Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Veszélyes és esztelen húzás, Orbánék mégis meglépik!
Retteghetnek azok az iskolák, ahol eddig befizették a gázszámlát, volt elég WC-papír és kréta, mert
már elkészült az a törvényjavaslat, amely a fenntartás után – ebben "bizonyított" a Klik – a üzemeltetést is állami kézbe helyezné. Az önkormányzatok állítják, olcsóbb és hatékonyabb, ha nem az állam, hanem a települések üzemeltetik az iskolákat.

“Terítsék ki lapjaikat az önkormányzatok!” – üzente meg még február közepén Lázár János azoknak a településeknek, ahol az iskolák úgynevezett vegyes modellben működnek: a Klik (vagyis az állam) a fenntartó, de az önkormányzat a működtető. "Tisztázni kell, hogy az állam, vagy az önkormányzatok hibájából nincs kréta az iskolában."

Néhány héttel később Lázár már kijelentette, a vegyes rendszer megbukott, ezért “tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni, tárgyalásos alapon”, vagyis a kormány terve szerint az állam lenne az iskolák fenntartója és működtetője is egyben. Sipos Imre helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal mai ülése után bejelentette, hogy a totális államosításról szóló törvényjavaslatot még kedden benyújtják a parlamentnek.

“Na, ezt sürgősen el kéne felejteni!”

Az érintettek, vagyis az önkormányzatok finoman szólva sincsenek elájulva az ötlettől Pásztó polgármestere, Dömsödi Gábor Lázárnak írt nyílt levelében úgy fogalmaz:

“Itt van most ez az iskolaüzemeltetés ügy. Vagyis ennek az elvétele az önkormányzatoktól. Na, ezt sürgősen el kéne felejteni!”

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) sem finomkodott közleményükben, amelyben “esztelennek és veszélyesnek” nevezték a tervezetet. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Tab fideszes polgármestere a hvg.hu-nak azt mondta, az önkormányzatok “nem értik a logikáját” a kormány tervének: “ha a kisebb iskolákkal nem bírtak, akkor a nagyobbakkal hogyan fog megbirkózni az állam?”

“Ezentúl vendégek leszünk a saját iskolánkban?” – tette fel a kérdést Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, arra utalva, hogy az önkormányzat éveken át súlyos milliárdokat ölt az iskolák (Budaörsön egy gimnázium és négy általános iskola működik) fejlesztésébe, és most a kormány gyakorlatilag einstandolná azokat. A budaörsi polgármester elismerte, hogy a vegyes modell nem jó, de rögtön hozzátette, ha az önkormányzat képes megoldani az iskolák fenntartását és működtetését, meg kell hagyni ezeket a jogokat az önkormányzatnál. Ahol viszont nem, ott igenis szükség van az állami szerepvállalásra, magyarázta Wittinghoff.

A Tanítanék Mozgalom sem hagyta szó nélkül az államosítást:

“Ha az állami vízfej az oktatási feltételek biztosítását (kréta, papír, tonerek stb.) nem tudta megoldani, miért higgyük el, hogy emellett még a zavartalan körülményeket is tudja majd? Hány iskolában kapcsolják ki a vizet, a gázt, az áramot vagy az internetet?”

– írták Palkovics László közoktatási államtitkárnak címzett levelükben.

Problémás fénymásolás

A totális államosítás ötlete azért is érthetetlen, mert a legkomolyabb problémák pont azokban az iskolákban voltak, ahol eddig is az állam működtette az iskolát. Gyöngyöstarján például ez év elején azért kapcsolta ki a fűtést a gázszolgáltató a helyi iskolában, mert a Klik – az iskola fenntartója és működtetője – nem fizette be a gázszámlát.

De hosszasan lehet sorolni a hasonló eseteket, amikor kiderült, hogy a Klik hibájából hiányos az iskolák felszereltsége (vagy hogy mást ne említsünk, a Klik fizetésképtelensége miatt még az iskolai vécék is lerohadnak). Ezzel szemben Lázár mindössze azzal érvelt a vegyes modell ellen, hogy vitás helyzeteket teremt; például nem világos, ki fizetné a fénymásolót akkor, ha azon a fenntartói feladatokhoz (egy dolgozat, vagy feladatlap) és a működtetői feladatokhoz kapcsolódó anyagokat (a takarítónő szerződése) is sokszorosítanak. Sipos is azzal érvelt a kerekasztal ülésén, hogy a vegyes fenntartásban "azon kell vitatkozni, ki veszi a krétát, vagy a szivacsot".

Majdnem ezer iskolát érint

Az Emmi információ alapján több mint 900 iskolát működtetnek önkormányzatok, a hvg.hu által megkérdezett polgármesterek úgy saccoltak, hogy kb. 500 települést érint az államosítás terve; 2012-ben ennyi önkormányzat vállalta az iskolák működtetését, amikor állami fenntartásba kerültek az oktatási intézmények.

Az érintett települések között van Bátaszék, Siklós és Pásztó is; ezek az önkormányzatok azért érdekesek, mert esetük jól példázza, hogyan (nem) működik az állami üzemeltetés. Történt ugyanis – ahogy azt a HVG korábban megírta – hogy az említett önkormányzatok első körben úgy nyilatkoztak 2012-ben, hogy cserébe a Kliknek fizetett hozzájárulásért, lemondanak az iskolák működtetési jogáról.

Később visszakérték az iskolák üzemeltetését, mert rájöttek, hogy a Kliknek fizetett hozzájárulás több, mint amennyiből kijönne iskoláik üzemeltetése. A Tolna megyei Bátaszéken az önkormányzatnak évente 97 millió forintot kellett fizetni a Kliknek, miközben a helyi gimnázium és általános iskola üzemeltetése kijött volna 63 millióból is – vagyis a visszavétellel több mint 30 milliót nyert a város. Hasonló felismerésere jutott a Dömsödi Gábor vezette Pásztó, ahol kiderült, a 144 milliós hozzájárulás helyett 110 millióból megoldható az iskolák működtetése, a Baranya megyei Siklós 40-45 pedig milliót spórolt a működtetés visszavételén.

Hidegzuhanyként érte az önkormányzatokat az is, hogy a Klik kevesebbet költött az iskolára, mint amennyit kellett volna; volt, ahol az elmaradt meszelést, az iskola padlásának rendberakását és a vizesblokkok fertőtlenítését kellett az önkormányzatnak kipótolnia.

Minimumra törekedtek

Az önkormányzatok azért sem lelkesednek az államosításért, mert a Klik sok helyen a fenntartói – vagyis az oktatással kapcsolatos – feladatait sem képes ellátni. Csömörön a képviselő-testület korábban indítványozta, hogy a csömöri iskolák fenntartása is kerüljön vissza az önkormányzathoz – nem véletlenül. Fábri István, a település polgármestere a hvg.hu-nak elmondta, a városvezetés számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a Klik szakmai téren is “a minimumra törekszik”: szakmai kiadások megvonásával, az ingyenes táboroztatás megszüntetésével és a diákok szakmai programjainak leépítésével próbált spórolni. Előfordult, hogy az önkormányzatnak kellett besegítenie, hogy a csömöri iskolákban legyen megfelelő számú logopédus, pedagógiai asszisztens és pszichológus, mert a Klik erre már nem költött.

“Mindenki döbbenten figyel”

Dömsödi Gábor szerint a “totális államosítás” megnevezés félrevezető, mert valójában senki sem tudja, hogy pontosan mire is készül a kormány; hogyan és mikor vinné véghez az iskolák átvételét. Úgy véli, a Palkovicsék által belengetett 2017 január elsejei határidőt képtelenség lesz megvalósítani.

“Mindenki döbbenten figyel, nulla információnk van”

– szemléltette az önkormányzatok helyzetét Wittinghoff.

Ugyanakkor arról sincs információ, hogy az önkormányzatoknak kell-e majd fizetniük az iskolák után, és ha igen, mennyit. Plusz forrásokra mindenképpen szükség lesz, hiszen ha összejön az államosítás, akkor kilencszázzal több iskolát kell üzemeltetnie az államnak. A háromezer lakosúnál kisebb településeknél ezt megoldotta a kormány; le kell mondaniuk a adóbevételeik egy részéről. Az érintett polgármesterek ezért nem tartják kizártnak, hogy a kormány ugyanezzel a módszerrel szerez majd pénzt az újonnan államosított iskolák működtetésére.

Forrás: HVG
A Független Nemzet véleménye:

Ezzel a rendelettel a kormány arrogáns módon beletaposta az oktatást a betonba és még rá is csináltak egy nagyot.

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Másolt tanulmányokért fizetett 130 milliót a Fidesz pártalapítványa egy belga politikusnak!
Sólyi gyermekgyilkosság: Képtelen kiheverni a történteket a megölt kislány édesapja!
Ez a Fidesz világa: Végstádiumú rákos beteg kilakoltatására készülnek Pécsen!
Durva visszaéléseket tárt fel az Orbán-kormányról az Európai Tanács legfrissebb jelentése!
Másolt tanulmányokért fizetett 130 milliót a Fidesz pártalapítványa egy belga politikusnak!
Sólyi gyermekgyilkosság: Képtelen kiheverni a történteket a megölt kislány édesapja!
Ez a Fidesz világa: Végstádiumú rákos beteg kilakoltatására készülnek Pécsen!
Legalja: A kezelésre érkező betegektől gyűjtötték az aláírásokat a Fidesznek egy magánklinikán!
Lesújtó adatok: A magyarok harmada a minimálbért sem kereste meg!
Felakasztotta magát egy fiatal miután szakított vele a barátnője, utána az édesanyja is megölte magát!
Már a voksolás előtt választási csalás történt?
Brüsszelnek elege van: 100 milliárdos büntetéseket vernek ránk az Orbán-kormány korruptsága miatt!
Lebuktak! Sokkal több szegény van, mint amennyit Orbánék bevallanak!
A nyílt utcán fröcskölték le savval az idős nőt és a 13 éves kislányt!
Mi lesz a betegekkel? Megállíthatatlanul adósodnak el a magyar kórházak!
Megindulhat Orbán ellen a nyomozás Ausztriában!
Valamire készülnek Orbánék: Hirtelen levették a világörökségi listáról a Hajógyári-szigetet!
Építőkockákat találtak a boncoláskor egy férfi gyomrában Szekszárdon! + Videó!
Jól érzik magukat nálunk az indiai vendégmunkások!
97 milliárd Ft-os programot indít a magyar kormány Erdélyben!
Kutatás bizonyítja, hogy csalt a Fidesz a 2018-as választáson!
Brutálisan megvert egy férfit egy kaposvári áruház biztonsági őre! + Videó!
“Ezek a korrupt disznók csak lopni akarják az uniós pénzt!”
Mielőtt megszüntették, gyorsan csinált 491 millió Ft mínuszt a Magyar Nemzeti Kereskedőház!
Nyelvvizsgát küldtek a dühös fiatalok a fideszes kormánytagoknak! + Videó!
Segítsen egy megosztással: A kutyusa már megkerült, de a maglódi vállalkozó még mindig nincs meg!
Bajban Mészáros: Az ügyeit vizsgálja a korrupciós hivatal!
Már lakcímkártyát is kapnak az ukrán vendégmunkások Jászberényben! + Videó!
Schmidt Máriának megint agymenése volt: Durván nekirontott Merkelnek!
Egy biztonsági őr és egy ápolónő verekedett össze a kórházban! + Videó!
"Úgy tűnik, Kövér László már egyáltalán nem normális..."
Indítvány: Zárolják Mészáros, Tiborcz és más arcátlanul gazdagodók vagyonát!
Három és fél milliárdért vett festményt a magyar állam! + Videó!
Tra­gé­dia tör­tént Győr­ben, egy fi­a­tal anyuka az ál­do­zat!
Pert vesztett Mészáros Lőrinc !
Bemondták a köztévén: Tiborcz 35 milliárdot harácsolt össze, miközben a sürgősségi ellátás meg összeomlott Budapesten! + Videó!
Ciki: Előbb fogadták az USA-ban Márki-Zay Pétert, mint Orbánt!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Politikai pedofília: Most épp árva gyerekekkel fotózkodott Orbán Viktor! + Videó!
Egy kis összegzés: Orbánék 9 év alatt 2800 templom felújítására és 120 templom felépítésére adtak pénzt!
Képeken a több 100 millió forintos Tiborcz-villa!
1 nap alatt több millióan látták: Rejtett kamerás felvételeken szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal! (videó)
Orbán nagyot hibázott!
Köztörvényes bűnözőként jelent meg a kormánymédiában Mészáros, Tiborcz és Garancsi! + Videó!
Hatalmas pofont adott Orbánnak a milliárdos Csányi!
Horrorfelvétel: Teherautó gázolja halálra a 8 hónapos kisgyermeket, míg az anyja a telefonját nyomkodja!
Mészáros Lőrinc veje 1,1 milliárdért újította fel a focipályát, még az esőt sem bírta ki!
Komoly fenyegetést kapott Orbán az európai jobboldaltól!
Családok éve, Fidesz-módra: 24 órás gondozást igénylő unokájával akarták kilakoltatni a nagymamát! + Videó!
Kislánya előtt ivott, drogozott, szeretkezett a prostituált magyar anya!
Friss: Nem véletlen, hogy Orbánt és az ellenzékieket is egy napon fogadják Amerikában!
"A Tiborcz-botrány lehet az a banánhéj amin eltaknyol a Fidesz!"
Torkig vannak Orbánnal: Brutál óriásplakáton üzent vissza a miniszterelnöknek Brüsszel! + Fotók!
Sorozatgyilkos végezhetett a Londonban holtan talált Henriett-tel!+ Videó!
Bejött az élet: Tiborcz 35 milliárdos vagyonnal bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé!
Orbán kitartást és minden jót kíván a kilakoltatásra váró 9 gyerekes családnak!
Verebes kifakadt: Ezt Orbán tuti nem teszi zsebre!
Durva átverés folyik a piacon: Mázsaszámra csomagolják át a nagybanin a 300 Ft-os epret, hatszoros áron vesszük!
Orbán Viktor az Isten?
"Állítsuk meg a bevándorlást" - De azért a milliárdos migránsok ott vannak Orbán udvarában!
Itt az újabb botrány: Nyugdíjas-gyűlölő cikket írogatott a Fidesz frissen kinevezett vezére!
Hullaszagot éreztek: Emberi maradványokra bukkantak egy híd betonüregében!
Kemény nyílt levél Deutschnak Újhelyitől: "Nem jött be a hazudozásod..."
Oszd, terjeszd, hogy mindenkihez eljusson! 100 indok, amiért nem szavazok a Fideszre!
Ha esetleg valaki nem tudná: A devizahitelt a Fidesz vezette be!
Embertelen pusztítás: Kivágták hazánk egyik legidősebb, 180 éves erdejét!
Ettől Viktor ideges lesz: Orbánnal egyidőben az ismert ellenzéki politikust is meghívták a Fehér Házba!
Rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak Tiborcz volt cégénél, dokumentumokat foglaltak le!
Választási csalások: Durva listát tett közzé Farkasházy Tivadar!
Tragikus traktorbaleset Baranyában: A saját traktora nyomta halálra az idős férfit!
Megint Orbánon röhög egész Németország! + Videó!
Mélyponton a Fidesz népszerűsége!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu