Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
Bálint gazda buktatta meg az Orbán-rendszert!
Négy évvel az Orbán-rendszer bukása után, a Wikileaksen szivárgott ki az a tanulmány, amit a londoni
Cynicism and Partners politikai tanácsadó cég készített Habony Árpád megbízásából. Arról már korábban keringtek hírek, hogy Orbán bukását követően az egykori kormányfő tanácsadói stábja lázasan kereste a bukás okait, de mivel a Magyar Tudományos Akadémia valamennyi, valaha alkalmazásban álló társadalomtudósa géplakatossá képezte át magát, ezért külföldi szakértői csapatot kellett Habonyéknak megfizetni.

A Wikileaksen kiszivárgott dokumentációk és levelezések arról tanúskodnak, hogy a bukás okait kutató Cynicism and Partners a kaliforniai Stanford egyetem több elismert kutatóját és "big data" szakértőjét is bevonta a vizsgálatba, és ahogy egyikük fogalmazott egy levelében, az eredmény, amire jutottak, "alapjaiban rengette meg a politikatudományt."

"Who is Bálint gazda???" - a kiszivárgott dokumentációk szerint hét hónappal a munka megkezdése után kérdezte ezt e-mailben a kutatócsoport vezetője, Sam Stoned a londoni tanácsadócég projektvezetőjétől, Arthur Steintől. A válaszlevél tartalma ("Sorry, mate! No fucking clue...") nem nyugtatta meg Samet, aki ekkor válságtanácskozást hívott össze. A londoni tanácsadócég munkatársai is Kaliforniába utaztak, hogy a teljes stáb együtt lehessen.

Ez is érdekelheti: Kaparós sorsjegyeket osztogat Orbán focicsapata, hogy ne legyen üres a stadion!


"Felhívtuk az összes olyan kollégát az Egyesült Államokban, akik a hibrid rezsimeket kutatták, és közöltük velük, mit találtunk. Tudjuk, hogy áttörést értünk el, de még nem látunk tisztán. Olyan érzésünk van, mint Columbo hadnagynak, amikor érzi, hogy valami nem stimmel, de még nem tudja megfogalmazni, micsoda" - írta egy levélben Sam Stoned a londoni cég vezetőjének, aki továbbította a levelet Orbán egykori tanácsadóinak. A következő hetek lázas kutatással teltek, a munkába bekapcsolódott a világ egyik legismertebb "big data" szakértője, Roy Blomberg, aki szintén a kaliforniai bázisra utazott.

Abban a kutatók egyetértettek, hogy a bukás okát Bálint gazdánál kell keresni, ezért elkezdték az idős úr életét kutatni, hogy közelebb jussanak a megfejtéshez. "Nem értjük, hogy egy olyan, a politikától már távol álló, a nyilvánosságban már alig szereplő idős ember miképpen kerül annak a mátrixnak a középpontjába, amelyet az adatok kirajzolnak. Ha Soros György lenne a mátrix közepén, vagy a CEU, esetleg az MTA, akkor értelmezhető lenne ez a jelenség, de Bálint gazda egész egyszerűen egy ismeretlen elem a rendszerben" - írta levelében Stoned, aki ekkor már közvetlenül Habonyt informálta a kutatás állásáról.

Az igazi áttörést egy fiatal, magyar származású kutatónak, Thomas Kovátsnak köszönhette a csapat. Kováts a magyar politikai rendszereket és társadalom rétegződését kutatta. Ő vette észre, hogy Bálint gazda - idős kora miatt - kontinuitást képviselt a magyar politikai rendszerekben: szerethető figura volt a Kádár-rendszerben éppúgy, mint a rendszerváltás után. Kováts arra a következtetésre jutott hogy amikor 2019 februárjában Bálint gazda díszpolgárságát leszavazta a Fidesz, egy olyan lavinát indított el, ami később az egész rendszert magával sodorta. Kováts elméletét Roy Blomberg adatelemzése is alátámasztotta. Ettől kezdve Blomberg is osztotta Kováts elméletét.

A kutatócsapat vezetője, Stam Stoned ugyanakkor kételkedett Kovátsék teóriájában. A kutatók közötti levelezésekből kiolvasható, hogy Stoned nem értette, hogy az "öreg kertész" díszpolgárrá avatásának megakadályozása miért lett volna hatással a Fidesz urbánus szavazóira.

A választ egy, a néhány évvel ezelőtt az MTA-nál dolgozó, majd az akadémia ellehetetlenítése után a kaliforniai Stanford egyetemre került Gyenessy Ádám kutató adta meg. A doktori értekezését a társadalmi és gazdasági fejlettség térbeli folyamatvizsgálatából író Gyenessy több tízezer magyar televíziós műsor, köztük a Barátok közt és a Szomszédok, az összes Ablak című műsor témáinak és nézettségi adatainak komplex elemzése, valamint a barkácsáruházak törzsvásárlói párthovatartozásának vizsgálata után jutott arra a következtetésre, hogy

bár Bálint gazda valóban sokat időzött a kertben, de ezt a szokását a városlakó FIDESZ-SZAVAZÓK is nagyra értékelték.

"Talán túl nagyra is" - tette hozzá egyik levelében Gyenessey, aki Blomberggel és Kovátscsal folytatott több heti alap-, közép-és felsőkutatás után előállt egy új elmélettel és egy olyan kifejezéssel, amit talán örökre megemlegetnek a hibrid rezsimek:

Farmer Valentine-effect.

A kutatók arra jutottak, hogy az Orbán-rendszer bukását az ún. Farmer Valentine-effect (tükörfordításban: Bálint gazda-hatás) okozta.

Ennek lényege, hogy az autoriter rendszer egy olyan apolitikus tagját állította célkeresztjébe, akivel valamennyi társadalmi réteg azonosulni tudott, nem csak a kommunista kertészek.


Bálint gazda olyan kontinuitást képvisel, ami éppen az apolitikussága miatt lett politikus - mutatott rá egyik Habonynak írt levelében Sam Stoned, bízva abban, hogy ezt a mondatot egy átbulizott ibizai éjszaka után is megérti a megrendelő. Nem így történt, bár egy későbbi levelében Stoned is bevallotta, ő sem teljesen érti, amit írt, de már mindegy, mert már leírta.

A Farmer Valentine-effect brutális erejét a kutatók szerint az okozta, hogy Bálint gazda díszpolgárságának visszautasításával olyan homokszem került a politikai gépezetbe, ami aztán az egész politikai masina (political machine) működését végzetesen befolyásolta. A Farmer Valentine-effect ettől kezdve láthatatlan méregként gyilkolta a hibrid rezsim legitimációját, anélkül, hogy annak fenntartói lokalizálni tudták volna a bajok forrását. "Like a virus" - fogalmazott Stoned az egyik levelében, mire Gyenessey poénból visszaírta neki: "Like a virgin", utalva Madonna ismert slágerére. (Stoned nem értette a magyar humort, ezért egy "What?"-tal válaszolt, de erre Gyenessey már nem reagált.)

Blomberg a Farmer Valentine-effectről ezt írta:

Sok mindenre gondol ilyenkor az autoriter vezető. Az ellenzékre, a CIA-ra, a karvalytőkére, Angela Merkelre, a korrupcióra, Soros Györgyre. De ki gondol egy 100 éves kertészre?

A Wikileaksen kiszivárgott anyagok szerint ezután majdnem vérre menő vita kezdődött a kutatók között arról, minek is nevezzék el a jelenséget. Voltak, akik a Farmer Valentine-effect és a Pillangó-hatás egyfajta keverékét vélték felfedezni az Orbán-rendszer bukása mögött, ezért szerintük helyesebb lenne a hibrid-hatás (hybrid-effect) kifejezést használni a történtekre.

A Wikileaksen kiszivárgott dokumentációk között egy szingapúri kutatóintézet tanulmánya is megtalálható. A szingapúri kutatók szerint bár a jelenség a pillangóeffektushoz hasonlít, de inkább cserebogár-hatásnak (maybug-effect) lenne érdemes nevezni, mert ebben benne van a hiba (bug) kifejezés is (és hiba, hogy a rezsim nem vette észre időben a homokszemet), ráadásul a jelenséget mégiscsak egy kertész idézte elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Forrás: Index
A Független Nemzet véleménye:

A lakosság szeretete és tisztelete veszi körül Bálint Gyuri bácsit!

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Hatalmas égés: Kövér László elment a svájci parlamentbe, mire a fél ház kivonult a teremből!
Betolták a műtőbe a beteget a budapesti kórházban, majd operáció nélkül ki is hozták!
Titkos levélben ígért meg mindent Orbán, csak hogy ne zárják ki a Fideszt a Néppártból!
Nagy pofon Obánnak: felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban!
Hatalmas égés: Kövér László elment a svájci parlamentbe, mire a fél ház kivonult a teremből!
Betolták a műtőbe a beteget a budapesti kórházban, majd operáció nélkül ki is hozták!
Titkos levélben ígért meg mindent Orbán, csak hogy ne zárják ki a Fideszt a Néppártból!
Nem vicc, Orbán 2,3 milliárdot ad a magyar űrkutatásra!
Szép hosszú lista: Farkasházy összeállította a Fidesz 100 bűnéből álló listát!
Mégsem kell költöznie Vajna Tímeának? Megszólalt a villa milliárdos tulajdonosa!
Jakab vs. Orbán adok-kapok a Parlamentben: írhatja az emlékiratait! + Videó!
Csodák a Felházban: Orbán Gáspárék imádsággal forrasztanak össze törött csontokat! + Videó!
Úgy tűnik, hogy remekül működik a Fidesz titkos Facebook kommandója!
Ezekkel a szavakkal köszönt el utoljára a nézőktől Baló György! + Videó!
nemzetközileg elismert pszichológus: Orbán amihez csak nyúlt, mindent tönkretett!
Ezen röhög a net: Hatalmas alázást kapott Mészáros Lőrinc! + Videó!
Orbán a nagybeteg Törőcsik Marival akar népszerűséget hajhászni? + Videó!
Az összes betegszállító felmondott a hatvani kórházban, még ételre sem volt elég a fizetésük! + Videó!
Kimondta a bíróság: Hazudott a TV2 Varju Lászlóról!
Orbán bukni fog!
Csődeljárás: visszavonták a Matolcsy-rokon bankjának az engedélyét!
Mentőautó szenvedett súlyos balesetet az Üllői úton!
Nem fogod elhinni, hogy mit építenek Felcsúton!
Buszok tömkelege a Rákóczi úton! Ezekkel hozták a rajongókat Orbán beszédére!
A március 15-ei beszéden sem maradhatott el a Brüsszelezés és a migránsozás!
Most derült ki: az intenzívre került M. Richárd!
Emlékszünk még erre? 1 évvel ezelőtt fenyegette meg Orbán a jónépet!
Síri csendben hallgatták a fideszes képviselők, ahogy a bűneiket sorolták! + Videó!
Gratulálunk Fidesz-szavazók: Hatalmasat kaszáltak tavaly a bankok Magyarországon!
Végigsírta tárgyalását a Makai Viktória futónőt megtámadó férfi!
Orbán levélben könyörög, hogy ne zárják ki a Fideszt!
Manfred Weber: „Elfogyott a türelem!”
Nem szavazta meg a Fidesz a javaslatot az izomsorvadásos betegek gyógyszerére! + Videó!
Berágtak: Egyik műszak se veszi fel a munkát az oroszlányi gyárban!
Végtelenül szánalmas: Weber útvonalán gyorsan eltüntették a Juncker-plakátokat! (fotó)
Palkovics László megzsarolta az MTA elnökségét! Íme a levél!
Tiborczhoz került a Szabadság téri Adria-palota!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Magyarország jobban teljesít: Az utakon már nem is kátyúk, hanem itatók vannak!
Hivatalos: március 15-én együtt fog tüntetni a teljes magyar ellenzék !
Erdélyben 400 eurót fizetnek Orbánék minden egyes szavazatért?
Íme Curtis újabb kirohanása!
Továbbra is tízezrek halnak majd meg: Az egészségügyre nincs pénz!
Vesztésre áll a Fidesz!
Erős és büszke: 344 háziorvosi rendelőben legalább fél éve nincs orvos! + Videó!
Az öltözőben halt meg az MTK kosáredzője!
Rengeteg lengyelt hoznak Orbán március 15-ei beszédére!
Minimálbér-emelés: Így vezetnek félre Orbánék!
Deutsch: az emberek imádnak megrohadni a munkahelyükön!
Tizenöten üldözték, rugdosták, végül nyakon szúrták a 14 éves kislányt!
Egykori Fideszes titkárnő: Az Isten óvja ezektől Magyarországot!
Fontos felhívás: Így lehet megakadályozni, hogy a Fidesz szétcsalja a következő választást!
Őrjöngenek a Fideszesek Dr. Magyar György mondatai miatt!
Hatalmas pofon csattant az esküvőn az oltár előtt! + Videó!
Orbán már a határon túlról is kapja az ívet: Itt már véres forradalom lenne!
Merkel köszöni, nem kér Orbán meghívásából!
Már 10 uniós tagpárt követeli a Fidesz kizárását az Európai Néppártból!
Rendszeresen bántalmazták óvodás kisgyereküket, felfüggesztettel megúszták a pécsi szülők!
Rothadó falak, málló vakolat, penész a kalocsai kórház tüdőgyógyászatán! + Videó!
700 millás megbízást kapott Mészáros gyerekeinek cége!
Orbán idiótáknak nevezte azokat a jobboldaliakat, akik most kritizálják őt a Néppártban!
Leszállítottak egy kislányt az esti HÉV-ről, mert a hibás automatából nem tudott jegyet venni!
Itt az újabb botrány: Így manipulál a magyar kormány a facebookon!
Megvan a szükséges szám, Orbánéknak fegyelmi tárgyalásuk lesz a Néppártban!
A Fidesz hatalmát a forradalom kitörése fenyegeti!
Borzalmas állapotban lévő női maradványokat találtak Szolnokon!
Brutál nagyot hazudott Kásler a várólistákról!
Újabb botrány a Budai Várban: Volt fideszes képviselő, milliós fizetés, de 43 ezres lakbér!
Lebuktatta Orbánt a Miniszterelnöki Sajtóiroda, hogy mivel repült! + Fotó!
Félig nyers, büdös hússal etetik a próbaidős rendőröket! + Fotók!
Orbán aláírta a nyilatkozatot, amiben az áll, hogy meg kell védeni a menekülteket!
Simán leszavazta a Fidesz az ápolók és a bölcsődei dolgozók béremelését!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu