Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Orbánék tehetetlenek: jöhet a 340 feletti Euró!
Az elemzők szerint külpiaci tényezők tolták lejtmenetbe a forintot, belső indok jelenleg nincs. És b
ár nehéz megjósolni, mit hoz a jövő, úgy tűnik, a 335 forint körüli euró sem lesz szokatlan mostanában.Történelmi mélységekbe csúszott a forint: augusztus 28-án az euró-forint árfolyam átlépte a történelmi csúcsot jelentő 330-as szintet, majd 29-én, illetve a 30-i nyitásban is lassan gyengült a 331-332-es sávban. Az utóbbi hetek forintgyengülésével augusztus eleje óta a magyar deviza összességében kevesebb mint 2 százalékkal értékelődött le az euróhoz viszonyítva. Ez nagyobb elmozdulás, mint a júniusi vagy a júliusi gyengülés, de nem kiemelkedő vagy példa nélküli.

Régiós összevetésben sem számít kiugrónak az augusztusi gyengülés, hiszen például a zloty ebben a hónapban csaknem 2,5 százalékkal gyengült az euróval szemben, de még az év korábbi részében lényegében stagnáló cseh korona is csaknem 1 százalékkal értékelődött le – avatott be a részletekbe a CIB vezető elemzője, Trippon Mariann.
Külső tényezők miatt gyengült a forint történelmi mélypontra

A megkérdezett szakértők szerint külső tényezők hatottak negatívan a forintra. Trippon Mariann fontos elemként említette a globális gazdasági-pénzügyi környezet megnövekedett bizonytalanságát, elsősorban az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódását, illetve ennek a globális gazdasági növekedésre (különösen a feldolgozóiparra) gyakorolt hatásait, és az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, amelyek a többi régiós devizát is érdemben befolyásolták.

A másik ok szerinte a hazai monetáris politika „lazasága”, azaz az alacsony kamatszintekhez és a gazdaságot támogató monetáris kondíciókhoz határozottan ragaszkodó jegybanki politika. Ez a viszonylagos likviditásbőségben megvalósuló alacsony kamatkörnyezet a magyar GDP erőteljes, 4-5 százalékos növekedése, illetve az infláció 3-4 százalékos sávba emelkedése mellett is fennmaradt, változatlan alapkamattal és negatív (-0,15, majd idén márciustól -0,05 százalékos) jegybanki betéti kamattal. Ezt a jegybanki gyakorlatot segíti az Európai Központi Bank, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikájában bekövetkezett idei fordulat, ami a korábbi szigorítási, illetve normalizációs tervekből viszonylag rövid idő alatt lazítási (a Fed esetében konkrétan megvalósult kamatcsökkentési) irányba mozdult el.

A forint gyengülése beleillik mind a fundamentális gazdasági képbe, mind a külső piaci környezetbe. Pánikszerű piaci mozgások vagy „támadásszerű” devizamozgások nem voltak láthatóak a forintgyengülés hátterében – tette hozzá.
Berendezkedhetünk 325-335 forintos euróra

A forint gyengülő tendenciája (ami a fenti okokkal párhuzamosan már március óta látható, hosszabb trendet tekintve pedig lényegében a 2008-as válság óta tart) tehát ilyen környezetben egyáltalán nem meglepő. Ráadásul a gyengülést eddig tompító erőteljes külkereskedelmi pozíció is egyre kisebb többleteket mutat az utóbbi 2-3 évben.

A forinttal kapcsolatos piaci aggodalmak elsősorban technikai jellegűek, a történelmi EUR/HUF-csúcsok miatt, hiszen az eddig nem látott szinteken mozgó árfolyam mindig nagyobb bizonytalanságot rejt a rövid távú előrejelzéseket, várakozásokat illetően.

Várakozása szerint a legutóbbi hónapok gyengülését okozó tényezők (a többi között a globális környezet, a hazai monetáris politika, a várható GDP-lassulás és külkereskedelmi-többlet csökkenése) az előttünk álló hónapokban is fennmaradhatnak. Bár a kissé gyorsabb leértékelődés után technikai korrekció könnyen elképzelhető, egy esetleges visszaerősödés korlátozott mértékű lehet és

a következő hónapok során is a 325-335-os EUR/HUF-sáv maradhat jellemző.
Nem valószínű a jegybanki beavatkozás

Ami a forintgyengülés esetleges következményeit illeti, amíg az eddigiekhez hasonlóan mérsékelt ütemű, fokozatos gyengülés valósul meg, illetve amíg a forint gyengülése érdemben nem növeli a hazai inflációt, addig nem számítunk jegybanki beavatkozásra. A Magyar Nemzeti Bank augusztus 29-én a forintgyengülést nem kívánta kommentálni a médiának, mondván, az árfolyamot kifejezetten a potenciális inflációs hatások szempontjából vizsgálják. A korábbi jegybanki értékelések kiemelték, a válság előtti helyzethez képest a forint hatása az inflációra csökkent. Adósságszempontból is kisebb jelentőségű az árfolyam, tekintettel a jelentősen csökkent devizaarányra mind a lakossági, mind az államadósságnál.
Ha a jüan gyengül, a forint is hasonlóan reagál

A Concorde vezető stratégája, Móró Tamás is a fejlődő piaci devizáknál általános eladói nyomás érvényesülését említette fő okként: a fejlődő piacok meghatározó devizája, a kínai jüan gyengül, a többi között az amerikai- kínai kereskedelmi háború miatt. És ha a jüan gyengül, akkor a forint is követi. A forintot ráadásul nem védi kamat, hiszen a fejlődő piaci devizák között jelenleg a világ legkisebb reálkamatát kínáljuk. Ha magasabb lenne a kamat, az kamatelőnyt jelentene más devizákkal szemben és forint megtartására ösztönözné a befektetőket, illetve drágább lenne a forint ellen spekulálni – magyarázta.

Túlzás lenne azonban azt mondani szerinte, hogy amiatt gyengül a forint, mert az MNB alacsonyan tartja a kamatokat. Nyilván látják, hogy világszinten lassul az infláció, és ezért nem akarnak kamatot emelni – tette hozzá. Amikor gyengülés van körülöttünk, versenyképességi szempontból sem feltétlenül fáj, ha a forint is gyengébb.

Hiába nincs már az országnak érdemi devizaadóssága, hiába csökkent jelentősen a sérülékenységünk az elmúlt években, ez nem jelenti azt, hogy ilyen helyzetben ne gyengülne a forint.

Hogy mi várható, az két külső tényezőtől függ leginkább. Kérdés, hogy a fejlődő piaci tőkeáramlás megfordul-e, illetve hogy gyengül-e tovább a kínai jüan, vagy nem. Egy amerikai-kínai megállapodás a kereskedelmi háborúban sokat segítene, de erre nem túl jók az esélyek. A brexit kimenetele is befolyásolhatja a forint pozícióit, hiszen nemzetközi kereskedelemnek kitett ország vagyunk. Kérdés, hogy a brit gazdaság hogyan fog utána szerepelni, illetve hogy az európai növekedésre milyen hatással lesz az esetleges megállapodás nélküli kilépés október végén, ha lesz ilyen.
Reális lehet a 335 forintos euró

Jelenleg tehát belföldi tényezők nem, csak az átszűrődő nemzetközi hatások gyengítik a magyar fizetőeszközt. Az MNB is nyilván úgy gondolja, hogy mivel nemzetközi hatások miatt gyengül a forint, kár lenne beavatkozniuk. Móró Tamás úgy véli, ha hirtelen 335-re 340-re gyengülne a forint az euróval szemben, akkor már a jegybank is léphet, esetleg a bankközi kamatokat kicsit feljebb engedheti, amivel meg tudná támasztani a forintot. Szerinte a 335-ös forint/euró árfolyam teljesen reális lehet, ha a jüan tovább gyengül.

A forint sorsa tehát most leginkább külföldön dől el, nem itthon.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Simonka: Semmilyen bűncselekményt nem követtem el!
Hatalmas robbanás rázta meg Budapestet!
10 kg krumplit osztott ki a Fidesz 300 Ft-ért Kelenföldön és még rakott krumpli receptet is adtak!
Olasz fasiszták körében lépett fel Orbán Viktor, vastaps és ének fogadta! +Videó!
Simonka: Semmilyen bűncselekményt nem követtem el!
Hatalmas robbanás rázta meg Budapestet!
10 kg krumplit osztott ki a Fidesz 300 Ft-ért Kelenföldön és még rakott krumpli receptet is adtak!
Nyíltan kampányol a józsefvárosi fideszes polgármester mellett a helyi plébános!
Orbán Mussolinit dicsőítő szélsőjobboldali párt meghívására repült Rómába!
8 és fél évet és vagyonelkobzást kaphat Simonka György!
Semjén Zsolt: Szárnyal az ország!
Remélem, utoljára mernek kiállni! - Fenyegetést kaptak a keszthelyiek a Fidesztől!
Kisebb dugót okozva, zenét bömböltetve zavarta meg az ellenzék sajtótájékoztatóját a fideszes kisbusz! (videó)
Friss: Kiderült, hogy a Fidesz szavazók jelentős hányada inkább az ellenzékre voksol!
Ennyire fontos a Fidesznek a gyerekeink jövője: Oda sem tolták a képüket a klímaváltozásról szóló ülésre!
Cseh Katalin: Brüsszelben is hazudik a Fidesz!
A legdrágább magániskolákba íratták a gyerekeiket a fideszesek, miután lerohasztották az állami oktatást!
Meddig gyengül a forint? 334 Ft fölé ment az euró!
Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni!
Elhunyt Terry Black! A müncheni kórházban érte a halál!
Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik rá a több 100 milliót közpénzből!
A magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban!
Videón, ahogy idegrohamot kap Tarlós a sajtótájékoztatón!
Keményen beolvasott a Brüsszelben hazudozó Varga Juditnak egy holland képviselőnő!
A Jófogáson árulják a rezsiutalványokat!
Kitálalt a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete! Ezzel a trükkel verik át Orbánék a időseket!
Tüntettek a Parlament előtt: Kemény üzenetet kaptak Orbánék!
Mindössze 2 mondatot ért meg a kormány számára a tűzoltók nevetségesen alacsony bére!
Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a rezsiutalványt!
Mirkóczki: dokumentumokkal és hangfelvételekkel bizonyítható a Fidesz választási csalása Egerben!
Tarlós megafonnal ordított a tőle pár centire álló Tordai Bence fülébe! + Videó!
Ingatlanbotrány Újpesten: Bagóért eladtak egy telket a havernak, majd átminősítették, hogy dupla annyit érjen!
Hát nem furcsa? A Fidesz-székházat valamiért nem túrta fel a rendőrség adatokat keresve!
Pofátlan módszerrel gyűjti az adatainkat a fideszes polgármester! + Fotók!
Matolcsyt nem zavarja a forint gyengülése, leértékelődése!
Los Angelesben vásárolt 1,8 milliárd forintos luxusvillát a MET volt tulajdonosa! + Videó!
Európai Csaláselleni Hivatal : Azonosítottuk az OLAF éves beszámolójában kiemelt magyar csalási ügyet!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
A cégvezetéstől 5 évre eltiltott személyt indít polgármesternek a Fidesz Gyöngyösön!
MÁV-káosz: Melléksínre húzták ki a teli vonatot, veszélyeztetett terhes és kisgyermekes anyák is gyalogolhattak vissza!
Belülről bomlik: Kitört a háború a Fidesz két legbefolyásosabb gazdasági embere között
Még be sem köszöntött a tél, de már ketten meghaltak kihűlésben Magyarországon!
Segítsen egy megosztással: Pestszentlőrincről tűnt el a 14 éves Beatrix!
Orbáni karrier: Gyanúsítottból lett Magyarország első számú fegyverbeszerzője!
Újabb 3,5 milliárd közpénz arra, hogy reklámozza magát a kormány!
Holttestet találtak egy felborult autó alatt vasárnap délután Csepelen! Egy tűzoltó az áldozat!
Így mulatott a NER a kötcsei bulin! A fideszes értelmiséget próbálták kédezni! + Videó!
Élményparkokkal uralják majd le a Balaton környékét a Fidesz-közeli oligarchák!
Kőkeményen nekiment az MSZP Orbánéknak!
A teljes Fidesz-holdudvar felvonult Kötcsén! + Fotók!
Várpalotai kettős gyilkosság: A kétéves Gergőt kétszer is mellkason szúrta gyilkosa!
Megkérdezték Rogánt a feleségéhez köthető cégekről! Pofátlanabb választ már nem is adhatott volna!
Orbán 15 évesen látott először fürdőszobát!
Újabb 6,6 milliárd Rogán Antalnak!
Megleckéztették Kövért, ellene döntött a strasbourgi bíróság!
Orbán a montenegrói meccsre is osztrák magángéppel mehetett!
Mások szeme láttára végzett önkielégítést egy budapesti taxis az autójában, le is videózták!
Itthon rohadnak az iskolák, de Orbán inkább Kurdisztánban épít egyet 300 millából!
Van önbizalom: Berki szerint Széchenyi és Deák Ferenc után ő maga a 3. legnagyobb magyar!
Rekordot döntöttek: A magyar történelemben még soha senki nem lopott ennyit, mint Orbán és emberei!
Ideje megtudni, kik gazdagodtak meg a szennyvíziszapon...
A parkolóban újraélesztést végző mentők miatt háborgott az egyik lakó! + Videó!
Mégis megépül Balatonszemesen a luxusszálloda és a lakópark! Átírták a törvényt hozzá!
Elmesélte a Fideszből kizárt alpolgármester, hogyan utasították az ellenzék lejáratására!
Kósa Lajos: Aki nem a Fidesz jelöltjeire szavaz, az a háborút választja!
Orbán Viktor Csányi Sándor egy szigorúan őrzött magánszigetén nyaralhatott Horvátországban!
Megtrollkodhatták Németh Szilárd Facebook-oldalát: Rezsi.rofi@fidesz.hu email cím jelent meg!
Majd' 2,5 millióért vesz darabonként csillárokat a Parlament!
Az összes közhivatali dolgozó öltöztetését tervezi kezébe venni az Orbán Ráhel-féle divatügynökség!
Hatalmas hisztit csapott Deutsch Tamás, szerinte az OLAF beavatkozik a magyar választásokba!
Kő-papír-ollót játszó motoros rendőröket videóztak le az M7-esen!
Mészáros Lőrincé és családjáé a legnagyobb családi cégcsoport az országban, egy év alatt ötszörösére nőttek!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu