UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Nemzetközi botrány: “Hallo, Herr Diktator“ címmel készített Orbánról dokumentumfilmet egy német-francia csatorna 
„Helló, diktátor” – Jean-Claude Juncker öt évvel ezelőtti mondatával kezdődik az a dokumentumfilm Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatáról, amit nemrég mutattak be a német-francia Arte csatornán. Bár Juncker egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy csak poénkodott, és igazából tiszteli a magyar miniszterelnököt, Michael Weich „Hallo, Herr Diktator” című dokumentumfilmje nagyon is komolyan vette az idézetet.

Orbánt a film az Unió „kvázi-diktátorának” nevezi, akinek senki nem állhat az útjába– és ha nem vigyáznak az európai vezetők, a jövőben „Orbán Viktorok” vehetik át a kontinens irányítását.

Hármat előre, kettőt hátraMár hatalomra kerülése után, 2010-től kezdve konfliktusos volt Orbán kapcsolata a különböző európai intézményekkel, többek között az Európai Bizottsággal is. Viviane Reding 2010 és 2014 között volt a Bizottság alelnöke, amikor szót emelt például az új alkotmány és az új médiatörvény ellen – emiatt gyakran támadta itthon is a kormánypárti média különböző összeesküvés-elméletekkel.

Reding szerint a 2011-ben aláírt alaptörvény jelentős, megdöbbentő és példátlan visszalépés volt a jogállamiság szempontjából: „Korábban senki sem tudta volna ezt elképzelni.” Az uniós intézményeknek viszont nem voltak meg az eszközei a kormány elleni fellépéshez – Martin Schulz szerint viszont nem is nagyon akartak mit kezdeni az uniós vezetők a magyar miniszterelnökkel.

„Olyanokat, mint Orbán Viktor, nem lehet megállítani szép szavakkal” – mondta Schulz, aki 2012-től 2017-ig volt az Európai Parlament elnöke. Szerinte Orbán mindig kiválóan alkalmazta a „hármat előre, kettőt hátra”-módszert, és így mindig egy-egy lépéssel tovább tudta növelni mozgásterét.

„Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit csak akar – de mindig hagy egy kiskaput magának, amin keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén mondhatja azt az uniós vezetőknek, hogy »ezt igazából nem is úgy értettük«, »nem ez volt a szándékunk vele«”– mondta Schulz, aki szerint fontos lépés volt a Sargentini-jelentés megszavazása, mert a jelentésben egyértelműen leírták: Magyarországon sérül az uniós jog, és sérülnek az uniós alapelvek is.

Lépésről lépésre a diktatúra feléTöbbek között a média szabadságának leépüléséről is beszámolt a film, amiben megszólalt Arató András, a Klubrádió ügyvezetője, és Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója is. Arató szerint a Médiatanács politikai okok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió szerződését a 92,9-es budapesti frekvenciára, ezért kell most pályázaton újra megszerezniük azt – az erről szóló döntéseiket viszont nem is kell nagyon megindokolniuk, hiszen általában formai okokra hivatkoznak.

Lukács Csaba pedig a Magyar Nemzet megszüntetéséről, és a Magyar Hang elindulásáról beszélt a filmben.

„Minket nem börtönöznek be, mint az újságírókat Törökországban, és nem is végeznek ki minket, mint Oroszországban. Azt írhatunk, amit akarunk, de gazdasági és politikai nyomás alatt vagyunk”– mondta Lukács, utalva arra, hogy a Magyar Hangban (az egészoldalas kormányhirdetéseket futtató Népszavával ellentétben) egyáltalán nem hirdet az állam, a lap nyomtatását pedig egyetlen magyarországi nyomda sem vállalta, ezért Szlovákiában nyomják azt. Lukács szerint komoly probléma, hogy a kormány nem hajlandó válaszolni a sajtó kérdéseire – erről mi is írtunk korábban –, és szerinte Magyarország ugyan „ma nem diktatúra, de lépésről lépésre afelé haladunk”.

Ilyenek Minszkben történnek, nem az UnióbanSzintén fontos uniós alapelvnek számít az egyetemek szabadsága is: szó volt a filmben a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló eseményekről, és részletesen foglalkoztak a Közép-Európai Egyetem elüldözésével is. Fodor Éva, az egyetem professzora szerint megdöbbentő volt, ahogy elbántak a CEU-val, hiszen korábban nem utalt semmi jel arra, hogy a kormánynak baja lenne az egyetemmel: „20-25 éve működtünk teljesen legálisan az országban, az Oktatási Hivatal mindig akkreditálta a tevékenységünket, és soha nem érkezett panasz a munkánkra.”

Michael Ignatieff, a CEU elnöke pedig arról beszélt, hogy az 1930-as évek óta nem volt példa arra, hogy elüldözzenek egy egyetemet egy európai országból. „Az egészben a legijesztőbb, hogy az európai vezetők semmit nem tettek ez ellen. Semmit. Ne értsen félre, jól vagyok, és a CEU is köszöni, jól van. Ez nem rólunk szól, hanem az egyetemek szabadságáról Európában.

Ilyenek Minszkben történnek, nem pedig annak az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat, és még sok mást. Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó”– mondja Ignatieff. „Több európai vezető is meglátogatta a CEU-t ebben az időszakban, és mondták, hogy »együttéreznek a helyzetünk iránt, mi is tiszteljük az akadémiai szabadságot«. Meg sem tudnám számolni, hány ilyen találkozónk volt, de egy sem vezetett semmire” – tette hozzá a rektor.

Szerinte a legszomorúbb a helyzetben az, hogy ha valaki a CEU-n akar tanulni, annak el kell hagynia Budapestet, mert „nem dolgozhat szabadon a hazájában”. Bár az Európai Bíróság októberben kimondta, hogy uniós jogot sért a lex CEU, szerinte az ítélet elkésett: „Ahogy az angol mondja, a megkésett igazság az megtagadott igazság – bár ebben nem hiszek, mert a jog uralmának győzelme mindig jót jelent. De a valóság az, hogy Orbán győzött: mi már elköltöztünk Budapestről, és ez elkeserít minket.”

Vő, papa, jóbarátOrbán politikai győzelmei mellett a filmben szó van a miniszterelnök környezetének meggazdagodásáról is: „Sehol nincs olyan kiterjedt hálózata a korrupciónak az EU-ban, mint Magyarországon, ez a rendszer pedig a kormányból, és az uniós forrásokat elosztó ügynökségből áll” – mondta a filmben Hadházy Ákos, aki elkísérte a stábot Felcsútra is. Utóbbi nemcsak a miniszterelnök, de az elmúlt tíz évben látványosan meggazdagodott gázszerelő, Mészáros Lőrinc otthona is, akinek cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket – és aki gyakran bízza meg a munkálatok jelentős részével Orbán Viktor apjának, id. Orbán Győzőnek a cégét, a Dolomitot is.

„Így kerül a német polgárok pénze az uniós projekteken keresztül először Mészároshoz, majd Orbán apjához és Orbán családjához”– mondta a független országgyűlési képviselő. Több közbeszerzésen is kiemelkedően szerepelt a miniszterelnök családja az apján kívül vején, Tiborcz Istvánon keresztül is. Azonban hiába vizsgálta az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az egykor Tiborcz tulajdonába tartozó Elios ügyeit, csak a magyar ügyészség járhat el az ügyben – Polt Péter legfőbb ügyész szerint pedig nem is minden korrupció, amit annak érzünk.

„Az EU-nak fel kéne fognia végre, hogy Orbán és bandája bűnözők, és így kellene őket kezelni” – mondta erről Magyar Bálint, az SZDSZ egykori politikusa, aki maffiaállamnak nevezte Orbán Viktor rendszerét. Szintén keményebb uniós fellépést várt a filmben Hadházy mellett megszólaló német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund is.

Martin Schulz szerint viszont hiába indult a Sargentini-jelentés megszavazása után eljárás Magyarország ellen a hetes cikkely ügyében, az erről szóló eljárás innentől már az Európai Tanács állam- és kormányfőin múlik. 2017-ben Lengyelország ellen indult hasonló eljárás – ott Orbán élt a vétójával, így valószínűleg ha Magyarország ügyében tárgyalnának, a varsói kormány is megvétózná a hetes cikkely alkalmazását. „Amíg ez a helyzet, addig azt csinál, amit akar. És ő ezt pontosan tudja.”

Schreck beköltözött az Unióba„Ez egy olyan színjáték, amiben a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták” – mondta a filmben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki szerint a magyar belpolitikai konfliktusokat a magyar választóknak és a hazai ellenzéknek kell megoldania, és ő maga is dolgozik azon, hogy ez megtörténjen.

Viszont az Európai Uniónak is meg kell erősítenie a saját immunrendszerét ezekkel a kihívásokkal szemben, mert ha a tagállamok azt látják, hogy egyes vezetők úgy rombolhatják a közösséget, hogy közben a maguk számára osztják ki az uniós forrásokat, akkor ebből egy destruktív tendencia is kialakulhat, „és Orbán Viktorok fognak felnőni az Európai Unióban”, mondta Karácsony.

Iványi Gábor, akit a civil szervezetek elleni fellépések kapcsán látogattak meg az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanszállóján, szintén keményebb fellépést várna el az uniós vezetőktől: „Az EU-nak egyértelművé kéne tennie, hogy nem vállal közösséget szalonnácikkal, szalonrasszistákkal, akik most az intézkedéseikkel egy csomó ember életét lehetetlenítik el” – mondta a metodista lelkész, aki szerint a kormány tevékenysége „a kereszténység meggyalázása”:

„A keresztény az azt jelenti, hogy »mint Krisztus«. A politikai kereszténységnek Magyarországon semmi köze a Bibliához. Embertelen – ez nem keresztény, hanem minden szinten, minden módon embertelen.”A filmben a hazai szereplők mellett megszólaltak külföldi újságírók is: a német Die Zeit brüsszeli tudósítója, Ulrich Ladurner szerint Orbánnal egy rém (németül: Schreck) költözött be az Európai Unió addig békés közösségébe, ami csak most ismeri fel igazán, milyen veszélyt jelent a magyar kormányfő az Unióra: „Ez egy politikai harc, ami még hosszú évekig eltarthat – és még csak most vagyunk az elején.” Paul Lendvai bécsi újságíró pedig vezérdemokráciának nevezte Orbán rendszerét – utóbbiról írt új könyvében Körösényi András politikai elemző is, aki nemrég adott a Telexnek interjút az autoriter hatalomgyakorlás és a demokratikus felhatalmazás keveredéséről.

Nem maradt ki a filmből a magyar kormány reakciója sem: Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő elmondta mindazt, amit a kormányzat ilyenkor el szokott mondani – például hogy „mindenki tudja, hogy Magyarországon a médiaszabályozással minden rendben van”, „Soros György magát tette politikai szereplővé”, és „nálunk szabadabb a sajtó, mint bárhol Európában” – viszont egy mondatát érdemes külön kiemelni, amit Jean-Claude Juncker diktátorozására utalva mondott:

„Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel.”

Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Titkos alagutat építtet Orbán a Puskás Stadion alá? - nagyon durva állításokkal álltak elő
Ne tegyenek kutyasz.rt a postaládámba - Tóth Krisztina keményen visszaszólt
Csúnyán beleszálltak a kommentelők Vitray Tamásba
Deutsch Tamás: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet
Közszájon forgó európai legendának tartja Deutsch Tamás azt, amit a magyar sajtószabadságról állítanak a nyugati sajtóban. A Fidesz európai parlamenti képviselőjétől a szerdai kormán...
  
3,5 hónap után megérkezett, és fejenként havi 10 ezer forintra jön ki az állami bértámogatás
105 nap után megérkezett bértámogatás, a járulékok levonása után fejenként havi 10 416 forintot tesz ki – tudatta a nyilvánossággal a Ráday utcai Jedermann kávézó az ajtajára tűzö...
  
A nyugdíjasok is hibásak, amiért ekkora tömeg volt reggel Szombathelyen az oltóponton a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerint
680 regisztrált helyi oltását írták ki szerdára Szombathelyre, ahol négy oltócsoport oltotta az odaérkezőket több-kevesebb sikerrel, ahogy ugyanis délelőtt már azt megírtuk az úgytudju...
  
Új helikoptergyár Magyarországon - óriási fejlesztések kezdődtek
Békéscsabán és környékén tíz év múlva olyan környezet alakulhat ki, amilyet Kecskeméten a Mercedes beruházása indított el – hangoztatta az innovációs és technológiai miniszter a B...
  
Óriási a botrány: tárgyalás nélkül Felfüggesztett börtönre ítélték az egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt
Az ügyészség nem kérte a tárgyalás megtartását, most Donáthnak kell döntenie, él-e ezzel a jogával.A bíróság büntetővégzésével – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben eg...
  
Müller Cecília: Aki már védett, szabadulhat a korlátozások alól
Orbán Viktor miniszterelnöknél tett mai látogatásán Müller Cecília azt javasolta, hogy akinél kialakul a teljes védettség, annál oldják fel az elzárást – hangzott el az operatív tör...
  
Meghosszabbította a kormány a gyülekezési tilalmat
A rendőrök 397 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kedden – közölte Kiss Róbert az operatív törzs szerdai sajtótájékoz...
  
Szerelmes a magyar: A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly
A járvány miatt ugyan a nagy lagzik egy része elmaradt 2020-ban, ám az esküvők megszaporodtak. És bár a tavalyi házasságkötések száma egészen kimagasló, a koronavírus-válság nem tett...
  
Elképesztő állítás: a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósa Lajosé volt
A "csengeri örökösnő" állítása szerint a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósa Lajosé volt, csak a számláját adta volna "kölcsön" – írja e he...
  
Kétmilliárdos ingatlanügy robbantotta a legújabb bombát Budapesten
A főpolgármester még megakaszthatja az V. kerületi, önkormányzati tulajdonú iroda- és üzlethelyiségek fű alatti eladását. A Belváros idevágó pályázata nemcsak furcsaságoktól hemzse...
  
Kiderült mikor olthatják be Orbán Viktort!
Orbán Viktor is izgatottan várja, hogy végre megkapja az oltást.Ahogy korábban a Blikk is megírta, Orbán Viktor a Facebook-oldalán közölte: túl vannak a járványügyi konzultációk másod...
  
Üzemi balesetre hivatkozva próbált a táppénzzel csalni egy szegedi pár - milliárdos csalás
Üzemi balesetre hivatkozva 568 millió forint táppénzt igényelt egy szegedi pár, az ügyészség vádat emelt ellenük – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője sz...
  
Magyarország lélegeztetőgépekkel segíti a galántai kórházat
Tíz új, mozgatható lélegeztetőgépet küldött a magyar kormány Galántára, a szlovák koronavírus-kórházak egyikébe − írja a Körkép. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökének köz...
  
Kiskirályok: Alkalmazott veszi fel a leesett szemüveget a parlamenti képviselő helyett
A román parlamentben a politikusoknak olyan alkalmazottaik is vannak, akik a honatyák földre eső szemüvegeit veszik fel, nehogy nekik kelljen lehajolniuk érte – számolt be a Digi24 nyomán a ...
  
Durván drágul az üzemanyag a következő napokban
Szerdán és pénteken is drágulnak az üzemanyagok. A holtankoljak.hu értesülése szerint a benzin két nap alatt majdnem 10 forinttal kerül majd többe. Azt írják, hogy szerdától a benzin á...
  
Máris előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót
Felzaklató videó került ki a Facebookra kedden, amelyen egy vadász üvöltözve, a levegőbe lőve próbál elzavarni egy kutyasétáltatót, akiről azt feltételezi, hogy a kutyáját vadak hajt...
  
Orbán bejelentés: mutatjuk mire számíthatunk
A miniszterelnök ismét járványügyi szakemberekkel tárgyalt. Fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal. Nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a ...
  
Idősek tucatjai várakoztak egymás hegyén-hátán a szombathelyi oltópontoknál
A járványügyi ajánlások figyelmen kívül hagyásával, egymáshoz közel állva várakozott szerdán délelőtt több tucatnyi idős ember a szombathelyi oltópontoknál, a régi SZTK épületé...
  
Három vagy több gyermeket nevelő szülő? - Novák Katalin újabb bejelentésének örülni fog
Mentesülnek a bölcsődei térítési díj megfizetése alól a három vagy több gyermeket nevelő szülők - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldal...
  
Bodó szerint több mint egymillió munkahelyet védhetett meg a kormány
Meghaladja az egymilliót azoknak a száma, akiknek a munkahelyét megvédte a kormány - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitk...
  
Csúnyán beleszálltak a kommentelők Vitray Tamásba
Budapest — Noha ilyenkor az embernek leginkább magára, a lábadozásra kellene koncentrálnia, a múlt héten autóbalesetet okozó Vitray Tamásnak (88) szinte egy nyugodt perce sincs.Bár a lege...
  
Gyászol Schobert Norbi: elhunyt az a férfi, akin segíteni szeretett volna
Élő videóban osztotta meg Schobert Norbi a tragikus hírt: meghalt az az 57 éves, túlsúlyos férfi, akinek segíteni szeretett volna.Megrázó videóval jelentkezett Schobert Norbert a Facebook ...
  
Összehívott a külügy 100 országból 100 embert, akik egy héten át egy teremben ülnek
Jelenleg Magyarországon a járvány miatt tíz embernél több nem találkozhat egymással magánlakásban sem. Nem lehet nézők előtt sport- vagy kulturális rendezvényt tartani, étteremben enni...
  
Katonai tábor épül Gyulafirátót határában - elképesztő beruházás
A NATO finanszírozásában új katonai tábor épül Veszprém határában, Gyulafirátóttól egy kilométernyire. A tábor építését a Honvédség a haderőfejlesztés keretében beszerzett új ...
  
Ez meg mi? Vagy kikötöd, vagy agyonlőlek - videó egy magyar kamuvadőrről
Egy magát vadőrnek kiadó férfi azt hitte, hogy a kutyáját sétáltató Bachman József éppen vadászik, és megfenyegette, hogy ha nem köti ki a kutyát a fához, akkor őt is lelövi. Az e...
  
Egy friss kormányrendelet ami éjjel jelent meg - csak az nézze meg aki rajong a sportokért
Egy friss kormányrendeletből, ami kedd éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, kiderül, hogy kiemelkedően fontos közérdeknek minősült három ügy - írja az mfor.hu.Ezek az alábbiak: a 20...
  
Schanda Tamás államtitkár szerint Magyarországon visszaszorították a második hullámot
Valóságértelmezési bravúrt hajtott végre az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai államtitkára, Schanda Tamás. Facebookon közzétett írásában azt állította, hogy Magy...
  
Óriási botrány: Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere
A vétlen autós megsérült a karambolban.Ittasan okozott balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere szombaton – számolt be az RTL Híradó.A riport szerint Kepli József János hivatali autójá...
  
Máris visszadobta a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést
„A Miskolci Rendőrkapitányság elutasította az Orbán Viktor ellen Kriza Ákos temetése kapcsán tett feljelentést,” írja a Magyar Nemzet. A lap nem közölte, hogy pontosa miért dobta viss...
  
Baj van: A nyíregyházi traumatológusok sem fogadják el a szerződésüket, ott is leállhat az ellátás
A debreceni traumatológusokhoz hasonlóan a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának orvosai sem hajlandók jelenlegi formájában aláírni a már...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
HOME - 2021-02-24  Budapest,  Magyarország  
FüggetlenNemzet
Nemzetközi botrány: “Hallo, Herr Diktator“ címmel készített Orbánról dokumentumfilmet egy német-francia csatorna
„Helló, diktátor” – Jean-Claude Juncker öt évvel ezelőtti mondatával kezdődik az a dokumentumfilm Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatáról, amit nemrég mutattak be a német-francia Arte csatornán. Bár Juncker egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy csak poénkodott, és igazából tiszteli a magyar miniszterelnököt, Michael Weich „Hallo, Herr Diktator” című dokumentumfilmje nagyon is komolyan vette az idézetet.

Orbánt a film az Unió „kvázi-diktátorának” nevezi, akinek senki nem állhat az útjába– és ha nem vigyáznak az európai vezetők, a jövőben „Orbán Viktorok” vehetik át a kontinens irányítását.

Hármat előre, kettőt hátraMár hatalomra kerülése után, 2010-től kezdve konfliktusos volt Orbán kapcsolata a különböző európai intézményekkel, többek között az Európai Bizottsággal is. Viviane Reding 2010 és 2014 között volt a Bizottság alelnöke, amikor szót emelt például az új alkotmány és az új médiatörvény ellen – emiatt gyakran támadta itthon is a kormánypárti média különböző összeesküvés-elméletekkel.

Reding szerint a 2011-ben aláírt alaptörvény jelentős, megdöbbentő és példátlan visszalépés volt a jogállamiság szempontjából: „Korábban senki sem tudta volna ezt elképzelni.” Az uniós intézményeknek viszont nem voltak meg az eszközei a kormány elleni fellépéshez – Martin Schulz szerint viszont nem is nagyon akartak mit kezdeni az uniós vezetők a magyar miniszterelnökkel.

„Olyanokat, mint Orbán Viktor, nem lehet megállítani szép szavakkal” – mondta Schulz, aki 2012-től 2017-ig volt az Európai Parlament elnöke. Szerinte Orbán mindig kiválóan alkalmazta a „hármat előre, kettőt hátra”-módszert, és így mindig egy-egy lépéssel tovább tudta növelni mozgásterét.

„Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit csak akar – de mindig hagy egy kiskaput magának, amin keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén mondhatja azt az uniós vezetőknek, hogy »ezt igazából nem is úgy értettük«, »nem ez volt a szándékunk vele«”– mondta Schulz, aki szerint fontos lépés volt a Sargentini-jelentés megszavazása, mert a jelentésben egyértelműen leírták: Magyarországon sérül az uniós jog, és sérülnek az uniós alapelvek is.

Lépésről lépésre a diktatúra feléTöbbek között a média szabadságának leépüléséről is beszámolt a film, amiben megszólalt Arató András, a Klubrádió ügyvezetője, és Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója is. Arató szerint a Médiatanács politikai okok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió szerződését a 92,9-es budapesti frekvenciára, ezért kell most pályázaton újra megszerezniük azt – az erről szóló döntéseiket viszont nem is kell nagyon megindokolniuk, hiszen általában formai okokra hivatkoznak.

Lukács Csaba pedig a Magyar Nemzet megszüntetéséről, és a Magyar Hang elindulásáról beszélt a filmben.

„Minket nem börtönöznek be, mint az újságírókat Törökországban, és nem is végeznek ki minket, mint Oroszországban. Azt írhatunk, amit akarunk, de gazdasági és politikai nyomás alatt vagyunk”– mondta Lukács, utalva arra, hogy a Magyar Hangban (az egészoldalas kormányhirdetéseket futtató Népszavával ellentétben) egyáltalán nem hirdet az állam, a lap nyomtatását pedig egyetlen magyarországi nyomda sem vállalta, ezért Szlovákiában nyomják azt. Lukács szerint komoly probléma, hogy a kormány nem hajlandó válaszolni a sajtó kérdéseire – erről mi is írtunk korábban –, és szerinte Magyarország ugyan „ma nem diktatúra, de lépésről lépésre afelé haladunk”.

Ilyenek Minszkben történnek, nem az UnióbanSzintén fontos uniós alapelvnek számít az egyetemek szabadsága is: szó volt a filmben a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló eseményekről, és részletesen foglalkoztak a Közép-Európai Egyetem elüldözésével is. Fodor Éva, az egyetem professzora szerint megdöbbentő volt, ahogy elbántak a CEU-val, hiszen korábban nem utalt semmi jel arra, hogy a kormánynak baja lenne az egyetemmel: „20-25 éve működtünk teljesen legálisan az országban, az Oktatási Hivatal mindig akkreditálta a tevékenységünket, és soha nem érkezett panasz a munkánkra.”

Michael Ignatieff, a CEU elnöke pedig arról beszélt, hogy az 1930-as évek óta nem volt példa arra, hogy elüldözzenek egy egyetemet egy európai országból. „Az egészben a legijesztőbb, hogy az európai vezetők semmit nem tettek ez ellen. Semmit. Ne értsen félre, jól vagyok, és a CEU is köszöni, jól van. Ez nem rólunk szól, hanem az egyetemek szabadságáról Európában.

Ilyenek Minszkben történnek, nem pedig annak az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat, és még sok mást. Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó”– mondja Ignatieff. „Több európai vezető is meglátogatta a CEU-t ebben az időszakban, és mondták, hogy »együttéreznek a helyzetünk iránt, mi is tiszteljük az akadémiai szabadságot«. Meg sem tudnám számolni, hány ilyen találkozónk volt, de egy sem vezetett semmire” – tette hozzá a rektor.

Szerinte a legszomorúbb a helyzetben az, hogy ha valaki a CEU-n akar tanulni, annak el kell hagynia Budapestet, mert „nem dolgozhat szabadon a hazájában”. Bár az Európai Bíróság októberben kimondta, hogy uniós jogot sért a lex CEU, szerinte az ítélet elkésett: „Ahogy az angol mondja, a megkésett igazság az megtagadott igazság – bár ebben nem hiszek, mert a jog uralmának győzelme mindig jót jelent. De a valóság az, hogy Orbán győzött: mi már elköltöztünk Budapestről, és ez elkeserít minket.”

Vő, papa, jóbarátOrbán politikai győzelmei mellett a filmben szó van a miniszterelnök környezetének meggazdagodásáról is: „Sehol nincs olyan kiterjedt hálózata a korrupciónak az EU-ban, mint Magyarországon, ez a rendszer pedig a kormányból, és az uniós forrásokat elosztó ügynökségből áll” – mondta a filmben Hadházy Ákos, aki elkísérte a stábot Felcsútra is. Utóbbi nemcsak a miniszterelnök, de az elmúlt tíz évben látványosan meggazdagodott gázszerelő, Mészáros Lőrinc otthona is, akinek cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket – és aki gyakran bízza meg a munkálatok jelentős részével Orbán Viktor apjának, id. Orbán Győzőnek a cégét, a Dolomitot is.

„Így kerül a német polgárok pénze az uniós projekteken keresztül először Mészároshoz, majd Orbán apjához és Orbán családjához”– mondta a független országgyűlési képviselő. Több közbeszerzésen is kiemelkedően szerepelt a miniszterelnök családja az apján kívül vején, Tiborcz Istvánon keresztül is. Azonban hiába vizsgálta az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az egykor Tiborcz tulajdonába tartozó Elios ügyeit, csak a magyar ügyészség járhat el az ügyben – Polt Péter legfőbb ügyész szerint pedig nem is minden korrupció, amit annak érzünk.

„Az EU-nak fel kéne fognia végre, hogy Orbán és bandája bűnözők, és így kellene őket kezelni” – mondta erről Magyar Bálint, az SZDSZ egykori politikusa, aki maffiaállamnak nevezte Orbán Viktor rendszerét. Szintén keményebb uniós fellépést várt a filmben Hadházy mellett megszólaló német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund is.

Martin Schulz szerint viszont hiába indult a Sargentini-jelentés megszavazása után eljárás Magyarország ellen a hetes cikkely ügyében, az erről szóló eljárás innentől már az Európai Tanács állam- és kormányfőin múlik. 2017-ben Lengyelország ellen indult hasonló eljárás – ott Orbán élt a vétójával, így valószínűleg ha Magyarország ügyében tárgyalnának, a varsói kormány is megvétózná a hetes cikkely alkalmazását. „Amíg ez a helyzet, addig azt csinál, amit akar. És ő ezt pontosan tudja.”

Schreck beköltözött az Unióba„Ez egy olyan színjáték, amiben a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták” – mondta a filmben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki szerint a magyar belpolitikai konfliktusokat a magyar választóknak és a hazai ellenzéknek kell megoldania, és ő maga is dolgozik azon, hogy ez megtörténjen.

Viszont az Európai Uniónak is meg kell erősítenie a saját immunrendszerét ezekkel a kihívásokkal szemben, mert ha a tagállamok azt látják, hogy egyes vezetők úgy rombolhatják a közösséget, hogy közben a maguk számára osztják ki az uniós forrásokat, akkor ebből egy destruktív tendencia is kialakulhat, „és Orbán Viktorok fognak felnőni az Európai Unióban”, mondta Karácsony.

Iványi Gábor, akit a civil szervezetek elleni fellépések kapcsán látogattak meg az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanszállóján, szintén keményebb fellépést várna el az uniós vezetőktől: „Az EU-nak egyértelművé kéne tennie, hogy nem vállal közösséget szalonnácikkal, szalonrasszistákkal, akik most az intézkedéseikkel egy csomó ember életét lehetetlenítik el” – mondta a metodista lelkész, aki szerint a kormány tevékenysége „a kereszténység meggyalázása”:

„A keresztény az azt jelenti, hogy »mint Krisztus«. A politikai kereszténységnek Magyarországon semmi köze a Bibliához. Embertelen – ez nem keresztény, hanem minden szinten, minden módon embertelen.”A filmben a hazai szereplők mellett megszólaltak külföldi újságírók is: a német Die Zeit brüsszeli tudósítója, Ulrich Ladurner szerint Orbánnal egy rém (németül: Schreck) költözött be az Európai Unió addig békés közösségébe, ami csak most ismeri fel igazán, milyen veszélyt jelent a magyar kormányfő az Unióra: „Ez egy politikai harc, ami még hosszú évekig eltarthat – és még csak most vagyunk az elején.” Paul Lendvai bécsi újságíró pedig vezérdemokráciának nevezte Orbán rendszerét – utóbbiról írt új könyvében Körösényi András politikai elemző is, aki nemrég adott a Telexnek interjút az autoriter hatalomgyakorlás és a demokratikus felhatalmazás keveredéséről.

Nem maradt ki a filmből a magyar kormány reakciója sem: Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő elmondta mindazt, amit a kormányzat ilyenkor el szokott mondani – például hogy „mindenki tudja, hogy Magyarországon a médiaszabályozással minden rendben van”, „Soros György magát tette politikai szereplővé”, és „nálunk szabadabb a sajtó, mint bárhol Európában” – viszont egy mondatát érdemes külön kiemelni, amit Jean-Claude Juncker diktátorozására utalva mondott:

„Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel.”

Forrás: telex
Titkos alagutat építtet Orbán a Puskás Stadion alá? - nagyon durva állításokkal álltak elő
Van autója? fontos levél érkezik figyelje a postaládát
Deutsch Tamás: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet
3,5 hónap után megérkezett, és fejenként havi 10 ezer forintra jön ki az állami bértámogatás
A nyugdíjasok is hibásak, amiért ekkora tömeg volt reggel Szombathelyen az oltóponton a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerint
Új helikoptergyár Magyarországon - óriási fejlesztések kezdődtek
Óriási a botrány: tárgyalás nélkül Felfüggesztett börtönre ítélték az egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt
Müller Cecília: Aki már védett, szabadulhat a korlátozások alól
Meghosszabbította a kormány a gyülekezési tilalmat
Szerelmes a magyar: A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly
Elképesztő állítás: a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósa Lajosé volt
Kétmilliárdos ingatlanügy robbantotta a legújabb bombát Budapesten
Kiderült mikor olthatják be Orbán Viktort!
Üzemi balesetre hivatkozva próbált a táppénzzel csalni egy szegedi pár - milliárdos csalás
Magyarország lélegeztetőgépekkel segíti a galántai kórházat
Kiskirályok: Alkalmazott veszi fel a leesett szemüveget a parlamenti képviselő helyett
Durván drágul az üzemanyag a következő napokban
Máris előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót
Orbán bejelentés: mutatjuk mire számíthatunk
Idősek tucatjai várakoztak egymás hegyén-hátán a szombathelyi oltópontoknál
Három vagy több gyermeket nevelő szülő? - Novák Katalin újabb bejelentésének örülni fog
Bodó szerint több mint egymillió munkahelyet védhetett meg a kormány
Csúnyán beleszálltak a kommentelők Vitray Tamásba
Gyászol Schobert Norbi: elhunyt az a férfi, akin segíteni szeretett volna
Összehívott a külügy 100 országból 100 embert, akik egy héten át egy teremben ülnek
Katonai tábor épül Gyulafirátót határában - elképesztő beruházás
Ez meg mi? Vagy kikötöd, vagy agyonlőlek - videó egy magyar kamuvadőrről
Egy friss kormányrendelet ami éjjel jelent meg - csak az nézze meg aki rajong a sportokért
Schanda Tamás államtitkár szerint Magyarországon visszaszorították a második hullámot
Óriási botrány: Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere
Máris visszadobta a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést
Baj van: A nyíregyházi traumatológusok sem fogadják el a szerződésüket, ott is leállhat az ellátás
Titkos alagutat építtet Orbán a Puskás Stadion alá? - nagyon durva állításokkal álltak elő
A Fidesz szerint a baloldal, amikor hatalmon volt, nem becsülte a dolgozókat
Szijjártó: tiltakozunk az ellen, hogy az EU Bizottság politikai feltételekhez kösse a támogatások kifizetését Egyiptom számára
Völner szerint a bal oldal álhíreket gyárt, és csak akadályozza a védekezést
Orbánról és egy állítólagos titkos fejlesztésről szóló leleplezéssel állt elő egy jobbikos
Na ezt látni kell - autósok balhéztak Szegeden nem is akárhogy
Feljelentették Orbán Viktort egy temetése miatt
Több tucat fát kivágnak a Balaton partján - óriási a felháborodás
Az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik a Fidesz
Nacsa: A járvány elleni védekezésben nem számíthatnak a baloldalra a magyar emberek
Hivatalos: a magyarok legkedveltebb turisztikai célpontja bevezette a vakcina útlevelet
Barackpálinkákat vont ki a forgalomból a Nébih
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum