Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
A privát üzeneteinket is kiárulta a Facebook a Sonynak és a Netflix-nek!
Újabb botrányos részletek derültek ki arról, hogy a Facebook miként kezeli a napjaink egyik legfont
osabb nyersanyagának számító felhasználói adatokat. A közösségi óriás egyes üzleti partnereinek kiemelt mértékű hozzáférést biztosított, ami kölcsönösen előnyös volt mindegyik fél számára. Ebben viszont olyan megkérdőjelezhető dolgok is vannak, minthogy a Netflix és a Spotify például beleolvashatott a felhasználók privát levelezéseibe, azok tudta nélkül.

A New York Times birtokába jutott dokumentumok alapján a Facebook a korábban bevallottnál szélesebb körű hozzáférést biztosított üzleti partnereinek a felhasználói adatokhoz, köztük olyan cégeknek, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Spotify, vagy a Netflix. Egyes esetekben azután is hozzáférésük volt a cégeknek az információkhoz, miután 2012-ben a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) megtiltotta a közösségi óriásnak, hogy a felhasználók beleegyezése nélkül szolgáltasson róluk adatokat.

A lap belsős levelezések és a több mint 60 személyes interjú alapján derítette ki, hogy a közösségi óriás több mint 150 céggel kötött kölcsönösen előnyös megállapodást, javarészt techcégekkel, online kereskedőkkel és szórakoztatóipari oldalakkal, de vannak köztük autógyártók és médiaszervezetek is.

A megállapodások közül 2017-ben még mind aktív volt, néhány pedig idén is érvényes. Jelentős részük a Facebook korai korszakára, még 2010-re nyúlik vissza. A különösen kellemetlen ebben az, hogy a kiemelt partnerekre kvázi nem voltak érvényesek a közösségi oldal adatkezelési alapelvei.

A főbb megállapítások:

A Facebook hozzáférést adott az Apple-nek a felhasználók névjegyzékéhez és naptárjához, akkor is, ha ők arra nem adtak engedélyt, ez a mai napig érvényes. Az Apple a Timesnak azt mondta, hogy nem tudtak a speciális jogosultságukról, és azzal nem is éltek vissza.
Az Amazon neveket és kontaktokat kapott, amit nem tagadnak. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy a „megfelelő” módon használták fel az adatokat.
A Microsoft Bing keresője a felhasználói barátlistájának információihoz, így nevekhez és más profiladatokhoz fért hozzá. A redmondi cég elmondása szerint azóta törölték az adatokat.
A Yahoo láthatta a felhasználók barátainak hírfolyamát.
És talán a legdurvább: a Spotify, a Netflix és a Royal Bank of Canada elolvashatta a felhasználók privát Facebook-üzeneteit.

Mindenki jól járhatott vele

A megállapodások esetében nem arról volt szó, hogy pénzért eladta volna az adatainkat a Facebook, hanem hogy szélesebb hozzáférést adott, ami mindkét fél számára előnyös volt.

A 21. század olajával, az adattal kereskedtek egymás közt.

Mindez a Facebooknak azért jó, mert több felhasználóra és hirdetési bevételre tudott szert tenni, a partnerek pedig a saját szolgáltatásukat tehették vonzóbbá közösségi, facebookos funkciókkal. Az eset nem is adatvédelmi oldalról ijesztő, hanem inkább maga a tény, hogyan játszanak össze egymással a nagy „adatpartnerek”.

A Times kategorizálása szerint alapvetően háromféle típusú megállapodást kötött a Facebook: az első kategória az olyan szolgáltatásokhoz fűződik, amik elősegítették, hogy a Facebookot más eszközökre és platformokra integrálhassák, például egyedi appot fejleszthessenek a BlackBerry-telefonokra.

Egy másik esetben a partnerek olyan módon használhatták fel az adatokat, hogy azzal személyre szabottabb élményt kínálhassanak a saját szolgáltatásaikban. A Bing és a Yelp például olyan oldalakat ajánlott a keresőben, amiket a netező közösségi oldalon található barátai is meglátogattak. A Yahoo valósidejű feedet láthatott a barátok posztjairól. Ezt a gyakorlatot sok kritika érte, és A Facebook 2014-ben véget vetett neki, de a Times szerint a Bing még 2017-ben is használta ezeket az adatokat.

Az utolsó kategória a Spotify-jal, a Netflix-szel és a Royal Bank of Canadával kötött megállapodás, aminek értelmében olvasási és írási hozzáférést kaptak a felhasználók Facebook-üzeneteihez, csoportos csevegéseknél pedig azt is láthatták, kik a többi résztvevő. Ez még egy 2010-se széles hozzáférést biztosító fejlesztői készlethez nyúlik vissza, mikor a Facebook egy csevegőplatformot szeretett volna fejleszteni és még nem létezett a Messenger. A Netflix szerint ezzel a lehetőséggel sosem éltek, és nem is kérték a Facebooktól. Hasonlóképp nyilatkozott a Spotify is.

A Times arról is ír, hogy a dokumentumok alapján már egyértelmű, hogy a Facebook a partnerektől cserébe is kapott adatokat, amiket a megosztó Kit ismerhetek? funkcióhoz használtak fel, például kontaktlistákat az Amazontól, a Yahoo-tól és a Huawei-től.

A Facebook blogposztban reagált a Times cikkére, amiben elismerték, hogy az elmúlt időszak után sokat kell bizonyítaniuk, hogy visszanyerjék felhasználóik bizalmát. Hozzátették, az adatok megosztásának előnyei is vannak, például a személyre szabottabb szolgáltatások. A felhasználók különféle szolgáltatásokon belül csatlakozhattak össze barátaikkal.

A többire számítani lehetett: a közlemény szerint nem osztották meg a felhasználók adatait a tudtuk nélkül, és nem sértették meg a kereskedelmi bizottsággal kötött megállapodást sem. A korábbi egyezségeket felbontották, már csak az Amazon, az Apple, és a Tobi számára szolgáltatnak adatokat, illetve böngészős értesítésekhez azoknak, akik az Alibaba, a Mozilla és az Opera szoftvereket használják.

„A Facebook partnerei nem vették semmibe az emberek adatvédelmi beállításait. Az elmúlt évek során számos partnerséget kötöttünk, így a felhasználók olyan eszközökön és platformokon is használhatják az oldalt, amit mi magunk nem támogatunk. Így a különféle játék-, zenei streaming- és más külsős szolgáltatások, amik a Facebooktól független élményt biztosítanak, már specifikus Facebook-funkciókat is kínálnak, de az információkat nem használhatják fel egyedi céljaikra.” – olvasható a posztban.

Az idei év után eléggé enyhe kifejezés az a Facebooktól, hogy sokat kell bizonyítaniuk a felhasználóknak, mivel 2018 gyakorlatilag az adatbotrányokról szólt. A sort nyitotta a Cambridge Analytica-ügy, aztán sorra derültek ki olyan hibák, melyek során külsős felek jogtalanul férhettek hozzá felhasználói adatokhoz, múlt héten például azt közölték Zuckerbergék, hogy hétmillió ember soha meg nem osztott képeihez férhettek hozzá külsős fejlesztők a Photo API fejlesztői készlet bugja miatt.

Forrás: 24.hu
A Független Nemzet véleménye:

Vajon meddig ússza meg a facebook a mocskos dolgait?

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Ököllel ütötte az ellenőrt egy utas Debrecenben! + Videó!
A szülők szeme láttára fulladt meg 3 éves kisfiúk, de ők csak csitították!
Orbán wellnessközpontot építtet a luxuspüspök haverjának állami milliárdokból!
Ebből baj lesz: Az EU-nak elege lett abból, hogy európai adófizetői pénzből finanszírozzák az Orbán-rezsimet!
Ököllel ütötte az ellenőrt egy utas Debrecenben! + Videó!
A szülők szeme láttára fulladt meg 3 éves kisfiúk, de ők csak csitították!
Orbán wellnessközpontot építtet a luxuspüspök haverjának állami milliárdokból!
Lévai Anikó! Feleség vagy bűnsegéd?
Bekokainozva gázolt halálra egy férfit Zuglóban: 5 és fél évet kapott!
Háznak hajtott egy autó Győrben, a sofőr életét vesztette!
Magyar dolgozókat küldtek el a Videotontól, hogy olcsó ukrán munkaerőt vehessenek fel a helyükre!
Orbánék már 3 éve tesztelik a rabszolgatörvényt Szabolcsban!
Kegyetlenül megaláztak egy 11 éves iskolás lányt a tanárai!
Terrortámadás: robbanás és lövöldözés volt egy szállodánál Kenyában, halottak is vannak! 18+
Ebből látszik, hogy Orbán mennyire hülyének nézi a magyar embereket!
Videón a Fidesz által elkövetett törvénysértés!
Kidőlt fák, leszakadt ágak: Jelentős károkat okoz a szél a fővárosban!
Kényszerleszállás Ferihegyen: szívrohamot kapott egy utas a gépen!
"Orbánt le kell rúgni a lejtőn!"
Újabb cikk a tengerentúlról: Magyarországnak végre elege van Orbánból?
Tragédia: Meghalt egy tó jege alá szorult ember Somogy megyében!
Azonnal ki kellett üríteni vasárnap este a soroksári IKEA-t!
Alekosz: Fontos, hogy Viktorhoz közel lehetek, hisz annyi közös van bennünk!
Az egri fideszes politikusoknak a központból mondják meg, hogy mit hazudjanak az egri embereknek!
Káptalanfai mészárlás: Az egész családot ki akarta irtani az osztrák férfi!
22 év után bevallotta: Megölte a 6 éves gyermekszépségkirálynőt!
Orbán Gáspár: Apám akkora tudással rendelkezik, amekkorára földi halandó képtelen...
A fél ország éhen hal, eközben a Fidesz több milliárdért hirdeti, hogy Magyarország jobban teljesít!
Majka szkeptikus Curtis gyógyulását illetően!
Kizárták Gyárfás Tamás védőjét a Fenyő-ügyből!
Üzent a Fidesz a nyugdíjasoknak!
Hihetetlen ez a család: Mészáros öccse félmilliárdért szállít aszfalttömörítő gépeket a közútkezelőnek!
Egy szerelmespár halt meg a borzalmas galgahévizi vonatbalesetben !
14 éves hódmezővásárhelyi lányt kényszerítettek prostitúcióra!
Orbán legújabb húzásához már tényleg pofa kell!
Magyarország jobban teljesít: 59-en fagytak halálra szeptember óta!
Verekedés lett egy közlekedési konfliktusból, belehalt egy rolleres a VII. kerületben!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Az O1G miatt még patkányirtónak sem vették fel!
Lázár már nyíltan köpi szembe Orbánt!
Barátok voltak: két 18 éves fiú halt meg a bőnyi karambolban!
Tragédia: szánkózás közben halt meg egy 8 éves kislány!
Ennyit a puritán életmódról: Luxusétterem fog főzni Orbánra és sleppjére a Várban!
Orbán Ráhel: Engem is érint majd a túlóratörvény!
Gáspár Győző: Úgy gondolom, minden magyar példát vehet tőlem...
3 gyermeket szült a multimilliomosnak volt felesége, de az orvos most közölte vele, hogy születése óta steril!
A románok nemzetközi körözést adtak ki a korrupcióért elítélt magyar politikus ellen!
Orbán Viktor és felesége nyilatkozata: Mi családi életünkkel is példát mutatunk az országnak...
Gázolás az M3-ason: Kata barátja azóta sem kereste a lány családját!
A síneken ragadt a sószóró Komáromnál, és jött a vonat! + Videó!
Itt a lista: Így verte át a magyarokat 2018-ban Orbán!
Orbán neje: Mindenki érezheti, hogy az egészségügy, az oktatás, és a vállalkozások rengeteg segítséget kapnak!
Felvágta az ereit, most pszichológus kezeli Bándy Kata gyilkosát a börtönben!
Senki sem kaphat meg téged! - Három óráig tartott az újév a fiataloknak!
Orbán 97 éves nagyanyja számláján csekély 1,4 billió Ft lapul!
Így teszi tönkre Szegedet a Fidesz és személyesen Orbán Viktor!
Megölte bátyját, majd öngyilkos lett egy férfi Kisgyőrben!
Újabb részletek: Csak nemrég szerzett jogsit az M3-ason gázoló sofőr!
A magyarokat arcul köpve Orbán megtette azt, amit még Rákosi sem mert!
Elképesztő, mit kell énekelnie a fiatal Fideszeseknek Orbánról! + Videó!
Összeveszett barátjával, ezért sétált az M3-ason a halálra gázolt nő! + Videó!
Tönkrement a kapcsolata Demcsák Zsuzsának, őszintén vallott az okokról!
Ekkora pofátlanságot még nem hallottál: Elképesztő, amit Rogán ki mer ejteni a száján!
Külföldi sajtó: Orbán legálissá tette Magyarországon a korrupciót!
Afgán menekült támadt meg egy párt a Keleti pályaudvarnál szilveszterkor!
Magyarország is szerepel Nostradamus 2019-re vonatkozó jövendölésében!
Orbánt lelövik, vagy...?
Újabb ügyes időzítés Orbánéktól: Ismét sikerült elérniük, hogy az emberek ne a nagyobb problémáról beszéljenek!
Még mindig nincs nyoma az eltűnt budapesti orvosnak!
Betonfalhoz préselte a teherautó a Fábiát, elaludt a sofőr!
Orbán pofátlanul hazudott csak azért, hogy gyáván megfutamodjon!
Januárban érkezik Orbán levele, hogy egy kis pénzt kérjen!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu