Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Bálint gazda buktatta meg az Orbán-rendszert!
Négy évvel az Orbán-rendszer bukása után, a Wikileaksen szivárgott ki az a tanulmány, amit a londoni
Cynicism and Partners politikai tanácsadó cég készített Habony Árpád megbízásából. Arról már korábban keringtek hírek, hogy Orbán bukását követően az egykori kormányfő tanácsadói stábja lázasan kereste a bukás okait, de mivel a Magyar Tudományos Akadémia valamennyi, valaha alkalmazásban álló társadalomtudósa géplakatossá képezte át magát, ezért külföldi szakértői csapatot kellett Habonyéknak megfizetni.

A Wikileaksen kiszivárgott dokumentációk és levelezések arról tanúskodnak, hogy a bukás okait kutató Cynicism and Partners a kaliforniai Stanford egyetem több elismert kutatóját és "big data" szakértőjét is bevonta a vizsgálatba, és ahogy egyikük fogalmazott egy levelében, az eredmény, amire jutottak, "alapjaiban rengette meg a politikatudományt."

"Who is Bálint gazda???" - a kiszivárgott dokumentációk szerint hét hónappal a munka megkezdése után kérdezte ezt e-mailben a kutatócsoport vezetője, Sam Stoned a londoni tanácsadócég projektvezetőjétől, Arthur Steintől. A válaszlevél tartalma ("Sorry, mate! No fucking clue...") nem nyugtatta meg Samet, aki ekkor válságtanácskozást hívott össze. A londoni tanácsadócég munkatársai is Kaliforniába utaztak, hogy a teljes stáb együtt lehessen.

Ez is érdekelheti: Kaparós sorsjegyeket osztogat Orbán focicsapata, hogy ne legyen üres a stadion!


"Felhívtuk az összes olyan kollégát az Egyesült Államokban, akik a hibrid rezsimeket kutatták, és közöltük velük, mit találtunk. Tudjuk, hogy áttörést értünk el, de még nem látunk tisztán. Olyan érzésünk van, mint Columbo hadnagynak, amikor érzi, hogy valami nem stimmel, de még nem tudja megfogalmazni, micsoda" - írta egy levélben Sam Stoned a londoni cég vezetőjének, aki továbbította a levelet Orbán egykori tanácsadóinak. A következő hetek lázas kutatással teltek, a munkába bekapcsolódott a világ egyik legismertebb "big data" szakértője, Roy Blomberg, aki szintén a kaliforniai bázisra utazott.

Abban a kutatók egyetértettek, hogy a bukás okát Bálint gazdánál kell keresni, ezért elkezdték az idős úr életét kutatni, hogy közelebb jussanak a megfejtéshez. "Nem értjük, hogy egy olyan, a politikától már távol álló, a nyilvánosságban már alig szereplő idős ember miképpen kerül annak a mátrixnak a középpontjába, amelyet az adatok kirajzolnak. Ha Soros György lenne a mátrix közepén, vagy a CEU, esetleg az MTA, akkor értelmezhető lenne ez a jelenség, de Bálint gazda egész egyszerűen egy ismeretlen elem a rendszerben" - írta levelében Stoned, aki ekkor már közvetlenül Habonyt informálta a kutatás állásáról.

Az igazi áttörést egy fiatal, magyar származású kutatónak, Thomas Kovátsnak köszönhette a csapat. Kováts a magyar politikai rendszereket és társadalom rétegződését kutatta. Ő vette észre, hogy Bálint gazda - idős kora miatt - kontinuitást képviselt a magyar politikai rendszerekben: szerethető figura volt a Kádár-rendszerben éppúgy, mint a rendszerváltás után. Kováts arra a következtetésre jutott hogy amikor 2019 februárjában Bálint gazda díszpolgárságát leszavazta a Fidesz, egy olyan lavinát indított el, ami később az egész rendszert magával sodorta. Kováts elméletét Roy Blomberg adatelemzése is alátámasztotta. Ettől kezdve Blomberg is osztotta Kováts elméletét.

A kutatócsapat vezetője, Stam Stoned ugyanakkor kételkedett Kovátsék teóriájában. A kutatók közötti levelezésekből kiolvasható, hogy Stoned nem értette, hogy az "öreg kertész" díszpolgárrá avatásának megakadályozása miért lett volna hatással a Fidesz urbánus szavazóira.

A választ egy, a néhány évvel ezelőtt az MTA-nál dolgozó, majd az akadémia ellehetetlenítése után a kaliforniai Stanford egyetemre került Gyenessy Ádám kutató adta meg. A doktori értekezését a társadalmi és gazdasági fejlettség térbeli folyamatvizsgálatából író Gyenessy több tízezer magyar televíziós műsor, köztük a Barátok közt és a Szomszédok, az összes Ablak című műsor témáinak és nézettségi adatainak komplex elemzése, valamint a barkácsáruházak törzsvásárlói párthovatartozásának vizsgálata után jutott arra a következtetésre, hogy

bár Bálint gazda valóban sokat időzött a kertben, de ezt a szokását a városlakó FIDESZ-SZAVAZÓK is nagyra értékelték.

"Talán túl nagyra is" - tette hozzá egyik levelében Gyenessey, aki Blomberggel és Kovátscsal folytatott több heti alap-, közép-és felsőkutatás után előállt egy új elmélettel és egy olyan kifejezéssel, amit talán örökre megemlegetnek a hibrid rezsimek:

Farmer Valentine-effect.

A kutatók arra jutottak, hogy az Orbán-rendszer bukását az ún. Farmer Valentine-effect (tükörfordításban: Bálint gazda-hatás) okozta.

Ennek lényege, hogy az autoriter rendszer egy olyan apolitikus tagját állította célkeresztjébe, akivel valamennyi társadalmi réteg azonosulni tudott, nem csak a kommunista kertészek.


Bálint gazda olyan kontinuitást képvisel, ami éppen az apolitikussága miatt lett politikus - mutatott rá egyik Habonynak írt levelében Sam Stoned, bízva abban, hogy ezt a mondatot egy átbulizott ibizai éjszaka után is megérti a megrendelő. Nem így történt, bár egy későbbi levelében Stoned is bevallotta, ő sem teljesen érti, amit írt, de már mindegy, mert már leírta.

A Farmer Valentine-effect brutális erejét a kutatók szerint az okozta, hogy Bálint gazda díszpolgárságának visszautasításával olyan homokszem került a politikai gépezetbe, ami aztán az egész politikai masina (political machine) működését végzetesen befolyásolta. A Farmer Valentine-effect ettől kezdve láthatatlan méregként gyilkolta a hibrid rezsim legitimációját, anélkül, hogy annak fenntartói lokalizálni tudták volna a bajok forrását. "Like a virus" - fogalmazott Stoned az egyik levelében, mire Gyenessey poénból visszaírta neki: "Like a virgin", utalva Madonna ismert slágerére. (Stoned nem értette a magyar humort, ezért egy "What?"-tal válaszolt, de erre Gyenessey már nem reagált.)

Blomberg a Farmer Valentine-effectről ezt írta:

Sok mindenre gondol ilyenkor az autoriter vezető. Az ellenzékre, a CIA-ra, a karvalytőkére, Angela Merkelre, a korrupcióra, Soros Györgyre. De ki gondol egy 100 éves kertészre?

A Wikileaksen kiszivárgott anyagok szerint ezután majdnem vérre menő vita kezdődött a kutatók között arról, minek is nevezzék el a jelenséget. Voltak, akik a Farmer Valentine-effect és a Pillangó-hatás egyfajta keverékét vélték felfedezni az Orbán-rendszer bukása mögött, ezért szerintük helyesebb lenne a hibrid-hatás (hybrid-effect) kifejezést használni a történtekre.

A Wikileaksen kiszivárgott dokumentációk között egy szingapúri kutatóintézet tanulmánya is megtalálható. A szingapúri kutatók szerint bár a jelenség a pillangóeffektushoz hasonlít, de inkább cserebogár-hatásnak (maybug-effect) lenne érdemes nevezni, mert ebben benne van a hiba (bug) kifejezés is (és hiba, hogy a rezsim nem vette észre időben a homokszemet), ráadásul a jelenséget mégiscsak egy kertész idézte elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Forrás: Index
A Független Nemzet véleménye:

A lakosság szeretete és tisztelete veszi körül Bálint Gyuri bácsit!

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Lesújtó adatok: A magyarok harmada a minimálbért sem kereste meg!
Felakasztotta magát egy fiatal miután szakított vele a barátnője, utána az édesanyja is megölte magát!
Már a voksolás előtt választási csalás történt?
Legalja: A kezelésre érkező betegektől gyűjtötték az aláírásokat a Fidesznek egy magánklinikán!
Lesújtó adatok: A magyarok harmada a minimálbért sem kereste meg!
Felakasztotta magát egy fiatal miután szakított vele a barátnője, utána az édesanyja is megölte magát!
Már a voksolás előtt választási csalás történt?
Brüsszelnek elege van: 100 milliárdos büntetéseket vernek ránk az Orbán-kormány korruptsága miatt!
Lebuktak! Sokkal több szegény van, mint amennyit Orbánék bevallanak!
A nyílt utcán fröcskölték le savval az idős nőt és a 13 éves kislányt!
Mi lesz a betegekkel? Megállíthatatlanul adósodnak el a magyar kórházak!
Megindulhat Orbán ellen a nyomozás Ausztriában!
Valamire készülnek Orbánék: Hirtelen levették a világörökségi listáról a Hajógyári-szigetet!
Építőkockákat találtak a boncoláskor egy férfi gyomrában Szekszárdon! + Videó!
Jól érzik magukat nálunk az indiai vendégmunkások!
97 milliárd Ft-os programot indít a magyar kormány Erdélyben!
Kutatás bizonyítja, hogy csalt a Fidesz a 2018-as választáson!
Brutálisan megvert egy férfit egy kaposvári áruház biztonsági őre! + Videó!
“Ezek a korrupt disznók csak lopni akarják az uniós pénzt!”
Mielőtt megszüntették, gyorsan csinált 491 millió Ft mínuszt a Magyar Nemzeti Kereskedőház!
Nyelvvizsgát küldtek a dühös fiatalok a fideszes kormánytagoknak! + Videó!
Segítsen egy megosztással: A kutyusa már megkerült, de a maglódi vállalkozó még mindig nincs meg!
Bajban Mészáros: Az ügyeit vizsgálja a korrupciós hivatal!
Már lakcímkártyát is kapnak az ukrán vendégmunkások Jászberényben! + Videó!
Schmidt Máriának megint agymenése volt: Durván nekirontott Merkelnek!
Egy biztonsági őr és egy ápolónő verekedett össze a kórházban! + Videó!
"Úgy tűnik, Kövér László már egyáltalán nem normális..."
Indítvány: Zárolják Mészáros, Tiborcz és más arcátlanul gazdagodók vagyonát!
Három és fél milliárdért vett festményt a magyar állam! + Videó!
Tra­gé­dia tör­tént Győr­ben, egy fi­a­tal anyuka az ál­do­zat!
Pert vesztett Mészáros Lőrinc !
Bemondták a köztévén: Tiborcz 35 milliárdot harácsolt össze, miközben a sürgősségi ellátás meg összeomlott Budapesten! + Videó!
Ciki: Előbb fogadták az USA-ban Márki-Zay Pétert, mint Orbánt!
Elvették az ételt a gyerekektől a biztonsági őrök Debrecenben, majd egymást kínálgatták vele!
1000 milliárd Ft gyűlt össze a NER-milliárdosoknál Orbán kormányzása alatt!
Tiborczék a szomszédba költöztek, megváltozott a parkolási rend!
Így csordogál Orbán családjához a közpénz Mészáros Lőrinc cégein keresztül! + Videó!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Orbán nagyot hibázott!
Köztörvényes bűnözőként jelent meg a kormánymédiában Mészáros, Tiborcz és Garancsi! + Videó!
Hatalmas pofont adott Orbánnak a milliárdos Csányi!
Horrorfelvétel: Teherautó gázolja halálra a 8 hónapos kisgyermeket, míg az anyja a telefonját nyomkodja!
Mészáros Lőrinc veje 1,1 milliárdért újította fel a focipályát, még az esőt sem bírta ki!
Komoly fenyegetést kapott Orbán az európai jobboldaltól!
Családok éve, Fidesz-módra: 24 órás gondozást igénylő unokájával akarták kilakoltatni a nagymamát! + Videó!
Kislánya előtt ivott, drogozott, szeretkezett a prostituált magyar anya!
Friss: Nem véletlen, hogy Orbánt és az ellenzékieket is egy napon fogadják Amerikában!
"A Tiborcz-botrány lehet az a banánhéj amin eltaknyol a Fidesz!"
Torkig vannak Orbánnal: Brutál óriásplakáton üzent vissza a miniszterelnöknek Brüsszel! + Fotók!
Sorozatgyilkos végezhetett a Londonban holtan talált Henriett-tel!+ Videó!
Bejött az élet: Tiborcz 35 milliárdos vagyonnal bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé!
Orbán kitartást és minden jót kíván a kilakoltatásra váró 9 gyerekes családnak!
Verebes kifakadt: Ezt Orbán tuti nem teszi zsebre!
Durva átverés folyik a piacon: Mázsaszámra csomagolják át a nagybanin a 300 Ft-os epret, hatszoros áron vesszük!
Orbán Viktor az Isten?
"Állítsuk meg a bevándorlást" - De azért a milliárdos migránsok ott vannak Orbán udvarában!
Itt az újabb botrány: Nyugdíjas-gyűlölő cikket írogatott a Fidesz frissen kinevezett vezére!
Hullaszagot éreztek: Emberi maradványokra bukkantak egy híd betonüregében!
Kemény nyílt levél Deutschnak Újhelyitől: "Nem jött be a hazudozásod..."
Oszd, terjeszd, hogy mindenkihez eljusson! 100 indok, amiért nem szavazok a Fideszre!
Ha esetleg valaki nem tudná: A devizahitelt a Fidesz vezette be!
Embertelen pusztítás: Kivágták hazánk egyik legidősebb, 180 éves erdejét!
Ettől Viktor ideges lesz: Orbánnal egyidőben az ismert ellenzéki politikust is meghívták a Fehér Házba!
Rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak Tiborcz volt cégénél, dokumentumokat foglaltak le!
Választási csalások: Durva listát tett közzé Farkasházy Tivadar!
Tragikus traktorbaleset Baranyában: A saját traktora nyomta halálra az idős férfit!
Megint Orbánon röhög egész Németország! + Videó!
Mélyponton a Fidesz népszerűsége!
Tudtad? Tiborcz István nem közszereplő, ezért óvatosan kell róla nyilatkozni!
Tragédia: Felakasztva találtak rá a szépségkirálynőre!
Mészáros magyar pénzből fejlesztené a horvát focit!
Zsidó származásáról beszélt Orbán a francia lapnak!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu