HOME - 2020-05-30  Budapest,  Magyarország  
Borkai biztos bukása: Gyõri királyfiból erkölcsi és politikai koldus
Ha gyõz is a vasárnapi választáson, heteken belül le kell mondania Borkai Zsoltnak, ezt várják tõle a Fidesz vezetõi. Portré az olimpiai bajnok polgármesterrõl, akinek a vesztét a mögötte álló üzleti kör okozhatta.

Ha gyõz is a vasárnapi választáson, legfeljebb néhány hétig maradhat Gyõr polgármestere Borkai Zsolt – értesült a 24.hu. Noha a párt vezetése egyelõre nem foglalkozott külön Borkai szexvideójának ügyével – a magyarázat szerint az elnökség tagjainak a kampányhajrában nem volt idejük összeülni –, a kormánypárt irányítói közül senki sem tudja elképzelni, hogy Borkai akár csak néhány hónap múlva polgármester legyen, derült ki a Fidesz befolyásos politikusaival folytatott beszélgetéseinkbõl.

Igaz, abban is egyetértettek, hogy a politikusnak a botrány ellenére nem szabad a választás elõtt visszalépnie, az ugyanis a város elvesztését jelentené, hiszen a jelöltállítás lezárult, vagyis a Fidesz nem nevezhetne helyette mást, Gyõr polgármestere pedig így minden bizonnyal a DK-s Glázer Tímea lenne (rajta és Borkain kívül két, civil egyesületek által támogatott jelölt indul csak). Az viszont a Fidesz vezetõi számára világos, hogy

Borkai nem vezetheti tovább Gyõrt. A polgármesterrel szemben az a központi elvárás, hogy megválasztása esetén rövid idõn belül jelentse be a lemondását, és kérje fel a Fideszt egy új polgármesterjelölt kiválasztására.

Mindez sok magyarázatot nem igényel: az orgiákról készült felvételek és az idõközben feltárt (illetve részben felidézett) gyanús pénzügyletek lenullázták a polgármester tekintélyét. Amint többen szóba hozták, már a nyilvános szereplés lehetõsége sem adott a valóban egy hete bujkáló (mindössze egy beismerõ videofelvételt közzé tevõ) Borkai elõtt, kizárt, hogy akár protokolláris feladatait ellássa, legyen szó külföldi vendégek fogadásáról vagy egy iskolai ünnepségrõl. Volt, aki éppen ezért a Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásához vezetõ folyamathoz hasonlította Borkai helyzetét – emlékezetes, hogy az akkori államfõ a doktori értékezésének plagizálása miatt vált vállalhatatlanná 2012 tavaszán. Bár a két ügy természetesen jelentõsen különbözik, egy jobboldali párt számára különösen kellemetlen erkölcsi vonatkozásai mindkettõnek vannak. De a politikai haszonelv is ugyanazt mondatja: ahogy Schmitthez, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székében éppen õt váltó Borkaihoz sincs oka ragaszkodnia a pártvezetésnek, ráadásul egyikük sem õsfideszes, azaz nem több évtizedes kapcsolat ér véget a szakításkor.

Ezzel együtt a Fideszben arra számítanak, hogy a párt elszánt támogatói most vasárnap is Borkaira szavaznak majd, a kevésbé elkötelezettek pedig otthon maradnak, de a botrány miatt nem fognak egy DK-s jelöltre voksolni. Ráadásul abban is bíznak, hogy a Borkai-ügy egyelõre helyi probléma, és bár néhány más, billegõ településen árthat, a Fidesz általános támogatottságát nem befolyásolja. Az viszont biztos, hogy hosszú távon nem szeretnék ezt a terhet cipelni, így gyors és zavarmentes lelépést várnak Borkaitól, esetleges gyõzelme esetén is heteken belül.

Úgy tudjuk, a Fidesz vezetésében már tavaly hallottak arról, hogy Borkairól „terhelõ felvételek” készültek. Egyik kormánypárti forrásunk azt mondta, neki maga a gyõri polgármester említette, hogy egy nõ több száz millió forinttal próbálta megzsarolni.

A fideszes vezetõk természetesen azzal is tisztában vannak, hogy Borkai tevékenységét ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán befolyásolja, sõt sok esetben irányítja politikusi pályájának kezdete óta. Ez pedig egyikük szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Borkai kegyvesztett lett Orbán Viktornál – noha ennek látható jele a nagypolitikában nem volt, csak akkor mutatkozott meg, amikor Borkai hiába indult újra a Magyar Olimpiai Bizottság vezetéséért.

De errõl késõbb, elõbb ismerkedjünk meg alaposabban Borkai Zsolttal.
Ott volt a szeren

Borkai Zsolt 1965. augusztus 31-én született, két lánytestvére van. Szülei munkásemberek, apja a hétközi robot után a hétvégén is dolgozott, mellékállásban esküvõkön és rendezvényeken zenélt zenekarával. A frissen épült Ifjúság körúti lakótelepen nõtt fel, és ott, a Ságvári Endrérõl elnevezett általános iskolában kezdett el tanulni. Az egyik testnevelésórán aztán megjelent Röck Samu, a ma már 81 éves világhírû mesteredzõ – Csollány Szilveszter nevelõedzõje –, aki furfangos gyakorlatokkal tesztelte az elsõs gyerekeket. Borkait tehetségesnek vélte, így elvitte magával a kiválasztott hetven gyerek közé a Móra Ferenc Általános Iskolába, ahol testnevelõként éppen a gyõri tornasport alapjait fektette le.

Borkai sportpályafutásának másik fõszereplõje is ekkor lépett be az életébe. Röck 1971-ben vette maga mellé a katonaságtól leszerelõ korábbi tornászt, Gerber Lászlót. A két edzõ elképesztõ mennyiségû edzéssel faragta kiváló versenyzõvé a legtehetségesebbeket, legkitartóbbakat. A gyerekek minden reggel hétkor találkoztak a Móra szûkre szabott tornatermében, kipakolták az este szertárba vitt tornaszereket, majd elkezdték a napi elsõ edzést. Nyolctól jött a számtan, az írás, olvasás, de a heti három testnevelésórán megjelent Gerber is, és a kis tornászoknak külön gyakorlatokat vezényelt. Délután jöhetett a szerekre bontott köredzés, amelyeken minden tanítvány elsajátította az összes szer alapgyakorlatait, este pedig pakoltak vissza a szertárba.

A Móra nem biztosított tökéletes környezetet a tornához – ugrógödör nem volt, a plafonra rögzített gyûrû a terem közepén lógott –, mégis rohamtempóban fejlõdtek a gyerekek. Borkai, aki céltudatosságával kilógott a többiek közül, remek eredményeket ért el már a korosztályos versenyeken is. Gyors sikereit a szorgalma mellett annak is köszönhette, hogy mindenki másnál jobban tanulta a mozgást. Amit egyszer megmutattak neki, már utánozta is.

A Rába ETO 1976-ban átadta a kor egyik legmodernebb tornacsarnokát, amelyet Röck álmodott meg, és amelyben már minden szükséges eszköz rendelkezésre állt. De Borkaiék csak hat éven át edzhettek itt, mert a termet 1982-ben átvették a focisták. Borkai akkor már a Bercsényi Gimnáziumba járt, és újra az iskolája tornaterme lett az edzõhelye. A remek körülményekbõl visszakerültek egy zugba, ahol a fûtést úgy oldották meg, hogy a szomszédos épületbõl, a kajakosok tanmedencéjébõl fújták át a termálvíz melegét. A megoldás egyetlen hátulütõjeként, ha hétvégén nem szellõztettek, a pára miatt berozsdásodott a nyújtó.

Borkai Zsoltot már akkor rendkívül öntudatos sportolóként ismerték a tornatermekben. Olyannak, aki mindig a célt tartja a szeme elõtt, és annak mindent alárendel. Emiatt gyakran nehezen kezelhetõnek, önfejûnek tûnt mások számára, aki a saját elképzelései alapján, az eredmény érdekében még az edzõjével is vitába szállt.

Állandóan ötletelt, újított, elképzeléseit megosztotta Gerberrel, és addig gyõzködte, amíg azokat beépítették a gyakorlatokba. Versenyzõként koncentrált típus, igazi harcos volt, aki a legnehezebb pillanatokban rendre jobb teljesítményt nyújtott, mint amit a gyakorlások alkalmával mutatott – ennek a szöuli olimpián vette leginkább hasznát.

Eredetileg nyújtón és lovon magaslott a mezõny fölé, de Röck és Gerber remek hatszeres tornászt nevelt belõle. Olyat, aki 15 évesen már a felnõtt válogatott ajtaján kopogtatott, és aki 18 évesen, 1983-ban a felnõtt Európa-bajnokságon lólengésben és nyújtón is negyedik lett. 19 évesen, az 1984-es olimpiára már mesterfokú bajnokként készült. A tornászválogatott Tatán edzõtáborozott, amikor az Országos Testnevelési és Sporthivatalból megjelentek az elöljárók, hogy közöljék a politikai verdiktet: nem utazik a magyar csapat Los Angelesbe. Borkainak az elsõ, sokaknak az utolsó esélye úszott el. Bár Olomoucban, a szocialista ellenolimpián nyújtón bronzérmes lett – így nem csak 1988-as aranyérme után jogosult olimpiai járadékra –,

örök sebet ejtett rajta a kommunista rendszer.

Ismerve az áldatlan gyõri tornatermi állapotokat, 1984 õszén Borkait és edzõjét, Gerbert is nagyságrendekkel jobb feltételeket kínálva kereste meg a Budapesti Honvéd. Korábban mindketten a Rába ETO-val kötöttek munkaszerzõdést sportállásra, de amíg Gerbernek azonnal kézbe adták a munkakönyvét, Borkaiét visszatartották. Megkörnyékezték, lakást, nagyobb fizetést ígértek neki, sõt az akkor már pár éve Gyõrújbaráton tanító, illetve Ausztriában edzõsködõ Röcköt is visszacsábították hozzá.

„Nem teljesítették se nekem, se Zsoltnak, amit ígértek. Sem az ETO-t, sem a megyei sportszövetséget nem érdekelte a torna” – emlékezett vissza Röck a Sérült vándor címû könyvben erre az idõszakra. Nem csoda, hogy három hónap után elváltak útjaik, és noha Borkai rendkívüli módon kötõdött Gyõrhöz, mégis követte Gerbert Budapestre. A ragaszkodást nemcsak a szülõváros, a család, a testvérek okozták, hanem jelenlegi felesége, két gyermekének az anyja is. Havassy Myrtill 15 éves volt, amikor a gimnáziumban megismerkedtek, ám a suliszerelem nem bírta ki a Budapest-Gyõr távolság okozta nehézségeket.

Borkai a kor legnagyobb tornásza, Guczoghy György csapattársa lett a Honvédban. A lólengés háromszoros Európa-bajnoka terelgette a nagyvárosban kicsit elveszett gyõri srácot, aki ritkán bulizott, akkor sem hajnalig. Lakása még nem volt, ezért elsõ budapesti évében a nála három évvel idõsebb klubtársa kaszásdûlõi paneljában lakott, onnan költözött a Pók utcai lakótelepre, amikor a Honvéd kiutalt neki egy szolgálati garzont. A két tornász barátságot kötött, az edzõtáborok alatt szobatársak voltak, annak ellenére, hogy egyéniben hamar ellenfelekké váltak. Borkai ingázott, minden hétvégén rohant haza, de nem csak a családjához, a testvéreihez, sokkal inkább azért, hogy visszahódítsa diákkori szerelmét. Sikerrel járt, két gyermekük van: Borkai Petra ma már 27, Borkai Ádám pedig 24 esztendõs – a napokban pénzkereseti lehetõségeik okán õk is bekerültek a h
írekbe.

Mindazonáltal Borkaira többen, fõként a nõi tornászválogatott környékérõl, pökhendi, nagyképû fiatalként emlékeznek ebbõl az idõbõl, mint ahogyan elmúlt évekbeli nõügyeirõl is sokat lehetett hallani a mostani szexvideókat megelõzõen is.

A torna mellett Borkai a tanulást sem hanyagolta el, gondolt a sportpályafutása utáni idõkre is. Miközben gõzerõvel készült az álma megvalósítására, hogy 1988-ban olimpiai bajnok legyen, 1985-ben beiratkozott a Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolára.
Mûtõbõl az olimpiai dobogó tetejére

Az álom azonban szertefoszlani látszott. 1986 nyarán, miközben nyújtón a Gienger-szaltót gyakorolta, az egykaros visszafogásnál megroppant a jobb válla, megsérült az ízület. A kezelések hatására úgy tûnt, elmúlt a baj, a sérülés hetekig nem zavarta az edzéseken, ám néha, amikor beakadt, rettentõ fájdalmat okozott. Például Rotterdamban, az 1987-es világbajnokságon a gyûrûgyakorlat bemelegítésénél. A lólengésben a vállizomzat kevésbé dolgozik, így injekciózva Borkai képes volt nyerni, és a csapat miatt a nyújtótótól sem lépett vissza. Az NDK-s Behrendttel holtversenyben bronzérmet szerzett, csapatban pedig a hatodik helyen végzett a magyar válogatott. Ráadásként ötödik lett egyéni összetettben – ilyen elõkelõ pozíciót azóta sem ért el világbajnokságon magyar férfi tornász.

Az olimpia miatt azonban nem lehetett tovább halogatni a vállmûtétet, ezért 1988 januárjában a levált porcdarabot az akkor újdonságnak számító artroszkópos eljárással kivették a Sportkórházban. A mûtét után hét hónap maradt a szeptemberi játékokig, ezért Gerber úgy döntött, a válogatott kerettõl külön, egyénre szabott munka alapján próbálnak felkészülni. Április elején még öt kiló súlyfelesleget mutatott a mérleg, de Szöulba már a régi Borkai utazott ki. A válla is jól mûködött. Nyújtón a sérülése miatt két éve nem gyakorolt Gienger-szaltót és az egykezes visszafogást is kibírta, a leugrásnál viszont apró hibát követett el, ezért nem került a fináléba.

Következett a talaj, ahol beütött az újabb krach.

Az elsõ ugrás után iszonyatos fájdalmat éreztem a bal bokámnál, de valahogyan végigszenvedtem a gyakorlatot. Estem, keltem… Azonnal bedagadt a bokám. Következett a lólengés, amit máig nem tudom, hogy miként csináltam meg. Szó sem lehetett arról, hogy feladjam, hiszen Tóth Balázs kiválásával (talajon elszakadt az Achilles-ina – a szerk.) csupán öten maradtunk a csapatban

– emlékezett vissza Borkai Pálfalvi Gábor könyvében.

Annyira feldagadt a bokája, hogy a lólengés fináléjára a csapattársak poggyászkocsin tolták a pódium mellé. Borkai versenyzõi kvalitására jellemzõ, hogy mindezek ellenére elképesztõ koncentráltsággal állt oda a szerhez. Gyakorlata közben egyszer ugyan megcsúszott a tenyere, jószerivel a ló oldalán fogta meg a testét, ami szinte fizikai képtelenség, mégis tökéletes, tízpontos gyakorlatot mutatott be. Olimpiai bajnok lett.

A teste az olimpia után is folyton jelzett. 1989 májusában a mesterfokú bajnokságon egy leugrás után szalag- és porcsérülést szenvedett. Újra mûteni kellett. Mivel a sérült lába nem jött teljesen rendbe, 1990 januárjában bejelentette visszavonulását. Németországban kapott munkát, a Stuttgart melletti Örtlingenben lett ifjúsági edzõ, de a másodosztályú német bajnokságon is rajthoz állt, hogy klubját, a KTV Hohenlohét segítse.

1992-ben változtak a tornasport szabályai. Párizs megkapta az elsõ szerenkénti világbajnokság megrendezési jogát, ami megmozgatta Borkai fantáziáját. Úgy érezte, lovon lehet még esélye. A szövetség benevezte, a selejtezõbõl továbbkerült, de a második fordulóból nem jutott tovább. Ezt követõen végleg felhagyott a tornával. A honi szövetség az 1992-es budapesti tornász Európa-bajnokságon búcsúztatta el.
Arcot keresett a gyõri Fidesz

Politikai karrierje nagyon gyorsan elkezdõdhetett volna, hiszen még harmincéves sem volt, amikor helyet kapott az MDF megyei listáján az 1994-es országgyûlési választáson. Kilencedik helye azonban nem volt elég a mandátumszerzéshez. Hogy aztán több mint egy évtizeddel késõbb mégis a politikában kötött ki, abban nagy szerepe volt annak, hogy a gyõri Fidesz képtelen volt megfelelõ embert találni ahhoz, hogy véget vessen a várost a rendszerváltás elõtt már tanácselnökként is irányító Balogh József polgármesteri korszakának. A szocialista politikus 1994-ben nyert elõször, négy évvel késõbb Szakács Imrét, a sportminisztérium késõbbi államtitkárát, 2002-ben pedig Dézsi Csaba András neves kardiológust gyõzte le.

Minthogy a helyi jobboldal nem tudott vezetõt nevelni, az addigra már országos politikában is ismert Szijjártó Péter Fidelitas-elnök vezetésével arcot kezdtek keresni. Meg is találták az olimpiai bajnokot, aki gondolkodott a karrierváltáson, hiszen igazgatóként (alezredesi rangban) nehéz küzdelmet folytatott azért, hogy a Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium, ahol több mint tíz éven át tanított, egyáltalán mûködhessen, a fenntartó többször is be akarta zárni.

Borkai úgy döntött, belevág a politikai kalandba, a kezdéshez pedig könnyített pályát kapott: Balogh József a visszavonulás mellett döntött, a helyette induló Kun Andrást könnyedén, majdnem 50 százalékos szavazataránnyal gyõzte le a pályakezdõ fideszes politikus az õszödi beszéd utáni, fideszeseknek kedvezõ politikai klímában. Akkor még aligha tudta: a nagyobb meccs a frakcióban vár rá.

A régi Fidesz sokkal inkább eszközként, mint vezetõként tekintett a korábbi élsportolóra: megtalálták az embert, aki tud gyõzni a pártnak, hogy aztán érvényesítse a képviselõcsoport akaratát. Borkainak azonban tervei voltak, vezetni akarta a várost.

Forrásaink szerint már a kampány elõkészítõ szakaszában látványosan támaszkodott fõ szövetségesére, Bolla Péterre, aki a választás után a kabinetfõnöke lett. Késõbb kikopott az élcsapatból, de a Borkairól szivárogtató blog a gyõri polip részeként emlékezik meg róla, mivel a szerzõ szerint õ volt az, aki mestere volt annak, hogy a közpénzt a megfelelõ körök felé terelje.

A Borkai, Bolla páros hamar szembekerült a helyi Fidesszel, olyannyira, hogy az egy ideig helyi frakcióvezetõként is dolgozó Szijjártó sem tudott mit kezdeni a konfliktussal. A gyõri szálakat akkor már az ifjú politikus mozgatta, Borkai kiválasztásában is fõszerepe volt, ám a városban nehezen kezelhetõ helyzet állt elõ. A mostani külügyminiszter egy év után a terveknek megfelelõen lemondott, így a frakció vezetését a korábban Balogh ellen elvérzõ, a régi fideszesek vezetõjének számító Dézsi vette át.

A felek az önkormányzati közszolgáltatók összevonása miatt estek egymásnak, de úgy, hogy Borkai felvetette, képviselõtársai talán csak igazgatótanácsi, felügyelõbizottsági tagságaikat féltik, azért tiltakoznak. A megyei lapnak egyenesen azt mondta, reméli, kollégái a szavazásig „megvilágosodnak”. Németh Zoltán fideszes alpolgármester, akit Borkai megnevezése elõtt lehetséges polgármesterjelöltként is emlegettek, válaszként bemondta: nem tartja a fõnökének Borkait. A polgármester erre elvonta hatásköreit, Dézsiék meg megüzenték: Németh lényegében a frakció véleményét tolmácsolta. A béküléshez forrásaink szerint Szijjártó is kevés volt, a Fidesz vezetõi avatkoztak be, a végeredmény pedig Borkai-gyõzelem lett: megkapta a teljhatalmat. A tét nagy volt, mert környezete szerint akkor felkészült akár a távozásra is, eltökélte, nem lesz a frakció asszisztense.
Az Audi mindent eldöntött

Az elsõ évek ettõl függetlenül is nehézkesek voltak, ám a ciklus végére Borkai mindenkit maga alá gyûrt, uralta a várost, 2010-ben pedig brutális gyõzelmet aratott, amely a Fidesz polgármesterei között is a fontosabbak közé emelte: a hosszú ideig baloldali, liberális városban a szavazatok majd 70 százalékát szerezte meg, az MSZP-s Hegyi Zoltán mindössze 22 százalékig jutott. Ez a siker megalapozta a Borkai-birodalom létrejöttét: vezetõ helye megkérdõjelezhetetlenné vált. Ráadásul a nemzeti együttmûködés rendszerében megszokott módon a gazdasági hátországot, a vagyont is a politikai vezetés mögé tudták tenni. Erre a ciklusra tehetõ a nagy Audi-biznisz, amely a jachtos orgia után újra az elõtérbe került, noha a sajtó már évekkel ezelõtt részletesen dokumentálta az esetet.

Emlékeztetõül: a HVG részletesen leírta, hogyan szerzett meg a gyõri ipari parknál szántóföldeket Borkai közeli ismerõse, Rákosfalvy Zoltán, a jachton is feltûnõ ügyvéd, illetve egy hozzá köthetõ cég. Néhány hónappal késõbb a földhivatal engedélyezte a „termõföldrész más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából”. Közben az akkori cikk szerint a szántók eladóit titoktartásra kötelezték, és a szerzõdésben azt is kikötötték, hogy nem támadhatják meg a megállapodást, akkor sem, ha késõbb kiderül, hogy rossz üzletet kötöttek. A G7 összefoglalója szerint 4-5 milliárdot forintot biztosan kereshettek az ingatlanbizniszen a Rákosfalvy-féle üzleti körök. Az elmúlt napokban megannyi részletet olvashattunk arról, hogy a kialakuló kör hogyan hálózta be Gyõrt, és mindez hogyan szúrta egyre többek szemét.

Az Audi-biznisz tehát egy üzleti társaság vagyonát megteremtette, ám a német autógyár a várost is építette. A cég befektetései sikeressé teszik Gyõrt, sporttámogatásainak köszönhetõen ott székel a világ legjobb nõi kézilabdacsapata, a kulturális életet éppúgy finanszírozzák, ahogyan oktatási beruházásokat. Mindeközben pedig rengeteg embernek adnak munkát. A cégnek köszönhetõen Gyõr egyszerûen jobb hely lett. Borkainak pedig kapóra jött korábbi németországi munkája és nyelvtudása, felismerte, hogy a gyárral való együttmûködés a garancia a sikerre.

Minthogy a politikai támogatottsága nagy volt, különutas megoldásokra is ragadtatta magát. Például hiába jelentkezett a Fidesz-favorit Eperjes Károly színházigazgatónak, Borkaiék inkább Forgács Pétert emel
Borkai biztos bukása: Gyõri királyfiból erkölcsi és politikai koldus
Ha gyõz is a vasárnapi választáson, heteken belül le kell mondania Borkai Zsoltnak, ezt várják tõle a Fidesz vezetõi. Portré az olimpiai bajnok polgármesterrõl, akinek a vesztét a mögötte álló üzleti kör okozhatta.

Ha gyõz is a vasárnapi választáson, legfeljebb néhány hétig maradhat Gyõr polgármestere Borkai Zsolt – értesült a 24.hu. Noha a párt vezetése egyelõre nem foglalkozott külön Borkai szexvideójának ügyével – a magyarázat szerint az elnökség tagjainak a kampányhajrában nem volt idejük összeülni –, a kormánypárt irányítói közül senki sem tudja elképzelni, hogy Borkai akár csak néhány hónap múlva polgármester legyen, derült ki a Fidesz befolyásos politikusaival folytatott beszélgetéseinkbõl.

Igaz, abban is egyetértettek, hogy a politikusnak a botrány ellenére nem szabad a választás elõtt visszalépnie, az ugyanis a város elvesztését jelentené, hiszen a jelöltállítás lezárult, vagyis a Fidesz nem nevezhetne helyette mást, Gyõr polgármestere pedig így minden bizonnyal a DK-s Glázer Tímea lenne (rajta és Borkain kívül két, civil egyesületek által támogatott jelölt indul csak). Az viszont a Fidesz vezetõi számára világos, hogy

Borkai nem vezetheti tovább Gyõrt. A polgármesterrel szemben az a központi elvárás, hogy megválasztása esetén rövid idõn belül jelentse be a lemondását, és kérje fel a Fideszt egy új polgármesterjelölt kiválasztására.

Mindez sok magyarázatot nem igényel: az orgiákról készült felvételek és az idõközben feltárt (illetve részben felidézett) gyanús pénzügyletek lenullázták a polgármester tekintélyét. Amint többen szóba hozták, már a nyilvános szereplés lehetõsége sem adott a valóban egy hete bujkáló (mindössze egy beismerõ videofelvételt közzé tevõ) Borkai elõtt, kizárt, hogy akár protokolláris feladatait ellássa, legyen szó külföldi vendégek fogadásáról vagy egy iskolai ünnepségrõl. Volt, aki éppen ezért a Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásához vezetõ folyamathoz hasonlította Borkai helyzetét – emlékezetes, hogy az akkori államfõ a doktori értékezésének plagizálása miatt vált vállalhatatlanná 2012 tavaszán. Bár a két ügy természetesen jelentõsen különbözik, egy jobboldali párt számára különösen kellemetlen erkölcsi vonatkozásai mindkettõnek vannak. De a politikai haszonelv is ugyanazt mondatja: ahogy Schmitthez, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székében éppen õt váltó Borkaihoz sincs oka ragaszkodnia a pártvezetésnek, ráadásul egyikük sem õsfideszes, azaz nem több évtizedes kapcsolat ér véget a szakításkor.

Ezzel együtt a Fideszben arra számítanak, hogy a párt elszánt támogatói most vasárnap is Borkaira szavaznak majd, a kevésbé elkötelezettek pedig otthon maradnak, de a botrány miatt nem fognak egy DK-s jelöltre voksolni. Ráadásul abban is bíznak, hogy a Borkai-ügy egyelõre helyi probléma, és bár néhány más, billegõ településen árthat, a Fidesz általános támogatottságát nem befolyásolja. Az viszont biztos, hogy hosszú távon nem szeretnék ezt a terhet cipelni, így gyors és zavarmentes lelépést várnak Borkaitól, esetleges gyõzelme esetén is heteken belül.

Úgy tudjuk, a Fidesz vezetésében már tavaly hallottak arról, hogy Borkairól „terhelõ felvételek” készültek. Egyik kormánypárti forrásunk azt mondta, neki maga a gyõri polgármester említette, hogy egy nõ több száz millió forinttal próbálta megzsarolni.

A fideszes vezetõk természetesen azzal is tisztában vannak, hogy Borkai tevékenységét ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán befolyásolja, sõt sok esetben irányítja politikusi pályájának kezdete óta. Ez pedig egyikük szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Borkai kegyvesztett lett Orbán Viktornál – noha ennek látható jele a nagypolitikában nem volt, csak akkor mutatkozott meg, amikor Borkai hiába indult újra a Magyar Olimpiai Bizottság vezetéséért.

De errõl késõbb, elõbb ismerkedjünk meg alaposabban Borkai Zsolttal.
Ott volt a szeren

Borkai Zsolt 1965. augusztus 31-én született, két lánytestvére van. Szülei munkásemberek, apja a hétközi robot után a hétvégén is dolgozott, mellékállásban esküvõkön és rendezvényeken zenélt zenekarával. A frissen épült Ifjúság körúti lakótelepen nõtt fel, és ott, a Ságvári Endrérõl elnevezett általános iskolában kezdett el tanulni. Az egyik testnevelésórán aztán megjelent Röck Samu, a ma már 81 éves világhírû mesteredzõ – Csollány Szilveszter nevelõedzõje –, aki furfangos gyakorlatokkal tesztelte az elsõs gyerekeket. Borkait tehetségesnek vélte, így elvitte magával a kiválasztott hetven gyerek közé a Móra Ferenc Általános Iskolába, ahol testnevelõként éppen a gyõri tornasport alapjait fektette le.

Borkai sportpályafutásának másik fõszereplõje is ekkor lépett be az életébe. Röck 1971-ben vette maga mellé a katonaságtól leszerelõ korábbi tornászt, Gerber Lászlót. A két edzõ elképesztõ mennyiségû edzéssel faragta kiváló versenyzõvé a legtehetségesebbeket, legkitartóbbakat. A gyerekek minden reggel hétkor találkoztak a Móra szûkre szabott tornatermében, kipakolták az este szertárba vitt tornaszereket, majd elkezdték a napi elsõ edzést. Nyolctól jött a számtan, az írás, olvasás, de a heti három testnevelésórán megjelent Gerber is, és a kis tornászoknak külön gyakorlatokat vezényelt. Délután jöhetett a szerekre bontott köredzés, amelyeken minden tanítvány elsajátította az összes szer alapgyakorlatait, este pedig pakoltak vissza a szertárba.

A Móra nem biztosított tökéletes környezetet a tornához – ugrógödör nem volt, a plafonra rögzített gyûrû a terem közepén lógott –, mégis rohamtempóban fejlõdtek a gyerekek. Borkai, aki céltudatosságával kilógott a többiek közül, remek eredményeket ért el már a korosztályos versenyeken is. Gyors sikereit a szorgalma mellett annak is köszönhette, hogy mindenki másnál jobban tanulta a mozgást. Amit egyszer megmutattak neki, már utánozta is.

A Rába ETO 1976-ban átadta a kor egyik legmodernebb tornacsarnokát, amelyet Röck álmodott meg, és amelyben már minden szükséges eszköz rendelkezésre állt. De Borkaiék csak hat éven át edzhettek itt, mert a termet 1982-ben átvették a focisták. Borkai akkor már a Bercsényi Gimnáziumba járt, és újra az iskolája tornaterme lett az edzõhelye. A remek körülményekbõl visszakerültek egy zugba, ahol a fûtést úgy oldották meg, hogy a szomszédos épületbõl, a kajakosok tanmedencéjébõl fújták át a termálvíz melegét. A megoldás egyetlen hátulütõjeként, ha hétvégén nem szellõztettek, a pára miatt berozsdásodott a nyújtó.

Borkai Zsoltot már akkor rendkívül öntudatos sportolóként ismerték a tornatermekben. Olyannak, aki mindig a célt tartja a szeme elõtt, és annak mindent alárendel. Emiatt gyakran nehezen kezelhetõnek, önfejûnek tûnt mások számára, aki a saját elképzelései alapján, az eredmény érdekében még az edzõjével is vitába szállt.

Állandóan ötletelt, újított, elképzeléseit megosztotta Gerberrel, és addig gyõzködte, amíg azokat beépítették a gyakorlatokba. Versenyzõként koncentrált típus, igazi harcos volt, aki a legnehezebb pillanatokban rendre jobb teljesítményt nyújtott, mint amit a gyakorlások alkalmával mutatott – ennek a szöuli olimpián vette leginkább hasznát.

Eredetileg nyújtón és lovon magaslott a mezõny fölé, de Röck és Gerber remek hatszeres tornászt nevelt belõle. Olyat, aki 15 évesen már a felnõtt válogatott ajtaján kopogtatott, és aki 18 évesen, 1983-ban a felnõtt Európa-bajnokságon lólengésben és nyújtón is negyedik lett. 19 évesen, az 1984-es olimpiára már mesterfokú bajnokként készült. A tornászválogatott Tatán edzõtáborozott, amikor az Országos Testnevelési és Sporthivatalból megjelentek az elöljárók, hogy közöljék a politikai verdiktet: nem utazik a magyar csapat Los Angelesbe. Borkainak az elsõ, sokaknak az utolsó esélye úszott el. Bár Olomoucban, a szocialista ellenolimpián nyújtón bronzérmes lett – így nem csak 1988-as aranyérme után jogosult olimpiai járadékra –,

örök sebet ejtett rajta a kommunista rendszer.

Ismerve az áldatlan gyõri tornatermi állapotokat, 1984 õszén Borkait és edzõjét, Gerbert is nagyságrendekkel jobb feltételeket kínálva kereste meg a Budapesti Honvéd. Korábban mindketten a Rába ETO-val kötöttek munkaszerzõdést sportállásra, de amíg Gerbernek azonnal kézbe adták a munkakönyvét, Borkaiét visszatartották. Megkörnyékezték, lakást, nagyobb fizetést ígértek neki, sõt az akkor már pár éve Gyõrújbaráton tanító, illetve Ausztriában edzõsködõ Röcköt is visszacsábították hozzá.

„Nem teljesítették se nekem, se Zsoltnak, amit ígértek. Sem az ETO-t, sem a megyei sportszövetséget nem érdekelte a torna” – emlékezett vissza Röck a Sérült vándor címû könyvben erre az idõszakra. Nem csoda, hogy három hónap után elváltak útjaik, és noha Borkai rendkívüli módon kötõdött Gyõrhöz, mégis követte Gerbert Budapestre. A ragaszkodást nemcsak a szülõváros, a család, a testvérek okozták, hanem jelenlegi felesége, két gyermekének az anyja is. Havassy Myrtill 15 éves volt, amikor a gimnáziumban megismerkedtek, ám a suliszerelem nem bírta ki a Budapest-Gyõr távolság okozta nehézségeket.

Borkai a kor legnagyobb tornásza, Guczoghy György csapattársa lett a Honvédban. A lólengés háromszoros Európa-bajnoka terelgette a nagyvárosban kicsit elveszett gyõri srácot, aki ritkán bulizott, akkor sem hajnalig. Lakása még nem volt, ezért elsõ budapesti évében a nála három évvel idõsebb klubtársa kaszásdûlõi paneljában lakott, onnan költözött a Pók utcai lakótelepre, amikor a Honvéd kiutalt neki egy szolgálati garzont. A két tornász barátságot kötött, az edzõtáborok alatt szobatársak voltak, annak ellenére, hogy egyéniben hamar ellenfelekké váltak. Borkai ingázott, minden hétvégén rohant haza, de nem csak a családjához, a testvéreihez, sokkal inkább azért, hogy visszahódítsa diákkori szerelmét. Sikerrel járt, két gyermekük van: Borkai Petra ma már 27, Borkai Ádám pedig 24 esztendõs – a napokban pénzkereseti lehetõségeik okán õk is bekerültek a h
írekbe.

Mindazonáltal Borkaira többen, fõként a nõi tornászválogatott környékérõl, pökhendi, nagyképû fiatalként emlékeznek ebbõl az idõbõl, mint ahogyan elmúlt évekbeli nõügyeirõl is sokat lehetett hallani a mostani szexvideókat megelõzõen is.

A torna mellett Borkai a tanulást sem hanyagolta el, gondolt a sportpályafutása utáni idõkre is. Miközben gõzerõvel készült az álma megvalósítására, hogy 1988-ban olimpiai bajnok legyen, 1985-ben beiratkozott a Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolára.
Mûtõbõl az olimpiai dobogó tetejére

Az álom azonban szertefoszlani látszott. 1986 nyarán, miközben nyújtón a Gienger-szaltót gyakorolta, az egykaros visszafogásnál megroppant a jobb válla, megsérült az ízület. A kezelések hatására úgy tûnt, elmúlt a baj, a sérülés hetekig nem zavarta az edzéseken, ám néha, amikor beakadt, rettentõ fájdalmat okozott. Például Rotterdamban, az 1987-es világbajnokságon a gyûrûgyakorlat bemelegítésénél. A lólengésben a vállizomzat kevésbé dolgozik, így injekciózva Borkai képes volt nyerni, és a csapat miatt a nyújtótótól sem lépett vissza. Az NDK-s Behrendttel holtversenyben bronzérmet szerzett, csapatban pedig a hatodik helyen végzett a magyar válogatott. Ráadásként ötödik lett egyéni összetettben – ilyen elõkelõ pozíciót azóta sem ért el világbajnokságon magyar férfi tornász.

Az olimpia miatt azonban nem lehetett tovább halogatni a vállmûtétet, ezért 1988 januárjában a levált porcdarabot az akkor újdonságnak számító artroszkópos eljárással kivették a Sportkórházban. A mûtét után hét hónap maradt a szeptemberi játékokig, ezért Gerber úgy döntött, a válogatott kerettõl külön, egyénre szabott munka alapján próbálnak felkészülni. Április elején még öt kiló súlyfelesleget mutatott a mérleg, de Szöulba már a régi Borkai utazott ki. A válla is jól mûködött. Nyújtón a sérülése miatt két éve nem gyakorolt Gienger-szaltót és az egykezes visszafogást is kibírta, a leugrásnál viszont apró hibát követett el, ezért nem került a fináléba.

Következett a talaj, ahol beütött az újabb krach.

Az elsõ ugrás után iszonyatos fájdalmat éreztem a bal bokámnál, de valahogyan végigszenvedtem a gyakorlatot. Estem, keltem… Azonnal bedagadt a bokám. Következett a lólengés, amit máig nem tudom, hogy miként csináltam meg. Szó sem lehetett arról, hogy feladjam, hiszen Tóth Balázs kiválásával (talajon elszakadt az Achilles-ina – a szerk.) csupán öten maradtunk a csapatban

– emlékezett vissza Borkai Pálfalvi Gábor könyvében.

Annyira feldagadt a bokája, hogy a lólengés fináléjára a csapattársak poggyászkocsin tolták a pódium mellé. Borkai versenyzõi kvalitására jellemzõ, hogy mindezek ellenére elképesztõ koncentráltsággal állt oda a szerhez. Gyakorlata közben egyszer ugyan megcsúszott a tenyere, jószerivel a ló oldalán fogta meg a testét, ami szinte fizikai képtelenség, mégis tökéletes, tízpontos gyakorlatot mutatott be. Olimpiai bajnok lett.

A teste az olimpia után is folyton jelzett. 1989 májusában a mesterfokú bajnokságon egy leugrás után szalag- és porcsérülést szenvedett. Újra mûteni kellett. Mivel a sérült lába nem jött teljesen rendbe, 1990 januárjában bejelentette visszavonulását. Németországban kapott munkát, a Stuttgart melletti Örtlingenben lett ifjúsági edzõ, de a másodosztályú német bajnokságon is rajthoz állt, hogy klubját, a KTV Hohenlohét segítse.

1992-ben változtak a tornasport szabályai. Párizs megkapta az elsõ szerenkénti világbajnokság megrendezési jogát, ami megmozgatta Borkai fantáziáját. Úgy érezte, lovon lehet még esélye. A szövetség benevezte, a selejtezõbõl továbbkerült, de a második fordulóból nem jutott tovább. Ezt követõen végleg felhagyott a tornával. A honi szövetség az 1992-es budapesti tornász Európa-bajnokságon búcsúztatta el.
Arcot keresett a gyõri Fidesz

Politikai karrierje nagyon gyorsan elkezdõdhetett volna, hiszen még harmincéves sem volt, amikor helyet kapott az MDF megyei listáján az 1994-es országgyûlési választáson. Kilencedik helye azonban nem volt elég a mandátumszerzéshez. Hogy aztán több mint egy évtizeddel késõbb mégis a politikában kötött ki, abban nagy szerepe volt annak, hogy a gyõri Fidesz képtelen volt megfelelõ embert találni ahhoz, hogy véget vessen a várost a rendszerváltás elõtt már tanácselnökként is irányító Balogh József polgármesteri korszakának. A szocialista politikus 1994-ben nyert elõször, négy évvel késõbb Szakács Imrét, a sportminisztérium késõbbi államtitkárát, 2002-ben pedig Dézsi Csaba András neves kardiológust gyõzte le.

Minthogy a helyi jobboldal nem tudott vezetõt nevelni, az addigra már országos politikában is ismert Szijjártó Péter Fidelitas-elnök vezetésével arcot kezdtek keresni. Meg is találták az olimpiai bajnokot, aki gondolkodott a karrierváltáson, hiszen igazgatóként (alezredesi rangban) nehéz küzdelmet folytatott azért, hogy a Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium, ahol több mint tíz éven át tanított, egyáltalán mûködhessen, a fenntartó többször is be akarta zárni.

Borkai úgy döntött, belevág a politikai kalandba, a kezdéshez pedig könnyített pályát kapott: Balogh József a visszavonulás mellett döntött, a helyette induló Kun Andrást könnyedén, majdnem 50 százalékos szavazataránnyal gyõzte le a pályakezdõ fideszes politikus az õszödi beszéd utáni, fideszeseknek kedvezõ politikai klímában. Akkor még aligha tudta: a nagyobb meccs a frakcióban vár rá.

A régi Fidesz sokkal inkább eszközként, mint vezetõként tekintett a korábbi élsportolóra: megtalálták az embert, aki tud gyõzni a pártnak, hogy aztán érvényesítse a képviselõcsoport akaratát. Borkainak azonban tervei voltak, vezetni akarta a várost.

Forrásaink szerint már a kampány elõkészítõ szakaszában látványosan támaszkodott fõ szövetségesére, Bolla Péterre, aki a választás után a kabinetfõnöke lett. Késõbb kikopott az élcsapatból, de a Borkairól szivárogtató blog a gyõri polip részeként emlékezik meg róla, mivel a szerzõ szerint õ volt az, aki mestere volt annak, hogy a közpénzt a megfelelõ körök felé terelje.

A Borkai, Bolla páros hamar szembekerült a helyi Fidesszel, olyannyira, hogy az egy ideig helyi frakcióvezetõként is dolgozó Szijjártó sem tudott mit kezdeni a konfliktussal. A gyõri szálakat akkor már az ifjú politikus mozgatta, Borkai kiválasztásában is fõszerepe volt, ám a városban nehezen kezelhetõ helyzet állt elõ. A mostani külügyminiszter egy év után a terveknek megfelelõen lemondott, így a frakció vezetését a korábban Balogh ellen elvérzõ, a régi fideszesek vezetõjének számító Dézsi vette át.

A felek az önkormányzati közszolgáltatók összevonása miatt estek egymásnak, de úgy, hogy Borkai felvetette, képviselõtársai talán csak igazgatótanácsi, felügyelõbizottsági tagságaikat féltik, azért tiltakoznak. A megyei lapnak egyenesen azt mondta, reméli, kollégái a szavazásig „megvilágosodnak”. Németh Zoltán fideszes alpolgármester, akit Borkai megnevezése elõtt lehetséges polgármesterjelöltként is emlegettek, válaszként bemondta: nem tartja a fõnökének Borkait. A polgármester erre elvonta hatásköreit, Dézsiék meg megüzenték: Németh lényegében a frakció véleményét tolmácsolta. A béküléshez forrásaink szerint Szijjártó is kevés volt, a Fidesz vezetõi avatkoztak be, a végeredmény pedig Borkai-gyõzelem lett: megkapta a teljhatalmat. A tét nagy volt, mert környezete szerint akkor felkészült akár a távozásra is, eltökélte, nem lesz a frakció asszisztense.
Az Audi mindent eldöntött

Az elsõ évek ettõl függetlenül is nehézkesek voltak, ám a ciklus végére Borkai mindenkit maga alá gyûrt, uralta a várost, 2010-ben pedig brutális gyõzelmet aratott, amely a Fidesz polgármesterei között is a fontosabbak közé emelte: a hosszú ideig baloldali, liberális városban a szavazatok majd 70 százalékát szerezte meg, az MSZP-s Hegyi Zoltán mindössze 22 százalékig jutott. Ez a siker megalapozta a Borkai-birodalom létrejöttét: vezetõ helye megkérdõjelezhetetlenné vált. Ráadásul a nemzeti együttmûködés rendszerében megszokott módon a gazdasági hátországot, a vagyont is a politikai vezetés mögé tudták tenni. Erre a ciklusra tehetõ a nagy Audi-biznisz, amely a jachtos orgia után újra az elõtérbe került, noha a sajtó már évekkel ezelõtt részletesen dokumentálta az esetet.

Emlékeztetõül: a HVG részletesen leírta, hogyan szerzett meg a gyõri ipari parknál szántóföldeket Borkai közeli ismerõse, Rákosfalvy Zoltán, a jachton is feltûnõ ügyvéd, illetve egy hozzá köthetõ cég. Néhány hónappal késõbb a földhivatal engedélyezte a „termõföldrész más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából”. Közben az akkori cikk szerint a szántók eladóit titoktartásra kötelezték, és a szerzõdésben azt is kikötötték, hogy nem támadhatják meg a megállapodást, akkor sem, ha késõbb kiderül, hogy rossz üzletet kötöttek. A G7 összefoglalója szerint 4-5 milliárdot forintot biztosan kereshettek az ingatlanbizniszen a Rákosfalvy-féle üzleti körök. Az elmúlt napokban megannyi részletet olvashattunk arról, hogy a kialakuló kör hogyan hálózta be Gyõrt, és mindez hogyan szúrta egyre többek szemét.

Az Audi-biznisz tehát egy üzleti társaság vagyonát megteremtette, ám a német autógyár a várost is építette. A cég befektetései sikeressé teszik Gyõrt, sporttámogatásainak köszönhetõen ott székel a világ legjobb nõi kézilabdacsapata, a kulturális életet éppúgy finanszírozzák, ahogyan oktatási beruházásokat. Mindeközben pedig rengeteg embernek adnak munkát. A cégnek köszönhetõen Gyõr egyszerûen jobb hely lett. Borkainak pedig kapóra jött korábbi németországi munkája és nyelvtudása, felismerte, hogy a gyárral való együttmûködés a garancia a sikerre.

Minthogy a politikai támogatottsága nagy volt, különutas megoldásokra is ragadtatta magát. Például hiába jelentkezett a Fidesz-favorit Eperjes Károly színházigazgatónak, Borkaiék inkább Forgács Pétert emel
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
Jogvédő szervezetek: Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
800 alkalmazottat rúgott ki Mészáros szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott
A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A ...
Fertőtlenítővel mostak ki egy beteget a szigetvári kórházban műtét előtt, most válságos állapotban kezelik
Válságos állapotban kezelnek egy asszonyt Pécsett, mert a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecseréltek két üveget, ezért sóoldat ...
Milliárdokat kap Áder János alapítványa a kormánytól
A Demokratikus Koalíció annak kapcsán reagált honlapján, hogy kiderült, 5 milliárd forintot ad a kormány hálából Áder János alapítvány...
Központi Statisztikai Hivatal: 400 ezret keres egy átlagos magyar
Márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben a bruttó és a...
Ujhelyi István: A kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat"
A magyar kormány a cserbenhagyás költségvetését nyújtotta be, mert mindennel foglalkoznak, csak a magyar emberekkel nem - állítja Ujhelyi Ist...
Rogán exfelesége előre tör a teniszszövetségben
Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszte...
"Rekord": kilenc hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
A „végre” és az „ideje volt” a két legjellemzőbb reakció a bicskei és mányi lakosok részéről arra, hogy visszakapták használatra a...
Orbán új felhatalmazása lényegében „teret ad az önkénynek”
A kormány szerint a járvány második hullámakor nem lesz szükség újra a rendkívüli jogrend kihirdetésére, de ha a parlament elfogadja a ves...
Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót
Bizottságot kap a nyakába Kövér László, az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat ...
Varga: Magyarországon biztosított a jogállam
Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptal...
Videón, ahogy Szikora Róberték pezsgővel köszöntik fel Orbánt
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték a miniszterelnököt - szúrta ki a Hvg. Tették ezt egy videóban, ahol Szikora Róbert előadóm...
2021-es költségvetés terve: Dráguló állam, csökkenő egészségügyi- és növekvő nyugdíjkiadások
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugr...
Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon
Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április v...
Szél Bernadett: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban
A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt – írja Szél Bernadett kö...
Kásler egy senki - mondta az egészségügy egyik meghatározó szereplője
Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítás...
Semjén benyújtotta a javaslatot: Meglepően széles jogkört kapna a kormány
Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja. De a kormány meglepően széles felhatalmazást kap, re...
Kovács Zoltán szerint a koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg
Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magya...
Szijjártó és Dzsudzsák együtt szurkolt a Puskásban a zártkapus Magyar Kupa elődöntőn
„Aranylábú diplomatáink, hát belógtatok a lurkókkal egy zárt kapus focimeccsre?” Csak a Kispest! Ezzel tette egyértelművé maga S...
Teljesen ki akarja véreztetni az önkormányzatokat a kormány
A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevét...
Ember Jogok Európai Bírósága: Kövér megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
Ítéletet hozott a strasbourgi székhelyű Ember Jogok Európai Bírósága (EJEB): az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró s...
Közpénzből finanszírozták, de egyelőre kudarc a kormány luxushajó-programja
Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett ...
Elég volt: Az Orvosi Kamara keményen visszaszólt Káslernek
Az Orvosi Kamara felszólította a döntéshozókat és minisztereket – „akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást” –: váll...
Szijjártó Péter: A magyar Európa egyik legjobb gazdasága
A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után - jelentette ki Szijjártó Péter...
Nézőpont felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel...
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több sz...
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
"A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államo...
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a le...
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler...
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
Nem szerveznek újabb dudálós tüntetést a Lánchídhoz a kórházi ágyak kiürítése miatt, jelentette be Facebook-oldalán Hadházy Ákos a 444...
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóv...
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
A párt közösségi oldalán azt írja, a Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatás...
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, Tállai András adott tájékoztatást Magyarország gazdasági helyzetét illetően, az operatív törz...
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügym...
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. Ves...
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
Jelentős profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott ...
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézila...
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda...
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
A Demokratikus Koalíció közleményében ma arról beszélt, hogy a kormány 36 milliárdot költ határon túli gazdasági támogatásokra, miközb...
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
Pintér Sándor belügyminiszter a "logisztikai" felelőse lehet az egészségügynek, egy államilag központosított készletgazdálkodás terén ő...
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a szegedi kézilabdacsarnokra 11,3 milliárd, a tatabányai multifunkciós csarnokra pedig 13,4 ...
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
Fontos és sikeres egyeztetés zajlott kedden a Parlamentben. Hargitai János, Baranya országgyűlési képviselője árulta el a Pécsi Újságnak, ...
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
Nem kell fizikai szintfelmérőt teljesíteniük, hanem egy „sima” orvosi alkalmassági vizsgálat és erkölcsi bizonyítvány birtokában már m...
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
Két nap alatt 166 milliárd forint ment el a gazdaságvédelmi alapól vitatható célokra. A kormány a válság elején hozott intézkedéssel lé...
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre úja...
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
A Demokrata közölt interjút Kásler Miklóssal. Ebben úgy fogalmazott, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni...
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
Május első felében 336 millió forintot költött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet reklámozó óriásplakátokra – derült ki Csárdi...
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak. Híradónk a döntés után megtudta: A Közgyű...
Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek
Az Országgyűlés 156 igen, 38 nem szavazattal jóváhagyta az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosítását, amelyben t...
Elképesztő lépés: Orbánék visszavonták a saját javaslatukat az egyszer használatos műanyagok betiltásáról
Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fül...
100 milliós számlát küldött a kormánynak László Imre, hogy fizessek ki a járványra költött költségeket
A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészs...
Kásler szerint csúsztatás, hogy ki kellett üríteni az ágyakat
A miniszter a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy szerinte az ellenzék csak azért támadja, mert komoly érdeksérelmeket okozó átalak...
Az Orbán-kormány haláltánca
Egy településtől csak akkor lehet elvenni területet, ha azt a lakosság helyi népszavazáson jóváhagyta – indokolja Bajor Tibor egyetemi okta...
Újabb elvándorlási hullám érheti el Magyarországot
Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog...
Semjén törvényjavaslata: Gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról…
Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárít...
Osztrák lap: Orbán nem rendeletekkel, hanem parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
A bécsi Der Standard röviden kommentárjálta a hétvégi bejelentéssel kapcsolatban, hogy Budapesten is újraindult az élet, és hogy a magyar ve...
A járvány miatt 20-30 %-kal is csökkenhetett az ápolók bére, az 1000 Ft-ot sem éri el az egy órára jutó nettó bérük
Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni ...
Támogatják Orbánék, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
A hétfő esti Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából kiderül, hogy a kabinet a gazdaságvédelmi akcióterv keretében – összhangban a M...
36,5 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján jelentős pénzeket, összesen 83 milliárd forintot mozgatott át a kabinet a ga...
Bayer Zsolt: Ezeket börtönbe kéne zárni vagy agyon kellene lőni...
Ismét remek elmélkedést tett közzé blogján Bayer Zsolt. A lovagkereszttel is kitüntetett publicistát most éppen az háborította fel, hogy a...
Gazdaságvédelem: 82 milliárd megy Mészáros Lőrincnek
Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt ...
Maga a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai aktivistát rémhírterjesztésért
Múlthét szerdán közel tucatnyi rendőr tartott házkutatást rémhírterjesztés gyanúja miatt a Momentum tagjaként ismert ellenzéki hangadón...
MSZP: A tűzijátékra szánt pénzt költse védekezésre a kormány
A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és szociális támogatásokra fordítsa a kormány inkább a nagyszabású augusztus 20-i...
Amerikai elemző: Orbán mindig is igen ravasz volt, tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
Már megint Orbán Viktor nevet a végén, mivel tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit. Erre figyelmeztet Közép-Európa egyik legjobb amerikai...
Koncz Zsuzsa: A rendőrautó a ház előtt sem újdonság
Lehetséges, hogy újra olyan korban élünk, amikor a jelbeszédnek kell dominálnia? És itt most utalok azokra az emberekre, akiket a héten elvitt...
Ferge Zsuzsa: A kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények
A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja egész életében a hazai szegénység felszámolásáért küzdött. Társadal...
Feljelentette magát rémhírterjesztésért Bencsik János
Bencsik János független országgyűlési képviselő a közelmúltban jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyen egy egészségügyi dolgozóval b...
Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdas...
Orbán Pintér Sándorra bízta az egészségügy átvilágítását
Megszaporodott az egészségügyi szakemberek látogatása a belügyminiszternél az elmúlt hetekben. Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magy...
Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
Egy Facebook-posztban most névvel is vállalja Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, hogy a koronavírus elleni véd...
Ujhelyi: Ebből komoly balhé lesz a Fideszen belül
A szocialista EP-képviselő nyílt levelében azt írja, hogy a Fidesz EP-képviselői is megszavazták a héten azt a parlamenti jelentést, amely ...
DrMáriás utolsó vacsoráján Orbán kézmosással váltja meg a világot
Feltűnik körülötte Mága Zoltán, Mészáros Lőrinc, Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump is. Az utolsó vacsora a járvány megállítása el...
Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat
Egy december közepi törvénymódosítással élve a felcsúti focialapítvány az önrészt megspórolva száz százalékban TAO-támogatásból, va...
Orbán Viktor kőkeményen nekiment a Kúriának
Csipkelődős hangulatban ébredt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, legalábbis szokásos rádióinterjújában Karácsony Gergely főpolg...
Milliárdok mennek el atlétikai stadionokra és kézilabdára, közben az önkormányzatoktól pedig pénzt von el a kormány
Mint a Magyar Közlönyből megtudhattuk, a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges bontási, megszüntetési és ahhoz kapcsoló...
Fontos a stabilitás: Ezért is szór szét a kormány 1,2 milliárdot néhány Fidesz-barát településnek
A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbesz...
Elutazott az országból Orbán Viktor
Orbán Viktor Belgrádba utazott, ahol a reptéren, az érkezéséről videó is készült. A felvételen őt kivéve még a díszsorfalban álló ka...
1,9 milliárdot ad a kormány az atlétikai stadionra, a kézilabdára 1,3 milliárdot
A csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg az új támogatási számok. Ebből kiderült, a kormány 1 998 039 107 forintot különít el a Nem...
Magyar György kiborult Orbán kormányára: Milyen világ ez?
Öt rendőr vonult ki két autóval – rémhírterjesztés miatt – Gyulán, egy mozgássérült emberhez, aki egy Facebook bejegyzéshez fűzött k...
Tízmillió forintot kap minden NBI-es focicsapat a játékosok vírustesztelésére
A Magyar Labdarúgó-szövetség besegít a focicsapatoknak a koronavírus-tesztelés költségeinek előteremtésébe. Az MLSZ május elején dönt...
Drónvideót készült Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról
Mészáros Lőrinc egyik cége 2014-ben vette meg a Bicske melletti területet. „A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelül...
Szintet lépett az Orbán-kormány: Új módot találtak az önkormányzatok kisemmizésére
Minden öt milliárd forint feletti beruházás területét és adóbevételeit elvonhatja a településektől a kormány egy törvényjavaslat szerin...
Állami Számvevőszék elnöke: Takarítsanak meg a családok
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2021-es költségvetésnek három szempontot kell követnie: célra tartás, rugalmasság és tart...
Bige: Nem fogok sorbaállni azért, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
Egy régóta folyó ügyről van szó, amely teljesen alaptalan – így reagált az ügyészség vádemelésére Bige László a 168 Órának. A...
1 milliárdot csoportosít át a kormány egyházi örökségvédelemre a veszélyhelyzetre hivatkozva
Eddig úgy tűnt, hogy a kormány rendkívül fontosnak tartja a magyarországi nemzetiségek anyagi támogatását, ehhez képest a szerda este közz...
Az oligarchákat gazdagítja a Vajna-örökség
Az eladott cégek ugyanis az offshore Cinergi Pictures-ben végződtek, így a tranzakciók részletei követhetetlenek. Andy Vajna tavaly januárjá...
Nekimentek Orbánnak az EP-ben: "Orbán a vírus elleni harcot az ellenzék elleni harccá változtatta"
A Magyarországról szóló EP-vita kapcsán posztolt ismét a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Beszámolt arról, hogy a n...
Kocsis Máté: Pikó egy balfácán, elkótyavetyélte a pénzt
A járványhelyzet nem a durva politikai viták ideje, de láthatóan ezt Pikó András, a VIII. kerület polgármestere másképp gondolja. Ezt Kocsi...
DK: A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?
A Demokratikus Koalíció az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában akarja meghallgatni Pintér Sándor belügyminisztert és Var...
Karácsony: Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell
Karácsony Gergely főpolgármester ma Facebook-bejegyzésében arról beszélt: a kormányhivatal döntéséért valakinek felelnie kell. A főpolg...
Deutsch Tamás az EP-vitáról: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai ...
Válaszolt az EP: Varga Judit nem szólalhat fel Orbán helyett az Európai Parlamentben
Kizárólag az államfő vagy a kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlamentben ( EP ) a vitákon, ezért Varga Judit igazságügyi...
Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek
Személyesen fejezte ki a csepeli mentősöknek köszönetét, tiszteletét és elismerését Németh Szilárd. A honvédelmi minisztérium államtitk...
Magyar Hang: Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok
Tucatszám szállították le a csak otthoni kezeléshez alkalmas berendezéseket - kínai nyelvű menüvel. Valamit nagyon félreérthettek Orbán V...
Bayer: Ez lenne az Európai Unió? Ez a becstelen, idióta, lélek nélküli, akarattalan, gyáva, hazug f.stenger?
Bayer Zsolt ismét nagyot villantott a blogján. A szabadszájú publicistát az akasztotta ki, hogy az Európai Parlament elnöke David Sassoli hiva...
Orbán maga helyett Varga Juditot küldi az Európai Parlamentbe
Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányf...
Lezárult a vizsgálat: Nem a székesfehérvári kórház főigazgatója követte el azt, amiért kirúgta Kásler
Nem hibázott a vizsgálat szerint a kirúgott székesfehérvári kórházigazgató, Csernavölgyi István. A mulasztást éppen az a Reiber István o...
Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely számtalan önkormányzattól venné el az iparűzési adót
A Semjén Zsolt által jegyzett új törvényjavaslat kimondja: a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megta...
Felfüggesztett börtönt kapott gyermekpornográfia miatt a volt perui magyar nagykövet
Egy év, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint több mint félmilliós pénzbüntetésre ítélte gyermekpornográfia mia...
Brüsszelbe hívta Orbán Viktort az EP elnöke
Csütörtökön kerülhet az Európai Parlament elé a magyar felhatalmazási törvény és a jogállamiság helyzete. Csütörtök reggel 9 órára ...
Török Gábor: Kulcskérdés, mennyire hibáztatják majd az emberek a sorsuk rosszabbra fordulásáért a kormányt
A politológus interjújában beszélt a Fidesz válságkommunikációjáról, a kormány céljairól és arról, feladja-e a miniszterelnök nemzetk...
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
 
Jogvédő szervezetek: Csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
 
800 alkalmazottat rúgott ki Mészáros szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott
 
A rendőrség egy hete nem ad választ Dzsudzsák karanténszegésére
 
Fertőtlenítővel mostak ki egy beteget a szigetvári kórházban műtét előtt, most válságos állapotban kezelik
 
Milliárdokat kap Áder János alapítványa a kormánytól
 
Központi Statisztikai Hivatal: 400 ezret keres egy átlagos magyar
 
Ujhelyi István: A kormány "átvágja a nyugdíjastársadalmat"
 
Rogán exfelesége előre tör a teniszszövetségben
 
"Rekord": kilenc hónap alatt készült el egy 40 méteres hídszakasz Bicske és Mány között
 
Orbán új felhatalmazása lényegében „teret ad az önkénynek”
 
Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót
 
Varga: Magyarországon biztosított a jogállam
 
Videón, ahogy Szikora Róberték pezsgővel köszöntik fel Orbánt
 
2021-es költségvetés terve: Dráguló állam, csökkenő egészségügyi- és növekvő nyugdíjkiadások
 
Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon
 
Szél Bernadett: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban
 
Kásler egy senki - mondta az egészségügy egyik meghatározó szereplője
 
Semjén benyújtotta a javaslatot: Meglepően széles jogkört kapna a kormány
 
Kovács Zoltán szerint a koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg
 
Szijjártó és Dzsudzsák együtt szurkolt a Puskásban a zártkapus Magyar Kupa elődöntőn
 
Teljesen ki akarja véreztetni az önkormányzatokat a kormány
 
Ember Jogok Európai Bírósága: Kövér megsértette a sajtószabadságot, amikor újságírókat tiltott ki a parlamentből
 
Közpénzből finanszírozták, de egyelőre kudarc a kormány luxushajó-programja
 
Elég volt: Az Orvosi Kamara keményen visszaszólt Káslernek
 
Szijjártó Péter: A magyar Európa egyik legjobb gazdasága
 
Nézőpont felmérés: Elégedettek a magyarok a kormány döntéseivel
 
Új iskola Felcsúton: Csak a tervek kerültek több száz millióba
 
Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása
 
Kásler továbbra is az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a kórházból
 
Kásler utasított: hétfőtől csak Pintér engedélyezheti a kórházak magánszerződéseit
 
A magas bírságok miatt nem lesz több dudálós tüntetés
 
Halász János: a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket
 
"A Fidesz-kormány 10 éve befagyasztotta a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az anyasági támogatást..."
 
Tállai: Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk
 
287 milliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy fiának cége
 
Megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam
 
Tiborcz rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb
 
25 milliárdot küld az Orbán-kormány sportcsarnokra és határon túli programokra
 
Németh Szilárd: A migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön
 
"Az Orbán-kormány a magyarok megsegítése helyett 36 milliárd Ft-ot költ határon túli gazdaságélénkítésre"
 
"A koronavírus járvány elleni védekezés a kormány sikertörténete"
 
25 milliárd forintot ad a kormány két kézilabdacsarnokra
 
Orbán új stadiont ígért Pécsnek
 
Munkahelyteremtés: Bruttó 161 ezer forintos fizetéssel várja a munkanélkülieket a Magyar Honvédség
 
Az elmúlt pár napban a gazdaságvédelmi pénzek tizedét tüntette el a kormány
 
Újabb 150 milliárd Ft jut turisztikai fejlesztésekre
 
Kásler: Soha nem hangzott el, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyakat, ez csúsztatás
 
Két hét alatt 336 millió forintot kommunikált el a kormány
 
Belgrád–Budapest vasútvonal: 10 évre titkosították a felújításról szóló szerződés dokumentumait
 
Megszavazták: minden adatunkra ráláthatnak a nemzetbiztonsági szervek
 
Elképesztő lépés: Orbánék visszavonták a saját javaslatukat az egyszer használatos műanyagok betiltásáról
 
100 milliós számlát küldött a kormánynak László Imre, hogy fizessek ki a járványra költött költségeket
 
Kásler szerint csúsztatás, hogy ki kellett üríteni az ágyakat
 
Az Orbán-kormány haláltánca
 
Újabb elvándorlási hullám érheti el Magyarországot
 
Semjén törvényjavaslata: Gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról…
 
Osztrák lap: Orbán nem rendeletekkel, hanem parlamenti szavazások révén bontotta le a demokráciát
 
A járvány miatt 20-30 %-kal is csökkenhetett az ápolók bére, az 1000 Ft-ot sem éri el az egy órára jutó nettó bérük
 
Támogatják Orbánék, hogy új sportcsarnok épüljön Székesfehérváron
 
36,5 milliárdot költ a kormány határon túli gazdaságfejlesztésre
 
Bayer Zsolt: Ezeket börtönbe kéne zárni vagy agyon kellene lőni...
 
Gazdaságvédelem: 82 milliárd megy Mészáros Lőrincnek
 
Maga a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai aktivistát rémhírterjesztésért
 
MSZP: A tűzijátékra szánt pénzt költse védekezésre a kormány
 
Amerikai elemző: Orbán mindig is igen ravasz volt, tudatosan kiaknázza az unió gyengeségeit
 
Koncz Zsuzsa: A rendőrautó a ház előtt sem újdonság
 
Ferge Zsuzsa: A kormányt egyáltalán nem érdeklik a szegények
 
Feljelentette magát rémhírterjesztésért Bencsik János
 
Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását
 
Orbán Pintér Sándorra bízta az egészségügy átvilágítását
 
Névvel vállalja egy aneszteziológus, hogy a központilag beszerzett lélegeztetőgépek alkalmatlanok a koronavírus kezelésére
 
Ujhelyi: Ebből komoly balhé lesz a Fideszen belül
 
DrMáriás utolsó vacsoráján Orbán kézmosással váltja meg a világot
 
Ahogy pályázott, még aznap megkapta a tao-százmiliókat a felcsúti csapat
 
Orbán Viktor kőkeményen nekiment a Kúriának
 
Milliárdok mennek el atlétikai stadionokra és kézilabdára, közben az önkormányzatoktól pedig pénzt von el a kormány
 
Fontos a stabilitás: Ezért is szór szét a kormány 1,2 milliárdot néhány Fidesz-barát településnek
 
Elutazott az országból Orbán Viktor
 
1,9 milliárdot ad a kormány az atlétikai stadionra, a kézilabdára 1,3 milliárdot
 
Magyar György kiborult Orbán kormányára: Milyen világ ez?
 
Tízmillió forintot kap minden NBI-es focicsapat a játékosok vírustesztelésére
 
Drónvideót készült Mészáros Lőrinc bicskei magántaváról és nyaralójáról
 
Szintet lépett az Orbán-kormány: Új módot találtak az önkormányzatok kisemmizésére
 
Állami Számvevőszék elnöke: Takarítsanak meg a családok
 
Bige: Nem fogok sorbaállni azért, hogy a mindenkori hatalomnak kinyalhassam a fenekét
 
1 milliárdot csoportosít át a kormány egyházi örökségvédelemre a veszélyhelyzetre hivatkozva
 
Az oligarchákat gazdagítja a Vajna-örökség
 
Nekimentek Orbánnak az EP-ben: "Orbán a vírus elleni harcot az ellenzék elleni harccá változtatta"
 
Kocsis Máté: Pikó egy balfácán, elkótyavetyélte a pénzt
 
DK: A rendőrség mostantól fideszes gondolatrendőrségként működik?
 
Karácsony: Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell
 
Deutsch Tamás az EP-vitáról: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
 
Válaszolt az EP: Varga Judit nem szólalhat fel Orbán helyett az Európai Parlamentben
 
Németh Szilárd hálája és elismerése jeléül kiosztott tíz láda almát a mentőknek
 
Magyar Hang: Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok
 
Bayer: Ez lenne az Európai Unió? Ez a becstelen, idióta, lélek nélküli, akarattalan, gyáva, hazug f.stenger?
 
Orbán maga helyett Varga Juditot küldi az Európai Parlamentbe
 
Lezárult a vizsgálat: Nem a székesfehérvári kórház főigazgatója követte el azt, amiért kirúgta Kásler
 
Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely számtalan önkormányzattól venné el az iparűzési adót
 
2019-2020 - minden jog fenntartva - Impresszum / adatkezelés