Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Az elmúlt hónapokban a háttérben jelentősen átalakult Orbán negyedik kormánya!


Míg Palkovics László szép új Magyarországot álmodhat a miniszterelnök víziója szerint,
Kásler Miklós irányítása alatt kormányzati elfekvővé válhat a humántárca. Az elmúlt hónapokban a miniszteri bársonyszékek mögött jelentősen átalakult Orbán negyedik kormánya.

Orbán Viktor csalhatatlan kormányfő, ezt nem más állítja róla, mint ő maga. Ezért aztán a miniszterelnök akkor sem tévedett a tárcavezetők kiválasztásánál, ha később kiderül a teljes alkalmatlanságuk. Orbánnál azonban elválik a kommunikáció a hatalom gyakorlásától. Míg kifelé fenntartja annak látszatát, hogy történelmi távlatokban is példamutatóan stabil kormány élén áll, házon belül nem sokat habozik, ha a túlságosan ambiciózusokat kell eltávolítani, az alkalmatlanokat büntetni és a strébereket megjutalmazni. Sehol sem látható jobban Orbán személyzeti politikája, mint Palkovics László és minisztériuma felemelkedésén Kásler Miklós és a humántárca kárára.

A miniszterelnök Réthelyi Miklós után másodszor tett kísérletet arra, hogy orvosra, ám politikai értelemben nyugdíjaskorú újoncra bízza az Emberi Erőforrások Minisztériuma név (Emmi) alatt futó kísérleti laboratóriumot, amely minden problémás, hálátlan, pénzt nyelő területet egy fedél alatt tart. Kásler eddigi minisztersége csak a szkíták szemében lehet sikeres, de ők sajnálatos kihalásuk okán nem képeznek választói réteget. Az Országos Onkológiai Intézetből igazolt tárcavezető leggyorsabban épp az egészségügyi államtitkárával veszett össze, és azóta sem talált rá a helyes irányra. Teljes kudarcát mutatja, hogy a magyar állam soha olyan keveset nem költött GDP-arányosan erre az ágazatra, mint az ő minisztersége alatt. A humántárca viszont nem tudja, épp melyik negatív hírt cáfolja, hiszen közben kiderült, hogy augusztus utolsó hetében még 1700 hiányzó tanárt kellene sürgősen pótolni a magyar iskolákban. Az Emmi szerint ez nyáron természetes, ám munkatársunk inkább a pánikot hallotta ki egy fővárosi iskolaigazgató szavaiból, aki az időpont-egyeztetés közben megjegyezte: nem tudnánk-e a találkozóra magunkkal vinni egy fejlesztőpedagógust.

Nem csoda, hogy hónapok óta tartja magát a pletyka, hogy az önkormányzati választások után Orbán Viktor rászánja magát a miniszterváltásra. Lázár János visszatérhet, hadd bizonyítsa alázatát a kormányfő iránt a legnehezebb tárcák valamelyikének élén. Ehhez látszólag passzol, hogy a parlament hátsó soraiba száműzött Lázár rövid flört után nemet mondott a hódmezővásárhelyi jelöltségre, mivel a polgármesteri poszt összeférhetetlen lett volna mind a képviselői mandátummal, mind az esetleges miniszteri teendőkkel. A volt kancelláriaminiszter vár tehát tovább, hogy a sorsáról döntés szülessen.

Csakhogy Orbán minden jel szerint talált magának egy Lázárhoz munkabírásában, étvágyában és könyörtelenségében is hasonlító embert, aki azonban a hűségében kikezdhetetlen, és eddig még a vadászkastélyoknak is ellen tudott állni. Egy év után egyre világosabban látszik, hogy Palkovics László lett a negyedik Orbán-kormány erős embere. Gulyás Gergellyel a Miniszterelnökség meggyengült, Kásler alatt pedig az Emmi foszlásnak indult. A Palkovics által megszerzett Innovációs és Technológiai Minisztérium közben új csúcstárcává vált, amely ráadásul ki is szolgálja Orbán vízióját a jövő magyar gazdaságáról, amelyben a felsőoktatási és kutatási feladatokat ellátó intézmények a hazai cégekkel együttműködve nevelik ki a digitális korszakhoz szükséges munkaerőt.

Lázár telivér politikus, aki nemegyszer eljátszott a gondolattal, hová léphetne még feljebb a karrierje során. És az ambíciókhoz erőforrásokban és kapcsolatrendszerben is igyekezett hátországot képezni magának. Palkovics másként határozza meg küldetését, más ambíciók hajtják. Irányítása alatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium leginkább olyan, mint egy multinacionális vállalat, amelyben a miniszter-vezérigazgató legfőbb stratégiája, hogy amit csak lehet, maga alá gyűrjön. Az autóipari innovátor még a Balog Zoltán által vezetett Emmi államtitkáraként debütált a kormányban, és a 2014-es ciklus egyik emblematikus feladatát bízta rá a kormányfő: adja a CEU elleni küzdelemhez az arcát, magyarázza el a megmagyarázhatatlant, veszítse el reputációját abban a közegben, amelyhez korábban tartozott. Mindhárom kihívásnak bravúrosan megfelelt. Ahogy Anne Applebaum épp a CEU-n magyarázta el: a de facto egypártrendszerek egyik tulajdonsága, hogy azokat jutalmazzák, akik saját személyes imázsuknak teljes beáldozásával védik a rendszert. Palkovics nem törődött azzal, hogy elismert szakemberből az ország kimagasló egyetemének a hóhéra lett.

Állítólag Orbántól azt kérte cserébe, hogy a következő kormányban önálló felsőoktatási-kutatási minisztériumot kapjon. A kormányfő azonban még egy „záróvizsgához” kötötte a kinevezést: a Magyar Tudományos Akadémiát kellett Palkovicsnak megtörnie, és megfosztania kutatóintézeteitől, ezzel a milliárdos költségvetési források feletti ellenőrzéstől. Csak a munka végeztével kapta meg az innovációs tárca a felsőoktatást. Szeptembertől tehát a köz- és felsőoktatás két külön tárcához tartozik, mintha a kettő nem képezne egységet. Hogyan ugrik majd meg az egyetemi hallgatók minősége, ha a középiskolákat az alkalmatlansága miatt büntetett Emmi irányítása alatt hagyják? És hol határozzák majd meg, milyen felvételit írnak az érettségizők?


Palkovicsot azonban nem kínozhatják kétségek. Már most felel a szakképzésért, és mellesleg óriási portfóliót is el kell irányítania. A minisztériumát ismerők szerint a számára érdektelenebb területek irányítását átengedte az államtitkároknak. Hozzá tartozik ugyanis az elföldelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladatainak jó része. Bár Bártfai-Mager Andreára szignálták a nemzeti vagyon kezelését, így például a MÁV irányítását, a vasúti fejlesztések a pénzforrásokkal együtt Palkovicshoz tartoznak – például Orbán egyik kedvenc projektje, a kínai gigahitelből épülő Budapest–Belgrád vonal.

A miniszter továbbra is a kutatásirányítást tekinti azonban szívügyének, abba minden energiáját beleveti, azt sem hagyja, hogy Maróth Miklós magához ragadja az irányítást az MTA-ról leválasztott úgynevezett Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetőjeként. Nem azért vitte végig a maradék presztízsét is leromboló harcot az MTA ellen, hogy aztán a döntés jogáról lemondjon. Az viszont egyelőre kérdés, hogy Orbán kinek a javára ítélne Palkovics és Maróth meccsében. Szereti ugyanis, ha senki sem válik egyeduralkodóvá az adott területen, így az osztozkodni kényszerülők mindig az ő kegyét keresik.

A minisztert főleg a műszaki-természettudományi terület érdekli majd, az élettudományi kevésbé, a bölcsészetet meg a társadalomtudományt meghagyja a politikusoknak, szórakozzanak vele, ahogyan tudnak. A felsőoktatás területén legalább az államtitkár személye megmarad: Bódis József ugyanis az Emmiből átkerül az innovációs tárcához. A várakozások szerint Palkovicsék megpróbálkozhatnak a Corvinus-modell elterjesztésével. A közgazdasági egyetem közérdekű alapítványként működik tovább, két hazai nagyvállalat részvénycsomagjával gazdálkodhat, hogy az állami béklyó nélkül szabadabb, így innovatívabb intézményként bizonyíthasson a nemzetközi versenyben. A piaci alapokon működő felsőoktatás azonban a félelmek szerint tovább szűkíti majd a szegényebb rétegekből származó diákok bejutási esélyeit.

Az államtitkári vonalon további átalakítások zajlanak. Palkovics megerősödése látható abban, hogy Cseresnyés Péter, a tárca parlamenti államtitkára, egyben miniszterhelyettese távozik a posztjáról. Forrásaink szerint őt nem a miniszter választotta, hanem kiutalták számára, most viszont átadja a helyét Schanda Tamásnak, Palkovics emberének. A kremlinológusok szorosan figyelik Boros Anita mozgását is, aki visszatér a kormányba, hogy az építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárságot vezesse. Ő a minisztérium jogelődjénél, Seszták Miklós alatt is dolgozott, de megérezte, mikor kell elhagyni a süllyedő hajót, és eddig Handó Tündét segítette az Országos Bírói Hivatal elnöki biztosaként.

Az innovációs tárca felemelkedésével zsugorodásnak indult az Emmi, és ez érinti azt a területet is, amelyhez Káslernek valódi tudása lenne. Az Orbán-rendszerben már eddig sem az illetékes tárca, hanem a pénzügyminisztérium és tőle függetlenül a Magyar Nemzeti Bank szabott irányt az egészségügy korszerűsítésének. Míg a miniszter minden várakozás ellenére egyelőre a helyén maradt, az egészségügyért felelős államtitkárságon élénk cserebere zajlott. Tavaly októberben négy hónapnyi munka után küldték vissza korábbi munkahelyére Nagy Anikó államtitkárt, de a helyettes államtitkári posztokon is volt némi jövés-menés. Kettőről háromra növekedett a helyettesi pozíciók száma, és nemcsak az azt betöltő személyek, hanem a rájuk bízott feladatkörök is változtak. A nyár közepén pedig felmentették a miniszter bizalmi embereként számon tartott Fábián Károlyt az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkári tisztségből, és helyét augusztusban a jászberényi fociklub sportorvosa, Csiki Zoltán vette át. Ugyanakkor az ágazat irányításában nem hagyott az utódok számára is megszívlelendő, maradandó nyomot a Kásler-éra, hacsak a kártékonyságot nem nevezzük annak.

A nagy horderejűnek kikiáltott nemzeti egészségprogramok végül kormányzati zöld utat kaptak ugyan, de a megvalósításukhoz kért pénzre a miniszterelnök nem bólintott rá. Ugyanakkor egy helyben topog a főváros egészségügyi infrastruktúrájának korszerűsítését ígérő Egészséges Budapest program. Jottányit sem javult a kórházak eladósodottsága (lásd Kódolt bajok című írásunkat a Gazdaság rovatban), és minden jel szerint forró ősz vár a miniszterre, mert az orvosi kamara és külön a fogorvosok is demonstrációkra készülnek.

A felsőoktatás átvételével nemcsak az orvosegyetemek kerülnek át Palkovicshoz, hanem az általuk működtetett klinikák is. Csupán két adat a nagyságrend érzékeltetésére: az aktív fekvőbeteg-ellátás esetszámának 18 százalékát teljesítik az egyetemi klinikák, ezért tavaly 104 milliárd forintot utalt ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, ami a teljes kórházi aktív ellátás finanszírozásának 22 százaléka.

Ez meghatározó nagyságrend, ami nemcsak a dolgozókat, hanem a betegeket is érinti, de máig nem szivárgott ki semmilyen elemzés vagy változtatási terv. Az igaz ugyan, hogy az egyetemek korábban sem tartoztak az egészségügyért felelős tárcához, ami eddig is okozott problémákat. Még az sem változtatott ezen, amikor 2010-ben egy fedél alá került az államtitkárságokká lefokozott oktatási és egészségügyi terület. A külön érdekek „házon belül” is megmaradtak. Csupán elméleti alapon megközelítve az új minisztériumi fennhatóságot: ha nagyobb hangsúly kerül a kutatásra és az oktatásra – adottnak véve az orvosegyetemek létszámát –, annak a betegellátás ihatja meg a levét. De ennek az ellenkezője is benne van a pakliban. Az innovációs tárca a jelenleginél sokkal nagyobb lobbierőt adhat az orvosi egyetemeknek, több pénzt, fejlesztési lehetőséget, amiből juthat a betegágyakra is. Az persze megint kérdés, hogy az egészségbiztosítási alap átcsoportosításával más kórházak kárára vagy külső forrásokból.

Jelzésértékű volt az is, hogy amikor a kormány végre úgy döntött, muszáj kezdeni valamit a „keresztény szabadság” szociális hálójából kiesett romákkal, a társadalmi felzárkóztatás ügye májusban hirtelen a Belügyminisztériumhoz került, mondván: a közfoglalkoztatás irányításával úgyis annál a tárcánál találkoznak legtöbbször a leszakadó társadalmi rétegekkel. És ezzel újabb elkölthető milliárdok vándoroltak el Káslertől a hatékonyabb, megbízhatóbb minisztertárs, ezúttal Pintér Sándor irányába.

GÁTI JÚLIA, GERGELY MÁRTON, RIBA ISTVÁN, SZABÓ YVETTE
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Újabb remek hír Mészárosnak: A kormány 1,5 milliárddal megemeli a BMW építkezéseire szánt keretet!
Parancsnoki érdemrend keresztet kapott Novák!
Már majdnem összegyűlt Hadházy 2 milliós büntetése!
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében! (videó)
Bevallották: A Fidesz pártalapítványa is részt vett Orbán évértékelőjének szervezésében!
Gyurcsány: minden képviselő fordítsa ki a zsebét!
Kormánytámogatással hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot!
Az éj leple alatt nyújtotta be a kormány a Lex Dézsit!
Illegális hulladéklerakót működtet a komlói önkormányzat!
Magyar tisztséghez juttatott Orbán egy senki által meg nem választott brüsszeli bürokratát!
Polt Péter elárulta, miért hallgatott az ügyészég a pedofil-ügyről!
NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről!
Kiskorút ejtett teherbe a pöstyéni nőgyógyász, de a fiatal fiúkat is zaklatta!
Bakondi: 120 ezer migráns tart Magyarország felé!
Összefog az ellenzék: Közösen támadják meg a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon!
Majd 1,9 milliárd forint közpénzből üzemel idén a Puskás Aréna!
Titkolja a Honvédelmi Minisztérium, hogy ki engedélyezte a hadsereg vezetőinek az Orbán-évértékelőn való részvételt!
Egy tender, két győztes: Addig trükköztek, míg Széles Gábor cége is nyert!
Törvénytelenül viseltek egyenruhát a Honvédség vezetői Orbán évértékelőjén!
Máris törvényt alkotna a Fidesz a még meg sem tartott nemzeti konzultáció alapján!
MNB korábbi alelnöke: A miniszterelnök hazudik! Orbán szégyellhetné magát!
Lovagkeresztet kaptak Orbán kedvenc jordán szállodásai!
Évi 40 milliót költ az FKF egy teljesen üres épület őrzésére!
Szijjártó nagy bejelentése: Magyarország tagja az elitklubnak!
Hiába ítélték el jogerősen, még nem vonult börtönbe Orbán Viktor egykori kávépartnere!
Nem fizeti ki a raboknak megítélt pénzt az állam!
Szijjártó: Magyarország harmadik éve tagja az évi 100 milliárd euró fölötti exportra képes elitklubnak!
Másfél milliárd után csurran még 250 millió Mészároséknak a sédi csatornából!
Orbán elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét!
Ízekre szedték Orbán értékelőjét!
13 éves kislányát adta el egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért alkalmanként!
Nem akarják a kormánypárti képviselők, hogy tisztán lássunk a fóti gyermekotthon ügyében! (videó)
Orbán megfáradt Bástya elvtársat játszott az évértékelőn!
10 évre titkosították a pedofíliával vádolt nagykövet ügyében elhangzottakat!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!
“A kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket”
Három milliárdért újul meg a szabadkígyósi kastély! Vajon ki nyit majd benne szállodát?
Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait!
Borzalmas baleset a Váci úton: Az utastérig szétvágta a kocsit a villanyoszlop! (fotók)
Titkolja a minisztérium, hogy miért nincs még börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester!
Szembe akarta állítani a Fidesz a falun élőket a városlakókkal!
Egymillió forint behajtás után 650 ezres jutalom?
Próbálják Orbánt sakkban tartani: Követeli a Néppárt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését!
Milliókat bulizott el Mészáros Lőrinc egy céges születésnap alkalmából!
Hatalmasat drágult az élet januárban!
Orbán Balázs: A kormány odafigyel a választópolgárok véleményére!
Rafinált trükkel bérel lakást a Várban fillérekért Szijjártó Péter dúsgazdag barátja!
Novák: Kiemelkedő a világban a magyar családtámogatás!
Megerőszakolhatta a 4 éves kislányát, szabadon engedték a ceglédi apát!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
84 millió Ft-ba került a semmire nem jó rezsiutalványok elpostázása a külföldön élő nyugdíjasoknak!
6 milliárd Ft helyett 7,6 milliárdunkba fog kerülni a mélygarázs a Városligetben!
Szijjártó: Magyarország beszáll a ruandai csirketenyésztésbe!
Orbán: Jönni fognak a migánsok!
Magyarország kormánya: A forint gyengülése már nem érinti a magyarokat!
Sokkoló fotók: Darabokra tépte a terepjárót a vonat Nagykanizsánál!
Újabb milliárdokat emészt el a propaganda: Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán!
Székelyföldön költene pénzt patkolókovácsok képzésére a kormány!
Tudatos forintgyengítés: A magyar emberek vagyonát, jövedelmét tudatosan inflálják el!
Gyász: elhunyt Wichmann Tamás, a magyar kenuslegenda!
Újabb uniós eljárások várhatnak az Orbán-kormányra!
Ped.fil-ügy: Szíjjártót védi a Külügyminisztérium!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu