Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Így verte át a kormány az embereket a rezsicsökkentéssel!
Erőteljes csúsztatás, amiről Orbán beszél: ezúttal a rezsicsökkentés kérdésében mossa össze a ténye
ket, azt, hogy mit támadott Brüsszel és mit nem – szögezte le Holoda Attila, a második Orbán-kormány utóbb kilépett szakpolitikai helyettes államtitkára, energiaügyi szakértő. Orbán a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban az Európai Unió elleni legújabb támadásaként azt is találta mondani, hogy „Brüsszel magas rezsit is akart, de Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be”. Hogy is volt/van ez? – kérdeztük a szakértőt.

„Voltak kötelezettségszegési eljárások Magyarország ellen, amiért a magyar szabályozás egyes pontjai nem feleltek meg az uniós liberalizált gázpiaci feltételeinek, de Brüsszel nem azt támadta, hogy a kormány belenyúlt a piacba – ez nem egyedi –, hanem azt, hogy nem differenciáltan tette ezt” – összegezte Holoda Attila, aki egyébként éppen a rezsicsökkentés miatt távozott önként a második Orbán-kormányból.

Ahogy visszaemlékezik: 2012 telén adta ki a kormányfő a rezsicsökkentésre vonatkozó ukázát, mégpedig nem is titkoltan abból a megfontolásból, hogy ezzel megnyerje a következő választást. Hiába mondták a tárcánál dolgozó szakemberek, hogy a rezsicsökkentés így ostobaság, jelezték feléjük, hogy „Orbánnak nem lehet megmondani ezt, a parancsot végre kell hajtani”. A szakemberek látták, hogy a rezsicsökkentés – ami két lépcsőben mintegy húsz százalékos mértékű volt – már csak azért is abszurd szakmailag, mert akkor már komoly túlkínálat volt az európai piacon, ám a hozzáfűzött demagóg politikai számítás bevált.

Ezt olvasta már? Az ország élén: Rogán, a bűnöző, Mészáros, a stróman, Papp Dániel, a hírhamisító és Matolcsy, a közpénzlopó!


„Beválhatott, mert Magyarországon – mint a szegény társadalmakban általában – még mindig kulcsszó a rezsi, s Orbán kiválóan ráérzett arra, hogy ezzel választást lehet nyerni” – húzta alá Holoda, hozzátéve: a miniszterelnök azzal is tisztában volt, hogy ezzel ráadásul nem is lehet veszíteni, hiszen az elismert költségekbe belenyúlva a multiktól vissza tudják szedni a rezsicsökkentésre fordított pénzt. S így is lett – igaz, ennek az lett az ára, hogy a szolgáltatók legatyásodtak, majd beadták a derekukat és belementek abba, hogy az állam visszavásárolja a cégeiket. Holoda egy – akár mulatságosnak is tekinthető – példával is illusztrálja, hogy mennyire kizárólag a szándékok szerinti szakmai köntösbe csomagolt politika volt a motiváció: a rezsicsökkentés adott ütemét soha nem kerek százalékban határozták meg, az ok egyszerűen az volt, hogy így sokkal tudományosabbnak tűnt – mondja Holoda, aki – ne felejtsük! – a folyamat indulásakor személyesen, szakpolitikai helyettes államtitkárként is jól rálátott a folyamatokra.

„Orbán mostani nagy hazugsága, hogy Brüsszel nem magát a rezsicsökkentést támadta – nem is tehette, hiszen a tagállamok mintegy felében szabályozott, a másik felében pedig szabadpiaci a rezsiár – az ellen lépett fel az Európai Unió, hogy mindenkinek egységesen csökkentették az árat, s nem differenciáltan” – szögezte le a szakértő. Brüsszel azt nem akarta, hogy a milliárdos havi medence-fűtési számláját éppen olyan arányban (nominálisan tehát akár ezerszeresen) támogassa az állam, mint ahogyan a legszegényebbek szerény, párezres számláit. Azt is felrótta az EU, hogy az egységes piacba is benyúlt az állam, s nem biztosítja a szolgáltatóválasztás jogát az egyébként uniós szinten liberalizált piacon, illetve – s ebben pereket is nyertek a szolgáltatók – nem hagyják érvényesülni a költségeiket.

Maga a rezsicsökkentés pedig, ami miatt annyira büszkén verik a mellüket Orbánék, egész egyszerűen egy nagy átverés volt: ahogy a szakértők már 2012-13-ban tisztán látták, jelentős árcsökkenés indult meg az energiahordozók nemzetközi piacán, aminek eredményeként 35-45 százalékot estek a nemzetközi árak 2012 decemberéhez képest. Magyarországon a rezsicsökkentés mértéke ettől pedig jócskán elmarad. Magyarul, ma kisebb lehetne például a gázszámlánk, ha nem lett volna rezsicsökkentés, s a nemzetközi árak mozgását követve engedték volna mérséklődni a fogyasztók által fizetett árat. Mi sem jellemzőbb a nemzetközi árak drámai zuhanására, mint az, hogy a GAZPROM (a magyar gázimport legfontosabb szereplője) 2015 végén egyoldalúan 25 százalékkal csökkentette az árait. Igaz – emlékeztet Holoda – Magyarország hosszútávú szerződés alapján szerzi be a gázt az orosz cégtől, az árat pedig üzleti titokként kezelik. Azaz, azt sem tudhatjuk, hogy a magyarok által vásárolt orosz importgáz ára mennyit csökkent valójában.

„Mindenesetre Orbánék legnagyobb hazugsága az, hogy nekik köszönhetően mérséklődtek a magyar háztartások rezsire fordított kiadásai” – szögezte le Holoda. Ugyanis semmit nem változott ez az arányszám (azaz, hogy a bevételhez képest mennyit fordítanak rezsire): az 2013 előtt és ma is 15-18 százalék. Összehasonlításként: a rezsicsökkentést megúszó Nyugat-Európában ez az arány 8-9 százalék.

„És akkor még nem beszéltünk a rezsicsökkentés közvetett áráról, amit szintén a lakosság fizet meg” – hívta fel a figyelmet a szakértő még egy szempontra. A közműcégeknek az őket a veszteség felé sodró rezsicsökkentés miatt kieső bevételek, illetve a rájuk pluszban kirótt kötelezettségek miatt nem jut pénzük karbantartásra, fejlesztésre. Ez pedig nem csak a közművek lerohadását, a szolgáltatás minőségének a romlását, hosszabb távon akár a bizonytalanságát eredményezi (s az már ebből a szempontból nem számít, hogy multi vagy a cégeket visszavásárló magyar állam a tulajdonos). „És hiába mondja Mari néni és Jóska bácsi, hogy milyen jót tett vele a Fidesz-kormány, amely csökkentette a kiadásait – ami önmagában is már egy erőteljes hazugság sulykolásának az eredménye –, azt már nem veszi észre, hogy a fia, a lánya vagy az unokája munkanélküli lett, mert a szolgáltató cégek egyre kevesebb karbantartót, fejlesztőt, stb. foglalkoztatnak a pénzhiány miatt. És nem köti össze a gázárcsökkenést a kenyérár-emelkedéssel, pedig ez utóbbi egyik fontos oka, hogy – az állami bevételek kiesésének kompenzációjaként – a cégek által fogyasztott energia árát megemelték. Így azután boldogan lobogtathatja a sárga csekket kísérő papíron feltüntetett ’ön ennyit spórolt’ soron szereplő összeget Mari néni és Józsi bácsi, mert nem látja az összefüggéseket” – vezeti le Holoda. Aki szerint „ha nagyon akarták volna csökkenteni a rezsit, akkor az ide tartozó termékek és szolgáltatások általános forgalmi adóját kellett volna levinni 5 százalékosra. Ez egyetlen – preferált – esetben, a távhőnél már korábban meg is történt, ami azt mutatja, hogy a módszert megtalálták és működtetik.

Szerző: NVZS

Forrás: Hírhatár
A Független Nemzet véleménye:

Volt, aki azt hitte hogy a rezsicsökkentés miértünk van?

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Hableány-tragédia: Így falaz Ráhelnek és Rogánnak Orbán!
Így hazudozik Palkovics egy kiszivárgott hangfelvételen!
Botrány: Saját kiskorú diákját ejtette teherbe a hittantanár!
Fideszes javaslat: Begyűjtenék Orbánék a fesztiválozók személyes adatait!
Hableány-tragédia: Így falaz Ráhelnek és Rogánnak Orbán!
Így hazudozik Palkovics egy kiszivárgott hangfelvételen!
Botrány: Saját kiskorú diákját ejtette teherbe a hittantanár!
Korrupció: Sorra buknak meg a politikusok a környékünkön!
A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly!
Aljas módon mocskolja Vitrayt a kormánymédia!
Százkilós betontömb zuhant egy kisfiú fejére Pusztaszabolcson! Osztályfőnöke mentette meg!
Óriási villát vásárolt Budán Mészáros lánya és veje!
Jakab Orbánnak: Ön Mészáros Lőrinc fedőnéven az ország leggazdagabb embere! + Videó!
Közmunkára küldték Rogánné királynőit!
Sokkoló! Emberi lábat találtak Mezőlaknál az út szélén!
Bécsi lap: Így rabolja el az Orbán-rendszer Magyarország jövőjét!
Lecsapott a kormány: Vége a magántanulói státusznak, több ezer tanuló kerül bizonytalan helyzetbe!
Ilyet még nem hallottál: Hihetetlen cinikus közlemény adtak ki Orbánék Bige László gyárával kapcsolatban!
Üldözőbe vették a koreai újságírók a gyilkos hajókapitányt, miután kiengedték az előzetesből! + Videó!
Fenyegetést kapott Bige László: elmész innen, vagy irány a börtön!
Agrárbirodalom: Mészáros Lőrinc már Romániában is földesúr!
150 millával támogattuk a Rogánnéhoz köthető sporteseményeket!
Újra ittasan vezetett Demcsák Zsuzsa!
Videó: Így bulizik a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc!
Már a katonai esküjét is letette Orbán fia!
Feljelentik Tiborcz Istvánt vári terjeszkedése miatt! + Videó!
A Fidesz megvéd minket: Az ukrán maffia simán bevásárolt budai luxusingatlanokból a rendőrség és a bevándorlási hivatal tudtával!
Ilyen országban élünk: Kitüntették az 1,4 milliárdos csalással gyanúsított Fideszes bűnözőt!
Drog és alkohol befolyása alatt vezetett: Tízmilliós óvadék ellenében szabadulhat az érdi gázoló!
Nyakig eladósítják az országot: Kínai gigahitelt vesz fel a kormány Mészáros új vállalkozása miatt!
Orbánék meglépték: Búcsút mondhatnak a szociális üdülésnek a nyugdíjasok!
Hiába vonták vissza Orbánék, sorra építi a kormány a sportlétesítményeket!
Sokkoló: Édesanyja karjaiban találták meg a Hableány-baleset hatéves áldozatát!
Kálmán Olga: Ki fogjuk kényszeríteni 2 millió ember akaratát a Fidesszel szemben!
Több ezren osztották már meg: Rohamtempóban terjed egy kép Kövérről, aminek nagyon nem fog örülni!
Sztártörténész: Az orbánizmus a legveszélyesebb a szabadságra!
Óvónő a gyereknek: Ha megint rossz leszel, anyukád nem jön érted, és a kertben fogsz aludni...


fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Nyilvánosságra kell hozniuk Orbánéknak, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésekben!
Weber egyértelmű üzenetet küldött a Fidesznek!
Újabb szörnyűség derült ki a soroksári gyilkossággal kapcsolatban!
Még egy üzleti zseni: 214 milliós árbevételből 1 milliárdos nyereséget csinált Tiborcz!
Megdöbbentő képek a Kútvölgyi Kórházról: A rothadás és a csótány alapállapot!
Ennyibe került nekünk Orbán hobbija!
18+ fotó: A Duna felszínén úszott a holttest!
Lefokozva maradnak a Fideszesek a Néppártban, semmilyen tisztséget nem tölthetnek be!
Bejelentette a Fidesz: 2,8 % lesz a nyugdíjemelés, de azt már nem tették hozzá, hogy az infláció 3,9%!
Ebből botrány lesz: Elszólta magát Semjén Zsolt!
Holttestet találtak Fejér megyében!
Ha ezt meglépik... A fizetés egy részét nem a dolgozóknak fizetné ki az ÁSZ elnöke!
Sokkal nagyobb emberveszteséget okoz az egészségügy elhanyagolása hazánknak, mint a terrorizmus!
Magyarország 2019: A magyarokat az utcára teszik, az ukránoknak meg szállodát építenek! + Videó!
Dunai tragédia: Női holttestet hoztak a felszínre!
Gyilkosság Fejér megyében: Vér borította a járdát!
Orbán kiugrott megnézni Madridba a BL-döntőt, de a pápalátogatás nem izgatta! + Fotó!
Alulteljesített Kósa cége: "Csak" 50 millát vettek ki belőle!
Brüsszelnek elege lett Orbán ámokfutásából: Máris behúzta a Fidesz fülét-farkát!
Tűzijáték a várban, halottak a Dunában!
Vajon ezek után Orbán lemond-e?
Mészáros varázslat: 600 ezret berakott a gyerekei cégébe, 2,8 milliárdot kivett!
Újabb videó került elő a tragikus dunai hajóbalesetről!
Választási csalás? A DK nem fogadja el az eredményt, megtámadja a levélszavazás eredményét!
Dunai hajóbaleset: A Vikingnek közös cége van a magyar állammal!
Megtalálhatták az Ausztriában eltűnt magyar fiatal holttestét!
A Fidesz kormány az oroszoknak adta a Dunakeszi Járműjavítót, versenyeztetés nélkül!
Meghátráltak Orbánék!
7,8 milliárddal többe kerül nekünk a Puskás-stadion!
Orbánék a devizahitelesekről: “Akik felelőtlenül gazdálkodtak nem érdemelnek védelmet...” + Videó!
Videó a dunai tragédiáról: Az utasok tehetetlenül nézték, ahogy nekik ütközik a szállodahajó!
Az Orbán-kormány bukása!
“Szívfacsaró, hogy mivé lett a nemzetem!”
Lázár János ménesbirtokán még a wellness is elit lesz!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu