UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Borzalmas állapotok a BKV munkásszállóján: Poloska, vizeletes matrac!
Csábító propagandafilmekkel és feltételekkel csalogatja leendõ dolgozóit a BKV. A jelentkezõk csak a szerzõdés aláírása után szembesülnek azzal, hogy az ígéretek esetenként köszönõ viszonyban sincsenek a valósággal. Poloska, vizeletes matrac, nehezen viselhetõ szagok. Börtönökben is jobb körülmények uralkodnak, mint a BKV munkásszállóin. A gond csak az, hogy másnap innen ülnek a volán mögé.

A tavalyi sofõrtoborzó filmecskében például kandalló mellett várja haza a család a munkából megtérõ buszvezetõ apukát. Az ország távoli pontjairól érkezõ, éppen ezért az ingyenes munkásszálló lehetõségét fontos munkavállalói szempontnak érzõ újonc BKV-s természetesen tudja, hogy a szállóban nem várja se család, se kandalló, és aligha hiszi, hogy a munka felérne egy fitnesz-termi edzéssel. De arra azért kevesen számítanak, ami valóban fogadja õket.

„A 62-es szoba kulcsát kaptam meg. A szobát elfoglalva lettem figyelmes a kellemetlen szagokra. Mint kiderült elõttem egy epilepsziás lakta a szobát, aki betegségébõl adódóan idõnként ágyba vizelt. A matrac dohos volt. Ezt jeleztem és kicserélhettem egy másikra, ami ugyan nem volt nedves az ürüléktõl, de foltos és lyukas volt, gondolom cigarettával kiégethette valaki” – írja a BKV-nak szánt és a Privátbankár.hu-hoz is eljuttatott méltányossági kérelmében a munkásszállón uralkodó állapotokról József (teljes nevét, mivel még a BKV-nál dolgozik, kérésére nem közöljük), aki ráadásul a felvételi plakáton szereplõ ingyenes elhelyezés helyett az egy ágyas fizetõs szobát választotta. Az ingyenesség ugyanis csak a több ágyas szobákban történõ elhelyezés esetén biztosított, amelyekben a pihenés eléggé korlátozott a különbözõ mûszakokban dolgozó emberek folytonos jövés-menése miatt.

József bevásárolt tisztítószerekbõl és szépen kiglancolta a szobát. Ám reggelente fáradtan, kialvatlanul ébredt és egyre több csípésnyom jelent meg a testén. Egész nap vakaródzott. A gondnoknõ ágyi poloskára gyanakodott és azt tanácsolta neki, hogy egy szál alsógatyában költözzön át a szomszéd szobába, bár az még nem volt kitakarítva. József inkább az autóban aludt. Pár nap múlva az új, tiszta szobában hajtotta álomra a fejét, de ismét felriadt és „két bogarat sikerült összenyomnia” a gondosan mosott-vasalt lepedõn.

Ez már több volt a soknál, azóta az autójában és a barátoknál alszik. Így megy másnap buszt vezetni a korántsem stresszmentes fõvárosi forgalomban. Levelében egyébként említést tesz még a szállón tapasztalt mérhetetlen alkoholfogyasztásról és dohányzásról, valamint a higiénia hiányáról. Mindezek az ott lakó emberek hétköznapjait szerinte teljesen ellehetetlenítik. Ráadásul pénzügyileg is rosszul járt. A szobáért 30 ezer forintot kértek tõle, miközben elesett a 15-18 ezer forintos üzemanyag-térítéstõl, ez ugyanis a szállón lakóknak nem jár. Ezt a térítési díjat kérte vissza a fentebb említett körülményekre tekintettel.

A fenti eset a BKV Dél-Pesti Üzemigazgatóságon dolgozók elhelyezését szolgáló Méta utcai munkásszállón történt, de Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke szerint a többiben se sokkal jobb a helyzet. Akad olyan hely, ahol a kicsit magasabb buszsofõr csak összekuporodva fér el a gyerekekre méretezett ágyon. Apró szobák, lepusztult mosdók, kosz és lehangoltság mindenütt. Ennél a börtönökben is jobb körülmények lehetnek – véli a szakszervezeti vezetõ.

A szobákban idõnként négy ember zsúfolódik össze, mindenhonnan lógnak a ruhák, csurig pakolva az ágy feletti polcok. De még két embernek is szûkös a hely, hiszen a hónap 30 napjából nem ritkán 25 napot itt élnek, itt alszanak, mosnak, esznek, pihennek és innen mennek dolgozni. Csakhogy ehhez valójában nincs elég tér. Az ágyak között alig 60-70 centiméternyi közlekedõ folyosó marad, a száradó ruhák szinte a nyakukba lógnak. Mindenki egymás nyakába liheg, ami még pedáns tisztaság, kiváló minõségû bútorzat, felszerelt konyha és jó minõségû fürdõ esetén is embert próbáló lenne, nemhogy mindezek teljes hiánya esetén.

Az ingyenes munkásszálló nagyon csábító ígéret a vidékrõl érkezõknek, de a munkaerõ megtartásában aligha segít, hiszen, aki teheti, menekül ezekrõl a szállókról – magyarázza a Privátbankárnak Naszályi Gábor, aki ugyanakkor nem tagadja, hogy sok BKV dolgozónak ez az utolsó menedék. Ha ez megszûnik, nincs hová menni. A fõvárosi, lassan az egekbe szökõ albérletárak megfizethetetlenek a többségnek. De ez a kiszolgáltatottság nem jogosíthatja fel a munkáltatót arra, hogy ilyen körülmények között tartson embereket – háborog az érdekvédelmi vezetõ.

A BKV másként gondolja. Két évvel ezelõtt, amikor már kritikus méreteket öltött a munkaerõhiány a cégnél, összehívtak egy értekezletet, ahol azon ötleteltek a résztvevõk, hogy mivel csalogathatnák a közlekedési vállalathoz a dolgozókat. Akkor ígérték meg a tévét a pihenõkbe és az elektromos beléptetést a telephelyekre, egyikbõl se lett semmi. Az ingyenes munkásszálló is akkor került be a „kényelmi” csomagba. A BKV jogi és humán osztályának vezetõje akkor azt is kijelentette, hogy amíg törvény nem kötelezi a céget a rekreáció biztosítására, addig a BKV egy fillért se költ a dolgozók pihenõ idejének kellemesebbé tételére. Azóta is tartják magukat ehhez – jegyzi meg Naszályi.

A BKV nem látja ilyen rossznak a helyzetet. A Privátbankár körülményeket firtató kérdésére egy felsorolással válaszoltak, miszerint a szobákban az ágy, a ruhásszekrény mellett éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa is van, sõt egyes szobákban még hûtõszekrény is. Igaz saját fürdõszoba nincs. Viszont kialakítottak közös helyiségeket, így társalgót, sõt egyes munkásszállókon konditerem is van. A BKV Zrt. tulajdonában egyébként jelenleg három munkásszálló van, ezek közül kettõt a BKV leányvállalata üzemeltet. (Ide tartozik a Méta utcai is.), illetve a budai oldalon dolgozóknak férõhelyeket bérelnek. Várhatóan idén õsszel egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit, így összesen mintegy 350 munkavállaló elhelyezése biztosított. A BKV nem tagadja, hogy a munkaerõhiány csökkentése érdekében biztosítanak ingyenes elhelyezést a jármûvezetõi-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozóknak, amelynek következtében meg is nõtt az érdeklõdés a munkásszállók iránt.

A buszvezetõk azonban nem nem biztosak abban, hogy az ingyenes szállást jövõre is biztosítja nekik a cég, lévén ez egy ideiglenes intézkedés volt. Az EKSZ elnöke szerint az csak az elsõ lépés, hogy az autóbusz üzem létszámát sikerült valamelyest feltölteni, ez a karbantartókra például nem igaz, és a fluktuáció továbbra is nagyon nagy. Ha mindennap egy lyukban ébredsz, nehéz elhinned, hogy ez az út vezet az elképzelt jövõ felé – mondja az EKSZ elnöke.

A 30 évvel ezelõtt fémkonténerekbõl ideiglenes jelleggel felhúzott Méta utcai szállónak legfeljebb a harmadát lakják BKV-s dolgozók, a többit más cégek munkásaival töltik meg, így az itt élõk életmódja, elvárásai nagyon eltérõek – magyarázza Kiss László az EKSZ helyi alapszervezetének képviselõje, aki rettenetesnek tartja a szállón kialakult körülményeket. A takarítás elégtelen, a szálló felszereltsége szintúgy, még a rovarirtásért is hónapokig kellett könyörögni. Ez mindenkinek kényszermegoldás. Kiss László felesleges pénzkidobásnak tartja a keleti szárny részleges felújítására kiírt BKV pályázatot is. A végletekig leamortizálódott konténervároson nem segít a ráncfelvarrás, el kell bontani és egy rendes munkásszállót kell építeni helyette.

Még állami támogatást is kaphatnának hozzá. A kormány 2017-ben elsõ körben 9 milliárdos munkásszálló-építõ programot hirdetett, az akkori felhívás szerint a beruházási költségek 60 százalékát állja az állam, de csak önkormányzatok pályázhattak, amelyeknek az önerõ mellett prezentálniuk kellett a megfelelõ önkormányzati ingatlant is, amelyre az állam jelzálogot tesz a támogatás fejében. A településeknek ezenfelül vállalniuk kell, hogy a vártnál kisebb összegû támogatás esetén saját forrásból teremtik elõ a beruházáshoz szükséges pénzt, legalább tíz évig munkásszállóként üzemeltetik az ingatlant. További erõs korlátot jelentett az elsõ körben a négyzetméterenkénti új építés esetén 280 ezer forintban, felújításnál 200 ezer forintban maximált építési költségkeret – amibõl az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) adatai szerint legfeljebb 2016-os árszinten hozható ki egy négyzetméter. Azóta jócskán elszaladtak az árak, a szakipari munkáknál a hatalmas munkaerõhiány miatt két számjegyû az áremelkedés. Erre a kormány is elõszeretettel hivatkozik, amikor saját beruházásainak költségelszállását magyarázza.

A pályázat elsõ körében kevéssé meglepõ módon csupán 1,5 milliárd forintot sikerült kiosztani, holott a kormány 18 új munkásszálló építésében bízott, összesen 4 ezer férõhellyel. A sikertelenséget látva az idén kiírt újabb pályázaton enyhítettek a feltételeken. A támogatást önkormányzati társulások és önkormányzati tulajdonban lévõ cégek is elnyerhetik, az önerõ pedig 20 százalékra mérséklõdött. De az építendõ munkásszállást elõre meg kell terveztetni és vállalni kell, hogy két év alatt fel is épül. Ez pedig manapság, amikor még Orbán Viktor miniszterelnök barátjának, Garancsi István lakóparkjának átadása is több hónapos csúszásban van, nem könnyû vállalás.

Varga Mihály pénzügyminiszter mindenesetre idén júliusban a program keretében felhúzott mórahalmi Szent Benedek Munkásszálló átadásakor azt mondta, hogy eddig 22 munkásszálló építésérõl, összességében 8 milliárd forintnyi beruházásról született döntés, ami 3 ezer munkavállaló elhelyezését teszi lehetõvé. Õsztõl pedig magánvállalkozások is pályázhatnak.

A BKV állásfoglalása

A cég szerkesztõségünkhöz a cikk megjelenése után eljuttatott állásfoglalásában így fogalmazott:

2019. év õszétõl egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit a BKV munkavállalói elõtt, a nagy érdeklõdésre való tekintettel pedig egy további, jelenleg nem üzemelõ munkásszálló felújításáról született döntés, illetve tervezzük új munkásszálló építését is. Társaságunk tulajdonában jelenleg három munkásszálló van, amelyek közül kettõt cégünk leányvállalata üzemeltet, egy további munkásszállón pedig férõhelybérlésre van lehetõség, tehát összességében mintegy 350 munkatársunk részére biztosítunk a szálláslehetõséget.

A munkaerõhiány csökkentése érdekében, továbbá az M3 metrópótlás miatt felmerülõ feladatok elvégzéséhez szükséges munkavállalói létszám biztosításához a munkásszállói elhelyezések és azok díjtételei a 2017-tõl kedvezõ irányban változtak. A jármûvezetõi-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozó kollégák, valamint az arra rászorulók részére jelenleg térítés nélküli elhelyezést biztosítunk, az egyéb munkakörökben dolgozó munkatársaink pedig kedvezményes díjazással vehetik igénybe a lehetõséget. Ennek következtében, az utóbbi idõszakban, a munkásszállók igénybevétele iránti érdeklõdés megnõtt.

A munkásszállókban – a szabad férõhelyek függvényében – egyágyas elhelyezés is biztosítható többnyire, de ezek az épületek általában fürdõszoba nélküli kétágyas szobákkal rendelkeznek, amelyekben ágy, ruhásszekrény, éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa áll rendelkezésre, illetve egyes szobákban hûtõszekrény is van. Közös – az étkezés és a szabadidõ eltöltésére alkalmas – helyiségeket is kialakítottunk, így az itt lakók számára társalgó, konyha, étkezõ, mosókonyha és egyes munkásszállókon konditerem is rendelkezésre áll.

A fizetõs térítési díjak a budapesti albérleti szobaárak töredékében kerültek meghatározásra, a szakszervezetekkel és a Központi Üzemi Tanáccsal közösen.

Naszályi úr állításait határozottan visszautasítjuk, Társaságunk az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektet munkavállalói komfortérzetének a javítására. A foglalkoztatási és munkakörülmények javítása okán Társaságunk a tavalyi évben elkezdte a végállomási tartózkodókban belépõkártyás rendszer kiépítését, sok tartózkodó került felújításra (többek között vizesblokkok felújítása, klíma beszerelése), szódagépek, hûtõk és mikrosütõk kerültek kihelyezésre/lecserélésre, a tartózkodókban lévõ bútorzat cseréje is megkezdõdött, illetve a tartózkodók wifi hálózatát is folyamatosan fejlesztjük. .Az elmúlt években a munkásszállóinkon több mûszaki korszerûsítés történt, továbbá folyamatosak a karbantartási munkálatok és több ütemben már elkezdõdött a munkásszálló bútorainak és tárgyi eszközeinek cseréje is."

Halk megjegyzések az állásfogalásra

Az állásfoglalás nem cáfolja a cikkben közölteket, csupán megismétli a BKV laphoz korábban megküldött válaszát az éjjeli lámpáról, a mosókonyháról, az ingyenességrõl és arról, mennyire sokat tesznek - szerintük - a munkavállalókért. A megkérdezett két szakszervezeti vezetõ személyesen is járt a Méta utcai munkásszállón, ott készültek a fotók is. A levél írója valós személy, tapasztalatait mások is megerõsíthetik.

Szalai Anna

Forrás: Privátbankár
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Nyomasztóan üres a többszörös áron felhúzott felhúzott betonstadion
„Rekord számú nevezővel és nagyszámú nézőközönség előtt rendezhettük meg a fedeles fogathajtó bajnokság döntőjét a Lipicai Lovasközpont arénájában” - írta a Facebookon az Á...
  
Operatív törzs: új rendszert vezettek be, ez dönti el ki léphet be hazánkba és ki nem
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt a mai napon öt fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb halálos áldozatot pedig nem kövelet a vírus Az elmúlt napok...
  
Hivatalos: szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt a mai napon öt fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb halálos áldozatot pedig nem kövelet a vírus Az elmúlt napok...
  
Budapestre költözik egy család az USA-ból mert itt jobban kezelik a járványt
Szerintük az amerikai vezetés nem veszi komolyan a járványt Bostonból Budapestre költözik egy kétgyerekes család, mert úgy érzik, az USA-ban nem kezelik jól a járvány helyzetet A magyar-...
  
Kocsis Máté nyíltan beszélt arról mi a véleménye Kaleta ügyről
A pedofil bűncselekményeknél nincs bocsánat, nem lehet megértés - mondta Kocsis Máté Kaleta Gábor ügye rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve el...
  
Az Emmi gyártat műsort Mészáros Beatrix tévéjére
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020 májusában 9,6 millió forintért szerződött A mi kis családunk című dokureality filmsorozat elkészítésére – írja a hvghu a tárca által nyilv...
  
A legmagasabb szintű kormánydelegáció ült a másodosztályú focimeccsen Orbán árnyékában
Ilyen elhívatott nézőkre van szüksége a magyar futballnak Mert minden bizonnyal sokunknak eszébe jutott, hogy de jó lenne elmenni szombat délelőtt 11-kor a Vasas-Csákvár felkészülési mec...
  
Közösen üzentek a gyerekvédő szervezetek a kormánynak
A Kaleta-ügy miatti felháborodás lépéskényszerbe hozta a kormányt, Orbán Viktor ígérete szerint „az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelem lesz”, Gulyás ...
  
Mészáros: nincsenek anyagi gondjaim, dolgozunk, ahogy az erőnkből telik - interjú
Micsoda meglepetés érhette ma Orbán Viktort, amikor megpillantotta kedvenc lapját A Nemzeti Sportnak ugyanis sikerült „exkluzív interjút” készítenie Mészáros Lőrinccel A Nemzeti Sport ...
  
Orbánék rendkívüli ülést hívtak össze mert az EU jogállamisághoz köthet 750 milliárd eurót
Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten, amelyen a képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-j...
  
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
A használhatatlan politikai korrektség és tabuk nélkül, teljességgel cenzúrázatlanul Ezzel harangozta be Balog Zoltán azt a webkonferenciát, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Janez Jan...
  
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Több ezren csatlakoztak a korábbi petíciójukhoz, most Varga Mihálytól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kéri az Összefogás a Balatonért Egyesület, hogy ne szorítsák ki a Ba...
  
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
Halottnak nyilvánították a francia buszsofőrt, akit július 5-én annyira megvert egy fiatalokból álló társaság, hogy a kórházban agyhalottnak nyilvánították Az 58 éves Philippe Monguil...
  
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Bár 2003 óta létezik az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások (EKD) rendszere, igazán a 2010-es évek közepén pörgött fel a cégeknek munkahelyekért cserébe juttatott ingyen p...
  
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
A miniszter 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeum átadóünnepségén beszélt erről Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzeti i...
  
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a máltai offshore cégek valódi tulajdonosait, így derült ki, hogy a kormányközeli üzletemberek és fideszes politikus...
  
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez ...
  
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Magyarország negyedik leggazdagabb embere az L&L Charter Ltd valódi tulaja 2018 nyarán egy magánrepülőgép és egy luxusjacht híre járta be a magyar sajtót, a két exkluzív járművel a magy...
  
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
A két hétig tartó kötelező házi karantén idején folyamatosan ellenőrzik a vendégmunkások egészségügyi állapotát, a rendőrség pedig kontrollálja, hogy betartják-e a járványügyi s...
  
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Magyarország és Angola között hosszú múltra visszatekintő együttműködés van, amelynek további fejlesztése mindkét ország érdeke - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külü...
  
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
A Csepeli Lelkészi Kört megalapító Hantos Jenő munkáját is így ismerték el Díszpolgárrá választották Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét, valamint Hantos Jenő nyugal...
  
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, írja az MTI A közös fellépés oka, hogy építés...
  
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Járványügyi készültség van Magyarországon Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget Ahol Magyarországon fertőzési ...
  
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonhárom migráns Csongrád-Csanád megyében Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket A Sze...
  
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Technikai problémák miatt gond volt a 2020 július 10-én esedékes nyugdíjak jóváírásával a Takarékbankban - írta a 24hu A pénzintézet azt közölte, hogy a technikai problémát rövid i...
  
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Péntek délelőtt közlekedési balesetben életét veszítette Koncz Ferenc országgyűlési képviselő - írja a Borsod 24 A lap szerint Koncz motorozás közben nekiütközött Legyesbénye polg...
  
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Demeter Márta LMP-s politikus arra kéri a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a gyermekpornográfia miatt elítélt volt limai nag...
  
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Életveszélyesen megsérült egy négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából – írta a Vaolhu A portál értesülése szerint a baleset a...
  
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Pénteken reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője – közölte a hírt a párt, kiemelve: képviselőtársukat a Fidesz-frakció saját...
  
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot kapott a Tények
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte a testület kommunikációs ...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Borzalmas állapotok a BKV munkásszállóján: Poloska, vizeletes matrac!
Csábító propagandafilmekkel és feltételekkel csalogatja leendõ dolgozóit a BKV. A jelentkezõk csak a szerzõdés aláírása után szembesülnek azzal, hogy az ígéretek esetenként köszönõ viszonyban sincsenek a valósággal. Poloska, vizeletes matrac, nehezen viselhetõ szagok. Börtönökben is jobb körülmények uralkodnak, mint a BKV munkásszállóin. A gond csak az, hogy másnap innen ülnek a volán mögé.

A tavalyi sofõrtoborzó filmecskében például kandalló mellett várja haza a család a munkából megtérõ buszvezetõ apukát. Az ország távoli pontjairól érkezõ, éppen ezért az ingyenes munkásszálló lehetõségét fontos munkavállalói szempontnak érzõ újonc BKV-s természetesen tudja, hogy a szállóban nem várja se család, se kandalló, és aligha hiszi, hogy a munka felérne egy fitnesz-termi edzéssel. De arra azért kevesen számítanak, ami valóban fogadja õket.

„A 62-es szoba kulcsát kaptam meg. A szobát elfoglalva lettem figyelmes a kellemetlen szagokra. Mint kiderült elõttem egy epilepsziás lakta a szobát, aki betegségébõl adódóan idõnként ágyba vizelt. A matrac dohos volt. Ezt jeleztem és kicserélhettem egy másikra, ami ugyan nem volt nedves az ürüléktõl, de foltos és lyukas volt, gondolom cigarettával kiégethette valaki” – írja a BKV-nak szánt és a Privátbankár.hu-hoz is eljuttatott méltányossági kérelmében a munkásszállón uralkodó állapotokról József (teljes nevét, mivel még a BKV-nál dolgozik, kérésére nem közöljük), aki ráadásul a felvételi plakáton szereplõ ingyenes elhelyezés helyett az egy ágyas fizetõs szobát választotta. Az ingyenesség ugyanis csak a több ágyas szobákban történõ elhelyezés esetén biztosított, amelyekben a pihenés eléggé korlátozott a különbözõ mûszakokban dolgozó emberek folytonos jövés-menése miatt.

József bevásárolt tisztítószerekbõl és szépen kiglancolta a szobát. Ám reggelente fáradtan, kialvatlanul ébredt és egyre több csípésnyom jelent meg a testén. Egész nap vakaródzott. A gondnoknõ ágyi poloskára gyanakodott és azt tanácsolta neki, hogy egy szál alsógatyában költözzön át a szomszéd szobába, bár az még nem volt kitakarítva. József inkább az autóban aludt. Pár nap múlva az új, tiszta szobában hajtotta álomra a fejét, de ismét felriadt és „két bogarat sikerült összenyomnia” a gondosan mosott-vasalt lepedõn.

Ez már több volt a soknál, azóta az autójában és a barátoknál alszik. Így megy másnap buszt vezetni a korántsem stresszmentes fõvárosi forgalomban. Levelében egyébként említést tesz még a szállón tapasztalt mérhetetlen alkoholfogyasztásról és dohányzásról, valamint a higiénia hiányáról. Mindezek az ott lakó emberek hétköznapjait szerinte teljesen ellehetetlenítik. Ráadásul pénzügyileg is rosszul járt. A szobáért 30 ezer forintot kértek tõle, miközben elesett a 15-18 ezer forintos üzemanyag-térítéstõl, ez ugyanis a szállón lakóknak nem jár. Ezt a térítési díjat kérte vissza a fentebb említett körülményekre tekintettel.

A fenti eset a BKV Dél-Pesti Üzemigazgatóságon dolgozók elhelyezését szolgáló Méta utcai munkásszállón történt, de Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke szerint a többiben se sokkal jobb a helyzet. Akad olyan hely, ahol a kicsit magasabb buszsofõr csak összekuporodva fér el a gyerekekre méretezett ágyon. Apró szobák, lepusztult mosdók, kosz és lehangoltság mindenütt. Ennél a börtönökben is jobb körülmények lehetnek – véli a szakszervezeti vezetõ.

A szobákban idõnként négy ember zsúfolódik össze, mindenhonnan lógnak a ruhák, csurig pakolva az ágy feletti polcok. De még két embernek is szûkös a hely, hiszen a hónap 30 napjából nem ritkán 25 napot itt élnek, itt alszanak, mosnak, esznek, pihennek és innen mennek dolgozni. Csakhogy ehhez valójában nincs elég tér. Az ágyak között alig 60-70 centiméternyi közlekedõ folyosó marad, a száradó ruhák szinte a nyakukba lógnak. Mindenki egymás nyakába liheg, ami még pedáns tisztaság, kiváló minõségû bútorzat, felszerelt konyha és jó minõségû fürdõ esetén is embert próbáló lenne, nemhogy mindezek teljes hiánya esetén.

Az ingyenes munkásszálló nagyon csábító ígéret a vidékrõl érkezõknek, de a munkaerõ megtartásában aligha segít, hiszen, aki teheti, menekül ezekrõl a szállókról – magyarázza a Privátbankárnak Naszályi Gábor, aki ugyanakkor nem tagadja, hogy sok BKV dolgozónak ez az utolsó menedék. Ha ez megszûnik, nincs hová menni. A fõvárosi, lassan az egekbe szökõ albérletárak megfizethetetlenek a többségnek. De ez a kiszolgáltatottság nem jogosíthatja fel a munkáltatót arra, hogy ilyen körülmények között tartson embereket – háborog az érdekvédelmi vezetõ.

A BKV másként gondolja. Két évvel ezelõtt, amikor már kritikus méreteket öltött a munkaerõhiány a cégnél, összehívtak egy értekezletet, ahol azon ötleteltek a résztvevõk, hogy mivel csalogathatnák a közlekedési vállalathoz a dolgozókat. Akkor ígérték meg a tévét a pihenõkbe és az elektromos beléptetést a telephelyekre, egyikbõl se lett semmi. Az ingyenes munkásszálló is akkor került be a „kényelmi” csomagba. A BKV jogi és humán osztályának vezetõje akkor azt is kijelentette, hogy amíg törvény nem kötelezi a céget a rekreáció biztosítására, addig a BKV egy fillért se költ a dolgozók pihenõ idejének kellemesebbé tételére. Azóta is tartják magukat ehhez – jegyzi meg Naszályi.

A BKV nem látja ilyen rossznak a helyzetet. A Privátbankár körülményeket firtató kérdésére egy felsorolással válaszoltak, miszerint a szobákban az ágy, a ruhásszekrény mellett éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa is van, sõt egyes szobákban még hûtõszekrény is. Igaz saját fürdõszoba nincs. Viszont kialakítottak közös helyiségeket, így társalgót, sõt egyes munkásszállókon konditerem is van. A BKV Zrt. tulajdonában egyébként jelenleg három munkásszálló van, ezek közül kettõt a BKV leányvállalata üzemeltet. (Ide tartozik a Méta utcai is.), illetve a budai oldalon dolgozóknak férõhelyeket bérelnek. Várhatóan idén õsszel egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit, így összesen mintegy 350 munkavállaló elhelyezése biztosított. A BKV nem tagadja, hogy a munkaerõhiány csökkentése érdekében biztosítanak ingyenes elhelyezést a jármûvezetõi-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozóknak, amelynek következtében meg is nõtt az érdeklõdés a munkásszállók iránt.

A buszvezetõk azonban nem nem biztosak abban, hogy az ingyenes szállást jövõre is biztosítja nekik a cég, lévén ez egy ideiglenes intézkedés volt. Az EKSZ elnöke szerint az csak az elsõ lépés, hogy az autóbusz üzem létszámát sikerült valamelyest feltölteni, ez a karbantartókra például nem igaz, és a fluktuáció továbbra is nagyon nagy. Ha mindennap egy lyukban ébredsz, nehéz elhinned, hogy ez az út vezet az elképzelt jövõ felé – mondja az EKSZ elnöke.

A 30 évvel ezelõtt fémkonténerekbõl ideiglenes jelleggel felhúzott Méta utcai szállónak legfeljebb a harmadát lakják BKV-s dolgozók, a többit más cégek munkásaival töltik meg, így az itt élõk életmódja, elvárásai nagyon eltérõek – magyarázza Kiss László az EKSZ helyi alapszervezetének képviselõje, aki rettenetesnek tartja a szállón kialakult körülményeket. A takarítás elégtelen, a szálló felszereltsége szintúgy, még a rovarirtásért is hónapokig kellett könyörögni. Ez mindenkinek kényszermegoldás. Kiss László felesleges pénzkidobásnak tartja a keleti szárny részleges felújítására kiírt BKV pályázatot is. A végletekig leamortizálódott konténervároson nem segít a ráncfelvarrás, el kell bontani és egy rendes munkásszállót kell építeni helyette.

Még állami támogatást is kaphatnának hozzá. A kormány 2017-ben elsõ körben 9 milliárdos munkásszálló-építõ programot hirdetett, az akkori felhívás szerint a beruházási költségek 60 százalékát állja az állam, de csak önkormányzatok pályázhattak, amelyeknek az önerõ mellett prezentálniuk kellett a megfelelõ önkormányzati ingatlant is, amelyre az állam jelzálogot tesz a támogatás fejében. A településeknek ezenfelül vállalniuk kell, hogy a vártnál kisebb összegû támogatás esetén saját forrásból teremtik elõ a beruházáshoz szükséges pénzt, legalább tíz évig munkásszállóként üzemeltetik az ingatlant. További erõs korlátot jelentett az elsõ körben a négyzetméterenkénti új építés esetén 280 ezer forintban, felújításnál 200 ezer forintban maximált építési költségkeret – amibõl az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) adatai szerint legfeljebb 2016-os árszinten hozható ki egy négyzetméter. Azóta jócskán elszaladtak az árak, a szakipari munkáknál a hatalmas munkaerõhiány miatt két számjegyû az áremelkedés. Erre a kormány is elõszeretettel hivatkozik, amikor saját beruházásainak költségelszállását magyarázza.

A pályázat elsõ körében kevéssé meglepõ módon csupán 1,5 milliárd forintot sikerült kiosztani, holott a kormány 18 új munkásszálló építésében bízott, összesen 4 ezer férõhellyel. A sikertelenséget látva az idén kiírt újabb pályázaton enyhítettek a feltételeken. A támogatást önkormányzati társulások és önkormányzati tulajdonban lévõ cégek is elnyerhetik, az önerõ pedig 20 százalékra mérséklõdött. De az építendõ munkásszállást elõre meg kell terveztetni és vállalni kell, hogy két év alatt fel is épül. Ez pedig manapság, amikor még Orbán Viktor miniszterelnök barátjának, Garancsi István lakóparkjának átadása is több hónapos csúszásban van, nem könnyû vállalás.

Varga Mihály pénzügyminiszter mindenesetre idén júliusban a program keretében felhúzott mórahalmi Szent Benedek Munkásszálló átadásakor azt mondta, hogy eddig 22 munkásszálló építésérõl, összességében 8 milliárd forintnyi beruházásról született döntés, ami 3 ezer munkavállaló elhelyezését teszi lehetõvé. Õsztõl pedig magánvállalkozások is pályázhatnak.

A BKV állásfoglalása

A cég szerkesztõségünkhöz a cikk megjelenése után eljuttatott állásfoglalásában így fogalmazott:

2019. év õszétõl egy újabb saját tulajdonú munkásszálló nyitja meg kapuit a BKV munkavállalói elõtt, a nagy érdeklõdésre való tekintettel pedig egy további, jelenleg nem üzemelõ munkásszálló felújításáról született döntés, illetve tervezzük új munkásszálló építését is. Társaságunk tulajdonában jelenleg három munkásszálló van, amelyek közül kettõt cégünk leányvállalata üzemeltet, egy további munkásszállón pedig férõhelybérlésre van lehetõség, tehát összességében mintegy 350 munkatársunk részére biztosítunk a szálláslehetõséget.

A munkaerõhiány csökkentése érdekében, továbbá az M3 metrópótlás miatt felmerülõ feladatok elvégzéséhez szükséges munkavállalói létszám biztosításához a munkásszállói elhelyezések és azok díjtételei a 2017-tõl kedvezõ irányban változtak. A jármûvezetõi-, szakmunkás- és mérnöki pozíciókban dolgozó kollégák, valamint az arra rászorulók részére jelenleg térítés nélküli elhelyezést biztosítunk, az egyéb munkakörökben dolgozó munkatársaink pedig kedvezményes díjazással vehetik igénybe a lehetõséget. Ennek következtében, az utóbbi idõszakban, a munkásszállók igénybevétele iránti érdeklõdés megnõtt.

A munkásszállókban – a szabad férõhelyek függvényében – egyágyas elhelyezés is biztosítható többnyire, de ezek az épületek általában fürdõszoba nélküli kétágyas szobákkal rendelkeznek, amelyekben ágy, ruhásszekrény, éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa áll rendelkezésre, illetve egyes szobákban hûtõszekrény is van. Közös – az étkezés és a szabadidõ eltöltésére alkalmas – helyiségeket is kialakítottunk, így az itt lakók számára társalgó, konyha, étkezõ, mosókonyha és egyes munkásszállókon konditerem is rendelkezésre áll.

A fizetõs térítési díjak a budapesti albérleti szobaárak töredékében kerültek meghatározásra, a szakszervezetekkel és a Központi Üzemi Tanáccsal közösen.

Naszályi úr állításait határozottan visszautasítjuk, Társaságunk az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektet munkavállalói komfortérzetének a javítására. A foglalkoztatási és munkakörülmények javítása okán Társaságunk a tavalyi évben elkezdte a végállomási tartózkodókban belépõkártyás rendszer kiépítését, sok tartózkodó került felújításra (többek között vizesblokkok felújítása, klíma beszerelése), szódagépek, hûtõk és mikrosütõk kerültek kihelyezésre/lecserélésre, a tartózkodókban lévõ bútorzat cseréje is megkezdõdött, illetve a tartózkodók wifi hálózatát is folyamatosan fejlesztjük. .Az elmúlt években a munkásszállóinkon több mûszaki korszerûsítés történt, továbbá folyamatosak a karbantartási munkálatok és több ütemben már elkezdõdött a munkásszálló bútorainak és tárgyi eszközeinek cseréje is."

Halk megjegyzések az állásfogalásra

Az állásfoglalás nem cáfolja a cikkben közölteket, csupán megismétli a BKV laphoz korábban megküldött válaszát az éjjeli lámpáról, a mosókonyháról, az ingyenességrõl és arról, mennyire sokat tesznek - szerintük - a munkavállalókért. A megkérdezett két szakszervezeti vezetõ személyesen is járt a Méta utcai munkásszállón, ott készültek a fotók is. A levél írója valós személy, tapasztalatait mások is megerõsíthetik.

Szalai Anna

Forrás: Privátbankár
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Kitalálod mennyibe került a rántott hús rizzsel a Balatonon?
Nyomasztóan üres a többszörös áron felhúzott felhúzott betonstadion
Operatív törzs: új rendszert vezettek be, ez dönti el ki léphet be hazánkba és ki nem
Hivatalos: szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely
Budapestre költözik egy család az USA-ból mert itt jobban kezelik a járványt
Kocsis Máté nyíltan beszélt arról mi a véleménye Kaleta ügyről
Az Emmi gyártat műsort Mészáros Beatrix tévéjére
A legmagasabb szintű kormánydelegáció ült a másodosztályú focimeccsen Orbán árnyékában
Közösen üzentek a gyerekvédő szervezetek a kormánynak
Mészáros: nincsenek anyagi gondjaim, dolgozunk, ahogy az erőnkből telik - interjú
Orbánék rendkívüli ülést hívtak össze mert az EU jogállamisághoz köthet 750 milliárd eurót
Orbán harcias üzenetet tett közzé: Ne mondja meg a nyugat a keletnek, hogyan éljünk
Itt tartunk: Varga Mihálynak kell könyörögni, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Meghalt a férfi, akit megvertek egy maszkviselési vita miatt
A kormány még mindig pénzzel tömi a német autóipari cégeket
Szijjártó és a 225 millióból felújított apátsági múzeum esete
Megmutatjuk ki áll a fideszes csodajachtokat birtokló máltai cég mögött
Orbán Viktor jövő heti bejelentéseit találgatja mindenki
Kiderült ki a tulajdonosa a Mészárost is furikázó hírhedt adriai jachtoknak
Gyöngyös: 89 ukrán vendégmunkás van járványügyi megfigyelés alatt
Angola köszönetett mondott Szijjártónak: angolai diákok számára biztosít ösztöndíjat a magyar kormány
Na végre: Csepel díszpolgára lett Tarlós István
Már a polgármester is tüntetett Siófokon - óriási a botrány
Gulyás: Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust
Óriási fogás: Huszonhárom migránst tartóztattak fel a rendőrök
Botrány: nem elérhetők a nyugdíjak az egyik banknál (frissített: elhárították a hibát)
Orbán is elbúcsúzott a hirtelen meghalt országgyűlési képviselőtől
Botrány a Kaleta-ügy titkosítása körül
Négy év körüli kislány zuhant ki egy második emeleti ablakból Kőszegen
Tragikus balesetben elhunyt a fideszes képviselő
Burkolt reklám miatt 900 ezer forintos bírságot kapott a Tények
Zöldek politikusa az EP ülésén: az Orbán Viktor-féle maffiaállamban az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon
Budakeszi: Egy édesanyát és 2 éves kislányát gázolták el
Hivatalos: Elfogadták a javaslatot, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását
32 milliárdnál tart a Néprajzi Múzeum építése a Városligetben
A rendőrök állítják, 703 km/h-s gyorshajtáson kaptak egy Ford Focust
Ha meglátod mi Mészáros Lőrinc következő nagy dobása...
Orbán aggódik a magyarokért: Több Balaton, kevesebb Adria
Koronavírus – újra szigoríthatnak az óvintézkedéseken Magyarországon
Hivatalos: A rendőrség előtt az önkormányzati lakást bérbeadók ügye
Szerbia népe bizonyította 1 nap alatt - azért a víz az úr
Nézőpont: Még mindig toronymagasan a Fidesz népszerűsége
900 milliós bírságot kapott az Alza.hu, mert akciósnak mutatott termékeket, amiket valójában le sem áraztak
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum