UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
A sztrájk, amiben még a Fidesz is a német autóipari multi ellen fordult 
Az elmúlt napokban olyan történt Magyarországon, ami még talán soha. Jó, ez sok mindenre igaz lehetne az egészségügyi dolgozók csoportos kilépésétől a Fidesz az Európai Néppárt frakciójábaból való kiszuszakolásáig, de itt nem erre gondolok. Hanem arra az esetre, amikor a Fidesz egy prominens politikusa egy német autóipari multi és magyar munkásai közötti vitában a munkások mellé állt, és morcos pedellusként hordta le a német multit. A kérdéses magyar politikus Lázár János, a cég pedig a Continental, annak is a makói gumigyára, amelyben kedden sztrájkolni kezdtek a munkások. Lázár János, aki a terület parlamenti képviselője, pedig a Facebook oldalán adta a világ tudtára, hogy úgy látja, az igazság a gumigyári munkások oldalán van.

Lázár Jánosnak mondjuk korábban sem kellett sok biztatás, hogy szidjon multinacionális vállalatokat, de a kormány már 10 éve bejáratott politikájának megfelelően ezt eddig csak bizonyos multikkal volt szabad megcsinálni: élelmiszerláncokkal, bankokkal, közműcégekkel. De exportra termelő, autókba való dolgokat gyártó német vállalatok eddig inkább sok pénzt, no meg a munkások és a cégek viszonyát a cégek érdekei szerint alakító törvényeket kaptak a kormánypárttól, nem lelki fröccsöket.

Sztrájk vs. kommunikációs hadviselés

A Continental a világ egyik legnagyobb autóipari beszállító cége, amelynek Veszprémben, Budapesten, Nyíregyházán és Vácott is vannak üzemei, Makón pedig gumigyára van. Ez utóbbiban már egy ideje vita van a dolgozókat képviselő egyik szakszervezet, a Magyar Gumiipari Szakszervezet és a gyár vezetése között, ami miatt már februárban is tartottak több rövidebb, figyelmeztető sztrájkot, kedden 14 órától pedig határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

A konfliktus lényege az, hogy a cég felmondta a kollektív szerződéseket, az abban foglalt vállalások közül kimazsolázott párat, amelyeket egyoldalú kötelezességvállalásként, viszonylag rövid időre, egy évre megtartana. Majd ezek alapján egy új szerződést tolt a szakszervezetek elé, hogy ezt legyenek szívesek aláírni, bármiféle egyeztetés vagy tárgyalás nélkül. A szakszervezeti tagok azt sejtik a dolog mögött, hogy az MGSZ nem volt hajlandó hozzájárulni a járvány első hulláma alatt, hogy a makói gyár a munkaidőkeretet átírva a 2021-es szabadságokat is előrehozza, hogy ne kelljen kifizetni a munkásokat, akik a termelés leállása miatt nem tudnak dolgozni. A szakszervezet azért sem akart ebbe belemenni, mert a Continental egyetlen más üzemében sem merült fel ez a „válságkezelés”.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a változtatással leginkább az idősebb dolgozóktól igyekezett elvenni juttatásokat a cég, amelyek a korábbi szerződésben szerepeltek. Radics szerint ezek a cégnek nem is jelentenek nagy összeget, a teljes bértömeg 0,5 százalékát kitevő juttatásokról van szó, amiért viszont a munkások megdolgoztak, és ami nekik sokat számít.

A gyárból érkező hírek szerint a cég kedden aktívan igyekezett gátolni a sztrájkban részt vevő dolgozókat. Helyi beszámolók szerint a csoportvezetők már a sztrájk előtt elkezdték fenyegeti a dolgozókat, hogy miattuk megy majd tönkre a gyár, több munkásnak pedig nem fogadták el a sztrájkban való részvételét bejelentő papírját és visszazavarták őket dolgozni, ami a szakszervezetek szerint persze jogellenes. A Contitech, a Continental makói gyárát üzemeltető leányvállalata szerdán fontosnak érezte kiadni egy közleményt, hogy tiszteletben tartja a munkások sztrájkhoz való jogát és “minden munkavállalónk számára biztosítjuk a törvény által előírt kérvény leadásának lehetőségét”.

A cég azt is közölte, hogy kész lenne újratárgyalni a kollektív szerződést, ehhez két másik szakszervezet, a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) meg is jelent a keddi tárgyaláson, az MGSZ viszont nem hajlandó leülni. Radics szerint ez egyfajta kommunikációs hadjárat a cég részéről, ami igyekszik a felelősséget a szakszervezetre tolni, amely viszont a sztrájkbizottság megalakítása után nem ülhet le tárgyalni, hiszen akkor jogellenesnek lehetne minősíteni a munkabeszüntetést. A sztrájkoló munkások szerint ráadásul az MTSZSZ-nek nincsenek is tagjai a makói gyárban, a CDFSZ-t pedig gyakorlatilag a cég hozta létre és pénzeli, így ez a szakszervezet mindig a vállalatvezetéssel szavaz.

Radics Gábor, akit állítása szerint a cég ilyen-olyan indokokkal nem enged be a gyárba, a bent lévő munkásoktól úgy tudja, hogy a cég innen-onnan igyekszik sztrájktörő munkásokat hozni, hogy menjen a termelés, az éjszaka pedig a városba érkezett a Continental egyik vezetője, aki szintén igyekszik meggyőzni a sztrájkoló munkásokat.

A képviselő úr közbeszól

Ami viszont szokatlan, az az, hogy a Fidesz is bekiabál a gyár és a dolgozók meccsébe, a dolgozók oldalán. Lázár János a kedden, kicsivel a sztrájk 14 órai kezdete előtt tett ki a Facebook oldalára egy bejegyzést, amiben azt írja, hogy

“Olyan nincs, hogy egy multi csak kér és kap, de amikor tehetné, nem akar visszaadni valamit azoknak, akiknek a profitját és a támogatását köszönheti.”“Kevés vállalkozás mondhatja el magáról a járvány árnyékában, hogy több a lehetősége, mint a nehézsége, amivel szembenéz. A magyar adófizetőknek - köztük a makóiaknak - köszönhetően a gumigyár ilyen vállalkozás. Éljen hát, és ne visszaéljen a lehetőségeivel. Mert ideje van a kérésnek és ideje van az adásnak is. Ma 14.00 órakor az utóbbi ideje jött el.”

A kormánypárt már a múlt heti figyelmeztető sztrájk alatt is nyilatkozott az ügyben, akkor Czirbus Gábor, a Fidesz makói elnöke ment el a gyár elé nyilatkozni, hogy a dolgozók megbecsülést érdemelnek, a cég pedig, amely korábban egymilliárd forint támogatást kapott a kormánytól, igyekezzen minél hamarabb megegyezni a munkásokkal.

Mindkét nyilatkozatban megjelent, hogy a cég támogatást kapott, nem is keveset, úgyhogy legyen szíves nem pattogni, hanem megegyezni. A Continentallal tényleg elég bőkezű volt a magyar kormány, a cég többször is kapott egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásokat: a makói gyárnak a Contitech 2016-ban elnyert 1 460 210 forintjából jutott. Ez lehet az egymilliárdos támogatás, amit a fideszes politikusok emlegetnek. A cég a járvány alatt megemelt összegű versenyképességet növelő támogatásból is kapott, a Külügyminisztérium honlapján elérhető táblázatok szerint több mint 7,6 milliárd forintot, igaz, ezt a cég budapesti és veszprémi telephelyein megvalósuló beruházásaira adták, nem Makóra.

Viszont mindenképpen szokatlan hangnem, amit a kormánypárt politikusai a makói gyárral szemben megütöttek. 2019-ben volt legutóbb egy komolyabb sztrájkhullám az autóiparban, akkor viszont a kormány nem igazán szállt be a vitába, legalábbis nem nyilvánosan. Szakszervezeti forrásaink szerint pedig a sztrájkolókat a színfalak mögött esetenként még zaklatták is a kormányoldalról. A munkaügyi vitákba legfeljebb a kereskedelemben nyilvánult meg a kormány, Lázár János például 2017-ben kiállt a Tesco sztrájkoló dolgozói mellett. A kereskedelmi multik viszont mindig is más helyzetben voltak a kormány szemében, mint az ipari cégek, Lázár János miniszerelnökséget vezető miniszterként például elég sokat dolgozott azon, hogy megpróbálja rontani a Magyarországon működő külföldi élelmiszerláncok helyzetét, ezzel esetlegesen rábírni őket a távozásra. Sőt, a politikus tavaly év végén is arról beszélt, hogy ki kellene szorítani a külföldi láncokat.

De míg a magyar piacon működő, a magyar fogyasztóknak szolgáltatásokat nyújtó cégekre mindig is megvolt a kilövési engedély a 2010-es kormányváltás óta, az ipari, különösen autóipari cégekkel mindig nagyon barátságos volt a kormány. A fent említett sztrájkhullám is azután tört ki több autógyártó és beszállító cégnél, hogy a kormány elfogadta a szakszervezetek és az ellenzék által rabszolgatörvénynek csúfolt javaslatot, amely jelentősen a munkaadók, főleg az ipari munkaadók javára változtatta a munka törvénykönyvét, jelentősen gyengítve a szakszervezetek jogait. Nem véletlen, hogy Lázár János bejegyzése alatt is számos komment szól arról, hogy ha a kormány tényleg a munkások oldalára akarna állni, akkor kezdhetné azzal, hogy átírja a munka törvénykönyvét, ezúttal a dolgozók javára.

Kép illusztráció forrás: google
Forrás: HU
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
G7: Először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, rögtön hatmilliárd forintnyi
Bakondi az M1-en több mint 20 ezer migránsról és több száz embercsempészről beszélt
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
A koronavírus nem csillapodik, tovább szedi áldozatait, mi pedig újra barátot gyászolunk. Elhunyt Kerezsán László, pilisi DK-s önkormányzati képviselő, a DK választókerületi alelnöke....
  
Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt
Tegnap írtuk meg, hogy a közmédia teljesen kiakadt azon, hogy a Profil nevű osztrák hetilap munkatársa, Franziska Tschinderle kérdéseket merészelt küldeni a Fidesz EP-frakciójának a formá...
  
Siralmas a helyzet az egészségügyben? egy szemészorvos kitálalt az RTL-nek
A szemészorvos szerint rengeteg a beteg a kórházakban, és nagyon kiszámíthatatlan a koronavírus. Siralmasnak nevezte a helyzetet a kórházi Covid-osztályokon az RTL Híradónak nyilatkozó s...
  
Duda Ernő virológus szerint kényszeríteni kell, ha valaki nem akarja beoltatni magát
Duda Ernő virológus professzor szerint, ha csak a járványügyi adatokat vesszük figyelembe, semmilyen nyitás mellett nem szólnak egészségügyi érvek. A professzor a Népszavának mesélt a ...
  
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Az Öregfiúk című filmet, amit Ondřej Provazník és Martin Dušek készített, április 15-én mutatják be a Budapesten, de online megrendezendő Cseh Filmkarneválon. A készítők a filmhez fo...
  
Kásler Miklós: Az egészségügy jelen pillanatig sem omlott össze
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer a jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint ebben a rendkívüli hel...
  
G7: Először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, rögtön hatmilliárd forintnyi
20,59 százalékos részesedést szerzett az Appeninn Nyrt-ben a Tiborcz István minősített többségi tulajdonában álló BDPST Zrt., derült ki egy tőzsdei bejelentésből. Az eladó a Mészáro...
  
Betelt a pohár Berki rajongóinál? - Tapintható a feszültség a posztjai alatt
Bármennyire igyekszik hozni Berki Krisztián a life coach-ok hangulatát a napi minimum egy kötelező Coelho szintű megmondással, ha átlagot vonnánk az Instagram posztjai alatt hagyott kommentek...
  
Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata - Zacher Gábor elárulta, mit kérdeznek tőle legtöbbször a betegek
Hosszabb beszélgetés készült Zacher Gáborral, aki márciusban nem csak 380 órát dolgozott, de azt is elárulta, hogy miért tartja felelőtlenségnek Orbán Viktor azon korábbi kijelentését,...
  
Hollik: ha a baloldalon múlna, sokkal rosszabb lenne a helyzet, mint jelenleg - fényévekre tartanánk
A baloldal vakcinaellenes kampányt folytat, ezt bizonyítja egy, a parlamenthez benyújtott határozati javaslat is, amelyet valamennyi baloldali párt aláírt - közölte a Fidesz kommunikációs i...
  
Zacher: Kivettük belőle a csövet, és mondtuk neki, hogy jó reggelt, eltelt két hét
Meg kell mondani a betegnek, hogy mi van, nem lehet félrebeszélni az állapotáról, amikor lélegeztetőre kötik – vallja a toxikológus. Zacher Gábor szerint ideje véget vetni a félrebeszél...
  
Kásler: Nagyon jó benyomásokat kaptam, ugyanis a kórházi kapacitások nem merültek ki a mostani, harmadik hullám legnehezebb időszakában sem
Nagyon nagy eredménynek gondolom azt, hogy az oltási kedv a lakosság körében folyamatosan nő – mondta az Életközelben újabb adásában Kásler Miklós miniszter, hozzátéve azt is, hogy Ma...
  
Medgyessy szerint a DK hibát követett el
Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István Medgyessy Péter egykori miniszterelnökkel készített beszélgetést. Ebben Medgyesssy elmondja, hogy októberben ő és a felesége is koronavírusos lett,...
  
Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk
A szerdán, 2,5 millió beoltott után megkezdett nyitásnak nincsenek járványügyi alapjai, ez politikai döntés volt, és olyan értelemben mindenképp okos, hogy szükséges volt ahhoz, hogy a k...
  
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Az Öregfiúk című filmet, amit Ondřej Provazník és Martin Dušek készített, április 15-én mutatják be a Budapesten, de online megrendezendő Cseh Filmkarneválon. A készítők a filmhez fo...
  
Kikapcsolták az áramot a házában, mécseseket lopott, most elképesztő nyomozás van ellene
Valaki bejelentést tett a rendőrségen amiatt, hogy több elektromos mécses is eltűnt a füzesabonyi temetőből. A rendőrök elfogtak egy gyanúsítottat, akit pénteken hallgattak ki. A 48 év...
  
Zacher szerint felelőtlen ígéret volt Orbán Viktortól, hogy mindenkit megmentenek...
Ő maga sem ígéri a betegeknek, mielőtt lélegeztetőgépre teszi őket, hogy biztosan meg fognak gyógyulni, mert ez felelőtlenség lenne, márpedig felelőtlen ígéret volt az Orbán Viktor ré...
  
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
A koronavírus nem csillapodik, tovább szedi áldozatait, mi pedig újra barátot gyászolunk. Elhunyt Kerezsán László, pilisi DK-s önkormányzati képviselő, a DK választókerületi alelnöke....
  
Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani! - nagy bajban vannak az Ózdiak, már a második gyár jelenti be a távozását
Egy év alatt a második nagy gyár jelenti be távozását Ózdról. A dolgozók tanácstalanok, a polgármester a település jövőjét félti, a kormány segítséget ígér. A Johnson Electric t...
  
Bajba kerülhetsz! - íme a táblázat, mire számíts a hitelmoratóriummal kapcsolatban
Jelentős összeggel, akár több, mint 10 százalékkal is megnövelheti a hitel teljes visszafizetendő összegét, ha az adós a moratórium teljes időszaka alatt felfüggesztette a hiteltörleszt...
  
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de két óra múlva ismét részegen ült volán mögé
Szombathelyen adott sok munkát a rendőröknek egy ittas férfi. Még február 15-én történt az eset, amikor egy sofőr tolatás közben nekiment egy parkoló járműnek. A rendőri intézkedés...
  
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
A Magyar Televízió nagy korszakának egyik termékeny rendezője 89 éves volt. Számos hazafias témájú történelmi tévéfilm fűződik a nevéhez. Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmre...
  
Varga szerint a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növeke...
  
Bakondi az M1-en több mint 20 ezer migránsról és több száz embercsempészről beszélt
A jó idő beálltával és a járványhelyzet javulásával Európa-szerte, köztük a balkáni útvonalon ismételten "fellendülés" várható az illegális migrációban - mondta a miniszterelnök...
  
Vámos Miklós: Demeter Szilárd egy nyikhaj, egy nagyon ostoba ember
Ha valaki antiszemita, akkor rögtön jelentkezem, hogy én zsidó vagyok. Ez egy ősi reflexem (…) Nem a zsidók miatt háborodom föl. Ha a cigányokat szidják, akkor cigány vagyok, ha a románo...
  
Bejelentés: Több tízezer forintnyi bónuszt kaphat, aki hamarabb hagyja ott a közmunkát
Április közepén ismét elindítja a kormány a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, aminek célja, hogy a közmunkások mielőbb elhelyezkedjenek a versenyszférában. Hogy ezt moti...
  
Félnek a magyarok: különösen kevés az érdeklődő a külföldi nyaralások iránt
Magyarország — Óvatosan készülnek az idei nyárra a magyarok. Az Utazási Irodák Szövetségének adatai szerint idén március végéig csak harmadannyian érdeklődtek, illetve foglaltak nyar...
  
Életmentő lehetett az injekció Gyurcsány Ferenc számára
Budapest — Pár napja még gyújtó erejű, vehemens beszéddel osztotta ki a kormányt a parlamentben a koronavírus-járvány kezelése miatt, másnap este viszont a győri kórházban szorult kez...
  
Szombat: több ezer fertőzöttet találtak itthon, elhunyt 245 beteg
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 760 938 fő, közülük 1 171 475 fő már a második oltását is megkapta. 8053 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta öss...
  
Varga Judit aggódik a szólásszabadság miatt
Varga Judit aggódik a Facebookért. Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán osztotta meg aggályait követőivel azzal kapcsolatban, hogy a Facebook elkezdte korlátozni a politikai tartalmak...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
HOME - 2021-04-11  Budapest,  Magyarország  
FüggetlenNemzet
A sztrájk, amiben még a Fidesz is a német autóipari multi ellen fordult
Az elmúlt napokban olyan történt Magyarországon, ami még talán soha. Jó, ez sok mindenre igaz lehetne az egészségügyi dolgozók csoportos kilépésétől a Fidesz az Európai Néppárt frakciójábaból való kiszuszakolásáig, de itt nem erre gondolok. Hanem arra az esetre, amikor a Fidesz egy prominens politikusa egy német autóipari multi és magyar munkásai közötti vitában a munkások mellé állt, és morcos pedellusként hordta le a német multit. A kérdéses magyar politikus Lázár János, a cég pedig a Continental, annak is a makói gumigyára, amelyben kedden sztrájkolni kezdtek a munkások. Lázár János, aki a terület parlamenti képviselője, pedig a Facebook oldalán adta a világ tudtára, hogy úgy látja, az igazság a gumigyári munkások oldalán van.

Lázár Jánosnak mondjuk korábban sem kellett sok biztatás, hogy szidjon multinacionális vállalatokat, de a kormány már 10 éve bejáratott politikájának megfelelően ezt eddig csak bizonyos multikkal volt szabad megcsinálni: élelmiszerláncokkal, bankokkal, közműcégekkel. De exportra termelő, autókba való dolgokat gyártó német vállalatok eddig inkább sok pénzt, no meg a munkások és a cégek viszonyát a cégek érdekei szerint alakító törvényeket kaptak a kormánypárttól, nem lelki fröccsöket.

Sztrájk vs. kommunikációs hadviselés

A Continental a világ egyik legnagyobb autóipari beszállító cége, amelynek Veszprémben, Budapesten, Nyíregyházán és Vácott is vannak üzemei, Makón pedig gumigyára van. Ez utóbbiban már egy ideje vita van a dolgozókat képviselő egyik szakszervezet, a Magyar Gumiipari Szakszervezet és a gyár vezetése között, ami miatt már februárban is tartottak több rövidebb, figyelmeztető sztrájkot, kedden 14 órától pedig határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

A konfliktus lényege az, hogy a cég felmondta a kollektív szerződéseket, az abban foglalt vállalások közül kimazsolázott párat, amelyeket egyoldalú kötelezességvállalásként, viszonylag rövid időre, egy évre megtartana. Majd ezek alapján egy új szerződést tolt a szakszervezetek elé, hogy ezt legyenek szívesek aláírni, bármiféle egyeztetés vagy tárgyalás nélkül. A szakszervezeti tagok azt sejtik a dolog mögött, hogy az MGSZ nem volt hajlandó hozzájárulni a járvány első hulláma alatt, hogy a makói gyár a munkaidőkeretet átírva a 2021-es szabadságokat is előrehozza, hogy ne kelljen kifizetni a munkásokat, akik a termelés leállása miatt nem tudnak dolgozni. A szakszervezet azért sem akart ebbe belemenni, mert a Continental egyetlen más üzemében sem merült fel ez a „válságkezelés”.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a változtatással leginkább az idősebb dolgozóktól igyekezett elvenni juttatásokat a cég, amelyek a korábbi szerződésben szerepeltek. Radics szerint ezek a cégnek nem is jelentenek nagy összeget, a teljes bértömeg 0,5 százalékát kitevő juttatásokról van szó, amiért viszont a munkások megdolgoztak, és ami nekik sokat számít.

A gyárból érkező hírek szerint a cég kedden aktívan igyekezett gátolni a sztrájkban részt vevő dolgozókat. Helyi beszámolók szerint a csoportvezetők már a sztrájk előtt elkezdték fenyegeti a dolgozókat, hogy miattuk megy majd tönkre a gyár, több munkásnak pedig nem fogadták el a sztrájkban való részvételét bejelentő papírját és visszazavarták őket dolgozni, ami a szakszervezetek szerint persze jogellenes. A Contitech, a Continental makói gyárát üzemeltető leányvállalata szerdán fontosnak érezte kiadni egy közleményt, hogy tiszteletben tartja a munkások sztrájkhoz való jogát és “minden munkavállalónk számára biztosítjuk a törvény által előírt kérvény leadásának lehetőségét”.

A cég azt is közölte, hogy kész lenne újratárgyalni a kollektív szerződést, ehhez két másik szakszervezet, a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) meg is jelent a keddi tárgyaláson, az MGSZ viszont nem hajlandó leülni. Radics szerint ez egyfajta kommunikációs hadjárat a cég részéről, ami igyekszik a felelősséget a szakszervezetre tolni, amely viszont a sztrájkbizottság megalakítása után nem ülhet le tárgyalni, hiszen akkor jogellenesnek lehetne minősíteni a munkabeszüntetést. A sztrájkoló munkások szerint ráadásul az MTSZSZ-nek nincsenek is tagjai a makói gyárban, a CDFSZ-t pedig gyakorlatilag a cég hozta létre és pénzeli, így ez a szakszervezet mindig a vállalatvezetéssel szavaz.

Radics Gábor, akit állítása szerint a cég ilyen-olyan indokokkal nem enged be a gyárba, a bent lévő munkásoktól úgy tudja, hogy a cég innen-onnan igyekszik sztrájktörő munkásokat hozni, hogy menjen a termelés, az éjszaka pedig a városba érkezett a Continental egyik vezetője, aki szintén igyekszik meggyőzni a sztrájkoló munkásokat.

A képviselő úr közbeszól

Ami viszont szokatlan, az az, hogy a Fidesz is bekiabál a gyár és a dolgozók meccsébe, a dolgozók oldalán. Lázár János a kedden, kicsivel a sztrájk 14 órai kezdete előtt tett ki a Facebook oldalára egy bejegyzést, amiben azt írja, hogy

“Olyan nincs, hogy egy multi csak kér és kap, de amikor tehetné, nem akar visszaadni valamit azoknak, akiknek a profitját és a támogatását köszönheti.”“Kevés vállalkozás mondhatja el magáról a járvány árnyékában, hogy több a lehetősége, mint a nehézsége, amivel szembenéz. A magyar adófizetőknek - köztük a makóiaknak - köszönhetően a gumigyár ilyen vállalkozás. Éljen hát, és ne visszaéljen a lehetőségeivel. Mert ideje van a kérésnek és ideje van az adásnak is. Ma 14.00 órakor az utóbbi ideje jött el.”

A kormánypárt már a múlt heti figyelmeztető sztrájk alatt is nyilatkozott az ügyben, akkor Czirbus Gábor, a Fidesz makói elnöke ment el a gyár elé nyilatkozni, hogy a dolgozók megbecsülést érdemelnek, a cég pedig, amely korábban egymilliárd forint támogatást kapott a kormánytól, igyekezzen minél hamarabb megegyezni a munkásokkal.

Mindkét nyilatkozatban megjelent, hogy a cég támogatást kapott, nem is keveset, úgyhogy legyen szíves nem pattogni, hanem megegyezni. A Continentallal tényleg elég bőkezű volt a magyar kormány, a cég többször is kapott egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásokat: a makói gyárnak a Contitech 2016-ban elnyert 1 460 210 forintjából jutott. Ez lehet az egymilliárdos támogatás, amit a fideszes politikusok emlegetnek. A cég a járvány alatt megemelt összegű versenyképességet növelő támogatásból is kapott, a Külügyminisztérium honlapján elérhető táblázatok szerint több mint 7,6 milliárd forintot, igaz, ezt a cég budapesti és veszprémi telephelyein megvalósuló beruházásaira adták, nem Makóra.

Viszont mindenképpen szokatlan hangnem, amit a kormánypárt politikusai a makói gyárral szemben megütöttek. 2019-ben volt legutóbb egy komolyabb sztrájkhullám az autóiparban, akkor viszont a kormány nem igazán szállt be a vitába, legalábbis nem nyilvánosan. Szakszervezeti forrásaink szerint pedig a sztrájkolókat a színfalak mögött esetenként még zaklatták is a kormányoldalról. A munkaügyi vitákba legfeljebb a kereskedelemben nyilvánult meg a kormány, Lázár János például 2017-ben kiállt a Tesco sztrájkoló dolgozói mellett. A kereskedelmi multik viszont mindig is más helyzetben voltak a kormány szemében, mint az ipari cégek, Lázár János miniszerelnökséget vezető miniszterként például elég sokat dolgozott azon, hogy megpróbálja rontani a Magyarországon működő külföldi élelmiszerláncok helyzetét, ezzel esetlegesen rábírni őket a távozásra. Sőt, a politikus tavaly év végén is arról beszélt, hogy ki kellene szorítani a külföldi láncokat.

De míg a magyar piacon működő, a magyar fogyasztóknak szolgáltatásokat nyújtó cégekre mindig is megvolt a kilövési engedély a 2010-es kormányváltás óta, az ipari, különösen autóipari cégekkel mindig nagyon barátságos volt a kormány. A fent említett sztrájkhullám is azután tört ki több autógyártó és beszállító cégnél, hogy a kormány elfogadta a szakszervezetek és az ellenzék által rabszolgatörvénynek csúfolt javaslatot, amely jelentősen a munkaadók, főleg az ipari munkaadók javára változtatta a munka törvénykönyvét, jelentősen gyengítve a szakszervezetek jogait. Nem véletlen, hogy Lázár János bejegyzése alatt is számos komment szól arról, hogy ha a kormány tényleg a munkások oldalára akarna állni, akkor kezdhetné azzal, hogy átírja a munka törvénykönyvét, ezúttal a dolgozók javára.

Kép illusztráció forrás: google
Forrás: HU
G7: Először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, rögtön hatmilliárd forintnyi
Duda Ernő virológus szerint kényszeríteni kell, ha valaki nem akarja beoltatni magát
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt
Siralmas a helyzet az egészségügyben? egy szemészorvos kitálalt az RTL-nek
Duda Ernő virológus szerint kényszeríteni kell, ha valaki nem akarja beoltatni magát
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Kásler Miklós: Az egészségügy jelen pillanatig sem omlott össze
G7: Először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, rögtön hatmilliárd forintnyi
Betelt a pohár Berki rajongóinál? - Tapintható a feszültség a posztjai alatt
Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata - Zacher Gábor elárulta, mit kérdeznek tőle legtöbbször a betegek
Hollik: ha a baloldalon múlna, sokkal rosszabb lenne a helyzet, mint jelenleg - fényévekre tartanánk
Zacher: Kivettük belőle a csövet, és mondtuk neki, hogy jó reggelt, eltelt két hét
Kásler: Nagyon jó benyomásokat kaptam, ugyanis a kórházi kapacitások nem merültek ki a mostani, harmadik hullám legnehezebb időszakában sem
Medgyessy szerint a DK hibát követett el
Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk
Nemzetközi botrány: A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit filmesek készítettek
Kikapcsolták az áramot a házában, mécseseket lopott, most elképesztő nyomozás van ellene
Zacher szerint felelőtlen ígéret volt Orbán Viktortól, hogy mindenkit megmentenek...
Újabb magyar politikus halt meg a vírusban
Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani! - nagy bajban vannak az Ózdiak, már a második gyár jelenti be a távozását
Bajba kerülhetsz! - íme a táblázat, mire számíts a hitelmoratóriummal kapcsolatban
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de két óra múlva ismét részegen ült volán mögé
Elhunyt a Magyar Televíziózás nagy ikonja - egy ország gyászol
Varga szerint a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára
Bakondi az M1-en több mint 20 ezer migránsról és több száz embercsempészről beszélt
Vámos Miklós: Demeter Szilárd egy nyikhaj, egy nagyon ostoba ember
Bejelentés: Több tízezer forintnyi bónuszt kaphat, aki hamarabb hagyja ott a közmunkát
Félnek a magyarok: különösen kevés az érdeklődő a külföldi nyaralások iránt
Életmentő lehetett az injekció Gyurcsány Ferenc számára
Szombat: több ezer fertőzöttet találtak itthon, elhunyt 245 beteg
Varga Judit aggódik a szólásszabadság miatt
Rajtaütöttek a zsaruk egy gyömörei férfin: a neten akart megvenni egy gyereket
Kiszivárgott egy hangfelvétel: Fekete Dávid inkább börtönbe menne, mint hogy visszaadja a pénzt a károsultaknak
Ukrán-orosz háború? - amerikai hadihajók tartanak a Fekete-tengerre
KSH: négyszeresére nőtt az oltási hajlandóság
Németországban a beoltottak nagyobb szabadságra számíthatnak
Fülöp herceg halála: Nem egyszerű az öröklés kérdése
Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt
Azt figyeli a világ, hogy mire megy ki a nagy orosz mozgósítás
Számos alkalommal bírálta Putyint, most már biztos, hogy nem öngyilkosság volt a halála
Börtönbe csukják a nőt, aki ráköhögött egy rákbetegre
Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani! - nagy bajban vannak az Ózdiak, már a második gyár jelenti be a távozását
Bajba kerülhetsz! - íme a táblázat, mire számíts a hitelmoratóriummal kapcsolatban
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum