UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Korrupció: Sorra buknak meg a politikusok a környékünkön! 
Az elmúlt fél évben elég sok olyan ügy robbant ki a régióban, ami Magyarországon elképzelhetetlen. Pártvezetõk, kormánytagok buktak le korrupciós ügyekben, több tízezer ember ment ki az utcára tüntetni a pénzlopások ellen, és akár börtönbe is került magas rangú politikus.

A két legfrissebb eset: az EP-választás másnapján 3 év letöltendõ börtönre ítélte a bíróság a román kormánykoalíció fõ erejét adó Szociáldemokrata Párt elnökét. Az ítélet kimondása után Liviu Dragneát el is vitték a rendõrök, hogy megkezdje börtönbüntetését. Két ügy miatt került rács mögé:


elõször 2016 áprilisában ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre, mert csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait a 2012-es népszavazáson, hogy meglegyen az érvényességi küszöb Traian Bãsescu akkori államfõ leváltásához. A népszavazás így sem lett érvényes, a felfüggesztett börtönbüntetés miatt ráadásul Dragnea nem lehetett miniszterelnök pártja nagyáranyú 2016-os választási gyõzelme után.
idén május 27-én 3 és fél éves letöltendõ börtönbüntetésre ítélte a legfelsõbb bíróság hivatali visszaélés és hamis okirat kiállítása miatt. Dragnea 2006 és 2013 között, még a Teleorman megyei tanács, illetve a szociáldemokrata párt megyei elnökeként elintézte, hogy pártja két alkalmazottjának a fizetését a megyei tanács költségvetésébõl fizessenek ki, mintha a gyerekvédelmi igazgatóság munkatársai lennének.

Dragnea ellen folyik egy harmadik bûnvádi eljárás ügy. Az a gyanú ellene, hogy a Tel Drum nevû útépítõ vállalat révén - ami papíron soha nem volt az övé, de a cég tulajdonosai Dragneához szorosan köthetõ üzletemberek voltak, akikkel együtt is nyaralt - EU-s pénzekbõl sikkasztott. A cég ugyanis az elmúlt években több száz millió euró értékû közbeszerzést nyert. Az EU csalás elleni hivatala, és a román Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) szerint a cég valójában Dragneának hoz hasznot.

Romániában a Korrupció-ellenes Ügyészség a politikai elit legnagyobb ellenfele. A kormány igyekszik úgy átalakítani az igazságszolgáltatást, hogy nehezebb legyen politikusokat korrupció miatt vád alá helyezni. Hosszas csata után eltávolították a DNA korábbi vezetõjét, Laura Codruta Kövesit és eljárást is indítottak ellene a titkosszolgálatokkal való törvénytelen együttmûködés vádjával, miközben az Európai Ügyészség vezetésére õ a legesélyesebb jelölt. Románia egyébként csatlakozott az európai ügyészséghez, miközben Magyarország a kevés kimaradók egyike.

A román kormány megpróbálta elmozdítani Augustin Lazar legfõbb ügyészt is, ezt õ egy perrel megakadályozta. A román hatalom nem annyira homogén, mint a magyar, a vádhatóságok vezetõit politikailag védi - amíg tudja - Klaus Iohannis román államfõ. Bírálják a román kormányt az európai intézmények is a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése miatt.

Babiš, akinek a lemondását 120 ezres tömeg követeli


Csehországban a rendszerváltás óta nem látott tömeg, 120-130 ezer ember követelte Andrej Babiš kormányfõ lemondását a múlt héten. Mint a tüntetésrõl szóló összefoglalóban írtuk: Babiš jelentõs mennyiségû uniós támogatást irányított ahhoz a több mint 200 céget tömörítõ Agrofert mezõgazdasági- és vegyipari holdinghoz, amelynek éveken keresztül tulajdonosa volt, és amely Csehország második leggazdagabb emberévé tette õt. A cseh kormányfõ papíron már nem tulajdonosa az Agrofertnek, de az OLAF-nyomán indított uniós vizsgálatok bizonyítottnak találták, hogy Babiš több olyan döntést is személyesen befolyásolt, amelyek nyomán uniós támogatások landoltak a cégnél. Csehországnak összesen 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kell visszafizetnie az uniónak, amit korábban támogatásként az Agrofert holding kapott.

Csütörtökön a mezõgazdasági támogatások elosztásáért felelõs cseh kormányügynökség vezetõje - miközben az egész EU-s eljárást a cseh agrárium ellen támadásnak nevezte - bejelentette, hogy befagyasztják a kormányfõ és a szintén uniós pénzek körüli ügyeskedõ mezõgazdasági miniszter cégeinek járó kifizetéseket. Csehországban újabb nagy tüntetéseke szerveznek.

Ausztriában az Orbán-minta miatt bukott a kormány


Az osztrák kormányt egy olyan ügy sodorta el pillanatok alatt, amiben Orbán Viktor új barátja, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár orbánviktorost akart játszani, és oroszok pénzén médiát vásárolt volna magának, az ügybe bevonva a Magyarországon a média jó részét a kormányoldal számára megszerzõ Pecinát. Választási gyõzelem esetére még közbeszerzéseket is ígért még 2017-ben egy ibizai villát Strache az õt átverõ nõnek, akit egy orosz oligarcha rokonának hitt.

Szlovénia, a nagy lemondások országa


Korrupciós ügy miatt kellett már börtönbe mennie miniszterelnöknek Szlovéniában is, éppen Orbán Viktor nagy szövetségesének, Janez Janšának. 2006-ban miniszterelnökként kenõpénzt fogadott el a Patria finn hadiipari cégtõl egy 278 millió euró értékû szerzõdés fejében, emiatt 2014-ben két évre ítélték. (Még az ítélet megszületése elõtt, 2013 elején elõfordult az is, hogy a korrupcióellenes bizottság Jansa egyik magánszámláján 210 ezer eurót talált, amelynek eredetérõl a politikus nem tudott meggyõzõ magyarázatot adni. A koalíciós partnerek emiatt felmondták részvételüket Jansa második kormányában.) Jansa végig tagadott, szépszámú hívei kitartottak mellette, de a többi párt nem akar vele koalícióra lépni. Magyarországról jelentõs médiatámogatottságott kap, Orbán rendszeresen kampányol mellette.

Korrupciós ügy miatt volt lemondás idén is Szlovéniában, Magyarországról nézve egészen kis értékû ügyben. Jure Leben szlovén környezetvédelmi miniszter bukását egy makett okozta. A Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométeres szakaszát egy második sínpárral toldották volna meg, ehhez készítettek egy kisméretû makettet 130 ezer euróért (41 milió forirntért). Csakhogy kiderült, hogy hiába volt rá közbeszerzés, azt már korábban odaígérték egy cégnek. Jure Leben volt az elõzõ kormányban ennek a porjektnek a felelõse, ezért távozott februárban. A további nyomozás szerint az egész projektbõl amúgy akár 1,5 millió eurót, 475 millió forintot síbolhattak ki. Leben tagadott, de nem akart a kormény terhére lenni, a miniszterelnök, Marjan Sarec sajnálattal fogadta el a lemondást, de szerinte Leben számára nehéz lenne úgy folytatni a munkát, hogy vizsgálat folyik ellene, és mindennapos médianyomásnak van kitéve.

Novemberben Marko Bandelli, a kormány fejlesztésekért, stratégiai
projektekért és kohéziós politikáért felelõs minisztere a miniszterelnök kérésére mondott le posztjáról, mert beavatkozott a helyhatósági választások menetébe. Januárban pedig azért mondott le Dejan Prešièek kulturális miniszter, mert folyamatosan õ és munkatársai folyamatosan megaláztak egy minisztérium futárt, akinek súlyos magánéleti problémái is voltak, és öngyilkos lett.

Az MTI írta a februárban a szlovén politikai helyzetrõl, hogy bár a tavaly júniusi elõrehozott parlamenti választásokat Janez Jansa volt miniszterelnök jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Pártja (SDS) nyerte meg, nem tudott kormány alakítani. A másodikként befutó Marjan Sarec népszerûsége a kormányalakítás óta nõ. Szakértõk szerint támogatottságának egyik oka éppen az, hogy nagyon magas erkölcsi normákat állítottak fel a politikusokkal szemben.

Még a Balkánon is bele lehet bukni korrupció gyanújába


Horvátországban májusban mondott le Martina Dalic gazdasági miniszter, miután nyilvánosságra került a privát levelezése több tanácsadó céggel. Ebbõl kiderült, hogy ugyanazok írták a súlyos pénzügyi gondokkal küzdõ Agrokor megmentésére irányuló törvényt, akik késõbb profitáltak annak megvalósításából. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a válságmenedzsmentet, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint). A zágrábi székhelyû Agrokor Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, élelmiszeripari és kiskereskedelmi profillal. (A mostani kormány azután állt fel, hogy megbukott a Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök vezette elõzõ kabinet. Ott az indította el a lavinát, hogy lemondott tisztségérõl Tomislav Karamarko, a horvát kormány elsõ miniszterelnök-helyettese. Felesége ugyanis üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Mol magyar olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott, ezt pedig a parlamenti bizottság szerint összeférhetetlen. Karamarko késõbb lemondott a HDZ elnökségérõl is, majd a pártja megbuktatta saját kormányát, és elõrehozott választásokat írtak ki, amelyet 2016-ban ismét a HDZ nyert meg, a jelenlegi kormányfõ vezetésével.)

Bulgáriában Rumen Porodzsanov mezõgazdasági miniszter mondott le májusban, miután uniós forrásokkal való visszaélés gyanújába került. Itthon sem ismeretlen a történet: Bulgáriában 2007 és 2013 között 746 vendégház épült részben egy európai uniós vidékfejlesztési program támogatásával. Az ingatlanok egy része azonban soha nem fogadott vendégeket, hanem kifejezetten magánhasználatra épültek. Porodzsanov volt a vidékfejlesztési program támogatásait odaítélõ bolgár hivatal vezetõje ebben az idõszakban, a hatóságok már nyomoznak az 1,6 milliárd forintnyi levát érintõ ügyben.

Porodzsanov érintett egy másik botrányban is, ami több politikust is elsodort. Még miniszteri megbízatása elõtt állítólag jóval a piaci értéken alul jutott hozzá egy luxuslakáshoz Szófia egyik elõkelõ negyedében. Az ingatlanvásárlási botrány miatt távozott máriusban Cecka Cacseva igazságügyi miniszter, miután kiderült, hogy õ és a kormánypárt három másik tagja tavaly ugyanazon ingatlanfejlesztõtõl áron alul vásárolt luxuslakást. Õt követte Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) frakcióvezetõje a parlamentbõl, miután õt is hasonló vádak érték. Ezután lemondott Vanja Koleva sportügyi és Kraszimir Parvanov energiaügyi miniszterhelyettes is - írta az MTI.

És ott van a még balkánibb történet, minden szempontból. Macedónia egykori miniszterelnöke, Nikola Gruevszki a börtönbüntetésel elõl menekült Magyarországra. Orbán Viktor jóbarátja pedig menedéket is kapott nálunk. Gruevszki annyira szabadon jár-kell az ellene kiadott nemzetközi körözés ellenére, hogy véletlenül a 444 szerkesztõségének ajtajában is találkoztunk vele.

Mi a helyzet itthon?


Magyarországon 2010 óta egyetlen egy kormánytag sem mondott le azért, mert korrupciós ügybe keveredett.

Magyarországon csak az OLAF erõlteti, hogy vizsgálják meg, hogyan csalt a miniszterelnök - azóta már a leggazdagabb magyarok közé emelkedett - vejének korábbi cége uniós pénzek felhasználásával a közvilágítási tendereken, a magyar ügyészség szerint minden szabályos volt.

A magyar miniszterelnök nem foglalkozik üzleti ügyekkel, miközben rokonai, barátai vagyona hihetetlen mértékben gyarapszik.

A Fidesz-frakció 2010 óta egyetlen egy képviselõjétõl sem vált meg idõ elõtt korrupciós ügy miatt. Bár a nyomozás már korábban elindult, Mengyi Roland is végigvitte az elõzõ ciklust, idén februárban ítélték el elsõ fokon költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt három évre.

A vád szerint Mengyi 2015-ben pénzért vállalta, hogy megbundáz egy 500 millió forintos európai uniós, szociális szövetkezetek támogatására kiírt pályázatot, amin aztán az õt lefizetõ két vállalkozónak kellett volna nyernie. Mengyi 5 + 5 millió forint kenõpénzt, vagy ahogy mondta, "alkotmányos költséget" kért a dologért, aztán késõbb az is felmerült, hogy az elnyert összeg felét kéne eljuttatni hozzá.

Az ügyészség nyomoz Simonka György ügyében is. Õt úgy indította el a Fidesz a tavalyi választásokon, hogy tudni lehetett, gyanús ügyei vannak. Tavaly õsszel aztán gyanúsítottként ki is hallgatta az ügyészség, mert a vádhatóság szerint Simonka zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek EU támogatását szerezte meg jogellenesen, és ezzel 1 milliárd 400 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott. Simonka tagadja a gyanút, és úgy kampányol a Fidesz mellett, mintha például nem is lett volna házkutatás az orosházi Fidesz-irodában. Azért az viszont még Magyarországon is erõs, bár lehet, hogy inkább csak úttörõ gesztus, hogy Simonkát kitüntették a Dél-Békési Térségért folytatott tevékenységéért.

Mondok József, Izsák polgármestere egy olyan vadászpanzióba költözött be, amit 35 milliós EU-támogatásból épített. Az ügyészség ebben az ügyben lépett, a per elindult, de Mondok nem ment el a tavaly novemberi tárgyalásra és továbbra is polgármester. (A fideszes országgyûlési képviselõ Becsó Zsoltról is kiderült, hogy a saját vendégházában lakik, amelyre az azóta szintén fideszes országgyûlési képviselõ testvérével közös cége nyert 34 millió forintos uniós támogatást. A Hír Tv tavaly számolt be arról, hogy Hörcsik Richárd fideszes országgyûlési képviselõ testvére és unokaöccse – aki egy Paks 2 körül mozgolódó egyesületben is felbukkant – pályázott az EU-nál támogatásra. Nyertek is, így lett a Hörcsik Richárd nagyszülõi házából EU-s támogatással vendégház, ahol viszont turisták helyett csak a képviselõvel és a családjával találkoznak rendszeresen a szomszédok. A Hír Tv arról is írt, hogy egy göncruszkai családi házat helyiek szerint kb. 40 millió forintért, EU-s pályázati pénzbõl újították fel, és bár szálláshelyként kellene mûködnie, projekttábla nincs a házon, és szállást sem lehet oda foglalni, a helyiek csak Hörcsik személyi titkárát és a családját látják ott, és oda van bejelentve az egyéni vállalkozása is.)

Ha van is jogerõs ítélet, Magyarországon akkor sem kell feltétlenül bevonulnia egy politikusnak börtönbe, mint az azonnal elvitt román pártvezetõnek. Noha a Debreceni Ítélõtábla áprilisban öt év letöltendõ börtönbüntetésre ítélte hivatali vesztegetés elfogadása miatt Balmazújváros volt polgármesterét, Veres Margit azóta sem vonult be a börtönbe, sõt Kövér Lászlóval kirándult Erdélyben.

Vagy ha rajtakapnak egy pártvezetõt 20 milliós csaláson, akkor is megússza 300 ezer forintos büntetéssel.

Van azért lemondás


A legnagyobb lemondás Fidesz közelben azért volt, mert Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke, egykori fideszes parlamenti képviselõ arról beszélt, hogy igényes, jó tollú újságírókat inkább a másik oldalon lát, és hogy kormánypárti ember létére inkább Élet és Irodalmat járat, Origó helyett Indexet olvas, és a napot Népszavával kezdi. Varga az interjú megjelenése után pár órával távozott a pozíciójából.

Aztán van olyan lemondás is, ami szintén nem történik meg Magyarországon, sõt. Nem korrupciós ügy, a flamand környezetvédelmi miniszter azért távozott, mert aazt állította: a klímaellenes megmozdulások összeesküvés alapján szervezõdtek, a tiltakozó fiatalok közül sokan nem is fogják fel, hogy egy jól elõkészített terv részesei. A szavaiért késõbb elnézést kért, és kimerültségre hivatkozott. Nálunk ez viszont simán a kormánypropaganda egyik sokat sulykolt üzenete, kimerültség nélkül.

Forrás: 444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Halálra éheztették az otthonban a kislányomat - Állítja az édesanya
Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt
Falus Ferenc botrányosnak tartja a kormány tesztelési intézkedéseit
80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt
Az UNICEF becslései szerint mintegy 80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt, nekik és családjuknak azonnali segítségre van szükségük – olvasható a szervezet közlem...
  
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem ...
  
Az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát vitte el a NAV
A NAV nyomozói a napokban őrizetbe vettek egy „közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost” Debrecenben. A hatóság közleménye szerint a vállalkozó egy év a...
  
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
A kormány a gazdaságvédelmi programokra szánt pénzből csoportosította át a pénzt a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira Az MCC alapít...
  
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Egy faipari épület gyulladt ki Kigyulladt egy épület egy faipari telephelyen péntek reggel Hajdúböszörményben, a Kórház téren, a lángokkal jelenleg is nagy erőkkel küzdenek a tűzoltók...
  
Közel 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban
A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központban 96 450 forintba kerül elvégezni azt a PCR-tesztet, amelynek a költségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ 30 ezer forintra lő...
  
Így néz ki a híres Járványügyi Bevetési Egység
Feladatuk a szuperfertőzők felbukkanása utáni kontaktkutatás és elkülönítés lesz Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, pár órával később be is mutatták a J...
  
Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát
A NAV nyomozói a napokban őrizetbe vettek egy „közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost” Debrecenben A hatóság közleménye szerint a vállalkozó egy év ala...
  
Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt
Farkas Flórián országgyűlési képviselő, illetve Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló magatartása méltatlan a képviselői erkölcsiséghez – írta Kövér László házelnöknek cím...
  
Pécsi Ildikó a férje sírja mellett kibékült az unokájával
Pécsi Ildikó és unokája könnyezve ölelték át egymást Szűcs Lajos sírja mellett. Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő összetört a gyásztól, kórházban is kezelt...
  
Rétvári Bence: A kormánynak fontos a tanárok anyagi megbecsülése
Július 1-től 10 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, az iskolaigazgatók és helyetteseik pedig vezetői pótlékemelésben részesültek. A megemelt bérek augusztus első napjaiban megé...
  
16 alagutat találtak ebben az évben a szerb-magyar határszakaszon
A rendőrségi felvételeken látható, ahogyan augusztus ötödikén éjjel körülbelül száz menekült gyűlt össze Röszkénél a szerb oldalon, a határ közelében. A rendőrség szerint miut...
  
Orbán: Minden migráns biológiai fenyegetés, ami a libernyákoknak túlzó, nekünk magyaroknak nem
A koronavírus elleni harcban az ország intelligenciaszintje, és az emberek felelőssége dönti el a védekezés sikerességét. Egyebek mellett erről beszélt reggeli rádióinterjújában a mini...
  
Kaposvár: Eltörte kiskorú áldozatának orrát egy 32 éves férfi
Súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség azzal a 32 éves férfival szemben, aki az útjában álló kiskorú sértettet többször orron ütötte A vádl...
  
800 millió forintot különítenek el a cigány muzsikusoknak
Budapest — Úgy tűnik, a fesztiválszezon elúszott erre az évre, ezért raktárkoncertekkel segíti a kormány a zenészeket, akik a koronavírus-járvány miatt jó ideje nem jutottak bevételhe...
  
Fluor nem kér a pénzből: zenekaruk többi tagjának adnák a teljes gázsit
Budapest — Úgy tűnik, a fesztiválszezon elúszott erre az évre, ezért raktárkoncertekkel segíti a kormány a zenészeket, akik a koronavírus-járvány miatt jó ideje nem jutottak bevételhe...
  
Sok család kerül bajba - Nincs napirenden a bértámogatás meghosszabbítása
De lehet, hogy 2021-ben is élnek majd a fizetési moratóriumok Augusztus végéig jelentkezhetnek a cégek az állami bértámogatási programra A támogatás iránt nagy volt az igény, a koronaví...
  
A kormány elkezdett felkészülni a digitális oktatásra
Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára A...
  
Előkerülnek a milliárdok raktárkoncertre és cigányzenére
Megjelent a kormányhatározat, amivel előteremtik a pénzt a raktárkoncertekre és a cigányzene támogatására Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be nemrég, hogy állami támog...
  
Több mint 50 milliós osztalék: ennyit vett ki a cégéből Kocsis Máté és családja
Jól fialt tavaly a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté családi cége A nyereség mellett azonban még a cég tartalékait is megcsapolták Rekordösszegű pénzt vett ki Kocsis Máté és csalá...
  
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
A Magyar Nemzet információi szerint távozott a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) társelnöki pozíciójából Erdei Zsolt A világbajnok öklözőt 2017 áprilisában választották meg a sz...
  
Kiverte a biztosítékot mert rákérdeztek, kényszermunkában gyártottak e maszkokat
Demeter Márta azt akarta megtudni, hogy vettünk-e ujgur kényszermunkásokkal gyártatott maszkokat, kapott egy semmire sem jó választ Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő tett fel í...
  
Rekordosztalékot vett ki cégéből Kocsis Máté és családja
Az Mforhu szerint jól fialt tavaly a Fidesz frakcióvezetőjének családi cége Rekordösszegű pénzt vett ki Kocsis Máté és családja az általuk vezetett Hobby Key Kft-ből tavaly – minderr...
  
Újabb botrány van Farkas Flórián körül
Méltatlan a képviseletre, írja a házelnöknek az ORÖ elnökhelyettese Méltatlan a képviseletre Farkas Flórián országgyűlési képviselő, illetve Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló...
  
Schobert Norbi megint elmondta a véleményét - szigorításokat javasol
A fitneszguru most a közösségi médiáról osztotta meg gondolatait Rövid interjút készített a Blikk Schobert Norberttel, aki elárulta: akkor adott gyermekeiknek mobilt, amikor azok betöltöt...
  
Emberölés miatt nyomoznak a meghalt rab ügyében
Az ügyészség vizsgálja annak a 34 éves férfinek a halálát, aki július 23-án halt meg intézkedés közben a sátoraljaújhelyi börtönben A BV közleménye szerint „a fogvatartott dühön...
  
15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt
Júniusban elkezdték feltölteni a tavasszal kiürített kórházi ágyakat A nyár első hónapjában az összes kórházi ágy 53 százalékát használták ki, 12 százalékkal többet, mint máju...
  
Siófok: egy beteg és egy ápoló is elkapta a vírust
„Tegnap a késő esti órákban derült ki, hogy Intézményünk Belgyógyászati Osztályán egy beteg és egy ápoló koronavírus tesztje pozitív lett” - közölte csütörtökön a siófoki k...
  
Orbán: vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én csak libernyákoknak nevezek
"Továbbra is szeretném kérni az ország polgáraitól, hogy segítség a védekezést, () de nem lehet az élet minden rezdülését körülárkolni, mindenki mellé rendőrt állítani," mondta a ...
  
Orbán: Úgy neveltem a lányaimat, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni
"Továbbra is szeretném kérni az ország polgáraitól, hogy segítség a védekezést, () de nem lehet az élet minden rezdülését körülárkolni, mindenki mellé rendőrt állítani," mondta a ...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Korrupció: Sorra buknak meg a politikusok a környékünkön!
Az elmúlt fél évben elég sok olyan ügy robbant ki a régióban, ami Magyarországon elképzelhetetlen. Pártvezetõk, kormánytagok buktak le korrupciós ügyekben, több tízezer ember ment ki az utcára tüntetni a pénzlopások ellen, és akár börtönbe is került magas rangú politikus.

A két legfrissebb eset: az EP-választás másnapján 3 év letöltendõ börtönre ítélte a bíróság a román kormánykoalíció fõ erejét adó Szociáldemokrata Párt elnökét. Az ítélet kimondása után Liviu Dragneát el is vitték a rendõrök, hogy megkezdje börtönbüntetését. Két ügy miatt került rács mögé:


elõször 2016 áprilisában ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre, mert csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait a 2012-es népszavazáson, hogy meglegyen az érvényességi küszöb Traian Bãsescu akkori államfõ leváltásához. A népszavazás így sem lett érvényes, a felfüggesztett börtönbüntetés miatt ráadásul Dragnea nem lehetett miniszterelnök pártja nagyáranyú 2016-os választási gyõzelme után.
idén május 27-én 3 és fél éves letöltendõ börtönbüntetésre ítélte a legfelsõbb bíróság hivatali visszaélés és hamis okirat kiállítása miatt. Dragnea 2006 és 2013 között, még a Teleorman megyei tanács, illetve a szociáldemokrata párt megyei elnökeként elintézte, hogy pártja két alkalmazottjának a fizetését a megyei tanács költségvetésébõl fizessenek ki, mintha a gyerekvédelmi igazgatóság munkatársai lennének.

Dragnea ellen folyik egy harmadik bûnvádi eljárás ügy. Az a gyanú ellene, hogy a Tel Drum nevû útépítõ vállalat révén - ami papíron soha nem volt az övé, de a cég tulajdonosai Dragneához szorosan köthetõ üzletemberek voltak, akikkel együtt is nyaralt - EU-s pénzekbõl sikkasztott. A cég ugyanis az elmúlt években több száz millió euró értékû közbeszerzést nyert. Az EU csalás elleni hivatala, és a román Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) szerint a cég valójában Dragneának hoz hasznot.

Romániában a Korrupció-ellenes Ügyészség a politikai elit legnagyobb ellenfele. A kormány igyekszik úgy átalakítani az igazságszolgáltatást, hogy nehezebb legyen politikusokat korrupció miatt vád alá helyezni. Hosszas csata után eltávolították a DNA korábbi vezetõjét, Laura Codruta Kövesit és eljárást is indítottak ellene a titkosszolgálatokkal való törvénytelen együttmûködés vádjával, miközben az Európai Ügyészség vezetésére õ a legesélyesebb jelölt. Románia egyébként csatlakozott az európai ügyészséghez, miközben Magyarország a kevés kimaradók egyike.

A román kormány megpróbálta elmozdítani Augustin Lazar legfõbb ügyészt is, ezt õ egy perrel megakadályozta. A román hatalom nem annyira homogén, mint a magyar, a vádhatóságok vezetõit politikailag védi - amíg tudja - Klaus Iohannis román államfõ. Bírálják a román kormányt az európai intézmények is a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése miatt.

Babiš, akinek a lemondását 120 ezres tömeg követeli


Csehországban a rendszerváltás óta nem látott tömeg, 120-130 ezer ember követelte Andrej Babiš kormányfõ lemondását a múlt héten. Mint a tüntetésrõl szóló összefoglalóban írtuk: Babiš jelentõs mennyiségû uniós támogatást irányított ahhoz a több mint 200 céget tömörítõ Agrofert mezõgazdasági- és vegyipari holdinghoz, amelynek éveken keresztül tulajdonosa volt, és amely Csehország második leggazdagabb emberévé tette õt. A cseh kormányfõ papíron már nem tulajdonosa az Agrofertnek, de az OLAF-nyomán indított uniós vizsgálatok bizonyítottnak találták, hogy Babiš több olyan döntést is személyesen befolyásolt, amelyek nyomán uniós támogatások landoltak a cégnél. Csehországnak összesen 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kell visszafizetnie az uniónak, amit korábban támogatásként az Agrofert holding kapott.

Csütörtökön a mezõgazdasági támogatások elosztásáért felelõs cseh kormányügynökség vezetõje - miközben az egész EU-s eljárást a cseh agrárium ellen támadásnak nevezte - bejelentette, hogy befagyasztják a kormányfõ és a szintén uniós pénzek körüli ügyeskedõ mezõgazdasági miniszter cégeinek járó kifizetéseket. Csehországban újabb nagy tüntetéseke szerveznek.

Ausztriában az Orbán-minta miatt bukott a kormány


Az osztrák kormányt egy olyan ügy sodorta el pillanatok alatt, amiben Orbán Viktor új barátja, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár orbánviktorost akart játszani, és oroszok pénzén médiát vásárolt volna magának, az ügybe bevonva a Magyarországon a média jó részét a kormányoldal számára megszerzõ Pecinát. Választási gyõzelem esetére még közbeszerzéseket is ígért még 2017-ben egy ibizai villát Strache az õt átverõ nõnek, akit egy orosz oligarcha rokonának hitt.

Szlovénia, a nagy lemondások országa


Korrupciós ügy miatt kellett már börtönbe mennie miniszterelnöknek Szlovéniában is, éppen Orbán Viktor nagy szövetségesének, Janez Janšának. 2006-ban miniszterelnökként kenõpénzt fogadott el a Patria finn hadiipari cégtõl egy 278 millió euró értékû szerzõdés fejében, emiatt 2014-ben két évre ítélték. (Még az ítélet megszületése elõtt, 2013 elején elõfordult az is, hogy a korrupcióellenes bizottság Jansa egyik magánszámláján 210 ezer eurót talált, amelynek eredetérõl a politikus nem tudott meggyõzõ magyarázatot adni. A koalíciós partnerek emiatt felmondták részvételüket Jansa második kormányában.) Jansa végig tagadott, szépszámú hívei kitartottak mellette, de a többi párt nem akar vele koalícióra lépni. Magyarországról jelentõs médiatámogatottságott kap, Orbán rendszeresen kampányol mellette.

Korrupciós ügy miatt volt lemondás idén is Szlovéniában, Magyarországról nézve egészen kis értékû ügyben. Jure Leben szlovén környezetvédelmi miniszter bukását egy makett okozta. A Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométeres szakaszát egy második sínpárral toldották volna meg, ehhez készítettek egy kisméretû makettet 130 ezer euróért (41 milió forirntért). Csakhogy kiderült, hogy hiába volt rá közbeszerzés, azt már korábban odaígérték egy cégnek. Jure Leben volt az elõzõ kormányban ennek a porjektnek a felelõse, ezért távozott februárban. A további nyomozás szerint az egész projektbõl amúgy akár 1,5 millió eurót, 475 millió forintot síbolhattak ki. Leben tagadott, de nem akart a kormény terhére lenni, a miniszterelnök, Marjan Sarec sajnálattal fogadta el a lemondást, de szerinte Leben számára nehéz lenne úgy folytatni a munkát, hogy vizsgálat folyik ellene, és mindennapos médianyomásnak van kitéve.

Novemberben Marko Bandelli, a kormány fejlesztésekért, stratégiai
projektekért és kohéziós politikáért felelõs minisztere a miniszterelnök kérésére mondott le posztjáról, mert beavatkozott a helyhatósági választások menetébe. Januárban pedig azért mondott le Dejan Prešièek kulturális miniszter, mert folyamatosan õ és munkatársai folyamatosan megaláztak egy minisztérium futárt, akinek súlyos magánéleti problémái is voltak, és öngyilkos lett.

Az MTI írta a februárban a szlovén politikai helyzetrõl, hogy bár a tavaly júniusi elõrehozott parlamenti választásokat Janez Jansa volt miniszterelnök jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Pártja (SDS) nyerte meg, nem tudott kormány alakítani. A másodikként befutó Marjan Sarec népszerûsége a kormányalakítás óta nõ. Szakértõk szerint támogatottságának egyik oka éppen az, hogy nagyon magas erkölcsi normákat állítottak fel a politikusokkal szemben.

Még a Balkánon is bele lehet bukni korrupció gyanújába


Horvátországban májusban mondott le Martina Dalic gazdasági miniszter, miután nyilvánosságra került a privát levelezése több tanácsadó céggel. Ebbõl kiderült, hogy ugyanazok írták a súlyos pénzügyi gondokkal küzdõ Agrokor megmentésére irányuló törvényt, akik késõbb profitáltak annak megvalósításából. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a válságmenedzsmentet, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint). A zágrábi székhelyû Agrokor Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, élelmiszeripari és kiskereskedelmi profillal. (A mostani kormány azután állt fel, hogy megbukott a Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök vezette elõzõ kabinet. Ott az indította el a lavinát, hogy lemondott tisztségérõl Tomislav Karamarko, a horvát kormány elsõ miniszterelnök-helyettese. Felesége ugyanis üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Mol magyar olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott, ezt pedig a parlamenti bizottság szerint összeférhetetlen. Karamarko késõbb lemondott a HDZ elnökségérõl is, majd a pártja megbuktatta saját kormányát, és elõrehozott választásokat írtak ki, amelyet 2016-ban ismét a HDZ nyert meg, a jelenlegi kormányfõ vezetésével.)

Bulgáriában Rumen Porodzsanov mezõgazdasági miniszter mondott le májusban, miután uniós forrásokkal való visszaélés gyanújába került. Itthon sem ismeretlen a történet: Bulgáriában 2007 és 2013 között 746 vendégház épült részben egy európai uniós vidékfejlesztési program támogatásával. Az ingatlanok egy része azonban soha nem fogadott vendégeket, hanem kifejezetten magánhasználatra épültek. Porodzsanov volt a vidékfejlesztési program támogatásait odaítélõ bolgár hivatal vezetõje ebben az idõszakban, a hatóságok már nyomoznak az 1,6 milliárd forintnyi levát érintõ ügyben.

Porodzsanov érintett egy másik botrányban is, ami több politikust is elsodort. Még miniszteri megbízatása elõtt állítólag jóval a piaci értéken alul jutott hozzá egy luxuslakáshoz Szófia egyik elõkelõ negyedében. Az ingatlanvásárlási botrány miatt távozott máriusban Cecka Cacseva igazságügyi miniszter, miután kiderült, hogy õ és a kormánypárt három másik tagja tavaly ugyanazon ingatlanfejlesztõtõl áron alul vásárolt luxuslakást. Õt követte Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) frakcióvezetõje a parlamentbõl, miután õt is hasonló vádak érték. Ezután lemondott Vanja Koleva sportügyi és Kraszimir Parvanov energiaügyi miniszterhelyettes is - írta az MTI.

És ott van a még balkánibb történet, minden szempontból. Macedónia egykori miniszterelnöke, Nikola Gruevszki a börtönbüntetésel elõl menekült Magyarországra. Orbán Viktor jóbarátja pedig menedéket is kapott nálunk. Gruevszki annyira szabadon jár-kell az ellene kiadott nemzetközi körözés ellenére, hogy véletlenül a 444 szerkesztõségének ajtajában is találkoztunk vele.

Mi a helyzet itthon?


Magyarországon 2010 óta egyetlen egy kormánytag sem mondott le azért, mert korrupciós ügybe keveredett.

Magyarországon csak az OLAF erõlteti, hogy vizsgálják meg, hogyan csalt a miniszterelnök - azóta már a leggazdagabb magyarok közé emelkedett - vejének korábbi cége uniós pénzek felhasználásával a közvilágítási tendereken, a magyar ügyészség szerint minden szabályos volt.

A magyar miniszterelnök nem foglalkozik üzleti ügyekkel, miközben rokonai, barátai vagyona hihetetlen mértékben gyarapszik.

A Fidesz-frakció 2010 óta egyetlen egy képviselõjétõl sem vált meg idõ elõtt korrupciós ügy miatt. Bár a nyomozás már korábban elindult, Mengyi Roland is végigvitte az elõzõ ciklust, idén februárban ítélték el elsõ fokon költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt három évre.

A vád szerint Mengyi 2015-ben pénzért vállalta, hogy megbundáz egy 500 millió forintos európai uniós, szociális szövetkezetek támogatására kiírt pályázatot, amin aztán az õt lefizetõ két vállalkozónak kellett volna nyernie. Mengyi 5 + 5 millió forint kenõpénzt, vagy ahogy mondta, "alkotmányos költséget" kért a dologért, aztán késõbb az is felmerült, hogy az elnyert összeg felét kéne eljuttatni hozzá.

Az ügyészség nyomoz Simonka György ügyében is. Õt úgy indította el a Fidesz a tavalyi választásokon, hogy tudni lehetett, gyanús ügyei vannak. Tavaly õsszel aztán gyanúsítottként ki is hallgatta az ügyészség, mert a vádhatóság szerint Simonka zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek EU támogatását szerezte meg jogellenesen, és ezzel 1 milliárd 400 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott. Simonka tagadja a gyanút, és úgy kampányol a Fidesz mellett, mintha például nem is lett volna házkutatás az orosházi Fidesz-irodában. Azért az viszont még Magyarországon is erõs, bár lehet, hogy inkább csak úttörõ gesztus, hogy Simonkát kitüntették a Dél-Békési Térségért folytatott tevékenységéért.

Mondok József, Izsák polgármestere egy olyan vadászpanzióba költözött be, amit 35 milliós EU-támogatásból épített. Az ügyészség ebben az ügyben lépett, a per elindult, de Mondok nem ment el a tavaly novemberi tárgyalásra és továbbra is polgármester. (A fideszes országgyûlési képviselõ Becsó Zsoltról is kiderült, hogy a saját vendégházában lakik, amelyre az azóta szintén fideszes országgyûlési képviselõ testvérével közös cége nyert 34 millió forintos uniós támogatást. A Hír Tv tavaly számolt be arról, hogy Hörcsik Richárd fideszes országgyûlési képviselõ testvére és unokaöccse – aki egy Paks 2 körül mozgolódó egyesületben is felbukkant – pályázott az EU-nál támogatásra. Nyertek is, így lett a Hörcsik Richárd nagyszülõi házából EU-s támogatással vendégház, ahol viszont turisták helyett csak a képviselõvel és a családjával találkoznak rendszeresen a szomszédok. A Hír Tv arról is írt, hogy egy göncruszkai családi házat helyiek szerint kb. 40 millió forintért, EU-s pályázati pénzbõl újították fel, és bár szálláshelyként kellene mûködnie, projekttábla nincs a házon, és szállást sem lehet oda foglalni, a helyiek csak Hörcsik személyi titkárát és a családját látják ott, és oda van bejelentve az egyéni vállalkozása is.)

Ha van is jogerõs ítélet, Magyarországon akkor sem kell feltétlenül bevonulnia egy politikusnak börtönbe, mint az azonnal elvitt román pártvezetõnek. Noha a Debreceni Ítélõtábla áprilisban öt év letöltendõ börtönbüntetésre ítélte hivatali vesztegetés elfogadása miatt Balmazújváros volt polgármesterét, Veres Margit azóta sem vonult be a börtönbe, sõt Kövér Lászlóval kirándult Erdélyben.

Vagy ha rajtakapnak egy pártvezetõt 20 milliós csaláson, akkor is megússza 300 ezer forintos büntetéssel.

Van azért lemondás


A legnagyobb lemondás Fidesz közelben azért volt, mert Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke, egykori fideszes parlamenti képviselõ arról beszélt, hogy igényes, jó tollú újságírókat inkább a másik oldalon lát, és hogy kormánypárti ember létére inkább Élet és Irodalmat járat, Origó helyett Indexet olvas, és a napot Népszavával kezdi. Varga az interjú megjelenése után pár órával távozott a pozíciójából.

Aztán van olyan lemondás is, ami szintén nem történik meg Magyarországon, sõt. Nem korrupciós ügy, a flamand környezetvédelmi miniszter azért távozott, mert aazt állította: a klímaellenes megmozdulások összeesküvés alapján szervezõdtek, a tiltakozó fiatalok közül sokan nem is fogják fel, hogy egy jól elõkészített terv részesei. A szavaiért késõbb elnézést kért, és kimerültségre hivatkozott. Nálunk ez viszont simán a kormánypropaganda egyik sokat sulykolt üzenete, kimerültség nélkül.

Forrás: 444
Halálra éheztették az otthonban a kislányomat - Állítja az édesanya
Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt
Falus Ferenc botrányosnak tartja a kormány tesztelési intézkedéseit
Orbán: Úgy neveltem a lányaimat, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni...
80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
Az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát vitte el a NAV
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Közel 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban
Így néz ki a híres Járványügyi Bevetési Egység
Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát
Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt
Pécsi Ildikó a férje sírja mellett kibékült az unokájával
Rétvári Bence: A kormánynak fontos a tanárok anyagi megbecsülése
16 alagutat találtak ebben az évben a szerb-magyar határszakaszon
Orbán: Minden migráns biológiai fenyegetés, ami a libernyákoknak túlzó, nekünk magyaroknak nem
Kaposvár: Eltörte kiskorú áldozatának orrát egy 32 éves férfi
800 millió forintot különítenek el a cigány muzsikusoknak
Fluor nem kér a pénzből: zenekaruk többi tagjának adnák a teljes gázsit
Sok család kerül bajba - Nincs napirenden a bértámogatás meghosszabbítása
A kormány elkezdett felkészülni a digitális oktatásra
Előkerülnek a milliárdok raktárkoncertre és cigányzenére
Több mint 50 milliós osztalék: ennyit vett ki a cégéből Kocsis Máté és családja
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
Kiverte a biztosítékot mert rákérdeztek, kényszermunkában gyártottak e maszkokat
Rekordosztalékot vett ki cégéből Kocsis Máté és családja
Újabb botrány van Farkas Flórián körül
Schobert Norbi megint elmondta a véleményét - szigorításokat javasol
Emberölés miatt nyomoznak a meghalt rab ügyében
15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt
Siófok: egy beteg és egy ápoló is elkapta a vírust
Orbán: vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én csak libernyákoknak nevezek
Orbán: Úgy neveltem a lányaimat, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni
Oltás: Gulyás nem árulta el, mely céggel vagy cégekkel szerződtek le
Botrány: Lemondott Pilismarót képviselő-testülete
Találtak két fertőzöttet a siófoki kórházban
Évi 6,6 millióért kér tanácsot pajtásától Demeter Szilárd
Magyarország: Éhségsztrájkba kezdtek kiutasított külföldiek
Gulyás: Karácsony Gergely elvesztette a higgadtságát
Müller Cecília a határkerítésnél: illegális migrációról beszélt
Brutálisan összeverte a barátnőjét az erdélyi magyar egyetem egyik tanársegédje
Winkler Róbert: Most már mi is a csicskamédiához tartozunk
Mutatjuk Boldog István törvényjavaslatát
Kiderült miért vittek el bilincsben egy nőt a rendőrök egy budapesti kávézóból
Kigyulladt a brüsszeli World Trade Center
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum