UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet 
A kormány ingyenes internet-hozzáféréssel segíti a digitális oktatásban résztvevő diákokat és pedagógusokat. A leginkább rászoruló családok azonban kimaradtak a kedvezményből, mert sok helyen nincs vezetékes internet, a mobilinternetről pedig nincs szó a rendeletben. Egy felmérés szerint a 10. osztályosok 7 százaléka nem tud részt venni a távoktatásban, mert nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük. 2018-ra teljes lefedettséget vállalt a kormány, az uniós átlagnál azonban még így is magasabb arányban használnak itthon vezetékes internetet.

Bő egy hete jelentette be Orbán Viktor, hogy harminc napra ingyenes internetet biztosítanak a diákoknak és tanároknak, miután múlt héten ismét tantermen kívüli, online oktatást vezettek be a középiskolákban és a felsőoktatásban a járvány terjedése miatt. A rendelet szerint

a kedvezmény csak a helyhez kötött (vezetékes) internet-hozzáférésre vonatkozik,

30 napra szól decemberben, és

csak egy helyen lehet igénybe venni, a jogosult lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén.

A középiskolások, valamint a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákok, illetve az online tanító pedagógusok tudják használni.

Az igényléshez már meglévő vagy új előfizetésre van szükség, és a szolgáltatót kell hozzá keresni.

A leginkább rászorulók kimaradtak

Nem jogosultak a kedvezményre ugyanakkor

az általános iskolai tanulók és tanárok – hiába rendelhetnek el digitális oktatást egy-egy helyen a fertőzések miatt.

Az egyetemi hallgatók és oktatók sem szerepelnek a rendeletben, pedig a felsőoktatásban is kötelezővé tették az online oktatást.

Nem tudják igénybe venni a kedvezményt, akiknek nincs vezetékes internet-előfizetésük, és

még azok sem, akik csak mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznek.

„Azért félek, mert az intézkedések miatt megint olyan érzésem van, hogy a segítség nem jár mindenkinek. Most (…) hogy a középiskolások otthoni tanulását támogatják internettel, ami nagyon fontos és jó. De csak azokat, akiknek vezetékes előfizetése van.

A leszakadó falvakban azonban a hátrányos helyzetű (…) gyerekeknél ez ritka, mint a fehér holló

– reagált a bejelentésre Facebookon L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. „Tavasszal ingyenes mobilnet volt a szolgáltatóktól, ezzel volt lehetőség kapcsolódni. Szóval, megint az az üzenet: aki nem tud az életében annyit elérni, hogy legyen internet-előfizetése, az érdemtelen a segítségre”.

A hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember megkeresésünkre azt mondta, náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés, mint a vezetékes net. A középiskolás diákjaik egy részének az iskolák tudnak eszközt biztosítani, mint ahogy az alapítványhoz is érkeznek tárgyi felajánlások, de vezetékes internetet nem tudnak bekötni.

A leszakadó térségekben erre sok helyen nincs is lehetőség, ugyanis nincs lefektetve az internetkábel. Egy idei felmérés szerint a nagy sebességű széles sávú lefedettség a magyar háztartások 90 százalékára terjed ki. Ez négy százalékkal több, mint az Európai Uniós átlag, bár a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában hat éve azt vállalta a kormány, hogy 2018-ra a teljes lakosság számára legalább 30 Mbps, 2020-ra pedig a háztartások felének 100 Mbps sebességű internet-hozzáférést biztosít.

„Ahol nincs áram, ott vezetékes internet sincs” – fogalmazott lapunknak Kavalyecz András, a szendrői Abigél iskola telephelyvezetője. Náluk kevés középiskolásnak van egyáltalán telefonja, és ritka az is, hogy a családoknál lenne számítógép vagy laptop otthon. Kavalyecz szerint a borsodi szakiskolába járó gyerekek nyolcvan százaléka nem tudja igénybe venni a kedvezményt, így itt főként papíralapú oktatással és kiscsoportos konzultációkkal próbálják tartani a lépést.

Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be. A bagi és dányi romatelepen segítik az iskolásokat, és ott a középiskolás diákok egy része mobilinternetet használ, de csak keveseknek van előfizetése, mivel a családok jelentős részének nincs rendszeres jövedelme. Főként feltöltőkártyával neteznek és telefonálnak, ami azért is problémás Both szerint, mert az iskolai órák alatt gyakran nagyobb fájlokat, videókat küldenek a tanárok, amit nem tudnak letölteni, mert nincs elég adatforgalmi keretük. Jóval kedvezőbb lenne, ha előfizetést kötnének, de a szolgáltatók nem írnak alá szerződést azokkal az ügyfelekkel, akik a korábbi adósságaikat még nem fizették ki. Az adósságrendezésben pedig nem kapnak segítséget a rászoruló családok. A megoldás Both szerint itt is a korlátlan vezetékes internet lenne.

A 10. osztályosok hét százaléka nem fér hozzá digitális oktatáshoz

Egy márciusban megjelent tanulmány szerint a 10. évfolyamosok 12 százaléka nem tud érdemben részt venni a digitális oktatásban. Hermann Zoltán a 2017-es országos kompetenciamérés során kitöltött kérdőívek alapján jutott erre az eredményre, amely a családi háttér jellemzőit mérte fel. A kutatás szerint

a 6. osztályosok 12,

a 8. osztályosok 10 és

a 10. osztályosok 7 százaléka egyáltalán nem tud becsatlakozni az online órákba, mert nincs internet-hozzáférése vagy számítógépe otthon.

A 6. és 8. osztályosokat egyelőre nem érinti a múlt héten elrendelt digitális oktatás, a 10. évfolyamon pedig az MTA kutatója szerint feltehetően azért jobb az arány, mert „a hátrányos helyzetű diákok egy jelentős része 10-re már lemorzsolódott a közoktatásból”. Ez az országos átlag, de nagy területi különbségek vannak.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a diákok egyharmadához nem vagy csak erősen korlátozottan juthat el az online távoktatás, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében ez az arány egytized”

- írta Hermann.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a digitális oktatásban résztvevő diákok hány százalékának nincs jelenleg vezetékes internet-hozzáférése. A KSH adatai szerint 2019-ben a magyar háztartások 94,9 százalékában volt vezetékes internet, míg az Ipsos tavaly októberi reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a gyermekes (8-17 év) családok 98 százalékában van internet-hozzáférés.

A kutatásban megkérdezett háztartások 94 százaléka mondta azt, hogy van otthon vezetékes internet-hozzáférése.

A már korábban említett uniós felmérés szerint a magyar háztartások 82 százaléka használ vezetékes internetet, ami magasabb az uniós átlagnál (78 százalék). Ez azt jelenti ugyanakkor, hogy majdnem minden ötödik magyar háztartásban még nincs vezetékes internet-hozzáférés.

Bonyolította az igénylés folyamatát a Digi

A mobilinternet-előfizetőkre ugyan nem vonatkozik a kormányzati kedvezmény, ám a Vodafone és a Telenor több fontos oktatási portált is ingyenesen, adatforgalom nélkül hozzáférhetővé tett. Így például a Krétát is bármely előfizetőjük elérheti, amit a legtöbb középiskolában naponta használnak a tanításhoz.

A Telekom és a Vodafone oldalán a kedvezményt november 27-ig lehet igénybe venni, a Diginél december 4-ig. Míg az első két szolgáltatónál csak egy online űrlapot kell kitölteni az igényléshez, a Digi egy aláírt, lepecsételt iskolalátogatási igazolást is kért, amely komoly felháborodást váltott ki az ügyfeleiknél.

„Röhej! A rendeletben az szerepel, hogy a jogosult büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik, hogy a szolgáltatás igénybevételének feltételei fennállnak. Ehhez képest a Digi kér ilyen igazolást, miközben elvileg zárva vannak az iskolák” - mondta a Telexnek egy felháborodott szülő. Nem ő az egyetlen, aki ezt szóvá tette, a szolgáltató Facebook-oldalán többen is panaszkodtak amiatt, hogy az igazolás miatt be kell menni az iskolába. „Eredetileg iskolalátogatási igazoláshoz kötöttük, de könnyítjük az igénylés feltételeit, ezért egy egyszerűsített adatlap kitöltésével igényelhető lesz, az előfizetői visszajelzések alapján gyorsítjuk az igénylést” - reagált megkeresésünkre Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője pénteken, és szombat délután már a honlapon is frissítették a formulát. Már nem szükséges iskolalátogatási papír, csak a kitöltött adatok alapján generált űrlapot kell kinyomtatni, majd aláírva feltölteni.

Kérdeztük a kormányt is, hogy miért csak a vezetékes internetre vonatkozik a kedvezmény, és miért nem vehetik igénybe mobilinternet-előfizetők, illetve az egyetemi hallgatók, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.
Forrás: telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
A vírus tehet róla – Holtan találták a 2 éves gyermeket és az édesanyját
Hollik: Orbán Viktor közleményével lezártnak tekintjük a Szájer-ügyet
Videón az eresz, amelyen Szájer József menekülhetett
162,5 millió eurós hitelt vesz föl a magyar állam a Európai Beruházási Banktól
162,5 millió euróról szóló hitelmegállapodást írt alá pénteken az Európai Beruházási Bank és a Pénzügyminisztérium, írja a Napi.hu a bank közleménye alapján. Az összeggel a bank ...
  
Nagyító alatt mennyit keresnek a polgármesterek
A több milliós nettók birodalma csupán legenda, de persze csak a hivatalos bevételeket vizsgálhatjuk.Sorozatunk első részében az önkormányzati képviselők fizetését néztük meg, ahol is...
  
Szájer botrány: Halálos fenyegetések miatt nem nyilatkozik többet a brüsszeli buli szervezője
Azonnali hatállyal visszavonul a nyilvánosságtól David Manzheley, az elhíresült brüsszeli orgiák szervezője – áll a fiatalember Blikknek küldött közleményében. A férfi arról is írt...
  
A Magyar Hang munkatársára célzott Bayer, amikor ped*ofil bűnelkövetőről beszélt, a szerkesztőség tiltakozik
Csütörtök este beszélt Bayer Zsolt a Hír TV Háttérkép című műsorában arról, hogy egykori barátja, harcostársa húsz évvel ezelőtt bevallotta neki, hogy meleg, és azért szeret Thaif...
  
Most Brüsszel üzent az Orbán-kormánynak: ha marad a vétó....
Ami tegnap még csak sajtóértesülés volt, mára hivatalossá vált: az Európai Bizottság kész megkerülni a magyar-lengyel vétót.Brüsszel készen áll arra, hogy elvágja Magyarországot és...
  
EU vétó: Mégsem engednek a lengyelek
Bár csütörtökön már úgy tűnt, puhul a lengyel kormány álláspontja az EU jövő évi költségvetésének vétójával kapcsolatban, erre ma a kormányszóvivő és a külügyminiszter-helye...
  
És akkor válaszút elé állította Brüsszel Orbán Viktort
Ami tegnap még csak sajtóértesülés volt, mára hivatalossá vált: az Európai Bizottság kész megkerülni a magyar-lengyel vétót.Brüsszel készen áll arra, hogy elvágja Magyarországot és...
  
Budapest Pride a Szájer-ügyről: Szívesen segítünk a Fidesznek, hogy elfogadóbb legyen
“A Budapest Pride felajánlja a Fidesznek, hogy segíti a pártot abban, hogyan tudnak elfogadó és biztonságos közeget teremteni LMBTQ tagjainak, hogy biztonságosan előbújhassanak és szabado...
  
Lázár szerint a kormány a jövőben kiszorítaná az olyan külföldi láncokat, mint az Aldi és a Lidl
Lázár János a Portfolio Csoport által szervezett online agrárkonferencián arról beszélt, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása ...
  
Kecskemét: Figyelmeztető lövésekkel állították meg az ámokfutó sofőrt
A kecskeméti rendőrök péntek délben figyeltek fel egy személyautóra, amelyik jelentősen túllépte a megengedett 50 kilométer per órás sebességet, írja a police.hu. Az autót meg akarták...
  
Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval
Ennyit folyósítottak ugyanis a 120 ezer igénylőnek tavaly július óta.Ezermilliárd forint babaváró támogatást folyósítottak több mint 120 ezer igénylő párnak tavaly július óta – k...
  
Bayer szavai miatt mindenesetre több politikus is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
Perre készülnek a Magyar Hangnál, miután a Pesti Srácok a hetilap egyik munkatársával azonosította Bayer Zsolt egykori "harcostársát", akit a publicista pedofilként írt le.A kormányközel...
  
Deutsch nem győz bocsánatot kérni - már a képviselőknek is írt, hogy ne zárják ki a frakcióból
Bocsánatot kért Manfred Webertől Deutsch Tamás, mert előzőleg a Gestapóhoz és az ÁVO-hoz hasonlította az Európai Néppárt frakcióvezetőjét. Levelében a párt parlamenti frakciójának ...
  
Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen
Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet laza szabályozása miatt- közölte Facebook-oldalán a Hel...
  
Orbán Manfrednek: Ti balfácánnak néztek bennünket
Egyre hevesebb lesz a kommunikációs viadal az EU vezetői és a magyar kormány között. Pénteken délután például Orbán Viktor levélben, pontosabban közleményben reagált Manfred Weber, az...
  
Halálos fenyegetéseket kapott a vele bulizó lengyel és magyar politikusoktól a brüsszeli buli szervezője
Halálos fenyegetéseket kapott a korábbi orgiáin részt vett lengyel és magyar politikusoktól, ezért visszavonul a nyilvánosságtól és nem ad több interjút David Manzheley - írja a Blikk....
  
Németh Szilárd páncélosok mellől, távirányítással indította el az első lövéseket
Megérkezett Tatára a tizenkét Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései csütörtök délután dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szo...
  
A vírus tehet róla – Holtan találták a 2 éves gyermeket és az édesanyját
A fiatal édesanya nem tudta feldolgozni az egyedüllétet és kisfiát is magával vitte a halálba. Eltűnt egy Kaliforniában élő nő és kisfia. Egy héttel később a hatóság holttan talál...
  
A rendőrség segítséget kér: Eltűnt egy 10 hónapos gyermek Mezőkövesden
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a kisfiú megtalálásához. A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság nyomozásba kezdett az eltűnt Balog Adriánó Ticián miatt. ...
  
Hollik: Orbán Viktor közleményével lezártnak tekintjük a Szájer-ügyet
Mandátuma és Fidesz tagsága után soproni díszpolgári címéről is lemondott Szájer József. Közben újabb részletek derültek ki a brüsszeli orgiáról, amelyen a Fidesz-alapító Szájer i...
  
Gundel Takács a Szájer-ügyről: Legalább annyira nem botlásról van szó, mint ahogy Borkai esetében sem.
A műsorvezető a Szemléleken megjelent cikkében azt fejtegeti, hogy Szájer József nemrég lemondott Fideszes EP képviselő nem csupán megbotlott. „Ha valaki hűtlen, jogszabályt szeg, szök...
  
Harminchárom határsértőt fogtak el a rendőrök
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 33 határsértő Szegednél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.A járőrök 2020. december 4-...
  
Videón az eresz, amelyen Szájer József menekülhetett
Az Euronews brüsszeli tudósítója, Zsíros Sándor posztolt Twitterre egy rövid videót, melyen a rendszerváltás utáni magyar politikatörténet legjelentősebb eresze látható. A legkorszer...
  
Gyanús bejgliket ellenőriz a Nébih
Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, h...
  
Kamu: Hiába mondta Gáspár Győző, mégse folytatódik a Győzike show
Már többször is említette Gáspár Győző, hogy visszatér a Győzike show, de most az RTL Klub reakciójából kiderült, hogy ez nem így van.2005-ben mutatkozott be az RTL Klubon a Győzike sh...
  
Tóth Gabi nagyon kiakadt: „Senkinek nincs joga megkérdőjelezni a másikat!”
Meghozták hatásukat a negatív kommentek, illetve a különböző támadások, ugyanis Tóth Gabi most rendesen helyre tett mindenkit, aki csak úgy beszólogat.Sűrűn előfordul egy hírességgel,...
  
Vona szerint az uniós vétó miatt vadászta le egy külföldi titkosszolgálat Szájer Józsefet
„Szinte biztos vagyok benne, hogy az uniós vétó körüli botrány miatt vadászta le valamelyik (német?) titkosszolgálat Orbán brüsszeli parancsnokát" – írta Facebook-oldalán Vona Gábor...
  
Novák Katalin emlékeztetett: 2021-től négy ütemben elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése
Decemberben korábban, jövő szombat előtt érkeznek az érintettekhez a nyugdíjszerű ellátások és a nyugdíj - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az ...
  
Schobert Norbi lánya körülbelül 400 000 forintot keres havonta az Instagramon
Schobert Norbert egy videó interjúban beszélt többek között lánya vagyoni helyzetéről is.Schobert Norbert a 24.hu-nak adott interjújában többek között elmondta azt is, hogy lánya körü...
  
