Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Már lakcímkártyát is kapnak az ukrán vendégmunkások Jászberényben! + Videó!
Keservesen zuhog az eső, amikor az N1TV-s kollégákkal kocsiba vágjuk magunkat, és elindulunk a Jászs
ág szívébe, ukrán vendégmunkások után nyomozni.

Jászberénybe érve mérséklődik az aranyat érő égi áldás, de teljesen még a mi kedvünkért sem akar elállni. Ennek köszönhetően sártengerben úszik a Faiskola utca, ahol egy korábban bérházként üzemelő paneltömb egykedvűen málladozva várja, hogy munkásszállóvá alakítsák.

A jelenleg bedeszkázott, szocreál kocka előtt vár minket Budai Lóránt, a Jobbik jászberényi önkormányzati képviselője, aki nem sokkal vidámabb, mint az időjárás vagy a minket fogadó látvány.

“Régen cigány családok laktak itt, akik némi lelépési pénz fejében vagy kiköltöztek a környékbeli falvakba, vagy a Neszűrben kötöttek ki” - meséli az ellenzéki városatya, hogy paterolták ki az előző lakókat az önkormányzati ingatlanból. Szomorúan teszi hozzá, hogy erre sajnos nem a pártja által javasolt, a fideszes városvezetés által viszont lesöpört bérlakásprogram keretében került sor, magyar családok helyett pedig
az Észak-Alföldre is tömegével özönlő ukrán vendégmunkások költöznek majd a megújuló épületbe.

Elmondása szerint a város több pontján is hasonló sorsa jutott pár ingatlan: egy egykori vámház, illetve egy volt nővérszálló alakul át

a nagyjából 3000 jászberényi migránsmunkás számára.

Egyenlőbbek az egyenlőknél?

Megdöbbenésünket látva Budai hozzáteszi, hogy ez még nem minden: ő úgy tudja, nem elég, hogy szállást kapnak a jövevények – holott a környékbeli magyarok között is bőven lenne olyan, aki rászorulna az önkormányzati lakásokra -, de

- teljes ellátást kapnak, ingyen,
- havi két alkalmat finanszíroznak számukra, hogy hazautazhassanak Ukrajnába és vissza, plusz
- ideiglenes lakcímkártyát is kapnak, ami már szavazásra is feljogosítja őket.

Utóbbival egyébként egy helyi rendeletmódosítás értelmében az önkormányzati lakásokra, ingatlanokra is minden gond nélkül pályázhatnak, mivel ez már nincs magyar állampolgársághoz kötve.

“Eközben aki csak teheti, menekül nyugatra” - teszi hozzá a Jobbik képviselője, akinek ismeretségi körében és családjában is számos példa akad arra, hogy valaki a Lajtán túl keresi a boldogulást. Annak ellenére is, hogy rengeteg munkalehetőség van a környéken, az ide települt multik – az évekkel ezelőtti tendenciával szemben – Budai szerint már kapálóznak a dolgos kezek után.

“Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora fizetésért és milyen körülmények között kell dolgozni”
- teszi hozzá sokat sejtetően a Jobbik helyi képviselője.

A bejáraton éktelenkedő “csöveslak” felirattal díszített házban amúgy nem az eredeti kiosztású, tipikus panelzsúfoltságban kell majd meghúznia magát a magyar munkahelyekre érkező 80 főnek. Az önkormányzat kettesével egybenyitja majd a lakásokat, hogy kényelmesen elférjenek, mivel arra számítanak, hogy
a családjukat is hozzák magukkal.

A magyaroknak nem jut hely a nap alatt

“A fő probléma azonban nem is azzal van, hogy külföldi munkavállalók érkeznek hozzánk, hanem hogy a helyi dolgozó embereket nem becsüljük meg kellőképpen” - teszi hozzá Budai Lóránt, aki szerint a vendégmunkásoknak a plusz javadalmazások ellenére a kellő szakmai képzettségük és munkafegyelmük sincs meg; amit szerinte az is bizonyít, hogy rendszeresen részegen járnak be dolgozni, növelve ezzel a munkahelyi balesetek számát.

Videós riport:A keletről betelepített munkások a jászberényi ingatlanárakat is az egekbe tornázták. Budai elmondása szerint egy másfél szobás, 50-60 négyzetméteres lakást ma már 150 ezer forint körüli összegért adnak ki a tulajdonosok, míg pár évvel ezelőtt ennek a harmadáért lehetett albérlethez jutni.

A képviselő azt is elárulja, hogy a városban élő vendégmunkásokkal már most komoly együttélési problémák vannak, és egyre többen nézik rossz szemmel a jelenlétüket:

“Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a vendégmunkások hangoskodnak, nem megfelelően közlekednek és már tettlegességre is sor került a részükről.”

A Jobbik képviselőjétől azt is megkérdezzük, mennyire ért egyet a kormány idegen munkavállalókra építő politikáját mentegető magyarázattal, miszerint azért kell tömegesen más nációjú embereket telepíteni az országba, mert “a magyarok már nem hajlandók elvégezni az alja munkát”:

“Abszolút nem erről van szó. A magyarokat nem hajlandók normálisan megfizetni a munkáltatók, természetes, hogy továbbállnak oda, ahol emberhez méltó bérek várják őket.”

A beszélgetést követően az egyre gorombább időjárás elől egy közeli italmérésben keresünk menedéket, ám az udvaron cigarettázó helyi férfi, látva hogy nem jászberényiekkel van dolga, megsúgja: legyünk óvatosak, mert ez “ukrán kocsma”.

Odabent azonban alig látunk élő embert, a helyiek többsége is hamar elszivárog a maga söradagjával. A pult mögött tüsténkedő hölgy szóba elegyedik velünk, bár arra a kérdésünkre, hogy zömmel tényleg ukránok látogatják-e a műintézményt, eleinte csak bizalmatlanul helyesel.

“Azt hittem, maguk is kötekedni jöttek” - indokolja óvatosságát, és elárulja, hogy egyesek kifejezetten azért keresik föl a kocsmát, hogy beolvassanak a vendégmunkásoknak vagy verekedést provokáljanak. Utóbbinak általában nem szokott jó vége lenni:

“Múltkor egy pöttöm, 35 kilós nő úgy lerúgta az egyik arcoskodót, hogy egyik ajtótól a másikig repült” - meséli a pultos hölgy, aki szerint általában kezelhetőek az idegenek, akikkel nincs probléma, főleg a kárpátaljai magyarokkal, akik értelemszerűen beszélik a nyelvet. Szerinte nincsenek is olyan sokan, mint a szóbeszédből hallani lehet.

“Inkább a szerbek a durvábbak” - jegyzi meg.

A városban ugyanakkor szerinte is egyre érzékelhetőbb ellenszenvvel figyelik az idegeneket, bár ő nem érti, hogy miért:

“A munkájukat féltik? Mit féltenek, amikor manapság csak az nem dolgozik, aki nem akar? Mindenhol munkaerőhiány van, még itt nálunk, a kocsmában is.”

Megtudjuk azt is, hogy egyébként az ő gyermekei is évek óta Angliában keresik a kenyerüket, aminek persze ő sem örül:

“Emlékszem az első karácsonyra: a lányom ott kint zokogott, én pedig itthon. Az valami szörnyű volt, évek alatt sem lehet megszokni. Itthon a fiataloknak esélyük sincs, hiszen nem mindegy, mennyiből kell megélni vagy saját lakást venni…”

Amint kicsit alábbhagy az égi háború elköszönünk, és bevesszük magunkat a belvárosba, ahol a kisebb-nagyobb csoportokba verődött iskolások között csak elvétve tudunk megszólaltatni helyieket. A barátságtalan időben mindenki siet, többen amint meghallják, miről érdeklődünk, szűkszavú szabadkozások közepette rohannak is tovább.

Végül legnagyobb meglepetésünkre belebotlunk egy fiatal párba, a városközpontban szinte ők az egyetlenek, akiknek már nem iskolatáska húzza a vállát és közelebb vannak a harminchoz, mint az ötvenhez.

“Szerbek, sőt már indiaiak is vannak” - mondják, mikor az ukrán jövevényekről érdeklődünk, a pár férfi tagja hozzáteszi, hogy ő már tavaly nyáron hallotta, hogy 3000 vendégmunkás van Jászberényben, azóta szerinte ez a szám csak nőhetett.

Egyikük sem örül, hogy egyre több idegennel kell megosztaniuk a lakóhelyüket, hiszen egy huszonötezres városban már szembetűnő ennyi vendégmunkás, de más szempontból sem kellemes a velük való együttélés:

“Az embereket folyamatosan érik az atrocitások. Egy ismerősömet például itt a sarkon ütötték ki, pár lépésre a városházától, de egymással is folyamatosan balhéznak.”

Hozzáteszik, hogy a helyi bérhelyzetnek sem kedvez a migránsmunkások megjelenése. Ők úgy tudják, hogy a keletről érkezők fizetése jóval alacsonyabb, mint a magyaroké, ami lenyomja az itteniek bérét is, ezért nem emelkednek érdemben a magyar keresetek.

“A cégek ráadásul napi 3500 forint/ágy/éjszaka fejpénzt utalnak ki különböző vállalkozóknak, akik elszállásolják őket, ami az albérleti díjakat is az egekbe emeli” - panaszolják, hozzátéve: ők is hallottak arról, hogy a fideszes városvezetés új munkásszállókat alakít ki nekik ahelyett, hogy a helyi fiatalokat segítené a lakáshoz jutásban. Ettől sincsenek elragadtatva és remélik, hogy hamarosan változnak a dolgok.

Ebben mi is bízunk, látva, már most milyen gyanakvással méregetik a helyiek a láthatóan messziről jött embert, bár utolsó beszélgetőtársunk, egy idősödő asszonyság kifakadása eléggé megingatja a boldogabb jövőbe vetett hitünket:

“Inkább ezek jöjjenek, mint a cigányok! Ők legalább dolgoznak, és tőlem még egyik se akart lopni. A munkát se veszik el, nyissa ki az újságot, minden tele van álláshirdetéssel, ha valaki meg akarja fogni a munkát, az elmehet dolgozni. Én is oda sietek, aviszontlátásra!”

Kissé felemás érzelmekkel, ronggyá ázva ülünk vissza az autónkba. Furcsa látni, hogy egyesek ilyen agresszív optimizmussal szemlélik Jászberény sorsának alakulását, a viharfelhők azonban egyre csak sűrűsödnek az Észak-alföldi város felett, és ahogy hazafelé gördülünk, újra kérlelhetetlenül megered az eső…

Forrás: Hírhatár
A Független Nemzet véleménye:

Ez is hoz majd Orbánnak pár szavazót!

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Mészáros Lőrinc testvére is hasít: Egymás után nyeri a megbízásokat a Magyar Közúttól!
Vajon ezért tervezi másfél millió magyar, hogy lelép ebből az országból?
Hónapok óta arról álmodott, hogy egyszer bent ég valahol - Megszólalt a MOM Sport tetején meghalt kislány anyja!
Míg Orbánék zsebébe a milliárdok, addig a magyar kórházakba a víz folyik be!
Mészáros Lőrinc testvére is hasít: Egymás után nyeri a megbízásokat a Magyar Közúttól!
Vajon ezért tervezi másfél millió magyar, hogy lelép ebből az országból?
Hónapok óta arról álmodott, hogy egyszer bent ég valahol - Megszólalt a MOM Sport tetején meghalt kislány anyja!
Semjén Zsolt: Pszichiátriai ápolásra szorul az, aki kétségbe meri vonni a kormány családpolitikáját...
Káslernek még több pénz kell! Kevesli az évi 800 milliót, amit kapott!
Így megy ez Orbánisztánban: A fideszes főügyész kitüntette a fideszes főbírót!
Tragédia a MOM Sportközpontban: Egy 8 éves gyerek halt meg!
Négycsillagos wellness-szállodában dorbézoltatta hűséges médiacsicskáit a kormány!
Tüntetés Csehországban: “Nem akarunk Orbán-féle nacionalizmust Csehországban...”
Odacsapott Lendvai Ildikó Orbán Viktor vejének!
Fecskendővel spricceltek ondót egy lányra a 4-6-os villamoson!
OLAF: 1,6 milliárdot lopott Farkas Flórián a hátrányos helyzetű romák megsegítése helyett!
Nőt ütött meg a fideszes, de valahogy nem halad a nyomozás! + Videó!
Már csak a Fidesz fizetős helyei maradnak! Az utolsó szabadstrandot is bezárják Keszthelyen!
Holttestet találtak Csepelen! Ő is a dunai hajóbaleset áldozata lehet!
Rangos külföldi lap Orbánról: Tragédia Európa szívében!
Egy vagyonba fog nekünk kerülni: Saját kikötőt létesít a magyar állam Triesztben!
Friss: Durván meghamisította a számokat az Orbán-kormány!
Hableány-tragédia: Hátborzongató részletekről vallottak a Viking utasai!
Egy vagyont fizet az állami tévé Rogán Cecíliáék szépségversenyéért!
Durva: Még a nyáron összeomolhat a budapesti baleseti ellátás!
Fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult… – Koncz Zsuzsa új klipjében szólt be Orbánnak! + Videó!
Szívszorító: Elsírta magát a 80 éves borsodi néni, titokban újították fel a rozoga házát! + Videó!
Fideszes javaslat: Begyűjtenék Orbánék a fesztiválozók személyes adatait!
Hableány-tragédia: Így falaz Ráhelnek és Rogánnak Orbán!
Így hazudozik Palkovics egy kiszivárgott hangfelvételen!
Botrány: Saját kiskorú diákját ejtette teherbe a hittantanár!
Korrupció: Sorra buknak meg a politikusok a környékünkön!
A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly!
Aljas módon mocskolja Vitrayt a kormánymédia!
Százkilós betontömb zuhant egy kisfiú fejére Pusztaszabolcson! Osztályfőnöke mentette meg!
Óriási villát vásárolt Budán Mészáros lánya és veje!
Jakab Orbánnak: Ön Mészáros Lőrinc fedőnéven az ország leggazdagabb embere! + Videó!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Üldözőbe vették a koreai újságírók a gyilkos hajókapitányt, miután kiengedték az előzetesből! + Videó!
Fenyegetést kapott Bige László: elmész innen, vagy irány a börtön!
Agrárbirodalom: Mészáros Lőrinc már Romániában is földesúr!
150 millával támogattuk a Rogánnéhoz köthető sporteseményeket!
Újra ittasan vezetett Demcsák Zsuzsa!
Videó: Így bulizik a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc!
Már a katonai esküjét is letette Orbán fia!
Feljelentik Tiborcz Istvánt vári terjeszkedése miatt! + Videó!
A Fidesz megvéd minket: Az ukrán maffia simán bevásárolt budai luxusingatlanokból a rendőrség és a bevándorlási hivatal tudtával!
Ilyen országban élünk: Kitüntették az 1,4 milliárdos csalással gyanúsított Fideszes bűnözőt!
Drog és alkohol befolyása alatt vezetett: Tízmilliós óvadék ellenében szabadulhat az érdi gázoló!
Nyakig eladósítják az országot: Kínai gigahitelt vesz fel a kormány Mészáros új vállalkozása miatt!
Orbánék meglépték: Búcsút mondhatnak a szociális üdülésnek a nyugdíjasok!
Hiába vonták vissza Orbánék, sorra építi a kormány a sportlétesítményeket!
Sokkoló: Édesanyja karjaiban találták meg a Hableány-baleset hatéves áldozatát!
Kálmán Olga: Ki fogjuk kényszeríteni 2 millió ember akaratát a Fidesszel szemben!
Több ezren osztották már meg: Rohamtempóban terjed egy kép Kövérről, aminek nagyon nem fog örülni!
Sztártörténész: Az orbánizmus a legveszélyesebb a szabadságra!
Óvónő a gyereknek: Ha megint rossz leszel, anyukád nem jön érted, és a kertben fogsz aludni...

125 magyar tudós jelentette fel a Fideszt a Néppártnál!
Szlovéniában vásárol wellness-központot a magyar kormány!
Miskolcon elárverezhetik az orvosi műszert meg a rendelőt, mert a kórház nem fizet!
Feldühödött románok törtek be az úzvölgyi temetőbe és ünnepeltek a magyar hősök sírjain!
Családok éve: 100 milliárdot termeltek az Orbán és a Mészáros család cégei!
Nyilvánosságra kell hozniuk Orbánéknak, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésekben!
Weber egyértelmű üzenetet küldött a Fidesznek!
Újabb szörnyűség derült ki a soroksári gyilkossággal kapcsolatban!
Még egy üzleti zseni: 214 milliós árbevételből 1 milliárdos nyereséget csinált Tiborcz!
Megdöbbentő képek a Kútvölgyi Kórházról: A rothadás és a csótány alapállapot!
Ennyibe került nekünk Orbán hobbija!
18+ fotó: A Duna felszínén úszott a holttest!
Lefokozva maradnak a Fideszesek a Néppártban, semmilyen tisztséget nem tölthetnek be!
Bejelentette a Fidesz: 2,8 % lesz a nyugdíjemelés, de azt már nem tették hozzá, hogy az infláció 3,9%!
Ebből botrány lesz: Elszólta magát Semjén Zsolt!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu