Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Uniós pályázat buktatta le a kormány mutyit: az uniós pénzt nem rendeltetésszerűen használták fel!
Megfogadtam Rétvári Bence tanácsát, és utánanéztem annak az uniós pályázatnak, ami állítólag a fóti
Károlyi István Gyermekközpont kitagolásáról szól. Az államtitkár ugyanis maga nyomott a kezembe egy pályázati anyagot, mint a fóti “kitagolást” igazoló dokumentumot, az EMMI legutóbbi adatkérésemre adott válasza pedig a pályázati honlapra irányított. Annyit mondok: kitagolásról szó nincs, kieső férőhelyeket pótolnak és gyermekotthonok “áttelepítésére” készülnek, ráadásul önmagát buktatta le a kormány. Jöjjenek, nézzék meg, mi folyik itt!

A fóti gyermekközpont bezárását kezdettől fogva azzal a mesével próbálja eladni a kormány, hogy az intézmény azon nagy, korszerűtlen és elzárt tömegotthonok egyike, amelyek kiváltásra szorulnak. Az ott gondozott gyermekeket a tervek szerint nevelőszülőknél, vagy kisebb, korszerűbb, településbe integrált lakásotthonokban helyezik el. Vagyis Fót bezárása = kitagolás. Ezt hallgatjuk évek óta. De hazudnak.

A semmit sem bizonyító pályázati kiírás

Sokszor hivatkoztak uniós pályázatokra, merthogy döntően uniós forrásokból zajlik a férőhelykiváltás. Az egyik ilyen a 2016-os EFOP-2.1 .1-16 számú pályázati konstrukció, ami a gyermekotthonok kiváltására, korszerűsítésére, illetve hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozására biztosít forrásokat 4,5 milliárdos keretösszeggel. Ennek a pályázatnak a kiírását tette le elém az asztalra legutóbb az államtitkár, mint Fót kitagolásának „bizonyítékát”. Megköszöntem, eltettem, és el is olvastam.

Mint kiderült, bizonyítékról szó sincs: a pályázati kiírás csak egy keretdokumentum, ami például meghatározza azokat a szakmai feltételeket, amelyek mellett befogadható egy pályázat, és az elvárásokat, amiket teljesítenie kell. A gyermekvédelmi törvénnyel összhangban a pályázat célja a kis férőhelyszámú, településbe integrált lakásotthonok létrehozása intézménykiváltással, meglevő lakásotthonok korszerűsítése és a speciális, illetve befogadó gyermekotthoni kapacitások fejlesztése.

Tovább keresgéltem: az EMMI roppant segítőkészen (nem) azt írta, ha a konkrét pályázatra vagyok kíváncsi, ott a palyazat.gov.hu oldal – meg is találtam az EFOP-2.1.1-16-2017-00023 azonosítószámú, „ZEG-ZUG speciális otthon” név alatt futó pályázatot. Ez 224 millió forintból valósul meg — Zalaegerszegen 3×8 fős lakásotthont hoznak létre, Kalocsán pedig egy 8 férőhelyes, intézményen belüli bővítés történik. Ugyebár ez az a pályázat, amire a kormány hivatkozni szokott, és aminek megvalósulását magam is nyomon követtem.

A fenntartó mondja ki az igazságot

De most jön a lényeg. Amit a projekt összefoglalójában ír a pályázó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), az konkrétan önleleplezés. Szépen leírják, hogy egyre nagyobb az igény a speciális, illetve kettős szükségletű gyermekeket ellátó férőhelyekre. Kevés a speciális nevelőszülő (mint kiderítettem, 15 van összesen az országban), a speciális gyermekotthoni kapacitások pedig nem elegendőek. 2016-ban a legsúlyosabb állapotban levő fiatalokat ellátó, 5 országos hatáskörű központi speciális gyermekotthon 216 férőhelye többségében teljes feltöltöttséggel működött.

Az SZGYF külön hangsúlyozza, hogy a központi speciális gyermekotthonok esetében „továbbra is jellemző a férőhelyek maximális kihasználtsága és a várólisták”. 2016 decemberében is 49 gyermek várt arra, hogy központi speciális gyermekotthoni elhelyezést kapjon. Tekintettel a hosszú várólistákra, „a központi speciális gyermekotthoni férőhelyek mindegyikére szükség van, azok száma nem csökkenthető”. A fenntartó kerek perec kimondja tehát, hogy akkora a férőhelyhiány, és annyi gyermek vár központi speciális ellátásra, hogy nem szabad megszüntetni egyetlen férőhelyet sem.

Csakhogy – mint az SZGYF írja – „kormánydöntés született a fóti Károlyi István Gyermekközpont által, az intézmény jelenlegi székhelyén biztosított otthont nyújtó ellátások és utógondozói ellátás legkésőbb 2018. július 31-éig új helyszíneken történő megszervezéséről.” A kormánydöntés – vagyis a fóti Gyermekközpont bezárásáról hozott titkos kormányhatározat – miatt „a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában megszűnő férőhelyeket (32 férőhely) pótolni kell. A férőhelybővítésre legalkalmasabb az EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola zalaegerszegi és kalocsai telephelye.”

Azt is leírja a fenntartó, hogy mindkét intézmény már most 48 férőhellyel működik, vagyis a bővítéssel Zalaegerszegen 72-re, Kalocsán 56-ra emelkedik a férőhelyek száma. Mindezt úgy, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint legfeljebb 40 fő helyezhető el egy speciális gyermekotthonban (bár van egy kiskapu a rendszerben: ha szakmai egységekre bontják az intézményt, minden egység külön gyermekotthonnak minősül).

Hivatalos: nem gyermekvédelmi döntés született, az uniós pénzt nem rendeltetésszerűen használták fel

Az SZGYF-es pályázati összefoglalóból világosan kiderül, hogy nincs itt szó semmiféle kitagolásról. A kieső gyermekotthoni férőhelyek nem kiváltásra, hanem „pótlásra” kerülnek, és mivel csak két szóba jöhető intézmény van az egész országban, ami a fótihoz hasonló szükségletű fiúkat fogad, Zalaegerszeget és Kalocsát bővítik – mégpedig uniós pénzből. Holott az uniós pályázati kiírás nem tesz lehetővé olyan férőhelybővítést, ami változatlanul hagyja a speciális férőhelyek számát, miközben nem valósít meg kitagolást sem.

A következtetések egyértelműek, akárhonnan is nézzük:

Egy. Politikai és nem szakmai döntést hoztak a fóti otthon bezárásáról. A Fót sorsáról rendelkező titkos kormányhatározat valójában egy ingatlanról hozott döntés a gyermekvédelmi szempontok totális figyelmen kívül hagyásával. A kormánynak kellett az ingatlan, ezért úgy döntött, hogy kirakja az ellátásra szoruló gyermekeket Fótról. Ezzel vág egybe, hogy az SZGYF azt írta nekem: a fóti Gyermekközpont bezárásának szakmai dokumentumai „nem állnak a rendelkezésére” – a döntés szakmai megalapozása tehát nulla.

Kettő. Így élnek vissza az uniós pénzekkel, sokadik fejezet. Azt hitte a kormány, a legnagyobb titokban elmutyizhatja az értékes fóti ingatlant – elég hozzá egy titkos kormányhatározat, senki sem fogja észrevenni. Tévedtek. Észrevettem. Mára szinte minden részletét feltártam ennek a történetnek: megmutattam, hogy milyen hazugságokkal van tele a kormányzati kommunikáció Fótról, beszámoltam arról, miért sántít a „kitagolás” meséje, honnan hová vinnék a gyermekeket, hogyan kanyarítottak ki máris egy részt a fóti Gyermekközpont területéből, most pedig az is kiderült, hogy uniós pénzből finanszírozzák a készülődő kormányzati mutyit.

Jogi lépések

Most az következik, hogy megvizsgálom a lehetséges jogi lépéseket: az ugyanis nem működik, hogy a gyermekotthonok kiváltására és speciális otthonok kapacitásfejlesztésére igénybe vehető uniós pályázatot arra használjon a kormány, hogy súlyos állapotban levő gyermekeket ide-oda rakosgasson a rendszerben, és helyet csináljon a mutyijának. Azt is szeretném, hogy ország-világ megtudja: végighazudott a kormány két és fél évet, ennyi ideig hazudták azt a szemünkbe, hogy itt a gyermekek érdeke az első, és hogy jobb körülmények közé meg nevelőszülőkhöz kerülnek – miközben titkos kormányhatározatban dőlt el a sorsuk.

A gyermekek sorsa továbbra is bizonytalan: a speciális szükségletű gyermekek férőhelyeinek „pótlása” már megtörtént, de hogy találnak-e kellő számban szakembereket, nem valószínű. A különleges szükségletű gyermekek ellátásáról továbbra sincs semmi hír, ahogy a kísérő nélküli kiskorúakéról sem. Az intézmény jelenlegi és korábbi, a park területén élő dolgozóinak sorsa is nyitott kérdés. Én továbbra is tartom: óriási hibát követ el a kormány azzal, ha bezárja a fóti Gyermekközpontot, és a szakmaiatlan, elkapkodott döntés árát a gyermekek és a gondozóik fogják megfizetni. És persze az uniós adófizető polgárok.

Szél Bernadett
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
Döbbenet: Friss jogsival vitte halálba unokáit a nagymama!
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!
“A kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket”
Három milliárdért újul meg a szabadkígyósi kastély! Vajon ki nyit majd benne szállodát?
Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait!
Borzalmas baleset a Váci úton: Az utastérig szétvágta a kocsit a villanyoszlop! (fotók)
Titkolja a minisztérium, hogy miért nincs még börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester!
Szembe akarta állítani a Fidesz a falun élőket a városlakókkal!
Egymillió forint behajtás után 650 ezres jutalom?
Próbálják Orbánt sakkban tartani: Követeli a Néppárt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését!
Milliókat bulizott el Mészáros Lőrinc egy céges születésnap alkalmából!
Hatalmasat drágult az élet januárban!
Orbán Balázs: A kormány odafigyel a választópolgárok véleményére!
Rafinált trükkel bérel lakást a Várban fillérekért Szijjártó Péter dúsgazdag barátja!
Novák: Kiemelkedő a világban a magyar családtámogatás!
Megerőszakolhatta a 4 éves kislányát, szabadon engedték a ceglédi apát!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
84 millió Ft-ba került a semmire nem jó rezsiutalványok elpostázása a külföldön élő nyugdíjasoknak!
6 milliárd Ft helyett 7,6 milliárdunkba fog kerülni a mélygarázs a Városligetben!
Szijjártó: Magyarország beszáll a ruandai csirketenyésztésbe!
Orbán: Jönni fognak a migánsok!
Magyarország kormánya: A forint gyengülése már nem érinti a magyarokat!
Sokkoló fotók: Darabokra tépte a terepjárót a vonat Nagykanizsánál!
Újabb milliárdokat emészt el a propaganda: Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán!
Székelyföldön költene pénzt patkolókovácsok képzésére a kormány!
Tudatos forintgyengítés: A magyar emberek vagyonát, jövedelmét tudatosan inflálják el!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Kormányzati terv: tudatformáló tábor fiataloknak!
Bakondi: Terroristák is lehetnek a migránsok között!
Már a 2. egyházi gimnázium írtja ki a fákat a Gellért-hegy oldalában!
Szijjártó: a kormány 425 millió Ft-tal támogatja a koreai Soulbrain tatabányai beruházását!
Amit az egészségügyben extraprofitnak nevez a kormány, azért ők le sem hajolnak!
“ Rosszat csináltam, de gyere be, minden rendben lesz” - ez volt a tatabányai családirtó utolsó mondata feleségéhez!
Szörnyű baleset a Kőbányai úton: Az úttestre lökte a fiatalt a villamos, majd halálra gázolta egy kamion!
Saját kerületétől kapott budavári lakást a bukott fideszes polgármester, egy fiatal egyetemista elől happolta el!
Gyurcsány: elszámolok a vagyonommal, ha Orbán megmutatja, hogy miből futja a luxuskiadásaira!
Nem a migrációtól félnek a magyarok, hanem a rémes egészségügytől!
A hatóság megtévesztésével épített nyaralót a siófoki fideszes képviselő!
Orbán ellen tüntettek Berlinben!
Nacsa Lőrinc: Nem fake news egy eseményt egy máshol és máskor készült fotóval illusztrálni!
Kiirtottak egy védett ligeterdőt a Tiszánál, a WWF szerint engedély nélkül!
“Ha a Fidesz kétes eredetű pénzeket keres, inkább Orbán zsebében turkáljon!”
Matolcsy: A magyar gazdaság a legjobb a régióban!
Az Elios-ügy miatt indít pert az Európai Bizottság ellen a TASZ!
Szél Bernadett: Jogi trükkel próbálja elérni Mészáros, hogy bányát nyithasson védett területen!
Nemzetközi sajtó: Hajítsátok ki végre Orbán Viktort!
Polt Péter hallgathatott a gyermekp.rnográfia ügyéről!
A főrabbi is elment a neonácik vonulására, látni akarta őket!
Azerbajdzsánba menekítették a p.dofilbotrányba bukott magyar diplomatát?
Már Szlovéniában is unják Orbán dolgait!
Egy kormányzati érdekkör úgy lopja szét a közpénzt, ahogy egy maffiaszerű galeri szokta!
Mikor fogja a kormány megbecsülni a postai dolgozókat?
61 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánypárti média!
Az E.On Energiakereskedelmi Kft.-t is megvenné Mészáros Lőrinc!
Tízmilliókért méri a hangulatunkat a Fidesz!
“Mióta bújtat pedofilokat a magyar kormány?”
Csalás, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Erzsébetváros önkormányzata!
Nem ad pénzt az Orbán-kormány új BKV-buszokra, muszáj lesz használtakat vennie a fővárosnak!
Felmérés: Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben az Unióban!
Gyermekpornográfia miatt tartóztatták le a perui magyar nagykövetet!
Rejtélyes üzenetekkel verték át a menekülteket Kelebiánál?

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu