Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Orbánék tehetetlenek: jöhet a 340 feletti Euró!
Az elemzők szerint külpiaci tényezők tolták lejtmenetbe a forintot, belső indok jelenleg nincs. És b
ár nehéz megjósolni, mit hoz a jövő, úgy tűnik, a 335 forint körüli euró sem lesz szokatlan mostanában.Történelmi mélységekbe csúszott a forint: augusztus 28-án az euró-forint árfolyam átlépte a történelmi csúcsot jelentő 330-as szintet, majd 29-én, illetve a 30-i nyitásban is lassan gyengült a 331-332-es sávban. Az utóbbi hetek forintgyengülésével augusztus eleje óta a magyar deviza összességében kevesebb mint 2 százalékkal értékelődött le az euróhoz viszonyítva. Ez nagyobb elmozdulás, mint a júniusi vagy a júliusi gyengülés, de nem kiemelkedő vagy példa nélküli.

Régiós összevetésben sem számít kiugrónak az augusztusi gyengülés, hiszen például a zloty ebben a hónapban csaknem 2,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, de még az év korábbi részében lényegében stagnáló cseh korona is csaknem 1 százalékkal értékelődött le – avatott be a részletekbe a CIB vezető elemzője, Trippon Mariann.
Külső tényezők miatt gyengült a forint történelmi mélypontra

A megkérdezett szakértők szerint külső tényezők hatottak negatívan a forintra. Trippon Mariann fontos elemként említette a globális gazdasági-pénzügyi környezet megnövekedett bizonytalanságát, elsősorban az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódását, illetve ennek a globális gazdasági növekedésre (különösen a feldolgozóiparra) gyakorolt hatásait, és az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, amelyek a többi régiós devizát is érdemben befolyásolták.

A másik ok szerinte a hazai monetáris politika „lazasága”, azaz az alacsony kamatszintekhez és a gazdaságot támogató monetáris kondíciókhoz határozottan ragaszkodó jegybanki politika. Ez a viszonylagos likviditásbőségben megvalósuló alacsony kamatkörnyezet a magyar GDP erőteljes, 4-5 százalékos növekedése, illetve az infláció 3-4 százalékos sávba emelkedése mellett is fennmaradt, változatlan alapkamattal és negatív (-0,15, majd idén márciustól -0,05 százalékos) jegybanki betéti kamattal. Ezt a jegybanki gyakorlatot segíti az Európai Központi Bank, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikájában bekövetkezett idei fordulat, ami a korábbi szigorítási, illetve normalizációs tervekből viszonylag rövid idő alatt lazítási (a Fed esetében konkrétan megvalósult kamatcsökkentési) irányba mozdult el.

A forint gyengülése beleillik mind a fundamentális gazdasági képbe, mind a külső piaci környezetbe. Pánikszerű piaci mozgások vagy „támadásszerű” devizamozgások nem voltak láthatóak a forintgyengülés hátterében – tette hozzá.
Berendezkedhetünk 325-335 forintos euróra

A forint gyengülő tendenciája (ami a fenti okokkal párhuzamosan már március óta látható, hosszabb trendet tekintve pedig lényegében a 2008-as válság óta tart) tehát ilyen környezetben egyáltalán nem meglepő. Ráadásul a gyengülést eddig tompító erőteljes külkereskedelmi pozíció is egyre kisebb többleteket mutat az utóbbi 2-3 évben.

A forinttal kapcsolatos piaci aggodalmak elsősorban technikai jellegűek, a történelmi EUR/HUF-csúcsok miatt, hiszen az eddig nem látott szinteken mozgó árfolyam mindig nagyobb bizonytalanságot rejt a rövid távú előrejelzéseket, várakozásokat illetően.

Várakozása szerint a legutóbbi hónapok gyengülését okozó tényezők (a többi között a globális környezet, a hazai monetáris politika, a várható GDP-lassulás és külkereskedelmi-többlet csökkenése) az előttünk álló hónapokban is fennmaradhatnak. Bár a kissé gyorsabb leértékelődés után technikai korrekció könnyen elképzelhető, egy esetleges visszaerősödés korlátozott mértékű lehet és

a következő hónapok során is a 325-335-os EUR/HUF-sáv maradhat jellemző.
Nem valószínű a jegybanki beavatkozás

Ami a forintgyengülés esetleges következményeit illeti, amíg az eddigiekhez hasonlóan mérsékelt ütemű, fokozatos gyengülés valósul meg, illetve amíg a forint gyengülése érdemben nem növeli a hazai inflációt, addig nem számítunk jegybanki beavatkozásra. A Magyar Nemzeti Bank augusztus 29-én a forintgyengülést nem kívánta kommentálni a médiának, mondván, az árfolyamot kifejezetten a potenciális inflációs hatások szempontjából vizsgálják. A korábbi jegybanki értékelések kiemelték, a válság előtti helyzethez képest a forint hatása az inflációra csökkent. Adósságszempontból is kisebb jelentőségű az árfolyam, tekintettel a jelentősen csökkent devizaarányra mind a lakossági, mind az államadósságnál.
Ha a jüan gyengül, a forint is hasonlóan reagál

A Concorde vezető stratégája, Móró Tamás is a fejlődő piaci devizáknál általános eladói nyomás érvényesülését említette fő okként: a fejlődő piacok meghatározó devizája, a kínai jüan gyengül, a többi között az amerikai- kínai kereskedelmi háború miatt. És ha a jüan gyengül, akkor a forint is követi. A forintot ráadásul nem védi kamat, hiszen a fejlődő piaci devizák között jelenleg a világ legkisebb reálkamatát kínáljuk. Ha magasabb lenne a kamat, az kamatelőnyt jelentene más devizákkal szemben és forint megtartására ösztönözné a befektetőket, illetve drágább lenne a forint ellen spekulálni – magyarázta.

Túlzás lenne azonban azt mondani szerinte, hogy amiatt gyengül a forint, mert az MNB alacsonyan tartja a kamatokat. Nyilván látják, hogy világszinten lassul az infláció, és ezért nem akarnak kamatot emelni – tette hozzá. Amikor gyengülés van körülöttünk, versenyképességi szempontból sem feltétlenül fáj, ha a forint is gyengébb.

Hiába nincs már az országnak érdemi devizaadóssága, hiába csökkent jelentősen a sérülékenységünk az elmúlt években, ez nem jelenti azt, hogy ilyen helyzetben ne gyengülne a forint.

Hogy mi várható, az két külső tényezőtől függ leginkább. Kérdés, hogy a fejlődő piaci tőkeáramlás megfordul-e, illetve hogy gyengül-e tovább a kínai jüan, vagy nem. Egy amerikai-kínai megállapodás a kereskedelmi háborúban sokat segítene, de erre nem túl jók az esélyek. A brexit kimenetele is befolyásolhatja a forint pozícióit, hiszen nemzetközi kereskedelemnek kitett ország vagyunk. Kérdés, hogy a brit gazdaság hogyan fog utána szerepelni, illetve hogy az európai növekedésre milyen hatással lesz az esetleges megállapodás nélküli kilépés október végén, ha lesz ilyen.
Reális lehet a 335 forintos euró

Jelenleg tehát belföldi tényezők nem, csak az átszűrődő nemzetközi hatások gyengítik a magyar fizetőeszközt. Az MNB is nyilván úgy gondolja, hogy mivel nemzetközi hatások miatt gyengül a forint, kár lenne beavatkozniuk. Móró Tamás úgy véli, ha hirtelen 335-re 340-re gyengülne a forint az euróval szemben, akkor már a jegybank is léphet, esetleg a bankközi kamatokat kicsit feljebb engedheti, amivel meg tudná támasztani a forintot. Szerinte a 335-ös forint/euró árfolyam teljesen reális lehet, ha a jüan tovább gyengül.

A forint sorsa tehát most leginkább külföldön dől el, nem itthon.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Újabb remek hír Mészárosnak: A kormány 1,5 milliárddal megemeli a BMW építkezéseire szánt keretet!
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Bevallották: A Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében!
Gyurcsány: minden képviselő fordítsa ki a zsebét!
Kormánytámogatással hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot!
Az éj leple alatt nyújtotta be a kormány a Lex Dézsit!
Illegális hulladéklerakót működtet a komlói önkormányzat!
Magyar tisztséghez juttatott Orbán egy senki által meg nem választott brüsszeli bürokratát!
Polt Péter elárulta, miért hallgatott az ügyészég a pedofil-ügyről!
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről!
Kiskorút ejtett teherbe a pöstyéni nőgyógyász, de a fiatal fiúkat is zaklatta!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Összefog az ellenzék: Közösen támadják meg a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon!
Majd 1,9 milliárd forint közpénzből üzemel idén a Puskás Aréna!
Titkolja a Honvédelmi Minisztérium, hogy ki engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt!
Egy tender, két győztes: Addig trükköztek, míg Széles Gábor cége is nyert!
Törvénytelenül viseltek egyenruhát a Honvédség vezetői Orbán évértékelőjén!
Máris törvényt alkotna a Fidesz a még meg sem tartott nemzeti konzultáció alapján!
MNB korábbi alelnöke: A miniszterelnök hazudik! Orbán szégyellhetné magát!
Lovagkeresztet kaptak Orbán kedvenc jordán szállodásai!
Évi 40 milliót költ az FKF egy teljesen üres épület őrzésére!
Szijjártó nagy bejelentése: Magyarország tagja az elitklubnak!
Hiába ítélték el jogerősen, még nem vonult börtönbe Orbán Viktor egykori kávépartnere!
Nem fizeti ki a raboknak megítélt pénzt az állam!
Szijjártó: Magyarország harmadik éve tagja az évi 100 milliárd euró fölötti exportra képes elitklubnak!
Másfél milliárd után csurran még 250 millió Mészároséknak a sédi csatornából!
Orbán elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét!
Ízekre szedték Orbán értékelőjét!
13 éves kislányát adta el egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért alkalmanként!
Nem akarják a kormánypárti képviselők, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében! (videó)
Orbán megfáradt Bástya elvtársat játszott az évértékelőn!
10 évre titkosították a pedofíliával vádolt nagykövet ügyében elhangzottakat!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!
“A kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket”
Három milliárdért újul meg a szabadkígyósi kastély! Vajon ki nyit majd benne szállodát?
Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait!
Borzalmas baleset a Váci úton: Az utastérig szétvágta a kocsit a villanyoszlop! (fotók)
Titkolja a minisztérium, hogy miért nincs még börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester!
Szembe akarta állítani a Fidesz a falun élőket a városlakókkal!
Egymillió forint behajtás után 650 ezres jutalom?
Próbálják Orbánt sakkban tartani: Követeli a Néppárt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését!
Milliókat bulizott el Mészáros Lőrinc egy céges születésnap alkalmából!
Hatalmasat drágult az élet januárban!
Orbán Balázs: A kormány odafigyel a választópolgárok véleményére!
Rafinált trükkel bérel lakást a Várban fillérekért Szijjártó Péter dúsgazdag barátja!
Novák: Kiemelkedő a világban a magyar családtámogatás!
Megerőszakolhatta a 4 éves kislányát, szabadon engedték a ceglédi apát!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
84 millió Ft-ba került a semmire nem jó rezsiutalványok elpostázása a külföldön élő nyugdíjasoknak!
6 milliárd Ft helyett 7,6 milliárdunkba fog kerülni a mélygarázs a Városligetben!
Szijjártó: Magyarország beszáll a ruandai csirketenyésztésbe!
Orbán: Jönni fognak a migánsok!
Magyarország kormánya: A forint gyengülése már nem érinti a magyarokat!
Sokkoló fotók: Darabokra tépte a terepjárót a vonat Nagykanizsánál!
Újabb milliárdokat emészt el a propaganda: Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán!
Székelyföldön költene pénzt patkolókovácsok képzésére a kormány!
Tudatos forintgyengítés: A magyar emberek vagyonát, jövedelmét tudatosan inflálják el!
Gyász: elhunyt Wichmann Tamás, a magyar kenuslegenda!
Újabb uniós eljárások várhatnak az Orbán-kormányra!
Ped.fil-ügy: Szíjjártót védi a Külügyminisztérium!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu