyarnak köszönhetően most erősebb nemzet vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor - mondta Varga Mihály pén...
Donáth: Kövér László csak gyűlölni tud
Donáth Anna közösségi oldalán reagált arra, hogy Kövér László egy interjúban „megveszekedett nemzetgyűlölőknek”, és „az 1919-es b...
Mesterházy: Felháborító, hogy Mészáros családjának még így se kelljen adót fizetni
A Parlamentben vitáztak arról a törvényjavaslatról, amit két Fidesz-alelnök, Kósa Lajos és Novák Katalin nyújtott be, és ami szerint a jö...
Központi Statisztikai Hivatal: Szabolcsban átlagosan 176 ezret, a fővárosban 317 ezret keresnek
Az ország keleti felében most keresnek annyit, mint Budapesten tíz éve. A KSH közölte az átlagos nettó béreket. Hagyományosan Szabolcs-Szat...
Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye
A néhai köztársasági elnök felesége 97 évet élt. Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében ...
161 milliárdot vett el a kormány a gazdaságvédelmi alapból
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány tegnap este. A pénz legnagyobb részét, 154 milli...
Kövér szerint a magyar baloldal tehet Trianonról, ők árulták el a nemzetet
A Magyar Nemzetben mutat utat a magyar nemzetnek a fideszes házelnök. Békülékenyebb az utódállamokkal, mint az EU-val és az ellenzékkel. A g...
Bakondi: Visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" a tömeges jogellenes határátlépés
A koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző tömeges jogellenes határátlépés visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" - közölte a ...
Szíjjártó: A kormány a munkaközpontú gazdaságpolitikában hisz és megvédi a munkahelyeket
Ha 2010-ben a legyengült magyar gazdaság le tudta győzni a nehézségeket, akkor most is jogosan bízhat ebben - erről beszélt a külgazdasági ...
161 milliárd Ft-ot vett el a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból stadion- és vasútépítésre, turizmusra
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány. A pénz legnagyobb részét, 154 milliárd forinto...
5,3 milliárdos osztalékot vesznek ki Orbán kötélbarátjának cégéből
A magát egy ízben Orbán Viktor kötélbarátjaként bemutató Garancsi István cége, a Market Zrt. 36 százalékkal növelte tovább az árbevéte...
Nagyon úgy tűnik, hogy a felcsúti Puskás Akadémia Magyarország legutáltabb csapata
Online szavazással keresi a választ a sokakat izgató kérdésre a Hatharom.com: melyik klubot övezi a legnagyobb ellenszenv hazánkban? Az ...
Politikai elemző: A tájékozatlan választók döntenek, mert ők vannak többségben
Orbán Viktor ugyan most visszaadja a rendkívüli felhatalmazást, de csak azért, mert nincs rá szüksége. Nélküle is megcsinál mindent, amit a...
Gigantikus szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank
Monumentális, harcoló medve-bika szobrorra írt ki pályázatot a Magyar Nemzeti Bank MNB-Ingatlan Kft-je. A küzdők egy majdnem 10 méteres talapz...
Kendernay: A kormány egy mesterséges lavórrá akarja alakítani a Balatont
A kormány téved abban, hogy a Balaton az éghajlatváltozásra és hatásaira fittyet hányva úgy fog viselkedni, ahogy azt ők szeretnék, mert a ...
Mészáros lehet az ország legnagyobb munkaadója az állam után
A Mészáros-csoport vállalatai összesen mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A Mészáros-csoport vállalatai közül egyedül a Wamsl...
Orbán Viktor azt szeretné, hogy az Unió gazságosan ossza el a pénzt
Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel,...
Belügyi államtitkár: A Deák téren erőszakmentes kegyeleti megemlékezés zajlott
“A BRFK szerint a Deák téren a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó esemény nem történt” múlt csütörtökön. Ott kegyeleti megem...
Matolcsy György: Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de Magyarországon nincs válság
Matolcsy György jegybankelnök megint megosztotta véleményét a Növekedés.hu-n, ahol rendszeresen publikál az MNB által támogatott rovatban. E...
Ujhelyi István: Van egy konzultáció, amit a kormány elhallgat
Ujhelyi István az MSZP Facebook-oldalán írt egy hosszabb posztot, amiben az Európai Bizottság konzultációjáról beszél. Ujhelyi István azt ...
Közel 18 milliárd Ft-tal támogatják a magyar adófizetők Mészáros szállodaláncát
Mészáros Lőrinc cégcsoportjára, Az Opus Global Nyrt. működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással vannak...
Szabó Tímea szerint Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a kormány a járványhelyzet alatt benyújtott egy ...
Megrovást kapott a Fradi labdarúgója, aki a pólóján üzente: Igazságot George Floydnak
A mezőkövesdi Berecz Zsombort három, míg az újpesti Andreias-Cristian Calcant két mérkőzésre tiltotta el a Magyar Labdarúgó Szövetség (ML...
A NER erős emberei elfoglalták a Balatont, íme a 42 óriásprojekt
A balatoni vitorláskikötők közelgő privatizációja előtt megnéztük, milyen érdekcsoportok mozdulhatnak rá az új tóparti lehetőségekre. ...
A becsült 2,5 milliárd helyett 9 milliárdba kerül a Nyugati pályaudvar új tetőzete
2,5 milliárdra becsülték, a valóságban 9 milliárdba fog kerülni. A nyílt tender uniós közbeszerzési közlönyben megjelent eredménye ért...
Ilyen szép köszöntéseket kapott Orbán a születésnapjára a fideszes képviselőktől
Miután megünnepelte saját kormányzásának 10 éves évfordulóját, máris jött a születésnapja: 57 éves lett Orbán Viktor, a köszöntések...
Három járőrautónyi rendőr ment a kutyapárt tagjaiért, mert kifestettek egy szellőzőaknát
Három járőrautóval érkeztek az egyenruhások, eljárás is indult a festegetés miatt. Egy készenlétis különítmény, több rendőr és lega...
Fokozott rendőrségi ellenőrzés nyár végéig: Bárkit megállíthatnak a rendőrök
Nem kell különösebb indok az igazoltatásra, mert bárhol, bárkit és jóformán bármiért ellenőrizhetnek a rendőrök a nyáron - derül...
Kétszer tüntetett dudálva, így összesen 1,2 millió Ft-os bírságot kapott egy 71 éves nyugdíjas
A véleménynyilvánítás szabadsága „mindkét fél” érdeke; nemcsak a tüntetőké, hanem végül is a kormányé is. Levezeti a társadalomba...
Nem találta a Posta az Origo hivatalos címét, visszaküldték Hadházy levelét
Kézbesíthetetlenek a helyreigazítási kérelmek és az idézések. Lényegében eltűnt az az eddig is jelképes határvonal, ami elválasztotta a...
Jön az újabb nemzeti konzultáció, Sorost sem sikerült kihagyni belőle
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, a következő napokban pedig témakörönként bemutatja a kérdéseket. A kérdő...
Még több katonaiskolát akar a kormány
A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Né...
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonb...
Jogvédő szervezetek: Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
Miután a kormány kedd éjjel benyújtotta a parlamentnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot és a veszélyhelyzet megszűnés...
800 alkalmazottat rúgott ki Mészáros szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott
Nem mindenkire érvényes a létszámstop. Mészárosék Lőrincék a krízisre hivatkozva előbb kirúgtak 850 embert, majd a járvány miatt megnöv...
A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A ...
Fertőtlenítővel mostak ki egy beteget a szigetvári kórházban műtét előtt, most válságos állapotban kezelik
Válságos állapotban kezelnek egy asszonyt Pécsett, mert a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecseréltek két üveget, ezért sóoldat ...
Milliárdokat kap Áder János alapítványa a kormánytól
A Demokratikus Koalíció annak kapcsán reagált honlapján, hogy kiderült, 5 milliárd forintot ad a kormány hálából Áder János alapítvány...
Központi Statisztikai Hivatal: 400 ezret keres egy átlagos magyar
Márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a...
Ujhelyi István: A kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat"
A magyar kormány a cserbenhagyás költségvetését nyújtotta be, mert mindennel foglalkoznak, csak a magyar emberekkel nem - állítja Ujhelyi Ist...
Rogán exfelesége előre tör a teniszszövetségben
Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszte...
"Rekord": kilenc hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
A „végre” és az „ideje volt” a két legjellemzőbb reakció a bicskei és mányi lakosok részéről arra, hogy visszakapták használatra a...
Orbán új felhatalmazása lényegében „teret ad az önkénynek”
A kormány szerint a járvány második hullámakor nem lesz szükség újra a rendkívüli jogrend kihirdetésére, de ha a parlament elfogadja a ves...
Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót
Bizottságot kap a nyakába Kövér László, az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat ...
Varga: Magyarországon biztosított a jogállam
Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptal...
Videón, ahogy Szikora Róberték pezsgővel köszöntik fel Orbánt
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóm...
2021-es költségvetés terve: Dráguló állam, csökkenő egészségügyi- és növekvő nyugdíjkiadások
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugr...
Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon
Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április v...
Szél Bernadett: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban
A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt – írja Szél Bernadett kö...
Kásler egy senki - mondta az egészségügy egyik meghatározó szereplője
Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítás...
Semjén benyújtotta a javaslatot: Meglepően széles jogkört kapna a kormány
Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja. De a kormány meglepően széles felhatalmazást kap, re...
Kovács Zoltán szerint a koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg
Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magya...
Szijjártó és Dzsudzsák együtt szurkolt a Puskásban a zártkapus Magyar Kupa elődöntőn
„Aranylábú diplomatáink, hát belógtatok a lurkókkal egy zárt kapus focimeccsre?” Csak a Kispest! Ezzel tette egyértelművé maga S...
Teljesen ki akarja véreztetni az önkormányzatokat a kormány
A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevét...
Ember Jogok Európai Bírósága: Kövér megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
Ítéletet hozott a strasbourgi székhelyű Ember Jogok Európai Bírósága (EJEB): az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró s...
Közpénzből finanszírozták, de egyelőre kudarc a kormány luxushajó-programja
Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett ...
Elég volt: Az Orvosi Kamara keményen visszaszólt Káslernek
Az Orvosi Kamara felszólította a döntéshozókat és minisztereket – „akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást” –: váll...
Szijjártó Péter: A magyar Európa egyik legjobb gazdasága
A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után - jelentette ki Szijjártó Péter...
Nézőpont felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel...
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több sz...
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államo...
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, Tállai András adott tájékoztatást Magyarország gazdasági helyzetét illetően, az operatív törz...
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Brüsszeltől kér támogatást Orbán a járvány kezeléséhez
 
Karácsony: A kormány minden budapestitől mintegy 20 ezer Ft-ot vonna el
 
Gigantikus hosszú alagutat találtak az éjjel a magyar határ alatt
 
A NER új üstököse: Toronydarura kapott 933 milliós állami támogatást Tiborcz üzlettársa
 
Az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője havi 1,2 millió forintért ad tanácsot Kásler Miklósnak
 
Közel 300 millió forinttal támogatja a kormány Kóka János cégét
 
A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter se tudja, hogy kerültek páncélozott harci járművek Mészáros birtokára
 
A jó kapcsolatok érdekében 165 millió Ft-ot küld a külügy egy belarusz székesegyház felújítására
 
A Fidesz azt kéri, küldjék vissza a nemzeti konzultációt
 
Orbán Balázs: 1 millió emberen segítettek eddig a kormány gazdaságvédelmi intézkedései
 
Varga Judit: A magyar kormány számos intézkedést vezetett be a korrupció visszaszorítására
 
30 évvel ezelőtt vonult ki a Fidesz-frakció a trianoni megemlékezésről
 
Hamvakat találtak a töki önkormányzat páncélszekrényében, "nem keresték a miérteket", csak eltemették (fotó)
 
Kásler 12 milliót adott az Ismerős Arcoknak, a Kárpátia 4 milliót kapott a miniszteri keretből
 
Gulyás: Marad a vásárlási idősáv
 
Több mint 21 milliárd Ft-ért újítják fel Mészáros Lőrincék az Erzsébet-táborokat
 
Fegyvert is használhatna a katonaság az egészségügyi válsághelyzetben
 
9,3 milliárdért ad tanácsokat Palkovicséknak a Századvég
 
Újabb törvénnyel tekernek még egyet az önkormányzatok nyakán
 
10 év után csökkentették Orbán Viktor bérét, 50 Ft-tal
 
Szabadstrandnak ígérték, de fizetősek lesznek az állami pénzből felújított strandok
 
Varga Mihály: Erősebb nemzet vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor
 
Donáth: Kövér László csak gyűlölni tud
 
Mesterházy: Felháborító, hogy Mészáros családjának még így se kelljen adót fizetni
 
Központi Statisztikai Hivatal: Szabolcsban átlagosan 176 ezret, a fővárosban 317 ezret keresnek
 
Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye
 
161 milliárdot vett el a kormány a gazdaságvédelmi alapból
 
Kövér szerint a magyar baloldal tehet Trianonról, ők árulták el a nemzetet
 
Bakondi: Visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" a tömeges jogellenes határátlépés
 
Szíjjártó: A kormány a munkaközpontú gazdaságpolitikában hisz és megvédi a munkahelyeket
 
161 milliárd Ft-ot vett el a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból stadion- és vasútépítésre, turizmusra
 
5,3 milliárdos osztalékot vesznek ki Orbán kötélbarátjának cégéből
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a felcsúti Puskás Akadémia Magyarország legutáltabb csapata
 
Politikai elemző: A tájékozatlan választók döntenek, mert ők vannak többségben
 
Gigantikus szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank
 
Kendernay: A kormány egy mesterséges lavórrá akarja alakítani a Balatont
 
Mészáros lehet az ország legnagyobb munkaadója az állam után
 
Orbán Viktor azt szeretné, hogy az Unió gazságosan ossza el a pénzt
 
Belügyi államtitkár: A Deák téren erőszakmentes kegyeleti megemlékezés zajlott
 
Matolcsy György: Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de Magyarországon nincs válság
 
Ujhelyi István: Van egy konzultáció, amit a kormány elhallgat
 
Közel 18 milliárd Ft-tal támogatják a magyar adófizetők Mészáros szállodaláncát
 
Szabó Tímea szerint Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie
 
Megrovást kapott a Fradi labdarúgója, aki a pólóján üzente: Igazságot George Floydnak
 
A NER erős emberei elfoglalták a Balatont, íme a 42 óriásprojekt
 
A becsült 2,5 milliárd helyett 9 milliárdba kerül a Nyugati pályaudvar új tetőzete
 
Ilyen szép köszöntéseket kapott Orbán a születésnapjára a fideszes képviselőktől
 
Három járőrautónyi rendőr ment a kutyapárt tagjaiért, mert kifestettek egy szellőzőaknát
 
Fokozott rendőrségi ellenőrzés nyár végéig: Bárkit megállíthatnak a rendőrök
 
Kétszer tüntetett dudálva, így összesen 1,2 millió Ft-os bírságot kapott egy 71 éves nyugdíjas
 
Nem találta a Posta az Origo hivatalos címét, visszaküldték Hadházy levelét
 
Jön az újabb nemzeti konzultáció, Sorost sem sikerült kihagyni belőle
 
Még több katonaiskolát akar a kormány
 
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
 
Jogvédő szervezetek: Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
 
800 alkalmazottat rúgott ki Mészáros szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott
 
A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére
 
Fertőtlenítővel mostak ki egy beteget a szigetvári kórházban műtét előtt, most válságos állapotban kezelik
 
Milliárdokat kap Áder János alapítványa a kormánytól
 
Központi Statisztikai Hivatal: 400 ezret keres egy átlagos magyar
 
Ujhelyi István: A kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat"
 
Rogán exfelesége előre tör a teniszszövetségben
 
"Rekord": kilenc hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
 
Orbán új felhatalmazása lényegében „teret ad az önkénynek”
 
Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót
 
Varga: Magyarországon biztosított a jogállam
 
Videón, ahogy Szikora Róberték pezsgővel köszöntik fel Orbánt
 
2021-es költségvetés terve: Dráguló állam, csökkenő egészségügyi- és növekvő nyugdíjkiadások
 
Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon
 
Szél Bernadett: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban
 
Kásler egy senki - mondta az egészségügy egyik meghatározó szereplője
 
Semjén benyújtotta a javaslatot: Meglepően széles jogkört kapna a kormány
 
Kovács Zoltán szerint a koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg
 
Szijjártó és Dzsudzsák együtt szurkolt a Puskásban a zártkapus Magyar Kupa elődöntőn
 
Teljesen ki akarja véreztetni az önkormányzatokat a kormány
 
Ember Jogok Európai Bírósága: Kövér megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
 
Közpénzből finanszírozták, de egyelőre kudarc a kormány luxushajó-programja
 
Elég volt: Az Orvosi Kamara keményen visszaszólt Káslernek
 
Szijjártó Péter: A magyar Európa egyik legjobb gazdasága
 
Nézőpont felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
 
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
 
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
 
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
 
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
 
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
 
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
 
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
 
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
 
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
 
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
 
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
 
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
 
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
 
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
 
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
 
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
 
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
 
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
 
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
 
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
 
2019-2020 - minden jog fenntartva - Impresszum / adatkezelés