Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
D. Tóth Kriszta: Csak egy kutya!
Nagyon furcsa nyár volt ez. Sok mindent elvett. Biztosan ad is a helyébe mást, mert az univerzum sze
reti az egyensúlyt, de azt egyelőre nehezebben veszem föl a földről. Mindegy, kivárom, amíg le tudok érte hajolni. D. Tóth Kriszta írása.
Tizenharmadszor kezdem el és törlöm ki újra a következő mondatot.

Július 22-én, életének kilencedik évében meghalt Ringo. A négylábú fiam, barátom, cinkosom, támaszom, terapeutám. Nyolcvankilós édes, mafla, jóképű „lovunk”, aki előbb hallgatott a „Horse” (= Ló) becenévre, mint a családi keresztségben a Beatles dobosa után kapott úgynevezett rendes kutyanevére. Úgy ült a kanapén, mint egy ember, szerette a vizes sportokat nézni a tévében, ha a családban valaki megölelt valakit, azonnal odagaloppozott, és befúrta a fejét középre, naponta kétszer evett, sokat és többet lustálkodott bármelyikünknél.

Az a nyolc év és tíz hónap, amit nekünk ajándékozott magából, maga volt a csoda. Még akkor is, ha igazi logisztikai rémálom volt minden utazás megszervezése, ha rendszeresen egy vagyont hagytunk ott az állatorvosnál miatta, ha naponta háromszor kellett felsöpörnünk a szőrét a parkettáról, ha néha örömében valósággal felborított és nyállal borított be bennünket, ha, ha, ha…

Nincs többet ha, mert ő sincs többet. Gondolhatjátok, mekkora űrt hagyott maga után, nyolcvankilónyit, minimum. Még akkor is, ha – talán sokan tudjátok – nagyon beteg volt már az utolsó három hónapban, epilepsziás rohamai a szakértő kezelés és hatványozott családi felügyeletünk ellenére megviselték a szívét, a tudatát, az izomzatát, az ízületeit, mindenét. Minket is. Az utolsó estéjén kétszer vacsorázott, ellopta a papucsomat, aztán a szokásos időben, kilenc körül még odament az „apjához” egy ölelésre, és beslattyogott a kisszobába a matracára. Elaludt örökre.

Szokjuk még az életet nélküle, nem megy könnyen. Ahogy az írás sem megy könnyen róla, pedig nekem ez az igazi közegem, a leírt szavak szoktak meggyógyítani mindenféle bajomból. De most csak ennyit sikerült, ennyi fér ide, a nyilvánosság elé. A többi még bent van a rendszerben, feldolgozás alatt.

A gyászból nincs gyógyulás, akkor sem, ha nem embert gyászolsz. Hanem csak egy kutyát. Csak.

Ezt is egy furcsa dolog hozta ki belőlem. A minap olvastam, hogy szintén július végén meghalt Jennifer Aniston és volt férje, Justin Theroux tizenkét éves hófehér juhászkutyája. Beteg volt már, készültek rá, hogy elmegy. A színész egy hat képből álló, lapozható galéria kíséretében (itt lejjebb te is megnézheted a fotókat – a szerk.) mesélte el a történteket, és köszönt el „leghűségesebb családtagjától”, csaknem hétszázezer követője szeme láttára. A képeken a puha takarón fekvő kutyát látjuk, bundáját virágok borítják, szerettei egymás kezét fogják a feje fölött, ahogy utolsó útjára kísérik.

Az egyébként a magánéletét – házasságuk ideje alatt és a válásuk óta is – féltve őrző színészpáros szokatlanul érzelmes és nyilvános búcsújára Dollytól sokan felkapták a fejüket. Élcelődtek itt-ott a körülményeken és a család választott búcsúján. És nem csak azért, mert végtelen szomorúságukat és gyászukat megosztották a nagyvilággal. Hanem mert: miért kell egy kutyának temetés? Miért kell virágszirmokkal telehinteni és a nyugati szélbe tartott arccal imádkozni érte? Miért kell pihe-puha takaróba bugyolálni, búcsúbeszédet mondani hozzá, és sírkövet csináltatni neki a kert végébe? Miért kell ezt egyáltalán kiteregetni a nyilvánosság elé?

Magánügy. „Négyfalközött.” Ez csak egy kutya. Csak egy kutya.

Bevallom, én magam is csak most, a saját esetünk kapcsán szembesültem azzal, hogy a kisállattemetés és az állatoknak szervezett gyászszertartások ma már létező műfaj. Amíg a nagyapámék annak idején Somogyban egyszerűen csak elásták Cézárt, a kuvaszunkat a kert végében, addig most rendeletek sora szabályozza, hogy hol és milyen keretek között temetheted saját földbe a kedvencedet, ha pedig hivatásos szakemberek szolgáltatásait veszed igénybe, azoknak milyen tanúsítványokkal kell rendelkezniük, és milyen szabályokat kell betartaniuk. Agyonszabályozott tevékenység lett ez is, mint az egész életünk. Az állatkrematórium, ha akarod, házhoz jön, de el is kísérheted és végigvirraszthatod a kutyád, macskád hamvasztását, ha neked az esik jól. Választhatsz neki a személyiségéhez illő urnát, vagy épp szertartást és díszfejfát az egyik állattemetőben.

Hogy mégis mi a baj ezzel? Szerintem az égvilágon semmi. Sőt. Amikor saját veszteségünk szülte kényszerűségből szembekerültem a sokféle lehetőséggel, először én is meghökkentem. De ez csak néhány pillanatig tartott. Utána inkább…örültem, már amennyire a helyzet engedte.

Annak, hogy családtaghoz illő módon lehet megoldást választani a gyász legmélyebb pillanatában, hogy nemcsak életében lehetünk felelős gazdái a kutyánknak, hanem halálában is. Méltó módon búcsúzhatunk tőle.

Akkor is, ha csak egy kutya.

Számtalanszor hallottam a Ringóval töltött majd kilenc év alatt ezt a mondatot: „De hát ő csak egy kutya!” Ne igazítsuk hozzá az utazásainkat; ne aggódjam már, semmi baja nem lesz, ha nem megyek haza hozzá idejében; nehogymá’ kutyabarát bébiszittert keressek, elvégre a gyerekre kell vigyázni… és így tovább. Mint minden mást, valaki ezt is mindig jobban tudta.

Az Aniston–Theroux-állattemetés után pár nappal újabb kutyás hír jött szembe, immár Magyarországról. Egy nő az autójához kötötte és a kegyetlen halálig vonszolta a korábban elkóborolt kutyáját. Aztán azt nyilatkozta: egyáltalán nem sajnálja, minek ment el otthonról. Már szinte vártam, hogy hozzátegye: hagyják már őt békén, hiszen ez csak egy kutya. Rettenet az egész történet, olvasta és szörnyülködött rajta az egész ország. Az én agyam pedig összekötötte a pontokat.

Nem kell minden állatnak puha pokrócos, virágszirmos temetést tartani. Nem kell fejfa, sem tappancsos dizájnerurna. Nem kell, hogy úgy szeresd, mint az emberi családtagjaidat. Nem kell neki különleges bánásmód.

Senkid nem vagyok, és most mégis kérek tőled valamit.

Azt, hogy legalább annyira kötődj hozzá, hogy nem kötöd a kocsid lökhárítójához, nem éhezteted, nem dobod ki egy cipősdobozban a kölykeit az árokpartra, nem tenyészted túl, nem szabadulsz meg tőle, ha túl gyorsan, túl nagyra nő. Hogy nem vered láncra az udvaron, nem hagyod magára naphosszat, nem rúgod bele a napközben szerzett dühödet és frusztrációdat.

Annyit kérek tőled, hogy egy pillanatra se felejtsd el: érző, gondolkodó élőlény, aki megérdemli, hogy ehhez méltó módon törődjenek vele, szeressék és tanítsák.

Ha pedig az élete végéhez közeledik, légy vele irgalmas, hogy úgy halhasson meg, ahogy te szeretnél: fájdalom, méltatlan körülmények és felesleges szenvedés nélkül.

Ringo végül hamvasztást kapott. Hamarosan, ha majd készen érezzük magunkat rá, elbúcsúzunk tőle a mezőn, ahol annyira imádott rohangálni. Addig is, a megmaradt gyógyszereit egy zalai beteg kiskutyára hagyta. Az etetőjét legjobb barátnőjére, a drótszőrű vizsla Sacira. A két még használható ágyát pedig egy kutyamenhelyre. Úgy gyászoljuk, mint egy családtagot. Nem tudom, meddig, mert erre nincs szabály. Erre sincs.

És most írtam róla (mégiscsak) egy cikket. Senkitől nem várok érte dicséretet. Sem kritikát. Nekem így esett jól.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
Döbbenet: Friss jogsival vitte halálba unokáit a nagymama!
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!
“A kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket”
Három milliárdért újul meg a szabadkígyósi kastély! Vajon ki nyit majd benne szállodát?
Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait!
Borzalmas baleset a Váci úton: Az utastérig szétvágta a kocsit a villanyoszlop! (fotók)
Titkolja a minisztérium, hogy miért nincs még börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester!
Szembe akarta állítani a Fidesz a falun élőket a városlakókkal!
Egymillió forint behajtás után 650 ezres jutalom?
Próbálják Orbánt sakkban tartani: Követeli a Néppárt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését!
Milliókat bulizott el Mészáros Lőrinc egy céges születésnap alkalmából!
Hatalmasat drágult az élet januárban!
Orbán Balázs: A kormány odafigyel a választópolgárok véleményére!
Rafinált trükkel bérel lakást a Várban fillérekért Szijjártó Péter dúsgazdag barátja!
Novák: Kiemelkedő a világban a magyar családtámogatás!
Megerőszakolhatta a 4 éves kislányát, szabadon engedték a ceglédi apát!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
84 millió Ft-ba került a semmire nem jó rezsiutalványok elpostázása a külföldön élő nyugdíjasoknak!
6 milliárd Ft helyett 7,6 milliárdunkba fog kerülni a mélygarázs a Városligetben!
Szijjártó: Magyarország beszáll a ruandai csirketenyésztésbe!
Orbán: Jönni fognak a migánsok!
Magyarország kormánya: A forint gyengülése már nem érinti a magyarokat!
Sokkoló fotók: Darabokra tépte a terepjárót a vonat Nagykanizsánál!
Újabb milliárdokat emészt el a propaganda: Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán!
Székelyföldön költene pénzt patkolókovácsok képzésére a kormány!
Tudatos forintgyengítés: A magyar emberek vagyonát, jövedelmét tudatosan inflálják el!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Kormányzati terv: tudatformáló tábor fiataloknak!
Bakondi: Terroristák is lehetnek a migránsok között!
Már a 2. egyházi gimnázium írtja ki a fákat a Gellért-hegy oldalában!
Szijjártó: a kormány 425 millió Ft-tal támogatja a koreai Soulbrain tatabányai beruházását!
Amit az egészségügyben extraprofitnak nevez a kormány, azért ők le sem hajolnak!
“ Rosszat csináltam, de gyere be, minden rendben lesz” - ez volt a tatabányai családirtó utolsó mondata feleségéhez!
Szörnyű baleset a Kőbányai úton: Az úttestre lökte a fiatalt a villamos, majd halálra gázolta egy kamion!
Saját kerületétől kapott budavári lakást a bukott fideszes polgármester, egy fiatal egyetemista elől happolta el!
Gyurcsány: elszámolok a vagyonommal, ha Orbán megmutatja, hogy miből futja a luxuskiadásaira!
Nem a migrációtól félnek a magyarok, hanem a rémes egészségügytől!
A hatóság megtévesztésével épített nyaralót a siófoki fideszes képviselő!
Orbán ellen tüntettek Berlinben!
Nacsa Lőrinc: Nem fake news egy eseményt egy máshol és máskor készült fotóval illusztrálni!
Kiirtottak egy védett ligeterdőt a Tiszánál, a WWF szerint engedély nélkül!
“Ha a Fidesz kétes eredetű pénzeket keres, inkább Orbán zsebében turkáljon!”
Matolcsy: A magyar gazdaság a legjobb a régióban!
Az Elios-ügy miatt indít pert az Európai Bizottság ellen a TASZ!
Szél Bernadett: Jogi trükkel próbálja elérni Mészáros, hogy bányát nyithasson védett területen!
Nemzetközi sajtó: Hajítsátok ki végre Orbán Viktort!
Polt Péter hallgathatott a gyermekp.rnográfia ügyéről!
A főrabbi is elment a neonácik vonulására, látni akarta őket!
Azerbajdzsánba menekítették a p.dofilbotrányba bukott magyar diplomatát?
Már Szlovéniában is unják Orbán dolgait!
Egy kormányzati érdekkör úgy lopja szét a közpénzt, ahogy egy maffiaszerű galeri szokta!
Mikor fogja a kormány megbecsülni a postai dolgozókat?
61 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánypárti média!
Az E.On Energiakereskedelmi Kft.-t is megvenné Mészáros Lőrinc!
Tízmilliókért méri a hangulatunkat a Fidesz!
“Mióta bújtat pedofilokat a magyar kormány?”
Csalás, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Erzsébetváros önkormányzata!
Nem ad pénzt az Orbán-kormány új BKV-buszokra, muszáj lesz használtakat vennie a fővárosnak!
Felmérés: Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben az Unióban!
Gyermekpornográfia miatt tartóztatták le a perui magyar nagykövetet!
Rejtélyes üzenetekkel verték át a menekülteket Kelebiánál?

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu