Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook Budapest, Magyarország  
2024-05-20. hétfő
Mi folyik ebben az országban? - Két kislánnyal fürdött és aludt a magyar Gyermekotthon nevelője - fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették

Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették
Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak, fegyelmi eljárás sem indult ellene, most is bárhol dolgozhat. Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon p*ed*of*il igazgatója, Vásárhelyi János.

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. A többi között ez derül ki abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – a Népszava kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Kiderült: az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza.


Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”. Ezekkel a szavakkal terjesztette fel a fővárosi, Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője még 2021-ben, külön méltatva Herczeg Krisztián példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. (Korábban Herczeg Krisztián tüntette ki Láng Zsoltot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván „bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását”.)

A díjazáskor „az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat.

Mindez azért különös, mert az ellenzéki városvezetés akkor – 2021-ben – már túl volt egy kitüntetés-botrányon: 2019-ben a bicskei gyermekotthon p*ed*of*il bűncselekmények miatt elítélt igazgatójától volt kénytelen visszavenni a Bárczy István-díjat. Csomós Miklós, aki a bejelentéskor Tarlós István főpolgármester helyettese volt, most elismerte politikai és erkölcsi felelősségét az ügyben. Hozzátéve: „megengedhetetlen, hogy feltétlenül megbízzunk hatóságokban, intézményekben, szakemberekben”. A kegyelmi botrány után alakult fővárosi vizsgálóbizottság arra jutott, hogy az önkormányzat nem rendelkezett az ilyen ügyekben használatos eljárásrenddel. Teljesen tanácstalanok voltak abban, hogy miképpen kezeljék a bicskei bejelentést 2011. szeptemberében.

Ami azért furcsa, mert néhány hónappal korábban, 2011. januárjában már indítottak egy vizsgálatot sz*ex*uál*i*s zaklatás ügyében egy másik, akkor még szintén fővárosi kezelésben lévő intézményben. A Cseppkő Gyermekotthonból két kislányt vitt haza rendszeresen egy nevelő. A bicskei ügy kivizsgálásakor tehát nem járatlan útra kellett volna rálépni.

A Cseppkő otthonban indított fővárosi vizsgálatot „az intézményben történt gyermektragédiák, valamint egyéb súlyos rendkívüli események tették szükségessé”. Az első rendkívüli esemény 2010. novemberében történt, amikor az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül maradt – néhány hónappal korábban gondozásba vett – három éves kisfiúra ráborult egy szekrény. Súlyos sérüléseket szenvedett, néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről. Ugyanebben a hónapban újabb haláleset történt. Az otthon egyik 13 éves lakójának holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt. Néhány hónappal később, 2011. január első hetében kiderült, hogy egy nevelő rendszeresen hazavisz két – akkor 7 és 8 éves – kislányt az otthonból. „Akkor már legalább egy éve folyt ez titokban” – ismerte el Csókay László, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságvédelmi osztályvezetője akkor az Indexnek (a jelentést akkoriban nem tették közzé), majd arra a kérdésre, hogy miképpen folyhatott ez ilyen sokáig titokban, azt válaszolta, hogy „a férfi csoportvezető, tehát egyfajta főnök volt, és a hierarchiában alatta állók nem kérdőjelezték meg a cselekedeteit”.

A főváros először Herczeg Krisztiánra, az otthon igazgatójára bízta a vizsgálódást, majd a p*ed*of*ilügy kipattanásakor külső szakértőket kért fel. Az általuk írt összefoglaló jelentés – amelyet a Népszava most közérdekű adatigényléssel kikért – 2011. február 24-re készült el. A nekünk küldött iratokban elfedték a neveket, a hivatali egységeket és több tartalmi részt is. De a megmaradt részletek is lesújtóak. A szakértők már a jelentés elején rögzítik, hogy az intézmény különféle módon hátráltatta a vizsgálatot. Felütésként pedig megjegyezték: „általánosságban elmondható, hogy bármelyik területet tekintettük át, újabb és újabb kérdésekkel, problémákkal, szakmai hiányosságokkal szembesültünk. A 2009-es vizsgálat óta a szakmai munka egyes részterületei többségében romlottak vagy stagnálnak (…), sok területen lazaságot, szakmai hiányosságot, oda nem figyelést tapasztaltunk”. Már az sem stimmelt, hogy mennyi gyerek volt az otthonban: az egyik kimutatás szerint 123 fő, a másik szerint 119. Néhány gyereket több csoport is létszámba vett, van, akiről azt hitték, áthelyezték, másról nem tudták, hogy eltávon van vagy már visszajött.

A problémák között említették, hogy az igazgató nagyon ritkán keresi fel a csoportokat, ellenőrzési terve és naplója sincs, a csoportnaplók is rendkívül hiányosak, így követhetetlen egy-egy gyermek fejlődése, a dolgozói fluktuáció nagyon-nagy, a korábbi ellenőrzésen feltárt rossz szokások nem változtak számottevően, a haláleset ellenére is többször találkoztak felügyelet nélküli gyerekkel.

A jelentés által idézett egyik dolgozó szerint „foglalkozás nem történik, csak megőrzés”. A szakértők sajnálattal állapították meg, hogy a „csoportok többségében nem nagyon találkoztunk családpótló, melegséget árasztó kellemes együttlétekkel”.

A két „hazavitt” kislány ügyében derült fény a már idézett megállapításokra, vagyis hogy az érintett nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt, és „minden bizonnyal a szülőkkel való kapcsolattartást is befolyásolta annak érdekében, hogy a hétvégéken együtt lehessen a lányokkal”. Senki nem gondolta, hogy ez „káros lenne” vagy hogy „engedély nélkül teszi”. A hivatalos gyám semmit nem vett észre. A szakértők sorozatos szakmai hibákat állapítottak meg ennek és a többi ügynek a kezelésével kapcsolatban. külön kiemelve az „elhallgatást”.


A jelentésben foglaltakat Herczeg Krisztián igazgató nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnek találta, Csókay László pedig elismerősen nyilatkozott az igazgató munkájáról, mondván, „elég sok lépést megtett”. A tragédiákban érintett dolgozók elleni fegyelmi eljárást felfüggesztették a nyomozás elindítása miatt. „A kisfiú halála miatt négy dolgozó ellen emeltek vádat, első és másodfokon is felmentették őket, majd az ismételt ügyészi fellebbezésre tekintettel a nevelőtanárt 2015-ben 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, de ezt 2016-ban 1 év próbára bocsátásra enyhítették” – tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Főügyészség. A kislányokat hazavivő nevelő esetében nem is indult fegyelmi, a nevelő közös megegyezéssel távozott. A rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást.


Szabó Máté akkori ombudsman egymás után két vizsgálatot is indított 2011-ben a Cseppkő utcai gyermekotthonban. Jelentésében kiemelte a gyermekvédelmi jelzőrendszer elégtelen működését és problémásnak találta, hogy a p*ed*of*il gyanúba keveredett nevelő közös megegyezéssel távozhatott. Az utóvizsgálatkor a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyerekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.


2016-ban az OPCAT (kínzás elleni ENSZ-egyezmény) nemzeti megelőző mechanizmusa keretében ismét vizsgálódott az ombudsman az akkor már állami kezelésben lévő intézményben, ahol akkor 111 állami gondozott élt. Herczeg Krisztián a jelentés készítői szerint korántsem volt együttműködő, a gyerekeket például elvitték „játszóterezni”, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük. A szakértők kifogásolták a problémás gyerekeknek „büntető céllal” létrehozott csoport működését, de gond volt a nagy dolgozói fluktuáció, a sok iskolai hiányzás is. A jelentés szerint 1-2 lánynövendék gyerekprostitúció áldozata lehetett, ám ezt a nevelők nem jelentették. Mint írták, „aggodalomra ad okot, hogy a munkatársak nem tudták megvédeni a gyermekeket az önmaguktól vagy kortársaiktól feléjük irányuló agressziótól”. Előfordult, hogy a verekedések vagy rongálások olyan mértéket öltöttek, hogy a rendőrség beavatkozására volt szükség. Az igazgató sérelmezte a jelentés megállapításait és az intézmény jó hírnevének megsértése miatt beperelte az ombudsmani hivatalt 3 millió forint sérelemdíjat és 1,5 millió forint kártérítést követelve. A Fővárosi Törvényszék első fokon azzal utasította el a keresetet, hogy a „felperes a neki megfelelő tartalmú jelentés kikényszerítésére bírósági utat nem vehet igénybe”. Herczeg fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla a Népszavának adott tájékoztatás szerint 2018-ban helyben hagyta az ítéletet.

Mindezek után a szakma erősen meglepődött a Herczeg Krisztiánnak adományozott Bárczy-díj hallatán, mivel a botrányos ügyeken túl a fideszes centralizáció eszközeként tekintettek az igazgatóra, akit 2013-ban rövid időre a fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) élére állítottak, menesztve a szolgálatot akkor mát 23 éve vezető elismert szakembert, Molnár Lászlót.

Mint emlékezhetünk: a bicskei igazgatót is egy fideszes politikus, Bagdy Gábor, Tarlós István helyettese javasolta Bárczy-díjra. Herczeg Krisztián is jó kapcsolatokat ápolhat a kormánypárttal. Jelenleg is elnökségi tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, amelynek elnöke az Érden a Fidesz által támogatott polgármesterjelöltként induló Kardosné Gyurkó Katalin. Kardosné a köztársasági elnök lemondása előtti utolsó napokban állt ki a kegyelmi döntés mellett, igaz, azóta törölte ezt a bejegyzést a Facebook-oldaláról.


Ezt olvassa mindenki:
Megjelent Magyar Péter kilenc pontja - egyetértesz velük? 
Deutsch Tamás nem kímélte a Tisza Párt listáján szerelőket - durvul a kampány 
Várkonyi Andrea: Egy fantasztikus házasságban élek, új dimenzióba kerültem 
Tarol Tiborcz bankja - már minden ötödik számlát nála nyitnak 
Megindultak a vagyon lefoglalások: Az Európai Ügyészség 22 tagállamban tarol, Magyarország nem tag még mindig 
Kiderült: Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt 
Robbant a hír: váratlanul megszólalt Magyar Péter párja 
Megerősítették: 1,75 milliárd forintnyi magyar közpénz került a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházhoz 
Bajban a magyarok kedvenc autómárkája? Olajfogyasztás: 1,2 liter/1000 kilométer 
Ilyen nincs!! - megdöbbentő dolog történt a Simonka ügy tárgyalásán! 
Előkerült még egy kínos ügy Novák Katalin és Balog Zoltán közös múltjából - kitüntettek egy egyházközségi vezetőt pedig..... 
Tarolt a legújabb közbeszerzésen Mészáros cége, de most lekérték a részleteket - roppant érdekes pontozási rendszert találtak 
Az év botránya: Videón, ahogy zacskóban viszik a korrupciós pénzt egy nagy, uniós pénzek lenyúlására szakosodott hálózat tagjai 
Elindult a pénzáramlás: Milliárdokat kap Mészáros Lőrinc a saját cégétől 
Óriási kínai kábelgyár érkezik, támogatást is kap a magyar államtól - Szijjártó már meg is egyezett 
Deutsch Tamás döbbenetes beszéde: Hátszélben is, már kilométerekről megérezzük a szagát 
Hogyan tovább? - Meggondolta magát Erdogan és Orbán Viktor ellen fordult 
Ízléstelen vagy vicces? - gúnykép jelent meg Várkonyi Andreával kapcsolatban, nézd meg és döntsd el Te! 
Teljesen véletlenül derült ki mennyivel nőtt tavaly Pintér Sándor fizetése - szép összeggel emelkedett, így már elérte a...... 
Óriási botrány: Az alsós tanítók oktathatnak felsősöket, az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség 
Előszőr veszített az Orbán kormány a néppel szemben - nem merik megépíteni a akkufeldolgozó üzemet! 
Katasztrófa filmbe illő videó: Beomlott a közel 2 milliárdból épített kerékpárút ráadásul átadás után alig több mint 1 évvel 
Óriási botrány Orbán kormányülésén - nem akármit mondtak neki hangosbemondón 
Egyre több magyar autóst húznak le: Figyelmeztetést adtak ki, csalók vadásznak a magyar autósokra 
Jelentkezett egy harmadik település is amely díszpolgárának akarja Mészáros Lőrincet 
Milliárdokért vásárolt gigantikus hotelt a magyar állam Erdélyben a nyilvánosság teljes kizárásával 
Nagytakarítás indult? -Orbán mélyen hallgat a családja volt cégeinek bedőléséről 
Közzétették a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát: Orbán Viktor szegényebb lett nem is kevéssel egyetlen év alatt 
Orbánt alázó óriás felirat jelent meg Svédországban - Európa elhatárolódik tőlünk 
Megdöbbentő számok: közel 200 ezer külföldi is szavazhat az önkormányzati választáson 
Megdöbbentő dolgot mondott Győzike Mészárosról és Várkonyiról: nagyon szeretem az egész családot 
Döbbenetes dolgot jelentett be Magyar Péter: tarol a pártjával 
2024-05-20. hétfő
  Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook 2018-2024 Minden jog fenntartva ©  
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2024-05-20. hétfő
Mi folyik ebben az országban? - Két kislánnyal fürdött és aludt a magyar Gyermekotthon nevelője - fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették

Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették
Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak, fegyelmi eljárás sem indult ellene, most is bárhol dolgozhat. Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon p*ed*of*il igazgatója, Vásárhelyi János.

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. A többi között ez derül ki abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet most – más dokumentumokkal együtt – a Népszava kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Kiderült: az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza.


Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott. „Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”. Ezekkel a szavakkal terjesztette fel a fővárosi, Cseppkő utcai Gyermekotthon igazgatóját Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője még 2021-ben, külön méltatva Herczeg Krisztián példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. (Korábban Herczeg Krisztián tüntette ki Láng Zsoltot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván „bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását”.)

A díjazáskor „az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett” – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat.

Mindez azért különös, mert az ellenzéki városvezetés akkor – 2021-ben – már túl volt egy kitüntetés-botrányon: 2019-ben a bicskei gyermekotthon p*ed*of*il bűncselekmények miatt elítélt igazgatójától volt kénytelen visszavenni a Bárczy István-díjat. Csomós Miklós, aki a bejelentéskor Tarlós István főpolgármester helyettese volt, most elismerte politikai és erkölcsi felelősségét az ügyben. Hozzátéve: „megengedhetetlen, hogy feltétlenül megbízzunk hatóságokban, intézményekben, szakemberekben”. A kegyelmi botrány után alakult fővárosi vizsgálóbizottság arra jutott, hogy az önkormányzat nem rendelkezett az ilyen ügyekben használatos eljárásrenddel. Teljesen tanácstalanok voltak abban, hogy miképpen kezeljék a bicskei bejelentést 2011. szeptemberében.

Ami azért furcsa, mert néhány hónappal korábban, 2011. januárjában már indítottak egy vizsgálatot sz*ex*uál*i*s zaklatás ügyében egy másik, akkor még szintén fővárosi kezelésben lévő intézményben. A Cseppkő Gyermekotthonból két kislányt vitt haza rendszeresen egy nevelő. A bicskei ügy kivizsgálásakor tehát nem járatlan útra kellett volna rálépni.

A Cseppkő otthonban indított fővárosi vizsgálatot „az intézményben történt gyermektragédiák, valamint egyéb súlyos rendkívüli események tették szükségessé”. Az első rendkívüli esemény 2010. novemberében történt, amikor az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül maradt – néhány hónappal korábban gondozásba vett – három éves kisfiúra ráborult egy szekrény. Súlyos sérüléseket szenvedett, néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről. Ugyanebben a hónapban újabb haláleset történt. Az otthon egyik 13 éves lakójának holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt. Néhány hónappal később, 2011. január első hetében kiderült, hogy egy nevelő rendszeresen hazavisz két – akkor 7 és 8 éves – kislányt az otthonból. „Akkor már legalább egy éve folyt ez titokban” – ismerte el Csókay László, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságvédelmi osztályvezetője akkor az Indexnek (a jelentést akkoriban nem tették közzé), majd arra a kérdésre, hogy miképpen folyhatott ez ilyen sokáig titokban, azt válaszolta, hogy „a férfi csoportvezető, tehát egyfajta főnök volt, és a hierarchiában alatta állók nem kérdőjelezték meg a cselekedeteit”.

A főváros először Herczeg Krisztiánra, az otthon igazgatójára bízta a vizsgálódást, majd a p*ed*of*ilügy kipattanásakor külső szakértőket kért fel. Az általuk írt összefoglaló jelentés – amelyet a Népszava most közérdekű adatigényléssel kikért – 2011. február 24-re készült el. A nekünk küldött iratokban elfedték a neveket, a hivatali egységeket és több tartalmi részt is. De a megmaradt részletek is lesújtóak. A szakértők már a jelentés elején rögzítik, hogy az intézmény különféle módon hátráltatta a vizsgálatot. Felütésként pedig megjegyezték: „általánosságban elmondható, hogy bármelyik területet tekintettük át, újabb és újabb kérdésekkel, problémákkal, szakmai hiányosságokkal szembesültünk. A 2009-es vizsgálat óta a szakmai munka egyes részterületei többségében romlottak vagy stagnálnak (…), sok területen lazaságot, szakmai hiányosságot, oda nem figyelést tapasztaltunk”. Már az sem stimmelt, hogy mennyi gyerek volt az otthonban: az egyik kimutatás szerint 123 fő, a másik szerint 119. Néhány gyereket több csoport is létszámba vett, van, akiről azt hitték, áthelyezték, másról nem tudták, hogy eltávon van vagy már visszajött.

A problémák között említették, hogy az igazgató nagyon ritkán keresi fel a csoportokat, ellenőrzési terve és naplója sincs, a csoportnaplók is rendkívül hiányosak, így követhetetlen egy-egy gyermek fejlődése, a dolgozói fluktuáció nagyon-nagy, a korábbi ellenőrzésen feltárt rossz szokások nem változtak számottevően, a haláleset ellenére is többször találkoztak felügyelet nélküli gyerekkel.

A jelentés által idézett egyik dolgozó szerint „foglalkozás nem történik, csak megőrzés”. A szakértők sajnálattal állapították meg, hogy a „csoportok többségében nem nagyon találkoztunk családpótló, melegséget árasztó kellemes együttlétekkel”.

A két „hazavitt” kislány ügyében derült fény a már idézett megállapításokra, vagyis hogy az érintett nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt, és „minden bizonnyal a szülőkkel való kapcsolattartást is befolyásolta annak érdekében, hogy a hétvégéken együtt lehessen a lányokkal”. Senki nem gondolta, hogy ez „káros lenne” vagy hogy „engedély nélkül teszi”. A hivatalos gyám semmit nem vett észre. A szakértők sorozatos szakmai hibákat állapítottak meg ennek és a többi ügynek a kezelésével kapcsolatban. külön kiemelve az „elhallgatást”.


A jelentésben foglaltakat Herczeg Krisztián igazgató nem fogadta el, mivel túlzottan szubjektívnek találta, Csókay László pedig elismerősen nyilatkozott az igazgató munkájáról, mondván, „elég sok lépést megtett”. A tragédiákban érintett dolgozók elleni fegyelmi eljárást felfüggesztették a nyomozás elindítása miatt. „A kisfiú halála miatt négy dolgozó ellen emeltek vádat, első és másodfokon is felmentették őket, majd az ismételt ügyészi fellebbezésre tekintettel a nevelőtanárt 2015-ben 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, de ezt 2016-ban 1 év próbára bocsátásra enyhítették” – tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Főügyészség. A kislányokat hazavivő nevelő esetében nem is indult fegyelmi, a nevelő közös megegyezéssel távozott. A rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást.


Szabó Máté akkori ombudsman egymás után két vizsgálatot is indított 2011-ben a Cseppkő utcai gyermekotthonban. Jelentésében kiemelte a gyermekvédelmi jelzőrendszer elégtelen működését és problémásnak találta, hogy a p*ed*of*il gyanúba keveredett nevelő közös megegyezéssel távozhatott. Az utóvizsgálatkor a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyerekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.


2016-ban az OPCAT (kínzás elleni ENSZ-egyezmény) nemzeti megelőző mechanizmusa keretében ismét vizsgálódott az ombudsman az akkor már állami kezelésben lévő intézményben, ahol akkor 111 állami gondozott élt. Herczeg Krisztián a jelentés készítői szerint korántsem volt együttműködő, a gyerekeket például elvitték „játszóterezni”, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük. A szakértők kifogásolták a problémás gyerekeknek „büntető céllal” létrehozott csoport működését, de gond volt a nagy dolgozói fluktuáció, a sok iskolai hiányzás is. A jelentés szerint 1-2 lánynövendék gyerekprostitúció áldozata lehetett, ám ezt a nevelők nem jelentették. Mint írták, „aggodalomra ad okot, hogy a munkatársak nem tudták megvédeni a gyermekeket az önmaguktól vagy kortársaiktól feléjük irányuló agressziótól”. Előfordult, hogy a verekedések vagy rongálások olyan mértéket öltöttek, hogy a rendőrség beavatkozására volt szükség. Az igazgató sérelmezte a jelentés megállapításait és az intézmény jó hírnevének megsértése miatt beperelte az ombudsmani hivatalt 3 millió forint sérelemdíjat és 1,5 millió forint kártérítést követelve. A Fővárosi Törvényszék első fokon azzal utasította el a keresetet, hogy a „felperes a neki megfelelő tartalmú jelentés kikényszerítésére bírósági utat nem vehet igénybe”. Herczeg fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla a Népszavának adott tájékoztatás szerint 2018-ban helyben hagyta az ítéletet.

Mindezek után a szakma erősen meglepődött a Herczeg Krisztiánnak adományozott Bárczy-díj hallatán, mivel a botrányos ügyeken túl a fideszes centralizáció eszközeként tekintettek az igazgatóra, akit 2013-ban rövid időre a fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) élére állítottak, menesztve a szolgálatot akkor mát 23 éve vezető elismert szakembert, Molnár Lászlót.

Mint emlékezhetünk: a bicskei igazgatót is egy fideszes politikus, Bagdy Gábor, Tarlós István helyettese javasolta Bárczy-díjra. Herczeg Krisztián is jó kapcsolatokat ápolhat a kormánypárttal. Jelenleg is elnökségi tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, amelynek elnöke az Érden a Fidesz által támogatott polgármesterjelöltként induló Kardosné Gyurkó Katalin. Kardosné a köztársasági elnök lemondása előtti utolsó napokban állt ki a kegyelmi döntés mellett, igaz, azóta törölte ezt a bejegyzést a Facebook-oldaláról.


Megjelent Magyar Péter kilenc pontja - egyetértesz velük?
Deutsch Tamás nem kímélte a Tisza Párt listáján szerelőket - durvul a kampány
Várkonyi Andrea: Egy fantasztikus házasságban élek, új dimenzióba kerültem
Tarol Tiborcz bankja - már minden ötödik számlát nála nyitnak
Megindultak a vagyon lefoglalások: Az Európai Ügyészség 22 tagállamban tarol, Magyarország nem tag még mindig
Kiderült: Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt
Robbant a hír: váratlanul megszólalt Magyar Péter párja
Megerősítették: 1,75 milliárd forintnyi magyar közpénz került a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházhoz
Bajban a magyarok kedvenc autómárkája? Olajfogyasztás: 1,2 liter/1000 kilométer
Ilyen nincs!! - megdöbbentő dolog történt a Simonka ügy tárgyalásán!
Előkerült még egy kínos ügy Novák Katalin és Balog Zoltán közös múltjából - kitüntettek egy egyházközségi vezetőt pedig.....
Tarolt a legújabb közbeszerzésen Mészáros cége, de most lekérték a részleteket - roppant érdekes pontozási rendszert találtak
Az év botránya: Videón, ahogy zacskóban viszik a korrupciós pénzt egy nagy, uniós pénzek lenyúlására szakosodott hálózat tagjai
Elindult a pénzáramlás: Milliárdokat kap Mészáros Lőrinc a saját cégétől
Óriási kínai kábelgyár érkezik, támogatást is kap a magyar államtól - Szijjártó már meg is egyezett
Deutsch Tamás döbbenetes beszéde: Hátszélben is, már kilométerekről megérezzük a szagát
Hogyan tovább? - Meggondolta magát Erdogan és Orbán Viktor ellen fordult
Ízléstelen vagy vicces? - gúnykép jelent meg Várkonyi Andreával kapcsolatban, nézd meg és döntsd el Te!
Teljesen véletlenül derült ki mennyivel nőtt tavaly Pintér Sándor fizetése - szép összeggel emelkedett, így már elérte a......
Óriási botrány: Az alsós tanítók oktathatnak felsősöket, az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség
Előszőr veszített az Orbán kormány a néppel szemben - nem merik megépíteni a akkufeldolgozó üzemet!
Katasztrófa filmbe illő videó: Beomlott a közel 2 milliárdból épített kerékpárút ráadásul átadás után alig több mint 1 évvel
Óriási botrány Orbán kormányülésén - nem akármit mondtak neki hangosbemondón
Egyre több magyar autóst húznak le: Figyelmeztetést adtak ki, csalók vadásznak a magyar autósokra
Jelentkezett egy harmadik település is amely díszpolgárának akarja Mészáros Lőrincet
Milliárdokért vásárolt gigantikus hotelt a magyar állam Erdélyben a nyilvánosság teljes kizárásával
Nagytakarítás indult? -Orbán mélyen hallgat a családja volt cégeinek bedőléséről
Közzétették a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát: Orbán Viktor szegényebb lett nem is kevéssel egyetlen év alatt
Orbánt alázó óriás felirat jelent meg Svédországban - Európa elhatárolódik tőlünk
Megdöbbentő számok: közel 200 ezer külföldi is szavazhat az önkormányzati választáson
Megdöbbentő dolgot mondott Győzike Mészárosról és Várkonyiról: nagyon szeretem az egész családot
Döbbenetes dolgot jelentett be Magyar Péter: tarol a pártjával
Elkezdik a megemelt összegű támogatás utalását a külhoni magyar szülők számára
Már a rendőrség is reagált az Orbán Ráhel botrányra - megdöbbentő részletek
Több mint tizenkét milliárd forint állami támogatást költött szállodákra a katolikus egyház
A rendőrség máris ejtette Deutsch Tamás testvérének ügyét - még a szerződés aláíróit se hallgatták ki tanúként....
Feltornyozott malacdarabok mögött szürcsöl kávét Németh Szilárd - ja és a sapkája se kutya...
Megjött a kép: valóban Szentkirályi Alexandra adta át a kitüntetést a bicskei gyermekotthon vezetőjének, most megszólalt az ügyben
Tovább nőttek a magyarországi focistafizetések - mutatjuk hány millió forint az átlagfizetés
Magyar Péter kemény dolgokat mondott Orbán feleségéről: Olyanokat láttam, hogy konkrét minisztereket vagy képviselőket..
SPAR-balhé: megszólaltak Tiborczék, reagáltak a vádakra
Jönnek a nemzeti patikák: A Nemzeti Dohányboltok után Rogán Antal megcsinálja
Közel 6 milliárd forintos EU-s támogatásra bukkantak, a polgármester felesége az ügyvezető, korában pedig a családi lakcímén volt a székhely is...
Érdekes tender részletei kerültek ki - tapsoló közönséget keres a közmédia!
Nagy baj történt, Hajdú Péter többmilliós kárt okozott
Nem vicc! - előkerült egy kínai szobor Szijjártó Péterről
Irgalmatlan vagyonátmentésbe kezdett Matolcsy fia és annak üzleti köre, volt jegybanki ingatlanok is érintettek
Módosultak a rendszerhasználati díjak - sokan megfognak lepődni
Összefognak Magyar Péter ellen? - az ellenzék kiugrott maffiózónak nevezte nyilvánosan
2024-05-20. hétfő
Home   Impresszum   Kapcsolat   Facebook
2018-2024 Minden jog fenntartva ©