Orbán a vakcináról: Aki kilépett az unióból, jobban tudja képviselni az érdekeit
"Ellentmondó híreink vannak arról, mi lesz, azt tudjuk, ami már megtörtént. Kaptunk egy nagy pofont, Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, majd ők kapnak elsőként vakcinát, olyan vakcinát, a...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
FüggetlenNemzet
Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet
A kormány ingyenes internet-hozzáféréssel segíti a digitális oktatásban résztvevő diákokat és pedagógusokat. A leginkább rászoruló családok azonban kimaradtak a kedvezményből, mert sok helyen nincs vezetékes internet, a mobilinternetről pedig nincs szó a rendeletben. Egy felmérés szerint a 10. osztályosok 7 százaléka nem tud részt venni a távoktatásban, mert nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük. 2018-ra teljes lefedettséget vállalt a kormány, az uniós átlagnál azonban még így is magasabb arányban használnak itthon vezetékes internetet.

Bő egy hete jelentette be Orbán Viktor, hogy harminc napra ingyenes internetet biztosítanak a diákoknak és tanároknak, miután múlt héten ismét tantermen kívüli, online oktatást vezettek be a középiskolákban és a felsőoktatásban a járvány terjedése miatt. A rendelet szerint

a kedvezmény csak a helyhez kötött (vezetékes) internet-hozzáférésre vonatkozik,

30 napra szól decemberben, és

csak egy helyen lehet igénybe venni, a jogosult lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén.

A középiskolások, valamint a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákok, illetve az online tanító pedagógusok tudják használni.

Az igényléshez már meglévő vagy új előfizetésre van szükség, és a szolgáltatót kell hozzá keresni.

A leginkább rászorulók kimaradtak

Nem jogosultak a kedvezményre ugyanakkor

az általános iskolai tanulók és tanárok – hiába rendelhetnek el digitális oktatást egy-egy helyen a fertőzések miatt.

Az egyetemi hallgatók és oktatók sem szerepelnek a rendeletben, pedig a felsőoktatásban is kötelezővé tették az online oktatást.

Nem tudják igénybe venni a kedvezményt, akiknek nincs vezetékes internet-előfizetésük, és

még azok sem, akik csak mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznek.

„Azért félek, mert az intézkedések miatt megint olyan érzésem van, hogy a segítség nem jár mindenkinek. Most (…) hogy a középiskolások otthoni tanulását támogatják internettel, ami nagyon fontos és jó. De csak azokat, akiknek vezetékes előfizetése van.

A leszakadó falvakban azonban a hátrányos helyzetű (…) gyerekeknél ez ritka, mint a fehér holló

– reagált a bejelentésre Facebookon L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. „Tavasszal ingyenes mobilnet volt a szolgáltatóktól, ezzel volt lehetőség kapcsolódni. Szóval, megint az az üzenet: aki nem tud az életében annyit elérni, hogy legyen internet-előfizetése, az érdemtelen a segítségre”.

A hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember megkeresésünkre azt mondta, náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés, mint a vezetékes net. A középiskolás diákjaik egy részének az iskolák tudnak eszközt biztosítani, mint ahogy az alapítványhoz is érkeznek tárgyi felajánlások, de vezetékes internetet nem tudnak bekötni.

A leszakadó térségekben erre sok helyen nincs is lehetőség, ugyanis nincs lefektetve az internetkábel. Egy idei felmérés szerint a nagy sebességű széles sávú lefedettség a magyar háztartások 90 százalékára terjed ki. Ez négy százalékkal több, mint az Európai Uniós átlag, bár a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában hat éve azt vállalta a kormány, hogy 2018-ra a teljes lakosság számára legalább 30 Mbps, 2020-ra pedig a háztartások felének 100 Mbps sebességű internet-hozzáférést biztosít.

„Ahol nincs áram, ott vezetékes internet sincs” – fogalmazott lapunknak Kavalyecz András, a szendrői Abigél iskola telephelyvezetője. Náluk kevés középiskolásnak van egyáltalán telefonja, és ritka az is, hogy a családoknál lenne számítógép vagy laptop otthon. Kavalyecz szerint a borsodi szakiskolába járó gyerekek nyolcvan százaléka nem tudja igénybe venni a kedvezményt, így itt főként papíralapú oktatással és kiscsoportos konzultációkkal próbálják tartani a lépést.

Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be. A bagi és dányi romatelepen segítik az iskolásokat, és ott a középiskolás diákok egy része mobilinternetet használ, de csak keveseknek van előfizetése, mivel a családok jelentős részének nincs rendszeres jövedelme. Főként feltöltőkártyával neteznek és telefonálnak, ami azért is problémás Both szerint, mert az iskolai órák alatt gyakran nagyobb fájlokat, videókat küldenek a tanárok, amit nem tudnak letölteni, mert nincs elég adatforgalmi keretük. Jóval kedvezőbb lenne, ha előfizetést kötnének, de a szolgáltatók nem írnak alá szerződést azokkal az ügyfelekkel, akik a korábbi adósságaikat még nem fizették ki. Az adósságrendezésben pedig nem kapnak segítséget a rászoruló családok. A megoldás Both szerint itt is a korlátlan vezetékes internet lenne.

A 10. osztályosok hét százaléka nem fér hozzá digitális oktatáshoz

Egy márciusban megjelent tanulmány szerint a 10. évfolyamosok 12 százaléka nem tud érdemben részt venni a digitális oktatásban. Hermann Zoltán a 2017-es országos kompetenciamérés során kitöltött kérdőívek alapján jutott erre az eredményre, amely a családi háttér jellemzőit mérte fel. A kutatás szerint

a 6. osztályosok 12,

a 8. osztályosok 10 és

a 10. osztályosok 7 százaléka egyáltalán nem tud becsatlakozni az online órákba, mert nincs internet-hozzáférése vagy számítógépe otthon.

A 6. és 8. osztályosokat egyelőre nem érinti a múlt héten elrendelt digitális oktatás, a 10. évfolyamon pedig az MTA kutatója szerint feltehetően azért jobb az arány, mert „a hátrányos helyzetű diákok egy jelentős része 10-re már lemorzsolódott a közoktatásból”. Ez az országos átlag, de nagy területi különbségek vannak.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a diákok egyharmadához nem vagy csak erősen korlátozottan juthat el az online távoktatás, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében ez az arány egytized”

- írta Hermann.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a digitális oktatásban résztvevő diákok hány százalékának nincs jelenleg vezetékes internet-hozzáférése. A KSH adatai szerint 2019-ben a magyar háztartások 94,9 százalékában volt vezetékes internet, míg az Ipsos tavaly októberi reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a gyermekes (8-17 év) családok 98 százalékában van internet-hozzáférés.

A kutatásban megkérdezett háztartások 94 százaléka mondta azt, hogy van otthon vezetékes internet-hozzáférése.

A már korábban említett uniós felmérés szerint a magyar háztartások 82 százaléka használ vezetékes internetet, ami magasabb az uniós átlagnál (78 százalék). Ez azt jelenti ugyanakkor, hogy majdnem minden ötödik magyar háztartásban még nincs vezetékes internet-hozzáférés.

Bonyolította az igénylés folyamatát a Digi

A mobilinternet-előfizetőkre ugyan nem vonatkozik a kormányzati kedvezmény, ám a Vodafone és a Telenor több fontos oktatási portált is ingyenesen, adatforgalom nélkül hozzáférhetővé tett. Így például a Krétát is bármely előfizetőjük elérheti, amit a legtöbb középiskolában naponta használnak a tanításhoz.

A Telekom és a Vodafone oldalán a kedvezményt november 27-ig lehet igénybe venni, a Diginél december 4-ig. Míg az első két szolgáltatónál csak egy online űrlapot kell kitölteni az igényléshez, a Digi egy aláírt, lepecsételt iskolalátogatási igazolást is kért, amely komoly felháborodást váltott ki az ügyfeleiknél.

„Röhej! A rendeletben az szerepel, hogy a jogosult büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik, hogy a szolgáltatás igénybevételének feltételei fennállnak. Ehhez képest a Digi kér ilyen igazolást, miközben elvileg zárva vannak az iskolák” - mondta a Telexnek egy felháborodott szülő. Nem ő az egyetlen, aki ezt szóvá tette, a szolgáltató Facebook-oldalán többen is panaszkodtak amiatt, hogy az igazolás miatt be kell menni az iskolába. „Eredetileg iskolalátogatási igazoláshoz kötöttük, de könnyítjük az igénylés feltételeit, ezért egy egyszerűsített adatlap kitöltésével igényelhető lesz, az előfizetői visszajelzések alapján gyorsítjuk az igénylést” - reagált megkeresésünkre Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője pénteken, és szombat délután már a honlapon is frissítették a formulát. Már nem szükséges iskolalátogatási papír, csak a kitöltött adatok alapján generált űrlapot kell kinyomtatni, majd aláírva feltölteni.

Kérdeztük a kormányt is, hogy miért csak a vezetékes internetre vonatkozik a kedvezmény, és miért nem vehetik igénybe mobilinternet-előfizetők, illetve az egyetemi hallgatók, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.
Forrás: telex
A vírus tehet róla – Holtan találták a 2 éves gyermeket és az édesanyját
Hollik: Orbán Viktor közleményével lezártnak tekintjük a Szájer-ügyet
Videón az eresz, amelyen Szájer József menekülhetett
Robbant a hír: 162,5 millió eurós hitelt vesz föl a magyar állam a Európai Beruházási Banktól
162,5 millió eurós hitelt vesz föl a magyar állam a Európai Beruházási Banktól
Nagyító alatt mennyit keresnek a polgármesterek
Szájer botrány: Halálos fenyegetések miatt nem nyilatkozik többet a brüsszeli buli szervezője
A Magyar Hang munkatársára célzott Bayer, amikor ped*ofil bűnelkövetőről beszélt, a szerkesztőség tiltakozik
Most Brüsszel üzent az Orbán-kormánynak: ha marad a vétó....
EU vétó: Mégsem engednek a lengyelek
És akkor válaszút elé állította Brüsszel Orbán Viktort
Budapest Pride a Szájer-ügyről: Szívesen segítünk a Fidesznek, hogy elfogadóbb legyen
Lázár szerint a kormány a jövőben kiszorítaná az olyan külföldi láncokat, mint az Aldi és a Lidl
Kecskemét: Figyelmeztető lövésekkel állították meg az ámokfutó sofőrt
Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval
Bayer szavai miatt mindenesetre több politikus is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
Deutsch nem győz bocsánatot kérni - már a képviselőknek is írt, hogy ne zárják ki a frakcióból
Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen
Orbán Manfrednek: Ti balfácánnak néztek bennünket
Halálos fenyegetéseket kapott a vele bulizó lengyel és magyar politikusoktól a brüsszeli buli szervezője
Németh Szilárd páncélosok mellől, távirányítással indította el az első lövéseket
A vírus tehet róla – Holtan találták a 2 éves gyermeket és az édesanyját
A rendőrség segítséget kér: Eltűnt egy 10 hónapos gyermek Mezőkövesden
Hollik: Orbán Viktor közleményével lezártnak tekintjük a Szájer-ügyet
Gundel Takács a Szájer-ügyről: Legalább annyira nem botlásról van szó, mint ahogy Borkai esetében sem.
Harminchárom határsértőt fogtak el a rendőrök
Videón az eresz, amelyen Szájer József menekülhetett
Gyanús bejgliket ellenőriz a Nébih
Kamu: Hiába mondta Gáspár Győző, mégse folytatódik a Győzike show
Tóth Gabi nagyon kiakadt: „Senkinek nincs joga megkérdőjelezni a másikat!”
Vona szerint az uniós vétó miatt vadászta le egy külföldi titkosszolgálat Szájer Józsefet
Novák Katalin emlékeztetett: 2021-től négy ütemben elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése
Schobert Norbi lánya körülbelül 400 000 forintot keres havonta az Instagramon
Orbán a vakcináról: Aki kilépett az unióból, jobban tudja képviselni az érdekeit
Kövér: itt lenne az ideje, hogy kiszögezzük a brüsszeli parlament kapujára a magunk pontjait
Orbán: A magyar baloldal azon töri fejét, hogy a Soros-tervet Magyarországon is végrehajtsa
Áder János szerint már lépni kell, hogy megakadályozzák Magyarország vízgazdálkodásának bedőlését
Szijjártó: októberre megépül az a gázvezeték, amely évente újabb 6 milliárd....
Lázár János hadat üzent: Ki kell szorítani a kiskereskedelmi multikat az országból
Miért van szükség katonákra a kórházakban? Németh Szilárd válaszolt
Schmidt Mária közalapítványának kuratóriumából is távozik Szájer
Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön
Íme Semjén reakciója a Szájer-botrányra
Óriási a találgatás, mi épül az Orbán-család birtokán
Orbán Viktor az EU-s kilépés előnyeiről beszélt ma reggel
Mi történt? - Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum