Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Így verte át a kormány az embereket a rezsicsökkentéssel!
Erőteljes csúsztatás, amiről Orbán beszél: ezúttal a rezsicsökkentés kérdésében mossa össze a ténye
ket, azt, hogy mit támadott Brüsszel és mit nem – szögezte le Holoda Attila, a második Orbán-kormány utóbb kilépett szakpolitikai helyettes államtitkára, energiaügyi szakértő. Orbán a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban az Európai Unió elleni legújabb támadásaként azt is találta mondani, hogy „Brüsszel magas rezsit is akart, de Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be”. Hogy is volt/van ez? – kérdeztük a szakértőt.

„Voltak kötelezettségszegési eljárások Magyarország ellen, amiért a magyar szabályozás egyes pontjai nem feleltek meg az uniós liberalizált gázpiaci feltételeinek, de Brüsszel nem azt támadta, hogy a kormány belenyúlt a piacba – ez nem egyedi –, hanem azt, hogy nem differenciáltan tette ezt” – összegezte Holoda Attila, aki egyébként éppen a rezsicsökkentés miatt távozott önként a második Orbán-kormányból.

Ahogy visszaemlékezik: 2012 telén adta ki a kormányfő a rezsicsökkentésre vonatkozó ukázát, mégpedig nem is titkoltan abból a megfontolásból, hogy ezzel megnyerje a következő választást. Hiába mondták a tárcánál dolgozó szakemberek, hogy a rezsicsökkentés így ostobaság, jelezték feléjük, hogy „Orbánnak nem lehet megmondani ezt, a parancsot végre kell hajtani”. A szakemberek látták, hogy a rezsicsökkentés – ami két lépcsőben mintegy húsz százalékos mértékű volt – már csak azért is abszurd szakmailag, mert akkor már komoly túlkínálat volt az európai piacon, ám a hozzáfűzött demagóg politikai számítás bevált.

Ezt olvasta már? Az ország élén: Rogán, a bűnöző, Mészáros, a stróman, Papp Dániel, a hírhamisító és Matolcsy, a közpénzlopó!


„Beválhatott, mert Magyarországon – mint a szegény társadalmakban általában – még mindig kulcsszó a rezsi, s Orbán kiválóan ráérzett arra, hogy ezzel választást lehet nyerni” – húzta alá Holoda, hozzátéve: a miniszterelnök azzal is tisztában volt, hogy ezzel ráadásul nem is lehet veszíteni, hiszen az elismert költségekbe belenyúlva a multiktól vissza tudják szedni a rezsicsökkentésre fordított pénzt. S így is lett – igaz, ennek az lett az ára, hogy a szolgáltatók legatyásodtak, majd beadták a derekukat és belementek abba, hogy az állam visszavásárolja a cégeiket. Holoda egy – akár mulatságosnak is tekinthető – példával is illusztrálja, hogy mennyire kizárólag a szándékok szerinti szakmai köntösbe csomagolt politika volt a motiváció: a rezsicsökkentés adott ütemét soha nem kerek százalékban határozták meg, az ok egyszerűen az volt, hogy így sokkal tudományosabbnak tűnt – mondja Holoda, aki – ne felejtsük! – a folyamat indulásakor személyesen, szakpolitikai helyettes államtitkárként is jól rálátott a folyamatokra.

„Orbán mostani nagy hazugsága, hogy Brüsszel nem magát a rezsicsökkentést támadta – nem is tehette, hiszen a tagállamok mintegy felében szabályozott, a másik felében pedig szabadpiaci a rezsiár – az ellen lépett fel az Európai Unió, hogy mindenkinek egységesen csökkentették az árat, s nem differenciáltan” – szögezte le a szakértő. Brüsszel azt nem akarta, hogy a milliárdos havi medence-fűtési számláját éppen olyan arányban (nominálisan tehát akár ezerszeresen) támogassa az állam, mint ahogyan a legszegényebbek szerény, párezres számláit. Azt is felrótta az EU, hogy az egységes piacba is benyúlt az állam, s nem biztosítja a szolgáltatóválasztás jogát az egyébként uniós szinten liberalizált piacon, illetve – s ebben pereket is nyertek a szolgáltatók – nem hagyják érvényesülni a költségeiket.

Maga a rezsicsökkentés pedig, ami miatt annyira büszkén verik a mellüket Orbánék, egész egyszerűen egy nagy átverés volt: ahogy a szakértők már 2012-13-ban tisztán látták, jelentős árcsökkenés indult meg az energiahordozók nemzetközi piacán, aminek eredményeként 35-45 százalékot estek a nemzetközi árak 2012 decemberéhez képest. Magyarországon a rezsicsökkentés mértéke ettől pedig jócskán elmarad. Magyarul, ma kisebb lehetne például a gázszámlánk, ha nem lett volna rezsicsökkentés, s a nemzetközi árak mozgását követve engedték volna mérséklődni a fogyasztók által fizetett árat. Mi sem jellemzőbb a nemzetközi árak drámai zuhanására, mint az, hogy a GAZPROM (a magyar gázimport legfontosabb szereplője) 2015 végén egyoldalúan 25 százalékkal csökkentette az árait. Igaz – emlékeztet Holoda – Magyarország hosszútávú szerződés alapján szerzi be a gázt az orosz cégtől, az árat pedig üzleti titokként kezelik. Azaz, azt sem tudhatjuk, hogy a magyarok által vásárolt orosz importgáz ára mennyit csökkent valójában.

„Mindenesetre Orbánék legnagyobb hazugsága az, hogy nekik köszönhetően mérséklődtek a magyar háztartások rezsire fordított kiadásai” – szögezte le Holoda. Ugyanis semmit nem változott ez az arányszám (azaz, hogy a bevételhez képest mennyit fordítanak rezsire): az 2013 előtt és ma is 15-18 százalék. Összehasonlításként: a rezsicsökkentést megúszó Nyugat-Európában ez az arány 8-9 százalék.

„És akkor még nem beszéltünk a rezsicsökkentés közvetett áráról, amit szintén a lakosság fizet meg” – hívta fel a figyelmet a szakértő még egy szempontra. A közműcégeknek az őket a veszteség felé sodró rezsicsökkentés miatt kieső bevételek, illetve a rájuk pluszban kirótt kötelezettségek miatt nem jut pénzük karbantartásra, fejlesztésre. Ez pedig nem csak a közművek lerohadását, a szolgáltatás minőségének a romlását, hosszabb távon akár a bizonytalanságát eredményezi (s az már ebből a szempontból nem számít, hogy multi vagy a cégeket visszavásárló magyar állam a tulajdonos). „És hiába mondja Mari néni és Jóska bácsi, hogy milyen jót tett vele a Fidesz-kormány, amely csökkentette a kiadásait – ami önmagában is már egy erőteljes hazugság sulykolásának az eredménye –, azt már nem veszi észre, hogy a fia, a lánya vagy az unokája munkanélküli lett, mert a szolgáltató cégek egyre kevesebb karbantartót, fejlesztőt, stb. foglalkoztatnak a pénzhiány miatt. És nem köti össze a gázárcsökkenést a kenyérár-emelkedéssel, pedig ez utóbbi egyik fontos oka, hogy – az állami bevételek kiesésének kompenzációjaként – a cégek által fogyasztott energia árát megemelték. Így azután boldogan lobogtathatja a sárga csekket kísérő papíron feltüntetett ’ön ennyit spórolt’ soron szereplő összeget Mari néni és Józsi bácsi, mert nem látja az összefüggéseket” – vezeti le Holoda. Aki szerint „ha nagyon akarták volna csökkenteni a rezsit, akkor az ide tartozó termékek és szolgáltatások általános forgalmi adóját kellett volna levinni 5 százalékosra. Ez egyetlen – preferált – esetben, a távhőnél már korábban meg is történt, ami azt mutatja, hogy a módszert megtalálták és működtetik.

Szerző: NVZS

Forrás: Hírhatár
A Független Nemzet véleménye:

Volt, aki azt hitte hogy a rezsicsökkentés miértünk van?

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Csalás miatt feljelentik Orbán Viktort! + Videó!
Öt hónapos kisbabájukat verte félholtra az ötvöskónyi férfi!
Emiatt járhat Tiborcz István a több 10 milliós német rendszámú Mercedessel!
Lebuktatták Matolcsy fiát! 4 Porsche-ja is van! (fotók)
Csalás miatt feljelentik Orbán Viktort! + Videó!
Öt hónapos kisbabájukat verte félholtra az ötvöskónyi férfi!
Emiatt járhat Tiborcz István a több 10 milliós német rendszámú Mercedessel!
Igencsak kemény üzenetet kapott Orbán Junckertől!
Vágó István egyetlen kérdést tett fel a Fidesznek, de azzal igencsak betalált! + Fotó!
Döbbenetes állítás: Nem természetes halált halt Andy Vajna?
Ennél cikibbet: A Fidesz média nem ismerte a húsvéti keresztény szokást és elkezdett vele riogatni!
Egészen elképesztő mélységekbe süllyedt az ország: 3 éves kislányoknak is a propagandát mantrázzák a fideszesek!
Megint hazudtak Orbánék a nyugdíjasoknak!
Gyilkosság Forráskúton: Megölte feleségét, majd magával is végzett!
Mészáros Lőrinc még egy fillért sem ajánlott fel a Notre Dame megmentésére! Felháborító az indoklása!
Több mint 2500 milliárdot utalt Brüsszel hazánknak! De hol a pénz?
Valaki hazudik! Gulyás ezzel a kijelentésével lebuktatta Orbánt?
Állig felfegyverzett kommandósok vitték el az Újpest extulajdonosát!
Migránsvárost csinál Kecskemétből Orbán! + Videó!
Csodálatos videó Orbán családlátogatásáról Szerbiában! A falon is a miniszterelnök képe lóg! + Videó!
Orbán szerint a Notre Dame leégésében is Soros György keze van...
Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál: Teljesen összeroncsolódtak a kocsik! + Fotók!
Orbán: A magyar lakosság jelentős hányada nem tud mit kezdeni a felhalmozódott vagyonával!
Der Spiegel: Orbán kampánya olyan üzeneteket tartalmaz, mint a szélsőjobboldali terroristáké!
Ötcsillagos szállodát épít a belváros középen, a Vörösmarty téren!
Terroristák üzenete a Notre Dame-mal kapcsolatban: Várjátok a következőt!
Akkora a munkaerőhiány van ma Magyarországon, hogy a kórházak már kénytelenek bérnővéreket fogadni!
Nem garantálható a tiszta választás Magyarországon!
Kétmilliárdot kap a Tiborcz-közeli cég a turisztikai ügynökségtől, ahol Orbán Ráhel tanácsadó!
Hamarosan jön a dugódíj a fővárosban!
Semmi nyoma a pénznek: 2,5 milliárd forint támogatás szívódott fel Kisvárdán!
Tízezrével telepít be ukránokat a kormány!
Hiába tiltották meg nekik, továbbra is óvodás gyerekekkel kampányol a Fidesz! + Fotó!
Rendkívüli: Lángokban áll a Notre Dame! + Videó!
Kipakolt a szakértő: Így csalnak Orbánék az átlagfizetésekkel!
Az erős és büszke Magyarország: Több embert ölnek meg nálunk, mint Európa legtöbb országában + Videó!
Sose lesz vége: Orbán 4,8 milliárd Ft-ot küld az iraki, a szíriai és a kongói keresztényeknek!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Orbánék már nyíltan tolják a rengeteg pénzt Panamába!
Mészáros Lőrinc lánya a NAV szégyenlistáján!
Kemény költeményt írtak fel az aszfaltra a diákok Orbán háza elé! (fotók)
Újra átélték a szörnyűségeket a negyedikről kizuhant Pannika szülei!
Üzenet Orbánnak: Bort az ajtóba leteszed, oszt’ induló kifelé!
Orbán Ráhel barátnője kétmillió forintos fizetést kap egy állami pénzzel kitömött divatcégtől!
A Unió ellenőrei lecsaptak a miniszterelnök családjára!
Vajna Tímea havi 4 milliós fizetést kap elhunyt férje egyik cégében!
Elegük lett a kormányhivatalokban, tömegesen mondanak fel!
Újabb 2 milliárd Ft a mexikói templomok újjáépítésére!
Akkora baromságot mondott Smidt Mária Németországról, amekkorát még nem hallottunk! + Videó!
Csak erős idegzetűeknek! - Súlyos balesetet szenvedett a tornászlány verseny közben! + Videó!
Ököllel véresre vertek egy fideszes aktivistát Miskolcon!
Újabb rablásra készül az Orbán-kormány!
Íme Orbán gimnáziumi üzenőfüzete: A fiuk rendszeresen hazudik a társainak...
Elmondta az anya, mit csináltak a Bécsből hazahozott feldarabolt holttesttel Jászladányban!
Nézegessen Orbánsimogató fideszes öregasszonyokat! + Videó!
Mi szégyelljük magunkat: Ellenzéki újságírók elkapták az Orbán beszédére érkező Fideszes celebeket! + Videó!
Orbán: Meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt 70-ről 72 évre!
Az anyát gyanúsítják a magyarmecskei kisbaba halála miatt! + Videó!
Orbánék undorító módon szúrtak ki a kisvállalkozókkal!
Csak simán megszüntették Miskolcon azt a választókörzetet, ahol az ellenzék állt nyerésre!
Orbánék az utóbbi három évben 10000 családot tettek az utcára!
Megöltek egy 83 éves férfit Sajószentpéteren!
Orbán Ráhel: Remélhetőleg fiú lesz és olyan tehetséges politikust nevelhetünk belőle mint a nagyapja...
Így verték át Orbánék az egész országot! A HVG kiderítette a kormány legaljasabb hazugságát!
Hivatalos adatok: Orbánék alatt még több lett a szegény!
Durva dolog derült ki a thaiföldi mentésről: Ketamint adtak a barlangban rekedt gyerekeknek!
G. Fodor Gábor javaslata Orbánnak: Vegye az állam a hatálya alá a facebookot!
Kósa Lajos 83 éves édesanyjának cégéhez csakúgy dőltek a debreceni megrendelések!
Kemény kilakoltatási hullám jöhet: Két nagyvárosnyi ingatlan áll végrehajtás alatt!
Várpalotai gyilkosság: Exhumálhatják Enikő és a kis Gergő holttestét!
Bródy kihúzta a gyufát Orbánéknál!
Nemhogy nem kárpótolja, még bele is rúg a rokkant nyugdíjasokba az Orbán-kormány! + Videó!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu