Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu   
A privát üzeneteinket is kiárulta a Facebook a Sonynak és a Netflix-nek!
Újabb botrányos részletek derültek ki arról, hogy a Facebook miként kezeli a napjaink egyik legfont
osabb nyersanyagának számító felhasználói adatokat. A közösségi óriás egyes üzleti partnereinek kiemelt mértékű hozzáférést biztosított, ami kölcsönösen előnyös volt mindegyik fél számára. Ebben viszont olyan megkérdőjelezhető dolgok is vannak, minthogy a Netflix és a Spotify például beleolvashatott a felhasználók privát levelezéseibe, azok tudta nélkül.

A New York Times birtokába jutott dokumentumok alapján a Facebook a korábban bevallottnál szélesebb körű hozzáférést biztosított üzleti partnereinek a felhasználói adatokhoz, köztük olyan cégeknek, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Spotify, vagy a Netflix. Egyes esetekben azután is hozzáférésük volt a cégeknek az információkhoz, miután 2012-ben a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) megtiltotta a közösségi óriásnak, hogy a felhasználók beleegyezése nélkül szolgáltasson róluk adatokat.

A lap belsős levelezések és a több mint 60 személyes interjú alapján derítette ki, hogy a közösségi óriás több mint 150 céggel kötött kölcsönösen előnyös megállapodást, javarészt techcégekkel, online kereskedőkkel és szórakoztatóipari oldalakkal, de vannak köztük autógyártók és médiaszervezetek is.

A megállapodások közül 2017-ben még mind aktív volt, néhány pedig idén is érvényes. Jelentős részük a Facebook korai korszakára, még 2010-re nyúlik vissza. A különösen kellemetlen ebben az, hogy a kiemelt partnerekre kvázi nem voltak érvényesek a közösségi oldal adatkezelési alapelvei.

A főbb megállapítások:

A Facebook hozzáférést adott az Apple-nek a felhasználók névjegyzékéhez és naptárjához, akkor is, ha ők arra nem adtak engedélyt, ez a mai napig érvényes. Az Apple a Timesnak azt mondta, hogy nem tudtak a speciális jogosultságukról, és azzal nem is éltek vissza.
Az Amazon neveket és kontaktokat kapott, amit nem tagadnak. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy a „megfelelő” módon használták fel az adatokat.
A Microsoft Bing keresője a felhasználói barátlistájának információihoz, így nevekhez és más profiladatokhoz fért hozzá. A redmondi cég elmondása szerint azóta törölték az adatokat.
A Yahoo láthatta a felhasználók barátainak hírfolyamát.
És talán a legdurvább: a Spotify, a Netflix és a Royal Bank of Canada elolvashatta a felhasználók privát Facebook-üzeneteit.

Mindenki jól járhatott vele

A megállapodások esetében nem arról volt szó, hogy pénzért eladta volna az adatainkat a Facebook, hanem hogy szélesebb hozzáférést adott, ami mindkét fél számára előnyös volt.

A 21. század olajával, az adattal kereskedtek egymás közt.

Mindez a Facebooknak azért jó, mert több felhasználóra és hirdetési bevételre tudott szert tenni, a partnerek pedig a saját szolgáltatásukat tehették vonzóbbá közösségi, facebookos funkciókkal. Az eset nem is adatvédelmi oldalról ijesztő, hanem inkább maga a tény, hogyan játszanak össze egymással a nagy „adatpartnerek”.

A Times kategorizálása szerint alapvetően háromféle típusú megállapodást kötött a Facebook: az első kategória az olyan szolgáltatásokhoz fűződik, amik elősegítették, hogy a Facebookot más eszközökre és platformokra integrálhassák, például egyedi appot fejleszthessenek a BlackBerry-telefonokra.

Egy másik esetben a partnerek olyan módon használhatták fel az adatokat, hogy azzal személyre szabottabb élményt kínálhassanak a saját szolgáltatásaikban. A Bing és a Yelp például olyan oldalakat ajánlott a keresőben, amiket a netező közösségi oldalon található barátai is meglátogattak. A Yahoo valósidejű feedet láthatott a barátok posztjairól. Ezt a gyakorlatot sok kritika érte, és A Facebook 2014-ben véget vetett neki, de a Times szerint a Bing még 2017-ben is használta ezeket az adatokat.

Az utolsó kategória a Spotify-jal, a Netflix-szel és a Royal Bank of Canadával kötött megállapodás, aminek értelmében olvasási és írási hozzáférést kaptak a felhasználók Facebook-üzeneteihez, csoportos csevegéseknél pedig azt is láthatták, kik a többi résztvevő. Ez még egy 2010-se széles hozzáférést biztosító fejlesztői készlethez nyúlik vissza, mikor a Facebook egy csevegőplatformot szeretett volna fejleszteni és még nem létezett a Messenger. A Netflix szerint ezzel a lehetőséggel sosem éltek, és nem is kérték a Facebooktól. Hasonlóképp nyilatkozott a Spotify is.

A Times arról is ír, hogy a dokumentumok alapján már egyértelmű, hogy a Facebook a partnerektől cserébe is kapott adatokat, amiket a megosztó Kit ismerhetek? funkcióhoz használtak fel, például kontaktlistákat az Amazontól, a Yahoo-tól és a Huawei-től.

A Facebook blogposztban reagált a Times cikkére, amiben elismerték, hogy az elmúlt időszak után sokat kell bizonyítaniuk, hogy visszanyerjék felhasználóik bizalmát. Hozzátették, az adatok megosztásának előnyei is vannak, például a személyre szabottabb szolgáltatások. A felhasználók különféle szolgáltatásokon belül csatlakozhattak össze barátaikkal.

A többire számítani lehetett: a közlemény szerint nem osztották meg a felhasználók adatait a tudtuk nélkül, és nem sértették meg a kereskedelmi bizottsággal kötött megállapodást sem. A korábbi egyezségeket felbontották, már csak az Amazon, az Apple, és a Tobi számára szolgáltatnak adatokat, illetve böngészős értesítésekhez azoknak, akik az Alibaba, a Mozilla és az Opera szoftvereket használják.

„A Facebook partnerei nem vették semmibe az emberek adatvédelmi beállításait. Az elmúlt évek során számos partnerséget kötöttünk, így a felhasználók olyan eszközökön és platformokon is használhatják az oldalt, amit mi magunk nem támogatunk. Így a különféle játék-, zenei streaming- és más külsős szolgáltatások, amik a Facebooktól független élményt biztosítanak, már specifikus Facebook-funkciókat is kínálnak, de az információkat nem használhatják fel egyedi céljaikra.” – olvasható a posztban.

Az idei év után eléggé enyhe kifejezés az a Facebooktól, hogy sokat kell bizonyítaniuk a felhasználóknak, mivel 2018 gyakorlatilag az adatbotrányokról szólt. A sort nyitotta a Cambridge Analytica-ügy, aztán sorra derültek ki olyan hibák, melyek során külsős felek jogtalanul férhettek hozzá felhasználói adatokhoz, múlt héten például azt közölték Zuckerbergék, hogy hétmillió ember soha meg nem osztott képeihez férhettek hozzá külsős fejlesztők a Photo API fejlesztői készlet bugja miatt.

Forrás: 24.hu
A Független Nemzet véleménye:

Vajon meddig ússza meg a facebook a mocskos dolgait?

Tetszett a vélemény, vagy netán nem értesz velem egyet? Jelölj facebook-on és mondd el a saját véleményedet!Hableány-tragédia: Így falaz Ráhelnek és Rogánnak Orbán!
Így hazudozik Palkovics egy kiszivárgott hangfelvételen!
Botrány: Saját kiskorú diákját ejtette teherbe a hittantanár!
Fideszes javaslat: Begyűjtenék Orbánék a fesztiválozók személyes adatait!
Hableány-tragédia: Így falaz Ráhelnek és Rogánnak Orbán!
Így hazudozik Palkovics egy kiszivárgott hangfelvételen!
Botrány: Saját kiskorú diákját ejtette teherbe a hittantanár!
Korrupció: Sorra buknak meg a politikusok a környékünkön!
A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly!
Aljas módon mocskolja Vitrayt a kormánymédia!
Százkilós betontömb zuhant egy kisfiú fejére Pusztaszabolcson! Osztályfőnöke mentette meg!
Óriási villát vásárolt Budán Mészáros lánya és veje!
Jakab Orbánnak: Ön Mészáros Lőrinc fedőnéven az ország leggazdagabb embere! + Videó!
Közmunkára küldték Rogánné királynőit!
Sokkoló! Emberi lábat találtak Mezőlaknál az út szélén!
Bécsi lap: Így rabolja el az Orbán-rendszer Magyarország jövőjét!
Lecsapott a kormány: Vége a magántanulói státusznak, több ezer tanuló kerül bizonytalan helyzetbe!
Ilyet még nem hallottál: Hihetetlen cinikus közlemény adtak ki Orbánék Bige László gyárával kapcsolatban!
Üldözőbe vették a koreai újságírók a gyilkos hajókapitányt, miután kiengedték az előzetesből! + Videó!
Fenyegetést kapott Bige László: elmész innen, vagy irány a börtön!
Agrárbirodalom: Mészáros Lőrinc már Romániában is földesúr!
150 millával támogattuk a Rogánnéhoz köthető sporteseményeket!
Újra ittasan vezetett Demcsák Zsuzsa!
Videó: Így bulizik a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc!
Már a katonai esküjét is letette Orbán fia!
Feljelentik Tiborcz Istvánt vári terjeszkedése miatt! + Videó!
A Fidesz megvéd minket: Az ukrán maffia simán bevásárolt budai luxusingatlanokból a rendőrség és a bevándorlási hivatal tudtával!
Ilyen országban élünk: Kitüntették az 1,4 milliárdos csalással gyanúsított Fideszes bűnözőt!
Drog és alkohol befolyása alatt vezetett: Tízmilliós óvadék ellenében szabadulhat az érdi gázoló!
Nyakig eladósítják az országot: Kínai gigahitelt vesz fel a kormány Mészáros új vállalkozása miatt!
Orbánék meglépték: Búcsút mondhatnak a szociális üdülésnek a nyugdíjasok!
Hiába vonták vissza Orbánék, sorra építi a kormány a sportlétesítményeket!
Sokkoló: Édesanyja karjaiban találták meg a Hableány-baleset hatéves áldozatát!
Kálmán Olga: Ki fogjuk kényszeríteni 2 millió ember akaratát a Fidesszel szemben!
Több ezren osztották már meg: Rohamtempóban terjed egy kép Kövérről, aminek nagyon nem fog örülni!
Sztártörténész: Az orbánizmus a legveszélyesebb a szabadságra!
Óvónő a gyereknek: Ha megint rossz leszel, anyukád nem jön érted, és a kertben fogsz aludni...


fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Nyilvánosságra kell hozniuk Orbánéknak, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésekben!
Weber egyértelmű üzenetet küldött a Fidesznek!
Újabb szörnyűség derült ki a soroksári gyilkossággal kapcsolatban!
Még egy üzleti zseni: 214 milliós árbevételből 1 milliárdos nyereséget csinált Tiborcz!
Megdöbbentő képek a Kútvölgyi Kórházról: A rothadás és a csótány alapállapot!
Ennyibe került nekünk Orbán hobbija!
18+ fotó: A Duna felszínén úszott a holttest!
Lefokozva maradnak a Fideszesek a Néppártban, semmilyen tisztséget nem tölthetnek be!
Bejelentette a Fidesz: 2,8 % lesz a nyugdíjemelés, de azt már nem tették hozzá, hogy az infláció 3,9%!
Ebből botrány lesz: Elszólta magát Semjén Zsolt!
Holttestet találtak Fejér megyében!
Ha ezt meglépik... A fizetés egy részét nem a dolgozóknak fizetné ki az ÁSZ elnöke!
Sokkal nagyobb emberveszteséget okoz az egészségügy elhanyagolása hazánknak, mint a terrorizmus!
Magyarország 2019: A magyarokat az utcára teszik, az ukránoknak meg szállodát építenek! + Videó!
Dunai tragédia: Női holttestet hoztak a felszínre!
Gyilkosság Fejér megyében: Vér borította a járdát!
Orbán kiugrott megnézni Madridba a BL-döntőt, de a pápalátogatás nem izgatta! + Fotó!
Alulteljesített Kósa cége: "Csak" 50 millát vettek ki belőle!
Brüsszelnek elege lett Orbán ámokfutásából: Máris behúzta a Fidesz fülét-farkát!
Tűzijáték a várban, halottak a Dunában!
Vajon ezek után Orbán lemond-e?
Mészáros varázslat: 600 ezret berakott a gyerekei cégébe, 2,8 milliárdot kivett!
Újabb videó került elő a tragikus dunai hajóbalesetről!
Választási csalás? A DK nem fogadja el az eredményt, megtámadja a levélszavazás eredményét!
Dunai hajóbaleset: A Vikingnek közös cége van a magyar állammal!
Megtalálhatták az Ausztriában eltűnt magyar fiatal holttestét!
A Fidesz kormány az oroszoknak adta a Dunakeszi Járműjavítót, versenyeztetés nélkül!
Meghátráltak Orbánék!
7,8 milliárddal többe kerül nekünk a Puskás-stadion!
Orbánék a devizahitelesekről: “Akik felelőtlenül gazdálkodtak nem érdemelnek védelmet...” + Videó!
Videó a dunai tragédiáról: Az utasok tehetetlenül nézték, ahogy nekik ütközik a szállodahajó!
Az Orbán-kormány bukása!
“Szívfacsaró, hogy mivé lett a nemzetem!”
Lázár János ménesbirtokán még a wellness is elit lesz!

fuggetlennemzet.hu

A nemzet egysége az erő, és nem a hadsereg.
Főoldal Feliratkozás fuggetlennemzet.hu