Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
D. Tóth Kriszta: Csak egy kutya!
Nagyon furcsa nyár volt ez. Sok mindent elvett. Biztosan ad is a helyébe mást, mert az univerzum sze
reti az egyensúlyt, de azt egyelőre nehezebben veszem föl a földről. Mindegy, kivárom, amíg le tudok érte hajolni. D. Tóth Kriszta írása.
Tizenharmadszor kezdem el és törlöm ki újra a következő mondatot.

Július 22-én, életének kilencedik évében meghalt Ringo. A négylábú fiam, barátom, cinkosom, támaszom, terapeutám. Nyolcvankilós édes, mafla, jóképű „lovunk”, aki előbb hallgatott a „Horse” (= Ló) becenévre, mint a családi keresztségben a Beatles dobosa után kapott úgynevezett rendes kutyanevére. Úgy ült a kanapén, mint egy ember, szerette a vizes sportokat nézni a tévében, ha a családban valaki megölelt valakit, azonnal odagaloppozott, és befúrta a fejét középre, naponta kétszer evett, sokat és többet lustálkodott bármelyikünknél.

Az a nyolc év és tíz hónap, amit nekünk ajándékozott magából, maga volt a csoda. Még akkor is, ha igazi logisztikai rémálom volt minden utazás megszervezése, ha rendszeresen egy vagyont hagytunk ott az állatorvosnál miatta, ha naponta háromszor kellett felsöpörnünk a szőrét a parkettáról, ha néha örömében valósággal felborított és nyállal borított be bennünket, ha, ha, ha…

Nincs többet ha, mert ő sincs többet. Gondolhatjátok, mekkora űrt hagyott maga után, nyolcvankilónyit, minimum. Még akkor is, ha – talán sokan tudjátok – nagyon beteg volt már az utolsó három hónapban, epilepsziás rohamai a szakértő kezelés és hatványozott családi felügyeletünk ellenére megviselték a szívét, a tudatát, az izomzatát, az ízületeit, mindenét. Minket is. Az utolsó estéjén kétszer vacsorázott, ellopta a papucsomat, aztán a szokásos időben, kilenc körül még odament az „apjához” egy ölelésre, és beslattyogott a kisszobába a matracára. Elaludt örökre.

Szokjuk még az életet nélküle, nem megy könnyen. Ahogy az írás sem megy könnyen róla, pedig nekem ez az igazi közegem, a leírt szavak szoktak meggyógyítani mindenféle bajomból. De most csak ennyit sikerült, ennyi fér ide, a nyilvánosság elé. A többi még bent van a rendszerben, feldolgozás alatt.

A gyászból nincs gyógyulás, akkor sem, ha nem embert gyászolsz. Hanem csak egy kutyát. Csak.

Ezt is egy furcsa dolog hozta ki belőlem. A minap olvastam, hogy szintén július végén meghalt Jennifer Aniston és volt férje, Justin Theroux tizenkét éves hófehér juhászkutyája. Beteg volt már, készültek rá, hogy elmegy. A színész egy hat képből álló, lapozható galéria kíséretében (itt lejjebb te is megnézheted a fotókat – a szerk.) mesélte el a történteket, és köszönt el „leghűségesebb családtagjától”, csaknem hétszázezer követője szeme láttára. A képeken a puha takarón fekvő kutyát látjuk, bundáját virágok borítják, szerettei egymás kezét fogják a feje fölött, ahogy utolsó útjára kísérik.

Az egyébként a magánéletét – házasságuk ideje alatt és a válásuk óta is – féltve őrző színészpáros szokatlanul érzelmes és nyilvános búcsújára Dollytól sokan felkapták a fejüket. Élcelődtek itt-ott a körülményeken és a család választott búcsúján. És nem csak azért, mert végtelen szomorúságukat és gyászukat megosztották a nagyvilággal. Hanem mert: miért kell egy kutyának temetés? Miért kell virágszirmokkal telehinteni és a nyugati szélbe tartott arccal imádkozni érte? Miért kell pihe-puha takaróba bugyolálni, búcsúbeszédet mondani hozzá, és sírkövet csináltatni neki a kert végébe? Miért kell ezt egyáltalán kiteregetni a nyilvánosság elé?

Magánügy. „Négyfalközött.” Ez csak egy kutya. Csak egy kutya.

Bevallom, én magam is csak most, a saját esetünk kapcsán szembesültem azzal, hogy a kisállattemetés és az állatoknak szervezett gyászszertartások ma már létező műfaj. Amíg a nagyapámék annak idején Somogyban egyszerűen csak elásták Cézárt, a kuvaszunkat a kert végében, addig most rendeletek sora szabályozza, hogy hol és milyen keretek között temetheted saját földbe a kedvencedet, ha pedig hivatásos szakemberek szolgáltatásait veszed igénybe, azoknak milyen tanúsítványokkal kell rendelkezniük, és milyen szabályokat kell betartaniuk. Agyonszabályozott tevékenység lett ez is, mint az egész életünk. Az állatkrematórium, ha akarod, házhoz jön, de el is kísérheted és végigvirraszthatod a kutyád, macskád hamvasztását, ha neked az esik jól. Választhatsz neki a személyiségéhez illő urnát, vagy épp szertartást és díszfejfát az egyik állattemetőben.

Hogy mégis mi a baj ezzel? Szerintem az égvilágon semmi. Sőt. Amikor saját veszteségünk szülte kényszerűségből szembekerültem a sokféle lehetőséggel, először én is meghökkentem. De ez csak néhány pillanatig tartott. Utána inkább…örültem, már amennyire a helyzet engedte.

Annak, hogy családtaghoz illő módon lehet megoldást választani a gyász legmélyebb pillanatában, hogy nemcsak életében lehetünk felelős gazdái a kutyánknak, hanem halálában is. Méltó módon búcsúzhatunk tőle.

Akkor is, ha csak egy kutya.

Számtalanszor hallottam a Ringóval töltött majd kilenc év alatt ezt a mondatot: „De hát ő csak egy kutya!” Ne igazítsuk hozzá az utazásainkat; ne aggódjam már, semmi baja nem lesz, ha nem megyek haza hozzá idejében; nehogymá’ kutyabarát bébiszittert keressek, elvégre a gyerekre kell vigyázni… és így tovább. Mint minden mást, valaki ezt is mindig jobban tudta.

Az Aniston–Theroux-állattemetés után pár nappal újabb kutyás hír jött szembe, immár Magyarországról. Egy nő az autójához kötötte és a kegyetlen halálig vonszolta a korábban elkóborolt kutyáját. Aztán azt nyilatkozta: egyáltalán nem sajnálja, minek ment el otthonról. Már szinte vártam, hogy hozzátegye: hagyják már őt békén, hiszen ez csak egy kutya. Rettenet az egész történet, olvasta és szörnyülködött rajta az egész ország. Az én agyam pedig összekötötte a pontokat.

Nem kell minden állatnak puha pokrócos, virágszirmos temetést tartani. Nem kell fejfa, sem tappancsos dizájnerurna. Nem kell, hogy úgy szeresd, mint az emberi családtagjaidat. Nem kell neki különleges bánásmód.

Senkid nem vagyok, és most mégis kérek tőled valamit.

Azt, hogy legalább annyira kötődj hozzá, hogy nem kötöd a kocsid lökhárítójához, nem éhezteted, nem dobod ki egy cipősdobozban a kölykeit az árokpartra, nem tenyészted túl, nem szabadulsz meg tőle, ha túl gyorsan, túl nagyra nő. Hogy nem vered láncra az udvaron, nem hagyod magára naphosszat, nem rúgod bele a napközben szerzett dühödet és frusztrációdat.

Annyit kérek tőled, hogy egy pillanatra se felejtsd el: érző, gondolkodó élőlény, aki megérdemli, hogy ehhez méltó módon törődjenek vele, szeressék és tanítsák.

Ha pedig az élete végéhez közeledik, légy vele irgalmas, hogy úgy halhasson meg, ahogy te szeretnél: fájdalom, méltatlan körülmények és felesleges szenvedés nélkül.

Ringo végül hamvasztást kapott. Hamarosan, ha majd készen érezzük magunkat rá, elbúcsúzunk tőle a mezőn, ahol annyira imádott rohangálni. Addig is, a megmaradt gyógyszereit egy zalai beteg kiskutyára hagyta. Az etetőjét legjobb barátnőjére, a drótszőrű vizsla Sacira. A két még használható ágyát pedig egy kutyamenhelyre. Úgy gyászoljuk, mint egy családtagot. Nem tudom, meddig, mert erre nincs szabály. Erre sincs.

És most írtam róla (mégiscsak) egy cikket. Senkitől nem várok érte dicséretet. Sem kritikát. Nekem így esett jól.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Hatalmas robbanás rázta meg Budapestet!
10 kg krumplit osztott ki a Fidesz 300 Ft-ért Kelenföldön és még rakott krumpli receptet is adtak!
Nyíltan kampányol a józsefvárosi fideszes polgármester mellett a helyi plébános!
Simonka: Semmilyen bűncselekményt nem követtem el!
Hatalmas robbanás rázta meg Budapestet!
10 kg krumplit osztott ki a Fidesz 300 Ft-ért Kelenföldön és még rakott krumpli receptet is adtak!
Nyíltan kampányol a józsefvárosi fideszes polgármester mellett a helyi plébános!
Orbán Mussolinit dicsőítő szélsőjobboldali párt meghívására repült Rómába!
8 és fél évet és vagyonelkobzást kaphat Simonka György!
Semjén Zsolt: Szárnyal az ország!
Remélem, utoljára mernek kiállni! - Fenyegetést kaptak a keszthelyiek a Fidesztől!
Kisebb dugót okozva, zenét bömböltetve zavarta meg az ellenzék sajtótájékoztatóját a fideszes kisbusz! (videó)
Friss: Kiderült, hogy a Fidesz szavazók jelentős hányada inkább az ellenzékre voksol!
Ennyire fontos a Fidesznek a gyerekeink jövője: Oda sem tolták a képüket a klímaváltozásról szóló ülésre!
Cseh Katalin: Brüsszelben is hazudik a Fidesz!
A legdrágább magániskolákba íratták a gyerekeiket a fideszesek, miután lerohasztották az állami oktatást!
Meddig gyengül a forint? 334 Ft fölé ment az euró!
Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni!
Elhunyt Terry Black! A müncheni kórházban érte a halál!
Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik rá a több 100 milliót közpénzből!
A magyar minimálbér éri a legkevesebbet a régióban!
Videón, ahogy idegrohamot kap Tarlós a sajtótájékoztatón!
Keményen beolvasott a Brüsszelben hazudozó Varga Juditnak egy holland képviselőnő!
A Jófogáson árulják a rezsiutalványokat!
Kitálalt a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete! Ezzel a trükkel verik át Orbánék a időseket!
Tüntettek a Parlament előtt: Kemény üzenetet kaptak Orbánék!
Mindössze 2 mondatot ért meg a kormány számára a tűzoltók nevetségesen alacsony bére!
Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a rezsiutalványt!
Mirkóczki: dokumentumokkal és hangfelvételekkel bizonyítható a Fidesz választási csalása Egerben!
Tarlós megafonnal ordított a tőle pár centire álló Tordai Bence fülébe! + Videó!
Ingatlanbotrány Újpesten: Bagóért eladtak egy telket a havernak, majd átminősítették, hogy dupla annyit érjen!
Hát nem furcsa? A Fidesz-székházat valamiért nem túrta fel a rendőrség adatokat keresve!
Pofátlan módszerrel gyűjti az adatainkat a fideszes polgármester! + Fotók!
Matolcsyt nem zavarja a forint gyengülése, leértékelődése!
Los Angelesben vásárolt 1,8 milliárd forintos luxusvillát a MET volt tulajdonosa! + Videó!
Európai Csaláselleni Hivatal : Azonosítottuk az OLAF éves beszámolójában kiemelt magyar csalási ügyet!
Most épp egy temetőt vertek szét az ukránok kecskeméten!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
MÁV-káosz: Melléksínre húzták ki a teli vonatot, veszélyeztetett terhes és kisgyermekes anyák is gyalogolhattak vissza!
Belülről bomlik: Kitört a háború a Fidesz két legbefolyásosabb gazdasági embere között
Még be sem köszöntött a tél, de már ketten meghaltak kihűlésben Magyarországon!
Segítsen egy megosztással: Pestszentlőrincről tűnt el a 14 éves Beatrix!
Orbáni karrier: Gyanúsítottból lett Magyarország első számú fegyverbeszerzője!
Újabb 3,5 milliárd közpénz arra, hogy reklámozza magát a kormány!
Holttestet találtak egy felborult autó alatt vasárnap délután Csepelen! Egy tűzoltó az áldozat!
Így mulatott a NER a kötcsei bulin! A fideszes értelmiséget próbálták kédezni! + Videó!
Élményparkokkal uralják majd le a Balaton környékét a Fidesz-közeli oligarchák!
Kőkeményen nekiment az MSZP Orbánéknak!
A teljes Fidesz-holdudvar felvonult Kötcsén! + Fotók!
Várpalotai kettős gyilkosság: A kétéves Gergőt kétszer is mellkason szúrta gyilkosa!
Megkérdezték Rogánt a feleségéhez köthető cégekről! Pofátlanabb választ már nem is adhatott volna!
Orbán 15 évesen látott először fürdőszobát!
Újabb 6,6 milliárd Rogán Antalnak!
Megleckéztették Kövért, ellene döntött a strasbourgi bíróság!
Orbán a montenegrói meccsre is osztrák magángéppel mehetett!
Mások szeme láttára végzett önkielégítést egy budapesti taxis az autójában, le is videózták!
Itthon rohadnak az iskolák, de Orbán inkább Kurdisztánban épít egyet 300 millából!
Van önbizalom: Berki szerint Széchenyi és Deák Ferenc után ő maga a 3. legnagyobb magyar!
Rekordot döntöttek: A magyar történelemben még soha senki nem lopott ennyit, mint Orbán és emberei!
Ideje megtudni, kik gazdagodtak meg a szennyvíziszapon...
A parkolóban újraélesztést végző mentők miatt háborgott az egyik lakó! + Videó!
Mégis megépül Balatonszemesen a luxusszálloda és a lakópark! Átírták a törvényt hozzá!
Elmesélte a Fideszből kizárt alpolgármester, hogyan utasították az ellenzék lejáratására!
Kósa Lajos: Aki nem a Fidesz jelöltjeire szavaz, az a háborút választja!
Orbán Viktor Csányi Sándor egy szigorúan őrzött magánszigetén nyaralhatott Horvátországban!
Megtrollkodhatták Németh Szilárd Facebook-oldalát: Rezsi.rofi@fidesz.hu email cím jelent meg!
Majd' 2,5 millióért vesz darabonként csillárokat a Parlament!
Az összes közhivatali dolgozó öltöztetését tervezi kezébe venni az Orbán Ráhel-féle divatügynökség!
Hatalmas hisztit csapott Deutsch Tamás, szerinte az OLAF beavatkozik a magyar választásokba!
Kő-papír-ollót játszó motoros rendőröket videóztak le az M7-esen!
Mészáros Lőrincé és családjáé a legnagyobb családi cégcsoport az országban, egy év alatt ötszörösére nőttek!
Orbánék már aggódnak, hogy 2021-től kevesebb lopnivaló pénz jön majd az EU-ból!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu