Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Elfogyott az Unesco türelme Magyarországgal szemben! Veszélyben Budapest!
Ma kora délután jóváhagyta az UNESCO Világörökség Bizottság a Magyarországra vonatkozó szigorú határ
ozatot. A szervezet éves, idén Bakuban tartott találkozóján készült el az a ma megszavazott anyag, melyben az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín kapcsán belengetik a világörökségi “veszélyeztetettségi listára” helyezését, mely után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet. Hogy hogyan alakult ki az évek során a mostani vészhelyzet a magyarországi világörökség terén, s hogy a cím elvétele miért lenne rossz Magyarországnak, arról egy, a műemlékvédelmet jól ismerő forrásunk tanulmányát a napokban közöltük.

A ma elfogadott tervezet alapján fél évet kapott a magyar kormány, hogy valamennyire rendet csináljon a budapesti világörökségi helyszínek kapcsán. Ha ez nem sikerül, és a jövő év február 1-ig leadandó beszámolót nem találja kielégítőnek a nemzetközi szervezet, akkor a budapesti helyszín felkerül a veszélyeztetett örökségi listára.

A magyar kormány ugyanis hosszú ideje nem teljesíti az UNESCO által a megelőző években a kormánynak eljuttatott ajánlásaiban foglaltakat többek között a Városliget és a Budai Vár nagyszabású építkezései, valamint az egész magyarországi műemlékvédelmi gyakorlat kapcsán. A szervezet legfrissebb panaszait az áprilisi UNESCO-misszió látogatása alapján tapasztaltakról készítette, s ezt két napja nyilvánosságra hozta.

Az ezzel kapcsolatban küldött válaszokat a kormány döntés-előkészítő dokumentumnak tekinti és adatkérésünkre nem bocsátotta rendelkezésünkre. Egyetlen összefoglaló érhető el a magyar kormány válaszáról, melyről korábbi cikkünkben írtunk részletesen, s egy további cikkünkben közöltük a kormány által küldött válasz összefoglalójának részletes, szakértői elemzését.

Június közepén nagy port vert fel, amikor a mostani UNESCO-közgyűlés határozat-tervezetét nyilvánosságra hozták. Egy az Átlátszónak nyilatkozó szakember szerint már az elfogadásra kerülő határozattervezet szövegezése, stílusa arról árulkodott, hogy a nemzetközi szervezetnél betelt a pohár a magyar kormánnyal kapcsolatban. Ez a szakértő akkor így foglalta össze a helyzetet: “Az UNESCO állásfoglalásából világosan kiderül: alapvető problémája a magyarországi műemlékvédelem kapcsán a megfontolatlanság, a világörökséget kifejezetten annulláló urbanisztikai koncepciótlanság.”

Az UNESCO Világörökség Központ mostani, bakui gyűlésén megfogalmazott határozat-tervezet főbb kifogásai:

A budapesti világörökségi helyszín történelmi zsidónegyedként ismert védőzónájában épületbontások és nem megfelelő fejlesztések zajlanak.

Nem kielégítő a világörökségi helyszínen lévő lakóépületek megőrzése.

A Hauszmann Tervvel kapcsolatban csak rövid beszámolót adott le a kormány, ráadásul a dokumentumok egy része magyar nyelvű volt, és az UNESCO szerint nem volt elég világos információ és magyarázat azokra a nagy átalakításokra, amiket a kormány eddig véghezvitt és tervez a Budai Várban, s melyeknek a különleges értékkel bíró területre nagyon rossz hatása lehet.

A Biodóm és az új Néprajzi Múzeum építése annak ellenére folytatódott, hogy a szervezet már 2018 februárban is kifejezte az aggályait ezeknek a világörökségi területre gyakorolt hatása miatt, s már akkor kérte a Biodóm építésének a leállítását.

2018-ban azt is kérte az UNESCO, hogy a 11. kerületben ne adjanak engedélyt a 120 méter magas épületre (MOL-székház), s hogy a hasonló projektek terveiről konzultáljanak a párizsi Világörökség Központtal. A kormány ezt nem vette tudomásul, s kiadta az engedélyt a MOL-toronyházra. Igaz, később korlátozta a magasépületek építését 65 méteres magasságban, ezek azonban még így is együtt látszanának a Parlamenttel, a Bazilikával és a védett látkép más történelmi épületeivel.

A 2019 áprilisi ellenőrzéskor azt tapasztalta az UNESCO -küldöttség, hogy több olyan építési projekt van Budapesten a világörökségi helyet érintő területeken, melyekről egyáltalán nem kapott előzetes tájékoztatést a szervezet (Például az Andrássy úti világörökségi terület magzónájában álló Paulay E. utca 52-es épület lebontása – a műemléki jelentőségű területként védett magterületen álló épület bontása példa nélküli cselekmény -, és az Operaház „renoválása”.)

Hiányzik az egész városkép megőrzését biztosító kezelési terv, amely szigorú szabályokat tartalmazna a projektek hatásvizsgálatáról a világörökségi területeken.

Nincs központi intézmény vagy felelős köztisztviselő, aki átlátná a tervezett és folyamatban lévő építkezéseket a világörökségi területen és a védőzónákban, márpedig folyamatos egyeztetésre lenne szükség az érintettekkel az itt zajló fejlesztések során.

Veszélyt jelentenek a budavári fejlesztések a királyi palotára és a várbeli lakónegyed képére. Lerombolt épületeket építenek vissza, egy idealizált történelmi múlt képét próbálva megteremteni, veszélyeztetve ezzel a helyszín történelmi hitelességét, egységes képét.

A kormány állítsa le a megkezdett projekteket és keressen alternatív megoldást a megőrzés és a fejlesztés kiegyenlítése érdekében, alkosson megfelelő intézkedési és megőrzési tervet, s ezeket küldje el jóváhagyásra az UNESCO-nak, mielőtt folytatnák az építkezéseket a kifogásolt területeken.

A Liget-projekt építkezéseinek a hatása is aggasztó, ezzel kapcsolatban további anyagokat kérnek Magyarországtól (ezeket az UNESCO már a 2018-as és 2019-es misszió során is kérte), és ha ezekből az derül ki, hogy a világörökségi helyszínre rossz hatással vannak ezek a projektek, akkor kárenyhítésre lesz szükség.

Kiemelik, hogy számos dokumentumot csak magyarul küldött meg a szervezetnek a kormány, nem pedig, ahogy ezt a Magyarország által is aláírt egyezmény előírja, a nemzetközi szervezet valamelyik munkanyelvén. Így ugyanis a szervezet nem tud megfelelően reagálni a küldött anyagokra.

Bár a kormány némileg javított egyes problémákon, nem szűnt meg a helyszín veszélyeztetettsége. Ezért javasolja a 2019-es küldöttség jelentése a budapesti világörökségi helyszín veszélyeztetettségi listára tételét.

A határozat-tervezet felszólítja a kormányt, hogy tegyen eleget e misszió-jelentésben foglalt kéréseknek. (A jelentés tartalma csak a mostani közgyűlés után lesz nyilvános, mostanáig a kormány erre reagáló válaszának összefoglalója elérhető.)

A határozat-tervezetre a kormány többek között azt nyilatkozta az RTL Klub Híradójának, hogy furcsának tartják, „miért éppen most kezdte el támadni a szervezet a fejlesztéseket”. Ez a válasz minimum csúsztatásnak tekinthető, hiszen a fent említett tervezet maga is emlékeztet arra, hogy az elmúlt években számos alkalommal itt járt az UNESCO azt követően, hogy civilszervezetek feltárták, mit művel a magyar kormány a műemléki örökséggel és annak környezetével.

Tanácsadó, és ennél szigorúbb, ellenőrző funkciójú ún. reaktív monitoring missziókat küldött Magyarországra az UNESCO 2005 márciusában, 2007 novemberben, 2013 februárjában, 2018 februárjában és 2019 áprilisában.

Ha a veszélyeztetett világörökségi listára felkerül a budapesti helyszín, onnan a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet, ahogy ez megtörtént Drezdával is.

Horn Gabriella

Forrás: Átlátszó
A Független Nemzet véleménye:

Tarolnak és pusztítanak! Nem számít nekik a világörökség, csak a pénz és a stadionok...

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Rogán 30 milliárdért szerveztet rendezvényt az Antenna Hungáriával, aminek nagyon nem ez a feladata!
Egy idős férfi holttestét találták meg Vác határában!
Ádert ezúttal sem érdekelte a tiltakozás, megalkuvás nélkül kiállt a kormányakarat mellett!
Kövér nem tartatja be a törvényt Orbánnal, inkább átíratja!
Rogán 30 milliárdért szerveztet rendezvényt az Antenna Hungáriával, aminek nagyon nem ez a feladata!
Egy idős férfi holttestét találták meg Vác határában!
Ádert ezúttal sem érdekelte a tiltakozás, megalkuvás nélkül kiállt a kormányakarat mellett!
Orbán: Magyarországon nincs éhező gyermek!
Parasztvakítás: Orbán eljátszotta a nép egyszerű gyermekét, miközben a családja és a barátai szénné keresik magukat!
Megverték a verekedés helyszínére kiérkező mentőst a XX. kerületben!
82 milliárdért vásárol autót a magyar állam!
12 milliárdért meghosszabbítják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, sőt, Orbánék újabb vonalakat újítanának fel!
Kétszáz civil szervezet tiltakozik a fideszes jelölt ellen!
70 százalékos a nyugdíjemelés Romániában!
Botrányos hangfelvétel: Arról tart fejtágítást a karcagi rendőrkapitány, hogy kit nem szabad megbüntetni!
Még csak fél éves, de máris kapott félmilliárd Ft állami hitelt Kósa Lajos testvérének a cége!
Százával verték le a fecskefészkeket egy szolnoki önkormányzati beruházás helyszínén!
Magyarország 2019: Brutális élelmiszerár-növekedés! Luxuscikk a kenyér és a krumpli!
Itt a vége: Áder aláírta az MTA-t kinyíró törvényt! + Videó!
Mészáros Lőrinc-közeli cég fogja ellenőrizni a választási informatikai rendszer tisztaságát!
Így verik be a szöget Orbánék a hazai szőlőtermelés koporsójába! + Videó!
Csapat ugyan nincs, de 1 milliárdos röplabdacsarnok épül Veresegyházon!
Napi 23 órán át tartották egy koporsóba zárva a fiatal lányt, annyira engedték ki, hogy megerőszakolják!
Elszólták magukat: Hatalmas megszorításra készülnek Orbánék!
Védett állatok élőhelyén épít fociakadémiát Mészáros!
Tinik erőszakoltak meg egy fiatal lányt, majd úgy mentek iskolába mintha mi se történt volna!
További 2 milliárd a mi pénzünkből Németh Szilárd birkózó alapítványának!
Dobrev Klára az Európai Parlament alelnöke lett!
Csak egy kérdés: Vajon Orbán miért nem vette észre 2015-ben, hogy 100.000 menekült tart Magyarország felé?
Döbbenet: Fegyvert rántott és kirabolt két pénzintézetet a tévébemondó Pest megyében!
Jogerős: Terry Black hazudott Vona Gáborról!
Gábor György: 131 gazember! Ők szavazták meg az Akadémia szétverését!
Orbán ijedtében azt is beismerte, hogy nem magukat függesztették fel a Néppártban!
Segíts egy megosztással megtalálni az elkövetőt! Szándékosan felgyújtott egy autót Egerben! + Videó!
Botrány: Fidesz-közeli cégnek játsszák át féláron Újpest egyik legértékesebb ingatlanát!
Világhírű történész: Magyarországon már nincs demokrácia, meg kell állítani Orbán Viktort...
Ötmilliárdnyi közpénzt toltak Schmidt Mária alapítványába!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Csekély 400 millával gazdagodott az Orbán család!
Gulyás a klímavédelemről: Semmi nem sürget bennünket!
Meghalt az érsebész, összeomlott a fővárosi ellátás!
Még a fiai hamvait sem vihette magával a kilakoltatott asszony! + Videó!
Míg Orbánék zsebébe a milliárdok, addig a magyar kórházakba a víz folyik be!
Mészáros Lőrinc testvére is hasít: Egymás után nyeri a megbízásokat a Magyar Közúttól!
Vajon ezért tervezi másfél millió magyar, hogy lelép ebből az országból?
Hónapok óta arról álmodott, hogy egyszer bent ég valahol - Megszólalt a MOM Sport tetején meghalt kislány anyja!
Semjén Zsolt: Pszichiátriai ápolásra szorul az, aki kétségbe meri vonni a kormány családpolitikáját...
Káslernek még több pénz kell! Kevesli az évi 800 milliót, amit kapott!
Így megy ez Orbánisztánban: A fideszes főügyész kitüntette a fideszes főbírót!
Tragédia a MOM Sportközpontban: Egy 8 éves gyerek halt meg!
Négycsillagos wellness-szállodában dorbézoltatta hűséges médiacsicskáit a kormány!
Tüntetés Csehországban: “Nem akarunk Orbán-féle nacionalizmust Csehországban...”
Odacsapott Lendvai Ildikó Orbán Viktor vejének!
Fecskendővel spricceltek ondót egy lányra a 4-6-os villamoson!
OLAF: 1,6 milliárdot lopott Farkas Flórián a hátrányos helyzetű romák megsegítése helyett!
Nőt ütött meg a fideszes, de valahogy nem halad a nyomozás! + Videó!
Már csak a Fidesz fizetős helyei maradnak! Az utolsó szabadstrandot is bezárják Keszthelyen!
Holttestet találtak Csepelen! Ő is a dunai hajóbaleset áldozata lehet!
Rangos külföldi lap Orbánról: Tragédia Európa szívében!
Egy vagyonba fog nekünk kerülni: Saját kikötőt létesít a magyar állam Triesztben!
Friss: Durván meghamisította a számokat az Orbán-kormány!
Hableány-tragédia: Hátborzongató részletekről vallottak a Viking utasai!
Egy vagyont fizet az állami tévé Rogán Cecíliáék szépségversenyéért!
Durva: Még a nyáron összeomolhat a budapesti baleseti ellátás!
Fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult… – Koncz Zsuzsa új klipjében szólt be Orbánnak! + Videó!
Szívszorító: Elsírta magát a 80 éves borsodi néni, titokban újították fel a rozoga házát! + Videó!
Fideszes javaslat: Begyűjtenék Orbánék a fesztiválozók személyes adatait!
Hableány-tragédia: Így falaz Ráhelnek és Rogánnak Orbán!
Így hazudozik Palkovics egy kiszivárgott hangfelvételen!
Botrány: Saját kiskorú diákját ejtette teherbe a hittantanár!
Korrupció: Sorra buknak meg a politikusok a környékünkön!
A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu