Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
A magyar oktatás színvonala 30 évvel maradt le a valóságtól!
A magyar oktatás színvonala 30 évvel van lemaradva a valóságtól, a törvénymódosítás pedig megdup
lázza ezt a számot

– mondta Rózsa Ildikó, a Resuli – a Megújuló Oktatásért Alapítvány vezetője a 24.hu-nak a köznevelési törvény módosításával kapcsolatban. A parlament júliusban szavazta meg a szeptembertől életbe lépő változtatásokat, amelyek ellen szombaton a Kossuth térre diákok tüntetést szerveztek.

A módosítások nyomán legalább hetven százalékban a Nemzeti alaptantervhez igazítják majd az alternatív iskolák tantervi struktúráját, kizárólag állami hatáskörbe kerül az egyéni munkarendről (a korábbi magántanulói státuszról) való döntés, négyéves kortól kötelező lesz óvodába járnia a gyerekeknek, valamint az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a diákönkormányzatok.

A törvénymódosítás annyi különböző területen hoz változást az iskolák mindennapjaiba, hogy sokan elveszve érezhetik magukat a módosított jogszabályok gyűrűjében. Viszont vannak az országban jó páran, akik nem akarták tétlenül nézni, ahogy a tanárok, a diákok és a szülők teljesen elvesznek az intézkedés okozta információhiány által teremtett káoszban.

A ReSuli – a Megújuló Oktatásért Alapítványt egyetemi oktatók, trénerek és több évtizedes tapasztalattal rendelkező pedagógusok, szülők alkotják. Az alapítvány nevéhez fűződik egy tanulóközösségi hálózat megalkotása is, aminek létszáma rövid időn belül több ezer főre duzzadt. Célcsoportjaik a magántanulói csoportokban, állami, alapítványi, egyházi iskolákban dolgozók, valamint szülők, illetve az otthonoktatás képviselői, akik szeretnének együttműködni, fejlődni, tanulni, közösséget építeni.
Mindenkit érint

Mit takar pontosan a „megújuló oktatás” a ReSuli szerint? Rózsa Ildikó azt mondja, úgy kellene tekinteni az oktatásra, mint üres lapra, üres térre:

kidobni mindent, és elölről kezdeni. Mit tennénk bele akkor? Szinte minden azért van úgy, ahogy, »mert már úgy van«. Kényelmetlen, unalmas, esetleg mocskos, szűkös, célszerűtlen. Ugyanez igaz a pedagógiára is.

Amikor júliusban az Országgyűlés módosította a köznevelési törvényt, a ReSuli vezetőjének első gondolata az volt, hogy most talán valami olyan fordulat történhet, ami kimozdítja az embereket a tehetetlenségből, a belenyugvásból. Pusztán azért, mert ez a lépés tényleg mindenkit érint.

Így jött létre a Resuli által életre hívott #tégedisérint kampány, amit egy pár nap alatt összeállt csapat alkotott meg. A kampány részeként lakossági tájékoztatókat tartanak, így az ország minden pontján értesülhetnek a változásokról olyanok is, akikhez korábban a törvénymódosítás híre nem jutott el. Sokan pedig ugyan hallottak róla, de nem hiszik, hogy őket is érinti, pedig nagyon is, nyomatékosítja az alapítvány vezetője.

A Resuli készített egy lakossági tájékoztató kiadványt, amiben olvasható a törvénymódosítás részletes értelmezése és a várható következmények egyaránt.

Mi úgy vagyunk összeállítva gyárilag, hogy ezek a tények nem elszomorítanak, hanem inspirálnak: hogy még erőteljesebben, összehangoltabban, hatékonyabban kell dolgoznunk.

Rózsa Ildikó állítja, a kiadványt sokan olvassák, viszont mindeközben maguk is szembesültek azzal, hogy még augusztusban is volt olyan iskolaigazgató, pedagógus és szülő is, aki a lakossági tájékoztató híre alapján hallott először a törvénymódosításról.

A ReSuli vezetője az alábbi helyzetképpel foglalta össze a mára kialakult állapotokat:

Hagytuk a társadalmi csoportokat leszakadni, mert nem érintett. Hagytuk az oktatást szegregálni, mert úgy gondoltuk, nem érint minket. Hagytuk a privatizációt, a pedagógusok kontraszelekcióját. Hagytuk, hogy a gyerekeinkkel foglalkozók olyan mentális állapotba, elhagyatottságba kerüljenek, ami példátlan. Hagytuk, hogy a kivételezett családok érdekérvényesítő képességén (és pénztárcáján) múljon a jövő. Hagytuk, hogy menjenek a lecsóba, akiket a szociális háló tudna megtartani – ami igazából nincs –, hogy ők legyenek gyermekeink kortársai. Hagytuk, hogy a felnőtt lakosság 30 százaléka analfabéta legyen. Hagytuk, hogy mások bőre alá másszanak, hogy deprivált, öntudatlan állapotban éljenek embertársaink és nem vállaltuk a sorsközösséget. Hagytuk a nővéreket, a rokkantnyugdíjasokat, a tűzoltókat, rendőröket, az otthonápolókat, a »más« gyerekeket, a fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat, a banki károsultakat, az egyetemeket, a kutatókat, a nyomornegyedekben, intézetekben élőket, és a pedagógusokat mert nem érintett minket. Hagytuk, hogy nélkülünk tüntessenek mások – értünk.

Szerint két dolog lépte át az elmúlt évtizedben a sokaság ingerküszöbét: a vizitdíj és az internetadó, ami viszont most történik, garantáltan mindenkire hatással lesz majd, teljesen mindegy, hogy átlépte-e az ingerküszöböt.
A tanárok már elfáradtak, rajtunk a sor

A szombati tüntetés egyik szervezője, Nógrádi Áron a 24.hu-nak arról beszélt, szeretnék elérni, hogy a döntéshozók gondolják át a törvénymódosítást, tegyék „gyerekbaráttá”.

A szabad iskolaválasztás azt jelenti, hogy a diák képességeihez keres a szülő támogató iskolatípust. Ne kelljen az alternatív iskoláknak állandóan küzdeni, félteni a saját pedagógiai programjukat! Szeretnénk, hogy a legközelebbi oktatást érintő törvényalkotásba vonják be a pedagógusokat, a tanárainkat, akik tudják, hogy valaki miért magántanuló, tudják, hogy mit fölösleges tanítani és mi az, amit még mélyíteni kéne

– mondta. A tüntetés szervezői háromezer diák jelenlétével lennének nagyon elégedettek, de nem hangoskodó embereket szeretnének, hanem felébreszteni a diáktársaik felelősségérzetét.

Mindenkin más módon jut el a tudáshoz, nem lehet egy szűk mederbe terelni az összes gyereket. Demokráciában élünk, láthatóvá kell válnunk, jelezni kell, ha valami nem jó. A tanárok már elfáradtak, gondoltuk, most rajtunk a sor

– mondta Nógrádi Áron.

Az eseményt négyen szervezik, mindannyian 16-17 évesek, nincsenek támogatóik. A tüntetés szervezője szerint a folyamatos változások nagy terhet jelentenek a tanároknak és diákoknak is, valamint nem értik,

miért nem beszélik meg a tanárokkal, miért nem érezzük az állandóságot, miért kell az alternatív iskoláknak félteni a felépített egyedi képzésüket, ha egyszer sikeresek az érettségik és a felvételik.

A tanáraik eközben megfontoltságra intik őket, olvasottságra szólítanak fel, de mindezt úgy teszik, hogy korlátot nem állítanak nekik.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
Döbbenet: Friss jogsival vitte halálba unokáit a nagymama!
TASZ: Mészáros Lőrincnél alig közszereplőbb ma valaki Magyarországon!
“Mészáros Lőrinc Orbán legnagyobb találmánya!”
Orbán Kövért is lekommunistázta! (videó)
9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában!
Csaba László: Az uniós pénzek a versenyképességet nem mozdították meg!
Orbán Viktor: A liberális nem más, mint diplomás kommunista!
Két kislány hat meg Kecskeméten a szörnyű balesetben!
Orbán: Soros 3-szor próbálta meg kifosztani Magyarországot!
Veszélyben az idei nyugdíjprémium!
“A kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket”
Három milliárdért újul meg a szabadkígyósi kastély! Vajon ki nyit majd benne szállodát?
Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait!
Borzalmas baleset a Váci úton: Az utastérig szétvágta a kocsit a villanyoszlop! (fotók)
Titkolja a minisztérium, hogy miért nincs még börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester!
Szembe akarta állítani a Fidesz a falun élőket a városlakókkal!
Egymillió forint behajtás után 650 ezres jutalom?
Próbálják Orbánt sakkban tartani: Követeli a Néppárt, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az EU-s pénzek kifizetését!
Milliókat bulizott el Mészáros Lőrinc egy céges születésnap alkalmából!
Hatalmasat drágult az élet januárban!
Orbán Balázs: A kormány odafigyel a választópolgárok véleményére!
Rafinált trükkel bérel lakást a Várban fillérekért Szijjártó Péter dúsgazdag barátja!
Novák: Kiemelkedő a világban a magyar családtámogatás!
Megerőszakolhatta a 4 éves kislányát, szabadon engedték a ceglédi apát!
Perrel fenyeget Mészáros Lőrinc!
84 millió Ft-ba került a semmire nem jó rezsiutalványok elpostázása a külföldön élő nyugdíjasoknak!
6 milliárd Ft helyett 7,6 milliárdunkba fog kerülni a mélygarázs a Városligetben!
Szijjártó: Magyarország beszáll a ruandai csirketenyésztésbe!
Orbán: Jönni fognak a migánsok!
Magyarország kormánya: A forint gyengülése már nem érinti a magyarokat!
Sokkoló fotók: Darabokra tépte a terepjárót a vonat Nagykanizsánál!
Újabb milliárdokat emészt el a propaganda: Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán!
Székelyföldön költene pénzt patkolókovácsok képzésére a kormány!
Tudatos forintgyengítés: A magyar emberek vagyonát, jövedelmét tudatosan inflálják el!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Kormányzati terv: tudatformáló tábor fiataloknak!
Bakondi: Terroristák is lehetnek a migránsok között!
Már a 2. egyházi gimnázium írtja ki a fákat a Gellért-hegy oldalában!
Szijjártó: a kormány 425 millió Ft-tal támogatja a koreai Soulbrain tatabányai beruházását!
Amit az egészségügyben extraprofitnak nevez a kormány, azért ők le sem hajolnak!
“ Rosszat csináltam, de gyere be, minden rendben lesz” - ez volt a tatabányai családirtó utolsó mondata feleségéhez!
Szörnyű baleset a Kőbányai úton: Az úttestre lökte a fiatalt a villamos, majd halálra gázolta egy kamion!
Saját kerületétől kapott budavári lakást a bukott fideszes polgármester, egy fiatal egyetemista elől happolta el!
Gyurcsány: elszámolok a vagyonommal, ha Orbán megmutatja, hogy miből futja a luxuskiadásaira!
Nem a migrációtól félnek a magyarok, hanem a rémes egészségügytől!
A hatóság megtévesztésével épített nyaralót a siófoki fideszes képviselő!
Orbán ellen tüntettek Berlinben!
Nacsa Lőrinc: Nem fake news egy eseményt egy máshol és máskor készült fotóval illusztrálni!
Kiirtottak egy védett ligeterdőt a Tiszánál, a WWF szerint engedély nélkül!
“Ha a Fidesz kétes eredetű pénzeket keres, inkább Orbán zsebében turkáljon!”
Matolcsy: A magyar gazdaság a legjobb a régióban!
Az Elios-ügy miatt indít pert az Európai Bizottság ellen a TASZ!
Szél Bernadett: Jogi trükkel próbálja elérni Mészáros, hogy bányát nyithasson védett területen!
Nemzetközi sajtó: Hajítsátok ki végre Orbán Viktort!
Polt Péter hallgathatott a gyermekp.rnográfia ügyéről!
A főrabbi is elment a neonácik vonulására, látni akarta őket!
Azerbajdzsánba menekítették a p.dofilbotrányba bukott magyar diplomatát?
Már Szlovéniában is unják Orbán dolgait!
Egy kormányzati érdekkör úgy lopja szét a közpénzt, ahogy egy maffiaszerű galeri szokta!
Mikor fogja a kormány megbecsülni a postai dolgozókat?
61 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánypárti média!
Az E.On Energiakereskedelmi Kft.-t is megvenné Mészáros Lőrinc!
Tízmilliókért méri a hangulatunkat a Fidesz!
“Mióta bújtat pedofilokat a magyar kormány?”
Csalás, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Erzsébetváros önkormányzata!
Nem ad pénzt az Orbán-kormány új BKV-buszokra, muszáj lesz használtakat vennie a fővárosnak!
Felmérés: Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségben az Unióban!
Gyermekpornográfia miatt tartóztatták le a perui magyar nagykövetet!
Rejtélyes üzenetekkel verték át a menekülteket Kelebiánál?

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu