UGRÁS A KEZDŐLAPRA   LÁJKOLJ MINKET FACEBOOKON
Kiderült: A pofontól védi embereit Orbán legújabb húzása 
A kínos kudarctól óvás lehet az egyik oka annak, hogy a Budapesten két éve győzni tudó Varga Mihály, Gulyás Gergely és Kocsis Máté nem indul egyéniben 2022-ben, a felmérések ugyanis azt mutatják: az ellenzék összefogással simán verheti a fővárosban a Fideszt. De az is közrejátszhat benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választás után úgy ítélte meg, sokan a kormányzati munkájuk mellett nem tudnak eléggé odafigyelni a választókerületükre.

Új húzásnak tűnik, de valójában már a tavalyi, a Fidesznek sok kudarccal járó önkormányzati választás után eldőlt, hogy a párt kormányzati (vagy egyéb) tisztséget is betöltő politikusai ne induljanak egyéni választókerületükben 2022-ben. Az atv.hu-nak a napokban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté frakcióvezető beszélt arról, hogy nem indul el egyéniben. Mindannyian arra hivatkoztak, hogy a kormányzati munkában és/vagy az országos kampányban lesz szerepük.

A választási matematika alapján kétségkívül mindannyiuk részéről óvatos előremenekülésnek és a pártközpont "mentőakciójának" tűnhet, hogy nem szállnak harcba egy olyan körzetben, ahol teljes vagy akár részleges ellenzéki összefogás esetén már 2018-ban is alulmaradtak volna (a részletes adatokat a keretes írásunkban találja), hanem az országos lista előkelő helyeiről várhatják a (biztos) parlamentbe jutást

A helyzet ugyanis mit sem változott 2018 nyara óta: a 2019-es EP-választás illetve a Závecz Research legújabb, cikkünk megjelenése után publikált adatai is alátámasztják, hogy a budapesti körzeteket megnyerheti az ellenzék, ha működik az összefogás.

Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője egyelőre annyit árult el, hogy

Budapesten a teljes népességet nézve a Fidesz 26, míg az összellenzék 37 százalékon áll.

A tendencia nem pillanatnyi állapot: az ezt megelőző hónapokban is ellenzéki előnyt mért itt, igaz, akkor kisebb volt a két oldal közti különbség: 30 százalékon állt a Fidesz és 35 százalékon az ellenzék.

Nem volt egy magabiztos győzelem

Gulyás Gergely 2018-ban 23 172 szavazattal nyerte meg a budapesti 3-as egyéni választókerületet, de alig kétezer szavazattal szerzett többet, mint a második helyezett DK-s jelölt. Bauer Tamás győzelméhez már az is elég lett volna, ha vagy az LMP vagy a Jobbik nem indít önálló jelöltet. A szomszédos 4-es választókörzetben induló Varga Mihály szintén az ellenzéki széthúzásnak köszönhetően győzhetett: a pénzügyminiszter 24 200 vokssal nyert, miközben a DK-s Niedermüller Péterre 21 496-an szavaztak úgy, hogy csak a Jobbik jelöltje több voksot – 3 500-at – kapott, mint a kettejük közötti különbség, de az LMP-s Ungár Péterre majdnem hatezren, és a Momentum jelöltjére is több mint másfél ezren szavaztak.

Kocsis Máté ugyan ennél nagyobb, majdnem négyezres különbséggel nyerte meg a 6-os választókörzetet, az ő 18 818 szavazatánál még úgy is messze többet gyűjtött volna a DK (14 947), az LMP (2582) és a Momentum (1190) közös jelöltje, ha a jobbikból időközben Mi Hazánk-ossá vált Dúró Dóra 6001 voksát nem számítjuk az ellenzékéhez. Bár a fővárosi kerülethatárok nem esnek egybe a választókerületekével, a 2019-es önkormányzati választás még inkább igazolta, hogy Budapest nem a Fidesz terepe: a három fenti fideszes politikus választókörzetéhez tartozó kerületekben egyedül a XII. kerületben tudta megőrizni posztját a korábbi fideszes polgármester (Pokorni Zoltán), a II. kerületét (Láng Zsoltot), a III.-ét (Bús Balázst), a VIII. kerületét (Sára Botondot) és a IX.-ét (Bácskai Jánost) is legyőzték az ellenzéki jelöltek.

Závecz Tibor szerint a csere nem jelenti azt, hogy a Fidesz föladná Budapestet. „A párt lételeme a mindenkori győzelem, ezért sem gondolom, hogy a Fidesz lemondott volna Budapestről.” Ezt ráadásul azért sem teheti meg, mert azzal a listára leadott szavazatokból is veszítene. Ezt a narratívát hasonló okokból kizártnak tartja Ceglédi Zoltán politikai elemző is (aki a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna asszisztense, mint kiderült).

Závecz a korábbi választási eredményekből azt látja, azt a szavazattömeget, amit a Fidesz elő tud állítani, egy másik jelölttel is képes hozni.

„Lehet, hogy Gulyás Gergely, Varga Mihály vagy Kocsis Máté 1-2 százalékpontot hozzá tud tenni a párt szavazati arányához, de feltehetően az sem lesz elég a győzelemhez. Így viszont eleve nem mennek bele egy várhatóan vesztes helyzetbe. Rájuk az országos kampányban nagyobb szükség lehet, a politikai pozíciójukat jobban át tudják konvertálni.” Ceglédi Zoltán a csere mögé még egy indokot el tud képzelni: Varga, Gulyás és Kocsis olyan szereplők, akik nevéhez a koronavírus-járvány miatt kedvezőtlen döntések kapcsolódhatnak, ezért is lehet célszerűbb az ő visszavonásuk.

Orbán az önkormányzati választás után felpaprikázta magát

A választási adatok alapján előrevetíthető kínos fiaskó elkerülése azonban csak részleges magyarázat: az önkormányzati választás eredményein felpaprikázott Orbán Viktor egy éve maga döntött az új összeférhetetlenségi szabály bevezetéséről, amikor a választás tapasztalatait értékelve arra jutott, hogy sokan a kormányzati munkájuk mellett-miatt nem tudtak elég figyelmet fordítani a választókerületükre.

Egy névtelenséget kérő fideszes forrásunk is ugyanezzel érvelt, csak finomabban: úgy fogalmazott, az egyéni választókerületekben több terepmunkára volna szükség, aki pedig kormányzati pozíciót visel, annak erre korlátozott lehetősége van.

"Most kivételesen tényleg igaz, hogy a kormányzati munka egész embert kíván, megfeszített erővel kell dolgozni, talán még sorosozni sem lesz idejük" – tette hozzá ehhez a gondolatmenethez Ceglédi. Azt nem érti, hogy Kocsis Máté helyett miért az önkormányzati választáson vesztő Sára Botondot indítanák (végleges döntés nincs, csak felmerült a neve), azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a Gulyás helyett felvetődött Fürjes Balázs fővárosért felelős államtitkárt valójában 2024-re, a főpolgármester-választásra építhetik fel. Varga helyett egy országosan ismeretlen ügyvéd, II. kerületi önkormányzati képviselő, Gór Csaba indulhat – közölte korábban az atv.hu.

Névtelenséget kérő fideszes forrásunk úgy fogalmazott, Gór Csaba képviselő-jelöltségéről egyelőre nincs szó, ám miután Varga Mihály bejelentette, hogy nem indul, ezért le is mondana a választókerületi elnökségről, a választókerületi tanács tett javaslatot Gór Csaba elnökké választására, amiről még az országos elnökségnek vagy a pártelnöknek döntenie kell.

Év végére lehet döntés

A Fidesz 2003-ban tért át a korábbi megyei-városi alapon szerveződő pártstruktúráról a választókerületi elnöki rendszerre. Utóbbiak feladata az adott körzet választóinak folyamatos tűzben tartása: mozgósítása az éppen aktuális aláírásgyűjtésre, konzultációra, népszavazásra és választásra, emiatt azt, hogy mennyire végzik jól a munkájukat, nagyrészt az adott körzet „számaiból”, vagyis aláírási, népszavazási és választási hajlandóságából, illetve eredményeiből szűri le a pártvezetés. Fő szabály szerint a választókerületi elnökökből lesznek a párt országgyűlési képviselőjelöltjei, kiválasztásukról a pártelnök dönt.

Ezért is várták év elején sokan aggodalommal Orbán Viktor január közepén kezdett félidős konzultációját, vagyis azokat a négyszemközti megbeszéléseket, amelyekre a miniszterelnök mind a 106 választókerületi elnökével sort kerített a Karmelita kolostorban. Bár az egyeztetésekről a képviselők többsége rögtön a találkozó után diadalittas képeket posztolt, amint széles mosollyal paroláznak a miniszterelnökkel, sőt, sokan arra is céloztak, hogy zöld lámpát kaptak a 2022-es újrainduláshoz, a meghallgatáson valójában Orbán Viktor gyűjtött impulzusokat a képviselők terveiről és hadra foghatóságról, garanciát senki nem kapott az újrázásra. A Fidesz elnökének ez egyébként lassan már évtizedekre visszamenő szokása, hogy az utolsó pillanatig lebegteti a személyi döntéseket, nehogy a biztos pozíció birtokában bárki is hátradőljön, elkényelmesedjen.

Az önkormányzati választási fiaskó után a választókerületi elnökök nagyjából ötödének lecserélése vetődött fel (csak a 2019 októberi eredmények alapján több mint tizennégy elveszített budapesti kerület és tíz megyei jogú város választókerületi vezetőjének lehet aggódnivalója, de értelemszerűen más szempontok is vannak). Néhány körzetben azóta meg is történt a váltás, év végéig pedig információink szerint a még nyitva levők többségében is befejeződhet.

Az már kiderült, hogy a várható ellenzéki összefogás miatt Orbán a választókerületek 90 százalékában egy az egy elleni felállással – egyben a korábbinál szorosabb országos és választókerületi eredményekkel – számol. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy a Fidesz–KDNP jelöltjeinek 50 százalék feletti eredményt kell elérniük ahhoz, hogy nyerjenek – ez 2018-ban csak hatvanegynéhányuknak ment, nagyon meg kell tehát válogatni, hogy ki az, aki leginkább kivívhatja a kormánypárti választók szimpátiáját és begyűjtheti egyúttal a szavazataikat. Ceglédi Zoltán szerint a mai tudásunk alapján csak az a kérdés, hogy a Fidesznek lesz-e kétharmada, Orbán Viktor miniszterelnöksége a jelenlegi számok alapján nincs veszélyben, Orbán szerinte nem a kétharmadhoz ragaszkodik, hanem a többséghez.

Mindenesetre – bár nincs hivatalos döntés – nagyon meglepő lenne, ha újrázási lehetőséget kapna olyan képviselő, aki korrupciós ügy érintettjeként erodálhatja a támogatói bázist, mint például a dél-békési Simonka György, vagy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Boldog István – bár a Karmelita kolostorban tett látogatásukat mindketten igyekeztek úgy kommunikálni, mintha másfél év múlva is lehetőséget kapnának.

Ugyancsak nem derült még ki, de érdekes, hogy mi lesz az egyéniben 2018-ban jól szereplő, de Gulyáshoz és Vargához hasonlóan szintén kormányzati tisztséget viselő Nagy István agrárminiszter (Mosonmagyaróvár), a Paks II. beruházásért felelős Süli János tárca nélküli miniszter sorsa – vagyis, hogy magabiztos egyéni szereplésük felülírja-e a képviselőjelölti és kormányzati tisztség közötti összeférhetetlenséget. Hasonló a dilemma több, választókerületi elnökként is dolgozó államtitkár – például a pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András (Mezőkövesd), vagy a váci választókörzetben induló KDNP-s Rétvári Bence – esetében is. Kettőjük tökéletes ellentéte viszont Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, aki egymás után két választáson bukta el a Csepel-Soroksári körzetet, és a legtöbb párttársát már az is meglepte, amikor 2018-ban újrázási lehetőséget kapott.

Időközben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is bejelentette, hogy nem indul egyéniben, a központi kampányban vesz részt. Ő 2018-ban kikapott Csárdi Antal LMP-s politikustól, aki több ellenzéki jelölt visszalépése után elvitte a körzetet.
Forrás: hvg
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Halálos baleset a 81-esen: Az asszony szörnyethalt, a férje még küzd az életéért (videó)
Döbbenetes infó: B. László VV Fanni eltűnésének napjára ígérte milliós tartozásának törlesztését
Orbán: Minket nem lehet pénzzel megvenni
Bejelentés: Lukasenka távozik, ha elfogadják az új belarusz alkotmányt
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, hogy amennyiben elfogadják a most készülő új alkotmányt, akkor lemond az elnöki tisztségről – közölte a Reuters. Az új alkotmány ...
  
Brüsszelben már a B-tervet készítik elő Orbánék ellen
Az uniós szerződések jelentik a B-tervet az Európai Bizottság számára – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője annak kapcsán, hogy továbbra sem körvonalazódik a mege...
  
Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a vezetők
Döntött a Kúria a Mal Zrt. vezetőinek felülvizsgálati kérelméről. A tízéves vörösiszapügy vádlottjai közül ők hárman voltak azok, akiket korábban letöltendő szabadságvesztésre ...
  
450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver
Az orosz Cirkon robotrepülőt ezúttal a Fehér-tengeren tesztelték.Újabb sikeres lövészetet hajtott végre az Admiral Gorskov fregatt a Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgéppel a F...
  
Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen
A nő és a két nagyobb gyerek kórházba került, a babakocsiban utazó kicsi nem sérült meg.A babakocsit toló nő, valamint a vele lévő 5 és 9 éves gyerekei az egyik keceli gyalogátkelőn m...
  
Kásler szerint a kormány időben hozta meg a jó intézkedéseket, de az emberek fegyelmezetlenek voltak
A lakosság fegyelmezetlenségének köszönhető a második hullám ilyen fokú berobbanása, mondta Kásler Miklós Facebook-videójában. Szerinte a kormány "mindig a fertőzés adott állapot...
  
Az operatív törzs elmagyarázta: ezért beszélt ezrekkel több kórházban lévő betegről Orbán Viktor
Pénteken is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amelyből több dologra is fény derült.Ahogy a Blikk megírta, Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádió vendége volt, ...
  
Több mint egymilliárd forintért eladta az állam a balatonboglári kempinget
Sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverése, amelyen a balatonboglári Sellő kempinget árulta az állami vagyont kezelő szervezet - írja az Mfor.hu. A Balatoni Hajózási Zrt. tulajdon...
  
A magyar orvosok jövő héttől oroszországi laborokban nézik majd a vakcina előállítását
„Különleges időszak ez, különlegesen fontos ügyek kötnek most össze minket az oroszokkal, például a koronavírus elleni vakcina ügye, és összeköt Magyarország hosszú távú energiael...
  
KSH: Egy év alatt 38 ezerrel esett vissza a foglalkoztatottak száma
Az augusztus-októberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Köz...
  
Többmilliós jutalmat adott magának Gyál polgármestere
Bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg magának Gyál polgármestere, élve a veszélyhelyzet lehetőségével, amely alapján a települések vezetői önálló hatáskörben hozhatna...
  
Kunetz: Mindegy, ki vezeti az egészségügyet, mert az az összeomlás szélén van
A veszélyhelyzet ideje alatt az Operatív Törzs vezetőjeként Pintér Sándor belügyminiszter irányítja a múlt héten létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóságot, derült ki a Magyar K...
  
Pintér: 2020-ban is eredményesen küzdöttünk a korrupció ellen
Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést állami szervek vezetői a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának kilencedik évfordulóján, a korrupció elleni küz...
  
Orbán: Minket nem lehet pénzzel megvenni
A kórházakban nem látok biztató jeleket, a korlátozó intézkedések 2 hete léptek életbe, de a fele még hátra van-mondta a Kossuth Rádióban a Jó reggelt Magyarország! vendégeként Orbá...
  
Újra vagyonőr lett Alekosz - "A kettes portán ülök"
Budapest — Ez a való világ! Anyagi megfontolásból visszatért régi hivatásához Nagy Alekosz (42), a ValóVilág című reality negyedik szériájának nyertese.– Másfél éve visszamentem ...
  
Elhunyt Balázs Fecó
Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese hatvankilenc évet élt. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balá...
  
Nyugdíj utalása 2021 - Mikor utalják a havi nyugdíjakat 2021-ben?
Bár a Magyar Államkincstár még nem publikálta a hivatalos nyugdíj utalási időpontokat 2021 évre vonatkozóan, de a korábbi évek nyugdíj kifizetési logikája alapján az alábbi 2021. évi...
  
280 millió: Kommunikációs kampányokra írt ki tendert Áder János alapítványa
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 280 millió forint keretösszegű, a fenntarthatóság melletti társadalmi elkötelezettséget ösztönző programokra írt ki közbeszerzést. A nyílt ten...
  
Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását
Tizenöt perc alatt 350 magyarországi vállalat nyújtotta be pályázatát a beruházásokat támogató újabb kiírásra, a programot le is kellett zárni - közölte Szijjártó Péter külgazdas...
  
Dohányosok, figyelem: erre készül Lázár János
Kiderült, hogy milyen terveket forgat a fejében Lázár János, a nem dohányzók védelme érdekében szükséges teendők összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos a dohányzás vissz...
  
Döbbenetes infó: B. László VV Fanni eltűnésének napjára ígérte milliós tartozásának törlesztését
Azóta mindenki azt kérdezgeti: vajon csak a véletlen műve lenne? Újabb furcsa dolgot tudott meg a Bors VV Fanni rejtélyes gyilkossági ügye kapcsán. A hétfői tárgyaláson ugyanis az ember...
  
Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot - Németh Szilárd
Csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel ...
  
Németh Szilárd: Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot
Csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel ...
  
Parragh László ötlete alapján Mészáros Lőrinc több cége is mentesülne az iparűzési adó alól
Árbevételtől függetlenül mentesülnének a kis- és középvállalkozások az iparűzési adó megfizetése alól, így akár a 87 milliárd forintot besöprő Mészáros Lőrincnek sem kellene a...
  
Semjén Zsolt beszámolt a venezuelai magyarok hazamenekítéséről is
A magyarság világnemzet, amely képes arra – érje bármilyen megpróbáltatás -, hogy a kihívásokat lehetőségre változtassa, és ez érvényes a diaszpórára is – mondta Semjén Zsolt ne...
  
Halálos baleset a 81-esen: Az asszony szörnyethalt, a férje még küzd az életéért (videó)
Egy 71 éves nő vesztette életét Bodajknál. Férje még az életéért küzd. Fának csapódott egy autó a 81-es út 20-as kilométerénél, Bodajk térségében, a sofőr a helyszínen meghalt....
  
Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond
A miniszterelnök kétezerrel mondott nagyobbat egy hivatalos számnál, éppúgy, mint a belügyminiszter egy héttel ezelőtt.A hivatalos járványügyi honlap péntek reggeli tájékoztatása szeri...
  
Isten Veled, Barátom! - így gyászolja Orbán Balázs Fecót
A miniszterelnök a Facebook-oldalán emlékezett meg Balázs Fecóról.Az elmúlt napokban az egész ország Balázs Fecóért imádkozott. A Korál ikonja rosszullét miatt ment be a kórházba, ám...
  
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, t...
  
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, t...
  
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
FüggetlenNemzet
Kiderült: A pofontól védi embereit Orbán legújabb húzása
A kínos kudarctól óvás lehet az egyik oka annak, hogy a Budapesten két éve győzni tudó Varga Mihály, Gulyás Gergely és Kocsis Máté nem indul egyéniben 2022-ben, a felmérések ugyanis azt mutatják: az ellenzék összefogással simán verheti a fővárosban a Fideszt. De az is közrejátszhat benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választás után úgy ítélte meg, sokan a kormányzati munkájuk mellett nem tudnak eléggé odafigyelni a választókerületükre.

Új húzásnak tűnik, de valójában már a tavalyi, a Fidesznek sok kudarccal járó önkormányzati választás után eldőlt, hogy a párt kormányzati (vagy egyéb) tisztséget is betöltő politikusai ne induljanak egyéni választókerületükben 2022-ben. Az atv.hu-nak a napokban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté frakcióvezető beszélt arról, hogy nem indul el egyéniben. Mindannyian arra hivatkoztak, hogy a kormányzati munkában és/vagy az országos kampányban lesz szerepük.

A választási matematika alapján kétségkívül mindannyiuk részéről óvatos előremenekülésnek és a pártközpont "mentőakciójának" tűnhet, hogy nem szállnak harcba egy olyan körzetben, ahol teljes vagy akár részleges ellenzéki összefogás esetén már 2018-ban is alulmaradtak volna (a részletes adatokat a keretes írásunkban találja), hanem az országos lista előkelő helyeiről várhatják a (biztos) parlamentbe jutást

A helyzet ugyanis mit sem változott 2018 nyara óta: a 2019-es EP-választás illetve a Závecz Research legújabb, cikkünk megjelenése után publikált adatai is alátámasztják, hogy a budapesti körzeteket megnyerheti az ellenzék, ha működik az összefogás.

Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője egyelőre annyit árult el, hogy

Budapesten a teljes népességet nézve a Fidesz 26, míg az összellenzék 37 százalékon áll.

A tendencia nem pillanatnyi állapot: az ezt megelőző hónapokban is ellenzéki előnyt mért itt, igaz, akkor kisebb volt a két oldal közti különbség: 30 százalékon állt a Fidesz és 35 százalékon az ellenzék.

Nem volt egy magabiztos győzelem

Gulyás Gergely 2018-ban 23 172 szavazattal nyerte meg a budapesti 3-as egyéni választókerületet, de alig kétezer szavazattal szerzett többet, mint a második helyezett DK-s jelölt. Bauer Tamás győzelméhez már az is elég lett volna, ha vagy az LMP vagy a Jobbik nem indít önálló jelöltet. A szomszédos 4-es választókörzetben induló Varga Mihály szintén az ellenzéki széthúzásnak köszönhetően győzhetett: a pénzügyminiszter 24 200 vokssal nyert, miközben a DK-s Niedermüller Péterre 21 496-an szavaztak úgy, hogy csak a Jobbik jelöltje több voksot – 3 500-at – kapott, mint a kettejük közötti különbség, de az LMP-s Ungár Péterre majdnem hatezren, és a Momentum jelöltjére is több mint másfél ezren szavaztak.

Kocsis Máté ugyan ennél nagyobb, majdnem négyezres különbséggel nyerte meg a 6-os választókörzetet, az ő 18 818 szavazatánál még úgy is messze többet gyűjtött volna a DK (14 947), az LMP (2582) és a Momentum (1190) közös jelöltje, ha a jobbikból időközben Mi Hazánk-ossá vált Dúró Dóra 6001 voksát nem számítjuk az ellenzékéhez. Bár a fővárosi kerülethatárok nem esnek egybe a választókerületekével, a 2019-es önkormányzati választás még inkább igazolta, hogy Budapest nem a Fidesz terepe: a három fenti fideszes politikus választókörzetéhez tartozó kerületekben egyedül a XII. kerületben tudta megőrizni posztját a korábbi fideszes polgármester (Pokorni Zoltán), a II. kerületét (Láng Zsoltot), a III.-ét (Bús Balázst), a VIII. kerületét (Sára Botondot) és a IX.-ét (Bácskai Jánost) is legyőzték az ellenzéki jelöltek.

Závecz Tibor szerint a csere nem jelenti azt, hogy a Fidesz föladná Budapestet. „A párt lételeme a mindenkori győzelem, ezért sem gondolom, hogy a Fidesz lemondott volna Budapestről.” Ezt ráadásul azért sem teheti meg, mert azzal a listára leadott szavazatokból is veszítene. Ezt a narratívát hasonló okokból kizártnak tartja Ceglédi Zoltán politikai elemző is (aki a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna asszisztense, mint kiderült).

Závecz a korábbi választási eredményekből azt látja, azt a szavazattömeget, amit a Fidesz elő tud állítani, egy másik jelölttel is képes hozni.

„Lehet, hogy Gulyás Gergely, Varga Mihály vagy Kocsis Máté 1-2 százalékpontot hozzá tud tenni a párt szavazati arányához, de feltehetően az sem lesz elég a győzelemhez. Így viszont eleve nem mennek bele egy várhatóan vesztes helyzetbe. Rájuk az országos kampányban nagyobb szükség lehet, a politikai pozíciójukat jobban át tudják konvertálni.” Ceglédi Zoltán a csere mögé még egy indokot el tud képzelni: Varga, Gulyás és Kocsis olyan szereplők, akik nevéhez a koronavírus-járvány miatt kedvezőtlen döntések kapcsolódhatnak, ezért is lehet célszerűbb az ő visszavonásuk.

Orbán az önkormányzati választás után felpaprikázta magát

A választási adatok alapján előrevetíthető kínos fiaskó elkerülése azonban csak részleges magyarázat: az önkormányzati választás eredményein felpaprikázott Orbán Viktor egy éve maga döntött az új összeférhetetlenségi szabály bevezetéséről, amikor a választás tapasztalatait értékelve arra jutott, hogy sokan a kormányzati munkájuk mellett-miatt nem tudtak elég figyelmet fordítani a választókerületükre.

Egy névtelenséget kérő fideszes forrásunk is ugyanezzel érvelt, csak finomabban: úgy fogalmazott, az egyéni választókerületekben több terepmunkára volna szükség, aki pedig kormányzati pozíciót visel, annak erre korlátozott lehetősége van.

"Most kivételesen tényleg igaz, hogy a kormányzati munka egész embert kíván, megfeszített erővel kell dolgozni, talán még sorosozni sem lesz idejük" – tette hozzá ehhez a gondolatmenethez Ceglédi. Azt nem érti, hogy Kocsis Máté helyett miért az önkormányzati választáson vesztő Sára Botondot indítanák (végleges döntés nincs, csak felmerült a neve), azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a Gulyás helyett felvetődött Fürjes Balázs fővárosért felelős államtitkárt valójában 2024-re, a főpolgármester-választásra építhetik fel. Varga helyett egy országosan ismeretlen ügyvéd, II. kerületi önkormányzati képviselő, Gór Csaba indulhat – közölte korábban az atv.hu.

Névtelenséget kérő fideszes forrásunk úgy fogalmazott, Gór Csaba képviselő-jelöltségéről egyelőre nincs szó, ám miután Varga Mihály bejelentette, hogy nem indul, ezért le is mondana a választókerületi elnökségről, a választókerületi tanács tett javaslatot Gór Csaba elnökké választására, amiről még az országos elnökségnek vagy a pártelnöknek döntenie kell.

Év végére lehet döntés

A Fidesz 2003-ban tért át a korábbi megyei-városi alapon szerveződő pártstruktúráról a választókerületi elnöki rendszerre. Utóbbiak feladata az adott körzet választóinak folyamatos tűzben tartása: mozgósítása az éppen aktuális aláírásgyűjtésre, konzultációra, népszavazásra és választásra, emiatt azt, hogy mennyire végzik jól a munkájukat, nagyrészt az adott körzet „számaiból”, vagyis aláírási, népszavazási és választási hajlandóságából, illetve eredményeiből szűri le a pártvezetés. Fő szabály szerint a választókerületi elnökökből lesznek a párt országgyűlési képviselőjelöltjei, kiválasztásukról a pártelnök dönt.

Ezért is várták év elején sokan aggodalommal Orbán Viktor január közepén kezdett félidős konzultációját, vagyis azokat a négyszemközti megbeszéléseket, amelyekre a miniszterelnök mind a 106 választókerületi elnökével sort kerített a Karmelita kolostorban. Bár az egyeztetésekről a képviselők többsége rögtön a találkozó után diadalittas képeket posztolt, amint széles mosollyal paroláznak a miniszterelnökkel, sőt, sokan arra is céloztak, hogy zöld lámpát kaptak a 2022-es újrainduláshoz, a meghallgatáson valójában Orbán Viktor gyűjtött impulzusokat a képviselők terveiről és hadra foghatóságról, garanciát senki nem kapott az újrázásra. A Fidesz elnökének ez egyébként lassan már évtizedekre visszamenő szokása, hogy az utolsó pillanatig lebegteti a személyi döntéseket, nehogy a biztos pozíció birtokában bárki is hátradőljön, elkényelmesedjen.

Az önkormányzati választási fiaskó után a választókerületi elnökök nagyjából ötödének lecserélése vetődött fel (csak a 2019 októberi eredmények alapján több mint tizennégy elveszített budapesti kerület és tíz megyei jogú város választókerületi vezetőjének lehet aggódnivalója, de értelemszerűen más szempontok is vannak). Néhány körzetben azóta meg is történt a váltás, év végéig pedig információink szerint a még nyitva levők többségében is befejeződhet.

Az már kiderült, hogy a várható ellenzéki összefogás miatt Orbán a választókerületek 90 százalékában egy az egy elleni felállással – egyben a korábbinál szorosabb országos és választókerületi eredményekkel – számol. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy a Fidesz–KDNP jelöltjeinek 50 százalék feletti eredményt kell elérniük ahhoz, hogy nyerjenek – ez 2018-ban csak hatvanegynéhányuknak ment, nagyon meg kell tehát válogatni, hogy ki az, aki leginkább kivívhatja a kormánypárti választók szimpátiáját és begyűjtheti egyúttal a szavazataikat. Ceglédi Zoltán szerint a mai tudásunk alapján csak az a kérdés, hogy a Fidesznek lesz-e kétharmada, Orbán Viktor miniszterelnöksége a jelenlegi számok alapján nincs veszélyben, Orbán szerinte nem a kétharmadhoz ragaszkodik, hanem a többséghez.

Mindenesetre – bár nincs hivatalos döntés – nagyon meglepő lenne, ha újrázási lehetőséget kapna olyan képviselő, aki korrupciós ügy érintettjeként erodálhatja a támogatói bázist, mint például a dél-békési Simonka György, vagy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Boldog István – bár a Karmelita kolostorban tett látogatásukat mindketten igyekeztek úgy kommunikálni, mintha másfél év múlva is lehetőséget kapnának.

Ugyancsak nem derült még ki, de érdekes, hogy mi lesz az egyéniben 2018-ban jól szereplő, de Gulyáshoz és Vargához hasonlóan szintén kormányzati tisztséget viselő Nagy István agrárminiszter (Mosonmagyaróvár), a Paks II. beruházásért felelős Süli János tárca nélküli miniszter sorsa – vagyis, hogy magabiztos egyéni szereplésük felülírja-e a képviselőjelölti és kormányzati tisztség közötti összeférhetetlenséget. Hasonló a dilemma több, választókerületi elnökként is dolgozó államtitkár – például a pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András (Mezőkövesd), vagy a váci választókörzetben induló KDNP-s Rétvári Bence – esetében is. Kettőjük tökéletes ellentéte viszont Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, aki egymás után két választáson bukta el a Csepel-Soroksári körzetet, és a legtöbb párttársát már az is meglepte, amikor 2018-ban újrázási lehetőséget kapott.

Időközben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is bejelentette, hogy nem indul egyéniben, a központi kampányban vesz részt. Ő 2018-ban kikapott Csárdi Antal LMP-s politikustól, aki több ellenzéki jelölt visszalépése után elvitte a körzetet.
Forrás: hvg
Halálos baleset a 81-esen: Az asszony szörnyethalt, a férje még küzd az életéért (videó)
Döbbenetes infó: B. László VV Fanni eltűnésének napjára ígérte milliós tartozásának törlesztését
Orbán: Minket nem lehet pénzzel megvenni
Szívszorító: Így él valójában Galambos Lajos
Bejelentés: Lukasenka távozik, ha elfogadják az új belarusz alkotmányt
Brüsszelben már a B-tervet készítik elő Orbánék ellen
Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a vezetők
450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver
Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen
Kásler szerint a kormány időben hozta meg a jó intézkedéseket, de az emberek fegyelmezetlenek voltak
Az operatív törzs elmagyarázta: ezért beszélt ezrekkel több kórházban lévő betegről Orbán Viktor
Több mint egymilliárd forintért eladta az állam a balatonboglári kempinget
A magyar orvosok jövő héttől oroszországi laborokban nézik majd a vakcina előállítását
KSH: Egy év alatt 38 ezerrel esett vissza a foglalkoztatottak száma
Többmilliós jutalmat adott magának Gyál polgármestere
Kunetz: Mindegy, ki vezeti az egészségügyet, mert az az összeomlás szélén van
Pintér: 2020-ban is eredményesen küzdöttünk a korrupció ellen
Orbán: Minket nem lehet pénzzel megvenni
Újra vagyonőr lett Alekosz - "A kettes portán ülök"
Elhunyt Balázs Fecó
Nyugdíj utalása 2021 - Mikor utalják a havi nyugdíjakat 2021-ben?
280 millió: Kommunikációs kampányokra írt ki tendert Áder János alapítványa
Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását
Dohányosok, figyelem: erre készül Lázár János
Döbbenetes infó: B. László VV Fanni eltűnésének napjára ígérte milliós tartozásának törlesztését
Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot - Németh Szilárd
Németh Szilárd: Tizenöt évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák a helyi baloldali politikusok által tönkretett, szétlopott, majd eltékozolt sportklubot
Parragh László ötlete alapján Mészáros Lőrinc több cége is mentesülne az iparűzési adó alól
Semjén Zsolt beszámolt a venezuelai magyarok hazamenekítéséről is
Halálos baleset a 81-esen: Az asszony szörnyethalt, a férje még küzd az életéért (videó)
Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond
Isten Veled, Barátom! - így gyászolja Orbán Balázs Fecót
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani
Semjén Zsolt: az összes határon túli magyar politikai párt és a magyarországi parlamenti pártok is igent mondtak
Novák Katalin: Elmondtam, hogy számomra a hazaszeretet a kultúránk, a hagyományaink és a keresztény értékeink mindennapi tiszteletét jelenti
Számok: 9,6 milliárd forint az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések előirányzatra került
170 milliárd forintot mozgatott meg a kormány egyetlen határozattal
Lázár továbbra is tiltaná a dohányzást az autókban, javaslatai a kormány döntésére várnak.
Orbán: aki föliratkozik, az elsők között juthat oltáshoz
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában
Valami szivárog a megsérült fukusimai atomerőműnél
Ismeretlen holttestet találtak az M1-esen
Teljesült Szita Bence nevelőapjának utolsó kívánsága
Botrány: Rendőrt hívtak Szilágyi István özvegyéhez
Orbán interjú: ha nem engedjük be a migránsokat, elvehetik a költségvetésünk egy részét
FÜGGETLEN NEMZET
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum