Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Ez vár ránk 2050-ben!


Képzeljük el, hogy harminc év telt el, és 2050-et írunk! Nemes Orsolya generációkutató
könyvében ezt a forgatókönyvet is számba veszi annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a jövő közös erőfeszítéseket kívánó kihívásaira.

2050-re a Földnek kilencmilliárd lakosa van. Megapoliszokban élünk, és kétszer annyi energiára van szükségünk, mint korábban. Ha még nem fejlődött addig a technológia, hogy visszafiatalítsuk magunkat vagy radikálisan kitoljuk az átlagéletkorunkat, már csak alig néhány baby boomer él közöttünk, őket pedig 70-es és 80-as éveiket taposó X-ek követik.

Az Y-ok (50–60 évesek) nagy része már unokáiban gyönyörködik, és a nyugdíj felé tart. Rengeteg Z (40– 50-esek) van vezető pozícióban, és reggelente óvodába, iskolába viszik a gyerekeiket. Az alfák nagy része pedig (30–40 közöttiek) családos ember, és túl van jó pár munkahelyen. Sőt, van legalább egy, de talán két új nemzedék is: a Z-k és az alfák gyerekei.

Mostanra egyértelmű a helyzet: elszúrtuk. Hiába a sok figyelmeztetés, tárgyalás, tanulmány, újságcikk és civil kezdeményezés, nem sikerült betartanunk a globális egyezményeket. 200 millió ember vált klímamigránssá, vagyis kényszerült az élhetetlenné váló körülmények miatt, a jobb élet reményében más régiók és országok felé venni az útját.

Milyen az élet más kontinenseken?

A klímaváltozás Afrikát sújtotta a leginkább, a szegénység, a politikai konfliktusok és az ökoszisztéma összeomlása miatt. Több százmillió ember szenved a szárazságtól, a víz- és élelemhiánytól. Ázsiában több száz millió ember számára nincs elég víz, világszinten pedig ötmilliárd ember gyötrődik vízhiánytól. A Kilimandzsáró hava már csak Hemingway novellájának címében szerepel, India és Kína pedig hatalmas, korábban megművelhető földterületeket veszített el. Sanghaj, Jakarta, Bangkok és Manila víz alá került. Az Amazonas esőerdői felének helyén száraz szavanna terül el. Latin-Amerika kávéültetvényeinek kiterjedése a tizedére csökkent, Brazília számos kukoricaültetvénye pedig már a múlté.

Az Egyesült Államok több száz városát elviselhetetlen hőség perzseli. Több államban olyan magasra felszökik a hőmérséklet, mintha lakói két állammal délebbre költöztek volna, a növényzet kiszáradása miatt pedig egyre több erdőtűz tombol. Több millió otthont öntött el a tengervíz és a belvíz: Miami 1,8 millió lakosa térdig jár a tengervízben a belvárosban.

A tenger betemette Rio de Janeiro híres Copacabana tengerpartját, a város belföldi reptérét és a 2016-os olimpia helyszínét is. Az egyiptomi Alexandria homokos partjai víz alá kerültek, nyolcmillió ember maradt otthon nélkül a városban és a Nílus deltájában is. Ázsiában öt emberből négy életminőségére drasztikus hatással van a klímaváltozás. Oszakában 5,2 millió ember, Hongkongban pedig 8,4 millió vált földönfutóvá. Sanghaj, ahol jelenleg 17,5 millióan élnek, teljesen víz alá került.

A sós tengervízzel való keveredés következtében Óceánia part menti édesvizeinek nagy része ihatatlanná vált. Az Antarktisz szintén hihetetlen változásokon ment keresztül. Egy X generációs életének 2019-ig tartó negyven éve alatt a jégtáblák tetemes része, egészen konkrétan a háromnegyede már elolvadt, a megmaradt jégtakaró mérete pedig egyre gyorsabban csökken. A tengerszint emelkedése miatt számos természeti és ember lakta terület radikálisan átalakult. A jégpáncél alól kiszabaduló olaj és gáztartalékokat is ki akarjuk termelni, ezért új olajfúró kutak tarkítják a felszínt. Jegesmedvét, gyűrűs fókát és rozmárt már nemigen látunk.

Európában harminc év múlva

Hogy milyen Európában élünk? Észak-Európáról már nem úgy beszélünk, mint ahol rendszeres az egy méter magas hó, és sétálgatni lehet a befagyott tavak és tengerek felszínén. Sokkal kevesebbet is kell fűteni, mint harminc évvel korábban. A hegyvidékesebb területeken rendszeresen kiáradnak a folyók a téli és tavaszi olvadások idején. Észak-Európa lett a kontinens éléskamrája. Akárcsak a vikingek korában, a földeken többféle terményt vetnek és aratnak, sűrűbbek az erdők, a vízerőművek pedig sok energiát szolgáltatnak. Ezek a területek kedvelt nyári pihenőhelyekké változtak. Ám Skandinávia is ki van téve a változékony és extrém időjárásnak; a téli viharok rettenetes károkat okoznak.

Északnyugat-Európában, az alacsonyan fekvő tengerparti városok jelentős része víz alá került. A telek sokkal csapadékosabbak, ami miatt rendszeresebbek az áradások, és ezek Nagy-Britanniát sújtják leginkább. Gyakran érkeznek elborzasztó hírek Aberdeenből, Glasgow-ból és Newcastle-ből, de belga, holland, német és dán városok nevét is gyakran halljuk.

Egyre melegebbek az évszakok, az állat- és növényfajok pedig északabbra húzódtak. Mivel a friss víz elsősorban a hegyekből (Európa vízkészletének csaknem fele az Alpokból) érkezik, a hó hiánya és a gleccserek olvadása súlyos vízhiányhoz vezetett az egész földrészen. Kontinensünkön Dél-Európa a klímaváltozás legnagyobb vesztese. Fokozatosan kevesebb csapadék hullik, ellenben egyre melegebb van. A legnagyobb veszélyt a víz- és terményhiány jelenti. A hőhullámok és az erdőtüzek olyan gyakoriak, hogy már csak megvonjuk a vállunkat, ha azt halljuk, hogy megint lángol Szicília. A mediterrán régió többé nem nyári turistaparadicsom, sőt lakosai hosszú, tömött sorokban indulnak útnak észak felé.

Élet a megváltozott környezetben

Elöregedő társadalmunk legnépesebb nemzedékei az idősebbek: a baby boomer és az X generációk tagjai, akiket a hőség és az ingadozó hőmérséklet leginkább kikezd. A krónikus betegségben szenvedők sorát rendszeresen megtizedeli a hőguta, akárcsak a mezőgazdaságban és az építkezéseken dolgozókat. Csecsemőink és gyerekeink pedig sokszor a kiszáradás miatt kerülnek óriási veszélybe. Gyorsabban terjednek a fertőző betegségek, főleg a kártevők elszaporodása miatt, a levegő minősége pedig sokkal rosszabb lett. A városok számára, ahol az európaiak háromnegyede él, hatalmas kihívás a víz, az élelmiszer és az energiaellátás biztosítása.

A hőség a mezőgazdaságban, a turizmusban, az energiaellátásban, az iparban és a közlekedésben is óriási károkat okoz. A munkanélkülieknek, valamint a szegénységben és a társadalom peremén élőknek nincsenek megfelelő anyagi forrásaik, hogy megbirkózzanak a változásokkal, más régióba költözzenek, vagy ki tudják gazdálkodni az élelmiszerek emelkedő árára valót. Az extrém időjárási változások miatt rendszeresek az áramszünetek, amelyek megbénítják a háztartások, gyárak, kormányzati intézmények és kórházak működését, sőt a közlekedést is.

Az élhetetlen mindennapok miatt egyre több a mentális betegségben szenvedő, sokan küzdenek szorongásos betegségekkel és depresszióval. Az extrém hőmérséklet-ingadozások Kelet-Közép-Európát és környékét sújtják leginkább. Hol megfagyunk, hol csak a szobában pihegünk. Csökken a csapadékmennyiség, így nyáron gyakoribbak az aszályok, légkondicionáló nélkül alig tudunk létezni. A téli és tavaszi folyóáradások egyre gyakoribbak, főleg, ha sok eső esett télen. Hóra ritkán számíthatunk, a fehér karácsony már csak az idősebb generációk távoli gyerekkori emléke. Az aszályok miatt nem tudunk annyi terményt betakarítani, mint korábban, és egyre többször borulnak lángba az erdők.

Álmatlanul hánykolódva a forró nyári estéken olykor eszünkbe jut, hogy annak idején, 2019-ben senki sem gondolta, hogy nemcsak ijesztgetnek bennünket, hanem egyszer valóban olyan lesz, mintha az Egyenlítő környékére költöztünk volna. Néha, egy-egy gyengébb pillanatunkban pedig bevalljuk a gyerekeinknek, hogy nem ilyen jövőt képzeltünk el nekik. De szerencsére még nem 2050-et, hanem csak 2019-et írunk, és még nincs minden veszve. Van még bő tíz évünk megzabolázni a környezetünket.

A fenti cikk Nemes Orsolya Generációs mítoszok című könyvének szerkesztett részlete.

Miért érdemes a generációkat nem a múlt, hanem a jövő alapján definiálni? Mit tehetnek az egyes nemzedékek, hogy fenntartható világban éljünk? Nemes Orsolya generációkutató szerint a modern, innovatív, kreatív oktatási modellek segítségével leszünk képesek arra, hogy rugalmasan, adaptív módon reagáljunk a bizonytalanságokkal teli jövőre.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
Döbbenet: Friss jogsival vitte halálba unokáit a nagymama!
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!
“A kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket”
Három milliárdért újul meg a szabadkígyósi kastély! Vajon ki nyit majd benne szállodát?
Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait!
Borzalmas baleset a Váci úton: Az utastérig szétvágta a kocsit a villanyoszlop! (fotók)
Titkolja a minisztérium, hogy miért nincs még börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester!
Szembe akarta állítani a Fidesz a falun élőket a városlakókkal!
Egymillió forint behajtás után 650 ezres jutalom?
Próbálják Orbánt sakkban tartani: Követeli a Néppárt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését!
Milliókat bulizott el Mészáros Lőrinc egy céges születésnap alkalmából!
Hatalmasat drágult az élet januárban!
Orbán Balázs: A kormány odafigyel a választópolgárok véleményére!
Rafinált trükkel bérel lakást a Várban fillérekért Szijjártó Péter dúsgazdag barátja!
Novák: Kiemelkedő a világban a magyar családtámogatás!
Megerőszakolhatta a 4 éves kislányát, szabadon engedték a ceglédi apát!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
84 millió Ft-ba került a semmire nem jó rezsiutalványok elpostázása a külföldön élő nyugdíjasoknak!
6 milliárd Ft helyett 7,6 milliárdunkba fog kerülni a mélygarázs a Városligetben!
Szijjártó: Magyarország beszáll a ruandai csirketenyésztésbe!
Orbán: Jönni fognak a migánsok!
Magyarország kormánya: A forint gyengülése már nem érinti a magyarokat!
Sokkoló fotók: Darabokra tépte a terepjárót a vonat Nagykanizsánál!
Újabb milliárdokat emészt el a propaganda: Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán!
Székelyföldön költene pénzt patkolókovácsok képzésére a kormány!
Tudatos forintgyengítés: A magyar emberek vagyonát, jövedelmét tudatosan inflálják el!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Kormányzati terv: tudatformáló tábor fiataloknak!
Bakondi: Terroristák is lehetnek a migránsok között!
Már a 2. egyházi gimnázium írtja ki a fákat a Gellért-hegy oldalában!
Szijjártó: a kormány 425 millió Ft-tal támogatja a koreai Soulbrain tatabányai beruházását!
Amit az egészségügyben extraprofitnak nevez a kormány, azért ők le sem hajolnak!
“ Rosszat csináltam, de gyere be, minden rendben lesz” - ez volt a tatabányai családirtó utolsó mondata feleségéhez!
Szörnyű baleset a Kőbányai úton: Az úttestre lökte a fiatalt a villamos, majd halálra gázolta egy kamion!
Saját kerületétől kapott budavári lakást a bukott fideszes polgármester, egy fiatal egyetemista elől happolta el!
Gyurcsány: elszámolok a vagyonommal, ha Orbán megmutatja, hogy miből futja a luxuskiadásaira!
Nem a migrációtól félnek a magyarok, hanem a rémes egészségügytől!
A hatóság megtévesztésével épített nyaralót a siófoki fideszes képviselő!
Orbán ellen tüntettek Berlinben!
Nacsa Lőrinc: Nem fake news egy eseményt egy máshol és máskor készült fotóval illusztrálni!
Kiirtottak egy védett ligeterdőt a Tiszánál, a WWF szerint engedély nélkül!
“Ha a Fidesz kétes eredetű pénzeket keres, inkább Orbán zsebében turkáljon!”
Matolcsy: A magyar gazdaság a legjobb a régióban!
Az Elios-ügy miatt indít pert az Európai Bizottság ellen a TASZ!
Szél Bernadett: Jogi trükkel próbálja elérni Mészáros, hogy bányát nyithasson védett területen!
Nemzetközi sajtó: Hajítsátok ki végre Orbán Viktort!
Polt Péter hallgathatott a gyermekp.rnográfia ügyéről!
A főrabbi is elment a neonácik vonulására, látni akarta őket!
Azerbajdzsánba menekítették a p.dofilbotrányba bukott magyar diplomatát?
Már Szlovéniában is unják Orbán dolgait!
Egy kormányzati érdekkör úgy lopja szét a közpénzt, ahogy egy maffiaszerű galeri szokta!
Mikor fogja a kormány megbecsülni a postai dolgozókat?
61 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánypárti média!
Az E.On Energiakereskedelmi Kft.-t is megvenné Mészáros Lőrinc!
Tízmilliókért méri a hangulatunkat a Fidesz!
“Mióta bújtat pedofilokat a magyar kormány?”
Csalás, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Erzsébetváros önkormányzata!
Nem ad pénzt az Orbán-kormány új BKV-buszokra, muszáj lesz használtakat vennie a fővárosnak!
Felmérés: Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben az Unióban!
Gyermekpornográfia miatt tartóztatták le a perui magyar nagykövetet!
Rejtélyes üzenetekkel verték át a menekülteket Kelebiánál?

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu